Η Αλήθεια βρίσκεται στα νούμερα – Η περίπτωση των Cavaliers

Posted on Dec 9 2014 - 11:11am by Petros Kaounis

Στο μπάσκετ τα νούμερα δεν λένε πάντα την αλήθεια αλλά αποτυπώνουν μια καθαρή εικόνα για τις επιδόσεις μιας ομάδας μέσα στο παρκέ. Αυτό το άρθρο θα μπορούσε να γραφτεί όταν οι Cavaliers ξεκινούσαν με ρεκόρ 2-3 την πρώτη βδομάδα της season και να ακολουθήσει όλο το hype που ξέσπασε γύρω από την κακή απόδοση της ομάδας και το πόσο ανέτοιμη είναι για πρωτάθλημα. Επιλέξαμε να έχουμε ένα ικανοποιητικό δείγμα αγώνων, ώστε να δούμε την απόδοση τους μέσα από τα στατιστικά.

Το καλοκαίρι, οι ειδήσεις που σχεδόν μονοπώλησαν το ενδιαφέρον γύρω από το NBA, ήταν αρχικά η αναμενόμενη επιστροφή του King James στο σπίτι του, που κορυφώθηκε με την επιστολή του Sports Illustrated που ουσιαστικά αποκάλυψε το trade που θα έφερνε τον Love στο Cleveland (και τον Wiggins στη Minnesota), η αρχική κουβέντα για το κατά πόσο o νέος σχηματισμός των Big 3 (James, Love, Irving), μπορεί να συγκριθεί με τους αντίστοιχους του Miami (James, Wade, Bosh), αλλά και η εκτίμηση για το αν ο rookie coach στο NBA, David Blatt, είναι ικανός να κοουτσάρει ομάδα τέτοιου βεληνεκούς και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Η μακριά offseason, έληξε με την πρεμιέρα των Cavs, όταν και  το όλο πανηγυρικό κλίμα της επιστροφής του James πήγε στράφι, λόγω της εντός έδρας ήττας από τους New York Knicks. Μας έμειναν όμως τα ενδιαφέροντα διαφημιστικά της Sprite και Nike.

Το ξεκίνημα της σεζόν δεν ήταν το αναμενόμενο, με τους Cavs να υποκύπτουν σε back to back ήττες από Portland και Utah, δίνοντας το έναυσμα για την αγαπημένη συνήθεια των αρθρογράφων: την αποκαθήλωση.

Όπως έγραψε και ο συντάκτης μας Gus Chr στο δικό του άρθρο για τους Cavs, η αγωνιστική παρουσία στα πρώτα 10-12 παιχνίδια είχε την εμφάνιση μιας ομάδας που διανύει το μεταβατικό στάδιο που περνάει κάθε νέα ομάδα μπάσκετ, σε οποιοδήποτε επίπεδο, όταν επιχειρεί να κάνει το μεγάλο άλμα από τη μετριότητα σε πρωταγωνιστικό ρόλο, και μάλιστα μέσα από τόσες αλλαγές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Λόγω της δυναμικότητας της περιφέρειας στην οποία αγωνίζονται οι Cavaliers, δεν θα δυσκολευτούν να μπουν στα playoffs, και η θέση τους στην πρώτη 4αδα θα κριθεί από την κόντρα τους με τους Bulls (μία νίκη μπροστά αυτή τη στιγμή το Chicago). Το θέμα είναι αν η εικόνα που έχουν παρουσιάσει μέχρι τώρα (και που σταθερά βελτιώνεται), θα τους οδηγήσει στο κάτι παραπάνω. Διότι ως γνωστόν τα παιχνίδια της regular season έχουν τεράστιες διαφορές από αυτά των playoffs. Σωστά Mike?

Στη συνέχεια, θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε την εικόνα των Cavaliers μέσα από τα γενικά και τα ειδικά στατιστικά της ομάδας σε αυτά τα πρώτα 18 παιχνίδια της regular season, τα ατομικά στατιστικά των Big 3, και τα συμπεράσματα που αποπνέουν από αυτά.

Traditional Team Stats

Αυτή τη στιγμή το Cleveland βρίσκεται στην 2η θέση της Central Division και στην 5η της Eastern Conference. Η είσοδός του στην 4αδα της Ανατολής θα κριθεί αποκλειστικά σε σύγκριση με το ρεκόρ των Bulls. Οι Cavaliers αυτή τη στιγμή έχουν την 11η καλύτερη άμυνα στο NBA και την 11η καλύτερη επίθεση. Είναι στην 11η θέση και στις assists ανά παιχνίδι, αλλά με εμφανές πρόβλημα στα rebounds, όπου βρίσκονται στην 23η θέση της κατάταξης.

Σε 18 παιχνίδια (10 εντός και 8 εκτός) σουτάρουν με 46,4% στα FGA, με 36,2% στα τρίποντα και 76,9% στις βολές. Έχουν 40,9 συνολικά rebounds ανά παιχνίδι (30,7 αμυντικά και 10,2 επιθετικά), δίνουν 22 assists αλλά κάνουν 14,2 λάθη κατά μ.ο. (assist/turnovers ratio 1,55). Στα αμυντικά στατιστικά έχουν 7,3 steals και 4,2 blocks σε κάθε παιχνίδι, κάτι που δείχνει την αμυντική τους αδυναμία και συγκεκριμένα γύρω από το καλάθι, και σκοράρουν 103,1 πόντους ανά παιχνίδι, με τη διαφορά να είναι στους  +4,4 πόντους αυτή τη στιγμή.

Οι διαφορές στα στατιστικά των περισσότερων κατηγοριών μεταξύ εντός και εκτός έδρας αγώνων, είναι μικρές, αλλά σε κάποιες δείχνουν μεγαλύτερη απόκλιση, με καλύτερα νούμερα στα εντός έδρας παιχνίδια. Στα FGA στα εκτός έδρας έχουν 43,2% και στα εντός 49%, στα τρίποντα 31,9% έναντι 39,4% και μόνο στις βολές η εικόνα αντιστρέφεται με 78,9% εκτός έναντι 75,2% εντός. Επίσης, στις assists η διαφορά είναι μεγάλη με 24,7 εντός έναντι 18,6 εκτός αλλά αυτό οφείλεται και στις καλύτερες περιφερειακές άμυνες των ομάδων που έχουν αντιμετωπίσει στα εκτός έδρας παιχνίδια μέχρι στιγμής. Τέλος, στα εντός έδρας παιχνίδια σκοράρουν κατά μέσο όρο 5 πόντους περισσότερους απ’ότι στα εκτός.

Οι μεγαλύτερες διαφορές εμφανίζονται στα στατιστικά των μεταξύ των αγώνων που κέρδισαν και έχασαν. Στις 11 νίκες του έχουν 49,3% στα FGA, με 38,3% στα τρίποντα και 75.9 στις βολές έναντι 41,5% στα FGA, με 33,1% στα τρίποντα και 79% στις βολές, στις 7 ήττες τους. Στα αμυντικά rebounds έχουν 32 έναντι 28,7 και στις assists 24,7 έναντι 17,7. Η διαφορά στην παραγωγή πόντων είναι τεράστια κάτι που αποτυπώνει και την και την επιθετική τους λειτουργία, σχεδόν στα μισά παιχνίδια που έχουν δώσει μέχρι στιγμής. Όταν κερδίζουν σκοράρουν 111,4 points ενώ όταν χάνουν μόλις 90.

Scoring Team Stats

 Στα στατιστικά που αφορούν το σκοράρισμα βλέπουμε πως οι Cavaliers εκτελούν το 73,7% μέσα από τη γραμμή του τρίποντου και το 26,3% πίσω από αυτή. Από τους πόντους που έχουν πετύχει μέχρι στιγμής, το 57,6% προήλθε από σουτ δύο πόντων και, ειδικότερα, το 13,6% από σουτ δύο πόντων έξω από τη ρακέτα και μέσα από τη γραμμή του τρίποντου (ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό για mid-range), και το 44% από προσπάθειες μέσα από τη ρακέτα. Το 22,3% των συνολικών πόντων τους προέρχεται από τρίποντα, και το 14,3% από πόντους σε αιφνιδιασμό. Φαίνεται πως εκτός από αδυναμία στο περιφερειακό σουτ, ακόμα δεν έχουν καταφέρει να τρέξουν το γήπεδο και να βρουν τις αντίπαλες άμυνες απροετοίμαστες. Ακόμα, το 17,8% των συνολικών πόντων προέρχονται από λάθη αντιπάλου. Στους πόντους από δίποντα που προήλθαν από assists και σε αυτούς που προήλθαν από προσωπική προσπάθεια, υπάρχει μια σχετική ισορροπία με 54,1% και 45,9% αντίστοιχα. Αντιστοίχως στα τρίποντα η διαφορά είναι μεγάλη με το 77,5% να προέρχονται από assists και το 22,5% από προσωπικές προσπάθειες.  Συνολικά το 58,9% των πόντων προήλθαν από assists ενώ το 41.1% από προσωπικές προσπάθειες.

Στα εντός έδρας παιχνίδια τους οι Cavaliers επιχειρούν λιγότερα δίποντα, αλλά περισσότερα τρίποντα στα οποία και έχουν μεγαλύτερη ευστοχία απ’ότι στα εκτός έδρας παιχνίδια. Από την άλλη στα εκτός έδρας παιχνίδια έχουν μεγαλύτερο ποσοστό πόντων από αιφνιδιασμούς και από λάθη αντιπάλων απ’ότι στα εντός. Έχουν μικρότερα ποσοστά από mid-range και τρίποντα, αλλά μεγαλύτερα σε σκορ μέσα από τη ρακέτα (42,5% στα εντός και 45,9% στα εκτός). Η μεγάλη διαφορά στο από που προέρχονται οι πόντοι, στα εντός και εκτός έδρας παιχνίδια τους, εντοπίζεται στα assisted και unassisted field goals. Στα εντός έδρας, φαίνεται να πασάρουν καλύτερα καθώς το 63,8% των πετυχημένων πόντων προήλθε από assists, ενώ στα εκτός έδρας, το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 52.3%.

Στα αντίστοιχα ποσοστά που αφορούν τις κατηγορίες προέλευσης των πετυχημένων πόντων της ομάδας, στα παιχνίδια που κέρδισαν και σε αυτά που έχασαν, υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο κομμάτι που αφορά τα assisted field goals και τα unassisted. Στις νίκες τους, 55,3% των πόντων από δίποντα προήλθαν από assist ενώ στις ήττες το αντίστοιχο ποσοστό πέφτει στο 51,7%. Στα τρίποντα η διαφορά αυτή είναι σημαντικά μεγαλύτερη με το 84,1% των πόντων από τρίποντα στις νίκες τους να προέρχονται από assists, ενώ στις ήττες τους το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 66%. Συνολικά, στις μέχρι στιγμής νίκες τους το 61% των field goals made είναι από assists,, ενώ στις ήττες τους το 54,9%.

Shooting Team Stats

NBA Basketball Court Dimensions

Από τα στατιστικά που αφορούν τα σουτ, μπορούμε να δούμε πως κατανέμεται το επιθετικό παιχνίδι των Cavaliers, και πού επικεντρώνεται η επιθετική τους έκφραση στα plays τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι εκτελέσεις μέσα από τη ρακέτα (522 από τις 1448 προσπάθειες είναι μέσα από τη ρακέτα) με ποσοστό ευστοχίας 63,8% και με το 59,5% να προέρχεται από assists. Οι 545 είναι μέσα από το ζωγραφιστό και από μέση απόσταση, με το ποσοστό ευστοχίας να είναι στο 35,5%, και με μόλις το 45,5% να προέρχονται από assists. Μικρά ποσοστά που δείχνουν πως υπάρχει πρόβλημα στο να σπάνε άμυνες με τα λεγόμενα εύκολα mid-range σουτ.

Στα τρίποντα οι συνολικές προσπάθειες είναι 381 με ποσοστό ευστοχίας 36,2%. Φαίνεται μια ισορροπία στα τρίποντα από τις γωνίες με σχεδόν το ίδιο νούμερο και από τις δύο πλευρές (64 προσπάθειες από την αριστερή γωνία και 59 από τη δεξιά) με ποσοστά ευστοχίας, περίπου 39%, και με το 92% των προσπαθειών να προέρχονται από assists. Από τα υπόλοιπα σημεία πίσω από τη γραμμή του τριπόντου, το ποσοστό είναι 34.6% με το 70% να προέρχονται από assists. Βλέπουμε πως οι Cavs έχουν πρόβλημα στο περιφερειακό σουτ, και πως οι λύσεις των Miller, Jones και Harris, προς το παρόν, δεν φαίνονται αξιόπιστες. Όσο τα ποσοστά παραμένουν χαμηλά και ο Ray Allen δεν έχει συμβόλαιο, οι φήμες περί υπογραφής του θα συνεχίζονται. Η έλλειψη ενός spot shooter σε ένα roster με παίκτες που μπορούν να δημιουργούν φάσεις και να ανοίγουν το γήπεδο είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα για μια ομάδα που προσδοκά να πρωταγωνιστήσει.

Opponent Team Stats

Στα στατιστικά των μέχρι στιγμής αντιπάλων των Cavaliers μπορούμε να δούμε πως σουτάρουν με ποσοστό 45,9% στα Field Goals και με 34,6% στα τρίποντα. Στα rebounds έχουν συνολικά 40,3 με τα 11 από αυτά να είναι επιθετικά, σχεδόν ίδια νούμερα με αυτά του Cleveland. Δίνουν 25,2 assists (3 παραπάνω από τους Cavaliers σε κάθε παιχνίδι) και κάνουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό λαθών (14,7 έναντι 14,2). Κατά μέσο όρο οι αντίπαλοι τους σκοράρουν 98,7 πόντους έναντι των 103,1 των Cavs. Στα εντός έδρας παιχνίδια οι αντίπαλοι σκοράρουν 97,4 κατά μέσο όρο και 100,3 στα εκτός. Στις 8 ήττες του Cleveland μέχρι στιγμής, οι αντίπαλοι του σουτάρουν με 48,2% και 36% στα τρίποντα και κατεβάζουν 43 rebounds ανά παιχνίδι, δίνοντας όμως λιγότερες assists απ’όσες δίνουν στα παιχνίδια που κέρδισαν.

Advanced Team Stats

Στα πρώτα 18 συναντήσεις της regular season πετυχαίνουν 107 points ανά 100 κατοχές και δέχονται 103,6. Τα αντίστοιχα νούμερα στα εντός και εκτός έδρας, είναι 110,8 και 102,9 ενώ στα παιχνίδια που κέρδισαν και σε αυτά που έχασαν είναι 114,5 έναντι μόλις 95. Αμυντικά στα εντός έδρας παιχνίδια δέχονται 102,9 points ανά 100 κατοχές ενώ στα εκτός 104,5. Μεγάλη διαφορά βλέπουμε στους πόντους που δέχονται ανά 100 κατοχές, στις νίκες είναι 101 και στις ήττες 108. Το 58,9% των εύστοχων προσπαθειών των Cavaliers είναι μετά από assists, με 61% στις νίκες, και 54,9% στις ήττες. Τεράστια διαφορά βλέπουμε και στο ποσοστό του Assist/Turnovers Ratio που είναι 1,97 στις νίκες και 1,06 στις ήττες. Σε 100 κατοχές οι Cavaliers βγάζουν 17,1 assists αλλά κάνουν και 14,7 turnovers. Σε 48 αγωνιστικά λεπτά, έχουν κατά μέσο όρο 95,22 κατοχές με λίγες περισσότερες στα παιχνίδια που νίκησαν απ’ότι σε αυτά που έχασαν (96,4 έναντι 93,5).

Lineups Traditional Stats

H 5αδα που χρησιμοποιείται περισσότερο και έχει μέσο όρο συμμετοχής 12,7 λεπτά, είναι η Irving – James – Love- Marion – Varejao. Έχουν 47,4% ποσοστό ευστοχίας στα Field Goals και 34,2% στα τρίποντα, ποσοστά που δεν είναι ιδιαιτέρως υψηλά για βασική 5αδα. Στα rebounds έχουν 11,.1 συνολικά. Δίνουν 7,2 assists αλλά κάνουν και 3,9 turnovers. Κλέβουν την μπάλα 2,2 φορές κατά μέσο όρο αλλά δέχονται τον ίδιο αριθμό blocks με αυτά που κάνουν (1,4). Σκοράρουν 26,9 πόντους σε κάθε παιχνίδι αλλά δέχονται 25,5. Φαίνεται καθαρά η αμυντική δυσλειτουργία της 5αδας με τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής, όπως θα επιβεβαιώσουμε και παρακάτω.

Lineups Scoring Stats

Όσο αφορά τα στατιστικά που δείχνουν το σκοράρισμα, η βασική 5αδα των Cavaliers εκτελεί 75,5% των προσπαθειών της μέσα από τη γραμμή του τρίποντου, και το 24,5% πίσω από αυτή. Το 62,4% των πόντων που έχουν πετύχει είναι από δίποντα ενώ το 20% από τρίποντα. Η αδυναμία στο περιφερειακό σουτ εμφανίζεται περισσότερο όσο παίζει ο Blatt με αυτή την 5αδα. Το 17,8% είναι από πόντους σε αιφνιδιασμό, κάτι που δείχνει τη διάθεση τους να τρέξουν, αλλά μόλις το 13,9% των πόντων που έχουν πετύχει είναι από λάθη αντιπάλων. Ακόμα μια εμφανής αμυντική αδυναμία του βασικού lineup της ομάδας. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πόντων (46%) προέρχεται μέσα από τη ρακέτα και το 70,6% των προσπαθειών είναι προϊόν assist ενώ το 29,6% από προσωπικές προσπάθειες, πράγμα λογικό σε μια 5άδα που περιλαμβάνει LBJ και Irving.

Lineups Opponent Stats

Στα αμυντικά τους καθήκοντα, οι βασικοί των Cavs δείχνουν να έχουν προβλήματα μέχρι στιγμής, κάτι που φαίνεται και από τα αντίστοιχα στατιστικά νούμερα. Οι αντίπαλοι σουτάρουν με 47,2% ευστοχία και με 33,3% στα τρίποντα (κακή περιφερειακή άμυνα), και κατεβάζουν 10,1 rebounds με τα 2,5 να είναι επιθετικά. Βγάζουν 7,1 assists και κάνουν σε 3,7 turnovers. Συνολικά τα βασικό lineup των Cavaliers δέχεται 25,5 πόντους και γενικότερα παρατηρούμε μια ισορροπία στα νούμερα αυτού, και των αντιπάλων του.

Advanced Lineups Stats

Σε 100 κατοχές η βασική 5αδα των Cavaliers πετυχαίνει 105,9 πόντους και δέχεται 101,5, με το 70,6% των πετυχημένων προσπαθειών να είναι από assists και με 1,86 assist/turnovers ratio. Ανά 100 κατοχές, το lineup βγάζει 20,4 assists και θα είχε 95,7 κατοχές αν αγωνιζόταν για 48 λεπτά. Μόλις 3,7 πόντους ανά μέσο όρο πετυχαίνει από λάθη αντιπάλων και 2,7 από επιθετικά rebounds. Το περίεργο είναι πως ενώ είναι lineup με LBJ, Irving και Love μέσα, έχουν μόλις 4,8 πόντους από αιφνιδιασμό από τους 26,9 που πετυχαίνουν κατά μέσο όρο. Επιτρέπουν στους αντιπάλους τους 4,3 πόντους από λάθη, 2,3 από επιθετικά rebounds των αντιπάλων και 3,3 από αιφνιδιασμούς που επιτρέπουν. Τα νούμερα του βασικού lineup των Cavaliers με αυτά των αντιπάλων τους είναι περίπου ίδια σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες όπως είδαμε.

Players Stats (LeBron James, Kyrie Irving, Kevin Love)

Lebron James: Ο King James με την επιστροφή του στο Cleveland, αγωνίζεται 38 λεπτά κατά μέσο όρο σε κάθε παιχνίδι των Cavaliers μέχρι στιγμής. Έχει 46,9% ποσοστό ευστοχίας στα Field Goals και 35% στα τρίποντα. Κατεβάζει 5,8 rebounds ανά παιχνίδι και είναι πρώτος σε assists στην ομάδα με 7,9 μέσο όρο αλλά και σε turnovers με 3,9 ανα παιχνίδι. Οδηγεί την ομάδα του στο σκοράρισμα με 24,6 πόντους, κι όπως είναι λογικό, αποτελεί το βαρόμετρο. Το 75,3% των προσπαθειών του είναι για δύο πόντους, και το 24,7% είναι προσπάθειες τριών πόντων. Από τους πόντους που έχει σκοράρει το 56,1% προέρχονται από δίποντα και το 19% από τρίποντα. Μεγάλο ποσοστό των πόντων του προέρχεται από λάθη αντιπάλων (24,4%) και το 43,9% το έχει πετύχει μέσα από τη ρακέτα. Το 39.5% των προσπαθειών του είναι μετά από assists που δέχτηκε ενώ το 60.5% το έχει πετύχει με προσωπικές ενέργειες. Μόλις το 36.3% των διπόντων που έχει πετύχει είναι μετά από κάποια assist ενώ στα τρίποντα υπάρχει σχετική ισορροπία (53.6% assisted έναντι 46.4% unassisted). Όσο είναι στο παρκέ ο James. είναι ο εκφραστής του 28.5% των επιθετικών προσπαθειών της ομάδας του, κατεβάζει το 17.7% των rebounds που παίρνει η ομάδα του όσο αυτός αγωνίζεται και βγάζει 46.1% των συνολικών assists. Συνολικά σκοράρει το 30% των πόντων της ομάδας του όσο αυτός αγωνίζεται. Ο James έχει 65,1% ευστοχία στις προσπάθειες μέσα από τα 5 feet (126 συνολικά, οι περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο σημείο) με τις μισές να προέρχονται από assists. Το χαμηλότερο ποσοστό του σε δίποντα, το έχει στα σουτ μεταξύ 10-14 feet με μόλις 28,6%. Στα τρίποντα έχει ποσοστό 54,8% σε αυτά που είναι στα 24 feet (σχεδόν πάνω στη γραμμή δηλαδή) αλλά μόλις 23,4% σε αυτά που επιχειρεί από πιο μακρινή απόσταση τα οποία και προέρχονται κατά 63,6% από assists.

Kyrie Irving: O Irving αγωνίζεται τον ίδιο μέσο όρο λεπτών με τον James (38 λεπτά) και σουτάρει με 48,8% ποσοστό στα Field Goals και με το υψηλότατο 42,2% στα τρίποντα. Έχει 4,8 assists ανά παιχνίδι και 1,7 turnovers με 22 πόντους μέσο όρο. Το 67,4% είναι προσπάθειες δύο πόντων και το 32,6% είναι για τρεις. Το 49% των συνολικών πόντων που έχει πετύχει είναι από δίποντα και το 28,8% από τρίποντα. Το 15,2% των πόντων που έχει σκοράρει είναι από λάθη αντιπάλου και 33,8% είναι από προσπάθειες μέσα από τη ρακέτα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των σουτ που έχει επιχειρήσει είναι μετά από προσωπική ενέργεια, 62,2%, ενώ μόλις το 37,8% είναι μετά από assist. Τα περισσότερα δίποντα που έχει πετύχει είναι από προσωπική ενέργεια, 71,1% ενώ στα τρίποντα το 60,5% είναι μετά από assist που δέχτηκε. Στα λεπτά που αγωνίζεται εκτελεί το 24,5% των προσπαθειών της ομάδας του και δίνει το 26,9% των συνολικών assists. Συνολικά σκοράρει το 26,3% των πόντων που πετυχαίνει η ομάδα του όσο αυτός αγωνίζεται. Ο Irving σουτάρει με ποσοστό 65,6% στα σουτ κάτω από τα 5 feet (90 συνολικά, οι περισσότερες προσπάθειες από οποιοδήποτε άλλο σημείο) με το 67,8% αυτών να είναι από προσωπικές ενέργειες. Το αμέσως μεγαλύτερο ποσοστό του είναι στα mid-range και στα τρίποντα. Σε αυτά από απόσταση 20-24 feet (41 συνολικά με τα 27 να είναι προσπάθειες τριών πόντων) έχει ποσοστό ευστοχίας 51,2% (με 55,6% σε αυτά των τριών πόντων) και στα μακρινά τρίποντα, 25-29 feet, έχει ποσοστό 35,5% ευστοχίας.

Kevin Love: Ο Love αποτέλεσε τον πρώτο στόχο της κριτικής που ασκούσαν οι αρθρογράφοι στην ομάδα, μετά τα πρώτα ατυχή αποτελέσματα. Η αλήθεια είναι πως δυσκολεύτηκε να βρει το ρόλο του και το τί ακριβώς ζητάει ο Blatt από αυτόν,  αλλά όσο περνάει ο χρόνος, δείχνει πως μπαίνει στην αγωνιστική λογική των Cavaliers, και θα αποτελέσει τον τρίτο κρίκο της αλυσίδας που θα πάρει πάνω της την ομάδα. Έχει τον μικρότερο χρόνο συμμετοχής από τους Big 3 με 35,9 λεπτά ανά παιχνίδι, και σουτάρει με ποσοστό 44,5%. Στα τρίποντα έχει 37,6% ποσοστό ευστοχίας και κατεβάζει σχεδόν διψήφιο αριθμό rebounds ανά παιχνίδι (9,8 συνολικά με τα 1,8 να είναι επιθετικά). Δίνει 2,1 assists σε κάθε παιχνίδι αλλά κάνει 1,9 turnovers. Στα blocks έχει πολύ μικρό μέσο όρο με μόλις 0,3 ανά παιχνίδι. Σκοράρει 17,3 points ανά παιχνίδι με το 44,9% των συνολικών του πόντων να προέρχονται από δίποντα και το 30,8% από τρίποντα. Το 62,9% των προσπαθειών που επιχειρεί είναι σουτ δύο πόντων και το 37,1% τριών πόντων. Το 4,2% των πόντων του προέρχεται από αιφνιδιασμούς και το 13,8% από λάθη αντιπάλων. Το 30,1% των συνολικών πόντων του Love, παράγονται μέσα από τη ρακέτα, χαμηλό ποσοστό για ψηλό, με το 62,9% των προσπαθειών του για 2 πόντους προέρχονται από assists. Στα τρίποντα σχεδόν όλες του οι απόπειρες προέρχονται από assists (93,8%) που δείχνει πως έχει το ρόλο του spot shooter στα συστήματα του Blatt. Συνολικά στα σουτ που έχει επιχειρήσει, μόλις το 27.2% είναι από προσωπικές του ενέργειες. Στο χρόνο που αγωνίζεται 21.1% τωννσυνολικών προσπαθειών των Cavaliers και πετυχαίνει το 19,7% των Field Goals της ομάδας. Επίσης, πετυχαίνει το 29.9% των τρίποντων της ομάδας και κατεβάζει το 32,3% των συνολικών της rebounds. Δίνει το 11,1% των ομαδικών assists αλλά κάνει και το 18,1% των συνολικών turnovers. Παρόλο τον μικρό ατομικό μέσο όρο στα κλεψίματα, έχει το 12,6% των ομαδικών, που δείχνει πως οι Cavaliers έχουν πρόβλημα στην άμυνα πάνω στη μπάλα. Τέλος, σκοράρει το 22% των ομαδικών πόντων όσο είναι στο παρκέ. Ο Love έχει 55,2% στα σουτ λιγότερο από τα 5 feet, που είναι και τα περισσότερα που έχει επιχειρήσει, με δεύτερα σε σύνολο τα σουτ από τα 20-24 feet (52 από τα 60 είναι προσπάθειες τριών πόντων) στα οποία έχει ποσοστό 40%. Το δεύτερο καλύτερο ποσοστό ευστοχίας του πάντως, το έχει από απόσταση 10-19 feet, απ’όπου εκτελεί με 52,6%.

The Return of the King

 
  • Το κείμενο γράφτηκε πριν το παιχνίδι Cleveland Cavaliers-Brooklyn Nets.
  • Όλα τα στατιστικά στοιχεία βαζίονται στο NBA Stats και το Synergy Sports.

 

The following two tabs change content below.

Petros Kaounis

Πρωταθλητής LOL Fantasy League 2014-15 ενάντια σε κάθε λογική. H απαγόρευση του hand-checking σκότωσε μια πολλά υποσχόμενη μπασκετική καριέρα. Βλέποντας τα όνειρά του να γίνονται συντρίμμια, το έριξε στα βιβλία. Όταν τα άλλα παιδάκια προσπαθούσαν να αντιγράψουν στα τσιμέντα τις φιγούρες του MJ, αυτός αντέγραφε τις αγκωνιές του Bill Laimbeer. Από οικονομολόγος κατέληξε συντάκτης στη μεγαλύτερη μπασκετική ιστοσελίδα του κόσμου (www.theballhog.net), με μοναδικό του στόχο να φάει την έδρα του Zach Lowe. Αγαπημένη του Pick Up Line: «Ώστε δεν πρόλαβες τον Γκάλη με σορτσάκι,ε;; Ενδιαφέρον…».