Farewell to Arms 2019: #3 Milwaukee Bucks

Posted on Jun 16 2019 - 10:14am by Nicolas Radicopoulos

Η απόκτηση του Mike Budenholzer άλλαξε τόσο την αγωνιστική εικόνα, όσο και το συνολικότερο status του οργανισμού, καθώς και τις προσδοκίες που είχαν. Και αν όλη η σεζόν είχε τους Bucks να αποδίδουν με εξαιρετική αποτελεσματικότητα, η δεύτερη παράταση του Game-3 στο Toronto στους τελικούς της Ανατολής κόλλησε την ομάδα και ο coach δεν κατάφερε να την βοηθήσει να ξεκολλήσει. Όμως τα κρίσιμα είναι αυτά που είναι μπροστά τους, με κάθε σημαντικό παίχτη της ομάδας που δεν λέγεται “Antetokounmpo” (άντε και “Bledsoe”) να είναι ελεύθερος από την 1η Ιούλη. 

Η σεζόν που τέλειωσε

H επιλογή του Mike Budenholzer για τη θέση του προπονητή της ομάδας αποδείχθηκε άμεσα η σωστότερη επιλογή του οργανισμού, μαζί με την επιλογή του Antetokounmpo στο #15 του 2013, τα τελευταία 40 χρόνια.

Η μεταμόρφωση που αυτός επέφερε, με σχεδόν το ίδιο roster σε σχέση με μία σεζόν πριν ήταν εκπληκτική:

Τα νούμερα των Bucks στη regular ήταν τέτοια σε άμυνα και επίθεση, που μιλούν από μόνα τους και δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να προσθέσει κανείς:

Η απόδοσή τους ήταν συντριπτική. Τόσο απόλυτα, όσο και συγκριτικά:

Το μόνο που πρέπει να σημειώσει κανείς είναι πως από το 1997 ως και πέρσι, από τις 11 ομάδες που είχαν επιτύχει (τουλάχιστον) τέτοιο Net Rating στη regular, οι οχτώ είχαν πάει Τελικό και οι εφτά είχαν κατακτήσει το Πρωτάθλημα.

Και αυτός ήταν ο στόχος των φετινών Bucks: το Πρωτάθλημα.

Εκεί στόχευαν άλλωστε οι κινήσεις του GM Jon Horst, που απέκτησε midseason τον George Hill, έναντι των κακών συμβολαίων των Dellavedova και Henson (και ενός πρώτου pick), αλλά και τον Mirotic, έναντι του Maker και τεσσάρων picks δεύτερου γύρου.

Τι την σημάδεψε;

Και με αυτά ως δεδομένα προσωπικά δεν θεωρώ ότι τη σεζόν “τη σημάδεψε” ούτε το Coach of the Year που θα κερδίζει ο coach Bud, ούτε το MVP που θα κερδίσει ο Giannis, χωρίς καμία απολύτως διάθεση να υποτιμήσω τίποτα από τα δύο.

Με στόχο το Πρωτάθλημα και με 2-0 μπροστά στους τελικούς Ανατολής κόντρα στους -μετέπειτα Πρωταθλητές- Raptors, αυτό που σημάδεψε τη σεζόν των Bucks ήταν η ήττα τους στην δεύτερη παράταση στο τρίτο παιχνίδι της σειράς μέσα στο Toronto με 112-118. Με νίκη σε αυτό το παιχνίδι και ένα 3-0 υπέρ τους, το πιθανότερο θα ήταν σήμερα οι Bucks να ήταν αυτοί Πρωταθλητές NBA. Σε ένα ματς που τα καλάθια έσπασαν τόσο καθ’όλη τη διάρκειά του (καμία ομάδα δεν είχε πάνω από 40%), σημαδεύτηκε από την αδυναμία του Giannis να ανταπεξέλθει στο μαρκάρισμα του Kawhi, παρότι ο τελευταίος αγωνίστηκε 52 λεπτά, αλλά και των συμπαικτών του να κάνουν το step-up και να το κερδίσουν εκείνοι. Αποτέλεσμα, οι Raptors να πάρουν όχι απλά ανάσα, αλλά φόρα, και να κερδίσουν τέσσερα παιχνίδια στη σειρά και να πανηγυρίζουν πλέον αυτοί σήμερα με το Larry O’Brien Trophy.

Τι περιμένουμε να κάνουν το καλοκαίρι;

Και εδώ ξεκινούν τα δύσκολα.

Μπαίνοντας στη σεζόν οι τέσσερις από τους πέντε βασικούς των Bucks, Bledsoe, Brodgon, Middleton και Lopez, ήταν σε expiring συμβόλαια. Αυτός που ανανεώθηκε midseason ήταν ο Bledsoe, για τέσσερα χρόνια και έναντι $70 εκατ., σε ένα συμβόλαιο που την στιγμή της υπογραφής του έδειχνε εξαιρετικό, μα στην post season -με τις και φέτος κάκιστες εμφανίσεις του- όχι και τόσο. Ιδίως για την επιλογή να είναι στην έναρξη της free agency αυτός ο μόνος δεδομένος για του χρόνου στο πλάι του Giannis.

Ξεκινώντας από τα πιο απλά, ο All Star και δεύτερος αστέρας της ομάδας Middleton, είναι δεδομένο πως θα βρει πρόταση 30% max που δικαιούται (ήτοι $32,5 εκατ. για τον πρώτο χρόνο, σε σύνολο $140 περίπου εκατ. για τέσσερα χρόνια) στην αγορά, με τους Bucks να διατηρούν, ωστόσο το πλεονέκτημα του ότι είναι οι μόνοι που μπορούν να προσφέρουν πέμπτο χρόνο. Δεδομένο θεωρώ πως θα του το προσφέρουν, με το ιδανικό σενάριο για αυτούς να είναι ο Middleton να παίρνει την πενταετία τους, μα να κάνει λίγο σκόντο ως προς το ταβάνι. Και ακόμα και αυτό το “λίγο σκόντο” είναι υπερπολύτιμο στην δεδομένη κατάσταση των Bucks. Γιατί στον Brook Lopez, που είχε υπογράψει με την bi-anual exception πέρσι, στα $3,4 εκατ. -και στο πλέον κορυφαίο value for money συμβόλαιο της σεζόν-, δεν μπορούν να του προσφέρουν παρά 20% αύξηση, για ένα συμβόλαιο $4,1 εκατ. Μόνη λύση είναι να τον υπογράψουν είτε μέσω cap space (που δεν έχουν), είτε μέσω άλλου exception, του mid-level ($9,2 εκατ. τον χρόνο αν είναι κάτω από το tax, αλλιώς ως $5,7 εκατ. τον χρόνο), προσφέροντάς του πολυετές σε αυτό το exception, εκμεταλλευόμενοι τα 31 χρόνια της ηλικίας του και παρέχοντάς του έτσι μεγαλύτερη ασφάλεια, μιας και τα λεφτά είναι περιορισμένα. Μα ακόμα και έτσι δεν αποκλείεται να βρει καλύτερο συμβόλαιο στην αγορά.

Η πλέον δύσκολη περίπτωση, ωστόσο, είναι αυτή του Malcolm Brogdon, ο οποίος αναμένεται να έχει και τους περισσότερους διεκδικητές. Ο 26χρονος combo guard βγαίνει από μία εξαιρετική σεζόν, έχοντας αποδείξει τη χρησιμότητά του στο αγωνιστικό πλάνο των Bucks, και όντας σαφώς πιο αξιόπιστος και σταθερός από τον Bledsoe. Οι Bucks έχουν το πλεονέκτημα αυτός να είναι restricted free agent, με συνέπεια να μπορούν να ματσάρουν κάθε προσφορά που αυτός θα αποδεχτεί, αλλά και να έχουν και τα bird rights του, άρα να μπορούν να υπερβούν το salary cap για να τον υπογράψουν. Με ομάδες, όπως τους Suns, να μπορούν να του προσφέρουν ακόμα και πάνω από $15 εκατ. τον χρόνο, οι Bucks δεδομένα θα πρέπει να κάνουν οικονομική υπέρβαση για να τον διατηρήσουν. Και μάλλον θα πρέπει να συμβούν αμφότερα αυτά: και να κάνουν την υπέρβαση και να τον κρατήσουν. Ωστόσο, μπαίνοντας στο tax zone, αυτομάτως περιορίζονται τα χρήματα που μπορούν να προσφέρουν στον Lopez1)Με έναν αστερίσκο εδώ ως προς τη σειρά που θα υπογραφούν οι δύο παίχτες, αν τελικά υπογραφούν αμφότεροι..

Έτερες κρίσιμες περιπτώσεις είναι αυτές τον Hill και Mirotic. Ο μεν πρώτος αναγεννήθηκε αγωνιστικά φέτος στο Milwaukee και αποτέλεσε τον ιδανικό αντικαταστάτη του Bledsoe στα -κάμποσα…- off nights του τελευταίου, αλλά η κατάστασή του είναι επίσης περίπλοκη. Το συμβόλαιό του προβλέπει για του χρόνου αμοιβή ύψους $18 εκατ., μα με μόλις το $1 εκατ. εγγυημένο. Είναι δεδομένο πως οι Bucks θα του δώσουν το $1 εκατ. και θα τον αφήσουν ελεύθερο, προσπαθώντας στη συνέχεια να τον πάρουν πίσω, είτε με το minimum, είτε με κάποιο exception. Μένει να φανεί ποιες είναι οι προτεραιότητες του ίδιου του Hill στη συνέχεια και τι αυτός θα επιλέξει. Δεν είναι απίθανο να επιστρέψει στην ομάδα, μα δεν το βρίσκω και ως το πλέον πιθανό. Για τον Mirotic δε, έχουν πάρει μέσω του trade τα bird rights του και μπορούν να τον υπογράψουν πάνω από το cap και αυτόν, μα δεν ξέρω αν έδειξε εκείνα τα στοιχεία που έπεισαν την ομάδα να το κάνουν· μάλλον το αντίθετο. Άλλωστε, με (περίπου) τα ίδια αγωνιστικά χαρακτηριστικά έχουν και τον Ilyasova δεμένο σε δύο χρόνια ακόμα συμβόλαιο έναντι $7 εκατ. τον χρόνο. Προφανώς και ο Mirotic είναι καλύτερος παίχτης, μα για αυτό ακριβώς είναι και ακριβότερος. Και δεν νομίζω πως για τους δύο τους οι Bucks θα δεχτούν να πληρώνουν $20 εκατ. ή και $25 εκατ. τον χρόνο.

Εκτός και αν ο Horst καταφέρει να βγάλει και άλλο λαγό από το καπέλο του και να ξεφορτωθεί τα συμβόλαια τόσο του Ilyasova, όσο και του Tony Snell ($11,4 εκατ. του χρόνου). Αυτά τα κοντά $20 εκατ. είναι υπερπολύτιμα στην παρούσα κατάσταση του roster, αλλά δεν ξέρω αν πια περισσεύουν picks πρώτου γύρου για να βρεθεί κάποιος να δεχτεί να παρει.

Με τα ανωτέρω δεδομένα, και χωρίς τους free agents, το roster των Bucks αποτελείται μόνο από τους Giannis, Bledsoe, Sterling Brown, Pat Connaughton, D.J. Wilson και Donte DiVincenzo, με μόνα δεμένα ακόμα συμβόλαια, αυτά των Ilyasova και Snell, για $69 εκατ. από τα $109 εκατ. του cap. Αν προσθέσει σε αυτά και το ενδεχόμενο max του Middleton στα $32,5 εκατ. (άντε $30 εκατ. αν κάνει έκπτωση), καταλαβαίνει το δύσκολο της εξίσωσης για τα υπόλοιπα. Φαντάζομαι συμφωνούμε όλοι πως χωρίς την επιστροφή των -τουλάχιστον τεσσάρων εκ των- έξι free agents (ή με αντίστοιχης αξίας αντικατάστασής τους) δεν μπορούν να πάνε πουθενά.

Και να αναφέρουμε εδώ, πως ο άνθρωπος που καλείται να τα πραγματοποιήσει όλα αυτά, ο GM της ομάδας Jon Horst, είναι ο χειρότερα αμειβόμενος GM της Λίγκας, λαμβάνοντας μόλις $500 χιλ. ετησίως2)Για να γίνει η σύγκριση, ο GM των αντιπάλων τους στους τελικούς Ανατολής, Masai Ujiri, έχει στα χέρια του πλέον πρόταση έναντι $10 εκατ. τον χρόνο από τους Wizards, και το πιθανότερο είναι λάβει ισόποση από τους Raptors για να παραμείνει στον Καναδά.. Έχει ζητήσει εύλογα αύξηση με αυτά που κατάφερε την τελευταία διετία, και μένει να δούμε αν και πότε (και πόση) θα λάβει.

Και αυτό που προσθέτει άγχος στους φίλους των Bucks είναι η δήλωση του co-owner της ομάδας, Marc Lasry, στο podcast του Howard Beck, Full-48, αρχές Απρίλη πως “θα υπογράψει όλους τους free agents αν πάρουν το Πρωτάθλημα”. Με τον ίδιο να την ανασκευάζει τέλη Μάη, δηλώνοντας πως “σκοπός του είναι να τους υπογράψει όλους και να παραμείνει ο ίδιος κορμός”. Τι είχε αλλάξει στο ενδιάμεσο; O Giannis είχε δηλώσει πως τους θέλει όλους πίσω.

Θα τα καταφέρουν;

Δεν πρέπει να υπάρχει οργανισμός με υψηλότερο επίπεδο πίεσης για να έχει επιτυχημένη offseason οπωσδήποτε (ειδικά μετά την ανταλλαγή Davis σε Lakers). Η δήλωση του Antetokounmpo ήταν κρίσιμη καθώς τo συμβόλαιό του λήγει με το καλοκαίρι του 2021, αλλά από το επόμενο καλοκαίρι, του 2020, θα έχουν δικαίωμα οι Bucks να του προσφέρουν το supermax. Και στόχος είναι να υπογράψει από τότε, αποτρέποντας και την παραμικρή πιθανότητα να μην συμβεί αυτό και να βγει στην free agency το 2021. Για να πάνε όπως επιθυμούν τα πράγματα όμως, θα πρέπει να έχουν κάνει φέτος την τέλεια offseason και την επόμενη σεζόν να είναι -τουλάχιστον- το ίδιο ανταγωνιστικοί με φέτος. Άρα το αν και πόσο θα τα καταφέρουν να διατηρήσουν τον τρέχοντα κορμό, πόσο δε να ενισχυθούν παραπάνω, είναι τρομακτικά κρίσιμο για το μέλλον του οργανισμού.

Εν κατακλείδι, μου φαντάζει απίθανο να καταφέρουν να κρατήσουν και τους τρεις βασικούς τους free agents, αλλά και τους δύο σημαντικότερους αναπληρωματικούς τους (Mirotic και Hill), ωστόσο η ως τώρα δουλειά του Horst μας έχει δώσει όλα τα απαιτούμενα δείγματα γραφής πως μπορεί και πάλι να στήσει ένα τρομερά πλήρες και ανταγωνιστικό σύνολο. Όλα όμως θα εξαρτηθούν από το πόσο tax είναι διατιθεμένη η ιδιοκτησία να πληρώσει. Αν δεν πάει σε λογικές Houston και καβουριών, θα καταφέρει, όχι απλά να είναι ανταγωνιστική του χρόνου, μα στο αναμενόμενα ακραία ρευστό περιβάλλον της επερχόμενης free agency, ειδικά αν το Toronto δεν διατηρήσει τον Leonards, η από πλευρά Bucks διατήρηση του κορμού της ομάδας, θα την καταστήσει το μεγάλο φαβορί της Ανατολής.

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Με έναν αστερίσκο εδώ ως προς τη σειρά που θα υπογραφούν οι δύο παίχτες, αν τελικά υπογραφούν αμφότεροι.
2 Για να γίνει η σύγκριση, ο GM των αντιπάλων τους στους τελικούς Ανατολής, Masai Ujiri, έχει στα χέρια του πλέον πρόταση έναντι $10 εκατ. τον χρόνο από τους Wizards, και το πιθανότερο είναι λάβει ισόποση από τους Raptors για να παραμείνει στον Καναδά.