Fantastic Beasts and Where to Find Them: Season VII, Chapter 13

Posted on Jan 30 2023 - 8:59pm by Johnny Koutsourakis
Όπως κάθε Δευτέρα, ένα νέο match up ξεκινάει στις fantasy λίγκες μας, και ένα σωρό νέα ερωτήματα έρχονται για να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο σχετικά με το ποιους παίκτες πρέπει να στοχεύσουμε από τη λίστα των free agents, σε ποιους πρέπει να κουνήσουμε μαντήλι, ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες τους, ποιους να ξεκινήσουμε, αλλά και ποιους να αφήσουμε να πάρουν δυνάμεις στον φαντασιακό μας πάγκο. Δυστυχώς, αυτά είναι ερωτήματα που μέσα σε όλη την τυχαιότητα και την απροβλεπτότητα που διαπνέει το παιχνίδι του fantasy, δεν επιδέχονται προγενέστερης σωστής απάντησης. Ευτυχώς, όμως, το Ball Hog έρχεται να προσπαθήσει να σπάσει αυτήν την τυχαιότητα, καταφεύγοντας σε επιστημονικές αναλύσεις, που στο τέλος θα αποδειχθούν λάθος, αλλά θα έχουμε περάσει καλά προσπαθώντας να καταλάβουμε το γιατί.

 

The Hardens

O Kevin Durant απουσιάζει εδώ και καιρό κι έτσι το μεγαλύτερο φορτίο του βάρους των Nets πέφτει στους ώμους του Kyrie Irving. Ο flatearther Kyrie Irving έχει σηκώσει όμως το βάρος ενός championship shot, θα είχε πρόβλημα με μερικούς αγώνες της regular season; Έτσι έκανε έναν μικρό χαμό me 34 πόντους και 8+ assists κάθε βράδυ, ενώ την ίδια στιγμή ευστοχούσε σε περισσότερα από 4 τρίποντα κι έκλεβε 2 μπάλες, με εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας της τάξης του 50.7%.

O Chris Paul επανήλθε στην αγωνιστική δράση και αμέσως θύμισε τι παίκτης είναι και πόσο έλειψε αγωνιστικά από τους Suns. 22.3/6/10.7 στις βασικές στατιστικές κατηγορίες, με 2.3 τρίποντα κάθε βράδυ και μόλις 1 (!) λάθος. Επίσης αυτός ο τύπος που με το ζόρι είναι 1.80 στο ύψος είχε 60% ποσοστό ευστοχίας και 100% στις βολές. Τι να πει κανείς;

Ο Kyrie Irving ήταν εντυπωσιακός την εβδομάδα που πέρασε, ωστόσο δεν ήταν ο μοναδικός πρωταγωνιστής των Nets. Ο Nicolas Claxton ήταν φανταστικός, δίνοντας ό,τι θα ήθελε κάποιος από έναν εξαιρετικό σέντερ. Οι 21,6 πόντοι και τα 12 rebounds που είχε κάθε βράδυ δεν είναι καν τα πιο εντυπωσιακά του επιτεύγματα. Ο Claxton σούταρε με 90% (!!!) σε περισσότερες από 10 προσπάθειες κάθε βράδυ, ενώ είχε ακόμη 2.3 τάπες και μηδέν λάθη όλη την εβδομάδα. Ακόμη και με το 53% που είχε από τις βολές, μιλάμε για μία από τις εντυπωσιακότερες επιδόσεις της χρονιάς.

Η διαφαινόμενη κατάρριψη του ρεκόρ πόντων από τον LeBron James μάλλον του έχει ανεβάσει τη διάθεση και το τελευταίο διάστημα γράφει εξωπραγματικά νούμερα, ακόμη και για τα δικά του δεδομένα. Γιατί οκ, τον έχουμε ξαναδεί να έχει 35.7/8.7/8.7 στις βασικές κατηγορίες. Αυτό που μας φαίνεται όμως πιο περίεργο είναι τα 5+ τρίποντα που έβαζε ανά αγώνα, το 86.7% στις βολές και τα λίγα για τα δεδομένα του λάθη (2.7).

Σφηνάκια

Οι 11 assists του Jaden Ivey κόντρα στο Milwaukee

Τα 3 blocks του De’Anthony Melton απέναντι στο Brooklyn

Τα 6/6 τρίποντα του Gary Harris με αντίπαλο την Indiana

Τα 5 κλεψίματα του Hamidou Diallo κόντρα στο Houston

Τα 20 rebounds του DeAndre Ayton απέναντι στο Dallas

Τα 9/9 σουτ του Mason Plumlee με αντίπαλο το Chicago

Τα 8 τρίποντα του Julius Randle κόντρα στο Cleveland

Ω να σου

Ότι ο Damian Lillard είναι κουλ τυπάκι το ξέρουμε εδώ και χρόνια. Ότι ανά διαστήματα τρελαίνεται και κάνει κάτι άρρωστες εμφανίσεις το ξέρουμε επίσης, απλά είπε να μας το υπενθυμίσει και ο ίδιος το βράδυ της Τετάρτης. Κόντρα στην Utah ο Dame έβαλε την 4η 60ρα της καριέρας του κι έγινε μόλις ο πέμπτος παίχτης στην ιστορία της λίγκας που έχει σκοράρει 60 πόντους τουλάχιστον τέσσερις φορές (μαζί με Wilt, Jordan, Kobe και Harden). Είχε 21/29 σουτ συνολικά, μεταξύ των οποίων 9/15 τρίποντα και 9/10 βολές. Το True Shooting Percentage της βραδιάς του ανήλθε σε 89.8% και με αυτό τον τρόπο η εμφάνιση της Τετάρτης είναι η πιο αποτελεσματική 60ρα σε ποσοστό προσπαθειών που επιτεύχθηκε ποτέ! Εκτός των άλλων όμως, ο Lillard δεν ήταν πολύ μακριά από το triple double, αφού είχε ακόμη 7 rebounds, 8 assists, αλλά και 3 κλεψίματα σε αυτή την ονειρώδη εμφάνιση.

The Bennets

Μπορεί η φετινή σεζόν να είναι εξαιρετική για τον Tre Jones, η προηγούμενη εβδομάδα ωστόσο ήταν σκέτη απογοήτευση. Μόλις 8 πόντοι και 5.3 assists για τον point guard των Spurs, που σούταρε άσχημα από όλα τα σημεία του γηπέδου (32.6% εντός πεδιάς, 0% τρίποντα, 75% βολές). Ευτυχώς έδωσε κάποια κλεψίματα κι έκανε λίγα λάθη, όμως η συνολική του εικόνα δεν ήταν αυτή που όλοι θα θέλαμε.

Πολλοί μάνατζερ περίμεναν πώς και πώς τον Bradley Beal να επιστρέψει από τους πολλαπλούς τραυματισμούς του, θεωρώντας πως η απόδοση του παίχτη θα έκανε τη διαφορά. Ελπίζουμε όσα είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα να είναι απλά μια κακή παρένθεση γιατί δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά. 18.3 πόντοι μεν, αλλά κάπου εδώ τελειώνουν όλα τα θετικά. 37% συνολική ευστοχία και 72% σε πολλές προσπάθειες από τη γραμμή των βολών, 3 λάθη κάθε βράδυ, σχεδόν μηδενικά stocks, 1 τρίποντο και μόλις 4 assists. Αυτό σίγουρα δεν ήταν Bradley Beal

Όταν ο Quentin Grimes καπάρωσε τη θέση του βασικού shooting guard στους Knicks, πολλοί ιδιοκτήτες που τον είχαν στο ρόστερ τους έτριβαν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Τα νούμερά του ωστόσο αποδείχθηκαν λίγα για παίκτη με τόσο χρόνο συμμετοχής. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Grimes είχε σε 37 λεπτά κάθε βράδυ το διαστημικό νούμερο των 8.3 πόντων (με 1.7 τρίποντα), των 3 rebounds και των 1.3 assists. Είχε και ελάχιστες τάπες, ενώ σούταρε με 37% εντός πεδιάς και δεν πλησίασε τη γραμμή των βολών.

Μετά από ένα πολύ ελπιδοφόρο φαντασιακό ξεκίνημα τη φετινή χρονιά, ο Markelle Fultz βρήκε θέση στα περισσότερα roster. Η προηγούμενη εβδομάδα ωστόσο δεν ήταν το highlight της χρονιάς του. Μόλις 9.5 πόντοι και 5.5 assists κάθε βράδυ, με μηδενικά τρίποντα και σχεδόν μηδενικά κλεψίματα, ενώ την ίδια στιγμή είχε σχεδόν 3 λάθη κάθε βράδυ και μέτρια ποσοστά από τη γραμμή των βολών. Μπορεί και καλύτερα.

Σφηνάκια

 

Τα 4/18 σουτ του Brandon Ingram κόντρα στη Minnesota

Οι 6 πόντοι του Jalen Green με αντίπαλο το Cleveland

Οι 7/18 βολές του Γιάννη Αντετοκούνμπο απέναντι στην Indiana

Τα 9 λάθη του Domantas Sabonis κόντρα στους Raptors

Τα 0/8 τρίποντα του CJ McCollum με αντίπαλο το Denver

Οι 0 (μηδέν) assists σε 28 λεπτά του Monte Morris απέναντι στη Νέα Ορλεάνη

Τα 6 λάθη σε 15 λεπτά του Khris Middleton κόντρα στο Detroit

One Night Stands

Δεν γνωρίζουμε αν φταίει που οι Bulls ξεμπέρδεψαν με το Orlando από πολύ νωρίς ή αν το γκρι παρκέ του γηπέδου συνεπήρε τον Moritz Wagner, το γεγονός όμως είναι ότι ο Γερμανός έκανε το παιχνίδι της ζωής του το Σάββατο. Πέτυχε 27 πόντους με 8/11 σουτ και 8/9 βολές, πήρε 2 rebounds, μοίρασε 3 assists και είχε +2 στο +/-. Ναι, μπορεί να γελάτε με αυτό το +2, όμως ήταν ο μοναδικός παίχτης της ομάδας που δεν είχε αρνητικό δείκτη σε μια βραδιά που η ομάδα του έχασε ανετότατα με 19 πόντους.

Και κάπου εδώ σας παρουσιάζουμε την πιο wtf εμφάνιση της εβδομάδας και μπορούμε να καλοσωρίσουμε τον Edmon Sumner. O νεαρός shooting guard του Brooklyn άδραξε την ευκαιρία των 19 ολόκληρων λεπτών που του παρουσιάστηκε και παρουσίασε μία statline για σεμινάριο: 24 πόντοι (career high) με 7/10 σουτ και 8/8 βολές. Είχε ακόμη 5 rebounds και 3 assists, σε μία βραδιά που η ομάδα του δεν κατάφερε κάτι περισσότερο από μία τιμητική ήττα.

Βραδιά καριέρας για τον Jeremy Sochan κόντρα στο Phoenix με 30 πόντους και εξαιρετικά νούμερα. Αρχικά, ο Sochan πήρε τον εντυπωσιακό αριθμό των 25 προσπαθειών, ευστοχώντας στις 11 από αυτές, ενώ είχε και 5/5 βολές. Παράλληλα, είχε 8 rebounds και 5 assists, ξεχωρίζοντας σε ένα San Antonio που κάνει tanking με τον πιο αδιάκριτο τρόπο.

Οι Spurs γενικά αυτό το διάστημα προσφέρουν απλόχερα νίκες στους αντιπάλους τους και τους επιτρέπουν να κάνουν ό,τι θέλουν στο γήπεδο. Κάπως έτσι το Portland παίζοντας με τα δευτερότριτα τους έβαλε 147 πόντους κι έδωσε την ευκαιρία σε αμούστακα παιδάκια, όπως ο Shaedon Sharpe, να κάνουν το κομμάτι τους. 19 πόντοι, λοιπόν, για τον Sharpe, με 8/12 σουτ, τρία τρίποντα, τρία rebounds και ένα κλέψιμο. Καθόλου άσχημα δηλαδή.

 

Πούλα και φύγαμε για Βραζιλία

Μία από τις πιο εντυπωσιακές βραχύβιες παρουσίες της σεζόν είναι αναμφίβολα ο TJ McConnell. Ο point guard των Pacers ήταν πριν λίγες εβδομάδες η τρίτη κατά σειρά επιλογή για τη θέση του, όμως ξαφνικά αποτέλεσε τον βασικό κουμανταδόρο της ομάδας του. Πολύς κόσμος πίστεψε ότι ο McConnell θα αποτελούσε μια τίμια επιλογή streaming για λίγες assists και κλεψίματα. Η πραγματικότητα ωστόσο διέψευσε τις προσδοκίες και η ψυχάρα από το Pittsburgh τις τελευταίες δύο εβδομάδες κάνει μυθικά πράγματα και είναι εντός των καλύτερων 25 παικτών του παιχνιδιού!

Και πώς να μη συμβαίνει κάτι τέτοιο όταν εκτός των assists και των κλεψιμάτων προφέρει σκορ, rebounds, αλλά και καταπληκτικά ποσοστά εντός πεδιάς αλλά και βολών; Όσο κι αν φαίνεται τρελό, το εντός πεδιάς ποσοστό του McConnell ανέρχεται στο 66% (!) κατά το διάστημα των τελευταίων 14 ημερών, ενώ οι βολές του είναι στο 92% στο ίδιο διάστημα. Με τέτοια νούμερα και πληθωρικές εμφανίσεις είναι λογικό να αρέσει σε πολύ κόσμο που παίζει το παιχνίδι.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως τον αρχικό λόγο της εμφάνισης του McConnell στην αρχική πεντάδα, δηλαδή τον τραυματισμό του Tyrese Haliburton. Η αποθεραπεία όμως του νεαρού σταρ της Indiana πάει από το καλό στο καλύτερο και δεν θα είναι απίθανο να τον δούμε ξανά στα παρκέ σε περίπου μία εβδομάδα. Επομένως οι μέρες της αφθονίας του McConnell πλησιάζουν προς το τέλος τους και δεν υπάρχει καλύτερη περίοδος να ρευστοποιήσουμε τις καταπληκτικές του εμφανίσεις από τώρα. Οποιοσδήποτε παίχτης με σταθερό ρόλο για το υπόλοιπο της χρονιάς θα είναι μια καλοδεχούμενη και χρήσιμη προσθήκη.

Να πανικοβληθώ;;;;!;!!;!;!!;!!;

Ο Tyler Herro διανύει μια καταπληκτική χρονιά, που εύκολα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η καλύτερη της καριέρας του. Η παραπάνω δήλωση θα ήταν απολύτως αληθής αν γινόταν πριν 2-3 εβδομάδες, καθώς το τελευταίο διάστημα ο shooting guard των Heat μας τα έχει χαλάσει λίγο και δεν θυμίζει ιδιαίτερα τον παίκτη που τρόμαξε κόσμο με την απόδοσή του τον Δεκέμβρη. Πιο συγκεκριμένα, ο Herro μοιάζει να έχασε την υπερδύναμη του μακρινού σουτ και πετυχαίνει μόλις ένα τρίποντο κάθε βράδυ τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Απόρροια του παραπάνω γεγονότος είναι η αισθητή πτώση στο σκοράρισμα, που ανέρχεται στους μόλις 15 πόντους σε αυτό το διάστημα.

Για τους πιο προσεκτικούς, η έκρηξη του Herro στο διάστημα “μέσα Νοεμβρίου έως και τέλος Δεκεμβρίου” δεν ήταν ακριβώς τυχαία: ο Jimmy Buttler είχε τους κλασσικούς πλέον τραυματισμούς του, ανοίγοντας τεράστιο χώρο στη δημιουργία και το σκορ. Ο Kyle Lowrie ξεκουραζόταν ανά διαστήματα, ο Bam Adebayo δεν βρισκόταν στο κορυφαίο επίπεδο φόρμας του και χρειαζόταν επειγόντως ένας ήρωας. Αυτός ο ήρωας ήταν ο Herro που σε εκείνο το διάστημα πετύχαινε τις 30ρες τη μία μετά την άλλη, μοίραζε συνεχώς assists και έβαζε τα τρίποντα σαν να ήταν βολές. Η επιστροφή του Butler και η άνοδος στην απόδοση του Bam άλλαξαν λίγο τις ισορροπίες, με αποτέλεσμα το διαθέσιμο usage να είναι πολύ μικρότερο. Αν σε αυτό προσθέσουμε την ανομβρία των τελευταίων εβδομάδων (ο Herro έχει σουτάρει 10/44 τρίποντα, δηλαδή 23% από τις 16 Ιανουαρίου κι έπειτα), είναι φυσιολογικό να έχουμε τους πεσμένους αριθμούς που βλέπουμε. Κι επειδή το κλίμα ήταν ήδη στραβό, η αστοχία στο σουτ επηρέασε και τους άλλους τομείς του παιχνιδιού του, όπου είχε λιγότερη δημιουργία και μικρότερη διάθεση για άμυνα. Άρα λιγότερες assists και αμυντικά στατιστικά.

Είναι όμως ανησυχητικά όλα αυτά; Αν ο Herro μας έχει δείξει κάτι είναι πως είναι πολύ καλός σουτέρ. Είναι αδύνατο ένας παίκτης που σουτάρει κοντά στο 40% στην καριέρα του να συνεχίσει να σπάει τα καλάθια. Μόλις τα ποσοστά επανέλθουν, θα επανέλθουν και οι πόντοι συνολικά και αυτό θα τον βοηθήσει και στους υπόλοιπους τομείς του παιχνιδιού του. Ήδη το χθεσινό παιχνίδι κόντρα στη Charlotte είναι μια μικρή ένδειξη ότι όλα μπορούν να επανέλθουν στο φυσιολογικό. Σαν ιδιοκτήτες του, καλό θα είναι να μην λυγίσετε σε προτάσεις που ίσως έρθουν αυτό το διάστημα και που σίγουρα δεν θα είναι αντίστοιχες της αξίας του.

Thinking Ahead

Ο τραυματισμός του Steven Adams στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας “άνοιξε” μία θέση βασικού στο Memphis, αυτή του σέντερ. Και παρόλο που δεν υπάρχει κάποιος εντελώς high volume παίκτης για να αναπληρώσει το κενό, η διαθέσιμη επιλογή μπορεί να μας προσφέρει πολύτιμα στατιστικά. Οι υποψήφιοι της θέσης είναι ο Brandon Clarke και ο Xavier Tillman, με τον πρώτο να είναι φυσικά ο παίκτης που θα αντικαταστήσει τον Adams γιατί… βασικά είναι πολύ καλύτερος παίκτης. Ο Clarke με χρόνο κοντά στα 30 λεπτά μπορεί να προσφέρει σχεδόν σε κάθε πιθανό τομέα και να είναι πολύτιμος. Must add εφόσον είναι ελεύθερος στη λίγκα σας.

Στην Washington έχουμε αφενός τον τραυματισμό του Kristaps Porzingis, αφετέρου την ανταλλαγή του Rui Hachimura στους Lakers. Έτσι, έχουν προκύψει αρκετά κενά στα φτερά που προσφέρουν ευκαιρίες και πολύ χρόνο συμμετοχής. Οι δύο βασικοί ωφελημένοι είναι ο Corey Kispert και ο Deni Avdija, που βλέπουν ήδη τον χρόνο συμμετοχής τους να ξεπερνάει άνετα τα 30 λεπτά. Με τον πρώτο μπορείτε να περιμένετε περιφερειακό σουτ. Η πραγματική επιλογή ωστόσο είναι ο δεύτερος, με αυξημένα νούμερα σε σκορ, rebounds, ενώ εσχάτως δεν τα πηγαίνει τόσο άσχημα ακόμη και σε αμυντικά στατιστικά. Λογικό, καθώς αν είσαι μέσα στο γήπεδο για 35 λεπτά, όλο και κάποια μπάλα θα πέσει τυχαία στα χέρια σου.

Η γωνιά του Porzingis

Ο Luka Doncic τραυματίστηκε στον αστράγαλο κι έχασε ορισμένα ματς της προηγούμενης εβδομάδας. Ήδη όμως είναι questionable για το επόμενο ματς, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ κοντά στην επιστροφή του.

Τραυματισμός στη γάμπα για τον Jalen Green, που του έχει στοιχίσει ήδη ένα παιχνίδι την προηγούμενη εβδομάδα και θα στοιχίσει σίγουρα ένα από αυτή. Το Houston λογικά δεν θα βιάζεται να επανέλθει, οπότε keep in mind.

LeBron James και Anthony Davis δεν θα αγωνιστούν τη Δευτέρα για τους Lakers, όμως η όλη φάση μοιάζει περισσότερο με ξεκούραση και ναζάκια για το τελευταίο σφύριγμα με τους Celtics, παρά με τραυματισμό.

Τραυματισμός στο γόνατο για τον Steven Adams, ο οποίος θα τον κρατήσει εκτός για περίπου έναν μήνα. Πρόβλημα στο γόνατο και για τον Desmond Bane, που του έχει στερήσει ήδη παιχνίδια και δεν αποκλείεται να του στερήσει μερικά ακόμη.

Ο Bobby Portis είναι άλλος ένας παίκτης που χτύπησε το γόνατό του και θα μείνει εκτός για τουλάχιστον μία εβδομάδα (στο σούπερ σενάριο). Καλού κακού όμως υπολογίστε κάτι ακόμη.

Ο OG Anunoby χτύπησε τον καρπό του και τη Δευτέρα θα απουσιάσει από δεύτερη συνεχόμενη αναμέτρηση. Δεν έχουμε ιδέα πόσο σοβαρό είναι, αφού οι Raptors δεν ενδιαφέρονται να δώσουν καμία σοβαρή πληροφορία για τον τραυματισμό του.

*3 ή 4 παιχνίδια για τις περισσότερες ομάδες την ερχόμενη εβδομάδα. Εξαίρεση αποτελούν η Βοστώνη και η Utah που θα δώσουν 2 αγώνες