The Ball Hog’s 2017-18 NBA Previews: Sacramento Kings

Posted on Oct 4 2017 - 5:48pm by Stavros Marinos

Στα μάτια των περισσότερων ΝΒΑ fans ο DeMarcus Cousins είναι ένας από τις πιο dominant ψηλούς της λίγκας. Για τους fans των Kings, όμως, ήταν εκείνη η σχέση με μια πολύ όμορφη κοπέλα, που σου βγάζει την ψυχή στο καθετί. Και κάθε χωρισμός από μια μακροχρόνια σχέση, πόσο δε προβληματική, ακολουθείται από ένα διάστημα εσωστρέφειας και εσωτερικής ηρεμίας. Σε αυτήν ακριβώς τη φάση βρίσκονται πλέον στο Sacramento, ατενίζοντας το μέλλον με χαμόγελο. Μετά από καιρό.

Τι κάνατε πέρσι;

Αν ο DeMarcus Cousins αποφασίσει κάποτε να συγγράψει την μπασκετική αυτοβιογραφία του, θα ήταν σωστό να την τιτλοφορήσει “Οι πέντε πιο ταπεινοί παίχτες και πως πειθάρχησα τους άλλους τέσσερις” (ba dum tsss). Δυστυχώς δεν έχει περάσει αρκετός καιρός για να μιλήσουμε για τους Kings χωρίς να αναφέρουμε το όνομά του. Δικαίως, μιας και έχει περάσει μόνο μισή σεζόν, από τότε που η βαριά πέτρα στο λαιμό της ομάδας ανταλλάχθηκε στη Νέα Ορλεάνη. Επτά χρόνια πέρασαν παρέα στην πρωτεύουσα της Καλιφόρνια. Τα μισά αναλώθηκαν στο αν έπρεπε να πιστέψουν σε αυτόν, και τα υπόλοιπα προσπαθώντας να τον πλαισιώσουν με μπελινέλιδες και αφλάλους1)Εσωτερικός μονόλογος: αναρωτιέμαι αν από τους Kings έχουν περάσει οι περισσότεροι παίχτες που κατέληξαν στην Κίνα (Jimmer, Lawson, Douby, Jeter και λοιποί…).. Μετριότητες, δηλαδή, που υποτίθεται θα μπάλωναν δευτερεύοντα κενά, και θα έδιναν τον χώρο στο “καλύτερο 5άρι του πρωταθλήματος” να οδηγήσει την ομάδα στη “Γη της Επαγγελίας”. Από τη μία, η χαμηλή έλξη μιας πόλης με μικρή αγορά, κι από την άλλη ο χαρακτήρας μαύρης τρύπας του Cousins, που κατέστρεφε γύρω του κάθε θετική διάθεση και ατροφούσε κάθε συμπαίχτη, δυσκόλευαν υπερβολικά την πρόκριση playoffs.

Μετά το επεισοδιακό trade, που χαρακτηρίστηκε από ένα φιάσκο επικοινωνιακής πολιτικής από πλευράς Kings και Vlade Divac, τα μαύρα σύννεφα εγκατέλειψαν την πόλη. Οι νίκες δεν αυξήθηκαν, αλλά front office και οπαδοί συνειδητοποίησαν τι σημαίνει ανακούφιση όταν επιτέλους βρίσκεις τη γενναιότητα να χωρίσεις από μια τοξική σχέση. Επί του πρακτέου, οι Kings που έλαμψαν μετά το trade deadline, ήταν κυρίως ο νεοαποκτηθείς Chavano Reinier Hield (ναι, έτσι τον λένε κανονικά), o Skal Labissiere, κι o Willie Cauley-Stein. Ακόμα κι ο “Big Papa” έδειξε αξιοπρεπή στοιχεία, παρά την πολύ μικρή του ηλικία, το αρνητικό hype, και την “ξεπερασμένη” σωματοδομή (τα τελειώματά του με τα soft hands είναι ποίηση).

Η σεζόν έκλεισε στα γνωστά λημέρια του υπογείου της Δύσης, αλλά με το χαμόγελο της ελπίδας στα χείλη.

Καλοκαιρινός σχεδιασμός

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, μπαίνουν στην διαδικασία καθαρόαιμου rebuilding. Δεν υπάρχουν δεύτερες αβάσιμες σκέψεις για πρόκριση στα playoffs από το παραθυράκι. Όλα είναι συγκεντρωμένα στην ανώδυνη αποδόμηση και στο ομαλό ώριμο χτίσιμο εκ του μηδενός χωρίς βιασύνες και ντροπές.

H πρώτη φάση του γκρεμίσματος του στραβού οικοδομήματος ξεκίνησε με το trade του Cousins και τελείωσε επιτυχώς το καλοκαίρι. Κανείς παίχτης δεν έχει συμβόλαιο μετά το 2020, εκτός από τους επτά νέους, κάτω των 24 ετών, που ακόμα βρίσκονται σε rookie contracts.

Επειδή έχουμε δει συχνά το έργο, ένα ρόστερ γεμάτο νέους χωρίς επιτήρηση, εύκολα μετατρέπει τα αποδυτήρια σε “αμέρικαν μπαρ“. Η λύση για αυτό είναι η παρουσία βετεράνων με “εκτόπισμα” που αποπνέουν σεβασμό. Αυτό πραγματώθηκε στους Kings με την απόκτηση των αρχαίων ημίθεων Vince Carter (40) και Zach Randolph (37) (άσχετα αν ο δεύτερος κατρακύλησε ήδη σε δραστηριότητες του μακρινού παρελθόντος).

Ενώ οι δυο παραπάνω θα έχουν κατά κύριο λόγο την αρμοδιότητα του baby sitting και του πνευματικού καθοδηγήτη, ο George Hill είναι αυτός που, ακόμα στα 32 του, καλείται να οργανώσει την ομάδα και στο γήπεδο. Ένας ρόλος διπλά σημαντικός για PG, αφού οι Kings φέτος επέλεξαν στο #5 τον De’Aaron Fox. Τον παίχτη στον οποίο προβάλλουν το μέλλον του μπασκετικού Sacramento και πιθανώς τον πιο γρήγορο αυτή την στιγμή στον κόσμο (να είχε και σουτ…).

Θεωρήθηκαν από τους “νικητές” του φετινού draft. Εκτός του διαφημισμένου Fox, επιλέχθηκε στο #15 ο Justin Jackson. Ο παίχτης που έρχεται να καλύψει τη θέση του SF, κουβαλώντας το πρωτάθλημα του NCAA 2017 με το North Carolina, έχοντας περγαμηνές για καλό σουτ, wing defense και ψηλό potential.

Στο #20, ρίσκαραν με τον Harry Giles. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που οι scouts εκτιμούσαν πως θα επιλεχθεί στο #1 του draft. Ρήξεις χιαστών, όμως, και στα δύο γόνατα, φόβισαν τις ομάδες που δεν ήθελαν να ρισκάρουν. Στους Kings θα περάσει πολύ χρόνο στο G-League, μιας και δεν θα βιαστούν καθόλου να περιμένουν την ενδυνάμωσή του.

Τέλος, ο Divac έβαλε την προσωπική του πινελιά και έφερε στην άλλη πλευρά του ατλαντικού το πατριωτάκι του Bogdan Bogdanovic που είχε κλέψει ύπουλα κατά τη διάρκεια του περσινού draft από τους Suns.

Depth Chart

Πού περιμένουμε να είναι καλοί

Οι φανατικοί του NBA συνήθως βρίσκουν περισσότερο ενδιαφέρον να ξενυχτούν παρακολουθώντας κακές ομάδες με ανερχόμενους παίχτες, παρά μεγαθήρια με γνωστούς superstars. Αυτό ίσως οφείλεται στο απωθημένο του να γίνεις GM/Scout. Μια τάση/ασθένεια που κάθε αρσενικός ενήλικας που παρακολουθεί σπορ, αναπτύσσει αναπόφευκτα.

Με άλλα λόγια, δεν περιμένουμε να είναι καλοί οι Kings. Οπουδήποτε. Το γεγονός ότι τα φώτα θα πέφτουν πάνω στην εξέλιξη των πολλών νέων και στην παρουσία του ταχύτατου Fox, μας λέει ότι φέτος η ομάδα πρέπει να τρέξει. Νεότητα χωρίς αθλητικότητα δεν συνάδουν. Εκτός φυσικά αν είσαι λευκός σουτέρ.

Panic Button
  • Η αστυνομία κάνει έφοδο στο σπίτι του Zach Randolph και ανακαλύπτει εξελιγμένο εργαστήριο καλλιέργειας χασίς στο υπόγειο, το οποίο λειτουργεί κυρίως για ατομική χρήση.
  • O De’Aaron Fox δεν φτιάχνει ποτέ σουτ, το τρίποντό του παραμένει κοντά στο 20%, και σε τρία χρόνια παρατάει το μπάσκετ για να πάει στο αμερικάνικο Survivor.
  • O Justin Jackson χαραμίζεται σε μια κακή ομάδα, με συνέπεια να χάσει πέντε χρόνια της καριέρας του σε κακά ποσοστά. Το 2024 τον αποκτούν οι Spurs ελεύθερο, καθιερώνεται σαν τίμιο backup του Leonard και παίρνει πολλαπλά Πρωταθλήματα.
  • Ο Παπαγιάννης αποκαλεί μέντορά του τον Μπουρούση δημόσια και χάνεται κάθε ελπίδα για την ανθρωπότητα.
Χ-factor
  • Θα καταφέρει ο Fox να καθιερωθεί στο NBA, υπό την καθοδήγηση του George Hill;
  • Θα έχει άμεσο αντίκτυπο ο Justin Jackson; Η θέση του SF του ανήκει από φέτος αν δείξει την ικανότητα.
  • Θα εξελιχθεί ο Buddy Hield σε μεγάλο σκόρερ;
  • Θα συνεχιστεί το breakout των Skal Labissiere και Willie Cauley-Stein μετά το περσινό All-Star;
  • Πώς θα προσαρμοστεί ο Bogdanovic στα δεδομένα του NBA;
  • Ποιο το ταβάνι των Malachi Richardson και Γιώργου Παπαγιάννη;

Οι Kings έχουν να απαντήσουν φέτος σε πολλά γοητευτικά ερωτήματα, τόσο σε μπασκετικό, όσο και σε fantasy επίπεδο.

Keep an eye on

Bogdan Bogdanovic. Ανήκει στους “μικρούς” των Kings αλλά είναι ήδη 25 χρονών. Ο Σέρβος swingman είχε κερδίσει επάξια τον τίτλο του καλύτερου παίκτη στην Ευρώπη, αλλά επειδή το κυνικό παιχνίδι του δεν μεταφράζεται σε εντυπωσιακά highlights, με εξαίρεση την αξιοσημείωτη συλλογή του από buzzer beaters, έχει κατορθώσει να περάσει απαρατήρητος, ενώ είναι το μαύρο άλογο για τον τίτλο του Rookie Of the Year. Στα χαρτιά φαίνεται σαν ένα απλό συμπλήρωμα για το ρόστερ, που υπάρχει για να ενισχύσει τον εσωτερικό ανταγωνισμό με τον Μπαχαμέζο Curry, αλλά όπως δείχνει και το συμβόλαιο των $ 27 εκατ. για τρία χρόνια, θα αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο για την ομάδα του Joerger και είναι άμεσα υποψήφιος για τον ρόλο του ηγέτη της ομάδας.

Πρόβλεψη

Ο coach Joerger ανοιχτά δήλωσε πως θα ακολουθήσει ένα μετριοπαθές rotation, για να γίνει ομαλά η μετάβαση από τους παλιούς στους νέους. Κανείς δεν προβλέπεται να παίξει πολλά λεπτά, και δεν αποκλείεται τους πρώτους μήνες οι βετεράνοι να ξεκινούν ως βασικοί. Δεν αναμένουμε πολλές νίκες, αφού η προσοχή θα είναι στραμμένη στην ανάπτυξη. Θα πρέπει να ευοδωθούν πολλά “αν” για να περάσουν τις 30 νίκες και να μην τερματίσουν σε μια από τις τρεις τελευταίες θέσεις της Δύσης.

The following two tabs change content below.
Αιρετικός Βουδιστής, θεοσεβούμενος αθεόφοβος, σκληροπυρηνικός συνομωσιολόγος, vegan αστρολόγος, αντικοινωνικός κοινωνιολόγος, πιστεύει στους εξωγήινους. Έχει περάσει περισσότερες ώρες ξύπνιος τη νύχτα βλέποντας NBA απ’ότι στο φως του ήλιου. Εμμονικός Fantasy Commissioner από το 2002, στις πιο «βαθιές» λίγκες του πλανήτη. Αν έπαιζε στο NBA, θα έστηνε αγώνες για να κερδίσει η ομάδα του στο fantasy. ΝΒΑ blogger από το 2007. Ακόμα πιστεύει πως ο Donté Greene θα γίνει All-Star.

References
1 Εσωτερικός μονόλογος: αναρωτιέμαι αν από τους Kings έχουν περάσει οι περισσότεροι παίχτες που κατέληξαν στην Κίνα (Jimmer, Lawson, Douby, Jeter και λοιποί…).