Fantastic Beasts and Where to Find Them: Season VII, Chapter 15

Posted on Feb 12 2023 - 8:35pm by Johnny Koutsourakis
Όπως κάθε Δευτέρα, ένα νέο match up ξεκινάει στις fantasy λίγκες μας, και ένα σωρό νέα ερωτήματα έρχονται για να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο σχετικά με το ποιους παίκτες πρέπει να στοχεύσουμε από τη λίστα των free agents, σε ποιους πρέπει να κουνήσουμε μαντήλι, ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες τους, ποιους να ξεκινήσουμε, αλλά και ποιους να αφήσουμε να πάρουν δυνάμεις στον φαντασιακό μας πάγκο. Δυστυχώς, αυτά είναι ερωτήματα που μέσα σε όλη την τυχαιότητα και την απροβλεπτότητα που διαπνέει το παιχνίδι του fantasy, δεν επιδέχονται προγενέστερης σωστής απάντησης. Ευτυχώς, όμως, το Ball Hog έρχεται να προσπαθήσει να σπάσει αυτήν την τυχαιότητα, καταφεύγοντας σε επιστημονικές αναλύσεις, που στο τέλος θα αποδειχθούν λάθος, αλλά θα έχουμε περάσει καλά προσπαθώντας να καταλάβουμε το γιατί.

 

The Hardens

Χρονιά νεότητας για τον Brook Lopez φέτος και αυτή η εβδομάδα ήταν μία από τις καλύτερές του, αφού έκανε τα πάντα. Double double μέσοι όροι με 19 πόντους και 11 rebounds, ενώ έδινε ακόμη στους περήφανους ιδιοκτήτες του 2 τάπες, 2.3 τρίποντα και λιγότερο από 1 λάθος κάθε βράδυ, σουτάροντας με 64% εντός πεδιάς(!).

Πριν λίγα χρόνια ο DeAndre Ayton χάραξε στην πλάτη του τη λέξη “Dominayton” και όλοι γέλασαν. Αυτή την εβδομάδα όμως φαίνεται πως το τατουάζ του τον επηρέασε και μετατράπηκε σε Hakeem Olajuwon. Σούταρε με 70% στις βολές και 87% (!) στις βολές, οπότε είναι απολύτως λογικό να έχει μέσο όρο 27 πόντων. Η εβδομάδα του ήταν τόσο ακραία, που έκανε ακόμη και stocks (1.3 κλεψίματα, 1 τάπα κάθε βράδυ).

Ο Chris Paul είναι σταθερή αξία στη θέση του point guard. Ο 38ρης πλέον Paul είχε 9.7 assists και 2 λάθη κάθε βράδυ της εβδομάδας, σουτάροντας με 100% στις βολές. Παραδόξως ήταν άστοχος (36%), όμως αναπλήρωσε και με το παραπάνω στα stocks, έχοντας 3.3 κλεψίματα και 1.3 τάπες μέσο όρο. Δεν είχε την απολύτως ακραία εβδομάδα των Lopez και Ayton, φαντάζεστε όμως κάποιος να είχε όλη την 3δα μαζί;

Ο Klay Thompson έκανε μια μέτρια εμφάνιση αυτή την εβδομάδα κι έτσι τα συνολικά νούμερα που είχε ήταν σχεδόν εξωγήινα. 30 πόντοι μέσο όρο με 45% ευστοχία, 3 rebounds, 3 assists και λίγα λάθη για τον πιο κουλ τύπο της λίγκας. Το στατιστικό ωστόσο που ξεχώρισε ήταν τα 22 τρίποντα που πέτυχε τις τρεις φορές που χρειάστηκε να αγωνιστεί. Αυτό.

 

Σφηνάκια

Τα 15/21 σουτ του Aaron Gordon κόντρα στο Orlando

Τα 15 rebounds του Brook Lopez απέναντι στους Clippers

Οι 14/14 βολές του Bam Adebayo με αντίπαλο την Indiana

Τα 6 κλεψίματα του Jaylen Williams κόντρα στους Lakers

Οι 10 assists του Delon Wright με αντίπαλο τη Charlotte

Τα 8 τρίποντα του Keegan Murray κόντρα στο Houston

Τα 7 stocks του Jalen Suggs απέναντι στο Miami

 

Ω να σου

Σήμερα δεν έχει εμφάνιση. Έχει στιγμή. Την πιο “Ω να σου” στιγμή που περιμέναμε από την έναρξη της χρονιάς. Τη στιγμή που ο LeBron James σπάει ένα ρεκόρ το οποίο μέχρι πριν από 5-6 χρόνια δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα μπορούσε να σπάσει. Ευτυχώς, αυτό δεν συνέβη με το skyhook στο οποίο έκανε προπόνηση, αλλά με μία πιο LeBron κίνηση. Με το καλάθι που θα έχετε ήδη δει ο LeBron έφτασε τους 38388 πόντους καριέρας στο ΝΒΑ, περισσότερους από κάθε άλλον τύπο που έχει παίξει μπάσκετ στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Έτσι, έγινε ο 8ος παίχτης στην ιστορία του ΝΒΑ που κρατάει το ρεκόρ πόντων και μας έδωσε την ευκαιρία να είμαστε μάρτυρες μιας στιγμής που θα μνημονεύουμε για χρόνια. Ένα ρεκόρ που φαντάζει τρομερά δύσκολο να σπάσει, καθώς για να γίνει αυτό χρειάζεται όχι απλά κάποιος να είναι τρομερός σκόρερ, αλλά να έχει και αδιανόητη συνέπεια ταυτόχρονα. Όχι κι άσχημα για έναν παίκτη που στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του είναι pass first και είναι ήδη ο 4ος πασέρ στην ιστορία του ΝΒΑ, δε νομίζετε;

 

The Bennets

Όχι και η καλύτερη εβδομάδα της χρονιάς για τον Tobias Harris, ο οποίος ήταν αφύσικα άστοχος, σουτάροντας με μόλις 29.5%. Επομένως οι 8 πόντοι ήταν αναμενόμενοι, ενώ είχε ακόμη σχεδόν 6 rebounds με 2.5 assists. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με λίγα τρίποντα και ακόμη λιγότερα stocks, του χάρισαν δικαιωματικά θέση στη στήλη μας.

Περιέργως κακή εβδομάδα για ένα από τα αστέρια του fantasy, τον DeMar DeRozan. Ο αξιαγάπητος DeMar κατάφερε να διακριθεί μόνο σε μία κατηγορία αυτή την εβδομάδα (assists: 5.7), όντας σκιά του εαυτού του στις υπόλοιπες. Μόλις 17 πόντοι, 1.5 rebounds, 67% (!) στις βολές και 3 λάθη κάθε βράδυ είναι νούμερα που σίγουρα θα κάνουμε καιρό να ξαναδούμε από τον ίδιο. Συμβαίνουν όμως και στους καλύτερους.

Χαμηλές πτήσεις για τον Harrison Barnes αυτή την εβδομάδα, κάτι που δεν μας έχει συνηθίσει τον τελευταίο καιρό. 10 πόντοι, 3 rebounds, 1 assists κάθε βράδυ και 36% ευστοχία. Όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες είναι κάτω από τη μονάδα, με μόνο τις βολές (94%) να σώζουν κάπως τα προσχήματα.

Εβδομάδα αστάθειας για τον Bennedict Mathurin, ο οποίος έχει αφήσει λίγο το γκάζι με το οποίο ξεκίνησε τη χρονιά. Δώδεκα πόντοι και 3 rebounds ήταν η συγκομιδή αυτής της εβδομάδας, με τις άλλες κατηγορίες να παραμένουν χαμηλά. Το ανησυχητικό ήταν το μόλις μισό τρίποντο κάθε βράδυ, τη στιγμή που σούταρε με 39%: ένα ποσοστό σχετικά χαμηλό μεν, αλλά όχι τόσο συγκριτικά με τα ποσοστά χρονιάς του.

 

Σφηνάκια

Οι 10/17 ελεύθερες βολές του Zach LaVine κόντρα στο Memphis

Τα 7 λάθη του Nicola Jokic με αντίπαλο το Orlando

Τα 1/11 σουτ του Killian Hayes απέναντι στο San Antonio

Οι 2/7 βολές του Jacob Poeltl κόντρα στη Utah

Ο 1 πόντος του Quentin Grimes με αντίπαλο την Utah

Τα 0/6 τρίποντα του Bojan Bogdanovic απέναντι στους Spurs

Τα 2/9 σουτ του Myles Turner κόντρα στο Phoenix

 

One Night Stands

Η προηγούμενη εβδομάδα δεν είχε ένα, αλλά ήταν ολόκληρη one night stand για τον Cameron Thomas, τον guard των Nets. Ο Thomas μας άφησε με το στόμα ανοιχτό στην πρώτη 40ρα του, όμως φρόντισε στον αμέσως επόμενο αγώνα να βάλει 47 για το ρεκόρ καριέρας του. Δεν τελείωσε όμως εκεί, καθώς στο αμέσως επόμενο παιχνίδι έβαλε άλλους 43 στο Phoenix κι έγινε έτσι ο νεότερος παίχτης στην ιστορία του ΝΒΑ με τρεις διαδοχικές σαραντάρες, σε ηλικία 21 ετών και 188 ημερών. Παράλληλα, έγινε ο πρώτος παίχτης των Νετς που πετυχαίνει 40 πόντους για τρία συνεχόμενα παιχνίδια. (Ναι, οι Nets είναι η ομάδα που έχουν περάσει οι Deron Williams, Garnett, Pierce, Lopez, Durant, Irving).

O Jalen Duren φαινόταν καιρό τώρα ότι έρχεται για να μείνει και η Παρασκευή ήταν η μέρα που ήρθε, οριστικά και αμετάκλητα. Κόντρα στους Spurs για πρώτη φορά έγινε σημείο αναφοράς και στην επίθεση της ομάδας του και είχε 30 πόντους με 20 προσπάθειες εντός πεδιάς (13 εύστοχες) και 4/9 βολές. Ήταν κυρίαρχος κάτω από τα καλάθια με 17 rebounds (7 επιθετικά), ενώ είχε ακόμη και 4 τάπες σε μία ολοκληρωτική εμφάνιση. Επίσης, έγινε μόλις ο τρίτος teenager (παίχτης δηλαδή μικρότερος των 20 χρονών) με τουλάχιστον 30 πόντους και 15 rebounds, μετά τους LeBron James και Paolo Banchero.

Την Τετάρτη η Minnesota έκανε με τα δεύτερά της πάρτι στη Utah κι έτσι είχε την ευκαιρία να βάλει μέσα ακόμη και τα τρίτα. Κάπως έτσι δόθηκε χρόνος συμμετοχής στον Luka Garza κι εκείνος σκέφτηκε πως είναι ωραία μέρα για να κάνει ρεκόρ καριέρας με 25 πόντους. Είχε 9/13 σουτ με 4/5 τρίποντα, όπως επίσης 3 rebounds και 3 assists. Κυρίως όμως ένα +12 στα λεπτά που αγωνίστηκε.

H Utah αυτή την εβδομάδα ήταν η χαρά του αντιπάλου, με ακόμη έναν νεαρό να κάνει ρεκόρ καριέρας. Αυτή τη φορά ήταν ο Jaden Hardy που ήρθε από τον πάγκο και σε 26 λεπτά πρόλαβε να σημειώσει 29 πόντους για τους Mavericks, όντας καθοριστικός. Είχε 8/12 σουτ (με 4/6 τρίποντα) και 9/9 βολές, ενώ μάζεψε 4 rebounds, μοίρασε 4 assists, έκλεψε 2 μπάλες και υπέπεσε σε 2 λάθη. Ένας από τους παίκτες που γύρισαν το ματς για το Dallas.

 

Πούλα και φύγαμε για Βραζιλία

Αν κάποιος μας ζήταγε να του μιλήσουμε για έναν παίκτη του ΝΒΑ με πανέμορφο footwork, ο Nikola Vucevic θα ήταν μία από τις πρώτες μας επιλογές. Ο ψηλός των Bulls είναι απόλαυση να τον βλέπεις, τουλάχιστον στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού. Η μετριότατη σεζόν της ομάδας του έχει επισκιάσει τη δική του, η οποία είναι αρκετά καλή στην πραγματικότητα και εξαιρετική φαντασιακά. Για να είμαστε ακριβείς, φαντασιακά η σεζόν του ξεπερνάει τις προσδοκίες.

Τα προηγούμενα χρόνια ο Vuc ήταν σταθερά ένας τοπ25 παίχτης του fantasy, καθώς μπορούσε να συνδράμει σε όλες τις κατηγορίες και να μην πληγώνει σε καμία. Από πέρυσι είχε αρχίσει μια μικρή πτώση στην απόδοσή του, η οποία αναμενόταν να είναι μεγαλύτερη φέτος. Αντιθέτως όμως, η χρονιά εξελίσσεται καταπληκτικά και βελτιώνεται ακόμη περισσότερο όσο περνάει ο καιρός. Μάλιστα, τον τελευταίο μην έχει φτάσει σε εντυπωσιακά επίπεδα, με τον Μαυροβούνιο να έχει 21 πόντους, 13 rebounds, 4.4 assists, 1.5 τρίποντα, 1.1 κλεψίματα, 53% εντός πεδιάς, 81% στις βολές και μόλις 1.5 λάθη. Αυτά τα νούμερα τα δίνει όλο τον τελευταίο μήνα, κατά τον οποίο παραμένει 1st rounder (τοπ12 παίχτης) και προφανώς είναι αρκετά καλύτερα από τα συνολικά νούμερα της χρονιάς του.

Οι ιδιοκτήτες του Vuc έχουν δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να τον κρατήσουν και πάνε μέχρι τέλους την φετινή χρονιά. Ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται σε θέσεις Play Offs, ίσως το προτιμήσουν. Η δεύτερη επιλογή ωστόσο είναι το cash out, καθώς ο Vucevic είναι στην υψηλότερη αξία του εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο. Παράλληλα, η θέση του (center) δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθεί, ιδίως με παίκτη που έχει τα χαρακτηριστικά του και μπορεί να προσφέρει με out of position στατιστικά (τρίποντα, assists, βολές). Αν η επιλογή είναι να πουλήσετε, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την ανάγκη ομάδας των Play Offs για ποιοτικό ψηλό και να αποκομίσετε έναν εξαιρετικό παίκτη.

 

Να πανικοβληθώ;;;!!;!;!;!;;;;

Ο τελευταίος φαντασιακός μήνας του Saddiq Bey ήταν φανταστικός και κάπως έτσι, απροσδόκητα, πήγαινε να σωθεί μια χρονιά που άρχισε με όνειρα, αλλά εξελίχθηκε άσχημα. Παρά, λοιπόν, το μετριότατο ξεκίνημα, οι απουσίες του τελευταίου μήνα έδωσαν στον Bey ηγετικό ρόλο στους Pistons και – κυρίως – πολύ usage. Αυτό αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο από τον νεαρό forward, που είχε 18 πόντους, 6.6 rebounds και 2.7 τρίποντα, 90% στις βολές και λιγότερο από ένα λάθος τις τελευταίες 4 εβδομάδες.

Κι εκεί που οι φαντασιακοί ιδιοκτήτες του ήταν ενθουσιασμένοι με το νέο του ρόλο και είχαν μια κρυφή ελπίδα για ανταλλαγή του Bojan Bogdanovic (και άρα πιθανώς ακόμη σημαντικότερο ρόλο), όλα πήραν διαφορετική τροπή. Το front office των Pistons αποφάσισε πως μερικά πικΒ γύρου είναι προτιμότερα και τον έστειλε στην Atlanta. Οι Hawks με τη σειρά τους ψάχνουν εναγωνίως φτερά που μπορούν να παίξουν άμυνα κι έχουν την ικανότητα να σουτάρουν.

Το πρόβλημα είναι πως η Atlanta είναι μια ομάδα με πολλούς και καλούς παίκτες του παιχνιδιού. Οι μπάλες δεν θα περισσεύουν για τον Bey, το usage δεδομένα θα πέσει και για να διατηρήσει τα νούμερά του θα πρέπει να αυξήσει κατακόρυφα την αποτελεσματικότητά του. Όμως ο Bey ποτέ δεν ήταν παίκτης που φημιζόταν για το efficiency του. Θα τα καταφέρει; Κανείς δεν γνωρίζει. Όμως πολλές φορές ένας παίκτης μπορεί να είναι εξαιρετικός για τον πραγματικό κόσμο του ΝΒΑ και μέτριος για τον φαντασιακό. Υπάρχουν φόβοι ότι αυτό μπορεί να συμβεί με τον Bey στην Atlanta κι επομένως υπάρχει σοβαρός λόγος πανικού. Μπορείτε να έχετε τα αυτιά σας ανοιχτά σε προτάσεις χωρίς τύψεις.

 

Thinking Ahead

Οι Spurs κάνουν φέτος το πιο απροκάλυπτο tanking που έχουν κάνει από τη σεζόν 1996-97, η οποία είχε οδηγήσει στην επιλογή του Tim Duncan. Στη φετινή trade deadline έδωσαν έναν από τους λίγους καλούς παίκτες τους που δεν είναι αμούστακοι, τον Jacob Poeltl, και μάλιστα πάμφθηνα. Η θέση του έμεινε κενή και ο παίκτης που θα την καλύψει είναι ο Zach Collins. Αυτή θα είναι και η πρώτη φορά στην καριέρα του Collins που θα έχει άπειρο αγωνιστικό χρόνο για να αναδειχθεί, αν φυσικά καταφέρει να μείνει υγιής. Παράλληλα όμως, στην trade deadline το San Antonio κατάφερε να αποκτήσει και τον Devonte Graham, έναν εξαιρετικό tank commander. Ο Graham είναι πολύτιμος για τη νέα του ομάδα, καθώς είναι ένας από τους πλέον αναποτελεσματικούς παίκτες για winning basketball. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τον ρίξεις στο γήπεδο: εκείνος θα σημειώσει νούμερα και ταυτόχρονα η αμυντική ανεπάρκειά του δεν θα επιτρέψει στην ομάδα του να κερδίσει. Win-win δηλαδή για όλους. Αν είναι ελεύθεροι, μην τους προσπεράσετε.

Μετά τα όργια της προηγούμενης εβδομάδας λογικά δεν θα είναι πουθενά ελεύθερος, αλλά για την περίπτωση και μόνο να μην έχετε ίντερνετ/τηλεόραση/επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο, τρέξτε να πάρετε τον Cam Thomas. Οκ, πλέον οι Nets έχουν φτερά που μπορούν και αυτά να σκοράρουν και δεν θα παίρνει 30 επιθέσεις κάθε βράδυ, όμως το παιδί είναι μια μηχανή σκοραρίσματος και θα το αποδείξει ξανά στο μέλλον.

Αυτή η trade deadline σήμανε και την μάλλον τελευταία ελπίδα του James Wiseman να μην παραγκωνιστεί από τον κόσμο του ΝΒΑ. Οι Warriors έμμεσα παραδέχτηκαν το λάθος που έκαναν με την επιλογή του και πλέον ο νεαρός σέντερ θα έχει άλλη μία ευκαιρία στους Pistons. Εκεί έχει να αντιμετωπίσει κυρίως τον Jaylen Duren για τη θέση του βασικού, καθώς Noel, Bagley, Stewart για διαφορετικούς λόγους δεν θεωρούνται ισότιμοι διεκδικητές της θέσης. Ο Wiseman κάθε άλλο παρά σίγουρο στοίχημα είναι, όμως αν τον πάρετε και τελικά καταφέρει να έχει 20 σταθερά λεπτά θα αποτελέσει μία τρομερά high reward επιλογή.

Η Utah ήταν από τις ομάδες που περιμέναμε να “ξεφορτώσει” όλους τους βετεράνους της και σχεδόν δεν μας απογοήτευσε. Στο νέο status quo της ομάδας, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στη θέση του χειριστή. Εκεί αξίζει να προσέξουμε αφενός μεν τον Collin Sexton, αφετέρου δε τον Talen Horton-Tucker. Ο πρώτος βρίσκει επιτέλους τον χώρο και τη μπάλα στα χέρια του για να δείξει τις αρετές του, που ξέρουμε ότι υπάρχουν. Ο δεύτερος είναι εξαιρετικά πιθανό να βρει ένα ποιοτικό 25λεπτο από τον πάγκο, για να δείξει τις δικές του αρετές, των οποίων έχουμε δει μικρά ψήγματα, αλλά δεν ξέρουμε αν μπορούν να εμφανίζονται συστηματικά στα παρκέ.

 

Η γωνιά του Porzingis

O Jaylen Brown τραυματίστηκε σε μία διεκδίκηση από τον αγκώνα του Jason Tatum και διαγνώστηκε με κάταγμα στο πρόσωπο. Θα επιστρέψει μετά το All Star Game στο καλύτερο σενάριο.

Ο LeBron James έχει απουσιάσει από τους δύο τελευταίους αγώνες των Lakers λόγω προβλήματος στον αστράγαλο. Όπως άφησαν να διαρρεύσει από τη μεριά του παίχτη, το πρόβλημα παραμένει από την αρχή της χρονιάς και δεν υποχωρεί. Άγνωστο για πόσους ακόμη αγώνες θα απέχει.

O Jerami Grant βρίσκεται εντός πρωτοκόλλου παρακολούθησης για χτυπήματα στο κεφάλι και δύσκολα θα προλάβει τον αγώνα της Δευτέρας. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ανοιχτό πόσο καιρό θα παραμείνει στο πρωτόκολλο. Επομένως μην εκπλαγείτε αν χαθεί και άλλος αγώνας.

*Οι επόμενες δύο εβδομάδες του All Star Game παραδοσιακά λογίζονται ως μία φαντασιακά. Τους λιγότερους αγώνες (3) έχουν Detroit και Memphis, ενώ τους περισσότερους (5) το Chicago, το Cleveland, το Denver, οι Warriors, η Oklahoma και η Washington.