MoneyBall: 2017 CBA (part II)

Posted on Jul 25 2017 - 10:54am by Nicolas Radicopoulos

Στις 19 Ιανουαρίου 2017 η λίγκα του ΝΒΑ και η Ομοσπονδία των Παιχτών (National Basketball Players Association – NBPA)  υπέγραψαν τη νέα CBA (Collective Bargaining Agreement), τη 2017 CBA, όπως καλείται, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από την 01 Ιουλίου 2017. Η νέα αυτή σύμβαση θα έχει εφταετή διάρκεια, καλύπτοντας χρονικά την περίοδο από τη σεζόν 2017-18 ως και τη σεζόν 2023-24. Και οι δύο αντισυμβαλλόμενες πλευρές, η Λίγκα και η Ομοσπονδία των Παιχτών, έχουν τη δυνατότητα να καταγγείλουν τη σύμβαση, τερματίζοντάς την, μετά τη σεζόν 2022-23, ενημερώνοντας σχετικά τον έτερο συμβαλλόμενο το αργότερο μέχρι την 15η Δεκεμβρίου του 2022.

Μέσα από την στήλη MoneyBall του TheBallHog.Net θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε και να αναλύσουμε τις βασικότερες των αλλαγών που η καινούρια σύμβαση επιφέρει στον μαγικό κόσμο, πίσω από τον Μαγικό -αγωνιστικό- Κόσμο του ΝΒΑ, τον κόσμο των front offices των 30 ομάδων της λίγκας, έναν κόσμο από τον οποίον εξαρτάται -διαρκώς σε σημαντικότερο βαθμό- η αγωνιστική απόδοση των ομάδων, μιας και από τα εκεί δεδομένα και τις εκεί αποφάσεις, όπως αυτές καθορίζονται και περιορίζονται από την εκάστοτε CBA, διαμορφώνεται το αγωνιστικό σύνολο που κάθε ομάδα θα διαθέτει μες στη σεζόν.

Εν είδει disclaimer, να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα κείμενα, όπως φανταζόμαστε είναι εύλογο, δεν αποτελούν πρωτότυπη δουλειά ως προς το περιεχόμενό τους, αλλά μεταφράσεις νομικών και οικονομικών κειμένων, μεταφορές και αποδόσεις εννοιών, σε μια -αρκετά επίπονη, είναι η αλήθεια- προσπάθεια εκλαϊκευσης και απλουστευμένης απόδοσης, άλλων λιγότερο, κι άλλων περισσότερο, σύνθετων εννοιών. Οι πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για τον συγκεκριμένο σκοπό αναφέρονται στο τέλος των κειμένων. 

Τέλος, να σημειωθεί ότι όροι που έχουν αναλυθεί εκτενώς στα προηγούμενα κείμενα της στήλης MoneyBall, μέσα στα πλαίσια παρουσίασης και ανάλυσης των ισχύοντων της προηγούμενης CBA – αλλά και της ιστορικής εξέλιξης κάποιον βασικών εννοιών των CBAs γενικότερα-, δεν θα επεξηγούνται ξανά εντός του παρόντος κειμένου, ούτε θα γίνονται τακτικές παραπομπές στα προηγούμενα αυτά κείμενα, για την αποφυγή της τακτικής αυτοαναφορικότητας, αλλά και της κόπωσης του αναγνώστη, οπότε καλό θα ήταν ο όποιος ενδιαφερόμενος να απευθυνθεί αρχικά στα προηγούμενα κείμενα της στήλης.

Συλλογική Σύμβαση NBA
2017 CBA (Collective Bargaining Agreement)

(συνέχεια από το 2017 CBA (part I))

Επεκτάσεις Συμβολαίων – Διατήρηση Παιχτών
Επεκτάσεις Veteran Συμβολαίων
  • Αυξημένη Διάρκεια Συμβολαίων. Με τη CBA του 2011 δυνητικές επεκτάσεις συμβολαίων Βετεράνων (Veteran extensions, όπως αναφέρονται, διαφορετικές από τις Designated Veteran Player Extensions που θα δούμε παρακάτω, θα χρησιμοποιείται ο αγγλικός όρος για λόγους τόσο ευκολίας, όσο και συνήθειας) μπορούσαν να καλύπτουν μέχρι τέσσερα έτη συνολικά. Με τη 2017 CBA τα Veteran Extensions θα επιτρέπεται να είναι διάρκειας ως πέντε χρόνων, με τα τέσσερα χρόνια να είναι της επέκτασης και ο πέμπτος χρόνος ο τελευταίος του τρέχοντος συμβολαίου που ανανεώνεται ή, αντίστοιχα, τρία νέα έτη επέκτασης και δύο του τρέχοντος συμβολαίου.
  • Έτη Ωρίμανσης Συμβολαίων για τη Δυνατότητα Επέκτασης. Επιπλέον, κάθε συμβόλαιο, πλην των Rookie Συμβολαίων, που είναι τριετούς ή τετραετούς διάρκειας, θα μπορεί να ανανεώνεται βάσει της Veteran Extension με το που θα συμπληρώνονται δύο χρόνια από την αρχική υπογραφή του. Με την προηγούμενη CBA δεν υπήρχε δυνατότητα επέκτασης συμβολαίων για εκείνα διάρκειας μικρότερη των τεσσάρων ετών, αλλά και για τα τεσσάρων ετών, η επέκτασή τους επιτρεπόταν μόνο μετά τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την αρχική υπογραφή τους.
    Τα συμβόλαια πενταετούς διάρκειας μπορούν να ανανεωθούν μετά τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την αρχική υπογραφή τους.
  • Salary Πρώτου Χρόνου. Το μέγιστο ποσό που μπορεί να λάβει ένας παίχτης που θα ανανεώνει βάσει της Veteran Extension (και όχι της Designated Veteran Player Extension, που θα αναλυθεί ακολούθως) αυξάνεται με τη νέα CBA από το 107,5% του τελευταίου έτους του ήδη υπογεγραμμένου και τρέχοντος συμβολαίου στο 120% του μεγαλύτερου ποσού, είτε του salary του παίχτη του τελευταίου έτους του τρέχοντος συμβολαίου του, είτε του μέσου εκτιμώμενου salary του παίχτη για το έτος που η επέκταση υπογράφεται.
  •  Χρόνος Υπογραφής Επέκτασης. Εάν ένας παίχτης και μια ομάδα επιθυμούν να προβούν στην υπογραφή Veteran Extension (και όχι της Designated Veteran Player Extension, που θα αναλυθεί ακολούθως) έναν χρόνο πριν την 1η Ιουλίου που προηγείται της σεζόν που θα τρέξει το συμβόλαιο της επέκτασης, τότε η επέκταση μπορεί να διαπραγματευτεί και υπογραφεί κατά τη διάρκεια της off-season, δηλαδή της περιόδου μεταξύ 1ης Ιουλίου και την έναρξη της σεζόν.
Επεκτάσεις Designated Veteran Παικτών
Κριτήρια και Χρονική Διάρκεια

Έτη στη Λίγκα και Κριτήρια Απόδοσης. Designated Veteran Player Extension μπορούν να λάβουν οι παίχτες που παίζουν στο NBA εφτά ή οχτώ χρόνια, χωρίς να έχουν αλλάξει ποτέ ομάδα, ή που έχουν γίνει trade κατά τις πρώτες τέσσερις σεζόν τους στη λίγκα και που πληρούν συγκεκριμένα αγωνιστικά κριτήρια.

Κριτήρια Απόδοσης για Δικαίωμα υπογραφής Designated Veteran Player Extension

Για να μπορεί να υπογράψει ένας παίχτης την Designated Veteran Player Extension που περιεγράφηκε ανωτέρω, ή το maximum συμβόλαιο που θα περιγραφεί ακολούθως, θα πρέπει κατά τον χρόνο υπογραφής αυτών να πληρεί τουλάχιστον ένα των κάτωθι κριτηρίων:

  • Ο παίχτης να έχει ανακηρυχθεί Αμυντικός της Χρονιάς σε μία από τις δύο τελευταίες σεζόν προ της υπογραφής της επέκτασης του συμβολαίου του.
  •  Ο παίχτης να έχει ανακηρυχθεί MVP σε μία από τις τρεις τελευταίες σεζόν προ της υπογραφής της επέκτασης του συμβολαίου του.

  • Ο παίχτης να έχει επιλεγεί σε μία εκ των τριών All-NBA Τeam σε μία από τις δύο τελευταίες σεζόν προ της υπογραφής της επέκτασης του συμβολαίου του.

Οι παίκτες των ανωτέρω κριτηρίων θα μπορούν να υπογράψουν επέκταση συνολικής διάρκειας ως έξι χρόνων, είτε πέντε νέων ετών και του ενός τελευταίου στο τρέχον συμβόλαιο, είτε τεσσάρων νέων ετών και δύο του τρέχοντος συμβολαίου.

Κάθε παίχτης που θα υπογράψει επέκταση συμβολαίου με τα άνωθεν κριτήρια (ή θα υπογράψει ως free agent βάσει αυτών) δεν μπορεί να γίνει trade για έναν χρόνο από την ημέρα υπογραφής του σχετικού συμβολαίου.

Έτη Ωρίμανσης Συμβολαίων για τη Δυνατότητα Επέκτασης. Οι Designated Veteran Player Extensions μπορούν να υπογραφούν μετά την συμπλήρωση τριών ετών από την αρχική υπογραφή του τρέχοντος συμβολαίου του παίχτη.

Περίοδος Υπογραφής. Οι Designated Veteran Player Extensions μπορούν να διαπραγματευτούν και υπογραφούν μόνο κατά τη διάρκεια της off-season, δηλαδή από την 1η Ιουλίου ως την έναρξη της σεζόν.

Salary

Οι Designated Veteran Player Extensions έχουν εύρος salary για τον παίχτη που την υπογράφει μεταξύ του 30% και του 35% του συνολικού Salary Cap της ομάδας του πρώτου έτους ισχύς του νέου επεκτεταμένου συμβολαίου. Με την προηγούμενη CBA το ποσοστό δεν μπορούσε να ξεπερνά το 30% του συνολικού Salary Cap της ομάδας του πρώτου έτους ισχύς της επέκτασης.

Designated Veteran Player Free Agents

Οι free agents με οχτώ ή εννέα χρόνια παρουσίας στη λίγκα, οι οποίοι δεν έχουν αλλάξει ποτέ ομάδα (με την εξαίρεση της περίπτωσης που έχουν γίνει trade εντός των πρώτων τεσσάρων ετών τους στη λίγκα) και που πληρούν τα ανωτέρω αναφερθέντα κριτήρια, θα μπορούν να υπογράψουν με την ομάδα τους επέκταση συμβολαίου με maximum αποδοχές που θα φτάνουν το 35% του salary cap για τον πρώτο χρόνο του νέου συμβολαίου τους. Με τη 2011 CBA, το ποσοστό δεν μπορούσε να ξεπερνά το 30%. Τα συμβόλαια που θα υπογράφονται βάσει αυτού του κανόνα θα είναι υποχρεωτικά πενταετούς διάρκειας.

Κατ’ εξαίρεση, λόγω της ύπαρξης του συγκεκριμένου κανονισμού από την off season του 2017, δίνεται η δυνατότητα για όσους παίχτες πληρούσαν τα ανωτέρω κριτήρια κατά την off season του 2016 και είχαν συμπληρώσει τον 8ο ή 9ο χρόνο συμμετοχής τους στο ΝΒΑ (και επιπλέον δεν είναι unrestricted free agents την off season του 2017) να μπορούν να υπογράψουν κι αυτοί την συγκεκριμένη επέκταση κατά την off season του 2017.

Παίχτες που μπορούν να υπογράψουν Designated Player Συμβόλαια ή Επεκτάσεις κατά την 2017 offseason

Stephen Curry (συμβόλαιο): 2014-15 και 2015-16 MVP – υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο ύψους $ 201,2. 

Russell Westbrook (επέκταση): 2016-17 ΜVP – αναμένεται να υπογράψει.

James Harden (επέκταση): 2014-15 και 2016-17 All-NBA Team – υπέγραψε πενταετή (ένα τρέχον πλέον τέσσερα) επέκταση ύψους $ 181,2.

John Wall (επέκταση): 2016-17 All-NBA Team – Ανανέωσε για $170 εκατ. για τέσσερα χρόνια1)Το τρέχον συμβόλαιό του διαρκεί μέχρι και τη σεζόν 2018-19, η επέκταση μπαίνει σε εφαρμογή από τη σεζόν 2019-20, με τον τέταρτο χρόνο να είναι player option..

Rookie Scale Extensions

Maximum Ετήσια Salaries στις Rookie Scale Extensions: Ο κανόνας που επιτρέπει σε μια ομάδα και έναν παίκτη που πληρoί συγκεκριμένα αγωνιστικά κριτήρια να μπορούν να υπογράψουν επέκταση που θα φτάνει ως και το 30% του salary cap κατά το πρώτο έτος ισχύς αυτής παραμένει, με τη διαφοροποίηση πως αλλάζουν τα κριτήρια υπαγωγής σε αυτόν, καθώς αυτά είναι πλέον τα ίδια με τα ανωτέρω αναφερθέντα.
Επιπρόσθετα, αν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ή και υπογραφής μεταξύ ομάδας και παίχτη για την Rookie Scale Extension ο παίχτης δεν έχει ήδη καλύψει τα προβλεπόμενα κριτήρια η συμφωνία μπορεί να προβλέπει διαφορετικά ποσοστά του salary cap ανάμεσα στο 25% και το 30%, ανάλογα με το αν ο παίχτης θα καταφέρει μες στην επόμενη σεζόν να τα καλύψει ή όχι. Για παράδειγμα, μπορεί η συμφωνία που θα υπογραφεί κατά την off season πριν τη σεζόν Χ1 να προβλέπει πως το νέο συμβόλαιο θα τρέξει στο 30% του salary cap της επόμενης σεζόν Χ2 αν ο παίχτης βγει MVP στη σεζόν Χ1 αλλιώς στο 27,5% του salary της Χ2 αν επιλεχθεί σε μία από τις δύο πρώτες All-NBA teams τη σεζόν Χ1.

Designated Rookie Scale Player Extensions: Ο αριθμός των Designated Rookie Scale Player Extensions που μπορεί μια ομάδα να διαθέτει οποιαδήποτε χρονική στιγμή στο roster της αυξάνεται από έναν σε δύο.

Rookie Scale Extension Deadline: Τα Rookie Scale Extensions πλέον δεν μπορούν να υπογραφούν ως τις 23:59 της 31ης Οκτώβρη, όπως ίσχυε με την 2011 CBA, αλλά πλέον χρονικά η δυνατότητα υπογραφής τους σταματά κατά τις 18:00 την προηγούμενη της έναρξης της σεζόν ημέρας.

Μέγιστος Επιτρεπόμενος Αριθμός Ειδικών Συμβολαίων

Η νέα CBA θέτει περιορισμό στον αριθμό των designated παικτών που μία ομάδα μπορεί να έχει στο roster της σε κάθε δεδομένη χρονική στιγμή. Συγκεκριμένα, μία ομάδα μπορεί να έχει μέχρι δύο designated rookies (που έχουν λάβει μεγαλύτερης διάρκειας συμβόλαιο) και μέχρι δύο designated veterans (που έχουν λάβει maximum συμβόλαιο ίσο ή μεγαλύτερο με το 30% του salary). Υπάρχει, ωστόσο, ο πρόσθετος περιορισμός πως μόνο ένας designated rookie και μόνο ένας designated μπορούν να έχουν αποκτηθεί από trade από την κάθε ομάδα.

Κανόνας Συμβολαίων για Παίχτες άνω των 38 ετών

Ο κανόνας του ΝΒΑ για τους παίχτες άνω των 36 ετών (Over-36 Rule) με την 2017 CBA τροποποιείται και γίνεται άνω των 38 ετών (Over-38 Rule).

Ο συγκεκριμένος κανόνας, από το όριο των 36 ετών ακόμα, είχε σχεδιαστεί για να περιορίζει μία ενδεχόμενη “τρύπα” στο όλο σύστημα του salary cap. Συγκεκριμένα, αποσκοπεί στο να περιορίζει τα μακράς διάρκειας συμβόλαια για παίχτες μιας ηλικίας και πάνω, συμβόλαια που θα “έτρεχαν” και μετά τα 36 χρόνια ενός παίχτη και την ενδεχόμενη απόσυρση αυτού από την ενεργό δράση, ουσιαστικά “απλώνοντας” την πληρωμή των ενεργών χρόνων προσφοράς του στην ομάδα και σε διάστημα μετά την πέρας αυτής.

Ο κανόνας για τους άνω των 36 ετών παίχτες, συνεπώς, στοχεύει στο να αποθαρρύνει τέτοιες πρακτικές, με το να “φορτώνει” το cap για τα μακροχρόνια συμβόλαια, διάρκειας τεσσάρων ή πέντε ετών, που υπογράφονται από παίχτες μιας ηλικίας και πάνω στα αρχικά χρόνια αυτών. Ουσιαστικά μεταφέρει το ποσό που υπολογίζεται στο salary cap της ομάδας από τα τελευταία χρόνια των συγκεκριμένων συμβολαίων και τα υπολογίζει στα αρχικά χρόνια αυτών. Έτσι, για έναν 32χρονο παίχτη, ο κανόνας των άνω των 36 χρόνων υπολογίζει στα πρώτα χρόνια του συμβολαίου το ποσό που θα υπολογιζόταν στο cap τον πέμπτο χρόνο. Για παίχτες ηλικίας 33 και 34 ετών μεταθέτει τον πέμπτο χρόνο στα πενταετή συμβόλαια και τον τέταρτο χρόνο στα τετραετή που υπογράφηκαν χωρίς Bird Rights. Για 35χρονο παίχτη μεταθέτει τον τέταρτο και πέμπτο χρόνο ενδεχόμενων σχετικών συμβολαίων για κάθε είδους συμβόλαιο.

Ο συγκεκριμένος κανόνας δεν περιορίζει στην ουσία παίχτες 32 ετών και πάνω να υπογράφουν μακροχρόνια συμβόλαια, αλλά στην ουσία περιορίζει το ύψος αυτών των συμβολαίων. Με τη χρονική μετάθεση των πληρωμών των τελευταίων ετών αυτών των συμβολαίων στα πρώτα χρόνια αυτών, ουσιαστικά τους απαγόρευε τα maximum συμβόλαια. Και τούτο καθώς ένα max συμβόλαιο στον πρώτο χρόνο αυτού δεν μπορεί να ξεπερνά το ποσοστό του salary που ο σχετικός κανόνας επιβλέπει. Αν σε αυτό το ποσοστό προστίθεται η πληρωμή επόμενων ετών, αυτόματα το συμβόλαιο θα ήταν έκνομο, άρα αδύνατο να υπογραφεί.

Η αλλαγή του ορίου από άνω των 36 σε άνω των 38, είναι που θεωρήθηκε ως προσωπική διευκόλυνση του προέδρου και του αντιπροέδρου της Ένωσης των Παιχτών (NBPA) Chis Paul και LeBron James αντίστοιχα, που τους επηρέαζε άμεσα.

Πηγές άρθρου:

http://www.cbafaq.com/salarycap.htm#Q82.
http://heathoops.com/2016/12/nba-players-association-reach-agreement-on-new-cba/.
http://heathoops.com/2016/12/the-death-of-the-free-agency-rebuilding-plan/.
http://www.basketballinsiders.com/chat/nba-chat-with-larry-coon-12222016/.
http://basketball.realgm.com/article/244358/The-Most-Impactful-New-Element-Of-The-NBAs-New-CBA.
http://fansided.com/2016/12/21/cba-conduct-prohibitions/.
http://www.basketballinsiders.com/podcast-impact-of-the-new-cba/.
https://mobile.twitter.com/EricPincus/status/817469694034644993.
http://basketball.realgm.com/analysis/246574/CBA-Encyclopedia-Tampering.
http://basketball.realgm.com/analysis/246593/CBA-Encyclopedia-Designated-Veteran-Contracts.
http://basketball.realgm.com/analysis/243492/CBA-Encyclopedia-Designated-Player-Provision.
https://mediacentral.nba.com/wp-content/uploads/sites/3/2017/06/2017-CBA-Principal-Deal-Points.pdf.

Κατακλείδα κάθε άρθρου, δεν θα μπορούσε να μην είναι τα sites και οι δημοσιογράφοι αυτών, που αποτελούν εδώ και χρόνια τις εγκυκλοπαίδειες, δικές μας, αλλά και παγκοσμίως, γύρω από τα θέματα salary του ΝΒΑ, έχοντας μάλιστα, αρκετές φορές διορθώσει το ίδιο το ΝΒΑ, γύρω από ζητήματα που αφορούν τη CBA και τα συμβόλαια παιχτών. Πρώτο και παλαιότερο είναι το NBA Salary Cap FAQ του Larry Coon, από κοντά ακολουθεί ο Eric Pincus του Basketball Insider, ενώ για χρόνια πολύ αναλυτικός ήταν και ο Βρετανός (και όμως!) Mark Deeks2)Εκθεισιασμένου κι από τον Zach Lowe. του ShamSports.

Για οποιεσδήποτε απορίες ή λεπτομέρειες θεωρείτε πως δεν καλύφθηκαν επαρκώς στο παρόν άρθρο, μπορείτε να μας ρωτήσετε στα comments, να μας στείλετε mail στο theballhogsite@gmail.com, στο twitter account μας ή στη σελίδα μας στο facebook.

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Το τρέχον συμβόλαιό του διαρκεί μέχρι και τη σεζόν 2018-19, η επέκταση μπαίνει σε εφαρμογή από τη σεζόν 2019-20, με τον τέταρτο χρόνο να είναι player option.
2 Εκθεισιασμένου κι από τον Zach Lowe.