Washington Wizards: The Last Gamble

Posted on Jul 23 2018 - 7:02pm by Gus Chr

Σε ένα καλοκαίρι που το έχει ήδη μονοπωλήσει ο LeBron James και η μετακόμισή του στο Los Angeles και τους Lakers, ενώ παράλληλα η σαπουνόπερα “Kawhi Leonard” θα συνεχιστεί στο Toronto προς το παρόν, οι Washington Wizards φαίνεται πως ρίχνουν μια τελευταία ζαριά για την παρουσία τους σε τελικούς περιφέρειας, σε μια  -κατά τα φαινόμενα- “make or break” χρονιά.
Ο Gus Χρυσοχού βγαίνει για λίγο από την θερινή ραστώνη και γράφει την εκτίμησή του.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το φετινό καλοκαίρι ήταν από τα πιο ενδιαφέροντα των τελευταίων ετών. Ο “Βασιλιάς James” πήρε την απόφαση να μετακινηθεί στην δυτική ακτή για λογαριασμό των Lakers, ο Paul George ανανέωσε την παραμονή του στην Oklahoma, ο Kevin Durant έμεινε στους Warriors και μόλις πριν λίγες μέρες έλαβε τέλος το σήριαλ του Kawhi Leonard, ο οποίος “εξορίστηκε” στον Βορρά και το Toronto, με τον DeMar DeRozan να μετακομίζει στη ζέστη του Texas. Παράλληλα, είδαμε πως μάλλον διαμορφώνεται μια νέα τάση, αυτή των μονοετών συμβολαίων, που δείχνει δύο πράγματα: Αφενός ότι όλοι ετοιμάζονται για την Free Agency του 2019, οπότε και το salary cap αναμένεται να ανέβει στα $109 εκατ. και αφετέρου ότι φαίνεται πως οι παίχτες αρχίζουν και παίρνουν την εξουσία πάνω τους, με τα μονοετή συμβόλαια που υπογράφουν. Από τη μία δεν δεσμεύονται με με τετραετή συμβόλαια, ακριβώς για να είναι ευέλικτοι κάθε χρονιά. Από την άλλη, αυτό εμπεριέχει και ρίσκο για τους ίδιους, μιας και εφόσον υπογράφουν μονοετή συμβόλαια της τάξης των $15 εκατ. και υποστούν κάποιον τραυματισμό, αυτόματα η αξία τους πέφτει για το επόμενο συμβόλαιο, αλλά δεν γίνεται να τα έχουμε όλα δικά μας.

Την τάση αυτή, λοιπόν, ακολούθησε και η ομάδα της πρωτεύουσας, καθώς στα ήδη πέντε υπάρχοντα συμβόλαια που λήγουν το καλοκαίρι του 2019, αυτά των Kelly Oubre, Jodie Meeks, Tomas Satoransky, Markieff Morris και Jason Smith, ήρθαν να προστεθούν ακόμα τέσσερα, των Dwight Howard1)Διατηρεί ωστόσο δικαίωμα ανανέωσης., Jeff Green, Austin Rivers και Thomas Bryant. Κοινώς εννιά παίχτες των Wizards βρίσκονται σε μια “μονοετή” κατάσταση”2)Πηγή: spotrac.com. Αυτό μπορεί να διαβαστεί με δύο τρόπους: Είτε ότι και οι ίδιοι περιμένουν το 2019 για να κάνουν all-in για κάποιον αστέρα πρώτης γραμμής (δεν ήταν λίγα τα δημοσιεύματα του παρελθόντος που έστελναν τον ντόπιο Kevin Durant εκεί), εφόσον καταφέρουν και κάνουν μια θετική χρονιά, είτε γιατί ετοιμάζονται για το rebuild τους, στην περίπτωση που δεν τους βγει η φετινή χρονιά. Η αλήθεια είναι πως η φυγή του LeBron προς τη Δύση αφήνει μεγάλες πιθανότητες για πολλές ομάδες να βρεθούν στους Τελικούς. Ναι μεν οι Celtics και οι Sixers δείχνουν να έχουν το πλεονέκτημα, αλλά με τον James εκτός Ανατολής, ποιος μπορεί να αγνοήσει τους Raptors, τους εκπληκτικούς περσινούς (και πολύ γεμάτους φέτος) Pacers, τους Wizards ή ακόμα και τους Bucks; Η παρουσία αυτών των ομάδων στους τελικούς της Ανατολής -τουλάχιστον- είναι “theirs to lose” πλέον και αυτό από μόνο του κάνει ιδιαίτερη την φετινή Ανατολή. Αυτό αναμφίβολα μπορεί να λειτουργήσει ως κάτι θετικό και για τους Wizards.

Wizards Roster – Η Πρώτη Ανάγνωση

Ωστόσο, με τις επιλογές παιχτών τους να μην είναι και οι καλύτερες μέσα στα χρόνια (τρανταχτά σχετικά παραδείγματα οι McGee και Young), αυτή του Howard δεν μοιάζει να είναι και η ιδανικότερη. Κι αν η απόφαση να απομακρυνθεί ο Gortat ήταν σωστή, μιας και πέρυσι έκανε άνω-κάτω τα αποδυτήρια λόγω συγκρούσεων με τον Wall, η επιλογή του Howard έκανε τους πάντες στην Washington να μελανιάζουν τα μέτωπά τους από τα συνεχή facepalms. Σίγουρα στην περσινή χρονιά είδαμε εκλάμψεις του 2009-10, όταν διέλυε τα πάντα στο πέρασμά του με την φανέλα του Orlando, αλλά ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για έναν διαχρονικό μπελά των αποδυτηρίων, έναν τύπο που σχεδόν επιδεικνύει το drama flair του σε όποια πόλη κι αν πηγαίνει, ενώ μιλάμε για τον τύπο που κατάφερε να ξεπεράσει πέρυσι τον Draymond Green στις τεχνικές ποινές. Φυσικά, αυτό αποτελεί και ένα μεγάλο στοίχημα για τον Scott Brooks, το πως μπορεί να τιθασεύσει τον D12, αλλά η εκτίμηση είναι πως οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του. Είναι απόλυτα κατανοητό πάντως πως στα $5,3 εκατ., θα άξιζε το ρίσκο σχεδόν από οποιαδήποτε ομάδα.

Πέραν του Howard, πάντως, που είναι γρίφος, το υπόλοιπο ρόστερ φαίνεται να δουλεύει καλά ως supporting cast, πρωτίστως στον Wall και δευτερευόντως στον Beal, στα χαρτιά τουλάχιστον. Με το πρώτο ζητούμενο, φυσικά, να είναι η υγεία του backcourt της ομάδας3)Ο Wall πέρυσι έχασε τα μισά παιχνίδια της regular season., το δεύτερο είναι να μπορέσουν οι Rivers, Meeks και Satoransky να δώσουν όσα περισσότερα μπορούν σε οργάνωση και σε εκτέλεση. Σημαντικός παράγοντας στο κομμάτι της εκτέλεσης είναι να αποφορτιστεί σε ένα μεγάλο βαθμό ο Beal, ο οποίος πέρυσι ήταν ο πρώτος σε λεπτά συμμετοχής στην ομάδα με 36,34)Πηγή: Basketball Reference, ενώ έπαιρνε λίγο πάνω από 18 προσπάθειες ανά παιχνίδι. Είναι σαφές, λοιπόν, πως ο Brooks θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να ξεκουράσει τον παίχτη του μέσα στα παιχνίδια. Ο Austin Rivers είναι μάλλον εκείνος που θα αναλάβει τον ρόλο αυτό, ο οποίος προέρχεται από την καλύτερη χρονιά της καριέρας του. Είναι απίθανο μεν να βρει την συμμετοχή και τις προσπάθειες που βρήκε πέρυσι στους Clippers, αλλά είναι ένα σημαντικό upgrade στον πάγκο.

Εκεί που πραγματικά δεν έχουν να φοβηθούν πολλά οι Wizards είναι στην θέση του “3”. Porter, Oubre, Green και ο rookie Troy Brown, έχουν το απαραίτητο skill set να προκαλέσουν κάθε λογής προβλήματα στις αντίπαλες άμυνες, ενώ διαθέτουν και το απαραίτητο versatility στην άμυνα για να μαρκάρουν κάθε θέση. Με τη φυγή του πολύ καλού -κυρίως στα τελειώματα της περασμένης σεζόν και στην post season- Mike Scott, μάλιστα, η επιλογή του Green έπεφτε στην κατηγορία του no brainer. Θα δώσει πολύ περισσότερα στο κομμάτι του σκορ, είναι καλύτερος αμυντικός, ενώ αποτελεί και πολύ καλύτερο εκτελεστή ελευθέρων βολών από τον προκάτοχό του, υστερώντας, ωστόσο, στο σουτ από μακρία σε σχέση με αυτόν. Για τους Oubre και Porter δεν χρειάζεται να πούμε πολλά σε αυτό το σημείο. Ξέρουμε τι είναι ικανοί να κάνουν, έχουν βελτιωθεί πολύ μέσα στα χρόνια και αυτό από μόνο του είναι υποθήκη για τη φετινή σεζόν των Wizards. Το μεγάλο ερωτηματικό εδώ είναι ο Brown, ο οποίος έκανε ένα καταπληκτικό summer league, δείχνοντας προς το παρόν πως η επιλογή του Ernie Grunfeld, που έχει ακούσει τα χίλια-μύρια για τις παρελθοντικές επιλογές του, μοιάζει να είναι καλή, σε ένα δείγμα πέντε παιχνιδιών. Στο δείγμα αυτό μάλιστα, ήταν εξαιρετικός σε σχέση με παίχτες που επιλέχθηκαν πριν και μετά από αυτόν στο draft του περασμένου Ιουνίου, κάποιοι εκ των οποίων είχαν -και έχουν- πολύ μεγαλύτερο hype σε σχέση με τον ίδιο:

Επιπλέον, αυτό που γεμίζει κάπως με αισιοδοξία τις καρδιές των φίλων της Washington, είναι πως στον ίδιο αριθμό παιχνιδιών, πραγματοποίησε τα καλύτερα νούμερα για rookie από την εποχή που αγωνίστηκε στο Summer League o Wall:

Για τον όποιον, με αυτό δεν εννοούμε πως ο Brown θα γίνει Wall, αλλά είναι ένα πρώτο καλό δείγμα. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Εκεί που πραγματικά “πονάνε” οι Wizards είναι στο “4”, όπου βλέπουμε τους Markieff Morris και Jason Smith. Και η παρουσία του δεύτερου μας κάνει να πιστεύουμε πως άπαντες από τους Porter, Oubre, Green και πολύ λιγότερο (ως και καθόλου αυτήν την πρώτη χρονιά τουλάχιστον), θα αναλάβουν ρόλο stretch στη θέση αυτή. Η περίπτωση του Morris αποτελεί σταθερά στο NBA στη θέση του power forward, ωστόσο πέρυσι τον είδαμε να επιδίδεται σε αρκετά σκαμπανεβάσματα στην regular season, ενώ η παρουσία του στα Playoffs ήταν το λιγότερο πενιχρή. Με το συμβόλαιό του, πάντως, να οδεύει στην τελευταία του χρονιά, ίσως τον δούμε να παίζει για να πάρει κι αυτός ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας του cap που έρχεται το επόμενο καλοκαίρι.

Και φτάνουμε στην θέση του center, όπου βλέπουμε τον Howard, μαζί με τους Ian Mahinmi και Thomas Bryant. Για τον D12 μιλήσαμε παραπάνω, για τον Ian Mahinmi δεν αξίζει να πούμε πολλά εκτός του ότι τα $30 εκατ. που έχει για τις επόμενες δύο σεζόν δεσμεύουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του cap τους. Το θετικό για την Washington είναι πως μάλλον οι δύο πλευρές θα καταλήξουν να κάνουν stretch το συμβόλαιο, σε μια win-win κατάσταση. Η περίπτωση που χρίζει προσοχής εδώ πάντως, είναι αυτή του Bryant, ο οποίος άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις στο Summer League, με μια μεγάλη μερίδα του Τύπου να επικρίνει τους Lakers που δεν τον κράτησαν, δεδομένης της λειψυδρίας που υπάρχει στους ψηλούς τους. Παράλληλα, η περσινή του σεζόν στην G-League άφηνε υποσχέσεις για το μέλλον, καθώς συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη πεντάδα της λίγκας και στην καλύτερη rookie πεντάδα. Παράλληλα, στο φετινό Summer League, μέτρησε 30 λεπτά συμμετοχής κατά μ.ο., 14,6 πόντους, 7,4 rebounds και 1,2 blocks, ενώ σούταρε με 61% εντός πεδιάς. Ενδεχομένως, λοιπόν, οι Wizards να βρήκαν μια καλή περίπτωση για την θέση αυτή (και σίγουρα πιο ενδιαφέρουσα από αυτή του Mahinmi).

Η Εκτίμηση

Με τα ως τώρα δεδομένα, αυτό που καθίσταται σαφές είναι πως οι Wizards της επερχόμενης σεζόν φτιάχτηκαν με γνώμονα το πόσο μακρυά θα πάνε σε αυτή και μόνο. Αν μπορέσουν και πάνε μακρυά, τότε όλα καλά. Θα ενεργοποιήσει το player option του ο Howard, λογικά θα ανανεώσει την παραμονή του τόσο ο Oubre, όσο και ο Morris, ενώ είναι πιθανό να παραμείνουν και μετά από την επόμενη χρονιά οι Green, Rivers, Meeks και Satoransky. Πέραν των επικείμενων παραμονών, το θετικό είναι πως ο Wall θα έχει δει στην πράξη πως έχει δίπλα του πλέον ένα ανταγωνιστικό σύνολο για να διεκδικήσει κάτι καλό στην Ανατολή. Επιπλέον, ενδεχομένως να γίνουν και ένας προτιμητέος προορισμός για κάποιον top free agent.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που αυτή η ομάδα σκάσει σαν βόμβα; Τότε όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, με πρώτο και επικρατέστερο να δούμε την διάλυση του ρόστερ των Wizards και την έναρξη του rebuild. Εφόσον οι “Μάγοι” δεν κάνουν το βήμα παραπάνω φέτος, η εκτίμηση είναι πως κανείς από τους προαναφερθέντες δεν θα ανανεώσει την παραμονή του στην πρωτεύουσα, ενώ (τολμάω και το γράφω) ο Wall θα δοθεί σε trade ώστε να εκμεταλλευθούν όσο το δυνατόν περισσότερο το γεγονός ότι μπαίνει στο αγωνιστικό ζενίθ του του και να γεμίσουν με picks, χτίζοντας έτσι το μέλλον τους. Τα παραπάνω, λοιπόν, έρχονται σαν προέκταση και στον ίδιο τον πάγκο της ομάδας, με τον Brooks να έχει την πιο “deliver now” δουλειά, ίσως σε όλο το NBA. Συνεπώς ας μην μας φανεί περίεργο αν το κύμα των αποχωρήσεων συμπαρασύρει και τον ίδιο τον προπονητή της ομάδας, δίνοντας τη θέση του σε κάποιον νεότερο. Σε κάθε περίπτωση, η φετινή προσοχή που θα δοθεί στους Wizards είναι μάλλον η περισσότερη και η μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά. Μένει να δούμε που θα οδηγηθούν.

Υ.Γ.: Περισσότερα και αναλυτικότερα για το αγωνιστικό προφίλ των Wizards, αλλά και των υπόλοιπων 29 ομάδων του NBA, στα Previews που έρχονται, όπως κάθε χρόνο, κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου στο Ball Hog.

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Διατηρεί ωστόσο δικαίωμα ανανέωσης.
2 Πηγή: spotrac.com
3 Ο Wall πέρυσι έχασε τα μισά παιχνίδια της regular season.
4 Πηγή: Basketball Reference