The Ball Hog’s 2017-18 NBA Previews: Cleveland Cavaliers

Posted on Sep 25 2017 - 10:20am by Nicolas Radicopoulos

Αν η ομάδα σου έχει στο ρόστερ της τον καλύτερο παίχτη του κόσμου, προέρχεται από τρεις σερί Τελικούς NBA, έχοντας κερδίσει τον έναν, και ετοιμάζεται να μπει στη σεζόν 2017-18 με το πιο γεμάτο ρόστερ της ιστορίας της, μάλλον είχε ένα όμορφο και ήρεμο καλοκαίρι, σωστά;

Εχμ… Τα πράγματα στο Cleveland δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι στην οff-season του 2017…

Πού σας αφήσαμε;

Σας αφήσαμε στην τρίτη σερί παρουσία σας σε Τελικούς ΝΒΑ, για τρίτη φορά κόντρα στους Warriors, να αποδίδετε εξαιρετικό επιθετικό μπάσκετ απέναντι στην δεύτερη καλύτερη άμυνα της λίγκας, η οποία δυσκολευόταν να σας σταματήσει, με τον LeBron μάλιστα να γίνεται ο πρώτος παίχτης που τελειώνει με μέσο όρο triple double τους Τελικούς. Η τελική ήττα με 4-1 στη σειρά αδικεί την προσπάθειά σας, μιας και τα παιχνίδια τέσσερα και πέντε ήταν πολύ κλειστά. Γενικά δεν έχουμε τίποτα να σας προσάψουμε για την απόδοσή σας κόντρα στην καλύτερη ομάδα μπάσκετ που έχει ποτέ παρουσιαστεί.

Καλοκαιρινός σχεδιασμός

Σχεδιασμό σε καμία περίπτωση δεν το λες, αλλά ό,τι, τέλος πάντων, έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 2017 στο Ohio το βρήκαμε τόσο τρελό, μα και ενδιαφέρον, που του αφιερώσαμε ξεχωριστό άρθρο: Cleveland Cavaliers: One Crazy Summer (2017 edition), μιας και θα ήταν κρίμα να γίνει απλή αναφορά σε κάτι τόσο εξωφρενικά υπέροχο. Απολαύστε υπεύθυνα. Παρακαλείστε να μην το δοκιμάσετε στις ομάδες σας.

Cavs Depth Chart

Που περιμένουμε να είναι καλοί

Στην επίθεση. Το σύγχρονο μπάσκετ αποδεικνύεται πως έχει εξελιχθεί επιθετικά σε βαθμό που οι άμυνες δυσκολεύονται να ακολουθήσουν -και να σταματήσουν. Οι επιστημονικές δυνατότητες, στατιστικές, τεχνολογικές, και κάθε άλλου είδους, ευνοούν προς ώρας την ανάλυση και βελτίωση των επιθετικών χαρακτηριστικών των παιχτών, αλλά και των επιθετικών συστημάτων των ομάδων εν γένει. Αντίθετα, οι αμυντικές προσαρμογές του παιχνιδιού σε αυτή την επιθετική εξέλιξη είναι σημαντικά βραδύτερες. Έτσι, παρά το γεγονός πως στο Τελικό του 2017 αντιμέτωπες βρέθηκαν η δεύτερη σε devensive rating ομάδα των Warriors απέναντι στην 21η των Cavaliers, αυτό που εν τέλει φάνηκε ήταν πως αυτή η δεύτερη καλύτερη άμυνα της λίγκας των Warriors δεν μπορούσε να σταματήσει την τρίτη σε offensive rating επίθεση του πρωταθλήματος των Cavaliers. Συνεπώς στην ερώτηση “γιατί κέρδισαν οι Warriors;”, λοιπόν, η υπεραπλουστευμένη απάντηση είναι επειδή διέθεταν την καλύτερη επίθεση της λίγκας και πήγαιναν το σκορ σε επίπεδα που κανένας -εν προκειμένω οι Cavs- δεν μπορούσε να τους ακολουθήσει. Το σημείο που θέλουμε να τονιστεί είναι λοιπόν πως στο σύγχρονο μπάσκετ της τεράστιας επιθετικής βαρύτητας, οι Cavs είναι κάτι παραπάνω από υπερεξοπλισμένοι για να μπορούν να κινήσουν κάθε είδους αντίπαλη άμυνα. Διαθέτουν slashers (LeBron, IT, Rose), spot shooters (άπειρους…), stretch ψηλούς, ό,τι η κάθε σύγχρονη επίθεση οφείλει να διαθέτει, και μάλιστα σε πολύ μεγάλες και πολύ ποιοτικές δόσεις. Α. Και διαθέτουν και τον καλύτερο και πληρέστερο παίχτη του κόσμου (που ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το ότι είναι άνθρωπος κι όχι μηχανή). Κι αυτό βοηθάει.

Panic Button

“Ο LeBron διανύει την τελευταία του σεζόν στην ομάδα και το καλοκαίρι του 2018 θα υπογράψει ως free agent στους Lakers.”. Το να πρέπει να μπεις σε μια σεζόν γνωρίζοντας πως ο καλύτερος παίχτης της ομάδας σου -αλλά και του κόσμου- ετοιμάζεται να φύγει για άλλη ομάδα, είναι ό,τι πλησιέστερο μπορώ να φανταστώ στο να κοιμάσαι στο ίδιο κρεββάτι με τη γυναίκα σου, ενώ ξέρεις πως σε έχει απατήσει, ξέρεις με ποιον, και απλά περιμένεις ο εραστής να τελειώσει τα μερεμέτια στο νέο τους σπίτι για να πάει να μείνει εκεί μαζί του. Και να κάνεις εσύ και το σίδερο.

Επιπρόσθετα, τη θέση του PG της ομάδας καλούνται να καλύψουν το τραυματισμένο κορμί του 1,75 του Isaiah Thomas, η ανάμνηση του μπασκετμπολίστα που λεγόταν Derrick Rose και το βαλσαμωμένο κουφάρι του Jose Calderon, οι οποίοι -με κάποιον μαγικό τρόπο- θα πρέπει να μαρκάρουν αποτελεσματικά, από τους εξαιρετικούς Irving, Wall και Lowry, ως τους νεοδιάβολους Fultz και Russell, που παίζουν την ίδια θέση. Και για καθαρά λόγους ευγένειας αναφέρω μόνο PGs της ανατολικής περιφέρειας…

Είναι ο Lue κανονικός προπονητής; Κανονικός-κανονικός, όμως; Δεν σας έχω απάντηση φοβάμαι. Αν είναι, φέτος είναι η σεζόν που θα πρέπει να το αποδείξει. Θα τα καταφέρει; Αν όχι;

Τέλος, όπως καθόλη τη διάρκεια των NBA Playoffs γράφαμε, η άμυνά τους ήταν κακή. Σοβαρά κακή. Η δουλειά που πρέπει να γίνει σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ σημαντική, και, όχι, ένας Crowder από μόνος του δεν αρκεί για να συμμαζευτεί το πράμα. Παρόλα αυτά, αυτό δεν θα είναι το σημαντικότερο πρόβλημά τους, τουλάχιστον όχι στη regular season.

Σαν κάμποσα κουμπιά πανικού δεν μαζεύτηκαν;

“Βγάζουν το ThanksGiving ο προπονητής και ο GM;”

O Dan Gilbert κατά τη 12ετή του παρουσία στους Cavs έχει αλλάξει ήδη τέσσερις GMs, γεγονός που είναι ό,τι κοντινότερο έχει βιώσει το ΝΒΑ σε μοντέλο Σωκράτη Κόκκαλη. Οπότε, ποιος ξέρεις; Η αλήθεια είναι πως η πρώτη κίνηση του Altman ήταν εξαιρετική, αλλά δυστυχώς το σταυρόλεξο που κρατάει στα χέρια του κι έχει να λύσει έχει πολύ δυσκολότερες απαιτήσεις μπροστά του.

Όσο για τον coach Lue, τα πράγματα φαντάζουν ακόμα δυσκολότερα. Η τρύπα στο “1” είναι μεγάλη, η άμυνα πέρσι ήταν πολύ κακή και η ρητή ή άρρητη κόντρα με τους Celtics (αλλά και τους Raptors) για την πρωτιά της αδύναμης Ανατολής δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αδιάφορα στραβοπατήματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων που ενδέχεται να αντιμετωπίσει, παρόλα αυτά, είναι ο moody LeBron. Αν ο “Βασιλιάς” απλά κάνει σαν κακομαθημένο, περιμένοντας απλά τον χρόνο να κυλήσει για να βρεθεί στο ηλιόλουστο L.A. δεν είμαι σίγουρος πως ο Lue θα καταφέρει να το διαχειριστεί. Δυστυχώς οι φήμες πως είναι LeBron’s pet δεν συνηγορούν προς το αντίθετο.

Κι όλα τα παραπάνω ενώ θα του χρεώνεται πως έχει στα χέρια του ένα πληρέστατο ράστερ να διαχειριστεί.

Δεν θα ορκιζόμουν πως για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το ΝΒΑ θα τελειώσει τη σεζόν του χωρίς απόλυση προπονητή και μάλλον ο Lue και ο Hoiberg κάθονται στους πιο εύθραυστους πάγκους.

Χ-factor

Kevin Love. Φέτος είναι η σεζόν που ο Kevin Love οφείλει (στον εαυτό του, στους Cavs, στη λίγκα, στο ίδιο το άθλημα) να ξαναγίνει ο παίχτης που ήταν κάποτε στους Wolves. Το σκηνικό είναι στημένο για αυτόν. Είναι χρόνια φίλος με τον IT, o LeBron τον αγκαλιάζει, γνωρίζοντας πως σε αυτόν πρέπει να βασιστεί, τουλάχιστον μέχρι να ξαναβρεθεί σε καλή φόρμα ο Thomas. Οι slashers είναι εκεί για να του πετάνε την μπάλα όταν είναι στημένος έξω από το τρίποντο, ενώ στη soft Ανατολή ελάχιστες είναι οι ομάδες που διαθέτουν τους ψηλούς που θα τον αποτρέπουν από το να παίξει και στο “5” και να θυμηθεί ξανά το inside παιχνίδι του1)Miami με Whiteside, Detroit τις μέρες που δεν θα έχει ψυχολογικά ο Drummond και θα αντιλαμβάνεται τις δυνατότητες του κορμιού του, Philadelphia στις -ελπίζουμε όχι και φέτος έκτακτες- εμφανίσεις του Embiid.. Επιπρόσθετα, είναι ο μόνος star της ομάδας με εγγυημένο συμβόλαιο για τη σεζόν 2018-19 και θα πρέπει να δείξει αν -και κατά πόσο- το franchise μπορεί να βασιστεί σε αυτόν, σαν το focal point της επόμενης μέρας. Διαφορετικά “keep an eye on” στα ανταλλάγματα που θα ληφθούν για αυτόν, είτε mid-season, είτε το επόμενο καλοκαίρι. Σε κάθε περίπτωση, το μόνο ερωτηματικό του οποίου η απόδοση δεν είναι δεδομένη, αλλά μπορεί να κάνει τη διαφορά, σε αυτή την ομάδα είναι ο Kevin o Love. Και η αλήθεια είναι πως Kevin μας έχουν λείψει οι εμφανίσεις σου που μας έκαναν να σε διαλέγουμε top-10 στο fantasy. Δες το λίγο. Θα σε παρακολουθούμε.

Ένοχη απόλαυση

Έχει ήδη αναφερθεί αρκετές φορές στο κείμενο, οπότε δεν θα επεκταθώ παραπάνω, απλά θα ξανααναφέρω πως με, υγιή και κοντά στην περσινή του φόρμα, IT η επιθετική μηχανή των Cavaliers διαθέτει τόσο ταλέντο και τόσο βάθος που μπορεί να αποδώσει εξαιρετικής ποιότητας μπάσκετ.

Μοιραζόμαστε, κοινώς, τον ίδιο ενθουσιασμό με τον γιο του IT:

Τέλος, δεν ξέρω πόσες σεζόν στο ανώτατο επίπεδο απόδοσης έχουν μείνει στον LeBron, οπότε καλό είναι να απολαύσουμε κάθε στιγμή που μας χαρίζει ο κορυφαίος αυτός αθλητής/παίχτης/προσωπικότητα. Δυστυχώς χάσαμε πάρα πολύ χρόνο σαν μπασκετική γενιά να τον κοροϊδεύουμε και να τον υποτιμούμε για χαζομάρες, αντί να υποκλινόμαστε στο σπάνιο ταλέντο του. Ας απολαύσουμε κάθε στιγμή μαγείας που έχει ακόμα να μας χαρίσει.

Ακολουθεί χαρακτηριστική photo από κάτι που μόνο αυτός θα μπορούσε να κάνει. Να πάει αυτό το τσούρμο απίθανων σε Τελικό ΝΒΑ:

Μαντάμ Ζαΐρα

Στη regular season; Αν ο “Βασιλιάς” θέλεi να “την (μ)πει” στον Kyrie και να τερματίσει πάνω από τους Celtics, τότε οι Cavs θα φτάσουν τις 56 νίκες, αρκετές για την πρωτιά στην αδύναμη Ανατολή, μιας και οι Celtics, με μόλις τέσσερις παίχτες από την περσινή ομάδα, δεν θα φτάσουν αυτόν τον αριθμό, καθώς χρειάζονται καιρό μέχρι να δέσουν σαν ομάδα στα συστήματα του Stevens. Αν, πάλι, δεν τον νοιάζει και απλά κρατάει δυνάμεις για τα playoffs και τους Warriors, οι Cavs θα τερματίσουν γύρω στις 50 νίκες, πειραματιζόμενοι για την επόμενη μέρα.

Όσο για τον Απρίλη κι ύστερα, οι ανοιξιάτικες τουρμπομπουκάλες του LBJ θα ενεργοποιηθούν και πάλι. Όγδοος σερί Τελικός για τον “Βασιλιά” συνεπώς, με δεύτερη σερί ήττα από τους Warriors εκεί, και αποχώρηση για τους Lakers.

Είναι η λίγκα του LeBron, του πληρέστερου και εντυπωσιακότερου παίχτη που έχουμε δει σε μπασκετικό παρκέ -αλλά και της πιο ολοκληρωμένης προσωπικότητας του αθλήματος, μαζί με τον Jabbar-, που μόνο η καλύτερη ομάδα όλων των εποχών, ό,τι ακριβώς είναι η τρέχουσα των Warriors, μπορεί να τον υποτάξει. Deal with it.

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Miami με Whiteside, Detroit τις μέρες που δεν θα έχει ψυχολογικά ο Drummond και θα αντιλαμβάνεται τις δυνατότητες του κορμιού του, Philadelphia στις -ελπίζουμε όχι και φέτος έκτακτες- εμφανίσεις του Embiid.