Fantastic Beasts and Where to Find Them: Part V, Chapter 13

Posted on Mar 29 2021 - 9:08pm by Johnny Koutsourakis

Όπως κάθε Δευτέρα, ένα νέο match up ξεκινάει στις fantasy λίγκες μας, και ένα σωρό νέα ερωτήματα έρχονται για να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο σχετικά με το ποιους παίκτες πρέπει να στοχεύσουμε από τη λίστα των free agents, σε ποιους πρέπει να κουνήσουμε μαντήλι, ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες τους, ποιους να ξεκινήσουμε, αλλά και ποιους να αφήσουμε να πάρουν δυνάμεις στον φαντασιακό μας πάγκο. Δυστυχώς, αυτά είναι ερωτήματα που μέσα σε όλη την τυχαιότητα και την απροβλεπτότητα που διαπνέει το παιχνίδι του fantasy, δεν επιδέχονται προγενέστερης σωστής απάντησης. Ευτυχώς, όμως, το Ball Hog έρχεται να προσπαθήσει να σπάσει αυτήν την τυχαιότητα, καταφεύγοντας σε επιστημονικές αναλύσεις, που στο τέλος θα αποδειχθούν λάθος, αλλά θα έχουμε περάσει καλά προσπαθώντας να καταλάβουμε το γιατί.

Fantastic Beast cover photo

The Hardens

 

Όταν πριν μερικά χρόνια διάλεγα αυτό τον πιτσιρικά από το Kentucky κάπου στον 9ο γύρο μιας βαθιάς λίγκας, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι κάποτε το αγόρι μου θα φτάσει μέχρι εδώ. Το αλεπουδάκι όμως ξεπέρασε τις προσδοκίες μου κι έτσι αυτή την εβδομάδα τον καμάρωσα από μακριά να πετυχαίνει σχεδόν 37 πόντους κάθε βράδυ, με 64% εντός πεδιάς, να μοιράζει 5.5 assists και να κάνει 2 κλεψίματα. Να βελτιώνει το σουτ του και να έχει 2+ τρίποντα, ενώ επιτέλους να βάζει και τις βολές με 82% σε πολλές προσπάθειες. Εύχομαι κάποια στιγμή να καμαρώσετε κι εσείς έτσι ένα φαντασιακό σας παιδί, όπως εγώ τον De’Aaron Fox.

Όλοι έχουν περάσει τα πρώτα –άντα και βλέπουν το “Ζ”, πιθανότατα σκέφτονται αυτόματα τον Don Diego de la Vega. Αυτόν δηλαδή που συνηθίζαμε να λέμε μονολεκτικά “Zorro”. Οι νέες γενιές όταν βλέπουν το “Z” θα σκέφτονται έναν άλλον μυθικό ήρωα, τον Zion Williamson. Ο Zion έχει την υπερδύναμη να είναι ανίκητος στο ζωγραφιστό. Κάπως έτσι αυτή την εβδομάδα είχε 34.7 πόντους μέσο όρο με 73% ευστοχία. Τα νούμερα όπως καταλαβαίνετε είναι αστεία για παίκτη που δεν αγωνίζεται σε σχολικό πρωτάθλημα. Ο Williamson είχε ακόμη 8 rebounds και 5 assists κάθε βράδυ, με κάτι ψιλά από stocks και το τίμιο 77% στις βολές. Το μέλλον ήρθε παιδιά.

Ο Γερμανός point guard δεν είναι τραυματίας και αναμένεται να είναι πλέον όχι απλά το Νο1 επιθετικό όπλο, αλλά και ο βασικός δημιουργός. Αυτό το διάστημα είναι υγιής και θα μπορούσε εύκολα να κάνει νούμερα της τάξης του 20+/4/7.” Αυτά γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα στη στήλη Thinking Ahead. Θα μας συγχωρέσετε την ανακρίβεια για τους 20+ πόντους, καθώς ο Dennis Schroeder είχε μόνο 19 κατά μέσο όρο. Κατά τα άλλα 4.3 rebounds, 7.8 assists και 2.8 κλεψίματα, μαζί με 44% ευστοχία και 88% στις βολές τον μετέτρεψαν σε Top30 παίκτη για την εβδομάδα που μας πέρασε. Τιμή και δόξα στον Γερμανό που μας δικαίωσε, σε αντίθεση με τον Talen Horton-Tucker που μας γελοιοποίησε με την απόδοσή του.

Η φετινή σεζόν του Alec Burks είναι εξαιρετική, ειδικά κατά τα διαστήματα που κάποιος περιφερειακός των Knicks έχει τραυματιστεί κι έτσι ο Thibs αναγκάζεται να του δώσει μεγάλο χρόνο συμμετοχής. Σε αυτά τα διαστήματα που παίζει περίπου 30 λεπτά ανά παιχνίδι, αποτελεί μια εξαιρετική φαντασιακή επιλογή. Όπως αυτή την εβδομάδα που σκόραρε ξανά περίπου 22 πόντους ανά εμφάνιση με 3+ τρίποντα, 6 rebounds και 3 assists. Αρκετά εύστοχος με 49% και 89% σε εντός πεδιάς και βολές, με μια μικρή προσφορά στα stocks και μόλις ένα λάθος τη βραδιά.

 

Σφηνάκια

 

Τα 17 fg του Nikola Jokic απέναντι στην Νέα Ορλεάνη

Τα 8/8 σουτ του Tony Bradley με αντίπαλο τους Warriors

Οι 9 τάπες του Rudy Gobert κόντρα στους Bulls

Τα 8 τρίποντα του Danny Green απέναντι στους Lakers

Τα 18 αμυντικά rebounds του Russell Westbrook με αντίπαλο το Detroit

Τα 6 κλεψίματα του Mikal Bridges κόντρα στη Charlotte

Οι 18 free throw attempts του Zion απέναντι στο Dallas

 

Πολλά έχουν δει τα μάτια μου μα αυτό μου φέρνει τρόμο

 

Τρομακτικά παιχνίδια από Zion και De’Aaron Fox αυτή την εβδομάδα, όπου και οι δύο σημείωσαν ρεκόρ καριέρας στο σκοράρισμα. Αυτό όμως που πραγματικά προκάλεσε τρόμο σε όσους το παρακολούθησαν ήταν η πρώτη περίοδος του Portland-Miami και πιο συγκεκριμένα ο CJ McCollum. Ο shooting guard των Blazers σταμάτησε στους 21 πόντους, με 8/10 σουτ. Ναι, έβαλε 21 μόνο στην πρώτη περίοδο. Οπότε καταλαβαίνετε ότι ο τελικός απολογισμός των 35 πόντων και 8 assists είναι οριακά απογοητευτικός μετά από τέτοιο 12λεπτο. Ας είναι όμως. We’ll always have the 1st quarter.

 

The Bennets

 

Η ομάδα των Nets αρχίζει να θυμίζει τους Monstars όσο περνάει ο καιρός, έχοντας πάρει σχεδόν όποιον πρώην all star είναι διαθέσιμος στην αγορά. Όπως είναι λογικό, όταν μαζεύεται ταλέντο, σιγά σιγά οι υπόλοιποι παίκτες αρχίζουν να χάνουν σε usage% και τα νούμερά τους πέφτουν. Φαίνεται ότι όλο αυτό έχει και ψυχολογικές προεκτάσεις σε κάποιους παίκτες, όπως ο Joe Harris, τα νούμερα του οποίου αρχίζουν να πέφτουν πριν καν εμφανιστούν οι αστέρες. Μόλις 9 πόντοι, ένα rebound και μία assist ο απολογισμός για κάθε αγώνα αυτή την εβδομάδα. Λιγότερα από δύο τρίποντα με 39% εντός πεδιάς. Χρειάζεται να πούμε περισσότερα;

Λίγο έως πολύ τα ίδια ισχύουν και στο Chicago με την έλευση του Nikola Vucevic και την επιστροφή στην ενεργό δράση του Lauri Markkanen. Η καθίζηση όμως του Pat Williams είναι μυθική και άνευ προηγουμένου. Όταν παίζεις 27 λεπτά αγαπητέ Pat, δεν γίνεται να δίνεις μόνο 5.7 πόντους και 4 rebounds. Δεν γίνεται να σουτάρεις με 42%. Το 49% στις βολές τι είναι, το ποσοστό του Shaq; Αυτός είναι ο λόγος που πλέον ο Pat είναι ελεύθερος στις περισσότερες ετήσιες λίγκες, που δεν είναι βαθιές. Ας ελπίσουμε να στρώσει γρήγορα γιατί είναι καλός παίκτης.

Μπορούν παίκτες να έχουν νούμερα που φαινομενικά φαίνονται οκ να έχουν κάνει μια τραγική εβδομάδα; Σαφώς και μπορούν. Το fantasy είναι πολύπλοκο άθλημα και 2-3 καλές κατηγορίες δεν αρκούν. Δείτε για παράδειγμα τον Ben Simmons, ο οποίος έγραψε 15.3/7.3/6 σε πόντους/rebounds/assists κι όμως τερμάτισε κάτω από το 350(!) της εβδομαδιαίας κατάταξης. Θα σκέφτεστε ότι έπαιξε κάποιο τυπογραφικό. Αλλά όχι. Ας δούμε το γιατί. Όσοι τον είχαν μάλλον θα μέτρησαν μια χαμένη κατηγορία από τα λάθη του (5 μ.ο.). Μάλλον και άλλη μία από τις βολές του (60% σε 10 προσπάθειες ανά αγώνα). Πήραν το απόλυτο μηδέν στα τρίποντα, οπότε μέχρι εδώ 3 κατεστραμμένες κατηγορίες. Έκανε μία τάπα σε τρεις αγώνες, άρα τέταρτη κατηγορία. Το ένα του κλέψιμο ήταν μια average επίδοση, ενώ το 44% απλώς δεν κατέστρεψε τα ποσοστά. Μήπως τώρα φαίνεται πιο κατανοητό;

Το Toronto επέλεξε να αφήσει τον παιχταρά Norman Powell για να μην τον πληρώσει και στη θέση του να τα σπρώξει στον Gary Trent Jr. Η πρώτη εβδομάδα της συνύπαρξής τους δεν θα λέγαμε ότι κύλησε αρμονικά και είναι πολύ πιθανό να προοικονομεί την πορεία του στους Raptors. Οχτώ πόντοι και τρία rebounds με ένα και κάτι τρίποντα ανά παιχνίδι ήταν η συνεισφορά του. Α, και με 32% ευστοχία, για να είναι σε θέση να σας διαλύσει λίγο το fg% .

 

Σφηνάκια

 

Τα 0/7 σουτ του Ricky Rubio κόντρα στο Houston

Τα 0/9 τρίποντα του Jay Crowder με αντίπαλο τη Charlotte

Τα 8 λάθη του Russell Westbrook κόντρα στη Νέα Υόρκη

Τα 0/7 του PJ Washington απέναντι στο Phoenix

Οι 2 assists σε συνδυασμό με τα 6 λάθη του Ben Simmons με αντίπαλο τους Clippers

Τα 1/15 σουτ του Jordan Clarkson κόντρα στο Brooklyn

Οι 5/10 βολές του Mason Plumlee απέναντι στους Nets

 

One Night Stands

 

Θα ήταν η πρώτη του συμμετοχή με τους Nets κι έτσι ο Alize Johnson σκέφτηκε να κάνει καλή εντύπωση. Και η αλήθεια είναι ότι ήταν υπερβολικά καλή. Σε 33 λεπτά συμμετοχής είχε 23 πόντους με 11/15 εντός πεδιάς, ενώ μάζεψε 15 rebounds (5 επιθετικά), έδωσε 3 assists κι έκανε δύο κλεψίματα. Η ομάδα του δέχτηκε μόλις 4 πόντους λιγότερους στο διάστημα που αγωνίστηκε, απέναντι σε μία ομαδάρα όπως η Utah και σε μία βραδιά διασυρμού.

Ο Khem Birch δεν παίζει πολύ, όμως το μαζικό ξεπούλημα του Orlando τον έφερε στο παρκέ για 37 λεπτά κόντρα στους Blazers. Μπορεί να μην ήταν πολύ εύστοχος (14π. με 6/15), όμως έκανε όλα τα άλλα. Μάζεψε 15 rebounds (με 7 επιθετικά), μοίρασε 4 assists, έκλεψε 4 μπάλες και μοίρασε 2 τάπες. Καθόλου άσχημα δηλαδή. Στον ίδιο αγώνα, o συμπαίκτης του, Chuma Okeke, έκανε ρεκόρ καριέρας με 22 πόντους και 9/15 σουτ. Είχε ακόμη 6 rebounds, 4 assists και 2 κλεψίματα.

 

Μια από τις εμφανίσεις της χρονιάς έκανε ο Moses Brown κόντρα στους Celtics, που θα μπορούσε άνετα να ανέβει κατηγορία και να μην είναι μόνο one night stand. Ο νεαρός σέντερ είχε 21 πόντους με 8/10 δίποντα και 5/8 βολές. Όσο εντυπωσιακό όμως κι αν είναι αυτό, τα 23 rebounds που μάζεψε είναι ακόμη εντυπωσιακότερα. Έτσι, ολοκλήρωσε μάλλον το πιο απρόσμενο double double νεαρού παίκτη την φετινή χρονιά.

 

Κόντρα στη Νέα Υόρκη όλοι οι βασικοί των γηπεδούχων απουσίαζαν (εκτός του Brook Lopez) και τα νιάτα άρπαξαν την ευκαιρία από τα μαλλιά. Ο Jordan Nwora είχε 21 με 7/18 σουτ, 10 rebounds, 2 assists και ένα κλέψιμο. Ήταν εντυπωσιακό. Ωστόσο, στον ίδιο αγώνα, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο είχε 23 πόντους με 4/5 τρίποντα, 10 rebounds, 5 assists και 2 κλεψίματα και πήγαν να μας πέσουν τα μαλλιά.

 

Thinking Ahead

 

Μετά το trade deadline τα trades έχουν κλείσει σχεδόν σε κάθε λίγκα. Επομένως επικεντρωνόμαστε κυρίως στις νέες ευκαιρίες που προκύπτουν κυρίως από τις ομάδες που tankάρουν.

Νέα άφιξη στο γνήσιο tanking είναι το Orlando, που είναι ο ορισμός της ευκαιρίας. Κυριολεκτικά ο οποιοσδήποτε από το ρόστερ μπορεί να πρωταγωνιστήσει τις επόμενες εβδομάδες. James Ennis, Dwayne Bacon και Chuma Okeke είναι οι παίκτες που θα ποντάραμε περισσότερο και ίσως είναι ελεύθεροι σε λίγκες ακόμη. Ελεύθερος μπορεί να είναι και ο Otto Porter Jr., όμως δεν φαίνεται ελκυστική περίπτωση κυρίως γιατί οι Magic δεν έχουν απολύτως κανέναν λόγο να τον χρησιμοποιήσουν και να στερήσουν χρόνο από τα πιτσιρίκια.

Τα νέα κυκλοφορούν γρήγορα στον κόσμο του fantasy, επομένως είναι πολύ δύσκολο να βρείτε αυτή τη στιγμή στη λίγκα σας τον Moses Brown. Ο δευτεροετής σέντερ έχει εντυπωσιάσει σε μία ομάδα που κάνει το tanking επιστήμη και το ρόστερ της είναι επιπέδου Eurocap πλέον. Μέσα στην εβδομάδα λέγεται ότι υπέγραψε και πολυετές συμβόλαιο, οπότε αξίζει η επένδυση πάνω του – τουλάχιστον για φέτος. Αν τον βρείτε, μην τον αφήσετε.

Από τις ανταλλαγές και τις ανακατατάξεις στους Bulls, έρχεται στο προσκήνιο ένας άρτι αφιχθείς στην Πόλη των Ανέμων: ο Troy Brown Jr. Κανένας δεν έχει καταλάβει για πιο λόγο μια ομάδα με ελάχιστο ταλέντο όπως οι Wizards να παραχωρήσει σχεδόν δωρεάν έναν από τους καλύτερους παίκτες που είχε. Ο Troy Brown είναι παίκτης ομάδας, μπορεί να παίξει άμυνα που είναι και το ζητούμενο στο Chicago και αν προσπαθήσει, η θέση του βασικού small forward μπορεί να γίνει δική του.

Θέση βασικού μπορεί να αποκτήσει ένας ακόμη παίκτης που έγινε ανταλλαγή, αλλά ακολούθησε την αντίθετη διαδρομή προς την Washington: ο Daniel Gafford. Όχι γιατί ο Gafford είναι κάποιος τρομερά ποιοτικός παίκτης, αλλά γιατί ο ανταγωνισμός που έχει στους Wizards για τη θέση του σέντερ κάνει τον Γιώργο Παπαγιάννη να φαντάζει Hall of Famer. Ο Alex Len είναι ένας παλαίμαχος και κάνει μόνο για αγώνες επίδειξης, ενώ ο Robin Lopez είναι απασχολημένος με το να απασχολεί τις αντίπαλες μασκότ. Small ball δεν ψήνονται να παίξουν ακόμη, οπότε καταλαβαίνετε.

Μιας που είπαμε ποιες είναι οι καλές επιλογές, ας δούμε τώρα και ποιες ΔΕΝ είναι. Και μπορούμε να βρούμε αρκετές από αυτές μαζεμένες σε μια ομάδα που λέγεται Brooklyn Nets. Μετά τη συλλογή των Blake Griffin και LaMarcus Aldridge (και ελπίζουμε όχι άλλου), τα σπόρια πλέον δεν φτάνουν για να μοιραστούν παντού. Το Brooklyn είναι μια ομάδα που μέχρι σήμερα είχε χαρίσει ανά διαστήματα τίμιους ρολίστες στις ομάδες μας, όπως ο DeAndre Jordan, o Jeff Green, o Bruce Brown. Τελευταία ακόμη και ο Nicolas Claxton έμοιαζε να μπορούσε το step up. Πλέον, ακόμη και παίκτες όπως ο Joe Harris δεν θα περάσουν καλά και θα είναι δύσκολο να γράφουν νούμερα παίκτες που δεν είναι σούπερ σταρ. Επομένως, καλό θα είναι να μελετήσετε την σταδιακή αντικατάστασή τους.

 

Η γωνιά του Embiid

 

Ο Jaylen Brown έχει ένα αιμάτωμα στο γοφό και θα χάσει σίγουρα τον αγώνα της Δευτέρας. Δεν φαίνεται σοβαρό, ωστόσο δεν είναι δεδομένο πως η απουσία θα είναι μόνο μία.

O Mithell Robinson είναι πραγματικά άτυχος. Ο σέντερ της Νέας Υόρκης δεν πρόλαβε να παίξει 2-3 παιχνίδια μετά την επιστροφή του και τραυματίστηκε ξανά. Έσπασε το πόδι του και όλα δείχνουν πως δεν θα αγωνιστεί ξανά για φέτος.

O Rajon Rondo δεν θα κάνει ούτε σήμερα το ντεμπούτο του με τους Clippers, καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα στον προσαγωγό. Γενικά οι Clippers έχουν τις απουσίες τους, καθώς Ibaka και Beverley επίσης δεν θα αγωνιστούν τουλάχιστον την Δευτέρα και βλέπουμε.

Ο Lonnie Walker πονάει στον καρπό και θα χάσει τουλάχιστον μία εβδομάδα αγωνιστικής δράσης. Μάλλον όμως πάει για (αρκετά) περισσότερο.

Δεν είναι ακριβώς τραυματισμός, αλλά είναι απουσία. Η Oklahoma σκέφτηκε πως ο Al Horford έχει αγωνιστεί πάρα πολύ φέτος (28 αγώνες) και είπε να τον παρκάρει γιατί παρακουράστηκε – και προφανώς για να παίξει και κανένα άλλο πιτσιρίκι. Horford από του χρόνου ξανά.

 

*Όλες οι ομάδες θα δώσουν 3 ή 4 παιχνίδια αυτή την εβδομάδα