NBA Playoffs 2017 Preview: (4) Washington Wizards Vs Atlanta Hawks (5)

Posted on Apr 16 2017 - 11:56am by Stavros Marinos

Ήταν 11 Νοεμβρίου το 1864, κι ο Στρατηγός Sherman των Βορείων, υπό την ηγεσία του Αβραάμ Λίνκολν που διατελούσε Πρόεδρος στην Washington, διέταξε το κάψιμο ολόκληρης της πόλης της Atlanta (για χάρη της τακτική της “καμμένης γης”). Έτσι ξεκίνησε η πορεία του στρατού της Συνομοσπονδίας μέχρι τη θάλασσα, διαλύοντας στο διάβα του σπίτια, σιδηροδρομικές γραμμές, βιομηχανικές υποδομές κι οτιδήποτε υποστήριζε την οικονομία των Νοτίων. Με αυτόν τον τρόπο, η Atlanta έγινε η πρώτη αμερικάνικη πόλη που κάηκε ολοσχερώς λόγω εχθροπραξίας. Η πλήρης κατεδάφιση και κατάκτησή της ήταν καίριας στρατηγικής σημασίας για την επανεκλογή του “ειρηνιστή” Λίνκολν και την ολοκλήρωση του εμφύλιου πολέμου. Στα τέσσερα χρόνια του πόλεμου, πέθαναν περίπου 620 χιλιάδες άνθρωποι με πρόφαση την “διατήρηση της ενότητας της Αμερικής”. Όπως και με τον πόλεμο του Βιετνάμ, οι Αμερικάνοι χρειάστηκαν δεκαετίες πλύσης εγκεφάλου της μάζας, μέσω παραποίησης της ιστορίας κι αμέτρητων Hollywood ταινιών και σαπουνόπερων  για να απενοχοποιηθούν από το αίμα, και να πείσουν τον εαυτό τους και τον υπόλοιπο κόσμο πως όλα αυτά έγιναν για ηθικό σκοπό.

Η επέλαση του John Wall στη ρακέτα των Hawks, σε έναν πίνακα που θα μπορούσε να θεωρηθεί “τραβηγμένη μεταφορά”.

Κάπως έτσι, σε μια μόνο μικρή παράγραφο, οι πανεπιστήμονες του Ball Hog κατάφεραν να απομυθοποιήσουν όλη την ιστορία της Αμερικής, με χονδροειδείς διαπιστώσεις, έτσι ώστε να δικαιολογήσουν το ελάχιστο ενδιαφέρον μιας σειράς μεταξύ 4ου και 5ου seed των NBA playoffs, της Ανατολικής Περιφέρειας, που ουδεμία σχέση έχει με τα παραπάνω.

Στην Regular Season

27/10: Wizards 99 @ Hawks 114

04/11: Hawks 92 @ Wizards 95

27/01: Wizards 112 @ Hawks 86

22/03: Hawks 100 @ Wizards 104

Washington Wizards

Πάνε σχεδόν οκτώ χρόνια από τότε που είδα το πρώτο mixtape του John Wall στα 18 του χρόνια σε σχολικούς αγώνες, και δεν κρατιόμουν να τον δω με φανέλα NBA. Δεν είχε παίξει ακόμα για τους Kentucky Wildcats, με τους οποίους έσπειρε τον τρόμο με συμπαίκτη τον DeMarcus Cousins, πόσο μάλλον για τους Wizards. Ένα χαρακτηριστικό που διαφαινόταν από τότε στον αχαλίνωτο τρόπο παιχνιδιού του, αλλά και στις συνεντεύξεις του, είναι η ασυγκράτητη ενέργεια. Αρκετές φορές σκέφτηκα πως κάποια στιγμή θα τραυματιστεί σοβαρά σε κάποιο από τα ανυπολόγιστα drive σε traffic. Για χρόνια ήταν εμφανές πως όλη η σωματική του ένταση δεν εκφραζόταν με συγκεκριμένο σχεδιασμό στο παρκέ, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να χαραμίζεται άδικα. Όντας PG, αυτό δημιουργούσε αλυσιδωτό χάος και για την υπόλοιπη ομάδα, με τους Wizards να βρίσκονται επί χρόνια σε μια μέτρια κατάσταση χωρίς να πείθουν κανέναν.

Αυτό φαίνεται να αλλάζει φέτος. Δεν έγιναν ξαφνικά μεγαθήριο, αλλά ο πιο ώριμος Wall, η εξέλιξη του sidekick Bradley Beal, και του Otto Porter, η εμβάθυνση του rotation με παίχτες σαν τους Jennings, Bogdanovic, Oubre, Mahinmi, κι ο νέος προπονητής Scott Brooks (coach των Thunder επί Durant/Westbrook εποχής), οδήγησαν στο να συγκαταλέγονται πλέον στις ομάδες που θα τολμήσουν την μάχη για το πρωτάθλημα της Ανατολής.

Γιατί θα περάσουν

Όταν ένα είδος βρίσκεται στα πρόθυρα εξαφάνισης, δύο είναι τα τινά: εξοντώνεται μια για πάντα ή πραγματοποιεί άλμα εξέλιξης. Οι Wizards έφτασαν σε αυτό ακριβώς το σημείο μετά από ένα άδοξο ξεκίνημα με ρεκόρ 6-11, που επανέφερε την αίσθηση του under-achievement που κουβαλούν εδώ και χρόνια. Κοντά στα Χριστούγεννα, ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Ο εκνευρισμός ήταν διάχυτος κι ο Wall δεν έχανε ευκαιρία να εκφράζει δυσαρέσκεια. Κλασικά σημάδια εσωτερικής διάλυσης που οδηγούν στην κατάρρευση και στο rebuilding. Την κατάλληλη στιγμή, κάτι σκίρτησε μέσα τους, συσπειρώθηκαν, και σταδιακά έγινε η υπέρβαση, ξεκινώντας από το Verizon Center. Με 18 νίκες, έχτισαν το μεγαλύτερο εντός έδρας σερί για την φετινή χρονιά στο NBA, έχοντας την δεύτερη καλύτερη έδρα της Περιφέρειας (30-11)1)Θα ήταν η πρώτη αν στην τελευταία αγωνιστική δεν ξεκούραζαν τους βασικούς τους..

Οι Wizards είναι η μόνη ομάδα μαζί με τους Warriors, Cavs και Clippers που είναι top 10 σε ποσοστό στη ρακέτα, μέση απόσταση και τρίποντο. Η μεγάλη τους δύναμη είναι ξεκάθαρα η επίθεση, με έξι παίχτες να σκοράρουν σε διψήφιο (Wall, Beal, Morris, Porter, Bogdanovic, Gortat). Μέχρι το trade deadline, είχαν τον 27ο χειρότερο πάγκο (σε Net Rating), ενώ στο δεύτερο μισό της σεζόν, κυρίως χάρη στον Bogdanovic, ανέβηκαν στην 10η θέση. Δύσκολα θα βρει κάποιος καλύτερο backcourt από τους Wall, Beal εκτός των Splash Brothers.

Τέλος, έχουν σίγουρα την ψυχολογία μαζί τους, αφού κέρδισαν το Southeast division championship μετά από 38 χρόνια.

Γιατί θα αποκλειστούν

Μπορεί να είναι η ομάδα με την καλύτερη υποδοχή αιφνιδιασμών (1οι σε σε Point Per Possession in transition), μπορεί να είναι δεύτεροι σε κλεψίματα, αλλά η άμυνα των Wizards είναι κακή. To clutch shot του LeBron James  έβαλε τέλος στο εντυπωσιακό εντός έδρας σερί των Wizards στις αρχές Φεβρουαρίου κι αποτέλεσε κομβικό σημείο, αφού μετά και το All-Star break, η άμυνα κατέρρευσε στην 27η θέση του ΝΒΑ.

X-Factor
  • O Otto Porter είναι ο τρίτος καλύτερος σουτέρ του ΝΒΑ φέτος από την περιφέρεια. Μπορεί το τελευταίο δίμηνο οι επιδόσεις του να μειώθηκαν ελαφρά, αλλά εν όψει του νέου συμβολαίου, που πιθανώς θα κληθεί να υπογράψει τους επόμενους μήνες, τα playoffs αυτά θα είναι απολύτως κρίσιμα για το μέλλον του.
  • O Marcin Gortat ίσως είναι ο πιο σταθερός ψηλός του NBA την τελευταία δεκαετία (Μια ματιά στα per 36, θα σας πείσει). Τα πρώτα τέσσερα χρόνια της καριέρας του τα πέρασε σαν ταπεινό backup του Dwight Howard, την εποχή που αυτός μεσουρανούσε στους Orlando Magic. Έφτασε η στιγμή για ένα άτυπο rivalry που λίγοι έχουν συνειδητοποιήσει.

Fun fact #1: O John Wall είναι αμφίχειρας. Σουτάρει με το δεξί, αλλά καρφώνει μόνο με το αριστερό χέρι. Επίσης γράφει και με τα δύο.

Atlanta Hawks

Οι Hawks τη φετινή σεζόν είναι η προσωποποίηση της αστάθειας σε εκνευριστικό σημείο. Όλη η χρονιά είναι γεμάτη αντιφάσεις. Ένα roller-coaster εξαιρετικής άμυνας, εμπιστοσύνης, ασυντόνιστου χάους και ανασφάλειας.

Inside joke έχει γίνει στις κοινότητες των οπαδών, το γεγονός πως μετά από κάθε σερί νικών, ακολουθεί κατάρρευση και αντίστοιχο σερί με ήττες (πέντε φορές έγινε αυτό φέτος). Κάτι που φάνηκε με το “καλημέρα” της σεζόν, αφού ξεκίνησαν με ρεκόρ 9-2 και συνέχισαν με 1-10.

Είναι η χειρότερη ομάδα των φετινών playoffs σε διαφορά πόντων. Κατά μέσο όρο στην κανονική διάρκεια της σεζόν, έχαναν με 0,9 πόντους. Πώς γίνεται να τερμάτισαν με το 5ο seed και θετικό ρεκόρ; Ο λόγος είναι πως έχουν το πέμπτο καλύτερο ρεκόρ στο NBA, σε αγώνες που η διαφορά ήταν μικρότερη των πέντε πόντων το τελευταίο πεντάλεπτο. Παρ’όλα αυτά, περίπου μία στις πέντε ήττες τους κατέληγε σε συντριβή άνω των 20 πόντων.

Με δεδομένο ότι τελείωσαν την χρονιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: νίκες εναντίον των Cavaliers (δυο φορές) και των Celtics, το μοτίβο μας λέει πως θα ακολουθήσει η κατάπτωση.

Γιατί θα περάσουν

Όπως κι αν έχει, η Atlanta μπορεί να υπερηφανευτεί για την τέταρτη καλύτερη άμυνα της λίγκας (μετά από αυτές των Spurs, Warriors και Jazz). Dwight Howard και Paul Millsap κλείνουν την ρακέτα αεροστεγώς. Η ομάδα δέχεται μόλις 39,1 πόντους στο ζωγραφιστό (2οι στο ΝΒΑ), με συνέπεια να αναγκάζονται οι αντίπαλοι να σουτάρουν πολλά τρίποντα (2οι σε opponent 3PA) με μέτριο ποσοστό. Το ερώτημα είναι “ποια από τα δύο πρόσωπα θα εμφανιστεί;”; Αυτό της γρανιτένιας άμυνας που μπορεί να πνίξει οποιαδήποτε επίθεση ή αυτό της ασύνδετης ηττοπάθειας;

Fun fact #2: Οι Hawks έχουν καταφέρει να αγοράσουν εισιτήριο διαρκείας στα playoffs, έχοντας το δεύτερο μεγαλύτερο σερί μετά τους Spurs, με 10 συνεχόμενες παρουσίες στην post season.

Γιατί θα αποκλειστούν
  • Έχουν την τέταρτη χειρότερη επίθεση στη λίγκα. Καλές οι σοφιστείες περί άμυνας, αλλά το μπάσκετ κερδίζεται από την καλύτερη επίθεση.
  • Ο Dennis Schröder, στην πρώτη του χρονιά ως βασικό PG, παρότι τίμιος για 23χρονος, δεν κατάφερε να αντικαταστήσει επάξια τα παπούτσια του Jeff Teague. Είναι βαρόμετρο της ομάδας κι αυτό φαίνεται από την υπερβολική του πτώση στις ήττες σε κάθε στατιστική κατηγορία. Δεν ξεχνάμε ότι το προσωπικό του matchup είναι ο John Wall, ο οποίος ήταν πρώτος στο ΝΒΑ σε κλεψίματα, και είναι ιστορικά από τους καλύτερους guard-blockers.
  • H επίθεση των Hawks δίνει έντονα την αίσθηση της ανασφάλειας, αφού δεν υπάρχει κανείς καθαρός σκόρερ ούτε go to man. Αστείο είναι το γεγονός ότι είναι 28οι σε λάθη (TO ratio), πάνω μόνο από τους απύθμενους 76ers και τους Nets.
X-Factor

Θα μπορέσει ο Schröder να διεισδύσει επιτυχώς στην ρακέτα των αντιπάλων (τέταρτος σε drives per game); Θα λειτουργήσει η ασφυκτική in the paint άμυνα εναντίον των εξαιρετικών περιφερειακών σκόρερ των Wizards;

Πρόγραμμα

Game 1: Κυριακή 16 Απριλίου, Hawks @ Wizards, Verizon Center, Washington, D.C.,20:00 μ.μ.

Game 2: Πέμπτη 20 Απριλίου, Hawks @ Wizards, Verizon Center, Washington, D.C., 02:00 π.μ.

Game 3: Κυριακή 23 Απριλίου, Wizards @ Hawks, Philips Arena, Atlanta, 12:30 π.μ.

Game 4: Τρίτη 25 Απριλίου, Wizards @ Hawks, Philips Arena, Atlanta, 03:00 π.μ.

Game 5 (αν χρειαστεί): Τετάρτη 26 Απριλίου, Hawks @ Wizards, Verizon Center, Washington, D.C.

Game 6 (αν χρειαστεί): Παρασκευή 28 Απριλίου, Wizards @ Hawks, Philips Arena, Atlanta

Game 7 (αν χρειαστεί): Κυριακή 30 Απριλίου, Hawks @ Wizards, Verizon Center, Washington, D.C.

Τι θέλουμε να γίνει

Θέλουμε να αποκλειστούν οι Hawks. Όχι λόγω εμπάθειας, που συχνά χαρακτηρίζει τον γράφοντα συντάκτη του Ball Hog, αλλά για τον απλό λόγο ότι δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη σε κανένα επίπεδο. Στα μέσα της χρονιάς είχαν αποφασίσει να τινάξουν την ομάδα στον αέρα και να προχωρήσουν σε rebuilding, αλλά λόγω έλλειψης καλών προσφορών και μέτριας ανταγωνιστικότητας της Ανατολής, το ανέβαλλαν. Στα playoffs απαιτούμε οι ομάδες να έχουν φιλοδοξία.

Θέλουμε τους Wizards να αποδείξουν αυτό που προσπαθούν εδώ και λίγα χρόνια: το ότι μπορούν να κάνουν challenge την κορυφή της Ανατολής. Οι Cavaliers δείχνουν κουρασμένοι, οι Celtics έχουν τον αντιπαθή little-ass midget και οι Raptors ακόμα δεν έχουν μετακομίσει από τον Καναδά.

Τι θα γίνει

Wizards σε πέντε.

Fun fact #3: Οι Wizards είναι η καλύτερη ομάδα στη λίγκα στα πρώτα έξι λεπτά του αγώνα. Οι Hawks στην αντίστοιχη κατηγορία είναι 23οι.

The following two tabs change content below.
Αιρετικός Βουδιστής, θεοσεβούμενος αθεόφοβος, σκληροπυρηνικός συνομωσιολόγος, vegan αστρολόγος, αντικοινωνικός κοινωνιολόγος, πιστεύει στους εξωγήινους. Έχει περάσει περισσότερες ώρες ξύπνιος τη νύχτα βλέποντας NBA απ’ότι στο φως του ήλιου. Εμμονικός Fantasy Commissioner από το 2002, στις πιο «βαθιές» λίγκες του πλανήτη. Αν έπαιζε στο NBA, θα έστηνε αγώνες για να κερδίσει η ομάδα του στο fantasy. ΝΒΑ blogger από το 2007. Ακόμα πιστεύει πως ο Donté Greene θα γίνει All-Star.

References
1 Θα ήταν η πρώτη αν στην τελευταία αγωνιστική δεν ξεκούραζαν τους βασικούς τους.