Farewell to Arms 2019: #29 Phoenix Suns

Posted on May 23 2019 - 10:38am by Giannis Chatsios

“When you hit rock bottom, the only way to go is up”. Κάπως έτσι μοιάζει η κατάσταση στο franchise της Arizona. Οι 19 νίκες δεν συνάδουν με την ιστορία ή το υλικό της ομάδας, ούτε με την -εικαζόμενη- ικανότητα του προπονητή της πέρσι, αλλά εκπορεύονται από τον τραγέλαφο της διοίκησης, προεξάρχοντος του Robert Sarver. Το θέμα είναι ένα: είναι ένας συμπαθητικός προς καλός προπονητής και ένα αρκετά ταλαντούχο ρόστερ, μαζί με κάμποσα trade assets, ικανά για να κάνουν οι Suns την στροφή προς τις επιτυχίες;

Η σεζόν που τέλειωσε

Το βράδυ της 21ης Ιουνίου 2018 ήρθε η ώρα των Suns να χρησιμοποιοήσουν το πολυπόθητο #1 pick τους, σε μια στιγμή που όλοι ελπίζουν πως θα μνημονεύεται ως η αφετηρία της αναγέννησης ενός ταλαιπωρημένου τα τελευταία χρόνια franchise. Η στιγμή εκείνη φάνταζε σαν μια καρμική επανασύνδεση του νέου προπονητή των Suns, Igor Kokoskov, με τον παίκτη που μαζί κατέκτησαν την κορυφή της Ευρώπης με την εθνική Σλοβενίας, την Αγνή Σλοβένικη Καύλα, τον Luka Doncic. Μια σύνδεση που δεν συνέβη τελικά, και η στιγμή αποτελεί το αφετηριακό σημείο μιας συζήτησης που θα κρατήσει για καμιά δεκαετία, αναφορικά με το αν -και πόσο- λάθος έκαναν οι Suns. Όχι επειδή ο Μπαχαμέζος center είναι κακός παίκτης, αλλά επειδή αντικατοπτρίζει την απόφαση των ιθυνόντων των Suns να μην ακολουθήσουν τις τάσεις της Λίγκας, αλλά να πάνε με πιο παραδοσιακά διδάγματα.

Η σεζόν δυστυχώς ήταν μια παρωδία, που τελικά κόστισε τη θέση σε έναν από τους πιο φερέλπιδες προπονητές στο NBA. Η off και mid season κινήσεις τους δεν έδειχναν κάποιο σαφές πλάνο, και η ιδέα δύο υπηρεσιακών co-GMs είναι μια από τις χαρακτηριστικότερες εικόνες της διοικητικής τρικυμίας. Στο παρκέ είδαμε μάλλον υποχώρηση παρά βελτίωση, με τη σεζόν να κλείνει με 19 νίκες, τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ιστορία του franchise.

O Devin Booker ανέλαβε ακόμα μεγαλύτερο επιθετικό φορτίο ανεβάζοντας το efficiency του, παρότι ήταν κακός από το τρίποντο. Ο Ayton είχε μια καλή χρονιά για rookie offensive center, αν ξεχάσουμε την άμυνα. Ο Mikal Bridges είναι ήδη ένα χρησιμότατο low usage wing, το ίδιο και ο Melton στα guard. Ο Josh Jackson δημιούργησε περισσότερες ανησυχίες από ό,τι έδωσε απαντήσεις, και μοιάζει με άλλο έναν λανθασμένο pick σε μια εποχή γεμάτη από τέτοια για τους Suns, ένα από τα οποία είναι και ο Bender, για τον οποίο πλέον δεν θα πρέπει να αναρωτιόμαστε αν μπορεί να γίνει βασικός ψηλός, αλλά αν έχει θέση στο NBA. Ο T.J. Warren έχασε για άλλη μια φορά περίπου τη μισή σεζόν.

Αν η ψευδεπίγραφη συγκρατημένη αισιοδοξία είχε πρόσωπο…

Τι την σημάδεψε;

Βέβαια, η ανασκόπηση της χρονιάς τους δεν μπορεί να κλείσει χωρίς και την αναφορά σε συγκεκριμένα γεγονότα, τα οποία στο σύνολό τους αφορούν τον ιδιοκτήτη της ομάδας, Robert Sarver. Πρώτον, η απόλυση του GM της ομάδας, Ryan McDonough, εννέα μόλις ημέρες πριν την έναρξη της σεζόν, o εκβιασμός του προς το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης για τη χρηματοδότηση της ανακατασκευής του (ιδιόκτητου) γηπέδου της ομάδας, η φοβερή γιαγιά, Greta Rodgers1)Το videάκι της στο αμέσως προηγούμενο link., που έγινε viral από το χώσιμο που έκανε στον Sarver σε συνέχεια του εκβιασμού του, το σερί που οι Suns έτρεξαν, με τέσσερις σερί νίκες, ακριβώς μετά το video της θεάς Rodgers, η επιτυχία του εκβιασμού και η εξασφάλιση $230 εκατ. για την ανακατασκευή του γηπέδου, μα, πάνω από όλα, η εξαιρετική είδηση που έβγαλε ο Kevin Arnovitz του ESPN, πως ο Sarver, θέλοντας να δώσει κίνητρο στον GM του για την μέγιστη επίτευξη των στόχων της ομάδας, είχε βάλει ζωντανές κατσίκες (GOATs) στο γραφείο του, οι οποίες προφανώς και του το έχεσαν μέχρι αηδίας.

Όπως διαρκώς γράφουμε και εμείς (μαζί με αρκετούς δημοσιογράφους/αναλυτές από απέναντι): “Ownership is the biggest competitive advantage in the NBA”.

Τι περιμένουμε να κάνουν το καλοκαίρι;

Η ρευστότητα της κατάστασης κάπως σταθεροποιείται. Ο James Jones είναι πλέον ο μόνος GM, ο Jeff Bower ήταν η επιλογή του Sarver για τον ρόλο του Vice President of Basketball Operations, ο κορμός υπάρχει και δεν είναι άσχημος, το #6 pick είναι απογοητευτικό, αλλά τουλάχιστον δεν θα φέρει πάλι μεγάλα διλήμματα, και, κυρίως, υπάρχει νέος προπονητής, επιλογή του τρέχοντος GM, o Monty Williams στη νέα του ευκαιρία ως head coach μετά από τον προσωπικό του γολγοθά του θανάτου της γυναίκας του το 2016.

Ο Jones δηλώνει πως θέλει παίκτες στο prime τους και δεν αποκλείεται το pick τους να χρησιμοποιηθεί για παίκτη που μπορεί να προσφέρει άμεσα, και δεν είναι λίγα τα assets που μπορούν να κολλήσουν σε μια προσφορά. Από τα πιο ενδιαφέροντα που ακούστηκαν είναι το όνομα του Mike Conley, που δεν θα συμβεί, αλλά είναι ένα είδος κίνησης που ίσως είναι απαραίτητο σε μια ομάδα που έχει χάσει το winning spirit της. Ασχέτως winning spirit πάντως, θα χρειαστούν μια λύση για την άλλη θέση guard δίπλα στον Booker. Προσωπικά, με κανέναν Larkin μας βλέπω, και δεν το βλέπω και απόλυτα άσχημο. Μάλλον καλύτερο από το να φορτωθούν τίποτα συμβόλαια Chris Paul ή Kyle Lowry.

Γιατί να μην δούμε πίσω και τους Holmes και Oubre. Σε μισή σεζόν στην Arizona ο δεύτερος ανέβασε κατά πολύ όχι μόνο το σκορ του, αλλά και το efficiency, και είναι ένα καλό τρίποντο μακριά από το να γίνει ένα πολύ ζηλευτό τριαροτέσσαρο στη Λίγκα. Αμφότεροι ήταν από τους θετικότερους παίκτες των Suns στο +/-.

Θα τα καταφέρουν;

Πρόκειται για τους Suns, οπότε κρατάμε μικρό καλάθι. Οι προδιαγραφές για να τα καταφέρουν υπάρχουν. Το θέμα είναι να υπάρχει και η υγεία που απαιτείται σε όλα τα κλιμάκια του οργανισμού, μπας και το τσίρκο της τελευταίας τριετίας θυμίσει ομάδα.

Μέσα σε όλα, θα πρέπει να αναφέρουμε και ένα μεγάλο εξωαγωνιστικό πλήγμα για το franchise του Phoenix. Οι Pelicans προσέλαβαν τον David Griffin για τη θέση του President of Basketball Operations. O David Griffin, γέννημα θρέμμα της Arizona και απόφοιτος του Arizona State, δούλεψε για 17 χρόνια στους Suns πριν πάει στο Cleveland, λίγο πριν τη φυγή του LeBron. Σε αυτά τα 17 χρόνια ανέβηκε στην ιεραρχία μαζί με έναν άλλον αφανή ήρωα, τον Aaron Nelson, μέλος των Suns τα τελευταία 26 χρόνια και head athletic trainer τα τελευταία 19. Είναι ο άνθρωπος που θεωρείται ο “guru” πίσω από τα θαύματα του αθλητικού/ιατρικού επιτελείου των Suns, βλ. Shaq, Steve Nash, Grant Hill. Ο τελευταίος μάλιστα αναφέρθηκε στη δουλειά που έγινε στο κορμί του στους Suns στην ανάδειξή του σε Ηall of Famer. Ο Aaron Nelson, λοιπόν, για πρώτη φορά μετά από 26 χρόνια δεν θα είναι στους Suns, γεγονός που δεδομένων των 28 και 18 χαμένων παιχνιδιών του Booker αντίστοιχα την τελευταία διετία, μπορεί να αποδειχτεί πολύ σημαντικό στο μέλλον, και σίγουρα είναι ένα πλήγμα στο πραγματικό -κι όχι εμπορικό- πρεστίζ του οργανισμού.

The following two tabs change content below.
Ήταν και για πάντα θα είναι ο πρώτος πρωταθλητής της fantasy league που έφερε τους συντάκτες του Ballhog κοντά, και αυτός είναι ένας τίτλος που κανείς δεν μπορεί να του αφαιρέσει.Όχι τυχαία. Παρακολουθεί live τους περισσότερους αγώνες, διαβάζει τα πάντα γυρω από το ΝΒΑ και το μπάσκετ γενικότερα, μπορεί να περιγράψει τον μηχανισμό του σουτ κάθε παίκτη και θυμάται στατιστικά και πληροφορίες αγώνων περασμένων δεκαετιών, σαν μία σωστή κινητή εγκυκλοπαίδεια του μπάσκετ που είναι. Παλαιότερα τα εξηγούσε στο δικό του blog, τώρα τα εξηγεί στο Ballhog. Τα απαιτητικά ωράρια του ΝΒΑ δεν τον αφήνουν να ασχοληθεί με την Νομική την οποία έχει τελειώσει. Προλαβαίνει όμως να παίζει μπασκετάκι κάθε απόγευμα στα γήπεδα των Αμπελοκήπων,με ένα απαράμιλλο στυλ όπου ο ίδιος πιστεύει ότι μοιάζει στον Ginobili. Δεν μοιάζει, αλλά δεν του το λέμε για να μην τον πληγώσουμε.

References
1 Το videάκι της στο αμέσως προηγούμενο link.