The Ball Hog’s 2017-18 NBA Previews: Phoenix Suns

Posted on Oct 2 2017 - 4:50pm by Kosmas Kapsalis

Μισό αιώνα ζωής στο ΝΒΑ κλείνουν φέτος οι Phoenix Suns και 25 χρόνια παρουσίας στην Talking Stick Resort Arena. Δυστυχώς, δεν θα έχουν την ευκαιρία να το γιορτάσουν με τους φιλάθλους τους χαρίζοντάς τους μια αξιομνημόνευτη χρονιά, μιας και το τελευταίο αποκλείεται να συμβεί. Μπορούν, όμως, να θέσουν τις βάσεις για κάτι καλό, με απώτερο στόχο την επιστροφή τους στα υψηλά κλιμάκια της λίγκας, μετά τις εποχές που την φανέλα φορούσαν παίκτες που ακούγανε στα “Steve” και “Amar’e”.

Που σας αφήσαμε

Η λέξη που χαρακτηρίζει τους Suns είναι “νιάτα”. Και πέρσι η ομάδα έζησε και τις δύο όψεις που έχει αυτό το νόμισμα. Αρκετές γεύσεις από το potential που υπάρχει στην ομάδα, αλλά και την ανωριμότητα που πρέπει να ξεπεραστεί πριν η αυτή πρωταγωνιστήσει. Το recap της χρονιάς των “Ήλιων” με δύο στατιστικά παραδείγματα: ο Devin Booker σημειώνει την 10η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών, όντας ο έκτος παίκτης και στα 20 του ο νεότερος στην Ιστορία της λίγκας που σκοράρει 70 πόντους.

Κι από την άλλη, ο Marquese Chriss, στην rookie χρονιά του γράφει ένα περίεργο στατιστικό. Με 26 χαμένα καρφώματα ήταν όχι μόνο στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας για την περσινή χρονιά, αλλά με 79,8% στα καρφώματα, σημείωσε το χειρότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ για παίκτη που επιχείρησε πάνω από 100 καρφώματα1)Τουλάχιστον από την περίοδο που έχουμε τέτοιου είδους στατιστικά..

Καλοκαιρινός σχεδιασμός

Ελάχιστη κινητικότητα στην Αριζόνα φέτος. Οι Suns δεν είναι ακόμα η ομάδα που θα προσελκύσει τους μεγάλους free agents2)Αν και φέτος έφτασαν σχετικά κοντά… και είναι ακόμα στην περίοδο που αναπτύσσουν το ταλέντο που υπάρχει στην ομάδα, ψάχνοντας και για νέο τέτοιο στη διαδικασία του draft. Έτσι, στο Phoenix φέτος ήρθε ο Troy Daniels από το Memphis, υπέγραψε με two-way contract ο Mike James του Παναθηναϊκού, ενώ αντίθετα αποδεσμεύτηκαν οι Leandro Barbosa και Ronnie Price.

Επιπλέον, ήρθε από την Fener o Anthony Bennett, μια φράση που έδωσα αρκετή μάχη μέσα μου για το αν θα έπρεπε να γράψω, αφού τέσσερα χρόνια μετά την επιλογή του στο #1 του draft, την περίοδο που κανονικά θα υπέγραφε το πρώτο μεγάλο συμβόλαιο της καριέρας του, θεωρείται ήδη το χειρότερο πρώτο pick στην Ιστορία του ΝΒΑ. Δεν θα γράψουμε καν για τελευταίες ευκαιρίες, δεν έχει πια νόημα.

Στο draft οι Suns, αφού έπεσαν δυο θέσεις από εκεί που θα έπρεπε να είναι βάσει ρεκόρ, επέλεξαν στο #4 τον πρωτοετή του Kansas, Josh Jackson, ένα τριάρι με κορμί έτοιμο για το ΝΒΑ, εξαιρετικό αμυντικό, με ικανότητα, μάλιστα, να μαρκάρει περισσότερες από μία θέσεις, αλλά με ερωτηματικό στο μακρινό σουτ. Ο Bill Simmons πάντως, ήδη έχει στοιχηματίσει ότι ο Jackson θα έχει τα πιο εντυπωσιακά in game dunks τη φετινή χρονιά. Εκτός του Jackson, αποκτήθηκαν στον δεύτερο γύρο οι Davon Reed και Alec Peters3)Επίσης με two-way συμβόλαιο..

Τέλος, τον Ιούλη, ο Alan Williams υπέγραψε συμβόλαιο $ 17 εκατ. για τρία χρόνια, εξαργυρώνοντας το καλό τελείωμα που έκανε στα τελευταία 24 παιχνίδια, γράφοντας 11,4 ppg / 9,1 rpg., αλλά δεν άργησε να τραυματιστεί μετά την υπογραφή αυτού, θέτοντας ουσιαστικά τον εαυτό του εκτός ομάδας για την τρέχουσα σεζόν, μιας και θα λείψει έξι μήνες. Αυτό βάζει σε κίνδυνο την παρουσία του στην ομάδα την επόμενη σεζόν, μιας και το συμβόλαιό του ήταν εγγυημένο μόνο για τη σεζόν 2017-18. Κριμά, μιας και ο Williams ήταν ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του Phoenix που κάνει πέντε σερί double-doubles ερχόμενος από τον πάγκο.

O τραυματισμός του Williams, ο οποίος αναμενόταν να έχει αναβαθμισμένο ρόλο τη σεζόν που ξεκινά, ευνόησε τον Len, ο οποίος δεν κατάφερε να συμφωνήσει με την ομάδα για μια ανανέωση σε βάθος χρόνου, με αποτέλεσμα να υπογράψει το rookie extension του και θα έχει αρκετές ευκαιρίες να δείξει τι τελικά αξίζει πριν μείνει free agent το επόμενο καλοκαίρι.

Τέλος, σε μια κίνηση που συζητήθηκε αρκετά, ο T.J. Warren ανανέωσε για τέσσερα χρόνια έναντι $ 50 εκατ., ποσό μάλλον υπερβολικό για ένα καλό σκόρερ μεν, αλλά που στην εποχή των 3&D δεν έχει τρίποντο και δεν παίζει ούτε άμυνα. Πέρα, δηλαδή, και του γεγονότος πως στη θέση του αποκτήθηκε ο Josh Jackson.

Depth Chart

Υπερατού

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος τομέας στον οποίο οι Suns διέπρεψαν. Ήταν 4οι στη λίγκα σε επιθετικά rebounds, γεγονός που τους βοήθησε να είναι 6οι σε συνολικά, και πλασαρίστηκαν στην πρώτη 10αδα στο σκοράρισμα (9η θέση), απόρροια του ψηλού pace που είχαν, το οποίο όμως τους οδήγησε να είναι 27οι στα λάθη, προτελευταίοι στις assists και με τα ποσοστά τους και την αποτελεσματικότητα στην χειρότερη 10αδα. Το θετικό της ομάδας είναι σίγουρα, σε ελεύθερη απόδοση βέβαια, η έλλειψη μεγάλων προσδοκιών, που δεν φορτώνει τους παίκτες με άγχος.

Στα τρία τελευταία drafts, όπως όλα δείχνουν, έχουν βρει τους παίκτες που θα στελεχώσουν τις θέσεις “2”-“3”-“4” για τα πολλά επόμενα χρόνια, και μάλιστα με παίκτες που στα χαρτιά δεν αλληλοσυγκρούονται, αλλά αντίθετα τα πλεονεκτήματα του ενός, κρύβουν τις αδυναμίες του άλλου. Ο Josh Jackson είναι ένας εξαιρετικός αθλητής και το δείγμα που έδωσε στην μοναδική του χρονιά στο Kansas είναι ότι θα γίνει elite αμυντικός, έχει όμως δεδομένο πρόβλημα στο σουτ. Από την άλλη, βρίσκεται ο Devin Booker που μπορεί να σκοράρει και για τον Jackson, ελπίζοντας, παράλληλα, ότι ο συμπαίκτης του θα κρύβει τις δικές του φτωχές αμυντικές ικανότητες.

Panic button

Σε αυτή την ενότητα είχαμε πει στα hq του BallHog ότι θα γράφουμε με σχετικά ακραία παραδείγματα τι μπορεί να πάει λάθος φέτος. Παρόλα αυτά, στους Suns το ακραίο ίσως είναι το κανονικό. Πέρσι ο Knight παραγκωνίστηκε έχοντας προβλήματα με τον coach Watson και φέτος ήταν δεδομένο ότι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα αλλάξει ομάδα. Παρόλα αυτά, θεώρησε καλή ιδέα μετά από μια σεζόν που παραγκωνίστηκε και χωρίς να έχει βρει καινούργια ομάδα, να περάσει το καλοκαίρι παίζοντας μονάκια στα τσιμεντένια της Φλόριντα με αποτέλεσμα τον Ιούλιο, να κόψει τον αχίλλειό του, βγαίνοντας off για όλη τη φετινή χρονιά. Ο Bledsoe από την άλλη, κάνοντας μια φανταστική σεζόν με career highs σε πόντους και assists, παρκαρίστηκε στα τελευταία 20 παιχνίδια της σεζόν, αφενός για προφύλαξη, μιας και οι Suns δεν κυνηγούσαν κάτι, αφετέρου για να δοθούν ευκαιρίες στον Ulis, με τον Bledsoe να έχει την ίδια τύχη με τους βετεράνους Dudley και Chandler. Μια κίνηση που σίγουρα δεν έκανε καλό στις σχέσεις του με την ομάδα.

Κι ερχόμαστε στο καλοκαίρι και το σίριαλ του Kyrie Irving. Πριν καταλήξει τελικά στη Βοστόνη, οι Suns φαίνεται πως ήταν μια από τις ομάδες που είχαν ξεχωρίσει στην κούρσα της διεκδίκησης. Όπως γραφόταν, τα ανταλλάγματα που ζήτησαν οι Cavaliers ήταν ο Eric Bledsoe4)Που έχει τον ίδιο manager με τον (φίλο του) LeBron James. και ο Josh Jackson, με το trade να χαλάει στην άρνηση των Suns να δώσουν τον παίκτη που επέλεξαν στο #4 λίγο μόλις καιρό πριν. Ο Jackson είναι από τους καλύτερους αμυντικούς αυτού του draft και ίσως ο πιο έτοιμος σωματικά να παίξει άμεσα στο ΝΒΑ, αλλά χτυπητή του αδυναμία είναι το σουτ. Τι θα γίνει αν αρχίσουν να έρχονται τα τούβλα από μακρυά, την στιγμή που στη Βοστόνη ο Irving θα έχει αναλάβει το ρόλο πρώτου βιολιού που ζητούσε με τη φυγή του από τους Cavs;

Εκτός αυτού, ο Alex Len μπορεί να κόστισε στον Νίκο τον τίτλο της Locked Out League, με δυο επιθετικά rebounds στο τελευταίο λεπτό της τελευταίας αγωνιστικής της fantasyακής χρονιάς, αλλά ακόμα δεν έχει πείσει τους Suns να του εμπιστευτούν τη φανέλα του βασικού ψηλού. Πέρσι ο Len μάζεψε 30 λιγότερα rebounds από τον Tyson Chandler, παίζοντας 30 παιχνίδια παραπάνω. O Bender, από την άλλη, δεν δικαίωσε τις προσδοκίες στη rookie του χρονιά, κι εκτός αυτού απογοήτευσε τόσο στο summer league, όσο και στο Ευρωμπάσκετ, που θεωρητικά, με ένα χρόνο ΝΒΑ στην πλάτη του, θα έπρεπε να παρουσιάσει μια σαφή πρόοδο. Έχει τουλάχιστον το ελαφρυντικό ότι δεν έχει κλείσει τα 20 του ακόμη.

Συνοψίζοντας, οι Suns χτίζουν τώρα για το μέλλον κι αυτό τους δίνει το ελεύθερο να παίζουν χωρίς άγχος. Παρόλα αυτά, δεδομένα δείγματα μεγάλου potential έχει δείξει μονάχα ο Booker και, από μια φάση και μετά στη σεζόν, οι Ulis και Chriss. Θα πρέπει όμως να γίνει το stepup κι από τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ.

“Βγάζουν τον ThanksGiving ο Προπονητής και o GM?” Αξιολόγηση σχεδιασμού και μέλλον.

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Αρχικά για τον coach Earl Watson, τα -δικά μας τουλάχιστον- συμπεράσματα είναι ανάμεικτα. Από τη μία δείχνει να είναι ένας εξαιρετικός motivator για μια νεανική ομάδα. Κατάφερε να κρατήσει καλό κλίμα στην ομάδα και ενθουσιασμό ανάμεσα στους πιτσιρικάδες παρά τις διαδοχικές ήττες και το χυδαίο tanking, πράγμα καθόλου εύκολο. Από την άλλη, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο ξεκάθαρα πλάνο σε καμία από τις δύο πλευρές του παρκέ. Η γενικότερη φιλοσοφία που διακατέχει αγωνιστικά τους Suns φαίνεται να είναι ένα γενικό “tough” με την ομάδα να καταθέτει τόση ενέργεια ώστε να είναι τη σεζόν 2016-17 στην κορυφή της λίγκας τόσο σε pace, όσο και σε fouls committed. Παρόλα αυτά η ομάδα παίζει εντελώς ανόρεκτη άμυνα και γενικά δεν φαίνεται να παρουσιάζει ένα καθαρό αγωνιστικό πλάνο.

Το δε front office, και μόνο από την τρομακτική του επιτυχία να μηδενίζει την όποια αγωνιστική και ανταλλακτική αξία του παίχτη Brandon Knight και να τον αφήσει για 1,5 χρόνο στο ράφι, συν τη σεζόν που ακολουθεί και θα είναι καθόλη τη διάρκειά της τραυματίας θέλει άλλαγμα. Για να μην θυμηθούμε τα μαγικά trades των Thomas και Dragic και τις αξίες που -δεν- πήρε πίσω. Γενικά, προς ώρας, τον 37χρονο GM, Ryan McDonough, τον σώζουν τα εξαιρετικά picks του. Αν η ομάδα δεν πάρει σύντομα τα πάνω της, όμως. ώστε να δικαιωθεί αυτό το ήδη τριετές πλάνο tanking, oύτε τη δικιά του θέση θα τη θεωρούσαμε ιδιαίτερα ασφαλή.

Χ-Factor

Τι θα γίνει με τον Eric Bledsoe; Όσο ο 27χρονος guard αγωνίζεται, η ποιότητά του, σε συνδυασμό και με το υπόλοιπο ρόστερ, δεν θα επιτρέπουν στους Suns να γίνουν περίγελος. Άλλωστε οι 22 από τις 24 περσινές νίκες, ήρθαν με τον Bledsoe παρόντα, με τις δυο τελευταίες να είναι στα δυο τελευταία αδιάφορα παιχνίδια της χρονιάς. Ο Bledsoe, όμως, δύσκολα θα μείνει στην καλύτερη αγωνιστική ηλικία του να κάνει τον μέντορα, αφήνοντας τον χρόνο να περνάει. Τι μπορεί να έρθει, όμως, στη θέση του, και πόσο “αναίμακτα” θα φύγει, είναι σημαντικά ερωτήματα, μιας και όπως αναφέρθηκε και πριν, το περσινό σίριαλ στα τελευταία 14 παιχνίδια της ομάδας θα έχει αφήσει ρωγμές στις σχέσεις τους.

Ένοχη απόλαυση

Γράφτηκε και πριν, το λέω ξανά κι εδώ. Παρόλο το βάρβαρο πρόγραμμα που έχουν συνήθως οι Suns λόγω γεωγραφίας, θα είναι αρκετές οι φορές που θα στοχεύω να τους δω, καθώς η τριάδα Booker-Jackson-Chriss μου αρέσει πολύ. Επιπλέον, μια νεανική ομάδα που τρέχει το γήπεδο είναι, αν μη τι άλλο, θελκτική στο μάτι. Αυτό από μόνο του βέβαια δεν θα φτάνει ώστε οι νίκες να μπαίνουν στο σακούλι. Στην τελική, στο παιχνίδι που ο Booker έβαλε την 70αρα, οι Suns έχασαν με 130-120 από τους Celtics.

Μαντάμ Ζαΐρα

Δεν θα αποφύγουν μια από τις δυο τελευταίες θέσεις της Δύσης. Θα πετύχουν γύρω στις 20-25 νίκες και θα μεγαλώσουν κατά μία χρονιά το μεγαλύτερο σερί της ιστορίας τους για απουσία από τα playoffs, το οποίο θα πάει αισίως στα οχτώ χρόνια.

The following two tabs change content below.
Τίμιος αιώνιος φοιτητής, θα ψάχνει κάθε ευκαιρία να γράψει σε άρθρα τις λέξεις Tracy και McGrady. Όταν δεν παρακολουθεί με νοσταλγία videos του πάλαι ποτέ superstar, τρομοκρατεί τα εργαστήρια χημείας της συμπρωτεύουσας. Φημολογείται ότι είναι εξαιρετικός post player, αλλά ακόμα δεν είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε. Σιγουράκι για τις άγριες ώρες, το NBA ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.

References
1 Τουλάχιστον από την περίοδο που έχουμε τέτοιου είδους στατιστικά.
2 Αν και φέτος έφτασαν σχετικά κοντά…
3 Επίσης με two-way συμβόλαιο.
4 Που έχει τον ίδιο manager με τον (φίλο του) LeBron James.

1 Comment so far. Feel free to join this conversation.

  1. Georgio October 4, 2017 at 13:46 -

    O Irving σαν διδυμο με τον Booker θα ηταν αμυντικη μαυρη τρυπα επιπεδου Lillard-McCollum, με σαφεστατα μικροτερη δυνατοτητα να παιξουν off-ball. Σωστα για εμενα δεν αποκτηθηκε- εξαλλου δε θα ανανεωνε μετα με τους Suns, εκτος αν θεωρεις οτι θα μας εβαζε play-off φετος η του χρονου σε αυτη τη Δυση. Επιπλεον, ο Warren εχει ενα καλο συμβολαιο για trade asset, στον διεκδικητη που θα παει για να δινει σκοραρισμα απο τον παγκο με ανταλλαγμα ενα salary dump και καναδυο pick (πιστευω). Κατα τ’αλλα το μεγαλυτερο στοιχημα ειναι οι Chriss-Bender και η εξελιξη τους φετος, μιας και του χρονου στο draft υπαρχουν 3 ψηλοι που ειναι projected για καπου στο top 5 που θα βρισκονται οι Suns.