Fantastic Beasts and Where to Find Them: Season VII, Chapter 14

Posted on Feb 6 2023 - 8:54pm by Johnny Koutsourakis
Όπως κάθε Δευτέρα, ένα νέο match up ξεκινάει στις fantasy λίγκες μας, και ένα σωρό νέα ερωτήματα έρχονται για να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο σχετικά με το ποιους παίκτες πρέπει να στοχεύσουμε από τη λίστα των free agents, σε ποιους πρέπει να κουνήσουμε μαντήλι, ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες τους, ποιους να ξεκινήσουμε, αλλά και ποιους να αφήσουμε να πάρουν δυνάμεις στον φαντασιακό μας πάγκο. Δυστυχώς, αυτά είναι ερωτήματα που μέσα σε όλη την τυχαιότητα και την απροβλεπτότητα που διαπνέει το παιχνίδι του fantasy, δεν επιδέχονται προγενέστερης σωστής απάντησης. Ευτυχώς, όμως, το Ball Hog έρχεται να προσπαθήσει να σπάσει αυτήν την τυχαιότητα, καταφεύγοντας σε επιστημονικές αναλύσεις, που στο τέλος θα αποδειχθούν λάθος, αλλά θα έχουμε περάσει καλά προσπαθώντας να καταλάβουμε το γιατί.

 

The Hardens

 

O Kristaps Porzingis επέστρεψε στα παρκέ από τον τραυματισμό του, επέστρεψε και στους διακριθέντες με μια τρομερή εβδομάδα σε όλα τα επίπεδα. Έδωσε αυτά που περιμέναμε, όπως πόντους (29.7), τρίποντα (2.7), τάπες (2.7), βολές (92.7%), αυτά που δεν περιμέναμε όπως assists (4.3), κλεψίματα (1), ποσοστά (56% ευστοχία εντός πεδιάς. Γενικά έδωσε τα πάντα.

Ο Dejounte Murray βοηθήθηκε από την απουσία του Trae Young σε δύο παιχνίδια αυτής της εβδομάδα, ωστόσο έκανε μάλλον το καλύτερο 7ήμερο όλης της χρονιάς του. Είχε 25.5/5.8/8.3 στις βασικές στατιστικές κατηγορίες, δύο stocks και 3.3 τρίποντα κάθε βράδυ. Επίσης, σούταρε καλά (47,4% εντός πεδιάς, 81% βολές) και παρά τα 35 λεπτά στο παρκέ κάθε βράδυ, έκανε μόλις 1.5 λάθη.

Ένας ακόμη Murray βρίσκεται στους Hardens, αυτή τη φορά ο Jamal. Και πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς όταν την περασμένη εβδομάδα ήταν καταπληκτικός, έχοντας 35/5/7 στις βασικές στατιστικές κατηγορίες. Ο Murray σούταρε με 54% εντός πεδιάς και 88% στις βολές, ενώ ευστοχούσε σε σχεδόν 6 τρίποντα κάθε βράδυ!

Ο Kawhi Leonard έχει αρχίσει να βρίσκει τον παλιό εαυτό του, δηλαδή να γίνεται ένας Top10 παίχτης του fantasy. Πληθωρικό παιχνίδι με 28 πόντους, 6.7 rebounds και 4.3 assists, ενώ είχε 3.3 κλεψίματα κάθε βράδυ (!), 1.7 τρίποντα, 1.3 τάπες και μόλις 4 λάθη όλη την εβδομάδα. Σε αυτά προσθέστε και 96% σε πολλές βολές και καταλαβαίνετε τι εννοούμε.

Σφηνάκια

Τα 17 rebounds του Troy Brown Jr. κόντρα στο Brooklyn

Τα 5 κλεψίματα του Jalen Suggs με αντίπαλο την Philadelphia

Τα 9 τρίποντα του Anfernee Simons απέναντι στους Wizards

Οι 10/10 βολές του Mo Wagner κόντρα στους Sixers

Τα 12 επιθετικά rebounds του Tari Eason με αντίπαλο την Oklahoma

Οι 7 τάπες του Walker Kessler κόντρα στο Toronto

Οι 16 assists του Nikola Jokic απέναντι στους Warriors

The Bennets

 

O Andrew Wiggins ενώ ξεκίνησε εξαιρετικά τη σεζόν, φαίνεται πως έχει βγει εκτός ρυθμού εξαιτίας των μικροτραυματισμών του. Μόλις 12 πόντοι και 5 rebounds κάθε βράδυ για αυτή την εβδομάδα, 43% στις βολές, 2 λάθη, ελάχιστα stocks και λίγα τρίποντα ήταν η μέτρια συγκομιδή των τελευταίων 7 ημερών.

Ο Jabari Smith είναι ένας ακόμη παίκτης που ενώ έδειξε σημεία ανάκαμψης, έχει ξεκινήσει πάλι να κάνει βήματα προς τα πίσω. Οι 11 πόντοι και τα 6 rebounds δεν είναι απογοητευτικά, ωστόσο έλειπαν εντελώς άλλα στοιχεία του παιχνιδιού του, όπως τα τρίποντα και οι τάπες. Σαν συμπλήρωμα όμως, είχε να προσθέσει 3 λάθη κάθε βράδυ, τα οποία δεν εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα από τους ιδιοκτήτες του.

Τρομακτικά κακή εβδομάδα για τον Keegan Murray, που ό,τι κι αν πούμε είναι λίγο. Ο rookie του Sacramento σούταρε με 21% εντός πεδιάς και 50% στις βολές, με αποτέλεσμα να έχει μέσο όρο 5 πόντων και 1 τριπόντου. Προφανώς είχε σχεδόν μηδενικά νούμερα σε assists και αμυντικά στατιστικά, ενώ κάπως τα προσχήματα έσωσαν τα 7.8 rebounds.

Ακόμη μία προβληματική εβδομάδα για τον John Collins που φέτος δεν λέει να έρθει στο σωστό δρόμο. Χαμηλή παραγωγικότητα (10.3 πόντοι), λίγα rebounds (4), αστοχία στις βολές (55%), είναι μερικές μόνο κατηγορίες που δεν κατάφερε να ανταποκριθεί. Συνολικά με εξαίρεση το 1+ block και τα χαμηλά λάθη, είχε μία απογοητευτική για τα δεδομένα του εβδομάδα.

Σφηνάκια

Τα 2/15 σουτ του Dennis Schroder κόντρα στο Brooklyn

Τα 7 λάθη του Julius Randle με αντίπαλο το Miami

Τα 0/8 τρίποντα του PJ Washington απέναντι στο Chicago

Τα 3/18 σουτ του Tim Hardaway Jr. κόντρα στη Νέα Ορλεάνη

Τα 8 λάθη του DeMar DeRozan με αντίπαλο τους Clippers

Οι 0 (μηδέν) πόντοι σε 32 λεπτά του Josh Hart απέναντι στο Memphis

Η 1/5 βολές του Kyle Anderson κόντρα στο Golden State

Τα 2/16 σουτ του Russell Westbrick με αντίπαλο την Indiana

One Night Stands

Ο Willy είναι ο πρώτος εκ των δύο αδερφών Hernagomez που έκανε το ταξίδι για το ΝΒΑ και ο μοναδικός εξ αυτών που δεν έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινία. Πρωταγωνίστησε όμως στο ματσάκι των Πελεκάνων κόντρα στο Sacramento την Κυριακή, όπου έκανε ένα παρτάκι με καλεσμένους τους Metu, Holmes και Sabonis. Σαν καλός οικοδεσπότης τους γλέντησε κανονικά, έχοντας 22 πόντους με 7/16 σουτ και 8/8 βολές, 16 rebounds και 4 assists. Όχι κι άσχημα δηλαδή για αναπληρωματικός σέντερ.

Μιας που πιάσαμε τους Ισπανούς, ας αναφερθούμε και στον Santi Aldama. O Santi γνώριζε ότι θα είχε την ευκαιρία πολλών αγωνιστικών λεπτών κόντρα στο Cleveland, εξαιτίας της ξεκούρασης του Jaren Jackson και δεν την άφησε ανεκμετάλλευτη. Είχε 21 πόντους με 7/15 σουτ και 4 τρίποντα, ενώ κατέβασε και 10 rebounds, κάνοντας 1 κλέψιμο, σε έναν αγώνα που ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες σε μία κακή βραδιά της ομάδας του.

Ο Tari Eason αγωνίστηκε μόλις 19 λεπτά κόντρα στην Oklahoma. Όπως φάνηκε ωστόσο, αυτά ήταν αρκετά ώστε να γράψει μία τρομερή statline. Δεν ήταν μόνο οι 20 πόντοι (με 8/21 σουτ), ούτε το γεγονός πως μάζευε τα επιθετικά rebounds ωσάν να είναι στραγάλια (είχε 12). Έδωσε και defensive stats, έχοντας 3 κλεψίματα και 2 τάπες. Επομένως είδαμε ότι σε στιγμές που τον βάζουν να παίζει ακόμη και ως σέντερ, μπορεί να γίνει σούπερ αποδοτικός.

O Cam Thomas τα διάλυσε όλα στον Σαββατιάτικο αγώνα με τους Wizards, κάνοντας το δικό του ρεκόρ καριέρας και μάλιστα ερχόμενος από τον πάγκο. Στα 29 λεπτά που αγωνίστηκε πρόλαβε να βάλει 44 πόντους με 16/23 σουτ και άψογα επί μέρους στατιστικά σε τρίποντα και βολές, ενώ είχε ακόμη 5 rebounds και 5 assists, όντας ο παίκτης που στην ουσία γύρισε το ματς για την ομάδα του.

Πούλα και φύγαμε για Βραζιλία

 

O Mike Conley αναμφίβολα είναι ένας από τους καλύτερους χειριστές των τελευταίων χρόνων στο ΝΒΑ και ένας από τους πιο τίμιους point guards στο fantasy τα πολλά τελευταία χρόνια. Ανέκαθεν μας έδινε τις assists, τα κλεψίματα, τις καλές βολές του, τα λίγα λάθη. Φέτος εξαιτίας της αβεβαιότητας των Jazz στην αρχή της χρονιάς δόθηκε σε όλους η ευκαιρία να τον επιλέξουν πολύ χαμηλά στα draft. Όσοι το έκαναν, δικαιώθηκαν και με το παραπάνω, καθώς φέτος είναι πραγματικά εξαιρετικός.

Ακόμη καλύτερος όμως είναι κατά το διάστημα των τελευταίων δύο εβδομάδων, όπου κι έχει ανεβάσει τα νούμερα που μας ενδιαφέρουν. Ο Conley έχει μοιράσει τουλάχιστον 8 assists στα έξι από τα επτά τελευταία παιχνίδια, ενώ στο ίδιο διάστημα έχει 52% εντός πεδιάς, 90% στις βολές, 1+ κλεψίματα, 2+ τρίποντα και όλα αυτά με λιγότερα από δύο λάθη. Με λίγα λόγια εξαιρετικά νούμερα για point guard, μια θέση που είναι και από τις πιο δυσεύρετες στο παιχνίδι.

Παρά την εξαιρετική του απόδοση, το όνομά του ακούγεται έντονα στις συζητήσεις των ανταλλαγών. Περιττό να αναφερθεί ότι οποιαδήποτε αλλαγή προκύψει θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη χρονιά, καθώς κανένας δεν ξέρει πως θα αντιδράσει σε ένα νέο περιβάλλον. Οι εμφανίσεις του σας δίνουν το έναυσμα να ξεκινήσετε συζητήσεις για την παραχώρησή του, να πάρετε πίσω ένα καλό αντάλλαγμα και να ξεγνοιάσετε από το όποιο άγχος της απότομης αλλαγής ομάδας.

Να πανικοβληθώ;;;;!!;!;!;;!!;!;;;

O Kyle Lowry έχει υπάρξει ένας από τους καλύτερους point guards των 10s τόσο στον φαντασιακό, όσο και στον πραγματικό κόσμο. Πέρυσι η μετακόμισή του στο Miami δημιούργησε προσδοκίες για εξαιρετική πορεία των Heat στο πρωτάθλημα. Στο παιχνίδι, παραμένει πάντα μια καλή επιλογή, με τους manager που τον επιλέγουν να θέλουν assists, τρίποντα και κλεψίματα από τον έμπειρο point guard. Η φετινή χρονιά ωστόσο είναι λίγο διαφορετική από τις προηγούμενες και τα πράγματα δεν πάνε όπως συνήθως.

Ναι, είναι αντιληπτό ότι ο Lowry είναι σχεδόν 37 ετών, ωστόσο η πτώση του είναι αρκετά απότομη και σε τομείς που δεν ήταν αναμενόμενο. Τα φετινά νούμερά του είναι τα χαμηλότερα των τελευταίων 10 χρόνων, σχεδόν σε κάθε στατιστική κατηγορία: στους πόντους, στα ποσοστά ευστοχίας, στα τρίποντα και κυρίως στις assists. Και το τελευταίο δεν ήταν και τόσο αναμενόμενο, καθώς ναι μεν παίζει σε μία ομάδα με αρκετούς επιπλέον χειριστές (Butler, Herro, Adebayo), ωστόσο ο ίδιος είναι μάλλον ο καλύτερος εξ αυτών. Οι μόλις 5.3 assists όμως πονάνε, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι ο Jimmy Butler έλειψε για μεγάλο κομμάτι της χρονιάς έως τώρα.

Συνολικά η εμφάνιση του Lowry προβληματίζει έντονα. Ειδικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει λιγότερους από 6 πόντους μέσο όρο, σπάει τα καλάθια, ενώ η δημιουργία του είναι μικρότερη από 5 assists ανά παιχνίδι. Σε αυτή τη φάση της χρονιάς και με συνεχόμενες κακές εμφανίσεις, η αξία του δεν είναι μεγάλη. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για τυχόν προτάσεις και να ελπίζουμε να βελτιωθεί σύντομα η κατάσταση.

Thinking Ahead

Ίσως έχετε ενημερωθεί για τον μικρό χαμούλη που δημιούργησε για ακόμη μία φορά ο Kyrie Irving στους Nets. Εν τέλει η ομάδα του Brooklyn αποφάσισε να τον κρατήσει εκτός μέχρι την trade deadline, μετά τη λήξη της οποίας πολύ δύσκολα θα βρίσκεται στη μητρόπολη της Νέας Υόρκης. Στους τελευταίους αγώνες που δεν αγωνίστηκε όμως, ένας άλλος παίκτης έκανε πράγματα και θαύματα: o Cam Thomas. Ο νεαρός shooting guard έχει μια αδιανόητη αυτοπεποίθηση και στο μυαλό του μπορεί όντως να είναι ο καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος. Φωτιά στην επίθεση, μπορεί να προσφέρει σε όλες τις επιθετικές κατηγορίες του παιχνιδιού. Έχει πολύ hype το τελευταίο διάστημα και καλό θα είναι να τον προτιμήσετε όπου τον βρείτε.

Ο τραυματισμός του Jusuf Nurkic άφησε κενή τη θέση του βασικού σέντερ της ομάδας και όπως όλοι γνωρίζουμε, οι Blazers δεν διαθέτουν αυτό που θα λέγαμε “πληθώρα ψηλών” για να τον αντικαταστήσουν. Έτσι, η πιο εμφανής επιλογή είναι ο Drew Eubanks, που θα έχει μια χρυσή ευκαιρία να εδραιώσει περισσότερο το ρόλο του στην ομάδα. Στους πρώτους δύο αγώνες του ως βασικός δεν διακρίθηκε, ωστόσο είναι παίκτης που με λίγη τύχη μπορεί να έχει 30 λεπτά και να τα εκμεταλλευτεί για rebounds και defensive stats.  Σε πολλές λίγκες είναι ελεύθερος και αξίζει μία δοκιμή.

Η γωνιά του Porzingis

H φτέρνα του Luka Doncic έχει τραυματιστεί και μαζί της ολόκληρο το Dallas. Σίγουρα απών από το ματς της Δευτέρας, μην εκπλαγείτε αν μείνει εκτός μέχρι το ASG.

Σοβαρός τραυματισμός στο αριστερό πόδι για τον Steph Curry, ο οποίος τη στιγμή που μιλάμε είναι χωρίς χρονοδιάγραμμα. Οι Warriors λένε πως θα ξαναπαίξει φέτος, ωστόσο δεδομένου του σημείου που βρισκόμαστε, πιθανότατα αυτός είναι ένας fantasy season ending τραυματισμός.

Ο Tre Jones τραυματίστηκε στο πόδι και ήδη έχει χάσει έναν αγώνα της ομάδας του. Με τους Spurs να τανκάρουν ανελέητα, δεν θα προκαλέσει έκπληξη μια πιο συντηρητική προσέγγιση με επιπλέον απουσίες.

*3 ή 4 αγώνες για σχεδόν όλες τις ομάδες αυτή την εβδομάδα. Μοναδική εξαίρεση η Νέα Ορλεάνη που θα αγωνιστεί δύο φορές