Eurobasket 2015 – Παρουσίαση Ομίλων: Group C

Posted on Sep 1 2015 - 12:35pm by Giannis Chatsios

C smallΓεωργία-Ελλάδα-Κροατία-Ολλανδία-ΠΓΔΜ-Σλοβενία

euroba-zagreb

Το φωτισμένο Zagreb και ο περίφημος καθεδρικός ναός του

Oι αγώνες του τρίτου ομίλου θα φιλοξενηθούν στην Κροατία και την πρωτεύουσά της,  Zagreb.
Σε μπασκετικό επίπεδο, η πόλη καμαρώνει για την μεγάλη ομάδα του κροατικού μπάσκετ, την Cibona, ομάδα που ανέδειξε τον Drazen Petrovic1)φόρο τιμής στον τάφο του οποίου είχε αποτίσει εκ μέρους του Ball Hog, προ Ball Hog κιόλα, ο Ραδικόπουλος και έχει αποσύρει το #10 που ο Mozart φορούσε την τετραετία 1984-1988. Τρομερά επιτυχημένη πανευρωπαϊκά τη δεκαετία του ’80, συνέχισε ν κυριαρχεί και τις επόμενες δύο δεκαετίες στην -κροατική πλέον- λίγκα. Kι αν η Cibona είναι ο διαχρονικός δυνάστης του κροατικού μπάσκετ, η Cedevita ενέχει θέση πρίγκιπα, σαρώνοντας τους εγχώριους τίτλους και με μεγάλες βλέψεις στην Αδριατική Λίγκα την τελευταία τετραετία, βασιζόμενη σε μεγάλο βαθμό στο εγχώριο ταλέντο. Την τριάδα του Zagreb κλείνει η KK, τα φυτώρια της οποίας θρέφουν τα ταλέντα που μεταπηδούν με την ενηλικίωσή τους συνήθως στις μεγαλύτερες ομάδες της Κροατίας ή και σε άλλους ευρωπαϊκούς συλλόγους.
Tα παιχνίδια θα διεξαχθούν σε ένα υπερσύγχρονο γήπεδο-κομψοτέχνημα, την Zagreb Arena, η οποία χτίστηκε το 2008, ενόψει του τότε παγκοσμίου πρωταθλήματος handball. 16,500 κόσμος μπορεί να φιλοξενηθεί στο κρυμμένο πίσω από την εντυπωσιακή πρόσοψη με τις κεκλιμένες κολώνες  γήπεδο, το οποίο είναι μαζί με τον καθεδρικό του Ζάγκρεμπ τα πιο εντυπωσιακό κτίρια της πόλης2)το γήπεδο μάλιστα βραβεύθηκε το 2009 στο παγκόσμιο φεστιβάλ αρχιτεκτονικής. Κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου φιλοξενεί την ομάδα hockey KHL Medveščak και την χαντμπολική RK Zagreb.
euroba-zagrarina

Η πανέμορφη Zagreb Arena

Στο αγωνιστικό κομμάτι τώρα, για την πρώτη θέση θα δώσουν μάχη η ελληνική με την κροατική ομάδα, οι οποίες συγκεντρώνουν το περισσότερο ταλέντο και την μεγαλύτερη πληρότητα στα rosters τους. Η γειτονική Σλοβενία (το Ζάγκρεμπ απέχει καμιά 30αριά χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Σλοβενία) βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο και ταλαιπωρείται από απουσίες, επομένως είναι ερωτηματικό το τί πρόσωπο θα καταφέρει να παρουσιάσει. Από πίσω τους έρχεται, με μπόλικη μάλιστα ποιότητα στο ρόστερ της, η Γεωργία η οποία με μια ενδεχόμενη πεντάδα Pullen-Markoishvili-Sanikidze-Shengelia-Pachulia δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις συνδιεκδικήτριες της πρόκρισης. Η Π.Γ.Δ.Μ. απόντος του Antic στηρίζεται στην εισαγωγή της, τον Richard Hendrix, και μάλλον δεν φοβίζει κανέναν, ενώ η Ολλανδία είναι απλά ευτυχής για την παρουσία της στην Κροατία και το eurobasket.
Ας δούμε όμως την κάθε ομάδα αναλυτικότερα (με την υποσημείωση πως μόνο τα rosters Ελλάδας και Ολλανδίας είναι προς ώρας οριστικοποιημένα):

Γεωργία

Με πρώτη συμμετοχή σε Eurobasket το 2011, αλλά μόνιμη παρουσία έκτοτε, αυτή η χώρα των κάτι λιγότερο από 4 εκατομμυρίων κατοίκων στις ακτές τις Μαύρης Θάλασσας, έχει φέτος για πρώτη φορά την ευκαιρία να διεκδικήσει διάκριση σε διεθνή μπασκετική διοργάνωση. Η πεντάδα, όπως είδαμε και ανωτέρω είναι ποιοτικότατη, ενώ υπάρχουν και λύσεις από τον πάγκο στα πρόσωπα των Shermadini, Tsintsadze και Patsatsia. Μεγάλο πρόβλημα για την ομάδα του Kokoskov το γεγονός ότι ο Sanikidze προέρχεται από μια σεζόν κατά την οποία δεν πήγε καλά στην Unics και έχει να παίξει από τον Γενάρη λόγω τραυματισμού. Ο Όσιος Viktor.

Ρόστερ
#Όνομα Θέση - ΎψοςΗλικίαΟμάδα
0Jacob PullenPG - 1,8326Cedevita (CRO)
25 Besik LezhavaG - 1,9229Dinamo Tbilisi (GEO)
11Manuchar MarkoishviliG/F - 1,9629Darüşşafaka (TUR)
10Duda SanadzeG/F - 1,9623San Diego Toreros (NCAA)
12Levan PatsatsiaSF - 1,9826Nizhny Novgorod (RUS)
13Viktor SanikidzeF - 2,0329TED Ankara Kolejliler (TUR)
23Tornike ShengeliaPF - 2,0724Laboral Kutxa (ESP)
15Beka BurjanadzePF - 2,0321Basquet Coruna (ESP)
4Nika MetreveliPF - 2,1124MIA Academy (GEO)
7Zaza PachuliaC - 2,10 31Dallas Mavericks (NBA)
9Giorgi ShermadiniC - 2,1626MoraBanc Andorra (ESP)
Πλεονεκτήματα

Η Γεωργία είναι ομάδα με μέγεθος, και μια πανύψηλη, αλλά και εξόχως μπασκετική frontline (Shengelia, Pachulia, Shermadini), στην οποία θα βασιστεί. O Pullen δεν είναι Hickman, αλλά ούτε και ο Hickman ήταν Hickman στην ηλικία του Pullen, αν αυτό βγάζει νόημα. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για έναν εκρηκτικό αθλητή με εξαιρετικό, αν και streaky, σουτ στη θέση 1, που δίνει στοιχεία που λείπουν από το υπόλοιπο ρόστερ της ομάδας και μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκραγεί. Μετά το πέρασμα του από την Barcelona, πέρσι μοίρασε τη σεζόν ανάμεσα σε Sevilla και Brindisi και φέτος θέλει να επανασυστηθεί στο κοινό της Euroleague με τη φανέλα της Cedevita, και στην αναιμική περιφέρεια της Γεωργίας θα έχει όλο τον χώρο που χρειάζεται για να ξεκινήσει δυναμικά τη σεζόν.

Μειονεκτήματα

Είναι αμφίβολο αν μπορεί να ακολουθήσει ομάδες με γρήγορο ρυθμό για 40 λεπτά, και το θεωρητικό βάθος που έχει θα φανεί στο γήπεδο από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Sanikidze, αλλά και το κατά πόσον θα προσφέρουν από πίσω του οι Patsatsia-Sanadze. Είναι ερωτηματικό, επίσης, κατά πόσον το δίδυμο Pachulia-Shermadini θα μπορέσει να παρακολουθήσει τα pick and rolls των καλύτερων ομάδων σε περίπτωση πρόκρισης. Στην περίπτωση βέβαια που η άμυνα στον συγκεκριμένο τομέα δεν της στοιχίσει την ίδια την πρόκριση. Tέλος, υπάρχει πρόβλημα στο εξωτερικό σουτ.

Προπονητής

Igor Kokoškov: Ο Σερβοαμερικάνος – παρά το ρωσοφέρνον ονοματεπώνυμό του – coach βρίσκεται στον πάγκο της Γεωργίας από το 2008. Το 2011 οδήγησε για πρώτη φορά την ομάδα σε Eurobasket και η φετινή είναι η 3η συναπτή παρουσία της χώρας στη διοργάνωση. Ο Kokoskov έχει από πίσω του μια πολύ ενδιαφέρουσα καριέρα. Όταν το αθλητικό σκέλος αυτής τερματίστηκε, στις αρχές τις δεκαετίας του ’90 λόγω τραυματισμών που υπέστη σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ο Igor δεν έχασε χρόνο και στα 24 του, κάθισε στον πάγκο της Beograd, γινόμενος ο νεαρότερος προπονητής στην ιστορία του γιουγκοσλαβικού μπάσκετ. Το 1999, σε ηλικία 28 ετών, προσελήφθη στο τεχνικό team του Missouri, και έγινε έτσι ο πρώτος Ευρωπαίος μέλος προπονητικού δυναμικού στο NCAA. Μόλις έναν χρόνο μετά ξεκίνησε το ταξίδι του στο NBA, καθώς οι Clippers τον προσέλαβαν σαν full-time assistant. Άλλο ένα ρεκόρ για τον καλοκαιρινό στόχο του Παναθηναϊκού, ο οποίος έγινε ο πρώτος μη Αμερικάνος assistant στο NBA. Μετά τους Clippers (2000-03) ακολούθησαν Pistons (2003-08), Suns (2008-13), Cavaliers (2013-14), Magic (2014 ως το δεξί χέρι του Borrego μετά την απόλυση του Vaughn) και από φέτος assistant στους ανερχόμενους Utah Jazz. Θεωρείται coach που προτιμά το επιθετικό και γρήγορο παιχνίδι, αν και το υλικό του δεν προσφέρεται ακριβώς για κάτι τέτοιο. Θα είναι ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τη διαχείρισή του τώρα που διεκδικεί την πρόκριση και, γιατί όχι, μια είσοδο στην 8άδα.

Το αστέρι

Δεν είναι άλλος από τον πανωραίο Zaza Pachulia. Τσαμπουκάς3)Richardson, Garnett, Mirotic, James μερικοί μόνο από τους αντιπάλους του, fashionista4)μη βαράτε, δεν το λέω εγώ, ο Al Horford το λέει, έξοχος screen setter και δημιουργικός passer, μεγάλος σκόρερ με την εθνική, βρώμικος rebounder, μέγας χορηγός του τίτλου της LOL στον Καούνη, αντί DeAndre Jordan στους Mavericks με 12 χρόνια εμπειρία στο NBA είναι ένας σύγχρονος μπασκετικός θρύλος για τη Γεωργία (και την Κτηνοτροφία). Θα είναι η αιχμή του δόρατος της ομάδας του Kokoskov. Mην εκπλαγείτε αν έχει μέσους όρους κοντά στο 20/10. Ένας φοβερά υποτιμημένος και ταυτόχρονα αθόρυβα υπερεκτιμημένος μπασκετμπολίστας. Ίσως ο πιο ενδιαφέρων μπασκετμπολίστας στον κόσμο.

Παίκτης – κλειδί

Markoishvili. Ο Papaloukas 2.0 πήρε τη μεγάλη μεταγραφή για την CSKA Moscow επιβραβευόμενος για τα χρόνια σταθερής δουλειάς σε άμυνα και επίθεση σε Σλοβενία, Ιταλία, Ουκρανία και Τουρκία, υποβιβαζόμενος, όμως ταυτόχρονα, σε πιο δευτερεύοντα ρόλο. Από τους αποτελεσματικότερους Ευρωπαίους σουτέρ, χωρίς να παίρνει το ανάλογο credit, θα είναι κεφαλαιώδες για τον Kokoskov να είναι ζεστός από τα 6,75, καθώς δεν υπάρχουν άλλες λύσεις από μακριά στις θέσεις 3-4-5 και ο Pullen θα χρειαστεί χώρο για τις διεισδύσεις του. Το ίδιο και οι Sanikidze και Shengelia για να δουλέψουν με ή χωρίς την μπάλα.

Μεγάλος απών

Ο Ricky Hickman, ο οποίος βοήθησε τη Γεωργία στο Eurobasket του 2013, φέτος αντικαταστάθηκε από τον Jacob Pullen. Μένει να δούμε ποιος θα κερδίσει την μάχη των νατουραλιζέ.

Εκτίμηση

Πιστεύω ότι θα κάνει την έκπληξη και θα τερματίσει 3η πάνω από τη Σλοβενία, παρουσιάζοντας ανέλπιστα καλό πρόσωπο. Ωστόσο Ελλάδα και Κροατία ματσάρουν καλά με τα ατού της και δύσκολα θα απειλήσει κάποια από τις δύο για τις πρώτες θέσεις του ομίλου.

Ελλάδα

Με τον Βασίλη Σπανούλη και πάλι στη σύνθεσή της, με τους νέους παίκτες έναν χρόνο εμπειρότερους, τη βοήθεια των, για πρώτη φορά τεσσάρων, NBAers (Αντετοκούνμπο, Καλάθης, Κουφός, Παπανικολάου) και τον Φώτη Κατσικάρη στο τιμόνι, η Ελλάδα παραμένει ένα βήμα πίσω από τα φαβορί (Γαλλία, Σερβία, Ισπανία), αλλά γλυκοκοιτάζει τις θέσεις των μεταλλίων με αξιώσεις.
Στα φιλικά είδαμε τον Κατσικάρη να προσανατολίζει το παιχνίδι στο post, δίνοντας μπάλες σε Κουφό, Μπουρούση και Πρίντεζη, περιμένοντας μάλιστα από τους δύο τελευταίους να λειτουργούν σαν playmakers ρακέτας και να ανοίγουν το παιχνίδι.
Ρόστερ
#ΌνομαΘέση-ΎψοςΗλικίαΟμάδα
8Nick CalathesPG - 1,9726Παναθηναϊκός
17Βαγγέλης ΜάντζαρηςPG - 1,9525Ολυμπιακός
10Κώστας ΣλούκαςG - 1,9825Fenerbahce (TUR)
6Νίκος ΖήσηςG - 1,9632Bamberg (GER)
7Βασίλης ΣπανούληςSG - 1,9233Ολυμπιακός
11Γιάννης ΑντετοκούνμποG/F - 2,0820Milwaukee Bucks (NBA)
16Κώστας ΠαπανικολάουSF - 2,0325Denver Nuggets (NBA)
9Στράτος ΠερπέρογλουSF - 2,0331Barcelona (ESP)
12Κώστας ΚαϊμακόγλουF - 2,0532Unics Kazan (RUS)
15Γιώργος ΠρίντεζηςPF - 2,0530Ολυμπιακός
13Kosta KoufosC - 2,1326Sacramento Kings (NBA)
5Γιάννης ΜπουρούσηςC - 2,1331Ελεύθερος από Real Madrid (ESP)
Πλεονεκτήματα
Το βάθος της εθνικής ομάδας είναι καταπληκτικό, καθώς και οι 12 παίκτες που θα ταξιδέψουν στην Κροατία και τη Γαλλία μπορούν, ανάλογα με το match-up, να προσφέρουν απροβλημάτιστα 20+ λεπτά. Είναι πραγματικά σπάνιο φαινόμενο για ευρωπαϊκό πρωτάθλημα να κατεβαίνουν τόσοι πολλοί παίκτες υψηλού επιπέδου και με παραστάσεις από τελικούς Euroleague ή από το ΝΒΑ, στις περιπτώσεις των Κουφού, Καλάθη και Αντετοκούνμπο. Ενδεικτικά στη θέση του small forward υπάρχουν οι NBAers Αντετοκούνμπο-Παπανικολάου και από πίσω τους ο Περπέρογλου, συνθέτοντας μια αν μη τι άλλο αξιοζήλευτη τρόικα5)τζιζ.
Η έφεση στην άμυνα είναι δεδομένη, αλλά η ευχέρεια του μεγάλου rotation δίνει τη δυνατότητα στον Κατσικάρη να κάνει αβίωτο τον βίο των αντιπάλων, εξαπολύοντας τα “σκυλιά της άμυνας” για 40′ λεπτά αδιάκοπα. Δεν θα είναι όμορφο εγχείρημα(των κοψιμάτων του Αντετοκούνμπο εξαιρουμένων), ελπίζουμε όμως να είναι αποτελεσματικό.
Φυσικά η επιστροφή του Βασίλη Σπανούλη στις διεθνείς διοργανώσεις δίνει έξτρα ώθηση στην ελληνική ομάδα και στρέφει το βλέμμα προς τα μετάλλια 6 χρόνια μετά το χάλκινο της Πολωνίας και 10 μετά το χρυσό στα γήπεδα της Σερβίας.
Μειονεκτήματα
Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην άμυνα στο pick and roll, καθώς Μπουρούσης και Κουφός δεν έχουν την ταχύτητα στα πόδια για να κάνουν επιτυχημένα τα επιθετικά hedge-outs που τους ζητά ο Κατσικάρης. Ίσως να ήθελε να πειραματιστεί με τις ικανότητές τους στο τουρνουά της Ξάνθης, αλλά η Βοσνία και η Ρωσία μας χτύπησαν ανελέητα σε αυτό το κομμάτι, από όπου βρήκαν εύκολους πόντους. Είναι η μόνη αρρυθμία σε μια πραγματικά εξαιρετική άμυνα. Αυτή και οι φάσεις που ο Σπανούλης παίρνει άδεια από τη σημαία κοιτάζοντας την μπάλα. Μια πιο συντηρητική αντιμετώπιση ίσως είναι η λύση, αν και υπάρχει χρόνος να γίνουν επαναλήψεις και δουλειά σε αυτό το κομμάτι μέχρι την έναρξη, αλλά και κατά τη διάρκεια, της διοργάνωσης. Οι αντίπαλοί μας στον όμιλο μπορούν να εκμεταλλευτούν την αδυναμία, αλλά δεν μπορούν να μας σκοτώσουν χτυπώντας εκεί. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί η χρυσή τομή μέχρι το τέλος της πρώτης φάσης, καθώς Γαλλία-Ισπανία, και δευτερευόντως Σερβία, μπορούν να ασελγήσουν στην άμυνα της εθνικής, αν παρουσιάσει την εικόνα του τουρνουά της Ξάνθης.
Από εκεί και πέρα, η ομάδα βγάζει πολλά τρίποντα, αλλά αποτελείται από μέτριους σουτέρ (με εξαίρεση τον Σλούκα) και σουτέρ ρυθμού και ψυχολογίας. Όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος αυτού του ενός παιχνιδιού που δεν μπαίνει τίποτα και δεν υπάρχει ο παίκτης να ξεκολλήσει την ομάδα από τα 6,75. Μεγάλη υπόθεση σε αυτό το κομμάτι η αυτοπεποίθηση του Παπανικολάου.
Προπονητής

Φώτης Κατσικάρης: Διαβαστερός ο Έλληνας coach, που προσπαθεί να εκσυγχρονίζεται και να ανεβαίνει επίπεδο με κάθε νέο σταθμό της καριέρας του. Προσωπικά δεν έχω τις καλύτερες αναμνήσεις από το πέρασμά του από τον Άρη και μου δίνει την εντύπωση ενός προπονητή που χρειάζεται ακριβά υλικά για να δουλέψει. Παρότι δεν έχει κατακτήσει κάποιον τίτλο στην 12ετή καριέρα του (με εξαίρεση τη διάκριση του ως καλύτερος προπονητής του Eurocup το 2013, τίτλος που την επόμενη σεζόν πήγε στον Trinchieri και πριν από μερικά χρόνια στον Ζούρο – άρα η αξία του ελέγχεται, μα ταυτόχρονα αποδεικνύεται δυνατό ατού στο βιογραφικό ενός επίδοξου ομοσπονδιακού τεχνικού της εθνικής Ελλάδας), το έργο του στην Bilbao είναι αδιαμφισβήτητο. Την έφτασε στους τελικούς της Liga ACB, στην πρώτη του ολόκληρη σεζόν στην ομάδα, βάζοντας την στην Euroleague, και έπαιξε με αυτήν στον τελικό του Eurocup το 2013. Το θετικό είναι ότι φέτος έχει να διαχειριστεί ένα βαθύ και ποιοτικό, σε όλες τις θέσεις, roster – καμία σχέση με αυτό του περσινού παγκοσμίου. Δεν θα φέρει την επανάσταση με τα σχήματά του, αλλά στροφάρει και δεν θα κοιμηθεί αν ένα παιχνίδι στραβώσει.

Το αστέρι

Ο Βασίλης Σπανούλης στην επιστροφή του με τα χρώματα της εθνικής ομάδας θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στην επίθεση του Κατσικάρη. Καλάθης και Μάντζαρης θα επωμιστούν τον ρόλο του να μαρκάρουν τον καλύτερο αντίπαλο περιφερειακό, δίνοντας τις απαραίτητες ανάσες στον 33χρονο πλέον shooting guard, και αυτός, είτε με τα περίφημα drives του, είτε με hand-offs στην κορυφή της ρακέτας από τους ψηλούς – φάση που είδαμε πολύ συχνά στα φιλικά -, θα ηγείται της ελληνικής επίθεσης. Ψάχνει άλλον έναν τίτλο στο εντυπωσιακό παλμαρέ του, σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο6)όπου έχει πάρει και το “Giuseppe Sciacca Award – Vatican‘s World Athlete of the Year (2013)” το οποίο δεν μπορώ να διανοηθώ ούτε τι είναι, ούτε γιατί το πήρε.

Παίκτης – κλειδί
Ο Κώστας ο Σλούκας βρίσκεται σε μια ενδιαφέρουσα για την καριέρα του καμπή. Την τελευταία 3ετία εμφανίζεται κάθε χρόνο βελτιωμένος (drive, οργάνωση, άμυνα, ταχύτητα στα πόδια) αλλά στο ρόστερ του Ολυμπιακού βρισκόταν μονίμως στην σκιά του Σπανούλη, και του εκάστοτε ξένου περιφερειακού που φέρνουν οι ερυθρόλευκοι, πίσω και από τον Μάντζαρη που δένει στις πεντάδες με τον Σπανούλη. Έτσι φέτος αποχώρησε από την σταθερότητα και την ασφάλεια του Πειραιά, αναζητώντας μεγαλύτερο ρόλο και επικερδέστερο συμβόλαιο. Είναι η σεζόν που πρέπει να αποδείξει το status του ως κάτι παραπάνω από συμπληρωματικός παίκτης στην περιφέρεια, με στόχο να κερδίσει τη θέση του στην ελίτ της θέσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στα φιλικά παρουσιάζεται ορεξάτος, δείχνοντας θράσος και δημιουργικότητα μετά από ντρίμπλα, πράγματα που δίσταζε να επιχειρήσει στο ΣΕΦ. Ο Σπανούλης θα είναι σημείο αναφοράς στα λεπτά που θα παίζει, και ο Σλούκας έχει την ευκαιρία να είναι η επιθετική αιχμή στα λεπτά που ο πρώτος θα κάθεται. Αν ήμουν ο Κατσικάρης θα πόνταρα πάνω του και θα του έδινα τα κλειδιά στις χωρίς Σπανούλη πεντάδες.
Ταυτόχρονα, ο Στράτος Περπέρογλου φαίνεται να είναι ο παίκτης που θα επωμιστεί τον ρόλο του designated shooter της εθνικής, που βγάζει πολλά ελεύθερα σουτ και θα πρέπει να κεφαλαιοποιήσει. Όπως και στην περίπτωση του Παπανικολάου, έτσι και ο Στράτος είναι με τα φεγγάρια του έξω από τα 6,75 και η αποτελεσματικότητά τους θα διευκολύνει πολύ το έργο του Κατσικάρη.
Μεγάλος απών

Ο Διαμαντίδης έχει πάψει εδώ και χρόνια να λογίζεται στους απόντες. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι οι 12 που επέλεξε ο Κατσικάρης είναι οι 12 καλύτεροι Έλληνες μπασκετμπολίστες αυτή την στιγμή. Το ηχηρότερο όνομα που δεν θα βρεθεί στα γήπεδα της Κροατίας και της Γαλλίας είναι βέβαια ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, ο οποίος, ούτως ή άλλως, δεν υπολογιζόταν. Αποτελεί ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι δεν υπήρξε παίκτης που να αρνήθηκε την πρόσκληση, και ο Κατσικάρης έχει την ευκαιρία να κατεβαίνει στη διοργάνωση πάνοπλος.

Εκτίμηση

Το κρισιμότερο παιχνίδι είναι ο προημιτελικός, ο οποίος λογικά θα φέρει την ελληνική ομάδα αντιμέτωπη με μια εκ των Σερβία και Ισπανία. Αν ο Κατσικάρης και οι παίκτες καταφέρουν να προσπεράσουν αυτόν τον σκόπελο νομίζω ότι η μοίρα της εθνικής είναι ένα μετάλλιο.

Kροατία

Είκοσι χρόνια μετά από το τελευταίο τους μετάλλιο σε Eurobasket και με τα παιχνίδια του ομίλου να παίζονται στην έδρα τους, οι Κροάτες μοιάζουν έτοιμοι για την αντεπίθεση. Με δύο φτασμένους stars του ευρωπαϊκού μπάσκετ (Bogdanovic, Tomic), με ταλέντα παγκόσμιας κλάσης (Saric, Hezonja) αλλά και μπαρουτοκαπνισμένους ρολίστες (Zoric, Simon με πολύ καλή σεζόν στην Kuban) οι αήττητοι στα φιλικά Hrvatski έρχονται με φόρα. Μιλάμε για τους Κροάτες βέβαια, μια ομάδα που μπορεί να βρει με μεγάλη ευκολία λόγους αυτοκαταστροφής, πραγματικούς ή ψυχολογικούς. Μάχη απέναντι στους άλλους, αλλά και απέναντι στους εαυτούς τους λοιπόν.
Ρόστερ
#ΌνομαΘέση - ΎψοςΗλικίαΟμάδα
10Roko Leni UkicPG - 1,9630Cedevita Zagreb (CRO)
31Dontaye DraperPG - 1,8031Lokomotiv Kuban (RUS)
6Rok StipcevicPG - 1,9529Dinamo Sassari (ITA)
11Krunoslav SimonSG - 1,9730Armani Milano (ITA)
7Bojan BogdanovicG/F - 2,0026Brooklyn Nets (NBA)
9Marko TomasG/F - 2,0130TED Ankara Kolejliler (TUR)
24Mario HezonjaSF - 2,0120Orlando Magic (NBA)
8Dario SaricPF - 2,0821Anadolu Efes (TUR)
5Damjan RudezPF - 2,0829Minnesota Timberwolves (NBA)
14Luka ZoricPF/C - 2,1130Cedevita Zagreb (CRO)
21Mario BilanC - 2,1526Cedevita Zagreb (CRO)
4Ante TomicC - 2,1728Barcelona (ESP)
Πλεονεκτήματα

Τρομακτικό ταλέντο στις θέσεις 2-5, με αθλητές παγκόσμιας κλάσης που αγωνίζονται ή θα αγωνιστούν στο NBA. Bogdanovic και Hezonja επανδρώνουν τις θέσεις 2-3 έτοιμοι να βομβαρδίσουν από τα 6,75 (αν δεν τσακωθούν για το ποιος θα έχει την μπάλα στα χέρια του), ενώ το δίδυμο Saric-Tomic στην frontnline συναγωνίζεται το Mirotic-Gasol για τον τίτλο του πιο “μπασκετικού” της διοργάνωσης7)Sorry Zaza & Toko.

Οι Κροάτες είναι ομάδα που μπορεί να σκοτώσει τους αντιπάλους τους έξω από τη γραμμή των τριών πόντων με τους τρεις NBAers του roster της, αλλά και με τον Simon και τον ταλαιπωρημένο Marko Tomas (αν ο τελευταίος τελικά είναι στη 12άδα).

Μειονεκτήματα
Ο άσσος είναι ένα θέμα για την ομάδα του Velimir Perasovic. Ο drummer, εκτός από τρελός, είναι και σε πτώση. Ο Rok Stipcevic θα μας διασκεδάσει με τις βόμβες του από μακρινή απόσταση, αλλά δεν αποτελεί και επιτομή σταθερότητας, ενώ ο Draper, που κλήθηκε αντί του τραυματία Lafayette, πλέον αρκείται στις αρμοδιότητες κατέβασμα – ενοχλητική, παρασιτική άμυνα. Το playmaking δεν θα λείψει απαραίτητα σε μια ομάδα που μπορεί να παίζει ταυτόχρονα με Bogdanovic, Saric, Tomic, αλλά το έλλειμμα ποιότητας στη θέση 1 είναι εμφανές.
Πάντα υπάρχει η πιθανότητα αυτοκαταστροφής σε μια βαλκάνια ομάδα με προσωπικότητες όπως ο Hezonja και ο Saric, και ο Perasovic, μαζί με τους βετεράνους της κροατικής ομάδας, θα πρέπει να διαχειριστούν την κατάσταση σε περίπτωση γκρίνιας.
Προπονητής

Mέλος της χρυσής γενιάς του γιουγκοσλαβικού μπάσκετ που κατέκτησε το χρυσό στο παγκόσμιο της Αργεντινής το 1990 μαζί με Petrovic, Divac, Kukoc, Paspalj, Savic, Zdovc και λοιπούς, ακολούθησε τον δρόμο της προπονητικής, με καλή καριέρα, κυρίως στην Ισπανία, όπου έχει προπονήσει Sevilla, Estudiantes, Valencia και Baskonia δύο φορές, με τη δεύτερη θητεία να ξεκινάει τώρα. Ενδιάμεσα έκανε δύο τιτλοφόρες σεζόν στην Cibona, την περίοδο 2008-10, κατακτώντας πρωταθλήματα και κύπελλα και επιδεικνύοντας καλές πορείες στην Euroleague. Την τελευταία τριετία βρισκόταν στην Ανδαλουσία και τη Valencia, με την οποία κατέκτησε και το Eurocup το 2014. Η πρώτη του μεγάλη διοργάνωση σε επίπεδο εθνικών ως προπονητής αποτελεί μεγάλο στοίχημα, τόσο για τον ίδιο, όσο και για την κροατική ομοσπονδία.

Το αστέρι

Bojan Bogdanovic. Συγκλονιστικός στις δύο τελευταίες διεθνείς διοργανώσεις(17,4 πόντοι μ.ο. στο Eurobasket, 21,2 στο Παγκόσμιο), ένας μπασκετμπολίστας με τρομερή ποιότητα και ποικιλία κινήσεων στην επίθεση, που μπορεί να κουβαλήσει, αν χρειαστεί, μια επίθεση μόνος του. Παρά την παρουσία των δελφίνων Hezonja-Saric στο ρόστερ, αυτός θα είναι και πάλι σημείο αναφοράς στην επίθεση της ομάδας του Velimir Perasovic. Προέρχεται από μια σεζόν με σαφώς μειωμένο επιθετικό φορτίο στο NBA και τους Brooklyn Nets, σε αντίθεση με την ελευθερία κινήσεων που απολάμβανε ως αιχμή του δόρατος της Fener. Μένει να δούμε αν θα αποδειχθεί φρέσκος ή σκουριασμένος από την πιο περιορισμένη χρήση.

Παίκτης – κλειδί

O Dario Saric συστήθηκε φέτος, ως παίκτης του Ivkovic στην Efes, στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο, με μεγάλη αυτοπεποίθηση και χωρίς να ψαρώσει στιγμή. Έχει δέσει σωματικά και ωριμάζει πνευματικά, και έτσι μπορεί να ξεδιπλώνει με μεγαλύτερη ευκολία στο παρκέ την μπασκετική ευφυΐα του. Η λογική λέει ότι θα πάρει λεπτά και θα κινηθεί κοντά στο double-double σε μέσους όρους. Το ζήτημα για τον Perasovic είναι η συνεργασία του με τον Ante Tomic, καθώς αν, δεν τρακάρουν στην επίθεση, αποτελούν δύο από τους καλύτερους passing ψηλούς στην Ευρώπη, και μπορούν να συνθέσουν ένα δίδυμο ασταμάτητο για οποιαδήποτε άμυνα του τουρνουά. Η συνεργασία του σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει αν η Κροατία μπορεί να διεκδικήσει κάποιο μετάλλιο.

Μεγάλος απών

O τραυματισμός του Lafayette στέρησε από τους Κροάτες την σταθερότερη επιλογή που είχαν στον άσσο. O Dontaye Draper, ωστόσο, έχει εμπειρία με την ομάδα και θα προσφέρει το 90% όσων θα πρόσφερε και ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού. Η Hrvatska είναι πλήρης.

Εκτίμηση

Η μοίρα της είναι συνδεδεμένη με αυτή της Ελλάδας. Το μεταξύ μας παιχνίδι θα κρίνει εν πολλοίς την πρωτιά στον όμιλο και τον αντίπαλο στην 8άδα, από το δύσβατο δρόμο της οποίας (Group B, ή αλλιώς “το Group του θανάτου”) θα πρέπει να διαβεί για ένα πλασάρισμα στα μετάλλια. Θεωρώ ότι μπορεί να χτυπήσει την φετινή Ισπανία, ενώ σε περίπτωση που πέσει στη Σερβία, ακυρώνουμε ότι άλλο μπορεί να έχει το πρόγραμμά μας εκείνη τη μέρα και χαζεύουμε τη σύρραξη.

Σλοβενία

euroba-unsure

Δύσκολο τουρνουά για τους Σλοβένους σε μια μεταβατική για την εθνική τους ομάδα κατάσταση. Με καλύτερο παίκτη τους να είναι ο κακός αδερφός Dragic, την ώρα που ο Goran παραθερίζει, και, την σταθερά της τελευταίας δεκαετίας, τον Erazem Lorbek να μην ακολουθεί, η αισιοδοξία δεν είναι και η πρώτη λέξη που εκστομίζεται στο Σλοβενικό στρατόπεδο. Ο πάντα παρών Uros Slokar λογικά θα επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος φέτος παίζοντας και στο 5, αλλά μεγαλώνει και ποτέ δεν ήταν πρωταγωνιστής, ενώ βοήθεια θα λαμβάνει από τον νεαρό γίγαντα Alen Omic της Olimpia. Πρόκειται για ένα περίεργο μείγμα νεαρών (Omic, Prepelic) και βετεράνων (Slokar, Balazic, Joksimovic) με κενό στις ηλικίες 27-31, που πρόκειται συνήθως για το peak των αθλητών. Πουθενά δεν είναι πιο εμφανές αυτό το αλλόκοτο σύνολο από ότι στην frontline, όπου δίπλα στον Slokar παρατάσσονται ο Zagorac, ο οποίος ντεμπουτάρει σε ηλικία 31 ετών σε μεγάλη διοργάνωση με την εθνική, ο εξαιρετικός σουτέρ Balazic, o οποίος στο προηγούμενο Eurobasket έγινε ο γηραιότερος πρωτοεμφανιζόμενος για την εθνική Σλοβενίας στα 32 του χρόνια, και ο κουφός Miha Zupan. Είναι προφανές ότι δεν θα κυνηγήσει το πρώτο της μετάλλιο σε Eurobasket φέτος, το ζήτημα είναι όμως αν θα δυσκολευτεί να περάσει τον όμιλο.

Ρόστερ
#ΌνομαΘέση - Ύψος Ηλικία Ομάδα
5Luka RupnikPG - 1,8522Olimpia Ljubljana (SLO)
24Jaka KlobucarG - 1,9828Ratiopharm Ulm (GER)
9Jaka BlazicG - 1,9625Crvena Zvezda (SRB)
7Klemen PrepelicG - 1,9122Olimpia Ljubljana (SLO)
1Nebojsa JoksimovicG - 1,9334Krka (SLO)
12Zoran DragicG/F - 1,9626BC Khimki (RUS)
10Mitja NikolicSF - 2,0424Olimpia Ljubljana (SLO)
13Miha ZupanPF - 2,0532Uşak Sportif (TUR)
9Jure BalazicPF - 2,0434Royal Halı Gaziantep (TUR)
55Uros SlokarPF/C - 2,1032Estudiantes (ESP)
17 Sašo Zagorac PF/C - 2,0531Olimpia Ljubljana (SLO)
23Alen OmicC - 2,1523Olimpia Ljubljana (SLO)
Πλεονεκτήματα

Ό,τι κι αν φαίνεται στο χαρτί πάντως, η εικόνα της ομάδας στα (ομολογουμένως όχι και πολύ δυνατά) φιλικά ήταν αξιοπρεπής, και ο προπονητής, ο γνώριμος Jure Zdovc είναι γατόνι και μαιτρ της πειθαρχίας. Όπως συμβαίνει συνήθως με σύνολα που ταλανίζονται από απουσίες και δέχονται αμφισβήτηση, οι παρόντες θα καταθέσουν την ψυχή τους στο παρκέ και θα έχουν οδηγία να κατέβουν με το μαχαίρι στα δόντια από τον Zdovc. Στα θετικά συγκαταλέγεται και το γεγονός πως διαθέτει παίκτες που έχουν πολλά να αποδείξουν, όπως οι Dragic, Klobucar, Blazic και μένει να δούμε αν αυτό αρκεί για μια ευχάριστη έκπληξη στο παρκέ. Η περιφέρεια έχει φρέσκα πόδια και ανθίζει στο ανοιχτό γήπεδο, με την πιεστική άμυνα του Zdovc στοχεύει στη δημιουργία τέτοιων καταστάσεων.

Μειονεκτήματα

Από την ομάδα λείπει η ηγετική φυσιογνωμία στο παρκέ, την ίδια ώρα που οι ρόλοι και ο χρόνος συμμετοχής αποτελούν ένα μεγάλο ερωτηματικό. Ο Zdovc πειραματίστηκε στα φιλικά, χωρίς όμως να ξεχωρίσει κάποιος πέραν του Dragic. Ο μόνος κλασικός playmaker της ομάδας είναι ο, άπειρος σε αυτό το επίπεδο, Luka Rupnik, που δεν εντυπωσίασε φέτος στην Olimpia. Oι αντίπαλοι θα πιέσουν την περιφέρεια της Σλοβενίας, η οποία θα πρέπει να βρει σταθερότητα ανάμεσα σε Rupnik, Blazic, Klobucar και Prepelic. Ευκαιρία για τους ίδιους, μα την ίδια ώρα πρόβλημα για τον εκλέκτορα της σλοβενικής ομάδας.

Προπονητής

O γνώριμος από το πέρασμα του στον Ηρακλή, ως παίκτης αλλά και ως προπονητής, Jure Zdovc έχει προπονήσει την Σλοβενία στο Εurobasket του 2009 τερματίζοντας στην 4η θέση8)στον μικρό τελικό με την Ελλάδα, ή αλλιώς το βράδυ που ο Σχορτσιανίτης τραμπούκισε ανελέητα τον Lorbek και ο Σπανούλης δεν μπορούσε να βάλει βολή και το περσινό Mundobasket, όταν και πήραν την 7η θέση. Τα αμυντικά του ένστικτα ως παίκτης αποτέλεσαν παράλληλα τη βάση της προπονητικής του νοοτροπίας, στοχεύοντας συνήθως να κρατήσει τον αντίπαλο κάτω από τους 70 πόντους για να κερδίσει. Η άμυνα θα είναι μονόδρομος με το φετινό roster, αλλά, ακόμα και γι’ αυτό, υπάρχουν προβλήματα, με μοναδικό rim protector τον Omic. Η πίεση των αντιπάλων στην περιφέρεια είναι δεδομένη με ψηλά και αθλητικά κορμιά στο 1-2-3.

Το αστέρι

Αστέρι της ομάδας, ο μεγαλύτερος βυσματίας του NBA, Zoran Dragic. Αφού περιφέρθηκε σε Phoenix και Miami παρέα με τον αδερφό του την περασμένη χρονιά, φέτος επιστρέφει στην Euroleague για λογαριασμό της Khimki, όπου θα συναντήσει τον έτερο φρεσκοεξοστρακισμένο από το ΝΒΑ, Alexey Shved. Aθλητικός και δυνατός guard/forward, καλός slasher, μα αναποτελεσματικός και πρόθυμος σουτέρ, κατά την εκτίμησή μου η φήμη του είναι μεγαλύτερη από τις δυνατότητές του. Θα αναλάβει το μεγαλύτερο φορτίο της σλοβένικης επίθεσης, και από την επιτυχία του στο έργο αυτό θα εξαρτηθεί η πορεία της ομάδας του Zdovc.

Παίκτης – κλειδί

Το πουλέν μου για παίκτης-έκπληξη της διοργάνωσης, o νεαρός Klemen Prepelic. Αδύνατος, κατάλευκος και αεικίνητος, με περίεργη μηχανική στο σουτ και γρήγορος στη σκανδάλη, μπορεί, αν πάρει μεγάλο χρόνο, να ανεβάσει την επίθεση των Σλοβένων. Θυμίζει λιγάκι Becirovic.

Μεγάλος απών

O Goran Dragic, αφού ολοκλήρωσε μια σεζόν με προβλήματα στους Miami Heat, αποτυγχάνοντας να κερδίσει μαζί τους την είσοδο στα playoffs και απογοητεύοντας με τη φανέλα τους και στο τέλος αυτών να υπογράψει ένα 5ετές συμβόλαιο $ 85 εκατ., αποφάσισε φέτος να πάρει το ρεπό του από την εθνική και μαζί να καταρρακώσει τη δυναμική της ομάδας.

Εκτίμηση

Είναι τυχερή που υπάρχουν στον όμιλο ΠΓΔΜ και Ολλανδία.

Ολλανδία

26 χρόνια ύστερα από την τελευταία παρουσία τους σε Eurobasket, τα Πορτοκαλί Λιοντάρια επιστρέφουν στο Zagreb, την πόλη στην οποία έπαιξαν το τελευταίο τους παιχνίδι στη διοργάνωση το 1989 απέναντι στην Ιταλία του Antonello Riva. Πρόκειται για μια αθλητική στην περιφέρεια ομάδα που θα προσπαθήσει να πιέσει και να τρέξει, ενώ στο μισό γήπεδο θα δώσει μπάλες στους έμπειρους ψηλούς της.

Ρόστερ
#ΌνομαΘέση - Ύψος ΗλικίαΟμάδα
5Leon WilliamsPG - 1,8223SPM Shoeters Den Bosch (NED)
7Charlon KloofG - 1.8825ΑΓΟΡ
44Arvin SlagterG - 1,9129SPM Shoeters Den Bosch (NED)
1Yannick FrankeSG - 1,9519Groningen (NED)
12Kees AkerboomSF - 2,0031SPM Shoeters Den Bosch (NED)
6Worthy De JongSF - 1,9427ZZ Leiden (NED)
10Ralf De PagterPF - 2,0226SPM Shoeters Den Bosch (NED)
9Mohamed KherraziPF - 2,0025ZZ Leiden (NED)
21Robin SmeuldersPF - 2,0828EWE Oldenburg (GER)
13Roeland SchaftenaarPF - 2,1027ΑΓΟΡ
18Nicolas De JongPF/C - 2,0927Cholet (FRA)
23Henk NorelC - 2,1427CAI Zaragoza (ESP)
Πλεονεκτήματα

Μπορεί να κάνει ζημιές σε παιχνίδια με γρήγορο ρυθμό, όπου θα βρει ανοιχτό γήπεδο, με τους Σουριναμέζους της να είναι ταχείς και αλτικοί. Οι παίκτες που επανδρώνουν τη γραμμή των ψηλών ξέρουν μπάσκετ, έστω κι αν δεν διακρίνονται για τα αθλητικά τους προσόντα. Henk Norel και Robin Smeulders έχουν σταθερή πορεία στα ευρωπαϊκά γήπεδα, ενώ ο Roeland Schaftenaar του Ρεθύμνου τους προσφέρει ένα βάθος στη frontline που δεν υπάρχει στο backcourt τους. Ο ενθουσιασμός για την επιστροφή στις διεθνείς διοργανώσεις, η έλλειψη άγχους (και ενδεχομένως η επήρεια ναρκωτικών ουσιών) μπορεί να είναι εφαλτήριο για μια trippy νίκη-έκπληξη απέναντι σε ένα από τα φαβορί, που ενδέχεται να υποτιμήσουν τους Oranje.

Μειονεκτήματα

Η έλλειψη σκόρερ, και ταλέντου γενικότερα, στις θέσεις των guards. Δυσκολεύονται πάρα πολύ να σκοράρουν στο set παιχνίδι, και η παραγωγικότητά τους απέναντι σε καλές ομάδες πριν το τουρνουά Ακρόπολις ήταν αποκαρδιωτική. Λείπει, επίσης, ένας αγωνιστικός ηγέτης από το roster, με τον 25χρονο guard Charlon Kloof και τον Worthy De Jong να προσπαθούν να αναλάβουν de facto τον ρόλο αυτό. Έξι από τους παίκτες της ομάδας δεν έχουν παραστάσεις εκτός του εγχώριου πρωταθλήματος και η απειρία τους είναι πλήγμα για τα πορτοκαλί λιοντάρια.

Προπονητής

 

O Toon Van Helfteren

O Toon Van Helfteren

Αυτή η πρόσμιξη Michael Stipe και Μάκη Ψωμιάδη αποτελεί έναν θρύλο του Ολλανδικού μπάσκετ (σαναλέμε, δηλαδή, έναν θρύλο του ελληνικού Ice Hockey). Ρέκορντμαν συμμετοχών με την εθνική ομάδα, εμπειρία σε Eurobasket ως παίκτης και πλέον ως προπονητής, MVP του ολλανδικού πρωταθλήματος, τέσσερις φορές προπονητής της χρονιάς και δύο φορές πρωταθλητής με την ZZ Leiden.

Το αστέρι

Το βιογραφικό του Henk Norel δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για άλλη επιλογή σε αυτή τη θέση. Επιλεγείς στο #47 του 2009 NBA draft από τους Minnesota Timberwolves, ως ένας 7-footer με γλυκό χέρι και κατανόηση του pick and roll, αλλά και ικανότητα να τρέχει στο γήπεδο, δεν δικαίωσε ποτέ τις υπερατλαντικές προσδοκίες του, μένοντας σχετικά στάσιμος από τη συμμετοχή του στο draft έως και σήμερα. Δεν ωρίμασε ποτέ όσο θα έπρεπε σωματικά για να είναι σταθερός στο post και να γίνει καλύτερος screener. Οι επιθετικές ικανότητες υπάρχουν, αλλά ένας δυναμικός αμυντικός μπορεί να τον βγάλει εκτός παιχνιδιού. Ακόμα και έτσι πάντως, έχει μια σταθερή καριέρα στην Liga ACB, με μόνιμους τους 8-9 πόντους και τα 4-5 rebounds κατά μέσο όρο, που, για να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο επίτευγμα και αν η περιγραφή έχει γίνει με μελανά χρώματα, αυτό έχει να κάνει με την προοπτική που έδειχνε πιτσιρικάς. Όπως φάνηκε και στα φιλικά – στα οποία πάντως ήταν πολύ άστοχος – η μπάλα θα ακουμπήσει πολύ στα χέρια του, είναι όμως ερωτηματικό κατά πόσον θα μπορέσει να ανταποκριθεί ως κύρια επιθετική επιλογή, με τις άμυνες συγκεντρωμένες πάνω του.

Παίκτης – κλειδί

Γαλουχημένος μπασκετικά στην άλλη πλευρά του ατλαντικού και το πανεπιστήμιο St. Bonaventure, o Charlon Kloof αξιοποίησε στο έπακρο τις αθλητικές του δυνατότητες. Το νέο απόκτημα του Ρεθύμνου έμαθε σωστά τα βασικά και δουλεύτηκε σωματικά ώστε να γίνει ένας guard ο οποίος, παρότι δεν σφύζει από ταλέντο, έχει καταφέρει να μην έχει χτυπητές αδυναμίες σε κανένα τομέα του παιχνιδιού του. Πολύ καλός slasher, συμπαθητικός σουτέρ και ικανός να βρει τον ελεύθερο παίκτη στα drives του, δοκίμασε πέρσι της δυνατότητές του στη δεύτερη κατηγορία της Τουρκίας σκοράροντας αφειδώς. Ο καλύτερος παίκτης των Ολλανδών στα φιλικά και η πιο αξιόπιστη λύση τους στο σκοράρισμα, θα διεκδικήσει με τις εμφανίσεις του στο Eurobasket και στο πρωτάθλημα της Α1 την άνοδο του στην ιεραρχία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Μεγάλος απών

Ο Dennis Bergkamp που δεν πρόλαβε να φτάσει εγκαίρως στην Κροατία με το αυτοκίνητό του, φοβούμενος να ακολουθήσει την αποστολή με το αεροπλάνο.

Εκτίμηση

Πρέπει να υπάρχουν περίπου 1 εκατομμύριο De Jong στην Ολλανδία.

Π.Γ.Δ.Μ.

Άλλη μια ομάδα που προκαλεί θλίψη με την κατάστασή της μετά τη Σλοβενία. Στερημένη τις υπηρεσίες του Antic και των εμπειροπόλεμων Gecevski και Cekovski, χωρίς τον εκρηκτικό Bo McCalebb, που τη συνόδευσε στα τελευταία δύο Eurobasket και την οδήγησε στον ανέλπιστο θρίαμβο της 4ης θέσης το 2011, όντας πρώτος σκόρερ του τουρνουά, η Π.Γ.Δ.Μ. θα διεκδικήσει μια θέση στους 16, η οποία εκ πρώτης όψεως φαντάζει δύσκολη. Η εικόνα της στα φιλικά ήταν απογοητευτική με ευρείες ήττες και μόλις μια νίκη, απέναντι στο Ισραήλ.

Ρόστερ
 Όνομα Θέση - ΎψοςΗλικία Ομάδα
5Vlado IlievskiPG - 1,8735 Orlandina (ITA)
7Aleksandar KostoskiPG - 1,88 27KK Kumanovo (MKD)
6Darko SokolovPG - 1,90 29KK Karpoš Sokoli (MKD)
4Andrej MagdevskiG - 1,9219CB Axarquía
10Marko Simonovski SG - 1,9526MZT Skopje Aerodrom (MKD)
8Vojdan StojanovskiSG - 1,9427BC Andorra (ESP)
13Stojan GjuroskiSF - 2,0323Levski Sofia (BUL)
9Damjan Stojanovski G/F - 1,9627MZT Skopje Aerodrom (MKD)
12Bojan TrajkovskiPF - 2,0628Ελεύθερος από Sigal Prishtina (KOS)
14Richard HendrixPF/C - 2,0329Unicaja Malaga (ESP)
Ljubomir MladenovskiC - 2,1020MZT Skopje Aerodrom (MKD)
15Predrag SamardziskiC - 2,1529Ελεύθερος από MZT Skopje Aerodrom (MKD)
Πλεονεκτήματα

Well, this is awkward… Ξέρω ‘γω; Η ομοιογένεια.

Μειονεκτήματα

Το μεγαλύτερο ζήτημα για την ομάδα του Srbinovski είναι ότι, πέραν των Hendrix, Ilievski, Stojanovski, το δυναμικό (και ο προπονητής εδώ που τα λέμε) δεν έχουν παραστάσεις από μεγάλα πρωταθλήματα, με τους περισσότερους να αγωνίζονται στο εθνικό ή τα γύρω πρωταθλήματα χαμηλής δυναμικότητας. Παράλληλα, είναι ίσως η κοντύτερη ομάδα της διοργάνωσης, καθώς, πέρα από τον Samardziski και τον άγουρο Mladenovski, δεν υπάρχουν μεγαλόσωμοι αθλητές. Ο Hendrix ακυρώνει το μειονέκτημα του ύψους με τη δύναμη και την έκρηξη του, αλλά είναι ένας. Σε έναν όμιλο που θα βρουν απέναντί τους πλήρεις frontlines, δύσκολα θα καταφέρουν κάτι παραπάνω από μια νίκη.

Προπονητής

Το μεγάλο ερωτηματικό. Ο Marijan Srbinovski που έχει προπονήσει ως head coach τα μεγαθήρια KK Kozuv Gevgelija9)Καλησπέρα Γιάννη Ιωαννίδη και KK Torus Skopje, ήταν βοηθός του Ales Pipan στο Eurobasket του 2013 και προήχθη σε head coach ενάμιση μήνα πριν την έναρξη της φετινής διοργάνωσης, μετά τη λύση της συνεργασίας με τον Aleksandar Dzikic, aka Hondru Manchu. Aυτά.

Το αστέρι

O Richard Hendrix είναι ο φετινός νατουραλιζέ των Βαλκάνιων, μετά τους Jeremiah Massey και Bo McCalebb. Προερχόμενος από μια εκρηκτική σεζόν με την Kuban στη βαλτική λίγκα και με πρόσφατη τη μεταγραφή του στην Unicaja Malaga, θα προσπαθήσει να ηγηθεί των προσπαθειών της ομάδας του και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ένας σκληροτράχηλος undersized PF/C, που στέκεται λίγο πάνω από τα δύο μέτρα, μα διαθέτει έναν σπάνιο συνδυασμό δύναμης και εκρηκτικότητας, με καλή επαφή με το καλάθι – στα πρότυπα του Massey, γιατί όχι – διαθέτουν και παρόμοια βιογραφικά. MVP του τελικού του Eurocup το 2013.

Παίκτης – κλειδί

O Stojan Gjuroski έπαιξε για τρία χρόνια στο κολέγιο Louisiana Tech, αγωνιζόμενος 48 αγώνες και πετυχαίνοντας συνολικά 45 πόντους, καταφέρνοντας να έχει μέσο όρο τριετίας κάτω από 1 ppg. Πέρσι έπαιξε στη Levski χωρίς να ξεχωρίσει, ή μάλλον ξεχωρίζοντας – από ότι καταλαβαίνω από τα στατιστικά – για την αδυναμία του να σκοράρει. Παίκτης – κλειδί δεν θα είναι, αλλά θα είναι κλειδί για τη συγκέντρωσή μου όταν θα αγωνίζεται το να δω αν θα μπορούσα να τα καταφέρω καλύτερα. Στα σοβαρά τώρα, η μόνη έκπληξη που μπορούμε να περιμένουμε από τη βαλκανική ομάδα είναι ο 19χρονος Andrej Magdevski που ανήκει στην Real Madrid. Καλός έλεγχος της μπάλας, γρήγορο πρώτο βήμα και δημιουργικά drives φαίνονται στα videos, αλλά είναι άγνωστο αν μπορεί να είναι αποτελεσματικός σε αυτό το επίπεδο, σε αυτή την ηλικία.

Μεγάλος απών

O Pero Antic διάλεξε την οδό Garbajosa10)περίμενε να καταξιωθείς στην Ευρώπη, να κατακτήσεις τίτλους, και όταν πλέον σιγοπερπατάς από την κατηγορία “αθλητής” στην κατηγορία “κουτσάλογο”, χρησιμοποίησε τη φήμη σου και το αξιοπρεπές, για ψηλό, σουτ σου για να βρεις συμβόλαιο στο ΝΒΑ για το ΝΒΑ, και μάλιστα έπαιξε δύο χρονιές στους εντυπωσιακούς Hawks του Mike Budenholzer. Μάλλον όμως του έπεσε βαριά η καλογερική των κοντά 100 αγώνων τη χρονιά και των διαρκών ταξιδιών, και τα μάζεψε για την Ευρώπη και τη Fenerbahce του Zeljko Obradovic. Όπως τα είχε μαζεμένα αποφάσισε, αντί να τα πάει στην Τουρκία, να τα αρματώσει στην πλάτη και να πάει διακοπές, στερώντας έτσι από την ομάδα των Σκοπίων τον, αγωνιστικό και ψυχολογικό, ηγέτη της.

Εκτίμηση

Κλάφτα.

The following two tabs change content below.
Ήταν και για πάντα θα είναι ο πρώτος πρωταθλητής της fantasy league που έφερε τους συντάκτες του Ballhog κοντά, και αυτός είναι ένας τίτλος που κανείς δεν μπορεί να του αφαιρέσει.Όχι τυχαία. Παρακολουθεί live τους περισσότερους αγώνες, διαβάζει τα πάντα γυρω από το ΝΒΑ και το μπάσκετ γενικότερα, μπορεί να περιγράψει τον μηχανισμό του σουτ κάθε παίκτη και θυμάται στατιστικά και πληροφορίες αγώνων περασμένων δεκαετιών, σαν μία σωστή κινητή εγκυκλοπαίδεια του μπάσκετ που είναι. Παλαιότερα τα εξηγούσε στο δικό του blog, τώρα τα εξηγεί στο Ballhog. Τα απαιτητικά ωράρια του ΝΒΑ δεν τον αφήνουν να ασχοληθεί με την Νομική την οποία έχει τελειώσει. Προλαβαίνει όμως να παίζει μπασκετάκι κάθε απόγευμα στα γήπεδα των Αμπελοκήπων,με ένα απαράμιλλο στυλ όπου ο ίδιος πιστεύει ότι μοιάζει στον Ginobili. Δεν μοιάζει, αλλά δεν του το λέμε για να μην τον πληγώσουμε.

References
1 φόρο τιμής στον τάφο του οποίου είχε αποτίσει εκ μέρους του Ball Hog, προ Ball Hog κιόλα, ο Ραδικόπουλος
2 το γήπεδο μάλιστα βραβεύθηκε το 2009 στο παγκόσμιο φεστιβάλ αρχιτεκτονικής
3 Richardson, Garnett, Mirotic, James μερικοί μόνο από τους αντιπάλους του
4 μη βαράτε, δεν το λέω εγώ, ο Al Horford το λέει
5 τζιζ
6 όπου έχει πάρει και το “Giuseppe Sciacca Award – Vatican‘s World Athlete of the Year (2013)” το οποίο δεν μπορώ να διανοηθώ ούτε τι είναι, ούτε γιατί το πήρε
7 Sorry Zaza & Toko
8 στον μικρό τελικό με την Ελλάδα, ή αλλιώς το βράδυ που ο Σχορτσιανίτης τραμπούκισε ανελέητα τον Lorbek και ο Σπανούλης δεν μπορούσε να βάλει βολή
9 Καλησπέρα Γιάννη Ιωαννίδη
10 περίμενε να καταξιωθείς στην Ευρώπη, να κατακτήσεις τίτλους, και όταν πλέον σιγοπερπατάς από την κατηγορία “αθλητής” στην κατηγορία “κουτσάλογο”, χρησιμοποίησε τη φήμη σου και το αξιοπρεπές, για ψηλό, σουτ σου για να βρεις συμβόλαιο στο ΝΒΑ