“Blazers for Sale”

Posted on Feb 12 2019 - 3:05pm by Gus Chr

Ο θάνατος του Paul Allen, ιδιοκτήτη των Portland Trail Blazers, τον περασμένο Οκτώβριο έθεσε πολλές καταστάσεις σε κίνηση. Μία εξ αυτών και η πιθανή πώληση των Blazers, σε ένα σενάριο που μπορεί να προκαλέσει μεγάλο ντόμινο στην βορειοδυτική ακτή των ΗΠΑ. Ο Gus Χρυσοχού, παρουσιάζει τα ως τώρα δεδομένα.

Το εσωτερικό του Moda Center

Αρκετά μεγάλος είναι ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού -και πιο συγκεκριμένα στις όχθες του Ειρηνικού- όσον αφορά τους Blazers. Και δυστυχώς αυτός ο θόρυβος δεν έχει να κάνει με το αγωνιστικό κομμάτι. Έτσι κι αλλιώς οι Blazers διανύουν ακόμα μια θαυμάσια regular season, έχοντας για μπροστάρηδες τους Lillard και McCollum και αναμφίβολα θα είναι μία από τις οχτώ ομάδες της Δύσης που θα προχωρήσουν στην post-season. Ωστόσο, ο θάνατος του πρώην ιδιοκτήτη της ομάδας, Paul Allen1)Αν ενδιαφέρεστε να διαβάσετε τι εστί Paul Allen, σας παραπέμπουμε στο εξαιρετικό άρθρο του Ian Karmel, από το Ringer., τον περασμένο Οκτώβριο, έφερε αρκετές ανακατατάξεις στο Portland και έθεσε μια σειρά αμφιβολιών. Πρώτη και κυριότερη, εκείνη που έφερε τους Blazers στα χέρια της αδερφής του Allen, Jody, η οποία κατέστησε σαφές εξ αρχής πως δεν ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τα κοινά των Blazers.

Όχι όμως και με τα κοινά του αθλητισμού γενικότερα. Τι σημαίνει αυτό; Για όσους δεν γνωρίζουν, η οικογένεια Allen, πέραν των Blazers, της Microsoft2)Bill Gates και Allen συνίδρυσαν τον τεχνολογικό κολοσσό. και άλλων επιχειρήσεων, έχει στην ιδιοκτησία της και τους Seattle Seahawks, ομάδα του NFL. Η Jody Allen, λοιπόν, σύμφωνα με αρκετά reports από τον περασμένο Οκτώβρη, φαίνεται διατεθειμένη να συνεχίσει να ασχολείται με τους Seahawks, θέλοντας να τους επαναφέρει στην κορυφή του NFL. Μην ξεχνάμε πως οι Seahawks στέφθηκαν Πρωταθλητές του NFL το 2013, ενώ έφτασαν μέχρι το Super Bowl και το 2014, χάνοντας από (ποιους άλλους;) τους Patriots. Συνεπώς, οι πρόσφατες μνήμες των επιτυχιών είναι εκεί και δεν είναι παράλογο για την Allen, η οποία είναι φανατική οπαδός της ομάδας, να θέλει να την δει και πάλι στην κορυφή τους κορυφαίου αθλήματος των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη προτίμηση έναντι των Blazers, έχει και οικονομική/επιχειρηματική βαρύτητα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να κρατήσει κακία στην Allen. Πρόσφατα το περιοδικό Forbes έβγαλε στη δημοσιότητα τις αξίες των ομάδων του NBA και του NFL. Στη λίστα της National Football League, βλέπουμε τους Seahawks να βρίσκονται στη 16η θέση, με την αξία τους να φτάνει τα $2,58 δισ., έχοντας έσοδα της τάξης των $413 εκατομμυρίων. Στην αντίστοιχη του NBA, οι Blazers βρίσκονται στην 14η θέση, με την αξία τους να ανέρχεται στα $1,6 δισ. και ύψος εσόδων στα $246 εκατομμύρια. Καθίσταται σαφές, λοιπόν, πως επιχειρηματικά δεν τίθεται θέμα για το που θα έπρεπε να κλίνει κάποιος επενδυτής, αν έπρεπε ντε και καλά να διαλέξει μόνο μία από τις δύο ομάδες. Σε αυτό το σημείο, πάντως, θα πρέπει να εξάρουμε το έργο του αποθανόντα Allen, καθώς αγόρασε τους Blazers to 1988 έναντι μόλις $70 εκατομμυρίων.

Η εξέλιξη αυτή, όμως, η οποία επί της ουσίας άρχισε να ξεδιπλώνεται με τον θάνατο του Allen, ίσως αποδειχθεί καίρια για την ζωή των Blazers, τόσο στην πόλη του Portland, όσο και σαν όνομα, όπως έγραψε αναλυτικά ο δημοσιογράφος John Canzano σε άρθρο του στην Oregonian. Ο επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, Nick Fish, δήλωσε πρόσφατα το εξής:

“Αυτό που αντιλήφθηκα από την διοίκηση των Blazers, είναι πως η ομάδα θα τεθεί προς πώληση. Μου είπαν πως θα χρειαστούν περίπου πέντε με έξι χρόνια, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή”.

Οι σχετικές δηλώσεις του Fish μόνο τυχαίες δεν είναι, καθώς η μίσθωση των Blazers με την πόλη του Portland τελειώνει το 2025, δηλαδή σε έξι χρόνια. Ακόμα όμως και η φράση “περίπου πέντε με έξι χρόνια” περιγράφει και μια επιπλέον πλευρά της ιστορίας, η οποία λέει πως υπάρχει σχετικός όρος στο συμβόλαιο των Blazers με την πόλη, που αναφέρει πως η ομάδα δεν γίνεται να φύγει πριν το 2023. Το θετικό, λοιπόν, στην όλη υπόθεση είναι πως υπάρχουν τέσσερα χρόνια μπροστά τους, ώστε να βρεθεί ο κατάλληλος νέος ιδιοκτήτης. Το αρνητικό είναι πως στον χώρο των επιχειρήσεων -που και οι επαγγελματικές ομάδες ανήκουν σε αυτόν- οι καταστάσεις αλλάζουν γρήγορα.

Το παράδειγμα των Seattle Supersonics και της μεταφοράς τους στην Oklahoma, είναι ακόμα νωπό, άλλωστε. Και αναμφίβολα, αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή. Τόσο για τον χειρισμό της υπόθεσης από τον Howard Schultz, όσο και για το πως εξελίχθηκε το franchise των Thunder, οικονομικά μέσα στα χρόνια. Όπως μπορείτε να δείτε στην σχετική λίστα, η OKC βρίσκεται στην 18η θέση από πλευράς αξίας, δίνοντας απόλυτο δίκιο στους οικονομολόγους που υποστήριζαν εξ αρχής πως η αποχώρηση του franchise από τη βορειοδυτική ακτή, μάλλον ζημιογόνα θα ήταν. Kαι ναι μεν ο τωρινός ιδιοκτήτης, Clay Bennett, είχε το σύνολο των επιχειρήσεών του στην Oklahoma και ήταν φυσιολογικό να θέλει να μεταφέρει την ομάδα εκεί, αλλά η απορία παραμένει το γιατί δεν βρέθηκε κάποιος να μπει στο παιχνίδι των τότε συζητήσεων με τον Schultz. Περιττό να θυμίσουμε πως ο Schultz είναι persona non grata στην πόλη του Seattle.

Στην όλη υπόθεση, όμως, και σε αντίθεση με την περίπτωση των Sonics, οι Blazers μετρούν κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα. Σύμφωνα με το άρθρο του Canzano, το Portland είναι σημαντικός πόλος έλξης για το NBA. Στα 30 εντός έδρας παιχνίδια που έχουν δώσει3)Δεν υπολογίζεται το 31ο, ένα σύνολο 582.000 θεατών έχει δώσει το “παρών”. Παράλληλα, ο μέσος όρος προσέλευσης σε αυτά τα παιχνίδια φτάνει τους 19.400 θεατές, αριθμός που τους φέρνει στην όγδοη θέση της σχετικής λίστας. Tα παραπάνω νούμερα μεταφράζονται και σαν έσοδα προς το ίδιο το NBA, καθώς τα εισιτήρια των παιχνιδιών θεωρούνται μέρος του BRI (Basketball Related Income), όπως έχει εξηγήσει παλαιότερα ο Νίκος. Και ας μην ξεχνάμε την αξία των $1,6 δισ. που αναφέρθηκε πιο πάνω.

To δημοτικό συμβούλιο, δε, δια στόματος Fish ανέφερε πως θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλιστεί η παραμονή των Blazers στο Portland. Δεν είναι κρυφό μάλιστα πως αρκετοί εντός του συμβουλίου, αλλά και πολίτες της πόλης, θέλουν να δουν να ολοκληρώνεται ένα μεγαλεπίβολο έργο στην περιοχή του Rose Quarter, έκτασης 30 στρεμμάτων, που βρίσκεται το Moda Center, έδρα των Blazers. Το έργο αυτό περιλαμβάνει ένα γήπεδο baseball, καθώς δεν είναι άγνωστη η επιθυμία της πόλης για τη δημιουργία μιας ομάδας στην πόλη του Portland, αλλά και την δημιουργία μιας ομάδας hockey, ώστε να πλαισιώσουν τους Blazers, Timbers και Thorns4)Ανδρική και γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου της πόλης, αντίστοιχα..

Η Περιοχή του Rose Quarter – Photo: Bruce Ely

Το σκηνικό, λοιπόν, προς ώρας μοιάζει να είναι καλό για τους Blazers, καθώς οι δημοτικοί άρχοντες επιθυμούν να φέρουν ακόμα περισσότερες ομάδες στην πόλη, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να υπάρχει έτσι ένα γερό διαπραγματευτικό χαρτί, έναντι του νέου ιδιοκτήτη, σε περίπτωση που εκείνος θέλει να μεταφέρει την ομάδα σε άλλη πόλη. Επιπλέον, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός πως το Moda Center ανακαινίστηκε πριν από τέσσερα χρόνια, κοστίζοντας $16 εκατομμύρια, κάτι που αποτελεί ακόμα ένα καλό χαρτί στο μανίκι του δημοτικού συμβουλίου. Όσον αφορά τον επόμενο δυνητικό ιδιοκτήτη, το ιδανικό σενάριο, φυσικά, θα ήταν o επόμενος ιδιοκτήτης των Blazers να είναι ο Merritt Paulson, του οποίου ιδιοκτησία είναι Timbers και Thorns. Ωστόσο, είναι αρκετά πιθανό να δούμε κι άλλους ενδιαφερόμενους να μπαίνουν στο παιχνίδι για τους Blazers. Ας μην ξεχνάμε πως εδώ και αρκετά χρόνια το Las Vegas περιμένει στην γωνία για μια ομάδα μπάσκετ, ενώ ίσως ακόμα πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό του να βρεθεί ένας νέος ιδιοκτήτης που θα θελήσει να μεταφέρει την ομάδα στο Seattle, δίπλα στους Seahawks. Και πόσο μεγάλο χτύπημα θα είναι για τους πολίτες της Rip City, να δουν την ομάδα τους να μεταφέρεται στην πόλη-αιώνιο εχθρό της;

Σε κάθε περίπτωση, παρότι οι τιμές των ομάδων του NBA έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια, με τις αποτιμήσεις τους να έχουν οχταπλασιαστεί μέσα σε μια δεκαετία και πλέον να μην αλλάζουν χέρια οργανισμοί για κάτω από $2 δισ. (τελευταίες ομάδες που πωλήθηκαν οι Clippers και οι Rockets, αμφότερες σε αυτά τα ύψη), η Λίγκα παραμένει πολύ κερδοφόρα και με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, όπως έγραφε και ο Νίκος σε πρόσφατο Weekly:

“Ενώ είναι εντυπωσιακή η αύξηση της αξίας κάθε ομάδας της Λίγκας, με τη μέση αύξηση της αξίας των ομάδων του NBA να φτάνει το 13%, την στιγμή που οι αξίες των ομάδων του NFL αυξήθηκαν κατά 2%, του NHL κατά 6% και του MLB κατά 7%, επιβεβαιώνοντας και φέτος ό,τι γράφαμε σε σχετικό άρθρο, για την τρομακτικά ταχύτερη ανάπτυξη του NBA σε σχέση με τις υπόλοιπες αμερικάνικες επαγγελματικές λίγκες.” 

Οπότε θεωρούμε εύλογο το να βρεθεί ένας πολυδισεκατομμυριούχος που θα θελήσει να μπει σε αυτό το κλειστό club-elite των ιδιοκτητών ομάδων NBA αγοράζοντας τους Blazers.

Προς ώρας αυτά είναι σενάρια που μας πάνε μακρυά. Οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι σημαντικοί για τους Blazers, αλλά δεν θα οριστικοποιήσουν τίποτα. Ωστόσο, έχοντας για οδηγό το τι συνέβη με τους Sonics, ίσως αποδειχθεί μεγάλο πλεονέκτημα για το μέλλον της ομάδα και την παραμονή της στην πόλη του Portland. Αναμένουμε με ενδιαφέρον.

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Αν ενδιαφέρεστε να διαβάσετε τι εστί Paul Allen, σας παραπέμπουμε στο εξαιρετικό άρθρο του Ian Karmel, από το Ringer.
2 Bill Gates και Allen συνίδρυσαν τον τεχνολογικό κολοσσό.
3 Δεν υπολογίζεται το 31ο
4 Ανδρική και γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου της πόλης, αντίστοιχα.