You Asked The Hog and The Hog Replied – pt II

Posted on Aug 28 2017 - 4:19pm by Nicolas Radicopoulos
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα σας προσκαλούμε να μας θέσετε τις ερωτήσεις σας, μέσω της σελίδας μας στο facebook, μέσω twitter, μέσω e-mail, μέσω ταχυδρομείου στα κεντρικά μας στην Αθήνα, ή στα κατά τόπους γραφεία στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας που τα μέλη του Ball Hog βρίσκονται. Εσείς ανταποκρίνεστε και εμείς καλούμαστε να απαντήσουμε. Συνήθως μας παίρνει λίγο χρόνο να συντονιστούμε σχετικά, με τα τόσα projects, άρθρα και μελέτες που τρέχουμε σαν site, αλλά όταν τα καταφέρνουμε σας δίνουμε τις πιο γαμάτες απαντήσεις που μπορείτε να λάβατε. Και το εκτιμάτε, και σας εκτιμάμε πίσω για αυτό.
Ask the Hog, Summer 2017 Εdition, λοιπόν, και να μια μακρά απάντηση σε ένα εκ των ερωτημάτων σας.
 
Ερώτηση αγνώστου αποστολέα (δεν έγραφε στοιχεία στην ταχυδρομική επιστολή του)
Γουρούνι μπορείς να μου εξηγήσεις πως θα βγει η ανταλλαγή και θα πάει στους Celtics ο “Φρύδιας”; Επίσης, πώς βοήθησε ο MCW για να πάει ο Fultz στους Sixers; Τέλος, για την ομάδα μου, τους Suns, τι πιθανότητες δίνεις να γίνει ψηλός της προκοπής ο Len και τον κρατάμε τόσα χρόνια;
Απαντάει ο Nίκος Ραδικόπουλος

Πάμε να απαντήσουμε ξεχωριστά τα τρία ερωτήματα που θέτεις:

1. Το συγκεκριμένο ερώτημα αποτελεί μια καλή ευκαιρία παρουσίασης του πλαισίου που ένα trade μπορεί να συμβέι ή να μην συμβεί στον “Μαγικό Κόσμο” του ΝΒΑ. Και τούτο καθώς, ένας από τους βασικούς λόγους που αναλύουμε στην στήλη Μoneyball τα οικονομικά και διοικητικά της λίγκας είναι ακριβώς επειδή χωρίς την πλήρη κατανόηση των συγκεκριμένων πλαισίων δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές οι κινήσεις και τα trades που κάνουν -ή δεν κάνουν- οι GMs των ομάδων.
Ας δούμε, λοιπόν, τα δεδομένα ενός τέτοιου ενδεχόμενου trade.
  • Το Salary Cap της λίγκας έχει αποφασιστεί για τη σεζόν 2017-18 στα $ 99,09 εκατ., με το tax line να είναι στα $ 119,27 εκατ. ενώ για τη σεζόν 2018-19 η πρόβλεψη είναι για τα $ 102 εκατ. και $ 123 εκατ. salary cap και tax line αντίστοιχα.
  • Με την ολοκλήρωση της απόκτησης του Irving, έστω στα αρχικά συμφωνηθέντα και χωρίς να χρειαστεί να δώσουν κάτι πρόσθετο, pick ή παίχτη, οι Celtics έχουν κλειδωμένα 14 συμβόλαια στα $ 111,5 εκατ. σε salary για τη σεζόν 2017-18 και 10 συμβόλαια στα $ 107 εκατ. και με restricted free agent τον Smart για τη σεζόν 2018-19. O Smart αναμένεται να ζητήσει υψηλό οχταψήφιο συμβόλαιο, ίσως και σημαντικά πάνω από τα $ 16 εκατ. τον χρόνο.
  • Αντίστοιχα, οι Pelicans έχουν $ 118 εκατ. σε ρόστερ 13 παιχτών όσο γράφονται αυτές οι γραμμές για τη σεζόν 2017-18 και $ 95 εκατ. για ρόστερ οχτώ παιχτών με FA τον Cousins για τη σεζόν 2018-19.
  • Ο Anthony Davis τη σεζόν 2017-18 μπαίνει στον δεύτερο χρόνο του πενταετούς max συμβολαίου του, έχοντας λαμβάνειν $ 23,8 εκατ. για τη σεζόν 2017-18 και $ 25,4 εκατ. για τη σεζόν 2018-19.
  • Θεωρητικά, λοιπόν, οι Pelicans δεν έχουν λόγο να βιαστούν να τον δώσουν, αντίθετα μπορούν να προσπαθήσουν για φέτος (όπου μάλλον αποκαρδιωτικά κινήθηκαν την offseason 2017) και άλλες τρεις offseasons, να του παρέχουν την ομάδα και το περιβάλλον όπου θα μπορέσει να μεγιστοποιήσει το τεράστιο ταλέντο του και να οδηγήσει την ομάδα σε επιτυχίες. Αν, όμως, κάτι μας έδειξαν οι τελευταίες εξελίξεις, ιδιαίτερα οι περιπτώσεις Paul George και Kyrie Irving, και παρά την υπογραφή της 2017 CBA, που προσπαθεί να αποτρέψει τέτοιες καταστάσεις, οι superstars έχουν τη δύναμη να κινήσουν καταστάσεις και αν απαιτήσουν να φύγουν από έναν οργανισμό αυτός δεν μπορεί να κάνει πολλά για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη.
  • Επίσης, όπως πρόσφατα παρουσιάσαμε, με την 2017 CBA “Οι ομάδες που θα ανταλλάσσουν συμβόλαια αξίας μεγαλύτερης των $ 19,6 εκατ. ή ανέρχονται πάνω από το όριο του tax μετά από ένα trade, πάλι μπορούν να πάρουν πίσω συμβόλαια αξίας ως το 125% της αξίας των συμβολαίων που έδωσαν, πλέον $ 100.000,00.”
  • Τέλος, η αγωνιστική αξία του Anthony Davis είναι τέτοια που για την απόκτησή του απαιτούνται πάρα μα πάρα πολλά assets. Και αυτήν την στιγμή στη λίγκα μόλις τρεις ομάδες διαθέτουν “πολλά assets”: οι Celtics, οι Sixers και οι Suns. Από τους τρεις αυτούς οργανισμούς οι Suns παραμένουν σε tanking mode, οι Sixers μάλλον είναι τρομακτικά πλήρεις στους ψηλούς, με Embiid, Okafor, Saric, Simmons στην frontcourt τους και αν ο Embiid παραμείνει υγιής δύσκολο να μπορεί να παίξει μαζί με τον Davis, μιας και δείχνουν να έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, ενώ αν δεν παραμείνει υγιής, μάλλον δεν θα θέλει να πάει εκεί ο Davis. Άρα η μόνη εκ των τριών ομάδα που δείχνει να είναι ένας δυνητικός προορισμός σε περίπτωση που ο Davis απαιτήσει trade είναι η Βοστώνη, μια ομάδα ήδη contenter, αλλά και με πλειάδα assets.
Ποια είναι αυτά τα assets, όμως; Η Βοστώνη (με δεδομένο πως το trade Irving λαμβάνει χώρα με τα αρχικά ανταλλάγματα) έχει για την επόμενη τριετία τα δικά της picks πρώτου γύρου, καθώς και τα picks των Clippers και Memphis για το 2019, αλλά και ένα εκ των Lakers το 2018 ή Sixers ή Kings το 2019 (αναλυτικά το συγκεκριμένο στην επόμενη απάντηση), ήτοι έξι picks πρώτου γύρου, συν τους παίχτες του roster της, από τους οποίους δεν μπορεί να ανταλλάξει άμεσα, για ένα εξάμηνο περίπου, όσους υπέγραψαν ως FAs το καλοκαίρι.
Όλα τα προαναφερθέντα, συνεπώς, είναι τα δεδομένα που πρέπει να ληφθούν -ως σταθερές- υπόψην σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο trade του Davis στους Celtics. Για να συμβεί αυτό, λοιπόν, άμεσα θα πρέπει στα ανταλλάγματα να συμπεριληφθεί ο 31χρονος Al Horford και τα $ 88 εκατ. που έχει λαμβάνει για φέτος και άλλες δύο σεζόν, αλλιώς το trade δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, μιας και οι Cs θα ανέρχονται πολύ over the tax. Επιπρόσθετα, δεν υπάρχει περίπτωση οι Pelicans να συζητήσουν trade για τον Davis και να μην προσπαθήσουν να βάλουν στο κουτί μαζί του ένα από τα άθλια συμβόλαια των Asik (31 χρονών, φέτος κι άλλα δύο χρόνια συμβόλαιο για $ 34 εκατ.), Solomon Hill (τραυματίας, ίσως χάσει όλη τη σεζόν, 26 χρονών, φέτος κι άλλα δύο χρόνια συμβόλαιο για $ 38 εκατ.), ή/και E’Twaun Moore (υπογράφτηκε φέτος, δεν μπορεί να ανταλλαχθεί άμεσα, τρία χρόνια συμβόλαιο στα $ 25 εκατ.).
Θα έπρεπε λοιπόν να είναι ένα trade της μορφής: οι Celtics να λάβουν Davis και Asik ή (τραυματία) Solomon Hill, και να δώσουν Horford, έναν εκ των Brown ή Tatum, τρία μελλοντικά draft picks πρώτου γύρου, όπου σίγουρα το ένα εξ αυτών θα είναι το κυλιόμενο ή Lakers 2018 ή Sixers ή Kings 2019, και το άλλο του Memphis του 2019, δεδομένου πως τα δικά τους της επόμενης τριετίας, αλλά και των Clippers του 2019 θα είναι εκτός lottery, και να πρέπει να αποδεχτούν την ιδέα πως ίσως δεν θα έχουν τον χώρο να ανανεώσουν τον Smart το καλοκαίρι του 2018 (ή ενδεχομένως να ζητηθεί να συμπεριληφθεί κι αυτός στο trade).
Οι προαναφερθείσες αξίες είναι ενδεικτικές βάσει του πως αυτές (επανα)καθορίστηκαν από το trade του Irvnig και δεν λαμβάνουν υπόψην τις αξίες ανταλλαγμάτων που δόθηκαν νωρίτερα την off season για George και Butler. To γεγονός πως ο Davis είναι top-10 παίχτης, μεγαλύτερης ανταλλάξιμης αξίας, μικρότερης ηλικίας, αλλά και σε μεγαλύτερης διάρκειας συμβόλαιο από τους Irving (δύο εναπομείναντα χρόνια), Butler (ομοίως) και George (expiring), μας οδηγεί στο να προβούμε στην συγκεκριμένη υπόθεση και να τη θεωρήσουμε την πλέον βάσιμη.
Συμπερασματικά συνεπώς, μετά την απόκτηση Irving από τους Celtics, και τα assets που διέθεσαν για την απόκτησή του, αλλά και το συμβόλαιό του που έλαβαν πίσω, με τη δομή των ρόστερ, αλλά και των οικονομικών, των δύο ομάδων, δεν φαντάζει πλέον εφικτό άμεσα ένα trade για τον Antony Davis στους Celtics.
 .
2. Ας πάρουμε τα πράγματα από την χρονική αφετηρία τους, και ας αναλύσουμε μία σειρά από (κακά ως άθλια) trades που έχουν προηγηθεί πριν φτάσουμε στην εμπλοκή του συγκεκριμένου pick στην επιλογή του Fultz από τους Sixers.

Το καλοκαίρι του 2012 οι Lakers αποκτούν τον Steve Nash από τους Suns και τα ανταλλάγματα που δίνουν για την απόκτησή τού περιλαμβάνουν ένα pick πρώτου γύρου 2013, είτε των Cavaliers, Heat και Kings, με προστασία για τα πρώτα 13 picks, είτε των ίδιων των Lakers, με προστασία top 14, δύο picks δεύτερου γύρου 2014, με προστασία για τα πρώτα 40 για το ένα, καθώς και $ 3 εκατ. σε μετρητά, αλλά κι ένα κυλιόμενο pick πρώτου γύρου των Lakers. Με προστασία top-5 για το 2015, top-3 για το 2016 και το 2017 και χωρίς προστασία για το 2018. Το συγκεκριμένο pick οι Suns, με ισχύουσες τις προστασίες του, το συμπεριέλαβαν στο trade Br. Knight – Michael Carter-Williams, με τον Knight να πηγαίνει στους Suns από τους Bucks, τον MCW στους Bucks από την Phily και το προστατευμένο pick των Lakers να πηγαίνει στην Philladelphia έναντι του Michael Carter-Williams.

Καθώς οι Lakers “κληρώθηκαν” στο #2 τόσο το 2015, όσο και το 2016 και το 2017, κατάφεραν να διατηρήσουν για τα συγκεκριμένα drafts τις επιλογές τους, διαλέγοντας αντίστοιχα τους D’Angelo Russel, Brandon Ingram και Lonzo Ball.

Το συγκεκριμένο pick πρώτου γύρου, ήταν συνεπώς στα χέρια των Sixers για το 2018, χωρίς καμία προστασία από τους Lakers.

To καλοκαίρι του 2013 γίνεται το trade που ως τώρα έχει αποδειχθεί το εγκληματικότερο για την πορεία ενός οργανισμού ΝΒΑ. Αναφερόμαστε, φυσικά στους Nets και τον τότε GM τους, Billy King, που στην προσπάθεια να ικανοποιήσει την πιεστική επιθυμία του φρέσκου –ακόμα τότε- ιδιοκτήτη της ομάδας, Mikhail Prokhorov, για κατάκτηση του Τίτλου εντός της πρώτης πενταετίας της διοίκησής του, έστειλε στους Boston Celtics τους Gerald Wallace, Kris Humphries, MarShon Brooks, Kris Joseph, Keith Bogans, αλλά και τρία picks πρώτου γύρου, αυτά των drafts 2014, 2016 και 2018, μαζί με το δικαίωμα οι Celtics να μπορούν να ανταλλάξουν και τα picks πρώτου γύρου των δύο ομάδων στο draft του 2017, λαμβάνοντας ως ανταλλάγματα τους Kevin Garnett (που ήρε το no-trade clause που είχε για να ολοκληρωθεί το trade), Paul Pierce, Jason Terry και D.J. White. Μέσω της ενεργοποίησης του δικαιώματος για ανταλλαγή των picks μεταξύ των δύο ομάδων στο draft του 2017 οι Celtics βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους το #1 στο συγκεκριμένο draft.

Συνεχίζουμε με το καλοκαίρι του 2015 και ενδεχομένως το δεύτερο χειρότερο trade της τρέχουσας δεκαετίας, αυτό ανάμεσα στους Sixers και στους Kings. Στην πρώτη offseason του Divac σαν GM του franchise του Sacramento, αυτός προχωράει σε μία κίνηση που μπορεί να χαρακτηριστεί επιεικώς από άστοχη ως παράλογη. Συγκεκριμένα, σε μία προσπάθεια να απελευθερώσει το salary cap των Kings1)Για να τους κάνει άμεσα ανταγωνιστικούς; Ποτέ κανείς δεν κατάλαβε, και το αποτέλεσμα δεδομένα δεν δικαίωσε την κίνηση. στέλνει στους Sixers τους Nik Stauskas, Jason Thompson, Carl Landry, ενώ επιπλέον δίνει στους Sixers το δικαίωμα να αλλάξουν το pick του πρώτου γύρου τους με το αντίστοιχο των Kings για τα draft 2016 και 2017, αλλά και ένα pick πρώτου γύρου ακόμα, αυτό του 2019, των Kings. Κι όλα αυτά για τι αντάλλαγμα; Τα δικαιώματα των Arturas Gudaitis (pick #47 στο draft του 2015) και Luka Mitrovic (pick #60 στο ίδιο draft). Εντυπωσιακό έτσι;

Στο draft του 2016 οι Sixers κληρώνονται πρώτοι, με τους Kings να είναι στο #8, οπότε δεν προχωράνε στο pick swap που είχαν δικαίωμα, ενώ το 2017 οι Sixers κληρώνονται πέμπτοι με τους Kings να κληρώνονται στο #3 και εφαρμόζουν το δικαίωμα pick swap που είχανε, ανεβαίνοντας αυτοί στο #3.

Αυτό το #3 είναι που η Βοστώνη επιθυμούσε για να κάνει trade down από το #1 που διέθετε μέσω του προαναφερθέντος trade από τους Nets.

Και τώρα που έχουμε στήσει το σκηνικό, ας προχωρήσουμε στο καθεαυτό trade μεταξύ των δύο ομάδων το καλοκαίρι του 2017.

Για να λάβουν οι Sixers το #1 του draft του 2017, και να επιλέξουν ακολούθως τον Fultz, έδωσαν στους Celtics τα ακόλουθα:

  • Το #3 του draft του 2017, που είχαν ανταλλάξει με τους Kings,
  • καθώς και ένα από τα κάτωθι:
    • To pick των Lakers που έχουν στην κατοχή τους για το 2018 (από το trade του Nash, που το έλαβαν μέσω της παραχώρησης του MCW), χωρίς κάποια προστασία πλέον από τους “Λιμνάνθρωπους”, αλλά βάζοντας οι ίδιοι protection πριν το δώσουν στους Celtics. Συγκεκριμένα, αν το pick των Lakers του χρόνου κληρωθεί στο #1 ή σε οποιαδήποτε άλλη θέση μετά το #6 παραμένει στους Sixers. Πηγαίνει στους Celtics μόνο αν κληρωθεί στις θέσεις #2 ως #5.
    • Εάν οι Sixers κρατήσουν, μέσω των protections που έχουν βάλει, το pick των Lakers το 2018, τότε οι Celtics θα λάβουν το υψηλότερο εκ των picks πρώτου γύρου της Philadelphia ή του Sacramento στο draft του 2019, που ανήκει στους Sixers από το trade του 2015.

Αυτά!

3. Αναφορικά με το τρίτο ερώτημά σου τώρα, να σου πω πως τέλη Αυγούστου 2017 κι ακόμα δεν έχει υπογράψει το νέο του συμβόλαιο με τους Suns ο Len για να θεωρείται τυπικά ακόμα παίχτης σας. Γενικά, κατά την off season 2017 ελάχιστες ήταν οι ανανεώσεις παλαιάς κοπής Cs και λίγα τα χρήματα που δόθηκαν σε αυτούς.

Για τον Len συγκεκριμένα, όποιος παρακολουθήσει τα highlights, ή ακόμα και μεμονωμένες φάσεις, του Ουκρανού θα δει όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να τον ενθουσιάσουν. Το κορμί του είναι πρωτοτυπικό για center, καθώς είναι αρκετά αθλητικός για το ύψος του και τρέχει καλά το γήπεδο, ενώ η μηχανική του στο σουτ είναι ιδανική. Το πρόβλημά του είναι η αντίληψη του παιχνιδιού, στην οποία δείχνει ακόμη να υστερεί. Αμυντικά, είναι καλός rim protector με πολύ καλό timing, κάτι που φαίνεται και στα rebounds, αλλά και στα κοψίματα. Αλλά δείχνει ακόμη χαμένος όταν χρειάζεται να βγει λίγο έξω από τη ρακέτα, με πολύ κακές τοποθετήσει όποτε προσπαθεί να μαρκάρει το pick’n’roll. Επιθετικά αποτελεί μαύρη τρύπα, καθώς μπορεί να ρολλάρει δυνατά προς τη ρακέτα και να μαζεύει αρκετά επιθετικά rebounds (περισσότερα πάνω σε αυτό σε λίγο…), αλλά δεν σταματά να σουτάρει και να παίρνει προσπάθειες, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί στο έπακρον τα λίγα λεπτά στα οποία αγωνίζεται με έναν τρόπο που δεν είναι διόλου παραγωγικός. Τα αδύνατά του στοιχεία πολλαπλασιάζονται από το γεγονός πως αγωνιζόταν στην ομάδα με την χειρότερη επιθετική λειτουργία σε ολόκληρο το ΝΒΑ(Οι Suns είναι τελευταίοι και καταϊδρωμένοι στις assists ανά παιχνίδι για τη σεζόν 2016-17.)), ακόμα κι έτσι, όμως, ο Len δεν έδειξε τίποτα παραπάνω από έναν center που είχε το νου του στην επίθεση. Ένας ελάχιστα καλύτερος αμυντικός από τους Monroe, Kanter και Okafor, μα χωρίς το επιθετικό τους ταλέντο. Κοινώς, στο σύγχρονο ΝΒΑ, στους Suns ή όπου αλλού, δύσκολα θα έχει καθοριστικό ρόλο, αλλά δεδομένα θα έχει θέση ρολίστα από τον πάγκο για κάποια ομάδα.

(Σε ένα παράλληλο σημείωμα, απλά να αναφέρω πως από δύο επιθετικά rebounds του Alex -του γαμημένου!- του Len, στο 1:19 και 1:15 πριν τη λήξη του αγώνα των Suns κόντρα στους Houston Rockets και τη νίκη των δεύτερων με 123-116 στις 02 Απριλίου 2017, με ισοφάρισε σε 6-6-1 στον Τελικό της LOL ο ομόσταυλος Μαυράκης και λόγω του ότι είχε περισσότερους πόντους στο match up του Τελικού κέρδισε την καλύτερη fantasy λίγκα του κόσμου για τη σεζόν 2016-17. Όπως καταλαβαίνεις μου χρεώθηκε -και μάλιστα στις διακοπές μου…- η απάντηση της συγκεκριμένης ερώτησης ως τρολλάρισμα και κοροϊδία από τους υπόλοιπους ακριβώς για αυτόν τον λόγο.)

Εκ νέου ερωτήσεις σας περιμένουμε όποτε το θελήσετε με τους τρόπους που αναφέρουμε και στο εισαγωγικό του post. Να είστε βέβαιοι/ες πως με το που αυτές καταφθάνουν εμείς στα γραφεία μας τις συζητάμε εκτενώς, απλώς μας παίρνει κομματάκι παραπάνω να θυμηθούμε μετά τι είχαμε κουβεντιάσει, να το καταγράψουμε και να σας το παρουσιάσουμε με τον Ball Hog τρόπο που ξέρουμε πως αρέσει.

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Για να τους κάνει άμεσα ανταγωνιστικούς; Ποτέ κανείς δεν κατάλαβε, και το αποτέλεσμα δεδομένα δεν δικαίωσε την κίνηση.