Ball Hog’s NBA Weekly Report S05E33: “Θα Είναι Tampering, αλλά θα Είναι σαν να μην Είναι”

Posted on Feb 12 2019 - 2:54pm by Nicolas Radicopoulos

Το ΝΒΑ εξακολουθεί να πηγαίνει με εξωφρενικά γρήγορους ρυθμούς, με τους συντάκτες του Hog να έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πλέον με τις επαγγελματικές και συντροφικές τους υποχρεώσεις. Περιμένοντας το διάλειμμα του All Star break πώς και πώς για να πάρουν μια ανάσα, οι Νίκος Ραδικόπουλος, Gus Χρυσοχού, Γιάννης Χάτσιος, αλλά και ο αδερφός του τελευταίου, καταγράφουν όλα τα σημαντικά που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες στον “Μαγικό Κόσμο” και περιφερειακά αυτού μέσα από τις γραμμές ενός ακόμα Ball Hog’s -kind of- Weekly Report.

O “λόξιγκας” των Celtics

Μόνο ως τέτοιον μπορώ να τον περιγράψω, δηλαδή.

Συγκεκριμένα, οι “Κέλτες” στα τελευταία 36 παιχνίδια είναι μεν 25-11, αλλά εκεί που αναπνέουν κανονικά, εκεί ξαφνικά τους πιάνει “λόξιγκας”.

Συγκεκριμένα, έχουν 8-0 σερί, που ακολουθείτε από ένα 0-3 και κάνουν team meeting που βγάζουν τα σώψυχά τους και ο Kyrie παίζει τρομακτικά αποτυχημένα τον ρόλο του “ηγέτη”.

Τρέχουν ένα 7-2, τσουπ στη συνέχεια άλλο ένα 0-3, που σπρώχνονται οι Jaylen Brown και Marcus Morris και τους χωρίζει ο Smart και ακολουθούν οι δηλώσεις Kyrie για τους “νέους που δεν τον ακούνε και δεν ξέρουν τι είναι πρωταθλητισμός” και που “τώρα κατάλαβε το δίκιο του LeBron”.

Πάνε μετά σε ένα 10-1, χάνουν δύο σερί μετά στην έδρα τους από τις ομάδες του LA, έχοντας καταφέρει να χάσουν διαφορές 18 και 28 πόντων αντίστοιχα από Lakers και Clippers στην έδρα τους, με το ίδιο τους το κοινό να τους αποδοκιμάζει μετά το τέλος του αγώνα κόντρα στους Clips.

Μα τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί.

Εκεί αρχίζουν.

Αρχικά είναι η εξάρτηση της ομάδας από τον Kyrie Irving. Συγκεκριμένα, με αυτόν στο παρκέ οι Celtics είναι +10.2 πόντους ανά 100 κατοχές, ενώ με αυτόν εκτός παρκέ το νούμερο αυτό πέφτει στο μόλις +1,1 ανά 100 κατοχές. Με το ταλέντο που διαθέτουν οι φετινοί Celtics, τέτοια εξάρτηση από τον Kyrie  δεν δικαιολογείται.

Μα πρώτα και κύρια, δεν δικαιολογείται η παρατεταμένη αδυναμία πλέον του Stevens να βάλει σε μια τάξη τα αποδυτήρια. Σε βαθμό που μετά την ήττα από τους Celtics δημόσια ο Morris να δηλώνει  δεν περνάνε καθόλου καλά καιρό τώρα”.

Μάλιστα, ο Morris δεν αρκέστηκε στο κλίμα των αποδυτηρίων ή στις σχέσεις των παιχτών, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

“I look at all these other teams and guys are jumping on the court and guys are moving the ball or guys helping each other on defense, guys are genuinely happy for each other. I look at this team, I don’t see that.”

“You seen a way tougher, more aggressive team. That’s just the bottom line. They were just way tougher, way more aggressive team.”,

δίνοντας μεγάλη έμφαση στη λέξη “team”. Συνέχισε δε, λέγοντας:

“For us to be a championship team, man, this shit has to change, man. We have to genuinely want to win, that has to be the first goal, whatever that change is, I’m with it. … Trade deadline is over, this is the team we rocking with, this is what we going with.”

Ωστόσο, όπως γράφαμε και δύο Weekly πίσω, ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στη Λίγκα αυτή την στιγμή, οι αποφάσεις του οποίου θα ενεργοποιήσουν το domino της επόμενης free agency, δεν είναι άλλος από τον Kyrie Irving. Το αν θα παίζει του χρόνου στη Βοστόνη ή όχι, καθορίζει το που θα παίζει ο Davis ή και ο Durant, καθορίζει το μέλλον των Pelicans1)Γιατί άλλο να πάρουν Tatum και μια σειρά από picks και άλλο οι Celtics να μην κάνουν καν πρόταση επειδή ο Kyrie έφυγε, κάτι που θα κάνει και τους Lakers να χαμηλώσουν και τη δική τους πρόταση βέβαια., τη δυναμική τόσο της Ανατολής, όσο και της Δύσης, ανάλογα με το που θα επιλέξει να αγωνιστεί.

Με τις άλλες τρεις ομάδες της Ανατολής να έχουν ενισχυθεί σε βαθμό που οι Celtics είναι τρομακτικά δύσκολο πια να έχουν καλύτερο από το τέταρτο ρεκόρ της περιφέρειας από τη μία, και με το κλίμα της ομάδας να είναι τέτοιο που δεν καταφέρνει να ξεπεράσει τον χρόνιο “λόξιγκα” που την ταλανίζει, το πρόβλημα των Celtics είναι πολύπλοκο και πολυεπίπεδο. Γιατί ένας ενδεχόμενος αποκλεισμός από τον δεύτερο γύρο μπορεί να κρύβει πολλές αρνητικές εξελίξεις.

Και αν θεωρητικά το συγκριτικό πλεονέκτημα των Celtics ήταν η συνέχεια του roster τους, ειδικά μετά και τις αλλαγές που έκαναν στα δικά τους οι άλλοι τρεις συνδιεκδικητές της Ανατολής, αυτό ακριβώς το πλεονέκτημα, της χημείας, φαίνεται πως πλέον τους λείπει.

Ο αγαπημένος μας Σατανάς των Πάγκων πρέπει να πάρει άμεσα πίσω τα ηνία της ομάδας και των αποδυτηρίων που εμφανώς φέτος έχει απολέσει…

Καναπεδάκια

1/ “Blazers for Sale, ο “blazerολόγος” του Hog, Gus, μας παρέχει τις σχετικές λεπτομέρειες σε ξεχωριστό άρθρο.

2/ Έγραφα στο Ball Hog’s NBA Trade Deadline 2019 Analysis πως κάτι δεν μου ταιριάζει στη χημεία των νέων Sixers. Πως δεν γνωρίζω πως θα καταφέρουν να αποδώσουν όλοι αυτοί οι παίχτες που θέλουν την μπάλα στα χέρια τους.

Δύο πρώτες εμφανίσεις με ισάριθμες νίκες κόντρα σε Nuggets και Lakers και μου έχουν τρίψει προς ώρας την απορία στα μούτρα…

34/3/3 o Redick, 22/7/5 o Butler, 15/12/4 blocks ο Embiid, 12/4/6 o Simmons και 14/8/3 ο Harris στο πρώτο, 37/14/3 ο Embiid, 15/4/3 o Butler, 22/6/6 ο Harris, 21/2/5/2 o Reddick και 8/3/7/1/1 ο Simmons στα πολύ άνετα κόντρα στους Lakers στο δεύτερο.

Και δεν είναι τα προσωπικά τους νούμερα τόσο, όσο οι ξεκάθαροι αγωνιστικοί ρόλοι σε αυτό το πρώτο δείγμα. Ένα εντυπωσιακό plug & play.

Τόσο εντυπωσιακό που σε αυτά τα παιχνίδια, μέχρι και ο Simmons σούταρε τρίποντα!

Αμέ!

Και στα δύο!

Στο πρώτο:

και στο δεύτερο:

Και είναι κάτι που επανειλημμένως έχουμε τονίσει μέσα από τις γραμμές των Weekly Reports του Ball Hog, γιατί διαφορετικά επιτρέπει στην αντίπαλη ομάδα να παίζει με “λίμπερο”, όπως επιδεικτικά έκανε ο LeBron εναντίον τους:

Ωστόσο, ένα εντυπωσιακό στατιστικό που μας παρείχε o Kirk Goldsberry του Grantland2)Ακόμα δεν το έχουμε ξεπεράσει… ESPN, o Simmons μπορεί να μην έχει βάλει ούτε ένα τρίποντο τη φετινή σεζόν, μα έχει δημιουργήσει τα περισσότερα ως τώρα, 189 συγκεκριμένα.

 

3/ Μένοντας στους Sixers και τον Simmons, ένα νέο δράμα εκτυλίχτηκε τις τελευταίες ημέρες, αλλά ευτυχώς έσβησε σχετικά γρήγορα. Συγκεκριμένα, ο Magic Johnson, Πρόεδρος των Lakers, δήλωσε πως ο Simmons τον κάλεσε για να του ζητήσει να δουλέψουν μαζί το καλοκαίρι, γεγονός που θα ήταν απόλυτα λογικό και εύλογο, μιας και ο Simmons έχει τη σωματοδομή και την κοψιά του Magic και θα ήταν ευχής έργο να ακολουθήσει τα βήματα του Magic, αν δεν υπήρχαν μερικές σημαντικές εμπλοκές στην όλη κατάσταση.

Πρώτη και κύρια, ο Magic είναι διοικητικός παράγοντας σε αντίπαλο οργανισμό. Δεύτερον, ο Simmons εκπροσωπείται από την Klutch Sports (των Rich Paul/LeBron, που έχει πελάτη και τον Davis, και δημιούργησε όλον τον σαματά των προηγούμενων ημερών…). Άρα;

Άρα, πρόβλημα.

Aμέσως μετά τις δηλώσεις Magic, ο GΜ των Sixers, Elton Brand δήλωσε πως τον κάλεσε ο GM των Lakers, Rob Pelinka, για να του ζητήσει σχετική άδεια και αυτός αρνήθηκε, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Συνέπεια αυτών, η Λίγκα παρενέβη και δήλωσε πως προτίθεται να αρχίσει έρευνα για το αν υπάρχει περίπτωση tampering, μιας και χωρίς την άδεια του Brand και των Sixers, ο Magic θα είχε παράνομα μιλήσει με τον Simmons.

Στη συνέχεια όμως, ο ίδιος ο Brand, με νέες δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό 97,5 “The Fanatic”, ζήτησε συγγνώμη από τον Magic, εξηγώντας πως έχει ακριβώς η κατάσταση. Συγκεκριμένα, όπως διαβάσαμε από το twitter της Ramona Shelburne του ESPN, ο αδερφός του Simmons μοιράστηκε την ιδέα να δουλέψει ο αδερφός του με τον Magic το καλοκαίρι με έναν υπάλληλο του front office των Sixers, και ο συγκεκριμένος υπάλληλος έστειλε e-mail στον Pelinka σχετικά. Σε συνέχεια αυτής της επικοινωνίας, ο Pelinka κάλεσε τον Brand. Ο Brand δήλωσε πως δεν τα γνώριζε όλα αυτά και πως ο υπάλληλος έδρασε αυτοβούλως.

Εγώ σε όλα τα παραπάνω θα πω απλά πως αν όλοι αυτοί πληρώνονται εκατοντάδες ευρώ και κάνουν και λένε αυτές τις μαλακίες, δηλαδή να μην γνωρίζουν τους κανόνες της Λίγκας, του ότι δεν γίνεται να δουλέψεις με Πρόεδρο αντίπαλης ομάδες, να στέλνεις e-mail για να διαθέσεις παίχτη σου σε παράγοντα αντίπαλης ομάδας, να μην ενημερώνεις τον επικεφαλής του front office, τότε εγώ νιώθω τρομακτικά κόπανος που έχω μάθει όλη τη CBA απ’έξω για το χόμπυ μου τσάμπα…

4/ Και με την υπόθεση του Simmons σαν γέφυρα περνάμε στο φιάσκο και το δράμα της υπόθεσης του Anthony Davis, που εξακολουθούν να μας απασχολούν. Και ενώ πάμπολλες φορές έχουμε εξάρει τη τον κομισάριο Adam Silver για το πως και πόσο εξαιρετικά χειρίζεται τα θέματα της Λίγκας από την ημέρα που ανέλαβε, στο θέμα του tampering και του ελέγχου των σχέσεων παιχτών και ομάδων συνολικότερα νομίζω πως η μπάλα έχει χαθεί εντελώς.

Είναι δύο απλά τα παραδείγματα: 1η Ιούλη κάθε χρόνο που ξεκινάει η free agency είναι θεωρητικά ο χρόνος που μπορούν οι ομάδες να αρχίσουν να μιλάνε με τους παίχτες. Μέσα σε δευτερόλεπτα ωστόσο έχουμε κάθε χρόνο ανακοινώσεις. Άρα προφανώς έχει υπάρξει tampering.

Δεύτερο αγαπημένο μου: φέτος κάποια στιγμή μες στη χρονιά, και πριν επιστρέψει ακόμα ο Boogie Cousins, ο Robin Lopez δήλωνε πως θέλει να μείνει ελεύθερος από τους Bulls για να πάει στους Warriors. Πως διάτανο ήξερε πως οι Warriors τον ήθελαν;!

Άρα εδώ παίζουμε ένα αστείο κουκλοθέατρο, που ο Magic δεν συμμετέχει, κάνοντας ανέμελα (ή προκλητικά) δηλώσεις οn camera και ψάχνουν να δουν αν μίλησε παράτυπα με τον Simmons ή τον Davis και ο συνιδιοκτήτης των Bucks, Marc Lasry, τιμωρείται με $25 χιλ. πάλι για tampering αναφορικά με δηλώσεις του για τον Davis, όταν στη Λίγκα γίνεται ένα πάρτι και το ξέρουμε μέχρι και εμείς, ένα ερασιτεχνικό site για το NBA στην άλλη άκρη του κόσμου!

Όμως η κορύφωση του κουκλοθέατρου έρχεται με την αντιμετώπιση του ίδιου του Davis και των Pelicans. Συγκεκριμένα, η Λίγκα εδώ και δύο χρόνια, όταν οι ομάδες ξεκούραζαν παίχτες σε παιχνίδια παναμερικάνικης κάλυψης άνευ έτερου λόγου πέρα της ξεκούρασης καθεαυτής, έχει θεσπίσει έναν κανόνα που προβλέπει πρόστιμο ύψους $100 χιλ. για κάθε αγώνα που παίχτης είναι υγιής και η ομάδα του δεν τον βάζει να αγωνιστεί εσκεμμένα, τον κανόνα που έχουν ονομάσει “league rules governing competitive integrity”.

Και ο κανόνας προφανώς και έχει να κάνει με τους superstars. Όμως κάτι τέτοιο δεν το γράφει ξεκάθαρα. Και κάπως έτσι, εύλογα ήρθαν ένα σωρό αντιδράσεις όταν κυκλοφόρησε η φήμη πως η Λίγκα απείλησε τους Pelicans πως θα τιμωρούνται με $100 χιλ. κάθε φορά που δεν θα αγωνίζεται για τουλάχιστον 25 λεπτά ο υγιής Davis.

Όμως, όπως πολύ σωστά έγραψε ο Marc Stein της New York Times στο twitter του, οι παράγοντες των Pelicans είναι απόλυτα λογικά δυσαρεστημένοι με αυτή την κατάσταση. Γιατί έχουν δει πως χωρίς κανένα απολύτως ιατρικό πρόβλημα, εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων των ομάδων τους καθόντουσαν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μες στη σεζόν ο J.R. Smith από τους Cavaliers, ο Zach Randolph από τους Kings, ο Chandler Parsons από τους Grizzles, ακόμα-ακόμα και ο Carmelo Anthony από τους Rockets. Άρα προς τι αυτή η διάκριση;

Η απάντηση της Λίγκας αναφέρει πως αυτό θα ήταν απροκάλυπτο tanking και για αυτό έπρεπε να το αποτρέψει.

Ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, όμως σε όλο αυτό το παιχνίδι;

Από τη μία ο παίχτης βγαίνει και λέει “θέλω να φύγω”. Από την άλλη η ομάδα λέει “θα σε παρκάρω μην τύχει και τραυματιστείς και χάσεις την αξία σου αφού θες να φύγεις”. Και η Λίγκα έρχεται και λέει όχι.

Τον όλον παραλογισμό σχολίασε πολύ πετυχημένα ο Bill Simmons (στο twitter του και αυτός):

Ωστόσο, με αυτά και με εκείνα, βιώσαμε την στιγμή που οι μισοί φίλαθλοι των Pelicans γιούχαραν τον Davis στην επανεμφάνισή του, με αρκετούς να αποδοκιμάζουν και τη διοίκηση.

Την όλη κατάσταση, ειδικά τις αποδοκιμασίες προς τον παίχτη, επέκρινε ο Jeff Van Gundy που σχολίαζε τον αγώνα:

“Very passive boos. This fan base just isn’t passionate. They’re just not. And that’s why it’s a half-empty arena, too.”

Και με εμάς αμήχανους να βλέπουμε τον Davis να κάνει ένα εντυπωσιακό 32/9/2/3, χωρίς καν να πατήσει παρκέ στο τέταρτο 12λεπτο!

Με ένα από τα τελευταία “τρία”, μάλιστα, να είναι αυτό:

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα του tampering είναι κάτι που έχει ξεφύγει σε τεράστιο βαθμό και η Λίγκα είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει. Γιατί η περίπτωση Paul George, που ήταν σίγουρος για Lakers και έμεινε Thunder, δεν είναι ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση που απλά τον επιβεβαιώνει. Και γύρο από αυτό το δέντρο που εμμονικά η Λίγκα δείχνει, υπάρχει ένα ολόκληρο δάσος. Που καίγεται.

“Στις Γωνίες”
H Γωνιά του MVP

Εύκολη εισαγωγή, αλλά δύσκολο να την αποφύγει κανείς: 30 for 30 για τον James Harden, όπου πλέον βρίσκεται στην τρίτη θέση με τις περισσότερες συνεχόμενες 30άρες, πίσω από τις 31 και τις 65 συνεχόμενες του απίθανου Wilt.

Και σαν να μην είναι αυτό το απίθανο ρεκόρ αρκετό από μόνο του, με την 21η 40αρά του φέτος έφτασε στην τέταρτη θέση με τις περισσότερες τέτοιες σε μια σεζόν, από τότε που το NBA έβαλε τη γραμμή του τριπόντου στο παρκέ του. Προπορεύονται οι Jordan με 37 το 1987, ο Kobe με 27 το 2006, και πάλι ο Jordan με 22 το 1990.

H Γωνιά της Αγνής Σλοβένικης Καύλας

Αυτό το παλικάρι δεν σταματά να μας προσφέρει άπλετο υλικό, ακόμα και μέσα σε τρεις-τέσσερις μέρες…

Να αρχίσουμε λέγοντας πως πλέον είναι ο νεαρότερος παίχτης που φτάνει τους 1.100 πόντους σε μια σεζόν πριν το All Star break.

Και σε μια συζήτηση που είχαμε με τον Χάτσιο, νομίζω πως δεν ανακαλύψαμε την Αμερική, αλλά καταλήξαμε στο αυτονόητο: ο Doncic πάντα αγωνιζόταν απέναντι σε παίχτες μεγαλύτερων ηλικιών, με καλύτερη σωματοδομή και πιο δουλεμένους ως προς τα πάντα τους. Οπότε πάντα ήταν ο λιγότερο αθλητικός και δυνατός σε σχέση με τους αντιπάλους του. Και αυτό αποτέλεσε ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους υπόλοιπους rookies που ήταν τα κτήνη του κολεγίου απέναντι σε μελλοντικούς δικηγόρους και πολιτικούς μηχανικούς και marketing guys.

Κάπως έτσι, ο Luka έχει τόσα πολλά παραπάνω τελειώματα σε δύσκολες καταστάσεις που δεν είναι ακριβώς αντιμετωπίσιμα, ακριβώς επειδή δεν βασίζονται στη δύναμη ή στο να μείνει στον αέρα για κάνα μισάωρο. Καταστάσεις που οι υπόλοιποι κολεγιοθρεμμένοι rookies δεν έχουν αντιμετωπίσει προηγουμένως, ιδίως σε clutch context. Και για αυτό το παιχνίδι της Αγνής Σλοβένικης Καύλας είναι τόσο πολύ διαφορετικό και ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους rookies.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ανωτέρω:

Ενώ, προς έμφαση, πρέπει να τονιστεί πως ο Luka έχει μέχρι στιγμής 11/16 σουτ για να ισοφαρίσει η ομάδα του ή να πάρει το προβάδισμα σε clutch καταστάσεις, ποσοστό ασύλληπτο.

Ειδικά αν μπει στο κάτωθι συνολικότερο πλαίσιο:

Ο ίδιος βέβαια δικαιολόγησε την ευκολία που φορτώνει τα αντίπαλα καλάθια στον “Μαγικό Κόσμο” στο ότι το παρκέ στο NBA είναι μεγαλύτερο, και στο ότι δεν υπάρχει ο κανόνας των τριών δευτερολέπτων.

Κλείνοντας, τη γωνιά της λατρείας με αυτή την εξαιρετική χτεσινοβραδινή ποικιλία:

H Γωνιά της Giannis

Πάλι με Χάτσιο, αλλά τον αδερφό αυτού αυτή τη φορά:

Ρε σεις, η Team Giannis για το All Star δεν είναι σαν εκείνες τις φορές στο fantasy που διαλέγεις τέταρτος και στο τέλος του draft λες, πως διάολο κατάφερα να draftάρω τόσο σκατά ομάδα;”

Sorry Giannis, αλλά αυτό ακριβώς έκανες…

Η Γωνιά των Lakers και του LeBron

Συνεχίζοντας ακριβώς από το παραπάνω, ρωτώντας τον LeBron γιατί έκανε το trade Simmons-Westbrook με τον Giannis στις All Star ομάδες του η απάντηση ήταν καταπληκτική: Eπειδή ξέρω πόσο καλός φίλος είναι ο Westbrook με τον Embiid! Εύγε!

Αντίθετα, αυτός που δείχνει να μην τα πηγαίνει καθόλου καλά με τις δηλώσεις τελευταία είναι ο Magic…

Ρε παιδικό μου ίνδαλμα… Με αυτούς θα πρέπει να ξαναδιαπραγματευθείς το καλοκαίρι… Τι τους τσιτώνεις παραπάνω;! Αρκετά πουτάνα δεν τα έχετε κάνει ήδη;! Πάτε τους λίγο με το μαλακό μπας και αλλάξει κάτι!

Αν και αυτό που πρέπει να αλλάξει πολύ πιο άμεσα, είναι η ψυχολογία της ομάδας, η οποία φαίνεται να επηρεάζει άμεσα και την αμυντική λειτουργία των Lakers. Γιατί ενώ είχαν μία από τις καλύτερες άμυνες της Λίγκας, στα τρία εκτός έδρας σε Indiana, Βοστόνη και Philadelphia δέχτηκαν πάνω από 400 πόντους. Πρόβλημα…

#Shaqtin’ Moments

Χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος, νομίζω πάντως πως τα πέντε βήματα είναι βήματα ακόμα και στο handball!

Εξαιρετικός ο Beal στον αυτασαρκασμό ωστόσο!

Η Γωνιά του Καλύτερου Προπονητή της Ιστορίας

Μιλώντας για σαρκασμό:

Η γωνιά του Σέρβου Αρτίστα

Των δύο Σέρβων αρτιστών εν προκειμένω.

Aυτού που απεικονίζεται και αυτού που το ζωγράφισε!

Η γωνιά της Δυναστείας των Warriors

Ένα απίθανο στατιστικό μας χάρισαν οι Πρωταθλητές κόντρα στους Suns. Συγκεκριμένα, οι βασικοί τους είχαν -16 στο συγκεκριμένο παιχνίδι στο plus/minus αθροιστικά, την ώρα που ο πάγκος τους είχε +66!

Ωστόσο, στο ίδιο παιχνίδι μας χάρισαν και την κάτωθι φάση, που συνοψίζει όλη τη νοοτροπία αυτής της ομάδας, νοοτροπίας που τους κάνει μοναδικούς.

Αντιγράφοντας και εδώ το σχόλιο που έκανα στο facebook group The Greek NBA Fantasy Community (powered by The Ball Hog): θα τους εκθρονίσει, όχι η ομάδα που θα μαζέψει περισσότερους superstars, αλλά εκείνη που θα καταφέρει να κάνει τους superstars που θα έχει μαζέψει να έχουν το ίδιο αγωνιστικό πνεύμα με δαύτους.

Υπέροχοι.

Όπως υπέροχοι, στα όρια των Harlems ήταν και στο επόμενο παιχνίδι τους, κόντρα στους Heat.

Μμμ…

Περίπου.

Ωστόσο, στο συγκεκριμένο παιχνίδι, σε πλήρη αντίθεση με το προηγούμενο κόντρα στους Suns, οι βασικοί πέταγαν φλόγες:

Κλείνοντας τη γωνιά της Δυναστείας, μεγάλο ενδιαφέρον είχαν και οι δηλώσεις του Steve Kerr, αναφορικά με την οργή του Durant όταν ρωτάται για την επικείμενη free agency του:

“this is the modern NBA, there’s so much interest in things that go way beyond the court. We’re all actors in a soap opera. We really are. So we have to deal with that & also understand that’s a big part of the revenue stream.”

Και ενώ συμφωνώ απόλυτα με αυτό, εκεί που δυσκολεύτηκα να τον παρακολουθήσω, ήταν οι δηλώσεις του που σχολίαζε το φετινό SuperBowl: ‘”It just gets old watching the same team win“.

Κάνεις χαβά, έτσι Steve;!

Moneyball Corner

Καινούρια γωνίτσα στο Weekly μας, για να αφήνουμε εδώ Moneyball νέα και στοιχεία που δεν είναι ικανά να σταθούν σε αυτοτελές άρθρο, αλλά δεν θέλουμε να τα πετάξουμε ως απλά σφηνάκια.

Ξεκινώντας, να πούμε πως ενεργοποιήθηκε η ρήτρα στο συμβόλαιο του Mike Conley αναφορικά με το εξασφαλισμένο ποσό του συμβόλαιο του για τη σεζόν 2020-21. Συγκεκριμένα ο Conley έπρεπε να αγωνιστεί σε τουλάχιστον 55 παιχνίδια φέτος και του χρόνου, ώστε το εγγυημένο μέρος του συμβολαίου του για του παραχρόνου να ανέβει από τα $22,4 εκατ. στα $34,5 εκατ. Θυμίζουμε πως ο Conley ήταν ο πρώτος παίχτης που υπέγραψε συμβόλαιο μεγαλύτερης συνολικής αξίας $150 εκατ. to 2016 και συγκεκριμένα ύψους $152,6 εκατ. Tρεις off seasons μετά και αυτό το ποσό φαίνεται “μετριομικρό” για top παίχτη.

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, είχε η λίστα με luxury tax bills που αναμένεται να πληρώσουν οι ομάδες μετά την ολοκλήρωση του trade deadline. Στην κορυφή της λίστας, η ομάδα που δεν ήθελε να πληρώσει max και στον Durant και στον Westbrook και στον Harden για να μην πληρώσει tax.

Να θυμίσουμε πως τα ανωτέρω ποσά των “φόρων” από τις over the tax ομάδας, πάνε σε έναν κουβά και μοιράζονται μεταξύ Λίγκας και των ομάδων που δεν περάσανε το tax, σε μία ακόμα επιβεβαίωση της εξαιρετικής οργανωτικά δομής του NBA.

Κατηγορία “Συστατικά”

1/ Πάρα -μα πάρα πολύ…- OKC έχουμε και για τη συνέχεια, με μία σειρά από ρεκόρ και απίθανες επιδόσεις να καταγράφονται από τους δύο superstars της ομάδας τις τελευταίες ημέρες.

Αρχικά στον αγώνα κόντρα στους Rockets:

Mε το -26 από το οποίο επέστρεψαν, να αποτελεί το μεγαλύτερο comeback στην ιστορία τους.

Στο αμέσως επόμενο παιχνίδι, στη νίκη τους κόντρα στους Blazers triple double είχαν τόσο ο Westbrook, όσο και o Goerge, γινόμενοι το δεύτερο ζευγάρι συμπαικτών που καταφέρνει κάτι τέτοιο φέτος και ένατο στην Ιστορία της Λίγκας συνολικά.

Για τον Russell Westbrook αυτό ήταν το 10ο συνεχόμενο triple double, μία επίδοση που έσπασε την σχετική του Wilt Chamberlain.

Ωστόσο, θα ήθελα -και πρέπει θαρρώ- να σταθούμε λίγο παραπάνω στον εξαιρετικό φέτος Paul George. Συγκεκριμένα, ο PG13 μέσα στο 2019 “τρέχει” με τους εξωπραγματικούς μέσους όρους των 31,8 πόντων, 7,5 rebounds, 3,8 assists, 4,7 τριπόντων, 2,5 κλεψιμάτων, με ποσοστά 45,5%/44.3%/83.6% σε σουτ/τρίποντα/βολές αντίστοιχα.

Έχει δε το απίθανο on/off court των +19,3 πόντων!

Αντίθετα, στην τρίτη σερί σεζόν με μέσο όρο triple double του RW, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο αστεράκι αποτελεσματικότητας:

2/ Οι DeMar DeRozan και LaMarcus Aldridge έχουν αθροιστικά μόλις 12/64 (18,8%) τρίποντα στη φετινή σεζόν. Αντίθετα, όλοι οι υπόλοιποι Spurs σουτάρουν με το εξαιρετικό 41,6% πίσω από τα 7,25. Με τους δύο αστέρες τους στο παρκέ οι Spurs έχουν 112 πόντους ανά 100 κατοχές, ενώ με αυτούς στον πάγκο έχουν 117,2 ανά 100 κατοχές. Θυμάστε τι γράφουμε τόσα χρόνια για τον Popovich και τις cheerleaders των Spurs3)Και μας κοπιάρουν μετά το αστείο γνωστοί μανατζαραίοι/δημοσιογράφοι…;;

3/ Στην LOL έχει βγει στην αγορά ο Darren Collison και κοιτάζοντας τα στατιστικά του διαπίστωσα με έκπληξη πως το παλικάρι σουτάρει με 41,4% από το τρίποντο, έχοντας για τέταρτη συνεχόμενη σεζόν πάνω από 40% πίσω από τα 7,25 και συγκεκριμένα 42,6%! Είναι μάλιστα πέμπτος στη λίστα των πιο εύστοχων παιχτών από το τρίποντο τις τελευταίες τέσσερις σεζόν (σε τουλάχιστον 400 προσπάθειες). Οι τέσσερις μπροστά του είναι οι: τα αδέρφια Curry με 44,5% ο Seth και 43,4% ο Steph, o J.J. Redick  με 42,9% και ο Buddy Hield με 42,7%.

4/ Μένοντας λίγο ακόμα στην κατηγορία των τριπόντων, ο Landry Shamet πέρασε το Σάββατο, στο ντεμπούτο του με τους Clippers κόντρα στους Celtics, τις 250 προσπάθειες για τρίποντο, σουτάροντας μάλιστα με 40,9% σε αυτά. Οι μόνοι rookies με καλύτερο ποσοστό στο τρίποντο με πάνω από 250 προσπάθειες στην Ιστορία είναι οι -πώς να έλειπε;!- Stephen Curry με 43,7%, Wesley Person με 43,6%, Gary Neal με 41,9%, Brent Barry με 41,6% και ο Klay Thompson με 41,4%.

5/ Ο Kenneth Faried από τη μέρα που πήγε στους Rockets έχει μέσους όρους 16,2 πόντων, 10,4 rebounds, 1,1 blocks και 0,8 κλεψίματος ανά παιχνίδι, σουτάροντας με 63%.

6/ Τρομακτικά ξεκίνησαν στις νέες τους ομάδες, τόσο ο Otto Porter Jr.

όσο και ο Bobby o Portis που έχει ξεκινήσει με 30/6, 10/12 και 24/5.

Κοίτα να δεις πράματα…

7/ Ο Kenrich Williams κάνει πραγματάκια στους Pelicans, μιας και έχει στα τελευταία του παιχνίδια μέσους όρους 13,3 πόντων, 8,8 rebounds, 2,7 assists και 1,2 κοψίματος, σουτάροντας με 50% από το παρκέ και 44,1% από το τρίποντο σε 5,7 προσπάθειες πίσω από τα 7,25 σε κάθε παιχνίδι. Εντυπωσιακός!

8/ Με συγκίνηση γράφω πως είναι η πρώτη φορά που οι Sacramento Kings είναι τέσσερις ολόκληρες νίκες πάνω από το .500 μετά την 9η Απριλίου του 2006. 13 ολόκληρα χρόνια…

9/ Με την 45άρα που έβαλε ο Lou Williams ξημερώματα Τρίτης έγινε ο παίχτης με τους περισσότερους πόντους από τον πάγκο την τελευταία 10έτια.

10/ Στην όγδοη θέση όλων των εποχών στις assists ανέβηκε ο Chris Paul, που έφτασε τις 8.972. Στην κορυφή προφανώς είναι ο αμετακίνητος από αυτήν, εμβληματικός John Stockton, με κοντά τις διπλάσιες, 15.806. Σχολιάζοντας το γεγονός ο Paul είπε, μεταξύ σοβαρού και αστείου “Δεν ξέρω αν θα καταφέρω να τον πιάσω, δεν μου αρέσει να λέω ‘ποτέ’, αλλά είμαι περίεργος για το πως σημείωναν την στατιστική εκεί στη Utah”.

Ψάχνοντάς το, όμως, κάπως παραπάνω αυτό, θα διαπιστώσει κανείς πως ο μέσος όρος του Stockton στα εντός και τα εκτός έδρας (10,9 και 10,1 αντίστοιχα) είχε μικρότερη απόκλιση (7,9%) από την αντίστοιχη άλλων guards, όπως ο Curry (12,5%) και ο Kidd (12,2%), μα και από αυτήν του ίδιου του Paul (8,4%)!

Σφηνάκια

1/ O Marc Gasol στα κόκκινα των Raptors μας φαίνεται ακόμα τόσο περίεργο όσο φαίνεται στον ίδιο η pregame εισαγωγή των νέων συμπαικτών του…

2/ Η νέα του ομάδα ωστόσο εξακολουθεί να προσπαθεί να γεμίσει το roster της, μιας και καμία ομάδα NBA δεν μπορεί να έχει κάτω από 14 ενεργά συμβόλαια κατά τη διάρκεια της σεζόν, και μετά το trade deadline οι Raptors είχαν μείνει με 10! Κάπως έτσι μετέτρεψαν το 2-way συμβόλαιο του Chris Boucher σε κανονικό, υπέγραψαν τον Malcolm Miller και αναμένουν τον Jeremy Lin που έγινε waive από τους Hawks να αναλάβει τον ρόλο του αναπληρωματικού pg τους, μετά την ανταλλαγή του Delon Wright και τον τραυματισμό για τρεις βδομάδας του -με σκαμπανεβάσματα φέτος- Fred VanFleet.

3/ Σε άλλα acquisitions, οι Hornets πήραν από τα waivers τον Shelvin Mack, ο Wes Matthews υπέγραψε στους Pacers και ο Nik Stauskas στους Cavaliers, ενώ ελεύθεροι έμειναν οι Zach Randolph από τους Mavericks και ο Alex Abrines από τους Thunder, με τον τελευταίο να λύνει το συμβόλαιό του λόγω του σοβαρού προσωπικού προβλήματος που αντιμετωπίζει, χαρίζοντας το υπόλοιπο που είχε λαμβάνειν στην ομάδα, ελαφρύνοντας κατά πολύ το tax bill της, μιας και οι Thunder δεν είναι απλά over the tax, αλλά tax repeaters.

4/ Kαι γράψε και μια ακόμα στον λογαριασμό ψες βράδυ από τους Cavaliers.

5/ Ο Shaq παραμένει η μεγαλύτερη μορφάρα εντός και περιφερειακά του NBA εδώ και 30 χρόνια!

6/ Και μιας και πιάσαμε τα γαστρονομικά, πιάστε και τρία αυγά στον κύριο.

7/ Και για να συνδυάσουμε τα γαστρονομικά με τις “μορφάρες”: Κυρίες και κύριοι: ο Bill o Walton!

8/ Σε αντίθεση με όλο το δράμα της επικείμενης free agency του Durant και την ένταση που προκαλείται κάθε φορά που του ζητάτε το παραμικρό σχόλιο αναφορικά με αυτήν, ο Kawhi ξέρει να κόβει απλά και όμορφα τη σχετική συζήτηση:

9/ Μιλώντας για τον Durant:

10/ Και μιλώντας για την επικείμενη free agency του:

11/ “Η Ανατολή δυνάμωσε πολύ πια”.

Ναι. Η κορυφή αυτής.

Και μόνο.

Και αυτή η κορυφή για έναν πολύ απλό λόγο:

12/ Μιλώντας, ωστόσο, για τον Τεράστιο, τα καρφιά προς αυτόν δεν παύουν να έρχονται:

Καρφί Ι:

Καρφί ΙΙ:

13/ Με χαρά είδαμε την επιστροφή του -εμφανώς “σκουριασμένου”- Kevin Love στα παρκέ, και με χαρά αναμένουμε και την αντίστοιχη του Isaiah Thomas που λέγεται πως έρχεται με τη σειρά της οσονούπω. Ίσως, ακόμα-ακόμα, να ξαναδούμε μέχρι και τον Chandler Parsons!

14/ Κλείνοντας με δύο ακόμα τυπάρες, που θα χαιρόμουν να τους έβλεπα μια μέρα ήρωες της λατρεμένης τους Disney4)Τα καλοκαίρια τους οι δίδυμοι τα περνάνε στην Disneyland. Κυριολεκτικά. Ζούνε εκεί!:

Διαβάσαμε, μας άρεσαν και σας προτείνουμε
#AskTheHog

Ερώτηση μέσα private message στη facebook σελίδα μας από τον Χρήστο Μποσάκο:

“Καλημέρα αγαπητοί. Δεν σας κάνει εντύπωση πόσοι παίκτες παροπλιζονται χωρίς πολύ λόγο; Για παράδειγμα, Jahlil και Faried. Ο μεν πρώτος πραγματικά όποτε έμπαινε στο παρκέ πάντα απέδιδε, o δε ‘Manimal’ δεν είχε κάποιο τραυματισμό ή κάτι οπότε φαινόταν ότι το θέμα του ήταν πιο πολύ ψυχολογικό. Ειδικά σε σχέση με τον Harrell που κάνει όργια, μου φαίνονται ίδιοι.”

Στην απάντηση για το Ball Hog, ο Χάτσιος:

Εν τω μεταξύ συζητούσα με έναν φίλο ότι η κίνηση “να πέσουν τα τσιμέντα” για την Ευρωλίγκα θα ήταν να φέρει κάποιος τον Faried. Παπάδες.

Από εκεί και πέρα όμως, ο Harrell έχει προφανή πλεονεκτήματα.

1. Ενώ είναι ισοϋψής του Faried έχει πολύ μακρύτερα χέρια και μπορεί να βοηθήσει στην άμυνα κοντά στο καλάθι, εκεί που ο Faried ακόμα κι αν δώσει κανένα εντυπωσιακό κόψιμο, είναι τρύπα.
2. Είναι πολύ “μεγαλύτερος” και δυνατότερος από τον Faried, ο οποίος σωματικά θυμίζει περισσότερο 3 παρά 5.
3. Είναι σε τελείως άλλο επίπεδο επιθετικά. Ποστάρει, και ποστάρει εξαιρετικά, και έχει κινήσεις και με πρόσωπο ενώ ο Faried κατά βάση είναι finisher. Ταυτόχρονα ο Harrell έχει και καλά τελειώματα και πάει στις βολές πολύ συχνότερα.. Στον Harrell μπορείς να ακουμπήσεις την μπάλα, και μπορεί να κάνει κάτι με αυτή ακόμα κι αν δεν τελειώσει ο ίδιος τη φάση, πράγμα που δεν ισχύει με τον Faried.

Εντάξει ο Faried αδικήθηκε και ήταν/είναι δυναμίτης (και σε κάθε περίπτωση ένας εντυπωσιακός επιθετικός rebounder), αλλά είναι πολύ πιο περιορισμένος είτε ως ατομικό ταλέντο, είτε με τον τρόπο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια ομάδα, κι αν υπάρχει μια ομάδα να τον εκμεταλλευτεί, αυτοί είναι οι Rockets.

Για τον Jahlil τώρα, το πρόβλημά του δεν ήταν ποτέ πως δεν ήξερε να την βάζει στο καλάθι. Ήταν -και παραμένει- πως όσα και να βάζει μπροστά, τρώει περισσότερα πίσω. Για αυτό και ο ρόλος του είναι του περιορισμένου instant scorer guy.

Στο Μπασκετικό Γουρούνι περιμένουμε και τις επόμενες ερωτήσεις σας, τις οποίες μπορείτε να στείλετε μέσω των comments στα Weekly, στο mail μας, theballhogsite@gmail.com και με μήνυμα, είτε στη σελίδα μας στο facebook, The Ball Hog, είτε στον λογαριασμό μας στο twitter, @TheBallHogNet, ώστε να αρχίσουμε από το επόμενο Weekly Report την απάντηση αυτών.

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Γιατί άλλο να πάρουν Tatum και μια σειρά από picks και άλλο οι Celtics να μην κάνουν καν πρόταση επειδή ο Kyrie έφυγε, κάτι που θα κάνει και τους Lakers να χαμηλώσουν και τη δική τους πρόταση βέβαια.
2 Ακόμα δεν το έχουμε ξεπεράσει…
3 Και μας κοπιάρουν μετά το αστείο γνωστοί μανατζαραίοι/δημοσιογράφοι…
4 Τα καλοκαίρια τους οι δίδυμοι τα περνάνε στην Disneyland. Κυριολεκτικά. Ζούνε εκεί!