Eastern Conference Semifinals 2018: vs Philadelphia 76ers vs Boston Celtics

Posted on Apr 30 2018 - 5:22pm by Kosmas Kapsalis

Την τελευταία φορά που οι Sixers βρέθηκαν στα Playoffs, η ομάδα που τους απέκλεισε ήταν οι Boston Celtics. Τότε οι Garnett, Pierce, Rondo και Allen, χρειάστηκαν εφτά παιχνίδια για να πετάξουν έξω την παρέα των Iguodala, Turner, Holiday, Lou Williams. Έξι χρόνια μετά, οι δυο ομάδες ξανασυναντιούνται στο ίδιο σημείο. Σε μια σειρά αγώνων με δώρο ένα εισιτήριο για τους τελικούς της Ανατολής. Αυτή τη φορά η συγκυρία δείχνει να ευνοεί τους Sixers, όμως το πλεονέκτημα έδρας (και εμπειρίας;) είναι στους Celtics. Σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι για μια συναρπαστική σειρά. 

Στη Regular Season

20/10/2017: Celtics 102 @ 92 Sixers

30/11/2017: Sixers 97 @ 108 Celtics

11/01/2018: Celtics 114 @ 103 Sixers

18/01/2018: Sixers 89 @ 80 Celtics

Λίγα πράγματα μπορούμε να εξάγουμε σαν συμπεράσματα που θα μας βοηθήσουν σαν πάτημα στα παιχνίδια της σειράς που ξεκινάει. Οι Celtics πήραν τα τρία από τα τέσσερα παιχνίδια, όμως όλα έγιναν στο πρώτο κομμάτι της σεζόν, σημείο που ασφαλώς δεν ήταν το δυνατό των 76ers. To τρίτο παιχνίδι ήταν το ευρωπαϊκό για φέτος, παιχνίδι που είναι σε αρκετά μεγάλο βαθμό exibition αγώνας, ενώ οι Sixers κέρδισαν το τέταρτο και τελευταίο μεταξύ τους στη regular, λίγες μέρες μετά το παιχνίδι του Λονδίνου. Χαρακτηριστικό του πόσο πρώιμα έγιναν τα παιχνίδια, το γεγονός ότι στο πρώτο, φόρμα των Sixers φορούσε ακόμα ο Okafor, στο δεύτερο δεν αγωνίστηκε ο Embiid αφού δεν είχε πάρει ακόμα άδεια να παίζει σε back to backs1)Και είχε παίξει την προηγούμενη μέρα στη νίκη κόντρα στους Wizards., ενώ στο τελευταίο μεταξύ τους παιχνίδι, ακριβώς στη μέση της χρονιάς, οι Sixers έκαναν το 21-20, μόλις ξεπερνώντας το 0,500, ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς έκαναν συνολικά άλλες 10 ήττες.

Τι έκαναν στον πρώτο γύρο 
Boston Celtics (4-3 vs Milwaukee Bucks)

They outcouched the Bucks. Απέδειξαν πως το ταλέντο, χωρίς σωστή καθοδήγηση δεν παίρνει ούτε τη σωστή κατεύθυνση, ούτε απαραίτητα τα αποτελέσματα (εκτός κι αν το ταλέντο το λένε “LeBron”…), ενώ αντίθετα η σωστή καθοδήγηση και το σωστό coaching και man management μπορούν να οδηγήσουν σε αποτελέσματα πολύ υψηλότερα του φαινομενικά υπάρχοντος ταλέντου. Κάπως έτσι, με μόνους ουσιαστικά “έμπειρους” στην ομάδα τους Horford και Morris και για τη μισή σειρά τον Smart, step up έκαναν οι rookie Tatum και sophomore Brown, που απότομα αντεπεξήλθαν σε ρόλους πολύ πολυπλοκότερους από ό,τι ο αρχικός σχεδιασμός της χρονιάς τους προόριζε (γεγονός που μόνο ωφελημένους βρίσκει τόσο τους ίδιους, όσο και τον οργανισμό των Celtics), αλλά ακόμα και οι Rozier, Ojeleye, παίχτες που στην αρχή της χρονιά φάνταζαν πως απλά θα συμπληρώνουν το roster, όντας πέμπτη επιλογή ο πρώτος για τα guards και έκτη ο δεύτερος για τα forwards. Nαι, σας κουράζουμε, επαναλαμβάνοντάς το διαρκώς, αλλά δεν απλά ό,τι “coaching matters” και ότι ο Brand Stevens είναι ο “Σατανάς των πάγκων”, αλλά είναι ότι “coaching matters that much” και ο Stevens είναι “that good”. Sorry Giannis…

Philadelphia 76ers (4-1 vs Miami Heat)

Κακά τα ψέματα. Οι Heat δεν μπορούσαν να πετάξουν έξω τους Sixers. Δεν βγαίνει αυτό το συμπέρασμα εκ των υστέρων, επειδή όντως αποκλείστηκαν, ούτε επειδή αυτό έγινε στα πέντε παιχνίδια, αλλά από την συνολική αίσθηση που έβγαινε σε κάποιον αν παρακολουθούσε τα παιχνίδια. Οι Sixers κέρδισαν με μέση διαφορά 16 πόντων, -εν μέρη διαμορφωμένη έτσι λόγω των δυο νικών με 27 και 20 πόντους- με πιο κλειστό όλων την παιχνιδάρα που έγινε στο Game-4. Οι Heat κατάφεραν και γλύτωσαν το sweep παίρνοντας το δεύτερο παιχνίδι μέσα στην Philly, παίρνοντας 28 πόντους με 70% από τον Wade, με τους Sixers να σουτάρουν με 19% από το τρίποντο, σε ένα παιχνίδι, όμως, που αγωνίζονταν ούτως ή άλλως χωρίς τον Embiid. Από τη στιγμή που ο Καμερουνέζος επέστρεψε, αυτός κι ο Simmons εν πρώτοις, έθεσαν υπερβολικά ψηλά τον πήχη, με αποτέλεσμα να κερδίσουν και τα παιχνίδια που δεν έμπαιναν τα τρίποντα από παντού. Έτσι οι Sixers μετά από έξι χρόνια ξηρασίας όχι μόνο επέστρεψαν στα Playoffs αλλά και κέρδισαν και την πρώτη σειρά της νέας εποχής που γεννήθηκε στην ομάδα.

Γιατί θα περάσουν οι Celtics 

Θα περάσουν μόνο αν κοντρολάρουν τους Sixers σε χαμηλό ρυθμό και η άμυνά τους θα διατηρηθεί στα εξαιρετικά της επίπεδα. Από τις 16 ομάδες που προκρίθηκαν στην postseason, την μεγαλύτερη αύξηση στο ρυθμό εμφάνισαν οι Heat, που παρασύρθηκαν στο uptempo παιχνίδι των Sixers κι αποκλείστηκαν. Χαρακτηριστικό της βοστονέζικης άμυνας -συνολικά #1 στη λίγκα στη regular season-, τα τρία από τα τέσσερα μεταξύ τους παιχνίδια στην regular2)Εκτός του αγώνα στο Λονδίνο., είναι στις 10 χειρότερες επιθετικές βραδιές των Sixers φέτος, και στις μόλις 15 φορές που δεν ξεπέρασαν τους 100 πόντους, ενώ οι 95 πόντοι ανά 100 κατοχές που σκόραραν οι Sixers κόντρα στους Celtics είναι η χειρότερη επίδοση που έπιασαν απέναντι σε όλες τις ομάδες της λίγκας.

Ο γρήγορος ρυθμός παιχνιδιού των Sixers έχει και αρνητικές συνέπειες. Με 16 λάθη ανά παιχνίδι, οι Sixers ήταν η χειρότερη από τις 16 ομάδες των Playoffs στον σχετικό τομέα, με συνεπακόλουθο να δέχονται 19 πόντους από δικά τους λάθη σε κάθε παιχνίδι, το 12ο χειρότερο νούμερο. Στην απέναντι πλευρά το αργό μπάσκετ των Celtics οδηγεί σε καλύτερη προστασία της μπάλας με τους Celtics τέταρτους σε λάθη ανά αγώνα.

Τέλος, ένα ενδιαφέρον στατιστικό είναι ότι ο Horford περιόρισε τον Embiid σε 35,7% εντός παιδιάς στην regular season. Στα τρία παιχνίδια που έπαιξε στα Playoffs ο Καμερουνέζος ήταν εξαιρετικός αμυντικά, αλλά λίγο σκουριασμένος στην επίθεση, σουτάροντας με 41,7% κι έκανε πέντε λάθη ανά αγώνα. Όσο πιο αποτελεσματική παραμείνει η άμυνα του Horford στον ψηλό των Sixers, τόσο οι ελπίδες τους θα αυξάνονται.

Γιατί θα περάσουν οι Sixers

Καταρχάς αυτή την στιγμή έχουν το momentum. Πέρασαν σχετικά εύκολα τον πρώτο γύρο, και είχαν μια γεμάτη βδομάδα να ξεκουραστούν και να περιμένουν τους σαφώς πιο κουρασμένους Κέλτες, κάτι που στην περίπτωσή τους θα έχει θετική επίδραση παρά ανησυχία μήπως χάσουν το ρυθμό τους. Επιπλέον, μετράνε ρεκόρ 20-1 από τις 15 Μαρτίου, κάτι που σημαίνει ότι οι Celtics καλούνται να κερδίσουν τέσσερις φορές μέσα σε 14 μέρες μια από τις πιο -αν όχι την πιο- φορμαρισμένες ομάδες του ΝΒΑ.

Βεβαίως οι Sixers δεν έτυχε να βρεθούν σε αυτή τη φάση κι ούτε θα περάσουν -αν το κάνουν- επειδή οι Celtics θα είναι κουρασμένοι. Τον όποιο τίτλο του κάπως μεγαλύτερο φαβορί μπορεί να δοθεί στο συγκεκριμένο matchup το έχουν κερδίσει με το σπαθί τους. Ανάμεσα στις 16 ομάδες των φετινών Playoffs, οι Sixers στατιστικά βρίσκονται: -παίρνουμε βαθιά ανάσα και ξεκινάμε- 1οι σε PPG, 2οι σε εύστοχα τρίποντα, 1οι σε ελεύθερες βολές (εύστοχες και προσπάθειες), 1οι σε κερδισμένα φάουλ, 1οι σε επιθετικά και συνολικά rebounds, 2οι σε αμυντικά rebounds, 2οι σε assists και 1οι σε κλεψίματα. Ακόμα, 5οι σε OffRtg, 2οι σε DefRtg, 1οι σε pace και 1οι σε PIE. Προφανώς το δείγμα είναι μικρό και κόντρα σε έναν και μόνο αντίπαλο προς ώρας, αλλά σε κάθε περίπτωση το ότι -πλην των λαθών που είδαμε πιο πάνω- σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες οι Sixers εμφανίζονται καλύτεροι από τους Celtics λέει κάτι. Στην τελική, και οι Κέλτες αυτά τα νούμερα τα έβγαλαν κόντρα στους Bucks.3)Tα στατιστικά του κειμένου από το stats.nba

Ένα από τα κύρια στοιχεία που θα κρίνουν τη σειρά είναι σε τι ρυθμό θα κινηθούν οι αγώνες. Οι Sixers, ειδικά στα λεπτά που δεν αγωνίζεται ο Embiid, τρέχουν και σουτάρουν τρίποντα σαν να μην υπάρχει αύριο. Από την άλλη, οι Celtics έχουν το προτελευταίο pace από τις 16 ομάδες της postseason. Δεν τρέχουν, δεν θέλουν να τρέξουν -και δεν μπορούν. Αν οι Sixers οδηγήσουν το παιχνίδι σε ψηλό tempo θα κερδίσουν.

Στις πιο πάνω γραμμές του O’Connor διαφαίνεται και η υπεροπλία των Sixers. Απέναντι στους λαβωμένους Celtics, η Philly εμφανίζεται πάνοπλη. Η Βοστόνη έχει το know how να αντιμετωπίσει τον Simmons, ένα παίκτη με τρομερά προσόντα αλλά ακόμα πιο “άσουτο”, έχοντας σαν πατούρα τον πρώτο γύρο κόντρα στον Γιάννη, αλλά με τους άλλους παίκτες τι γίνεται; Ο Saric, παρά το ύψος του, μπορεί να πάρει λίγο οργανωτικό βάρος από τον Simmons, έχοντας παρόμοια -αλλά χειρότερα- χαρακτηριστικά, όμως πολύ καλύτερο σουτ, οι Redick, Ilyasova, Belinelli μπορούν στη μέρα τους να διαλύσουν οποιαδήποτε άμυνα και ο Covington είναι ο ορισμός του 3&D παίκτη. Και δεν γράψαμε κουβέντα για τον Embiid.

X-Factors 
  • Ο ρυθμός του αγώνα.
  • Η ευστοχία των Sixers από το τρίποντο.
  • Η κυριαρχία του Embiid και των υπολοίπων ψηλών στη ρακέτα της Βοστόνης. Οι Κέλτες ήταν μόλις 11οι στους πόντους αντιπάλων μέσα στο ζωγραφιστό, κόντρα στους ανύπαρκτους ψηλούς των Bucks.
  • Η αδυναμία των Celtics στον πρώτο γύρο να κερδίσουν ένα παιχνίδι εκτός έδρας. Αυτό δημιουργεί στους Sixers την “υποχρέωση” να κερδίσουν το 3ο και 4ο παιχνίδι στη Philadelphia, αλλά από την άλλη δεν είναι τόσο κακοί ώστε να μην μπορέσουν να διεκδικήσουν κανένα παιχνίδι στην Βοστόνη, με πιο εύκολο στόχο το πρώτο, όπου οι Celtics θα έρχονται με περιορισμένη ξεκούραση και προετοιμασία, αλλά και με τον Brown απόντα.
  • Η άμυνα των Κελτών δεν θα έχει την πολυτέλεια να δοθεί κάπου βοήθεια, αφού η επιλογή να μείνει κάποιος παίκτης των Sixers ελεύθερος θα πληρωθεί ακριβά. Η κύρια απειλή των Bucks από το τρίποντο ήταν ο Khris Middleton, ενώ τα λεπτά στη θέση “5” μοιράστηκαν σε Henson, Maker και Zeller. Αυτό έδινε την άνεση να ξεκλέψει κάποιος αμυντικός λίγο χρόνο από τους περιφερειακούς και να μην υπάρχει και τόση προσοχή στο “5” και να εστιάσουν… βασικά στον Γιάννη. Τώρα σχεδόν όλη η ομάδα μπορεί να σουτάρει και στη ρακέτα υπάρχει ο Embiid.
  • Το πόσο σοβαρός θα αποδειχθεί ο τραυματισμός του Jaylen Brown. O 21χρονος ήταν εξαιρετικός κόντρα στους Bucks, ήταν δεύτερος σκόρερ των Celtics και είναι ιδανικός να αναλάβει το μαρκάρισμα παικτών όπως ο Simmons, o Saric ή ο Covington. To πιο πρόσφατο update τον εμφανίζει χωρίς σοβαρό τραυματισμό, αλλά αμφίβολο για το 1ο παιχνίδι, κι ενδεχομένως με ερωτηματικό ακόμα και για το 2ο.

Τι θέλουμε να γίνει

Sixers και Celtics είναι δυο ομάδες που θα μονοπωλήσουν την Ανατολή την επόμενη δεκαετία. Φέτος έχουμε την πρώτη σειρά από μια νέα εποχή που ανοίγει στην -κλασσικότατη ανά τα χρόνια- Philly-Boston rivalry. Αυτό που θέλουμε σε πρώτη φάση είναι να δούμε μια σειρά απαλλαγμένη από τραυματισμούς. Οι ήδη ελλιπέστατοι Celtics ίσως στερηθούν και τον Jaylen Brown στο πρώτο παιχνίδι, ενώ οι Sixers, ενώ δεν αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα αυτή την περίοδο, όσο να’ναι έχουν κάτι να πούνε στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Από εκεί και πέρα, θέλουμε να δούμε όσο γίνεται περισσότερα παιχνίδια από ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον match-up. Θέλουμε να δούμε τον Simmons να το πιάνει από εκεί που το άφησε. Τον Jayson Tatum, μετά από μια σχετικά κακή και σίγουρα άστοχη, σειρά με τους Bucks να επανέρχεται στα γνωστά του επίπεδα. Τον Smart να πιάνει έναν-έναν τους περιφερειακούς των Sixers και να μην τους αφήνει να πάρουν ανάσα. Τον Embiid να αγγίζει το πρώτο 20/20 της καριέρας του στην postseason.

Τι θα γίνει

Είναι η 20η φορά που Celtics και Sixers θα αναμετρηθούν σε σειρά Playoffs. Οι 19 σειρές του παρελθόντος χωρίζονται σε τρεις περίπου περιόδους, την πρώτη στην πρώιμη περίοδο του ΝΒΑ, που οι Sixers ήταν ακόμα Syracuse Nationals, την δεύτερη, όταν για πέντε σερί χρονιές τη δεκαετία του ’60 είχαμε τις τρομερές μονομαχίες Russell-Chamberlain, τρίτη περίοδο στα ’80s με τα matchups Bird-Dr J, καθώς και μερικές ακόμα σκόρπιες χρονιές. Από αυτές, οι Κέλτες κέρδισαν τις 12 φορές και οι Sixers τις εφτά.

Φέτος, και με τα δεδομένα που έχουμε πριν το πρώτο παιχνίδι, οι Celtics έχουν τις απουσίες, αλλά και το πλεονέκτημα έδρας και την εμπειρία, ενώ οι Sixers έχουν το ταλέντο, τη φόρα, αλλά και το βάρος του θεωρητικού φαβορί.

Προσωπικά θα πάω με τους Sixers. Πιστεύω ότι θα καταφέρουν να σπάσουν την έδρα των Celtics, σίγουρα μια φορά, κι ακόμα κι αν δεν καταφέρουν να κρατήσουν τη δική τους αλώβητη, θα προκριθούν στα έξι παιχνίδια.

The following two tabs change content below.
Τίμιος αιώνιος φοιτητής, θα ψάχνει κάθε ευκαιρία να γράψει σε άρθρα τις λέξεις Tracy και McGrady. Όταν δεν παρακολουθεί με νοσταλγία videos του πάλαι ποτέ superstar, τρομοκρατεί τα εργαστήρια χημείας της συμπρωτεύουσας. Φημολογείται ότι είναι εξαιρετικός post player, αλλά ακόμα δεν είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε. Σιγουράκι για τις άγριες ώρες, το NBA ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.

References
1 Και είχε παίξει την προηγούμενη μέρα στη νίκη κόντρα στους Wizards.
2 Εκτός του αγώνα στο Λονδίνο.
3 Tα στατιστικά του κειμένου από το stats.nba