Weekly Report #8 και #9

Posted on Jan 12 2015 - 12:25pm by Giannis Chatsios

Κατά τις τελευταίες δύο βδομάδες, κάθε ΝΒΑ weekly report που σέβεται τον εαυτό του, θα έπρεπε να ξεκινά με την αναγέννηση των Pistons. Όμως εμείς δεν θα το κάνουμε, καθώς οι συντάκτες μας, Γιάννης Χάτσιος και Σταύρος Μαρίνος ανέλυσαν την αναγέννησή τους διεξοδικά την προηγούμενη βδομάδα.

Πρωτοπόροι στην Ανατολή οι Hawks. Αποδίδοντας εντυπωσιακό μπάσκετ. Και δεν είναι καθόλου πλάκα αυτό.     

Οι Hawks τρέχουν ένα σερί οκτώ νικών, από τις 27 Δεκεμβρίου, που τους έχει φέρει στην κορυφή της Ανατολικής Περιφέρειας. Σε αυτό το σερί νίκησαν, μεταξύ άλλων, Blazers και Clippers εκτός έδρας και Cavaliers, Grizzlies και Wizards μέσα στο Philips Arena. Η “αγία τριάδα” των Teague (22,1 ppg 8,3 apg), Millsap (19,6 ppg 8,3 rpg) και Horford (15,5 ppg, 7,2 rpg) τους οδηγεί και, με την τελευταία νίκη τους απέναντι στους Pistons, έσπασαν το ρεκόρ συνεχόμενων εκτός έδρας νικών τους (8). Βεβαία, πολλοί αναρωτιούνται πόσο θα αντέξουν οι Hawks, καθώς είναι η μοναδική ομάδα που και οι πέντε βασικοί της αγωνίζονται για πάνω από 30 λεπτά έκαστος ανά παιχνίδι. Καθώς επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Al Horford, από τις τρεις προηγούμενες χρονιές, μόνο την μία κατάφερε να παίξει πάνω από 40 παιχνίδια. Όμως η απάντηση του Mike Budenholzer είναι αποστομωτική «Δεν μας ενδιαφέρει τι πιστεύει ο καθένας για εμάς».

Από το youtube channel How U, ένα video με 22 plays του Budenholzer μετά από time-out. Και στη Νέα Υόρκη ακόμα παλεύουν να βρουν τις θέσεις τους…

Nο Al Jefferson, Νο Party? Ι don’t think so..!

Με το 2014 να φτάνει στο τέλος του και την ομάδα να έχει ρεκόρ 10-22, τον Lance Stephenson να είναι εκτός για αρκετό καιρό, αντιμετωπίζοντας πρόβλημα στην λεκάνη, και την ανακοίνωση ότι ο superstar της ομάδας Al Jefferson θα λείψει το λιγότερο για ένα μήνα, οι περισσότεροι στην πόλη της Charlotte περίμεναν ένα ζοφερό ξεκίνημα για το νέο έτος. Ο Kemba Walker όμως είχε αντίθετη άποψη, και μετά τις δύο πρώτες ήττες από Rockets και Cavaliers, πήρε από το χέρι την ομάδα του και με μέσους όρους 30,2 πόντους, 6 rebounds, 4,8 assists και 1,4 κλεψίματα είναι ο πρωταγωνιστής στα πέντε τελευταία παιχνίδια όπου και κατέκτησαν ισάριθμες νίκες. Οι Hornets δείχνουν ότι μπορούν να κρατηθούν σε τροχιά playoffs ακόμα και χωρίς τον Big Al, σε μια κούρσα η οποία στην ανατολική περιφέρεια αναμένεται συναρπαστική. Το αν θα τα καταφέρουν θα το δούμε. Το σίγουρο είναι πως ο Kemba δείχνει πλέον να ωριμάζει μπασκετικά και να προσφέρει αυτά που αναμένονταν από αυτόν βάση του ταλέντου του.

New York, we have a problem
Οι οπαδοί των Knicks διαμαρτύρονται για την εικόνα της ομάδας τους.

Οι οπαδοί των Knicks διαμαρτύρονται για την εικόνα της ομάδας τους.

Ένα μήνα συμπληρώνουμε σήμερα από την τελευταία νίκη των Knicks. Ήταν Παρασκευή 12 Δεκέμβρη μέσα στο Boston Garden. Από εκείνο το βράδυ, η ομάδα από το Μεγάλο Μήλο μετρά 15 συνεχόμενες ήττες, εκ των οποίων οι 6 είναι με διαφορά 20 και πλέον πόντων. Οι φίλαθλοι της ομάδας της Νέας Υόρκης στα τελευταία παιχνίδια βλέπουν την ομάδα τους φορώντας στο κεφάλι τους χάρτινες σακούλες, διαμαρτυρόμενοι έτσι για την εικόνα που έχει στο παρκέ. Ο Zen Master (κατά κόσμον Phil Jackson) δηλώνει ότι η ομάδα θα κάνει κινήσεις μέχρι το trade deadline στις 19 Φεβρουαρίου, όμως περισσότερο ακούγεται το όνομα του Jose Calderon για αποχώρηση, παρά κάποιο μεγάλο όνομα που θα προσθέσει ποιότητα και κύρος στο πλευρό του Carmelo Antony. Υπάρχουν βέβαια και οι φωνές που λένε ότι λίγο tanking δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.  

Portlandia

Τα πιο ”hot” ονόματα στο ΝΒΑ αυτήν την περίοδο είναι οι Hawks, που δεν λένε να χάσουν, το αναγεννημένο Detroit, οι σταθερά πρώτοι Warriors, με τους Splash-Brothers να βάζουν καμιά 50αριά πόντους μαζί σε κάθε αντίπαλο. Κάπως έτσι τα φώτα δεν είναι στραμμένα και πολύ στο Portland, το οποίο ψιλοαθόρυβα είναι 2ο στη Δύση, αλλά και συνολικά στο ΝΒΑ. Οι Blazers έχουν την 6η καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα, ενώ ταυτόχρονα έχουν και την καλύτερη άμυνα της λίγκας δεχόμενοι 96,5 πόντους ανά παιχνίδι. Εκμεταλλευόμενοι και το καλό πρόγραμμά τους του τελευταίου μήνα, έχουν δυο ήττες στα τελευταία 10 παιχνίδια. Ο συγχρονισμός δε, είναι ιδανικός, αφού ο Batum άρχισε επιτέλους να παίρνει τα πάνω του μετά το πολύ κακό ξεκίνημα που έκανε.

Περί Trade ο λόγος

Με την αυγή του 2015 είχαμε δύο μεγάλα trades. Στο πρώτο, που είναι και το μόνο που έχει ανακοινωθεί επίσημα μέχρι στιγμής, πήραν μέρος τρεις ομάδες: οι New York Knicks, οι Cleveland Cavaliers και οι Oklahoma City Thunder.

  • Οι Knicks πήραν τους Lou Amundson (τον οποίο άφησαν αμέσως ελεύθερο και στη συνέχεια τον υπέγραψαν σε 10ήμερο συμβόλαιο) και Alex Kirk μαζί με ένα pick 2ου γύρου από τους Cavaliers και τον Lance Thomas (που είχε ακριβώς την ίδια τύχη με τον Amundson) από τους Thunder. Επιπλέον άφησαν ελεύθερο τον Samuel Dalembert.
  • Οι Cavs τους J.R. Smith, Iman Shumpert και ένα pick 1ου γύρου από τους Thunder το οποίο είναι top 18 protected για το 2015, top 15 protected για το 2016 και 2017 και μετατρέπεται σε 2ου γύρου το 2018.
  • Οι Thunder απέκτησαν τον Dion Waiters

Κερδισμένοι είναι σίγουρα στο Cleveland, καθώς πρόσθεσαν βάθος στην γραμμή των guards. Όμως και στην Νέα Υόρκη θα πανηγύρισαν, καθώς ο μεγάλος στόχος ήταν να μειωθεί το salary cap των επόμενων ετών, για να μπορέσουν να υπογράψουν κάποιον μεγάλο star. Οι Thunder με την σειρά τους, προσθέτουν στο ρόστερ τους έναν παίχτη με σημαντικά playmaking skills, με την ελπίδα πως με αυτήν την επιλογή ίσως μπορέσουν μέρος του παιχνιδιού του Harden, που ακόμα τους λείπει.

Στο δεύτερο μεγάλο trade, που είναι θέμα λίγων ημερών (ίσως και ωρών) να ανακοινωθεί επίσημα, συμμετείχαν οι Boston Celtics, Memphis Grizzlies και New Orleans Pelicans.

  • Οι Grizzlies αποκτούν τον Jeff Green από την ομάδα της Βοστώνης και τον Russ Smith από τους Pelicans.
  • Οι Celtics παίρνουν τον Austin Rivers από τους Pelicans και τον Tayshaun Prince,, μαζί με ένα pick 1ου γύρου από το Memphis.
  • Οι Pelicans προσθέτουν στο ρόστερ τους τον Quincy Pondexter και ένα pick 2ου γύρου από τους Grizzlies.

Χωρίς αμφιβολία, αυτό το trade δυναμώνει τους Memphis Grizzlies καθώς προσθέτουν έναν παίκτη πρώτης γραμμής, με μέσους όρους καριέρας 14,4 πόντους, 5,1 rebounds και 1,6 assists, και μάλιστα σε θέση που πονάνε. Από την άλλη βέβαια, το rebuild των Celtics συνεχίζεται αποκτώντας ένα ακόμα picj, φτάνοντας αισίως τα 11 για τα επόμενα τέσσερα drafts.

Σε άλλα νέα ο Timofey Mozgov υπέγραψε στους Cavaliers και όταν πέρασε τις ιατρικές εξετάσεις, αφαιρέθηκε ένα κομμάτι από το ταβάνι, μιας και ο Ρώσος όταν ανέβηκε στο διάδρομο, ήταν πιο ψηλός από το δωμάτιο. Αυτό βέβαια, δεδομένων των αναγκών των Cavs δεν είναι καθόλου κακό, αλλά ήταν όμως αρκετά αστείο.

mozgov-ceiling

Time to shine

Το σήμα των Denver Nuggets απεικονίζει ένα χιονισμένο βουνό. Πολύ ταιριαστό για τον Jusuf Nurkic, ο οποίος μοιάζει να έχει κατέβει από κάτι ανάλογο. Ψηλός και φαρδύς σαν κορμός σεκόγιας, ο Βόσνιος είναι από τους βαρύτερους και πιο ογκώδεις centers αυτή τη στιγμή στο NBA, κρυμμένος (όσο γίνεται) μέχρι πρότινος πίσω από τον Timofey Mozgov. Με τον Ρώσο όμως να μετακομίζει στο Cleveland, o Brian Shaw πλέον δεν είχε επιλογή παρά να κόψει τα δεσμά και να εξαπολύσει την αρκούδα.

Στα τελευταία έξι παιχνίδια έχει 12,5 πόντους και 8 rebounds μέσο όρο, ενώ συνεισφέρει και 3,2 blocks σε κάτι λιγότερο από 23 λεπτά παιχνιδιού. Είναι ήδη αμετακίνητος στο post (ρωτήστε και τον DeMarcus Cousins, τον οποίο πήγαινε καροτσάκι όταν έπαιρνε τη μπάλα με πλάτη) και το σκαρί δείχνει να αντέχει κι άλλα κιλά. Παρά τον όγκο και τη δύναμή του όμως, ο γεννημένος το 1994 Nurkic επιδεικνύει μια ανέλπιστη σβελτάδα στα πόδια, και δεν διστάζει να βγει ψηλά στα pick and rolls ή να κυνηγήσει σουτέρ για blocks στην περιφέρεια. Παράλληλα μπορεί να στρίψει, και έχει γλυκό χέρι τόσο στα hooks του όσο και στα σουτάκια από μέση απόσταση.

Τα διαμάντια είναι παντοτινά

Ο Pau Gasol το Ιούλιο που μας πέρασε έφυγε από τους Lakers σχεδόν σαν ανεπιθύμητος. Ο Pau Gasol τον Ιούλιο που μας έρχεται θα κλείσει τα 35. Αν συνεχίσει έτσι πάντως, δεν αποκλείεται να κάνει τα επόμενα γενέθλια με ένα ακόμα δαχτυλίδι στο χέρι του, αφού φέτος είναι απολαυστικός και οι Bulls με την προσθήκη του, σε συνδυασμό με τη χρονιά του Jimmy Butler και την επιστροφή του Rose, μπορούν να φτάσουν ως το τέλος. Είμαστε σχεδόν στα μισά της σεζόν κι ο Ισπανός παίζει 34,8 mpg, σκοράρει 18,7 ppg, νούμερο που είναι λίγο πάνω από το μέσο όρο καριέρας του, και μαζεύει 11,3 rpg, που είναι ακριβώς η επίδοση που είχε και το 2010 όταν πήρε το 2ο πρωτάθλημά του με τους Lakers. Φέτος δε, έχει βαλθεί να ξαναγράψει τις σελίδες με τα ρεκόρ του. To Δεκέμβρη κόντρα στους Warriors μάζεψε 20 rebounds και για 2 μόλις δεν ισοφάρισε τα 22 που αποτελεί το ατομικό max του. Την πρωτοχρονιά με αντίπαλο το Denver κατέγραψε 9 κοψίματα, ενώ τελευταίο του θύμα ήταν οι Bucks, κόντρα στους οποίους έκανε ρεκόρ καριέρας, πετυχαίνοντας 46 πόντους με 17/30 σουτ, 12/13 βολές και μάζεψε και 18 rebounds, έτσι για τα ρέστα.

Where amazing happens: Στο παιχνίδι εναντίον των Thunder, οι Jazz βρέθηκαν στο δεύτερο δεκάλεπτο στην δύσκολη κατάσταση να πρέπει να πραγματοποιήσουν επίθεση μετά από επαναφορά έχοντας μόνο δύο δέκατα του δευτερολέπτου στη διάθεση τους. Η λογική επιτάσσει επαναφορά με alley-oop πάσα ψηλά πάνω από την στεφάνη δίνοντας την ευκαιρία σε κάποιον επιθετικό να αγγίξει την μπάλα σπρώχνοντας την προς το καλάθι. Όταν ο Gordon Hayward κατέληξε να κάνει σκαστή πάσα προς τον Trevor Βοοker, όλοι ετοιμαστήκαμε για την επόμενη επίθεση των Thunder. Ο Booker ωστόσο έκανε το ζογκλερικό της χρονιάς (ή εκατονταετίας;) σώζοντας μία σκοτωμένη επίθεση και για αυτό και μόνο θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη.

Kobe Watch:  Τα τέσσερα παιχνίδια του Kobe αυτές τις δύο βδομάδες είχαν λίγη σημασία,  αν και δεν τα πήγε κι άσχημα. Με 15,5 πόντους, 8,5 rebounds και 8 assists ανά παιχνίδι, οδήγησε τους Lakers σε δύο νίκες, με καλά ποσοστά και μάλιστα χωρίς να παίρνει πολλά σου. Mοναδική παραφωνία το παιχνίδι κόντρα στους Clippers, όπου είχε 2/12 προσπάθειες. Αυτά που είχαν ιδιαίτερη σημασία ωστόσο για τους οπαδούς του Κobe ήταν τα υπόλοιπα τρία παιχνίδια της ομάδας στα οποία δεν έπαιξε. H ανακοίνωση των Lakers πως ο Kobe δεν πρόκειται να παίξει φέτος άλλο back to back παιχνίδι, και η δήλωση του προπονητή του Byron Scott πως σκέπτεται μετά το All Star break να μην τον ξαναχρησιμοποιήσει, αφήνοντας τον να ξεκουραστεί ενόψει της επόμενης σεζόν και αποφεύγοντας το ενδεχόμενο νέου τραυματισμού του. Ο Κobe τι έχει να πει για όλα αυτά;

Chuckers(s) of the night(s): Στο mini road-trip που έκαναν οι Thunder στην California γνώρισαν δυο ήττες σε ισάριθμους αγώνες από το Golden State και τους Kings. Σε αυτά τα δυο παιχνίδια, ο Westbrook είχε 8/40 σουτ1)5/21 κόντρα στο GS και 3/19 με τους Kings και ο Durant 11/36 2)3/16 και 8/20 αντίστοιχα, κάτι που μεταφράζετε σε ένα τραγικό 25% και 19/76. Ότι χάσανε με 26 και 21 πόντους διαφορά το αναφέραμε; Όχι ε;

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε και δύο μεγάλες επιδόσεις, ίσως όχι τυχαία, απέναντι στην Atlanta. Ο tank commander Trey Burke στις 2/1 είχε 2/19 σουτ απέναντί τους, ενώ στο σπάσιμο του σερί των Pistons ο Caldwell-Pope δεν δίστασε να πυροβολήσει 16 φορές από τη γραμμή των τριών πόντων, βρίσκοντας στόχο μόνο τις 4 από αυτές.

Weirdest Statline: Ο Rudy Gobert παίρνει χρόνο βασικού στους Jazz και δείχνει να το απολαμβάνει, σε αντίθεση με τους αντιπάλους του. Στα τελευταία έξι παιχνίδια έχει μέσο όρο 4,7 κοψίματα σκεπάζοντας ό,τι κινείται προς την ρακέτα της Utah. Αποκορύφωμα το παιχνίδι κόντρα στους Thunder, στο οποίο μέσα σε 38 λεπτά πήρε μόνο δύο προσπάθειες για σουτ σημειώνοντας 4 πόντους, αλλά έχοντας παράλληλα 7 rebounds, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα και 7 κοψίματα. 

The following two tabs change content below.
Ήταν και για πάντα θα είναι ο πρώτος πρωταθλητής της fantasy league που έφερε τους συντάκτες του Ballhog κοντά, και αυτός είναι ένας τίτλος που κανείς δεν μπορεί να του αφαιρέσει.Όχι τυχαία. Παρακολουθεί live τους περισσότερους αγώνες, διαβάζει τα πάντα γυρω από το ΝΒΑ και το μπάσκετ γενικότερα, μπορεί να περιγράψει τον μηχανισμό του σουτ κάθε παίκτη και θυμάται στατιστικά και πληροφορίες αγώνων περασμένων δεκαετιών, σαν μία σωστή κινητή εγκυκλοπαίδεια του μπάσκετ που είναι. Παλαιότερα τα εξηγούσε στο δικό του blog, τώρα τα εξηγεί στο Ballhog. Τα απαιτητικά ωράρια του ΝΒΑ δεν τον αφήνουν να ασχοληθεί με την Νομική την οποία έχει τελειώσει. Προλαβαίνει όμως να παίζει μπασκετάκι κάθε απόγευμα στα γήπεδα των Αμπελοκήπων,με ένα απαράμιλλο στυλ όπου ο ίδιος πιστεύει ότι μοιάζει στον Ginobili. Δεν μοιάζει, αλλά δεν του το λέμε για να μην τον πληγώσουμε.

References
1 5/21 κόντρα στο GS και 3/19 με τους Kings
2 3/16 και 8/20 αντίστοιχα