Farewell to Arms 2019: #30 New York Knicks

Posted on May 23 2019 - 8:49am by Nicolas Radicopoulos

Ξεκινώντας το countdown μας αναφορικά με τη σύνοψη της χρονιάς για κάθε ομάδα του NBA και το τι περιμένουμε να κάνουν για να ενισχυθούν την off season -που πλέον είναι μόλις έξι βδομάδες μακριά-, πρώτο στη λίστα είναι το πολυταλαιπωρημένο franchise των Knicks. Μετά από μία ιδιαίτερη σεζόν tanking και cap opening, oι θεοί του lottery δεν τους χάρισαν το #1 του draft, μα ακόμα και χωρίς αυτό, το καλοκαίρι τους αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Η σεζόν που τέλειωσε 

Αγωνιστικά δεν είχαν ιδιαίτερα πράγματα να επιδείξουν, με τη σεζόν να είναι περισσότερο ένταξης και γνωριμίας με τον Fizdale και το young core τους, λειτουργώντας αξιολογικά ως προς την επόμενη μέρα του οργανισμού που ευελπιστούν να ξεκινήσει από την off season του 2019, τόσο πριν, όσο και μετά το mega-trade του Porzingis.

Οι ευχάριστες ιστορίες της χρονιάς δεν ήταν άλλες από αυτές του Mitchell Robinson και του Allonso Trier. O 21χρόνος center των 2,16 ύψος και 2,24 wingspan, #36 του draft του 2018, έσπαγε το ένα ρεκόρ κοψιμάτων των Knicks μετά το άλλο: πρώτα εκείνο με τα περισσότερα κοψίματα παίχτη της ομάδας με εννέα, και στη συνέχεια εκείνο των σερί παιχνιδιών με τουλάχιστον ένα κόψιμο για rookie των Knicks, με 29 σερί παιχνίδια. Τέλειωσε δε τη σεζόν με μέσο όρο 2,4 ανά παιχνίδι, δεύτερος πίσω μόνο από τον Myles Turner και τα περισσότερα για rookie από την rookie χρονιά του Tim Duncan το 1997-98. Μάλιστα ήταν πρώτος σε όλο το NBA σε κομμένα τρίποντα, με 24. Αντίστοιχα εντυπωσιακός ήταν και ο -undrafted- Trier, που τέλειωσε τη χρονιά με 10,9 πόντους, 3,1 rebounds και 1,9 assists, οδηγώντας την ομάδα να του μετατρέψει το two-way-contract του σε διετές έναντι $ 7 εκατ.

Στον αντίποδα, απογοητευτικότατη ήταν η σύσταση του Kevin Knox στο NBAικό κοινό, με το #8 του περσινού draft να είναι στα πατώματα των advanced analytics στατιστικών. Αντίστοιχα, ούτε και φέτος ο Frank Ntilikina έδειξε κάτι που να δικαιολογεί τις προσδοκίες που για αυτόν υπήρχαν.

Nα σημειωθεί πως οι Knicks παραμένουν ο ακριβότερος οργανισμός του NBA, σύμφωνα με την ετήσια αποτίμηση του Forbes, με την αξία αποτίμησής τους να ανέρχεται στα $ 4 δισ. Μάλιστα, μες στη σεζόν ο CEO του Ringer, Bill Simmons, ανέφερε πως ο James Dolan ενδιαφέρεται να ακούσει προσφορές για την πώληση της ομάδας, προσφορές που θα ήταν της τάξης των $5 δισ. (χωρίς το Madison Square Garden να περιλαμβάνεται στο τίμημα). Ο Dolan το διέψευσε κατηγορηματικά, ωστόσο το κρατάμε σαν πληροφορία αναφορικά με το μέλλον του οργανισμού.

Τι σημάδεψε τη σεζόν τους

Δύο είναι τα χαρακτηριστικότερα στοιχεία της σεζόν που τελείωσε για την ομάδα της Νέας Υόρκης: το ανελέητο tanking στο κυνήγι του Zion και η ανταλλαγή του Porzingis στους Mavericks (με το πλήρες trade να είναι: Dennis Smith Jr., Wesley Matthews, DeAndre Jordan, 2021 1st round pick and 2023 1st round pick (top-10 protected) στους New York Knicks για τους Kristaps Porzingis, Courtney Lee and Tim Hardaway Jr. και Trey Burke στους Mavericks).

Ένα τρίτο ενδεχομένως να είναι και το τουριστικό πέρασμα του Mario Hezonja από τη Μέκα, που, ωστόσο, χάρισε αυτή τη φάση:

Τι περιμένουμε να κάνουν το καλοκαίρι;

“All in”. Για πρώτη φορά μετά από το 1999 οι Knicks θα προσπαθήσουν να γίνουν κανονικά “relevant”. Ο KD θεωρείται σχεδόν κλεισμένος, ενώ είναι πολύ πιθανό δίπλα του να έχει και τον Kyrie Irving. Δεν κατάφεραν να έχουν το #1 του επερχόμενου draft1)Με όλους μας να απορούμε πως διάολο θεωρούσαν πως με 14% πιθανότητες, περιφέρονται στα socials σαν να έχουν 95%… για να το προσφέρουν στους Pelicans για τον Davis, οι οποίοι -ω, τι έκπληξη!- πλέον έχουν το #1 έτσι κι αλλιώς. Ωστόσο, το #3 είναι αρκετά ενδιαφέρον, μιας και όλα δείχνουν πως μεταφράζεται σε R.J. Barrett, και ενδεχομένως μαζί με τα picks που πήραν από το Dallas, τον εξαιρετικό Mitchell Robinson και ό,τι εκ των Kevin Knox, Allonzo Trier ή Dennis Smith Jr. οι Pelicans συμπληρωματικά ζητήσουν να μπορέσουν ακόμα και έτσι να αποκτήσουν τον φευγάτο Anthony.

Με κλειδωμένους για του χρόνου σε συμβόλαια μόνο τους Ntilikina, Smith Jr., Robinson, Trier και Knox, η συνολική μελλοντική δέσμευση σε cap για το 2019-20 είναι της τάξης των $19 εκατ. Με το cap για την επόμενη σεζόν να προβλέπεται στα $109 εκατ., οι Knicks μετά την υπογραφή των όποιων δύο max παιχτών τους θα έχουν χώρο μόνο για παίχτες στο minimum και στα exceptions. Αν τους έχει “κάτσει” το πλάνο τους, ωστόσο, μάλλον δεν θα έχουν πρόβλημα να βρουν βετεράνους να επιθυμούν να παίξουν δίπλα σε δύο -πόσο δε σε τρεις- αστέρες στην Μπασκετική Μέκκα.

Θα τα καταφέρουν;

Για πρώτη φορά στα “Dolan years” τους μπορεί και να τα καταφέρουν. Αν όχι τους τρεις ανωτέρω “big-3” που στοχεύουν, τον Durant και έναν ακόμα, ενδεχομένως τον -native Newyorker- Kemba, αν ο Kyrie επιλέξει κάτι διαφορετικό, να μπορέσουν να τον υπογράψουν. Το πιθανότερο είναι να μην είναι είναι ιδανικό το καλοκαίρι τους, αλλά σίγουρα θα είναι το καλύτερο που είχαν την τρέχουσα χιλιετία.  Το βάρος, όμως, αυτόματα θα μετατεθεί στις πλάτες του coach Fizdale να καταφέρει να συνθέσει και να κάνει χαρούμενα τα ακριβά -και ιδιαιτέρως ιδιότροπα- κομμάτια του puzzle που θα του ανατεθούν.

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Με όλους μας να απορούμε πως διάολο θεωρούσαν πως με 14% πιθανότητες, περιφέρονται στα socials σαν να έχουν 95%…

1 Comment so far. Feel free to join this conversation.

  1. CeZn June 7, 2019 at 12:21 -

    Να φερουμε Λεμπρον αντι για Ντειβις :p !