Eastern Conference Semifinals 2017: Cleveland Cavaliers vs Toronto Raptors

Posted on May 1 2017 - 10:39am by Stavros Marinos

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στα playoffs της Ανατολής θα απολαύσουμε το matchup του Νιαγάρα. Ο γνωστός ποταμός συνδέει τις λίμνες Erie και Ontario, στις όχθες των οποίων βρίσκονται το Cleveland και το Toronto αντίστοιχα. Με αυτό το διακοσμητικό γεωγραφικό στοιχείο, σαν εισαγωγή κομματιού στη Eurovision, ας περάσουμε σε μια ανάλυση που με λεκτικά εφέ θα προσπαθήσει να παραπλανήσει τον αναγνώστη από την επιφανειακότητά της.

Στην Regular Season

Οι αγώνες μεταξύ των δύο ομάδων κατά την διάρκεια της σεζόν, μας ήταν άχρηστοι όσο οι ρώγες σε μια πανοπλία, όσο ένα βρεγμένο χαρτί τουαλέτας, όσο η ιδεολογία σε αριστερό, όσο το δικαίωμα ψήφου σε φασίστα,  όσο ένα random boner σε κηδεία… Οk, χάνουμε τον έλεγχο.

Κανένα σοβαρό συμπέρασμα δεν μπορεί να βγει από την κανονική διάρκεια, αφού οι τρεις πρώτοι αγώνες μεταξύ Cavs και Raptors έλαβαν χώρα τις πρώτες έξι εβδομάδες, ενώ ο τέταρτος την τελευταία μέρα της σεζόν, όταν και οι βασικοί του Cleveland ξεκουράζονταν, ενώ του Toronto, έπαιξαν κάτω από 20 λεπτά. Για την ιστορία, τους τρεις πρώτους αγώνες τους κέρδισαν οι Πρωταθλητές.

Τι έκαναν στον πρώτο γύρο 
Cleveland Cavaliers (4-0 vs Indiana Pacers)

Οι θεωρητικά κουρασμένοι Cavaliers, με την ευάλωτη φετινή άμυνα, επιβεβαίωσαν το αναμενόμενο και σκούπισαν τους Pacers. Μια σειρά που χρειάστηκε περισσότερη προσπάθεια από όσο ακούγεται, αφού κανένας αγώνας δεν κερδήθηκε με διαφορά άνω των έξι πόντων, ενώ χρειάστηκε και το ιστορικό come-back του τρίτου αγώνα.

Toronto Raptors (4-2 vs Milwaukee Bucks)

Αντίστοιχη επιβεβαίωση του κλισέ είχαμε και για τους Raptors, αφού έδειξαν πως δεν έχουν χάσει την ταυτότητα της ασταθούς ομάδας που δεν μπορείς να εμπιστευθείς. Έχουν γίνει πλέον αστείο τα “WTF Raptor games” αψυχολόγητης πορείας. Παραδοσιακά ηττήθηκαν τον πρώτο αγώνα της σειράς (όπως έχουν κάνει 11 φορές σε 12 σειρές στην ιστορίας τους), παρά το πλεονέκτημα έδρας, έχασαν με 27 πόντους στο Milwaukee, στον τελευταίο αγώνα βρέθηκαν πίσω στο σκορ, παρότι νωρίτερα είχαν προηγηθεί με 25, αλλά, τελικώς, κατάφεραν να προκριθούν.

Κίνηση ματ για τις τρεις σερί νίκες επί των Bucks που οδήγησαν στην πρόκριση ήταν η υποβάθμιση του Valanciunas στον πάγκο και το ξεκίνημα του Norman Powell. Καθυστέρησαν, αλλά την κατάλληλη στιγμή προσαρμόστηκαν στην έντονη κλίση του ΝΒΑ προς το small ball (aka long ball, δηλαδή γρήγορο guard σχήμα με stretch ψηλούς).

Γιατί θα περάσει το Cleveland

Πετάει ο γάιδαρος; Σπινιάρει η γάτα στο γιαούρτι; Μασάει η κατσίκα ταραμά; Χέζει η αρκούδα στο δάσος; Είναι δυνατόν το ποταπό Toronto, που αγκομάχησε για να ξεπεράσει τους νεανίες του Milwaukee, να σταματήσει τον Βασιλιά;

Απλά ντετερμινιστής ή LeBron fanboy ο αρθρογράφος; Όπως κι αν έχει, “το όλον είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του” έλεγε ο Αριστοτέλης και η αξία των Cavs είναι πολλαπλάσια του αθροίσματος των δύο Hall of Famers, ενός under-utilized λευκού all-star και μιας αγέλης με ρολίστες. Δεν έχουν φτάσει ακόμα στο φετινό breaking point κι εύκολα, ή σχετικά δύσκολα, θα περάσουν και θα φτάσουν στον τελικό όπως πάντα.

Μάθαμε από το snapchat του Richardon Jefferson πως αν οι Bucks κέρδιζαν τον έκτο αγώνα εναντίον των Raptors, οι Cavaliers θα γλίτωναν την προπόνηση της Δευτέρας.

Γιατί θα περάσει το Toronto

Για να έχει νόημα η παρούσα παράγραφος, πρέπει να βασιστούμε σε αρχές της Κβαντικής μηχανικής, και να αποδεχτούμε την ύπαρξη παράλληλων συμπάντων, όπου ο χρόνος εξελίσσεται ταυτόχρονα, αλλά εναλλακτικά. Σε μια τέτοια περίπτωση, υπάρχει η πιθανότητα να περάσουν οι Raptors. Μπορεί να μην υπάρχει πλέον ο συμπαθέστατος Biyombo να ελέγξει την ρακέτα, αλλά η παρουσία των Ibaka και, πλέον και του Norman Powell, στην πεντάδα, έχει ανεβάσει το Toronto σε άλλο επίπεδο. Παρότι εξακολουθούν να είναι η ομάδα με τα περισσότερα iso και τις λιγότερες assists στο NBA, πλέον έχουν κι άλλες λύσεις. Οι Ibaka και P.J. Tucker θεωρούνται από τους καλύτερους αμυντικούς στις θέσεις τους, και σίγουρα θα θέσουν σοβαρό εμπόδιο στις επελάσεις του LeBron.

X-Factors 

Cavaliers: Ήδη έχουν μπει σε playoff usage/rotation. Δηλαδή φορτωμένο usage σε Irving, LeBron, μειωμένος ρόλος για τον Love κι έκτακτη υποστήριξη του εκάστοτε hot hand ρολίστα. Ποιος από όλους θα αποτελέσει πιο αξιόπιστη σταθερή πηγή σκοραρίσματος; J.R. Smith, Korver, Frye;

Raptors: Norman Powell. Στους τρεις τελευταίους αγώνες που ξεκίνησες βασικός, έχει 15 ppg κι ακόμα δεν έχει αστοχήσει σε τρίποντο μετρώντας 9/9.

Πρόγραμμα

Game 1: Τρίτη, 2 Μαΐου 2017, 02:00 π.μ.

Game 2: Πέμπτη 4 Μαΐου 2017, 02:00 π.μ.

Game 3: Σάββατο 6 Μαΐου 2017, 02:00 π.μ.

Game 4: Κυριακή 7 Μαΐου 2017, 10:30 μ.μ.

Game 5 (αν χρειαστεί): Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Game 6 (αν χρειαστεί): Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Game 7 (που δεν θα χρειαστεί): Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Τι θέλουμε να γίνει

Θέλουμε οι Raptors να φανούν αντάξιοι των περιστάσεων, να καθιερωθούν σαν μια σεβαστή δύναμη της Ανατολής και να πέσουν ηρωικά με 4-2.

Τι θα γίνει

Ο Μήτσος (ο) Μαυράκης στο preview των Raptors με τους Bucks για τον προηγούμενο γύρο, παρομοίαζε τον ενδεχόμενο αποκλεισμό των Καναδών, με την ετήσια αρπαγή της Περσεφόνης από τον Άδη. Τι ειρωνεία που ο αποκλεισμός τους ξεκινάει Πρωτομαγιά, την ημέρα που παραδοσιακά γιορτάζεται η επιστροφή της Περσεφόνης στην μητέρα της, Δήμητρα. Διπλή ειρωνεία (με κίνδυνο γραφικότητας): το όνομα “Δημήτρης” στα Αγγλικά, συχνά ταυτίζεται με το “James”.

The following two tabs change content below.
Αιρετικός Βουδιστής, θεοσεβούμενος αθεόφοβος, σκληροπυρηνικός συνομωσιολόγος, vegan αστρολόγος, αντικοινωνικός κοινωνιολόγος, πιστεύει στους εξωγήινους. Έχει περάσει περισσότερες ώρες ξύπνιος τη νύχτα βλέποντας NBA απ’ότι στο φως του ήλιου. Εμμονικός Fantasy Commissioner από το 2002, στις πιο «βαθιές» λίγκες του πλανήτη. Αν έπαιζε στο NBA, θα έστηνε αγώνες για να κερδίσει η ομάδα του στο fantasy. ΝΒΑ blogger από το 2007. Ακόμα πιστεύει πως ο Donté Greene θα γίνει All-Star.