Euroleague Playoff Preview – Μέρος 1ο

Posted on Apr 14 2015 - 2:28pm by Petros Kaounis

Η ώρα των playoffs της Euroleague έφτασε. Απόψε, ξεκινάνε τη σειρά των μεταξύ τους αγώνων τα δύο από τα τέσσερα ζευγάρια, με τα άλλα δύο να ακολουθούν αύριο. Δικαιωματικά οι οκτώ ομάδες που έφτασαν μέχρι εδώ ήταν οι καλύτερες αγωνιστικά στις δύο πρώτες φάσεις της διοργάνωσης και, έτσι, σχηματίστηκαν τέσσερα δυνατά ζευγάρια για το δρόμο προς το Final Four της Μαδρίτης. Θα προκριθεί κάποια από τις δύο ελληνικές ομάδες ή θα έχουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά Final Four χωρίς την παρουσία ελληνικής ομάδας;

The Road to Madrid

Το σύστημα διεξαγωγής οδήγησε, στη φάση του Top 16, σε δύο άνισους ομίλους με εμφανή τη διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των ομάδων του Group F και αυτές του Group E. Απόδειξη, το γεγονός ότι οι τρεις πρώτες ομάδες του Group F σημείωσαν διψήφιο αριθμό νικών, ενώ από το Group E μόνο οι δύο πρώτες κατάφεραν αντίστοιχη επίδοση. Το θετικό με τη φάση του Top 16 ήταν πως η τέταρτη και τελευταία θέση για τα playoffs, και στα δύο Groups, κρίθηκε την τελευταία αγωνιστική, οπότε αποφύγαμε το φαινόμενο των πολλών αδιάφορων βαθμολογικά παιχνιδιών. Το Group F, για όσα χρόνια παρακολουθώ Euroleague, ήταν ένα από τα δυσκολότερα που έχουν σχηματιστεί με τις τρεις πρώτες ομάδες, CSKA, Fenerbahce και Ολυμπιακό, να μην απέχουν αγωνιστικά πολύ μεταξύ τους. Για την παρουσία των δύο ελληνικών ομάδων συνολικά στη διοργάνωση, καλύτερα να κάνουμε ”ταμείο” και απολογισμό στο τέλος της διαδρομής καταθέτοντας τα υπέρ και τα κατά, όταν και θα έχουμε τη συνολική εικόνα. Η ιδιαιτερότητα των φετινών playoffs της Euroleague είναι πως θα διεξαχθούν ανάμεσα σε φόβους για ρήξη των σχέσεων μεταξύ FIBA και Euroleague και σε σκέψεις των συμμετεχόντων στη διοργάνωση για νέα δομή και κριτήρια συμμετοχής στη διοργάνωση, που θα αποφέρει μεγαλύτερα έσοδα στις ομάδες .

CSKA Moscow – Παναθηναϊκός

 ΠαναθηναϊκόςCSKA Moscow

Το ζευγάρι αυτό ξεκινάει με τη CSKA στο ρόλο του ξεκάθαρου φαβορί σε μια επανάληψη των περυσινών playoffs. Τα προηγούμενα χρόνια τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά, αλλά  η αποδυνάμωση, ποιοτικά κυρίως, του roster του Παναθηναϊκού και τα λεφτά που επενδύουν οι Ρώσοι κάθε χρόνο στην ομάδα τους, έχουν δημιουργήσει μεγάλη απόσταση στη δυναμικότητα των δύο ομάδων. Για τον Παναθηναϊκό ο στόχος της συμμετοχής στα playoffs επετεύχθη, έστω και αν αυτό έγινε την τελευταία αγωνιστική και χωρίς να είναι ο ίδιος ρυθμιστής της πρόκρισης του. Οτιδήποτε παραπάνω, δηλαδή συμμετοχή στο Final Four, θα αποτελέσει υπέρβαση για την ομάδα του Ivanovic που θα σβήσει τις μέχρι τώρα αρνητικές εντυπώσεις από την κακή αγωνιστική παρουσία στις δύο πρώτες φάσεις της διοργάνωσης. Από την άλλη, η CSKA έχει ως στόχο την κατάκτηση της, και το βάθος του roster της, σε συνδυασμό με τη μέχρι στιγμής απόδοση της στο παρκέ, την καθιστά πρώτο φαβορί για την επικράτηση σε αυτή τη σειρά των playoffs.

Αγωνιστική φιλοσοφία:

Η CSKA μέσα στη χρονιά άλλαξε αγωνιστική φιλοσοφία, κυρίως λόγω τραυματισμών, αλλά το βάθος στο roster της επέτρεψε στον Ιτούδη να χρησιμοποιήσει διαφορετικά σχήματα χωρίς να έχει σημαντικές βαθμολογικές απώλειες. Η χρονιά ξεκίνησε με επιθετική νοοτροπία και καλή κυκλοφορία μπάλας στηριζόμενη πάνω σε κοντά σχήματα. Στη φάση του Top 16, με την προσθήκη του Kirilenko, ψήλωσαν το σχήμα τους στην άμυνα και μετατράπηκαν σε μια σκληρή αμυντική ομάδα με μεγάλα κορμιά.

Ο Παναθηναϊκός, από την άλλη μεριά, παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα από την αρχή της σεζόν και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Επιθετικά, αν η μπάλα δεν περάσει μέσα στη ρακέτα για να ”πατήσει” πάνω στον Batista, η μόνη πηγή δημιουργίας είναι ο Διαμαντίδης, ο οποίος λόγω ηλικίας έχει χάσει αρκετή από την ενέργεια του. Το περιφερειακό σουτ, ενώ στην πρώτη φάση έδειχνε να λειτουργεί και να είναι το υπ’ αριθμόν ένα όπλο στο μπλοκάκι του Ivanovic, στη δεύτερη φάση έχασε την αξιοπιστία του, μαζί με την καλή κυκλοφορία της μπάλας, λόγω της μη απόδοσης των αναμενόμενων, σε αυτό το κομμάτι, από τον Nelson. Εμφανέστατη είναι άλλωστε η έλλειψη αξιόπιστων λύσεων στη θέση 3, που θα μπορούσαν να τραβήξουν την ομάδα στο σκοράρισμα. Αμυντικά ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στη ρακέτα, όπου οι αντίπαλοι του στοχεύουν συνεχώς τα αργά πόδια του Μπατίστα με συνεχόμενα pick ‘n’ roll, τα οποία τον οδηγούν εκτός ρυθμού και αναγκάζουν τον Ivanovic σε πειραματισμούς με Gist ή Φώτση στη θέση 5. Η απουσία του Lawal στα δύο πρώτα παιχνίδια θα οξύνει το πρόβλημα στην αμυντική φιλοσοφία του Παναθηναϊκού απέναντι στα ψηλά σχήματα των Ρώσων.

Στατιστικά:

Η CSKA έχει την καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης με 87,8 πόντους ενεργητικό σε κάθε παιχνίδι, ενώ δέχεται 76,3. Σουτάρει με 54,2% στα δίποντα και με 67% μέσα από τη ρακέτα. Στα τρίποντα έχει το υψηλότερο ποσοστό στη διοργάνωση με 41% ευστοχία και το δεύτερο καλύτερο μέσο όρο σε assists με 20,5 ανά παιχνίδι. Στα rebounds, στα κλεψίματα και στα blocks , η προσθήκη του Kirilenko πίσω από τον Vorontsevich και η αθόρυβη βοήθεια του Weems την ανέβασε αρκετά στατιστικά. Στα rebounds είναι τρίτη με 37,9 ανά παιχνίδι με τα 10,8 εξ αυτών να είναι επιθετικά. Στα κλεψίματα και στα blocks έχει, επίσης, υψηλά νούμερα, με 6,9 και 4,1 ανά παιχνίδι αντίστοιχα. Οι αντίπαλοι της σουτάρουν με 48,7% στα δίποντα και μόλις με 59,7% μέσα από τη ρακέτα. Εξαιρετικά χαμηλά είναι και τα ποσοστά των αντιπάλων της στα τρίποντα με 32,1% ενώ τους αναγκάζει σε 13,3 λάθη ανά παιχνίδι, αριθμό πολύ υψηλό, σε συνδυασμό με τις 15,3 assists που τους επιτρέπει να βγάλουν. Το μόνο της τρωτό σημείο, ήταν μέχρι την προσθήκη του Kirilenko, τα 12,2 επιθετικά rebounds που μάζευαν οι αντίπαλοι της.

Ο Παναθηναϊκός πετυχαίνει μόλις 75,7 πόντους ανά παιχνίδι αλλά δέχεται μόλις 73,5. Η καλή αμυντική του παρουσία, σε συνδυασμό με το περιφερειακό σουτ σε κάποια παιχνίδια, ήταν αυτή που τον έφτασε μέχρι εδώ. Έχει μόλις 50,8% ευστοχία στα δίποντα και ενώ θα περίμενε κανείς τα ποσοστά του μέσα στη ρακέτα να είναι υψηλά λόγω Batista, εκτελεί μόνο με 60,5% ευστοχία από το ζωγραφιστό. Στα τρίποντα έχει 37,6% ποσοστό ευστοχίας αλλά θα πρέπει να το διατηρήσει, αν όχι να το ξεπεράσει, σε κάθε παιχνίδι απέναντι στη CSKA ώστε να έχει ελπίδες για πρόκριση στο Final Four. Δίνει τις λιγότερες assists ανά παιχνίδι (17) μεταξύ των οκτώ ομάδων των playoffs και κάνει 12,5 λάθη σε κάθε αγώνα. Και στον τομέα των rebounds είναι τελευταίος ανάμεσα στις οκτώ ομάδες, με 33,8 ανά παιχνίδι. Οι αντίπαλοι του σουτάρουν με 51,5% στα δίποντα (το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις οκτώ ομάδες) και με 61,8% μέσα από τη ρακέτα. Έχει την καλύτερη περιφερειακή άμυνα με τους αντιπάλους να σουτάρουν μόλις με 31,8% και την οποία θα πρέπει να διατηρήσει απέναντι στο ποσοστό ευστοχίας 41% των Ρώσων. Επιτρέπει 12,5 επιθετικά rebounds ανά παιχνίδι και 17 assists στους αντιπάλους του και δέχεται όσα blocks κάνει (2,5).

Παίκτης-κλειδί:

Για τη CSKA η τριάδα των Teodosic, De Colo και Kirilenko είναι το βαρόμετρο για την απόδοση της τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Οι δύο πρώτοι δημιουργούν φάσεις τόσο για τους εαυτούς τους όσο και για τους συμπαίκτες τους ενώ ο τρίτος, με το μεγάλο άνοιγμα χεριών και το ύψος του, είναι ικανός τόσο στην προστασία της ρακέτας όσο και στο να κλείνει οποιοδήποτε διάδρομο προς αυτή.

Για τον Παναθηναϊκό το βαρόμετρο είναι η απόδοση του Διαμαντίδη στο δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού αλλά και η συνολική αμυντική παρουσία της ομάδας. Σημαντικό ρόλο θα παίξει ο αριθμός των δεύτερων επιθέσεων της CSKA σε κάθε παιχνίδι, δηλαδή τα επιθετικά rebounds που θα της ”επιτρέψει” να πάρει ο Παναθηναϊκός, και στο κατά πόσο οι Πράσινοι θα καταφέρουν να σταματήσουν το ρυθμό της CSKA για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε κάθε παιχνίδι. Σε περίπτωση πρόκρισης θα μιλάμε για μια τεράστια υπέρβαση αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει οι πάντες να ξεπεράσουν τη μέχρι τώρα παρουσίας τους στη φετινή διοργάνωση. Αν συνεχιστούν οι κάκιστες εμφανίσεις εκτός έδρας, σε μια σειρά στην οποία έχει το μειονέκτημα, οι ελπίδες του θα εξανεμιστούν από τα πρώτα δύο παιχνίδια.

Πρόβλεψη:

Τελικό σκορ 3-1 και πρόκριση για τους Ρώσους με τον κόσμο του Παναθηναϊκού να παίρνει το τρίτο παιχνίδι και να δίνει μια μικρή παράταση στο αναπόφευκτο.

Fenerbahce Ulker – Maccabi Tel Aviv

Ulker Maccabi

Οι πρωταθλητές Ευρώπης για να έχουν την ευκαιρία να υπερασπιστούν τον τίτλο τους και να επαναλάβουν την επιτυχία, θα πρέπει πρώτα να αποκλείσουν τη Fenerbahce. Η Maccabi δεν κατάφερε να κατακτήσει το πλεονέκτημα έδρας σε έναν όμιλο, που εκτός των Real και Barcelona, δεν είχε καμιά άλλη ισχυρή ομάδα. Όχι μόνο έχασε το πλεονέκτημα αλλά κέρδισε και την πρόκριση στα playoffs με τη νίκη της μέσα στο Βερολίνο την τελευταία αγωνιστική. Αποδυναμωμένη σε σχέση με πέρυσι και χωρίς να έχει βρει το ρυθμό της σε κανένα σημείο της φετινής σεζόν, η Maccabi είναι μια ομάδα με συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού βασιζόμενη κυρίως στην επίθεση της. Η Fenerbahce θέλει να προχωρήσει στη διοργάνωση ένα βήμα πιο μακριά απ’ ότι πέρυσι, οπότε το Final Four της Μαδρίτης είναι ο βασικός της στόχος. Από την άλλη, κάθε ομάδα του Obradovic έχει αποδείξει πως όταν πηγαίνει στο Final Four είναι ικανή να το κατακτήσει. Η Fenerbahce αν και δεν ξεκίνησε καλά τη φετινή της παρουσία στη Euroleague, στο Top 16, και σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο, κατάφερε να τερματίσει στη δεύτερη θέση του Group F και να έχει το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs. Ο Obradovic κατάφερε να φορμάρει την κατάλληλη στιγμή την ομάδα του και η σπουδαία νίκη μέσα στο Φάληρο απέναντι στον Ολυμπιακό ήρθε για αυτό το λόγο.

Αγωνιστική φιλοσοφία:

Η Fenerbahce ξεκίνησε τη χρονιά στη διοργάνωση με μια περισσότερο επιθετική νοοτροπία, με βασικό στόχο το να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο για να καλύψει την αδυναμία που είχε στο να δημιουργήσει σε set παιχνίδι και να βγάλει συστήματα σε επιθέσεις πέντε εναντίον πέντε. Στην πρώτη φάση έκανε μερικές μεγάλες ήττες, σε παιχνίδια που έμοιαζε να μην μπορεί να παίξει ως σύνολο, όπως το παιχνίδι με τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ. Η άμυνα της αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα, ειδικά στο περιφερειακό κομμάτι, και η απουσία ενός παίκτη που θα τη βοηθούσε στο control παιχνίδι ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής. H προσθήκη του Ζήση, που ανέλαβε τα ηνία της ομάδας σαν point guard, και η χρησιμοποίηση του Vesely σαν ελαφρύ και γρήγορο center για το Top 16, της έδωσαν λύσεις στα κομμάτια του παιχνιδιού που είχε αδυναμία και ”έλυσαν” τα χέρια του Obradovic. Πλέον η ομάδα έδινε περισσότερο βάρος στο set παιχνίδι και βελτιώθηκε θεαματικά στην άμυνα της, κάτι που τη βοήθησε σημαντικά στην καλή της παρουσία στο Top 16. Σημαντικό μειονέκτημα για τη Fenerbahce θα είναι η απουσία του Hickman καθώς αποδυναμώνει σημαντικά την περιφέρεια της τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά.

Η Maccabi θα προσπαθήσει να χτυπήσει τη Fenerbahce και να εκμεταλλευτεί αυτό το κενό, με το να τρέξει το γήπεδο μετά από rebound προσπαθώντας να πετύχει ανοργάνωτη την άμυνα των Τούρκων. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, η Maccabi προσπαθούσε να τρέξει το γήπεδο σε κάθε ευκαιρία και άφηνε το post παιχνίδι αποκλειστικά για τα λεπτά που ήταν μέσα στο παρκέ ο Σχορτσανίτης. Στην άμυνα δοκιμάζει πολλές φορές να παίξει με ζώνη, αλλά απέναντι στη Fenerbahce, που έχει επιθετική της αιχμή έναν shooter-εκτελεστή του βεληνεκούς του Goudelock, κάτι τέτοιο ίσως αποδειχθεί καταστροφικό.

Στατιστικά:

Η Fenerbahce έχει στη διοργάνωση 82 πόντους ενεργητικό σε κάθε παιχνίδι και στην άμυνα δέχεται 75,8. Έχει το υψηλότερο ποσοστό στα σουτ δύο πόντων, μεταξύ των οκτώ ομάδων των playoffs, με 55% και σουτάρει με 65,9% μέσα από τη ρακέτα. Έχει 37,5% στα τρίποντα με τον Goudelock να παίρνει περίπου τις μισές από τις προσπάθειες σε κάθε παιχνίδι της Fenerbahce (9 από τις 19 κατά μέσο όρο). Στα αρνητικά της είναι το μόλις 68,4% στις βολές ανά παιχνίδι, αλλά η Maccabi έχει καταφέρει ακόμα χαμηλότερο ποσοστό (66,2%) οπότε ελπίζει πως δεν θα της στοιχίσει σημαντικά σε αυτή τη σειρά παιχνιδιών. Η ομάδα του Obradovic βγάζει 16,2 assists ανά παιχνίδι, τις λιγότερες μεταξύ των οκτώ ομάδων, και κλέβει 6 φορές τη μπάλα κατά μέσο όρο. Στον τομέα των rebounds η Fenerbahce έχει 35,6 συνολικά ανά παιχνίδι με τα 11 από αυτά να είναι επιθετικά. Οι αντίπαλοι της σουτάρουν με 47,5% στα δίποντα και 63,7% μέσα από τη ρακέτα, ποσοστό το οποίο αναδεικνύει το πρόβλημά της να αμυνθεί κοντά στο καλάθι. Οι αντίπαλοι της δίνουν 16,3 assists ανά παιχνίδι και παίρνουν 10,5 επιθετικά rebounds που οδηγούν σε δεύτερες επιθέσεις. Τέλος, η Fenerbahce αναγκάζει τους αντιπάλους της σε 12,5 λάθη ανά παιχνίδι ενώ η ίδια υποκύπτει σε 11,5 ανά παιχνίδι.

Η Maccabi έχει ενεργητικό πόντων 77,8 πόντους ανά παιχνίδι ενώ δέχεται 77,3 από κάθε αντίπαλο της. Σουτάρει με 54,1% στα δίποντα και με το εξαιρετικά υψηλό 72,7% μέσα από τη ρακέτα, σημείο στο οποίο θα προσπαθήσει να χτυπήσει και στα παιχνίδια με τη Fenerbahce. Το ποσοστό της στα τρίποντα (34,1) είναι το χαμηλότερο μεταξύ των οκτώ ομάδων των playoffs και, όπως είπαμε και πριν, το ίδιο και το ποσοστό της στις βολές, όπου σουτάρει με μόλις 66,2%. Δίνει 18,1 assists ανά παιχνίδι αλλά κάνει και 13 λάθη ενώ είναι αδύναμη και στον τομέα των επιθετικών rebounds με 9,5 ανά παιχνίδι. Οι αντίπαλοι της Maccabi σουτάρουν με μόλις 45,7% στα δίποντα και με 58,8% μέσα από τη ρακέτα. Σε αυτόν τον τομέα η Maccabi αποτελεί την καλύτερη ομάδα από τις οκτώ των playoffs. Στα τρίποντα οι αντίπαλοι της Maccabi σουτάρουν με 34,3%, ποσοστό το οποίο θα πρέπει να μειώσει ακόμα περισσότερο στη σειρά των αγώνων με τη Fenerbahce. Εξαιρετικά υψηλό είναι το νούμερο των assists που δίνουν οι αντίπαλοι της σε κάθε παιχνίδι (17,9) αλλά και τα 13,4 επιθετικά rebounds που επιτρέπει.

Παίκτης-κλειδί:

Για τη Fenerbahce ο Goudelock αποτελεί το επιθετικό βαρόμετρο για την ομάδα και απέναντι στην άμυνα χώρων που παίζει η Maccabi, θα βρει αρκετές ευκαιρίες για ελεύθερα μακρινά shoots. Η απουσία του Hickman είναι αρκετά σημαντική και ο Obradovic θα προσπαθήσει να την περιορίσει δοκιμάζοντας διαφορετικά σχήματα, ίσως και με ψηλότερα κορμιά ώστε να αντιμετωπίσει και το post παιχνίδι της Maccabi. Η Fenerbahce θα οδηγηθεί σε πιο ευέλικτα σχήματα στους ψηλούς για να αντιμετωπίσει τα γρήγορα πόδια που έχουν οι ψηλοί της Maccabi, οι οποίοι αρέσκονται στο να ξεκινούν αυτοί αιφνιδιασμό μετά από rebound καθώς μπορούν και τρέχουν με ευκολία το γήπεδο.

Για την Maccabi το δίδυμο Pargo-Σχορτσανίτης μοιράζονται το περιφερειακό παιχνίδι και το παιχνίδι μέσα στη ρακέτα. Η Maccabi χρειάζεται και το καλό οργανωτικά παιχνίδι του Pargo εκτός από το εκτελεστικό του κομμάτι και επίσης θα χρειαστεί τον Έλληνα center με καθαρό μυαλό ώστε να φορτώσει τους ψηλούς της Fenerbahce με fouls για να ανοίξει την άμυνα των Τούρκων. Η Maccabi αλλάζει συνεχώς μαρκαρίσματα στην άμυνα, κάτι που θα οδηγήσει σε πολλά mismatch τα οποία θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί η Fenerbahce.  Για να πετύχει την πρόκριση η Maccabi θα πρέπει να πετύχει περισσότερους πόντους μέσα από το ζωγραφιστό από αυτούς που θα πετύχει η Fenerbahce από την περιφέρεια.

Πρόβλεψη:

Δύο ομάδες με τελείως διαφορετική αντίληψη και τακτική, οι οποίες θα οδηγήσουν τη σειρά στα πέντε παιχνίδια με τη Fenerbahce να επικρατεί με 3-2 και να ετοιμάζει βαλίτσες για Μαδρίτη.

ΥΓ: Κρυφή ευχή του αρθρογράφου η πρόκριση της Maccabi στο Final Four για να δούμε τον ανυπέρβλητο Gershon να βγάζει έξι πόδια και να σηκώνει στον αέρα τον Σόφο για να πανηγυρίσει.

The following two tabs change content below.

Petros Kaounis

Πρωταθλητής LOL Fantasy League 2014-15 ενάντια σε κάθε λογική. H απαγόρευση του hand-checking σκότωσε μια πολλά υποσχόμενη μπασκετική καριέρα. Βλέποντας τα όνειρά του να γίνονται συντρίμμια, το έριξε στα βιβλία. Όταν τα άλλα παιδάκια προσπαθούσαν να αντιγράψουν στα τσιμέντα τις φιγούρες του MJ, αυτός αντέγραφε τις αγκωνιές του Bill Laimbeer. Από οικονομολόγος κατέληξε συντάκτης στη μεγαλύτερη μπασκετική ιστοσελίδα του κόσμου (www.theballhog.net), με μοναδικό του στόχο να φάει την έδρα του Zach Lowe. Αγαπημένη του Pick Up Line: «Ώστε δεν πρόλαβες τον Γκάλη με σορτσάκι,ε;; Ενδιαφέρον…».