Farewell to Arms 2019: #21 Minnesota Timberwolves

Posted on Jun 2 2019 - 8:22am by Nicolas Radicopoulos

Μία γεμάτη σεζόν για τους Wolves, που ξεκίνησε αμέσως μετά την πρώτη συμμετοχή της ομάδας σε Playoffs μετά από 17 χρόνια, μετατράπηκε αυτόματα σε ανέκδοτο, με το συνονθύλευμα του Thibodeau να θυμίζει περισσότερο περιοδεύοντα θίασο, ώσπου με την απομάκρυνση του τελευταίου δείχνει να μπαίνει πια σε σωστές βάσεις. Ο δρόμος είναι μακρύς, το συμβόλαιο του Wiggins χείριστο, μα τα πρώτα βήματα της νέας εποχής ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. 

Για να τα δούμε όλα αυτά όμως με τη σειρά.

 

Η σεζόν που τέλειωσε

Ήταν σεζόν έντασης, αλλαγών και εν τέλει θετικών εξελίξεων.

Για να ξεκινήσουμε από τα απλά, μιας και τα περισσότερα ήταν “έντονα” και σημάδεψαν τη σεζόν, να μιλήσουμε για την γενικά θετικότατη παρουσία των rookies Josh Okogie και Keita Bates-Diop, ίσως των μοναδικών θετικών κληροδοτημάτων των χρόνων Thibodeau.

Στα θετικά και η “Prince Jersey” της ομάδας.

Και αν η “περιγραφή της σεζόν που τελείωσε” σας φαντάζει γρήγορη και ελλειπής, θα σας παρακαλέσω να μην προτρέχετε. Τα περισσότερα είναι στην αμέσως επόμενη παράγραφο, ακριβώς λόγω της σπουδαιότητας, αλλά και της έντασης, αυτών.

Τι την σημάδεψε;

Ου!

Όρεξη να έχετε!

Θυμάστε;

Οι Wolves κάθε άλλο παρά βαρετή σεζόν είχαν!

Τι περιμένουμε να κάνουν το καλοκαίρι;

Η μετά-Thibodeau εποχή δείχνει να μπαίνει σε σωστές βάσεις. Παρότι στη θέση του General Manager έχει διατηρηθεί ο Scott Layden, ο άνθρωπος που βρέθηκε στην εντυπωσιακή κατάσταση να απολύσει τον προπονητή Thibodeau, παρότι ο τελευταίος, ως President of Basketball Operations ήταν ταυτόχρονα και προϊστάμενός του, πλέον οι αρμοδιότητές αυτού θα είναι αρκετά περιορισμένες και ο ίδιος πλαισιωμένος με ανθρώπους που στην πολυετή παρουσία τους στη Λίγκα έχουν επιδείξει εντυπωσιακό έργο.

Παρότι η πρώτη επιλογή για τη θέση του President of Basketball Operations στη θέση του Thibs ήταν ο Michael Winger, assistant GM τον Clippers, αυτός αρνήθηκε τη θέση, λέγοντας πως δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του να αφήνει τους Clips αυτή την στιγμή, αποτυπώνοντας εύγλωττα τη διαδρομή προς την άψογη οργάνωση και την υγεία σε όλα τα επίπεδα οργανωτικά των κάποτε φτωχών συγγενών του LA. Αντ’αυτού τη θέση έλαβε ο σαραντάρης Gersson Rosas. Ο Rosas για να αναλάβει την προεδρία των Wolves αφήνει μετά από 17 χρόνια τους Houston Rockets, τους στους οποίους είχε προσφέρει τις υπηρεσίες του από διάφορες θέσεις, τα τελευταία εφτά χρόνια ως Vice President of Basketball Operations, ως το δεξί χέρι του Daryl Morey δηλαδή.

Στις πρώτες του κινήσεις, ο Rosas προσέλαβε τον Sachin Gupta από τους Detroit Pistons, για να καλύψει τη θέση του Vice President of Basketball Operations (θέση που μέχρι τώρα δεν υπήρχε στον οργανισμό). Με τον Gupta o Rosa είχε συνεργαστεί στις κοινές τους ημέρες στους Rockets, ενώ στους Pistons έμεινε μόλις για έναν χρόνο, καθώς πέρσι είχε προσληφθεί για να μαζέψει -ό,τι και όπως μπορούσε- τα ασυμμάζευτα που είχε αφήσει πίσω του ο Stan Van Gundy σαν Πρόεδρος της ομάδας (τα έχουμε πει άπειρες φορές για τους coaches/GMs, μην τα ξαναλέμε, ευτυχώς ο Thibodeau ήταν ο τελευταίος τέτοιος). Το “βαρύ χαρτί”, ωστόσο, στο βιογραφικό του, ήταν το έργο τους στους Sixers επί Hikie (πρώην Rockets αμφότεροι γαρ), όπου στον Gupta χρεώνονται μία σειρά από πετυχημένες κινήσεις.

Ακόμα, στο αναβαθμισμένο front office προστέθηκε και ο Gianluca Pascucci, ωςassistant General Manager, επίσης μία νεοϊδρυθείσα θέση, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν ο Διευθυντής του Global Scouting των Brooklyn Nets. Ο Pascucci είχε και αυτός με τη σειρά του συνεργαστεί με τον Rosa στους Houston Rockets.

Tέλος, παρά τις συνεντεύξεις που έκανε σε διάφορους υποψήφιους ο Rosas, τελικά προτιμήθηκε η ανανέωση της εμπιστοσύνης του οργανισμού στο πρόσωπο του 33χρονου Ryan Saunders, που, παρά το 17-25 ρεκόρ του ως interim coach, είχε σωρεία τραυματισμών να αντιμετωπίσει, αλλά και την θετικότατη γνώμη του superstar της ομάδας, Karl-Anthony Towns να βαραίνει υπέρ του. Η επιλογή, βάσει ως τώρα είδαμε από τον γιο του πρόωρα θανόντα Flip, κρίνεται ορθή και απόλυτα δικαιολογημένη.

Στα αγωνιστικά τώρα, ο Jeff Teague έχει ένα player option αξίας $19 εκατ. για την επόμενη σεζόν και όλα συνηγορούν πως θα την ενεργοποιήσει. Με αυτό ως δεδομένο, οι Wolves, με salary projection στα $109 εκατ. έχουν δεσμευμένα $110 εκατ. σε μόλις οχτώ παίχτες: τους Wiggins, Towns, Teague, Dieng, Covington, Saric, Okogie, Bates-Diop. Πρόβλημα.

Διατηρούν τα birds ή τα early birds των Taj Gibson, Jerryd Bayless, Tyus Jones, Derrick Rose, αλλά δεν νομίζω πως προτίθενται να περάσουν το salary floor ($132 εκατ.) για τους συγκεκριμένους παίχτες.

Από το draft έχουν να επιλέξουν στο #11 και το δεύτερο pick των Heat, άρα δεν περιμένει από εκεί κανείς θαύματα.

Μόνο ρεαλιστικό εργαλείο, συνεπώς, στα χέρια του νέου front office το ύψους $9.2 εκατ. non-taxpayer mid-level exception, το οποίο μπορεί είτε να δοθεί ολόκληρο για έναν παίχτη, είτε να “σπάσει” σε περισσότερους. Από εκεί και πέρα έχουν ένα trade exception ύψους $2,7 εκατ. από το trade του Justin Patton στους Sixers και μετά μόνο minimum συμβόλαια.

Θα τα καταφέρουν;

Η αλήθεια είναι πως ο ιδιοκτήτης Glen Taylor με εξέπληξε ευχάριστα με το front office που έστησε. Αυτό αποτελείτε πλέον από πολύπειρους και ικανότατους ανθρώπους. Ε, σε αυτούς έχω εμπιστοσύνη. Το μεγάλο στοίχημα είναι αν θα καταφέρουν να ανταλλάξουν τα συμβόλαια των Teague και Dieng, λαμβάνοντας πίσω οτιδήποτε που θα έχει θετική αξία, και μην πληρώνοντας πολλά για να τα βγάλουν από τα βιβλία τους. Λογικά η χρονιά θα είναι μεταβατική, αλλά τα χρόνια του Towns δεν περισσεύουν για να ξοδεύονται. Γενικά πάντως δεν υπάρχει πίεση σε αυτό το νέο ξεκίνημα και οι βάσεις που τέθηκαν δείχνουν αυτή την στιγμή σωστές και γερές. Ίσως το γεγονός πως τα χέρια τους δείχνουν “δεμένα” στο ξεκίνημα να γίνει πλεονέκτημα στα χέρια τους, με κάτι ευφάνταστο που τώρα κανείς μας δεν μπορεί να δει ή να μαντέψει.

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.