Υπάρχει τρόπος να βρούμε τον καλύτερο αμυντικό του ΝΒΑ;

Posted on Sep 4 2021 - 6:18pm by Nikos Tsolakis

Το σύγχρονο ΝΒΑ είναι μια λίγκα που η άμυνα έχει γίνει πιο δύσκολη από ποτέ.

Ζούμε στην εποχή του pace and space, όπου χαρακτηριστικά ο Kevin Garnett είπε ότι «θα ήθελα να δω αν όσοι μιλάνε για το σημερινό μπάσκετ, θα μπορούσαν έστω να τρέξουν 3-4 φορές το γήπεδο σε αυτό το ρυθμό». Ενώ έχουμε υποσχεθεί ότι θα καταπιαστούμε με το ζήτημα της τακτικής σε άμυνα και επίθεση στο τότε και το τώρα, βιαζόμαστε και πριν από αυτό, επιδιώκουμε να βρούμε μια μεθοδολογία που θα μπορέσει με σχετική ασφάλεια να μας δώσει την απάντηση στο ερώτημα: “ποιοί είναι οι καλύτεροι αμυντικοί στο ΝΒΑ στην εποχή που η άμυνα είναι πιο δύσκολη από ποτέ;”. Σε αυτή μας τη προσπάθειας θα έχουμε βοηθούς τα πολλά εξαιρετικά site που μας δίνουν πληθώρα stats, την προσωπική μας οπτική γωνία και γνώση σε ζητήματα τακτικής προσέγγισης του αθλήματος, καθώς και μια βάση δεδομένων με στατιστικά που θα μπορέσουν να απαντήσουν σε ερωτήματα πέραν των κακών advanced όπως για παράδειγμα το Defensive Rating.

Για αρχή θα ορίσουμε τη μεθοδολογία μας. Για να βρει κανείς άλλωστε τον καλύτερο αμυντικό της λίγκας, θα πρέπει να βρει αν υπάρχει ένας κοινός τόπος: μπορεί για παράδειγμα να συγκριθεί η άμυνα του Rudy Gobert με του Draymond Green ή του Jrue Holiday; Και αν ναι, υπό ποιές συνθήκες. Θεωρούμε λοιπόν ως δεδομένο ότι στη διαδικασία να βρούμε τον έναν (ή τους πολλούς) θα πρέπει ο παίκτης να είναι ικανός να εξυπηρετήσει πολλά και διαφορετικά μοντέλα άμυνας ή να είναι τόσο καλός που η ομάδα του θα αναγκάζεται να χτίζει τα πάντα γύρω του. Κάποτε, ο Steve Kerr απαντούσε στο ερώτημα “ποιό είναι το σύστημα των Warriors;”, ξεκάθαρα, “ο Steph”. Υπάρχει παίκτης στη λίγκα που μπορούμε να ισχυριστούμε ότι είναι αυτό για την άμυνα μιας ομάδας; Είναι αρκετή αυτή η ικανότητα όμως, όταν μιλάμε για μια λίγκα που το skill level είναι τέτοιο που απαιτεί versatility, durability και ικανότητα να ορίσεις εσύ την επίθεση του αντιπάλου πριν προλάβει να σε διαλύσει; Και αν απαντήσουμε σε όλα αυτά, μπορεί να παντρευτεί το μοναδικό IQ ενός παίκτη με την απίθανη αθλητικότητα κάποιων άλλων;

Με βάση όλα αυτά και άλλα τόσα που προσπερνάμε για οικονομία χρόνου θέτουμε ως κριτήρια για την επιλογή μας (10 βαθμούς το καθένα) και ξεκινάμε μια προσπάθεια ποσοτικοποιήσης μιας βαθιά ποιοτικής διαδικασίας. Στην προσπάθειά μας αυτή αναπόφευκτα, παίκτες που ξεκινάνε απο πιο χαμηλό tier θα ανέβουν, ενώ άλλοι θα πέσουν. Αξιολογούμε:

  1. Definitivity – την ικανότητα ενός παίκτη να καθορίσει το σύστημα της ομάδας.
  2. Adaptability – την δυνατότητα του να προσαρμοστεί σε διαφορετικά στυλ παιχνιδιού.
  3. Versatility – την ικανότητα του να μαρκάρει πολλές και διαφορετικές θέσεις και παίκτες
  4. Durability – τη δυνατότητα να είναι εκεί για την ομάδα του απο πλευρά φυσικής καταστάσης.
  5. IQ – το συνδετικός κρίκο για να είναι χρήσιμα όλα τα παραπάνω.
  6. Matchup Assignments – την τακτική σκοπιά της ύπαρξης ενός παίκτη σε μια ομάδα όπως π.χ. η δυσκολία των matchup που αναλαμβάνει.
  7. Transition – την ικανότητα του να μετατρέπει την άμυνα σε επιθετικό transition.
  8. Advanced Stats – υπό το πρίσμα όμως της εξήγησής τους μέσω τακτικής προσέγγισης.
  9. DataBase – μια βάση δεδομένων στατιστικών που κρίνονται ως τακτικά χρήσιμα (DRAYMOND stat, successful recoveries, close outs κ.α.)
  10. Classic – τα κλασικά στατιστικά.
Υπάρχουν παίκτες που μπορούν να καθορίσουν ολόκληρη την αμυντική προσέγγιση μιας ομάδας;

Οι παίκτες που πληρούν το πρώτο κριτήριο μας είναι μεν πραγματικά elite αμυντικοί, αλλά δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν τους δούμε να μην καταφέρνουν να πληρούν τα υπόλοιπα κριτήρια. Είναι με λίγα λόγια παίκτες που υπό συγκεκριμένους όρους και συνθήκες μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Τέτοιοι παίκτες είναι ελάχιστοι στη λίγκα και έπειτα από ενδελεχή έρευνα καταλήξαμε στο ότι είναι τρεις:

  1. Draymond Green
  2. Rudy Gobert
  3. Ben Simmons

Ενώ σίγουρα πολλοί θα εκπλαγούν που δεν είδαν τον αγαπημένο τους παίκτη σε αυτή τη λίστα, η αλήθεια είναι ότι μόλις τρεις ομάδες έχουν βασίσει ολόκληρη την αμυντική τους προσέγγιση πάνω στις ικανότητες ενός παίκτη τους και αυτό οφείλεται στο ότι ο παίκτης έχει χαρακτηριστικά που μπορεί να κάνει μια άμυνα να είναι dominant.

Η περίπτωση του Draymond Green

O Green συχνά καυχιέται ότι είναι ο καλύτερος αμυντικός όλων των εποχών. Ενώ αυτή είναι μια γνώμη που δε μπορούμε με ασφάλεια να απαντήσουμε, είναι δεδομένο ότι ο Draymond Green (από το όνομα του οποίου εμπνεύστηκαν και το stat DRAYMOND) είναι ένας από τους πιο έξυπνους και versatile αμυντικούς όλων των εποχών. Η άμυνα των Warriors -τόσο φέτος, όσο φυσικά στα χρόνια της δυναστείας- χτίστηκε πάνω στην ικανότητα του Green:

  • Να καθοδηγεί την άμυνα
  • Να διαβάζει την αντίπαλη επίθεση
  • Να κατανοεί τον ρόλο της weak side ανά πάσα ώρα και στιγμή
  • Να μαρκάρει -σχεδόν- όποιον αντίπαλο χρειαστεί
  • Να μπορεί να αλλάξει στα pick and roll
  • Να μπορεί να τοποθετηθεί σωστά μακριά από τη μπάλα
  • Και φυσικά, να μπορεί να πάρει rebound και να τρέξει τον αιφνιδιασμό ως τελευταία ενότητα μιας αμυντικής προσπάθειας μιας ομάδας

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά αποτελούν τομές για το σύγχρονο μπάσκετ, όπου δίνουν πάτημα στον Draymond να μπορεί να καυχιέται. Βέβαια, υπάρχει ένα σημαντικό ελάττωμα: ο Green χρειάζεται εξίσου έξυπνους και ικανούς wing defender, που ναι μεν να τους καθοδηγεί, αλλά αυτοί με τη σειρά τους να του επιτρέπουν να έχει το ρόλο της δεύτερης γραμμής άμυνας, αναλαμβάνοντας τον καλύτερο παίκτη της αντίπαλης ομάδας. Χαρακτηριστικά, ο Green στα χρόνια των μεγαλείων του είχε μπροστά του τους elite perimeter defenders Klay, Iggy, Livingston, ενώ φέτος έχει τον -όπως θα δούμε παρακάτω- top 3 perimeter defender Andrew Wiggins.

  1. Definitivity: 10/10
  2. Adaptability: 10/10
  3. Versatility: 7/10
  4. Durability: 7/10
  5. IQ: 10/10
  6. Matchup Assignments: 9/10
  7. Transition: 10/10
  8. Advanced Stats: 8/10
  9. DataBase: 8/10
  10. Classic: 10/10
Score: 89/100

Utah Jazz: Rudy Gobert's defensive impact puts to shame rest of NBA

Η περίπτωση του Rudy Gobert

Στην περίπτωση του Γάλλου, τα λόγια περισσεύουν. Δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες στην ιστορία του αθλήματος που έχουν καταφέρει να φτάσουν το rim protection σε τέτοιο επίπεδο. Πάντα είχαμε τη σκέψη ο Gobert να έπαιζε σε ένα πρωτάθλημα όπως η Ευρωλίγκα που δε θα υπήρχε η παράβαση των 3″, για να βλέπαμε πόσες τάπες θα είχε μέσο όρο. Ο Rudy Gobert αλλάζει την αντίπαλη επίθεση, όχι μόνο με τα block του, αλλά απλά με την παρουσία του. Οι ομάδες απέναντι στη Utah επιχειρούν (!) λιγότερα σουτ μέσα στη ρακέτα, καθώς κάθε slasher τρέμει την αλλοίωση του σουτ του από τον Γάλλο. Έτσι, η Utah έχει καταφέρει να είναι διαχρονικά μια εξαιρετική αμυντικά ομάδα και να οδηγεί τους αντιπάλους της σε μη βολικά για αυτούς σημεία. Βέβαια, ο Rudy Gobert είναι ψηλός – πολύ ψηλός. Τα πόδια του -παρότι δεν είναι πολύ αργά- δεν του επιτρέπουν να μπορεί να αλλάξει καταδικάζοντας το σύστημα της ομάδας στην παγίδα της drop coverage. Παρά την προσπάθεια του να προσαρμοστεί και να συχνά να αλλάζει, δεν είναι λίγες οι φορές που εκτίθεται. Αποτέλεσμα αυτού είναι στα playoffs, o Snyder να επιλέγει την safe επιλογή να αφήνει τον ψηλό μέσα. Έτσι, οι αντίπαλοι guard οργιάζουν από το midrange (ή και το τρίποντο) με αποκορύφωμα τον απίθανο Jamal Murray του Bubble που έκανε τον Rudy οριακά unplayable.

  1. Definitivity: 10/10
  2. Adaptability: 10/10
  3. Versatility: 7/10
  4. Durability:  7/10
  5. IQ: 10/10
  6. Matchup Assignments: 9/10
  7. Transition: 10/10
  8. Advanced Stats: 8/10
  9. DataBase: 8/10
  10. Classic: 10/10
Score: 86/100
Η περίπτωση του Ben Simmons

O Ben Simmons αποτελεί πρότυπο αμυντικού παίκτη στο σύγχρονο μπάσκετ. Δυνατός σαν πεντάρι, αθλητικός σαν wing, γρήγορος σαν guard, ΙQ σαν βετεράνος, hustle σαν παίκτης που είναι σε 10-day contract και αναζητά με μανία μια ευκαιρία, καθοριστικός σαν super star που θέλει το τελευταίο σουτ. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ελάττωμα στο αμυντικό προφίλ του Simmons.

Ή μήπως όχι; Ενώ λοιπόν έχουμε πει όλα τα παραπάνω, τα οποία πιθανότατα δε χρειάζονται περισσότερη ανάλυση θα λέγαμε ότι ο Ben Simmons αποτελεί ένα υβρίδιο ανάμεσα στον Andre Iguodala (χωρίς όμως να είναι τόσο καλός όσο ο prime Iggy στην on ball defense) και τον Green (χωρίς να έχει όμως το μυθικό IQ του Dray). Ένα ελάττωμά του όμως είναι ότι σε αυτή την ηλικία ακόμα δεν έχει μάθει να αντιλαμβάνεται την άμυνα ως κομμάτι της τακτικής. Ο Simmons τα κάνει όλα σωστά, αλλά βασιζόμενος σε ένα ένστικτο που τον θέλει να είναι dominant. Όμως, τα κενά του είναι ξεκάθαρα και θα καλυφθούν μόνο με τον καιρό και τη συνέπεια του στη μελέτη της αμυντικής πλευράς.

  1. Definitivity: 8/10
  2. Adaptability: 10/10
  3. Versatility: 10/10
  4. Durability: 7/10
  5. IQ: 8/10
  6. Matchup Assignments: 10/10
  7. Transition: 10/10
  8. Advanced Stats: 8/10
  9. DataBase: 9/10
  10. Classic: 10/10
Score: 90/100

Οι τρεις παραπάνω περιπτώσεις είναι οι ηγέτες της δεύτερης, τρίτης και πέμπτης καλύτερης άμυνας φέτος -προς έκπληξη κανενός! Υπάρχουν όμως παίκτες που δε καλύπτουν το πρώτο κριτήριο, αλλά μπαίνουν δυναμικά σε μια συζήτηση για τον καλύτερο αμυντικό της λίγκας;

Tier 1

Σε αυτό το tier είναι όσοι αμυντικοί είναι ίδιου επιπέδου με τους προαναφερθέντες, χωρίς να καλύπτουν το πρώτο κριτήριο, υπερκαλύπτοντας όμως κάποια από τα επόμενα.

Γιάννης Αντετοκούνμπο

Χωρίς να γράφουμε πολλά, θα μπορούσαμε απλά να δείξουμε τη φάση με την τάπα του Γιάννη τη στιγμή που ο KD σουτάρει.

Βασικά, θα τη δείξουμε όντως.

Κι όμως δεν είναι μόνο αυτό που δίνει τόσο μεγάλο μπασκετικό μέγεθος στην άμυνα του περσινού Defensive Player Of the Year. Ο Αντετοκούνμπο είναι αρκετά versatile, παρότι δε μπορεί να μαρκάρει σίγουρα σταθερά έναν περιφερειακό. Μπορεί όμως να αλλάξει, μπορεί να είναι εξαιρετικός rim protector. Και σε αυτό το σημείο της καριέρας του είναι εξαιρετικός στις βοήθειες, πιθανότατα νούμερο 2 στη λίγκα μετά το Robert Covington, αλλά έχοντας υπέρ του ένα πολύ μεγαλύτερο και αθλητικότερο κορμί από τον RoCo, όπως και ένα αμυντικό σύστημα1)Πράγμα που θέτει τον RoCo όπως και άλλους πχ Anunoby εκτός του αναλυτικού αυτού άρθρου. Είναι προαπαιτούμενο για τον καλύτερο αμυντικό της σεζόν η ομάδα του να βρίσκεται στο top 10 της λίγκας.. Διαβάζει τις passing lanes και γενικά πρόκειται για υψηλού επιπέδου αμυντικό, που όμως κακά τα ψέματα βασίζεται στα εξαιρετικά του ένστικτα και αθλητικά προσόντα.

  1. Definitivity: 9/10
  2. Adaptability: 10/10
  3. Versatility: 7/10
  4. Durability: 9/10
  5. IQ: 8/10
  6. Matchup Assignments: 7/10
  7. Transition: 10/10
  8. Advanced Stats: 8/10
  9. DataBase: 8/10
  10. Classic: 10/10
Score: 86/100

Mike Conley

Για να μπορέσει η άμυνα της Utah να δουλέψει χρειάζεται τα απαραίτητα glue guys γύρω από το Rudy Gobert όπως ο εξαιρετικός Royce O’Neale ή ο Joe Ingles. Και για να μπορέσουν όλοι αυτοί να τιθασεύσουν την υπέρμετρη ανάγκη για καταστολή, χρειάζεται ο ιθύνων νους. Ο άνθρωπος που ενορχηστρώνει μέσω της τακτικής του αντίληψης, του IQ του και της εμπειρίας του τα πάντα στην αμυντική πλευρά του γηπέδου για τους Jazz. O Conley με Defensive Real Plus Minus 3.17 (10oς στη λίγκα) και με μια ηγετική παρουσία σε αυτή τη πλευρά του γηπέδου, αποτελεί χρόνια τώρα έναν από τους καλύτερους αμυντικούς guards, κάνοντας αυτά που πρέπει. Σπάνια έως ποτέ τακτικά λάθη, σπάνια ρίσκα που δε χρειάζονται, πάντα στη σωστή θέση. Βέβαια, στην περίπτωση του Conley έχουμε τεράστιο “μείον” στο θέμα του versatility, με τον Mike να μη μπορεί, για αντικειμενικούς πλέον λόγους, να παίξει απέναντι σε μεγαλύτερα κορμιά.

  1. Definitivity: 7/10
  2. Adaptability: 10/10
  3. Versatility: 7/10
  4. Durability: 6/10
  5. IQ: 10/10
  6. Matchup Assignments: 8/10
  7. Transition: 10/10
  8. Advanced Stats: 9/10
  9. DataBase: 8/10
  10. Classic: 7/10
Score: 82/100
Jrue Holiday

Πρόσφατα γράψαμε ένα άρθρο για τον Jrue και λέγαμε ότι

αν επιλέγαμε να δούμε τα ατομικά και ομαδικά advanced stats ως το αποκλειστικό κριτήριο για την αξιολόγηση ενός παίκτη, τότε ο Holiday θα ήταν ο αγαπημένος παίκτης όλων. Ωστόσο, τα στατιστικά από μόνα τους δεν αρκούν για να δείξουν την ποιότητα (από καλή ή κακή άποψη) για κανέναν παίκτη. Το Defensive Box Plus Minus, το defensive rating και το Defensive WS του όλα είναι εξαιρετικά και γενικά είναι πάνω από το 78ο percentile σε ότι αφορά τα αμυντικά στατιστικά. Χρειάζεται περισσότερη ανάλυση όταν οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους; […] Ο Jrue μελετά και γνωρίζει την άμυνα. Ξέρει να βάζει τα πόδια του σωστά και να κυνηγήσει τον αντίπαλο σε 1on1 άμυνα. Είναι αρκετά physical για να τον πιέσει, αλλά και να τρέξει μαζί του. Ξέρει να διαβάζει τις passing lanes και να κλέβει μπάλες, ενώ είναι ίσως από τους καλύτερους weak side defenders στην ιστορία του αθλήματος. Σε όλα αυτά, μπορούμε να προσθέσουμε την ικανότητά του να μαρκάρει τους ψηλούς στις αλλαγές σα να μην είναι guard.Το βασικό του στοιχείο είναι η ικανότητα του να μαρκάρει τόσο στην περιφέρεια όσο και στο ποστ.

Τα παραπάνω ήταν αναλυτικότατα. O Jrue, είναι ο καλύτερος αμυντικός αυτού του tier και σε ένα imaginary scale θα τον βλέπαμε να τοποθετείται πάνω από τους προηγούμενους.

  1. Definitivity: 8/10
  2. Adaptability: 10/10
  3. Versatility: 10/10
  4. Durability: 7/10
  5. IQ: 10/10
  6. Matchup Assignments: 9/10
  7. Transition: 10/10
  8. Advanced Stats: 8/10
  9. DataBase: 9/10
  10. Classic: 10/10
Score: 93/100

Dwight Howard

Η αλήθεια είναι ότι ο D12 δεν έχει την αίγλη που είχε μέχρι τα 28-29 του χρόνια, όπου θεωρούνταν ευρέως ο καλύτερος center της λίγκας. Κι όμως, στα 36 του παραμένει σε πολύ μεγάλο βαθμό ένας από τους καλύτερους αμυντικούς της λίγκας, ενώ είναι με διαφορά ο καλύτερος αναπληρωματικός rebounder και ίσως ο καλύτερος αναπληρωματικός ψηλός συνολικά. Στο θέμα που μας απασχολεί όμως: αμυντικά ο Howard είναι elite rim protector με 4.7% BLK% ενώ παραμένει τρόμος για κάθε παίκτη που θα τον βρει απέναντι του. Αντίθετα όμως με τους συνηθισμένους ψηλούς rim protector, o Howard είναι ικανότατος σε όλες τις πιθανές αμυντικές αντιμετωπίσεις στο pick and roll, καθώς μπορεί να αλλάζει, να παίζει hedge, drop ή ότι άλλο χρειάζεται η τακτική της ομάδας. Ταυτόχρονα, ο D12 είναι ένας από τους καλύτερους leaders μιας ομάδας σε αυτό το κομμάτι. Είναι ένας ιστορικά καλός αμυντικός και ακόμη και στα 36 του είναι παίκτης ικανός να κάνει τη διαφορά με rim protection, άμυνα στο ποστ, pick and roll και leadership.

  1. Definitivity: 7/10
  2. Adaptability: 9/10
  3. Versatility: 7/10
  4. Durability: 9/10
  5. IQ: 9/10
  6. Matchup Assignments: 8/10
  7. Transition: 4/10
  8. Advanced Stats: 8/10
  9. DataBase: 7/10
  10. Classic: 8/10
Score: 76/100

Bam Adebayo

Η περσινή σεζόν ήταν η γνωριμία του Bam Adebayo με το κοινό ως ένας από τους καλύτερους αμυντικούς της λίγκας. Φέτος, έχει πάει ένα βήμα παραπέρα. Ό,τι γράψαμε πιο πάνω για τον Howard ισχύει σε μεγάλο βαθμό και για τον star των Heat. Ο ορισμός του versatile ψηλού, με  Defensive WS και DBPM που μπορούν να δείξουν από μόνα τους πόσο καλός είναι ο Bam, είναι ένας παίκτης που κάνει τη διαφορά σε πολλά επίπεδα. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι elite στην άμυνα μακριά από τη μπάλα – ας μη μας ξεγελά η περσινή του εντυπωσιακή τάπα στον Tatum στο Bubble- ο Bam είναι ίσως ο καλύτερος αμυντικός στο ποστ στη λίγκα, είναι μακρύς και είναι ίσως ο μόνος Center που μπορεί να τα βάλει το ίδιο αποτελεσματικά, τόσο απέναντι σε δυνατούς ψηλούς, όσο και σε παίκτες όπως ο Γιάννης ή ο AD, όσο και να μαρκάρει κοντούς στην περιφέρεια. Βέβαια, το τελευταίο δεν είναι κάτι που μπορεί να υποστηρίξει παρά μόνο σε μεμονωμένες φάσεις. Συνολικά, ο Αdebayo έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες σαν αμυντικός και δεν είναι παρά θέμα χρόνου να είναι ακόμη ψηλότερα στη λίστα.

  1. Definitivity: 8/10
  2. Adaptability: 10/10
  3. Versatility: 7/10
  4. Durability: 9/10
  5. IQ: 9/10
  6. Matchup Assignments: 8/10
  7. Transition: 8/10
  8. Advanced Stats: 8/10
  9. DataBase: 8/10
  10. Classic: 10/10
Score: 85/100

Anthony Davis

Η θρυλική αμυντική σεζόν του AD στο NCAA κάθε άλλο παρά τυχαία δεν ήταν. Ο Davis (που φέτος έκανε τη χειρότερη σεζόν της καριέρας του, αμέσως μετά από την καλύτερη) είναι ο ορισμός του παίκτη που μπορεί να αλλάξει το momentum ενός αγώνα παίζοντας άμυνα. Ως power forward έχει τη δυνατότητα να μαρκάρει στην περιφέρεια, ενώ είναι εξαιρετικός στις βοήθειες. Ως center όμως είναι ένα αμυντικό κτήνος που απλά κάνει τα πάντα σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Παίζει με αλλαγές, παρέχει rim protection, μπορεί να μαρκάρει guards μπορεί να κάνει τα πάντα. Δε μπορεί όμως να το κάνει πάντα. Οι τραυματισμοί του (ή ο φόβος για αυτούς) είναι κάτι που τον κρατά πίσω.

  1. Definitivity: 9/10
  2. Adaptability: 10/10
  3. Versatility: 9/10
  4. Durability: 6/10
  5. IQ: 9/10
  6. Matchup Assignments: 8/10
  7. Transition: 9/10
  8. Advanced Stats: 9/10
  9. DataBase: 9/10
  10. Classic: 9/10
Score: 87/100

Joel Embiid

Ο Καμερουνέζος είναι ο ορισμός του dominant ψηλού και στην άμυνα. Ο Embiid παίζοντας drop είναι πολύ πιο ευέλικτος από τον Rudy Gobert, ενώ στο ποστ είναι πιο δυνατός. Δεν είναι καλύτερος από τον Γάλλο, καθώς είναι λιγότερο μακρύς και δεν επικεντρώνεται τόσο στο αμυντικό κομμάτι. Όμως, δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε. Ο JoJo όταν είναι στο 100% της συγκέντρωσής του μπορεί να κάνει τη διαφορά για την ομάδα του παίζοντας σε μια σειρά από διαφορετικά σχήματα και καλύπτοντας ότι θέλει κανείς από έναν ψηλό.

  1. Definitivity: 9/10
  2. Adaptability: 9/10
  3. Versatility: 7/10
  4. Durability: 5/10
  5. IQ: 8/10
  6. Matchup Assignments: 9/10
  7. Transition: 8/10
  8. Advanced Stats: 9/10
  9. DataBase: 10/10
  10. Classic: 10/10
Score: 84/100

Tier 2

Σε αυτό το tier θα δούμε αμυντικούς που πραγματικά είναι elite σε ένα ή περισσότερα σημεία της αμυντικής λειτουργίας μιας ομάδας, είναι wings, θέση που εκτιμούμε ως την πιο σημαντική αμυντικά στο σύγχρονο μπάσκετ, αλλά βρίσκονται σε αυτό το tier καθώς υπάρχουν δεδομένες αδυναμίες τους που πρέπει να ξεπεραστούν για να θεωρούνται top tier.

Mikal Bridges

Ο νεαρός forward των Suns είναι τόσο καλός αμυντικός που τον κάνει έναν από τους σημαντικότερους παίκτες σε μια ομάδα πρωταθλητισμού. Μπορεί να μαρκάρει εξαιρετικά από το “1” ως το “3”,  είναι αθλητικός και μακρύς και όταν είναι engaged, μπορεί να κάνει τη ζωή δύσκολη ακόμη και για τους καλύτερους επιθετικά παίκτες της λίγκας. Ο Bridges ξεκίνησε εντυπωσιακά τη σεζόν στην άμυνα και παρότι έχει έρθει μια μικρή καθίζηση, η απόδοσή του παραμένει υψηλού επίπεδου. Εξαιρετικός στα close out, elite on ball, καλή αντίληψη συνολικά του παιχνιδιού είναι τα βασικά του στοιχεία. Αυτή τη στιγμή είναι πέμπτος σε όλα τα wings σε Defensive Real Plus Minus, δείγμα του πόσο καθοριστικός είναι. Βέβαια, ο Bridges έχει τρανταχτές αδυναμίες. Μακριά από τη μπάλα είναι ακόμη ένας μέτριος παίκτης, ενώ είναι φανερό ότι πολύ δύσκολα θα γίνει ο anchor μιας σπουδαίας άμυνας. Περισσότερο έχει ένα potential που θυμίζει τον Trevor Ariza αμυντικά, παρά τον Andre Iguodala.

  1. Definitivity: 6/10
  2. Adaptability: 8/10
  3. Versatility: 7/10
  4. Durability: 8/10
  5. IQ: 8/10
  6. Matchup Assignments: 9/10
  7. Transition: 6/10
  8. Advanced Stats: 7/10
  9. DataBase: 8/10
  10. Classic: 9/10
Score: 77/100
Andrew Wiggins

Μετά από χρόνια που ο Wiggins διεκδικούσε τον τίτλο του “Least Defensive Player” της λίγκας με το πασίγνωστο fivethirtyeight.com να γράφει ότι «το να σουτάρεις μπροστά στον Wiggins είναι σα να σουτάρεις ελεύθερος», φέτος (και πέρσι) τα πράγματα άλλαξαν δραματικά. O Wiggins είναι τέταρτος ανάμεσα σε όλα τα wings σε DRPM και είναι -μετά τον Simmons- ο πιο versatile αμυντικός της λίγκας. Σύμφωνα με το ίδιο το fivethirtyeight.com, ο Καναδός αποτελεί τον καλύτερο On Ball Defender της λίγκας σύμφωνα με το συνδυασμό matchup difficulty και αποτελεσματικότητας, αφού κάθε βράδυ παίρνει άριστα στο να σταματήσει τον καλύτερο παίκτη της αντίπαλης ομάδας. ο Wiggins είναι μόνος του στη κορυφή της λίγκας ως ο μόνος παίκτης με 1+ κλέψιμο, 1+ κόψιμο, έχοντας παίξει σε όλα τα παιχνίδια της ομάδας του! Ο Wiggins είναι ο leader της λίγκας σε successful closeouts και μαζί με τον Draymond είναι υπεύθυνοι για την -πέρα από κάθε προσδοκία- εξαιρετική άμυνα των Warriors.

Ακόμη και στο κομμάτι που είχε αρκετά ζητήματα, δηλαδή την αντίληψη της weak side και την άμυνα μακριά απο τη μπάλα, ο Wiggins έχει κάνει τεράστια βήματα, με το potential του να θυμίζει πάρα πολύ έντονα τον επόμενο παίκτη της λίστας.

  1. Definitivity: 6/10
  2. Adaptability: 8/10
  3. Versatility: 9/10
  4. Durability: 10/10
  5. IQ: 6/10
  6. Matchup Assignments: 9/10
  7. Transition: 8/10
  8. Advanced Stats: 7/10
  9. DataBase: 9/10
  10. Classic: 9/10
Score: 81/100

Αndre Iguodala

Όσα χρόνια και αν περάσουν, o Andre Iguodala θα είναι ένας από τους καλύτερους αμυντικούς της λίγκας. Για λίγο καιρό κυκλοφόρησε ελεύθερος, όμως σίγουρα μια ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό θα τον έκανε δικό της και αυτή ήταν για δεύτερη φορά οι Warriors. Ο Iggy μέχρι και σήμερα είναι ένας από τους καλύτερους on ball defenders στη λίγκα, ενώ το IQ του και το leadership του είναι εξαιρετικά. Πλέον, κάνει λιγότερα σε σχέση με παλιά, αλλά ακόμη παραμένει εξαιρετικά ικανός στο να διαβάζει τις passing lanes, να οδηγεί τον αντίπαλό του σε λάθη και να μπορεί να μαρκάρει πολλά και διαφορετικά στυλ αντιπάλων.

  1. Definitivity: 7/10
  2. Adaptability: 10/10
  3. Versatility: 9/10
  4. Durability: 7/10
  5. IQ: 9/10
  6. Matchup Assignments: 8/10
  7. Transition: 9/10
  8. Advanced Stats: 8/10
  9. DataBase: 8/10
  10. Classic: 8/10
Score: 83/100

Jimmy Butler

Ο Jimmy Butler, πριν γίνει ένας max παίκτης και ένας σταρ του ΝΒΑ, ήταν ένας παίκτης που έμπαινε στο γήπεδο αποφασισμένος να διαλύσει τον καλύτερο επιθετικό της άλλης ομάδας. Τα χρόνια περάσανε και πλέον ο ηγέτης των Heat είναι ένας top 2way παίκτης. Αμυντικά, ο τρόπος με τον οποίο διαβάζει τις passing lanes είναι μοναδικός. Κάθε πάσα κοντά του είναι επικίνδυνη καθώς μπορεί να την κλέψει, ενώ είναι πραγματικός εφιάλτης όταν πρέπει να παίξει επιθετική on ball άμυνα. Δυνατός στο ποστ, γρήγορος στη περιφέρεια, ο Butler μπορεί να παίξει άμυνα σε κάθε αμυντικό σύστημα και να είναι ο καλύτερος σε αυτό.

  1. Definitivity: 8/10
  2. Adaptability: 10/10
  3. Versatility: 8/10
  4. Durability: 8/10
  5. IQ: 9/10
  6. Matchup Assignments: 8/10
  7. Transition: 9/10
  8. Advanced Stats: 8/10
  9. DataBase: 8/10
  10. Classic: 10/10
Score: 86/100

 

Matisse Thybulle
O Thybulle δεν αποτελεί -ακόμη- έναν από τους συνολικά καλύτερους αμυντικούς της λίγκας, διότι το off ball παιχνίδι του είναι μέτριο, αν και αναμένεται να εξελιχθεί. Όμως, αποτελεί -ήδη- έναν από τους καλύτερους perimeter on ball defenders. Ένα στατιστικό που κάνει εντύπωση είναι ότι ο Thybulle έχει μπλοκάρει 51 pull up ή floaters, κάτι που τον κάνει τον πρώτο στη λίγκα με τεράστια διαφορά από τον δεύτερο. Για να καταλάβουμε τη διαφορά, ο δεύτερος στη λίγκα είναι ο Boucher με 35, έπειτα ο Gobert με 27 και για να βρούμε περιφερειακό πάμε στην τέταρτη θέση με τον Wiggins να έχει 19.
  1. Definitivity: 7/10
  2. Adaptability: 7/10
  3. Versatility: 7/10
  4. Durability: 10/10
  5. IQ: 7/10
  6. Matchup Assignments: 9/10
  7. Transition: 5/10
  8. Advanced Stats: 9/10
  9. DataBase: 9/10
  10. Classic: 10/10
Score: 80/100
NBA Best Defender Ultimate Ranking

Μετά από μια αναλυτική προσέγγιση, μπορούμε να δούμε ότι η διαδικασία να βρεις τον καλύτερο αμυντικό δεν είναι εύκολη και εξαρτάται από πολλές και διαφορετικές μεταβλητές. Όμως, κάποια πράγματα είναι φανερά: υπάρχουν παίκτες που κάνουν τη διαφορά και μπορούν να αλλάξουν τη ροή ενός αγώνα μέσω της ικανότητάς τους να αμύνονται. Αυτό είναι λοιπόν το ranking μας και αναμένουμε τα σχόλια σας:

  1. Jrue Holiday 93
  2. Ben Simmons 90
  3. Draymond Green 89
  4. Anthony Davis 87
  5. Giannis Antetokounmpo 86
  6. Jimmy Butler 86
  7. Rudy Gobert 86
  8. Bam Adebayo 85
  9. Joel Embiid 84
  10. Andre Iguodala 83
  11. Mike Conley 82
  12. Andrew Wiggins 81
  13. Matisse Thybulle 80
  14. Mikal Bridges 77
  15. Dwight Howard 76

 

Παίκτες που μένουν εκτός για λόγους που αναφέρθηκαν πιο πάνω: Robert Covington. OG Anunoby, Lu Dort, Dejounte Murray, Myles Turner κ.α.

References
1 Πράγμα που θέτει τον RoCo όπως και άλλους πχ Anunoby εκτός του αναλυτικού αυτού άρθρου. Είναι προαπαιτούμενο για τον καλύτερο αμυντικό της σεζόν η ομάδα του να βρίσκεται στο top 10 της λίγκας.