Fantastic Beasts and Where to Find Them: Part VI, Chapter 1

Posted on Oct 25 2021 - 10:23pm by Johnny Koutsourakis
Όπως κάθε Δευτέρα, ένα νέο match up ξεκινάει στις fantasy λίγκες μας, και ένα σωρό νέα ερωτήματα έρχονται για να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο σχετικά με το ποιους παίκτες πρέπει να στοχεύσουμε από τη λίστα των free agents, σε ποιους πρέπει να κουνήσουμε μαντήλι, ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες τους, ποιους να ξεκινήσουμε, αλλά και ποιους να αφήσουμε να πάρουν δυνάμεις στον φαντασιακό μας πάγκο. Δυστυχώς, αυτά είναι ερωτήματα που μέσα σε όλη την τυχαιότητα και την απροβλεπτότητα που διαπνέει το παιχνίδι του fantasy, δεν επιδέχονται προγενέστερης σωστής απάντησης. Ευτυχώς, όμως, το Ball Hog έρχεται να προσπαθήσει να σπάσει αυτήν την τυχαιότητα, καταφεύγοντας σε επιστημονικές αναλύσεις, που στο τέλος θα αποδειχθούν λάθος, αλλά θα έχουμε περάσει καλά προσπαθώντας να καταλάβουμε το γιατί.
Fantastic Beast cover photo
The Hardens

Πολλές εκπλήξεις και outperforming αυτή την εβδομάδα, καμία εντυπωσιακότερη όμως από τον Miles Bridges. Εκτόξευση στο τοπ5 (!) με 25 πόντους, 8 rebounds, 2.7 τρίποντα, άλλα τόσα κλεψίματα και 54% ευστοχία. Όνειρο ζει, μην τον ξυπνάτε. Από την άλλη μεριά, ο Ja Morant το έπιασε από εκεί που το είχε αφήσει το καλοκαίρι στα Play Offs. Πέραν της οπτικοποιημένης καύλας που προσφέρει στους αγώνες του, μετράει 35 πόντους με 58% ευστοχία και 8 assists σε κάθε αγώνα. Στα ψηλά και ο Spencer Dinwiddie, με την αλλαγή περιβάλλοντος να του κάνει καλό. 23,5/5/7,5 στις βασικές κατηγορίες, ενώ φαίνεται πως έμαθε και να σουτάρει, καθώς σημειώνει 3 τρίποντα ανά παιχνίδι. Ο Seth Curry από την άλλη, κάνει αθόρυβη μεν, εξαιρετική δε δουλειά. Είκοσι πόντοι, 4+ τρίποντα με μηδενικά λάθη και το ακραίο 69% στα σουτ εντός πεδιάς.

 

Σφηνάκια

 

Τα 21 rebounds του Rudy Gobert απέναντι στην Oklahoma

Τα 7/7 τρίποντα του Patty Mills με αντίπαλο τους Bucks

Οι 40 πόντοι του Myles Turner κόντρα στην Washington

Τα 11/11 εντός πεδιάς του Jarrett Allen απέναντι στο Memphis

Οι 14 assists του Trey Young με αντίπαλο το Dallas

Τα 8 τρίποντα του Harrison Barnes κόντρα στο Portland

Τα 17 fgm του Ja Morant απέναντι στο Cleveland

 

Πολλά έχουν δει τα μάτια μου μα αυτό μου φέρνει τρόμο

Μπορεί οι Celtics να μην εντυπωσίασαν στην φετινή πρεμιέρα τους και να γνώρισαν την ήττα στο Madison από τους Knicks, δεν συνέβη όμως το ίδιο και για τον Jaylen Brown. Ο νεαρός wing των Κελτών είδε τον Jayson Tatum να σπάει τα καλάθια και να είναι αποκαρδιωτικός, οπότε είπε να το πάρει πάνω του και να σκορπίσει τον τρόμο. Σταμάτησε στους 46 πόντους με 16/30 σουτ εκ των οποίων 8/14 τρίποντα, πήρε 9 rebounds, έδωσε 6 assists, έκανε 3 κλεψίματα, 1 τάπα και 4 λάθη στα 46 λεπτά που αγωνίστηκε. Με +16 στο +/- είχε και την καλύτερη επίδοση του αγώνα ακόμη και σε αυτή την κατηγορία.

 

 

The Bennets

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως φέτος είναι η χρονιά του Michael Porter Jr. Δεδομένης της απουσίας του Murray, περίμεναν να τα διαλύσει όλα φαντασιακά. Αυτό ίσως γίνει, όμως σίγουρα δεν έγινε την πρώτη εβδομάδα της σεζόν, όπου ο Porter με 11 πόντους, 3.5 rebounds κι 1.5 τρίποντο δεν θύμιζε σε τίποτα τον περυσινό παίκτη. Το ίδιο ισχύει και για τον συνεπώνυμό του, Kevin Porter, ο οποίος φαίνεται πως ζήλεψε την χρονιά του James Harden με τα 5 λάθη μέσο όρο. Το αναφέρουμε αυτό γιατί έχει 6.3 μέσο όρο την πρώτη εβδομάδα για μόλις 5 assists. Το 50% στις βολές και το 41% συνολικά φυσικά δεν βοηθούν ιδιαίτερα την κατάσταση. Μετριότατο ξεκίνημα για άλλον έναν παίκτη με πολύ μεγάλες φετινές προσδοκίες, τον OG Anunoby. Για το μετριότατο έγινε συμψηφισμός, καθώς μία καλή εμφάνιση βελτίωσε κάπως τις πρώτες δύο τραγικές. Τα περισσότερα νούμερα ήρθαν σχεδόν στον μέσο όρο τους, το 32% όμως θα έπρεπε να είναι νούμερο κακής βραδιάς του Devonte Graham και όχι δικής του εβδομάδας. Μουδιασμένο ξεκίνημα και για τον Bogdan Bogdanovic, ο οποίος βασικά ήταν αγνώριστος: άνευρος, άγευστος και οριακά απαθής, θύμισε τα πρώτα του βήματα στο ΝΒΑ. 8 πόντοι, 2.5 rebounds και 2 assists είναι νούμερα ρολίστα και όχι ταλαντούχου παίκτη.

 

Σφηνάκια

Τα 2/15 τρίποντα του Jason Tatum απέναντι στους Knicks

Τα 3/19 εντός πεδιάς του Jonas Valanciunas κόντρα στους Sixers

Τα 9 λάθη του Kevin Porter Jr με αντίπαλο τη Minnesota + άλλα 8 απέναντι στους Celtics

Τα 3/17 εντός πεδιάς του OG Anunoby κόντρα στους Wizards

Οι 2/7 βολές του Anthony Davis απέναντι στους Warriors

Τα 0/9 τρίποντα του Damian Lillard με αντίπαλο το Sacramento

H 1 assist σε συνδυασμό με τα 7 λάθη του D’ Angelo Russell κόντρα στη Νέα Ορλεάνη

Τα 6 λάθη του Alperen Sengun σε μόλις 18 λεπτά  απέναντι στην Oklahoma

 

One Night Stands

Το One Night Stand της εβδομάδας ήταν αναμφίβολα και με μεγάλη ευκολία αυτό του Cole Anthony στο Madison. Ο Νεοϋορκέζος hooper έστησε μεγάλη κηδεία στους Knicks σημειώνοντας 29 πόντους με 9/16, κατεβάζοντας 16 rebounds και μοιράζοντας 8 assists. Ακόμη πιο εντυπωσιακό ότι υπέπεσε σε μόλις 1 (ένα) λάθος

 

 

Η πρώτη μεγάλη βραδιά του Jalen Green στο ΝΒΑ είναι πλέον γεγονός. Ο νεαρός πιστολέρο σταμάτησε στους 30 κόντρα στους Celtics, βλέποντας το καλάθι σαν βαρέλι από τα 7.25. Είχε 8/10 τρίποντα και συνολικά 11/18 σουτ, ενώ γέμισε τη στατιστική του με ολίγα από rebounds, assists, κλεψίματα και τάπες.

 

 

Ο Josh o Giddey, το καγκουρό με τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, έκανε επιτέλους την πρώτη του καλή εμφάνιση με τη φανέλα της Oklahoma. Αυτή πραγματοποιήθηκε κόντρα στη Philadelphia, όπου ο Αυστραλός έγραψε 19/8/7 με 4 κλεψίματα και 8/13 σουτ. Το γεγονός πως έκανε τέτοιο παιχνίδια τη στιγμή που η βασική περιφέρεια της Phily ήταν οι Maxey και Seth Curry πρέπει να είναι εντελώς συμπτωματικό.

 

 

Ο Chris Duarte, ο πρωτοετής που είναι μεγαλύτερος από τους μισούς βετεράνους αυτής της λίγκας, το δομηνικάνικο διαμάντι, ήταν ο πρώτος rookie που έκανε αισθητή την παρουσία του στο φετινό ΝΒΑ στην πρεμιέρα της Indiana με τη Charlotte. O Duarte έβαλε 27 με 9/15 σουτ, 6/9 τρίποντα (κι ένα buzzer), μάζεψε 5 rebounds και είχε το καλύτερο +/- από όλη την ομάδα του. Μπορεί να μην είναι από τους διαφημισμένους της φουρνιάς, μέχρι στιγμής όμως κάνει τη δουλειά του και με το παραπάνω.

 

 

Πούλα και φύγαμε για Βραζιλία

Πρώτη εβδομάδα της χρονιάς. Το αγαπημένο διάστημα όλων. Το σημείο αυτό που παίκτες με 2 καλές εμφανίσεις μεταμορφώνονται σε τέρατα και άλλοι που με 2 κακές γίνονται bust. Εδώ είναι που πρέπει να αρπάξουμε την ευκαιρία και να πουλήσουμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Γιατί αν δεν το γνωρίζετε, στο φάντασι πάντα υπάρχει αγορά για μεταξωτές κορδέλες.

Αυτή την εβδομάδα υπήρξαν αρκετοί υποψήφιοι που έκαναν καλούς αγώνες και φαίνονται πολύ καλύτεροι απ’ ό,τι είναι. Παίκτες που δεν γίνεται να διατηρήσουν τα νούμερά τους σε αυτά τα επίπεδα και καλό είναι να τους δώσουμε τώρα που είναι ψηλά. Και δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από τον Harrison Barnes. Τον άνθρωπο που τα διάλυσε όλα στους πρώτους αγώνες των Kings.

Όπως και να το δει κανείς, είναι λίγο δύσκολο ο συμπαθής Harrison να συνεχίσει να βάζει 28 κάθε βράδυ, μαζί με 10 rebounds και 5 τρίποντα. Τα ποσοστά του δεν είναι ακραία, πήρε όμως πολλές περισσότερες προσπάθειες από το συνηθισμένο. Το 18/6 με σχεδόν 50% fg% και τα 2 τρίποντα είναι όμως στις δυνατότητές του και θα επανέλθει εκεί όταν ο Fox μονοπωλήσει και πάλι τις προσπάθειες, ο Haliburton σταματήσει να παίζει πιο ψαρωμένα κι από πέρυσι, o Buddy αρχίσει να σουτάρει σαν να μην υπάρχει αύριο και ο Holmes σταματήσει να κάνει ηλίθια φάουλ.

Αυτή τη στιγμή είναι στο Νο15 σε 9cat, αν καταφέρετε να πάρετε έναν παίκτη στο τοπ60 θα έχετε κάνει εξαιρετική μπάζα. Ό,τι περισσότερο μεγαλώνει την επιτυχία.

Δεύτερη μεγάλη ευκαιρία είναι ο αγαπημένος Ricky Rubio. Ο παιχταράς αυτός έχει την ατυχία να βρίσκεται στο νεκροταφείο ελεφάντων που λέγεται Cleveland. Οι φετινοί Cavs προφανώς θέλουν να χτίσουν και παίκτες όπως ο Rubio δεν γίνεται να πάρουν πολύ χρόνο συμμετοχής. Ιδίως όταν αγωνίζονται στη θέση ενός εκ των βασικών πυλώνων της ομάδας, δηλαδή του Darius Garland.

Αυτό το διάστημα όμως ο Garland είναι τραυματίας κι έτσι ο Rubio βρήκε την ευκαιρία να παραχωρήσει δωρεάν σεμινάρια σωστού μοιράσματος του παιχνιδιού. Είναι καταπληκτικός και κάνει τους Cavs πιο ανταγωνιστικούς, παρά το γεγονός πως το μακρινό σουτ στο Cleveland είναι πιο δυσεύρετο κι από νερό στην έρημο.

Παρά το γεγονός πως την πρώτη αγωνιστική ήταν αναπληρωματικός, ο Rubio έκλεισε την εβδομάδα με 17 πόντους και 9 ασίστ, όντας ο 36ος καλύτερος παίκτης σε 9cat. Δυστυχώς δεν θα τον αφήσουν να διατηρηθεί εκεί και μόλις επιστρέψει ο Garland θα πάρει τη θέση του στην βασική 5δα. Μπορείτε όμως να τον δώσετε και να αποκομίσετε κάτι από την τωρινή του παρουσία πριν συμβεί αυτό.

 

Να πανικοβληθώ;;;;!;;!;;!!;

Όταν το καλοκαίρι μάθαμε ότι ο Kemba Walker επέστρεψε στις γειτονιές που μεγάλωσε, ενθουσιαστήκαμε. Όσοι έτυχε να τον έχουν και σε salary λίγκες και είδαν τον μισθό τους, ενθουσιάστηκαν λιγουλάκι παραπάνω. Παίκτης που όσο να’ ναι τη βάζει στο καλάθι, σοβαρή απειλή από μακριά, σε ομάδα που δεν έχει point guard για δείγμα και φτιαγμένος που θα παίξει στην μητρόπολή του, φαινόταν φονικός συνδυασμός.

Ο φονικός συνδυασμός ήρθε φίλες και φίλοι, αλλά ήταν αυτός του Kemba με την ομάδα σας. Το πόσο κακός ήταν ο Kemba δεν λέγεται, όπως φυσικά και το πόσο ρόλο κομπάρσου είχε στο παιχνίδι των Knicks. Ο Thibs δεν ψήνεται να ξεκολλήσει η μπάλα από τα χέρια του Randle ούτε για πλάκα (τον έβαζε 35λεπτα μέχρι και στους αγώνες προετοιμασίας) και οκ, αυτό το περιμέναμε για τους ρούκιζ. Αλλά ρε Thibs, τι άλλο θες αγόρι μου; 30+ είναι ο άνθρωπος και με σχεδόν κατεστραμμένα γόνατα. Ούτε αυτός δεν αξίζει να παίξει στην αρμάδα σου;

Τέλος πάντων, με αυτά και με εκείνα ο Kemba είχε τον μυθικό μέσο όρο των 10 πόντων, των 3 rebounds και των 2 assists, ενώ αρχίζει να του “τρώει” λεπτά στον άσσο το άλλο λυκόπουλο, ο Derrick ο Rose. Φανταστείτε κιόλας να έπαιζε και σε ομάδα για την οποία δεν είναι “φτιαγμένος”.

Στα δικά μας, οι εμφανίσεις αυτές έναν μικρό πανικό τον φέρνουν. Σίγουρα είναι αρχή της χρονιάς, σίγουρα πρέπει να συνηθίσει λίγο τους νέους του συμπαίκτες, σίγουρα δεν μπορεί να πάει χειρότερα. Έτσι κι αλλιώς η αξία του είναι τόσο πεσμένη, που δεν αξίζει να τον δώσετε. Οπότε βαθιά ανάσα, χαλαρώνουμε και περιμένουμε να ανέβει.

 

Thinking Ahead

Μία από τις πιο αμφίρροπες βασικές θέσεις στον ΝΒΑ είναι αυτή του center στους Raptors. Ίσως μαζί με αυτή του shooting guard στους Lakers να είναι οι πιο ανταγωνιστικές. Οι βασικοί υποψήφιοι είναι 3: ο Chris Boucher, o Khem Birch και αυτός που φαινόταν ως το μεγάλο outsider, ο Precious o Achiuwa με το γαμάτο όνομα. Φαίνεται όμως ότι ο Nick Nurse πιστεύει ότι το όνομα δεν είναι το μοναδικό γαμάτο στοιχείο στον Precious.

Έτσι, στα τρία πρώτα παιχνίδια των Raptors έχει την μεγαλύτερη συμμετοχή από όλους τους άλλους center και η χρονική διαφορά μεταξύ τους διευρύνεται. Στον τελευταίο αγώνα αγωνίστηκε για περισσότερα από 30 λεπτά κι “έγραψε” το δεύτερο σερί double-double. Μπορεί να προσφέρει τίμια στους πόντους, τα rebounds, τα ποσοστά και σιγά σιγά θα έρθουν και τα αμυντικά stats. Μην ξεχνάμε ότι έχει αγωνιστεί ελάχιστα σε επίπεδο ΝΒΑ. Η επιστροφή του Siakam όταν έρθει λογικά θα του στερήσει χρόνο, όμως και πάλι αξίζει. Αν υπάρχει ελεύθερος στη λίγκα σας, μην το σκέφτεστε καν. Αν μπορείτε να τον αποκτήσετε με χαμηλή τιμή, ισχύει το ίδιο.

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, μια πιθανή ευκαιρία ακούει στο όνομα Kyle Lowry. Ο πρώτος αγώνας του με τους Heat δεν ήταν καθόλου καλός, ψιλοτραυματίστηκε κιόλας, ε δεν θέλει και πολύ για να ξενερώσει κάποιος. Οι πιο άπειροι μάνατζερ συνηθίζουν rage trades στις αρχές της χρονιάς και ίσως έχετε έναν τέτοιο στη λίγκα σας. Να θυμίσουμε ότι ο Lowry είναι σταθερά στο τοπ35 την τελευταία 5ετία. Ακόμη κι αν άλλαξε ομάδα, μπορεί πάρα πολύ εύκολα να είναι στο τοπ50. Σε ετήσιες λίγκες αξίζει την προσοχή σας.

 

 

Η γωνιά του Embiid

 

Πρόβλημα στο γόνατο για τον Jaylen Brown. Έχασε ήδη έναν αγώνα, είναι αμφίβολος για σήμερα. Δεν φαίνεται σοβαρό, αλλά μπορεί να κάνει καμιά απουσία ακόμη.

Ο Terry Rozier δεν θα αγωνιστεί σήμερα και δεν γνωρίζουμε την κατάσταση του αστραγάλου του για την επόμενη εβδομάδα. Ρισκαδόρικη επιλογή για εβδομαδιαία format.

Η ώρα της επιστροφής για τον Darius Garland πλησιάζει και δεν αποκλείεται να είναι σήμερα. Φαίνεται όμως πως το πρόβλημα στον αστράγαλο έχει υποχωρήσει και δεν θα χάσει πολλούς ακόμη αγώνες.

Ο Cade Cunningham δεν πρόκειται να αγωνιστεί πριν την Πέμπτη. Μέχρι τότε θα κάνει προπονήσεις στην G League για να είναι σε φόρμα για το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ, λογικά προς το τέλος της εβδομάδας.

Η πλάτη του Caris LeVert δεν είναι στα καλά της. Θα επαναξιολογηθεί αυτή την εβδομάδα, όμως φαίνεται δύσκολο να αγωνιστεί.

Ο Kyle Lowry είναι σε καθεστώς day-to-day και λογικά δεν αργεί η ώρα της επιστροφής του. Μπορεί να είναι ακόμη και σήμερα.

Ο Brook Lopez πονάει στην πλάτη και θα είναι σίγουρα έξω την Δευτέρα, ενώ δεν είναι σίγουρη επιλογή για αυτή την εβδομάδα. Από την άλλη ο Jrue Holiday είναι ξανά αμφίβολος, αυτή τη φορά λόγω προβλήματος στον αστράγαλο.

Εννοείται πως Pascal Siakam και Zion Williamson απέχουν αρκετά από επιστροφή σύμφωνα με τις ομάδες τους.

Ο τραυματισμός του Norman Powell στο γόνατο μάλλον δεν είναι σοβαρός. Ωστόσο καλό θα ήταν να μην τον υπολογίζετε μέχρι να δοθεί ένα ασφαλές χρονοδιάγραμμα επιστροφής.

Το πρόβλημα στο γοφό του Bradley Beal έχει υποχωρήσει και είναι ήδη questionable για σήμερα. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να επιστρέψει στη δράση.

 

 

*Σχεδόν όλες οι ομάδες έχουν 3 ή 4 παιχνίδια την εβδομάδα που ξεκινάει. Μοναδική εξαίρεση οι Suns με μόλις δύο ματς.