2015 NBA Playoffs Preview: Toronto Raptors vs Washington Wizards

Posted on Apr 17 2015 - 9:21pm by Stavros Marinos

(4) Toronto Raptors vs Washington Wizards (5)

TOR WIZ

Δεν θα κρύψω πως παρακάλεσα, έπεσα στα γόνατα κι έδωσα υποσχέσεις που ντρέπομαι να εκπληρώσω, για να αποφύγω το preview του διαφενόμενου Spurs-Mavericks που αρχικά μου είχε ανατεθεί από το meeting του Ball Hog, εν όψη playoffs. Αντίθετα με άλλους ανθρώπους που εκτιμούν και σέβονται την τρίτη ηλικία, εγώ πάλι τους προτιμώ κλειστούς σε γηροκομεία, μακριά από τιμόνια, κάλπες και post-season. Κι ενώ Spurs και Mavs έχουν τον μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας στο NBA (29,2 και 29,5 αντίστοιχα), με σχεδόν δύο δεκαετίες με εισιτήριο διαρκείας στα playoffs, το ζευγάρι Raptors-Wizards βρίσκεται στο αντίθετο και πιο συναρπαστικό άκρο.

Toronto Raptors

Με 49 νίκες και τον τίτλο της Atlantic Division, οι Καναδοί ολοκλήρωσαν την καλύτερη σεζόν από την ίδρυσή τους (1995). Επιτυχία; Ναι, αλλά όχι άξια για πολλά πανηγύρια. Σε παρόμοια θέση (με 45-48 νίκες) έχουν βρεθεί άλλες τέσσερις φορές (όπως και πέρσι). Η συνήθης κατάληξη είναι ένας άδοξος αποκλεισμός στον 1ο γύρο των playoffs. H φετινή χρόνια δείχνει να είναι ένα βήμα προς κάτι διαφορετικό. Δεν έχουν αυταπάτες μεγαλείου, αλλά θα κάνουν μια προσπάθεια για καθιέρωση της ομάδας στην περιφέρεια, σαν μια κυρίαρχη δύναμη με μέλλον.

Γιατί θα περάσουν

Οι Raptors είναι μια πραγματική ομάδα. Δεν είναι το μεγάλο φόβητρο, αλλά όπως συνηθίζεται με ομάδες που λείπει ο μεγάλος σταρ γύρω από τον οποίο περιφέρονται όλα, αναπτύσσεται η μπασκετική αποκέντρωση: πολλαπλές λύσεις, ομαδικότητα και συνεργασία σε άλλα επίπεδα. Μόνο οι Kyle Lowry και DeMar DeRozan απολαμβάνουν λεπτά βασικού (35 min έκαστος), με τo υπόλοιπο ρόστερ να λειτουργεί σε rotation ανάλογα τις συνθήκες.

Κι ενώ δεν έχουν κάποια super power για να πρωταγωνιστήσουν σε κόμικ, το όπλο τους είναι η πολύπλευρη επίθεση.Έχουν το 3ο καλύτερο offensive rating1)Αριθμός πόντων ανά 100 κατοχές – 108,1 στο NBA, πίσω μόνο από τους Clippers και Warriors. Ο πλουραλισμός τους έχει τη βάση του στην περιφέρεια. Οι DeRozan, Lowry, Lou Williams, Ross, Vasquez σημειώνουν το 70% των συνολικών πόντων.

Η εκτέλεση των επιθέσεων λειτουργεί με τους παρακάτω κυρίως τρόπους:

  1. Isolation από τους DeRozan και Lou Williams, οι οποίοι είναι από τους καλύτερους στη λίγκα σε κερδισμένα φάουλ/FTA.
  2. Τρίποντα (και συνεπώς μπόλικο spacing) από τους Lowry, Williams, Ross, Vasquez, Patterson.
  3. Motion offense και misdirection με off ball screens κυρίως από τους Patterson κι Amir Johnson, που έχουν μάθει πλέον να ανοίγουν διαδρόμους.
  4. Πικεπό χάρη στο θετικό mid range σουτ των παραπάνω PFs.
  5. Λίγο post up και ευκαιριακό σκοράρισμα από τον άκρως αποδοτικό Valanciunas που (κακώς) παραμένει ανεκμετάλλευτος εδώ και χρόνια.
Γιατί θα αποκλειστούν

Κι ενώ επιθετικά θυμίζουν τους Καναδούς θρύλους Rush, αμυντικά μοιάζουν περισσότερο στον έτερο πατριώτη, τον Justin Bieber. Με το 23ο Defensive Rating στη λίγκα, είναι η χειρότερη ομάδα της κατηγορίας από τους προκριθέντες στα playoffs (χωρίς να μετράμε τους Nets που μπήκαν με αρνητικό ρεκόρ και δεν θα έπρεπε να κατέβουν καν στο γήπεδο). Με εξαίρεση τον αμυντικό σπεσιαλίστα James Johnson2)clip από περσινά κατορθώματα που είναι ικανός να σταματήσει τρένο στο post, δεν υπάρχει team defense, αλλά ούτε συμπαίχτης άνω του μετρίου αμυντικά.

Μέχρι τα Χριστούγεννα έδειχναν πως μπορούν να διεκδικήσουν ακόμα και την πρωτιά στην Ανατολή. Στη συνέχεια η ομάδα ξεφούσκωσε. Οι απανωτοί τραυματισμοί των DeRozan και Lowry, τους αποσυντόνισαν, αλλά και οι αντίπαλοι έμαθαν το παιχνίδι τους. Κι ενώ μπαίνουν στη μάχη των playoffs χωρίς σοβαρές απώλειες, στο 2ο μισό της σεζόν είχαν ρεκόρ 12-16, με μόλις μία νίκη εναντίον ομάδας με θετικό ρεκόρ (Rockets με απόντα τον Howard).

X-Factor

Lou Williams. O βραχύσωμος δολοφόνος μπορεί να διαλύσει έναν αντίπαλο σε λίγα λεπτά, χάρη στο ανεξέλεγκτο σκοράρισμα από την περίμετρο, αλλά και με drives. Είναι από τους βασικούς υποψήφιους για το βραβείο του καλύτερου 6ου παίχτη. Μειονέκτημά του, η αστάθεια και τα κακά ποσοστά. Όσο γρήγορα μπορεί να ενισχύσει τους Raptors σε δευτερόλεπτα, τόσο εύκολα μπορεί να καταστρέψει 3-4 απανωτές επιθέσεις με άστοχα σουτ, αλλά και κακές άμυνες.

Lou Will Last 20

Σχέδιο από το επόμενο roller coaster της Disneyland ή εναλλακτικά, το ποσοστό του Lou Williams στους τελευταίους 20 αγώνες.

Washington Wizards

Κατά περίεργο ως και μοιραίο τρόπο, οι Wizards βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση με τους αντιπάλους τους. Τα τελευταία χρόνια, προσπαθούν να αποκτήσουν το image μιας νικήτριας ομάδας, να κερδίσουν τον σεβασμό του NBA και να ρίξουν άγκυρα στα playoffs της Ανατολής. Η σεζόν που μας πέρασε ήταν η επιτυχέστερη για τους πρωτευουσιάνους από το 1979, κάτι που δείχνει πόσο “βράζουν” για την υπέρβαση. Από θέμα ταλέντου, έχουν το υλικό να το καταφέρουν, χάρη στο δαιμόνιο backcourt των John Wall, Bradley Beal, στην έμπειρη frontline των Gortat, Nene και στη σοφία του, πάλαι ποτέ franchise player, Paul Pierce.

Κάτι όμως δεν πείθει. Η νοοτροπία τους θυμίζει περισσότερο ένα ταλαντούχο, αλλά κακομαθημένο παιδί που απαιτεί την προσοχή του κόσμου, παρά μια όμορφα σχηματισμένη ομάδα που ελκύει με τον μπάσκετ της. Καθόλου τυχαία, με αυτόν τον τρόπο μπορεί να περιγραφεί και το παιχνίδι του John Wall.

Γιατί θα προκριθούν

Εδώ και 6 χρόνια (3 σαν assistant και 3 σαν head coach), ο Randy Wittman προσπαθεί να μεταφέρει την βάση του παιχνιδιού των Wizards, στην άμυνα. Φέτος το έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό. Η ομάδα έχει το 5ο καλύτερο defensive rating3)Αριθμός πόντων που δέχεται η ομάδα ανά 100 κατοχές – 100, και είναι 3η σε λιγότερους δεχόμενους πόντους στη restricted area (ημικύκλιο γύρω από το καλάθι). Δεν υπάρχει ο ψηλός-σκιάχτρο στη ρακέτα, αλλά οι διαρκείς βοήθειες και η ομαδική άμυνα (που τόσο λείπει από τους Raptors), κλείνουν τις πόρτες σε όποιον πλησιάσει πολύ κοντά.

Ο John Wall είναι μια μηχανή. Είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία να τον παρακολουθεί κανείς. Είναι ταχύτατος, αθλητικός, αεικίνητος, γεμάτος ένταση και πάθος. Είναι φανερό σε κάθε προσπάθειά του, επιθετική ή αμυντική, πως είναι “locked in”, “θολωμένος” με το μάτι να γυαλίζει με άλλα λόγια. Το μειονέκτημα σε αυτό, είναι πως κατά καιρούς χάνει πλήρως τον προσανατολισμό του. Είναι σαν μια σβούρα που αφού έχει παρασύρει ό,τι βρει μπροστά της, κάποια στιγμή συνειδητοποιεί πως δεν ξέρει που βρίσκεται. Όταν κάποτε μάθει να ελέγχει τις δυνάμεις του (αμφίβολο), ο Wall θα κάνει το άλμα στην ελίτ των PGs. Κι αυτά τα playoffs, του προσφέρουν αυτή την πρόκληση.

Γιατί θα αποκλειστούν

Ακόμα κι εδώ αλληλοσυμπληρώνονται με τους Raptors. Οι Wiz έχουν την 3η χειρότερη επίθεση από τους συμμετέχοντες στα playoffs. O Wittman δεν τους βοηθάει καθόλου σε αυτόν τον τομέα, επιμένοντας να τους αφήνει να σουτάρουν από μέση απόσταση, που αποδεδειγμένα δίνει τα σουτ με τα χειρότερα ποσοστά (2οι σε προσπάθειες από mid range στο ΝΒΑ). Η απουσία καλών μακρινών σουτ (27οι σε προσπάθειες από το τρίποντο), τους καθιστά μία από τις χειρότερες ομάδες σε spacing. Όπως και οι Raptors, μετά το all-star break κατηφόρισαν. Το offensive rating έπεσε στην 25η θέση και το ρεκόρ τους ήταν 13-15.

Ο Wall είναι με διαφορά ο καλύτερος σκόρερ τους. Έχει βελτιωθεί στο σουτ τα τελευταία χρόνια (χωρίς να είναι κάτι ξεχωριστό), οι διεισδύσεις του είναι φωτιά και οι fast break πόντοι του, αποτελούν σχεδόν το 1/3 (29%) της παραγωγής του. Παρ΄όλα αυτά, ένα αργό παιχνίδι και μια κλειστή ρακέτα, μπορούν να τον περιορίσουν αισθητά, και να γονατίσουν τους Wizards, μιας και οι υπόλοιποι συμπαίχτες του δεν δείχνουν ικανοί να αναλάβουν τα επιθετικά του καθήκοντα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που κουβάλησε όλη την ομάδα στην πλάτη του, για να κερδίσει οριακά αγώνες.

O Bradley Beal που κάποτε ονομάστηκε “next generation Wade”, δείχνει να έχει πάρει από τον Flash μόνο τους τραυματισμούς στα πόδια. Στην τρίτη του χρονιά, η απόδοσή του επιδεινώθηκε και τα ποσοστά του έμειναν πολύ χαμηλά. Οι συμπαθέστατοι Gortat και Nene, είναι από τα πιο έξυπνα δίδυμα ψηλών, αλλά η απουσία τρίποντου (spacing) δεν τους δίνει χώρο να δραστηριοποιηθούν ιδιαίτερα στη ρακέτα.

X-Factor

Σε 11 αγώνες playoffs πέρσι (4-1 vs Bulls, 2-4 vs Pacers), o πρώτος σκόρερ των Wizards ήταν ο Bradley Beal, με 19,2 ppg. Ενώ φέτος ο μέσος όρος του έχει πέσει στους 15 ppg, τον τελευταίο μήνα έχει αποκτήσει ρυθμό και έχει πιάσει τους 20 ppg. Αν κρατήσει την κεκτημένη ταχύτητα στα playoffs, η Washington θα μπορέσει να γίνει επικίνδυνη και επιθετικά.

Πρόβλεψη

Είναι ένα κλασικό matchup Επίθεσης vs Άμυνας, κι αυτό του δίνει ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα. Παρά το πολύ κοντινό ρεκόρ των δύο ομάδων, οι Raptors θα πατήσουν στο παρκέ με αέρα ελέγχου. Φέτος έχουν κερδίσει και τους τρεις αγώνες μεταξύ τους, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια (που οι ομάδες δεν έχουν αλλάξει πολύ), το ρεκόρ είναι 6-1. Η μοναδική νίκη για τους Wizards, επιτεύχθηκε σε αγώνα με τρεις παρατάσεις. Αν όλα κυλήσουν αναμενόμενα, οι Raptors το έχουν σε 6.

Πρόγραμμα

Game 1: Σάββατο 18 Απριλίου @ Toronto (19:30)
Game 2: Τετάρτη 22 Απριλίου @ Toronto (03:00)
Game 3: Σάββατο 25 Απριλίου @ Washington (03:00)
Game 4: Δευτέρα 27 Απριλίου @ Washington (02:00)
Game 5: Πέμπτη 30 Απριλίου @ Toronto (αν χρειαστεί)
Game 6: Σάββατο 2 Μαΐου @ Washington (αν χρειαστεί)
Game 7: Δευτέρα 4 Μαΐου @ Toronto (αν χρειαστεί)

The following two tabs change content below.
Αιρετικός Βουδιστής, θεοσεβούμενος αθεόφοβος, σκληροπυρηνικός συνομωσιολόγος, vegan αστρολόγος, αντικοινωνικός κοινωνιολόγος, πιστεύει στους εξωγήινους. Έχει περάσει περισσότερες ώρες ξύπνιος τη νύχτα βλέποντας NBA απ’ότι στο φως του ήλιου. Εμμονικός Fantasy Commissioner από το 2002, στις πιο «βαθιές» λίγκες του πλανήτη. Αν έπαιζε στο NBA, θα έστηνε αγώνες για να κερδίσει η ομάδα του στο fantasy. ΝΒΑ blogger από το 2007. Ακόμα πιστεύει πως ο Donté Greene θα γίνει All-Star.

References
1 Αριθμός πόντων ανά 100 κατοχές – 108,1
2 clip από περσινά κατορθώματα
3 Αριθμός πόντων που δέχεται η ομάδα ανά 100 κατοχές – 100