2018-19 MVP & Rookie Ladder: Στου Δρόμου τα Μισά

Posted on Jan 12 2019 - 12:12pm by The Ball Hog

Με τη σεζόν να βρίσκεται ακριβώς στη μέση της, ήρθε η ώρα για τον δεύτερο έλεγχο των συντακτών του Ball Hog των υποψηφίων για τα βραβεία του Καλύτερου Παίχτη της Χρονιάς και για του Rookie της Χρονιάς.

MVP Ladder

Λουκάς Μοσχούλας: Ήμουν αυτός που επέλεξε τον Giannis στις προβλέψεις του αρχικού roundtable. Όμως ως γνωστός αλλοπρόσαλλος1)Το επιβεβαιώνουμε οι υπόλοιποι. θα πάω με τον “Μούσια” από εδώ και πέρα. Και ξεκινάω να παραθέτω αριθμούς του James Harden τη φετινή σεζόν: Έχει να σκοράρει κάτω από 30 πόντους από τις 11 Δεκεμβρίου ήτοι 14 παιχνίδια σερί 30+, ενώ από τα 37 που έχει παίξει συνολικά μόλις στα 13 είναι κάτω από 30 πόντους. Δεύτερο καλύτερο ποσοστό καριέρας στα τρίποντα με 38,6%, αλλά και αυτό έχει μία σημαντική σημείωση ως προς το volume, μιας και το 39% που σούταρε στην τρίτη του χρονιά στο NBA με τους Thunder το πέτυχε με 4,7 προσπάθειες, ενώ το φετινό με 12,4 (ρεκόρ καριέρας και αυτό). Το ερωτήματα που γεννιούνται είναι δύο λοιπόν: α) αν ο CP3 του χαλάει το παιχνίδι και β) αν θα αντέξει για τα Playoffs, γιατί παίζει και 37,2 λεπτά ανά παιχνίδι. Για το αγαλματάκι του MVP όμως για μένα είναι πλέον το φαβορί.

Gus Χρυσοχού: Η πορεία του Γιάννη Αντετοκούνμπο φέτος είναι από εκείνες που αποτελούν statements για το βραβείο του MVP. Κι αν όχι φέτος, αναμφίβολα για τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, οι πιθανότητές του φέτος είναι εξαιρετικές. Mιλάμε για έναν παίκτη που βρίσκεται στο 26,6/12,6/6,0, σουτάροντας με το εξωπραγματικό 58,3%, αν αναλογιστούμε τις 17 προσπάθειες που παίρνει ανά παιχνίδι, όντας ταυτόχρονα ο καλύτερος παίχτης (και μοναδικός star/all star) της καλύτερης ομάδας της Λίγκας ως τώρα. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα 1,3 κλεψίματα και τα 1,6 blocks, ενώ πραγματοποιεί εμφανίσεις που γράφουν ιστορία για το franchise των Bucks:

Κι ενώ το αδύναμο σημείο του παιχνιδιού του αποτελεί το τρίποντο, αξίζει να σημειώσουμε πως στα πρώτα 31 παιχνίδια της σεζόν σούταρε με 12,7% από το τρίποντο (9/71), ενώ από τις 27 Δεκεμβρίου, μέχρι και σήμερα μετράει ένα 40%, με 6/15 τρίποντα. Αμέ. Είναι σαφές πως αυτήν την στιγμή ο Giannis, μαζί με τον Harden είναι τα αδιαφιλονίκητα φαβορί για το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη και ίσως δούμε μία από τις πιο αμφίρροπες ψηφοφορίες των τελευταίων ετών μεταξύ των δύο.

Γιάννης Χάτσιος: O Nikola Jokic είναι ο πιο δημιουργικός ψηλός της Ιστορίας, και αυτό είναι κάτι που δύσκολα αμφισβητείται2)Το AST% του, δηλαδή μια εκτίμηση του ποσοστού των πόντων συμπαικτών που έχουν έρθει από assist του ίδιου όσο βρίσκεται στο παρκέ είναι φέτος στο 38%, δέκα ποσοστιαίες μονάδες από τον αμέσως επόμενο Divac. Σημειωτέον, τρεις από τις τέσσερις καλύτερες σεζόν ανήκουν στον ίδιο τον Jokic, και μια στον Tom Boerwinkle που δεν προσμέτρησα γιατί αλήθεια δεν έχω ιδέα…. Το ίδιο δύσκολο είναι να αμφισβητήσει κανείς και ότι είναι -μέχρι στιγμής- βασικός υποψήφιος για το βραβείο του MVP, ακόμα κι αν μέχρι σήμερα δεν έχει καν φορέσει τη φανέλα του All-Star. Και εξηγούμαστε: για τον Γιάννη και τον Harden από πάνω, εκτός της καθημερινής τους κυριαρχίας, η αξία τους αναδεικνύεται επειδή όταν λείπουν, το παιχνίδι των ομάδων τους καταρρέει. Η αξία του Jokic, αντίθετα, αναδεικνύεται φέτος μέσα από την απουσία των άλλων. Χαμένες σεζόν μέχρι στιγμής από Thomas και Barton, 15 χαμένα παιχνίδια για τον Gary Harris και οκτώ για τον Millsap, σχεδόν ανάγκασαν τον Σέρβο να αναλάβει τα ηνία σε μεγαλύτερο βαθμό, και οδηγεί τους Nuggets στην κορυφή της καταπληκτικής Δύσης και μάλιστα με σχετικά δύσκολο πρόγραμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Offensive Rating των Nuggets παραμένει σταθερό, γύρω στους 111 πόντους (δηλαδή μια top-10 επίθεση σύμφωνα με το stats.nba), όποιος άλλος Nugget και αν λείπει από το παρκέ, όταν όμως κάθεται ο Jokic στον πάγκο αυτό καταβαραθρώνεται στους 104, δηλαδή μια bottom-3 επίθεση, επιπέδου Hawks ή Magic. Σχεδόν πουθενά στη Λίγκα δεν φαίνεται τέτοια ανισορροπία από την απουσία ενός παίκτη, και είναι και μια ένδειξη ότι πραγματικά ο Jokic δημιουργεί καλά σουτ εκεί που -φαινομενικά- δεν υπάρχουν.

Κοσμάς Καψάλης: Αναμφίβολα αυτή τη στιγμή η κούρσα για το MVP είναι μεταξύ δύο. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να μην σταθούμε και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις. Τον αγαπημένο Joel Embiid για παράδειγμα. Προφανώς δεν χρειάζεται να αντιπαραβάλουμε τα νούμερά του με αυτά των συμπαικτών του, αλλά με την κορυφή της Λίγκας. Αυτή την στιγμή, ο “Process” είναι έβδομος σκόρερ του πρωταθλήματος3)Και τέταρτος σε συνολικούς πόντους., τρίτος rebounder, και έκτος blocker. Είναι όγδοος σε PER, 17ος σε Offensive Win Shares, 8oς σε Defensive Win Shares και 12ος σε συνολικές Win Shares4)Ο όρος Offensive/Defensive/Total σε win shares είναι ένας αριθμός που δείχνει το μερίδιο που αναλογεί στον εκάστοτε παίκτη στις νίκες της ομάδας του, χάρη στην άμυνά του, ή την επίθεσή του.. Έχει παίξει στα 40 από τα 42 παιχνίδια των 76ers και με 27/13,5/3,5/1,9 τους έχει τέταρτους στην Ανατολή και έκτους στο ΝΒΑ.

Νίκος Ραδικόπουλος: Πολύ συχνά στη ζωή μας παίρνουμε κάποια πράγματα για δεδομένα, ενώ δεν θα έπρεπε. Ακόμα και αν αυτά αφορούν το μεγαλείο κάποιων πραγμάτων και καταστάσεων. Ένα από αυτά είναι δυστυχώς και ο LeBron James. O James, λοιπόν, είναι ένας από τους μόλις εννιά παίχτες στην Ιστορία της Λίγκας με 25.000+ πόντους, 5.000+ assists και 5.000+ rebounds, ένας από τους μόλις τέσσερις με 26.000+ πόντους, 6.000+ assists και 6.000+ rebounds, και ο μόνος με πάνω από 27.000+ πόντους, 7.000+ assists και 7.000+ rebounds (έχοντας για την ακρίβεια πάνω από 30.000 πόντους, 8.000 assists και 8.000 rebounds, νούμερα που μάλλον με βεβαιότητα δεν θα ξαναδούμε). Ένας παίχτης που έχει κάνει τόσο συνηθισμένη την statline 27/7/75)228 φορές στην καριέρα του, με πρώτο τον Oscar Roberson με 304 και τρίτο τον Larry Bird με 136. που πλέον μας εντυπωσιάζει μόνο όταν απέναντι σε αυτούς τους Warriors κάνει 50/10/10. Ωστόσο, μιας και μιλάμε για το βραβείο του MVP της σεζόν και όχι μιας καριέρας, ακόμα και φέτος, στα 34 του, ο LeBron τρέχει με 27,3/8.4/7,1, με τις assists στον μέσο όρο καριέρας του και πόντους και rebounds μεγαλύτερα από αυτόν, παράλληλα με 60% TS%, το πέμπτο PER της Λίγκας με 26,4 και το πέμπτο Value Over Replacement Player, με 2,9. Οι Lakers χωρίς αυτόν δυσκολεύονται (2-5 ρεκόρ), και είναι από τις περιπτώσεις που η αξία και η σημαντικότητα του παίχτη φαίνεται στην απουσία, μιας και το θαυμαστό της παρουσίας μας έχει κακομάθει ιδιαίτερα, σε βαθμό που να μην μας εντυπωσιάζει όσο θα έπρεπε. Λες και μπορεί ο οποιοσδήποτε παίχτης να πάρει τους φετινούς Lakers και να τους οδηγήσει σε αυτή τη Δύση στις 48 νίκες, χαρίζοντας τους κοντά 15 νίκες σε σχέση με πέρσι.

Rookie Ladder

Κοσμάς: Οκ, εφόσον ξεκινάω εγώ, θα γράψω για τον σλοβένικο ελέφαντα στο δωμάτιο. Είναι προφανές ότι αν δεν υπάρξει κάποιος τραυματισμός, ή μια μεγάλη πτώση στην απόδοσή του, ο Luka Doncic θα είναι ο καλύτερος rookie της τρέχουσας χρονιάς. Στα λεγόμενα “raw numbers” είναι πρώτος σκόρερ, τρίτος rebounder (πίσω από τους Ayton και Carter Jr.) και δεύτερος πασέρ (πίσω από τον Young), με splits 43/37/75 ποσοστά στα δίποντα/τρίποντα/βολές. Πέρα από όλα αυτά όμως, είναι η εικόνα που βγάζει ο Luka. Μαζί με τον Barnes τραβάνε τους Mavs στην επίθεση και, σε συνδυασμό με την κακή sophomore χρονιά του Dennis Smith Jr., έχει αναλάβει σε σημαντικό βαθμό το οργανωτικό κομμάτι. Έχει δε ήδη κάμποσα highlights ουσιαστικού περιεχομένου6)Όχι “απλά” πολύ εντυπωσιακά καρφώματα σε άδειο γήπεδο δηλαδή. και στα πρώτα αποτελέσματα είναι σε τροχιά να γίνει ο πρώτος All Star rookie μετά τον Yao Ming, 16 ολόκληρα χρόνια μετά και χωρίς κάτι εκατομμύρια Κινέζων να τον ψηφίζουν7)Η ανάμειξη ξένων δυνάμεων στις αμερικάνικες ψηφοφορίες, πριν οι Ρώσοι γίνουν σχετική μόδα!.

Νίκος: Το 13,4 σε πόντους και 4,6 σε rebounds φαίνεται πολύ λίγο για την παρουσία του Jaren Jackson Jr. στο #2 του ladder μας. Μα αν το συνδυάσει κανείς με το 33,8% από το τρίποντο ανά παιχνίδι, το γεγονός πως είναι 22ος σε Defensive Win Share σε όλο το NBA με το γεγονός πως είναι ο μικρότερος ηλικιακά της συγκεκριμένης draft class, τότε καταλαβαίνει πως μιλάμε για έναν παίχτη που προσφέρει άμεσα και στις δύο πλευρές του παρκέ για τους Grizzles. Και αν στα θετικά του είναι η τρομερή άμυνά του στις αλλαγές, στα πόδια, στα πάντα, στα αρνητικά του είναι τα πολλά fouls που κάνει, αλλά και η αδυναμία του στα rebounds. Σε κάθε περίπτωση, ο triple-J είναι ένας παίχτης χάρμα ιδέσθαι.

Γιάννης: Δεν ξέρω κατά πόσο ο DeAndre Ayton είχε στο μυαλό του πως ίσως χάσει το βραβείο του rookie φέτος. Να όμως που έτσι πάει η ιστορία. Και για τον όποιον, κανείς δεν μπορεί να πει πως ο Ayton αποδίδει κάτω των προσδοκιών, τουλάχιστον επιθετικά. Οι μέσοι όροι του φτάνουν στο 16,5/10,2, με ποσοστό ευστοχίας στο 60%. Παράλληλα, είναι εντυπωσιακά υψηλό το PER του για rookie, καθώς φτάνει στο 21,6 (ο Doncic, για παράδειγμα, έχει 18,3), την στιγμή που ο μέσος όρος της Λίγκας βρίσκεται στο 15. Αν κλείσει έτσι την σεζόν του, δηλαδή να έχει μέσους όρους 16+/10+ και να σουτάρει με 60%, θα μπει σε ένα πολύ κλειστό club rookie παικτών που το έχουν καταφέρει αυτό, κάτι που καθιστά την περίπτωσή του ακόμα πιο εντυπωσιακή:

Ωστόσο, αυτό που του στερεί την πρωτιά στο ladder είναι οι (πολύ) κακές παρενθέσεις που έχει σε ορισμένα παιχνίδια. Χαρακτηριστικό είναι αυτό κόντρα στους Clippers, όπου σε 27 λεπτά συμμετοχής ο Ayton πήρε μόλις τρεις προσπάθειες, πέτυχε όλους κι όλους τέσσερις πόντους και είχε τέσσερα λάθη. Ή ακόμα και αυτό απέναντι στους Mavericks, το οποίο το τελείωσε με 1/7 σουτ. Αν στην πορεία εκμηδενίσει αυτού του είδους τα παιχνίδια, ίσως να μιλήσουμε διαφορετικά. Θα πρέπει οπωσδήποτε να βελτιώσει και την άμυνά του, μιας και τακτικότατα η παρουσία του στο ζωγραφιστό θυμίζει περισσότερο άδειο αεροδιάδρομο προσγείωσης, παρά οχυρό, τουλάχιστον όμως είναι φυσιολογικό για έναν rookie, ιδίως σε μια ομάδα που δεν έχει μάθει να αμύνεται, να είναι κακός στην άμυνα. Ακόμα και τόσο κακός.

Λουκάς: Ο Collin Sexton είναι αυτός που τελικά έχει μεγάλη βελτίωση μέσα στην σεζόν. Και μπορεί αυτό να μην μεταφράζεται σε νίκες για την ομάδα του Cleveland, όμως δείχνει ότι μπορεί να είναι ένα project που θα εμπιστευτούν στο Ohio. Ο Sexton ξεκινούσε από τον πάγκο στα πρώτα 10 παιχνίδια της ομάδας αγωνιζόμενος περί τα 23 λεπτά με 10,5 πόντους και 2,4 assists μέσο όρο, ενώ στα επόμενα 32 παιχνίδια έχει 16 και τρεις αντίστοιχα. Η αλήθεια είναι ότι οι Cavs δεν καίγονται να κερδίσουν, οπότε ο Sexton έχει όλο τον χρόνο να βελτιωθεί και άλλο και να γίνει το βασικό σημείο αναφοράς της ομάδας.

Gus: Αναμφίβολα ο Kevin Knox μπαίνει στην συζήτηση για το βραβείο του rookie, καθώς με τις τελευταίες εμφανίσεις του έχει στρέψει αρκετά βλέμματα πάνω του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ανακηρύχθηκε rookie του μήνα στην Ανατολή για το μήνα Δεκέμβριο με μέσους όρους 17,1 πόντους, έξι rebounds, 1,5 assists και 40,3% ποσοστό ευστοχίας. Ωστόσο, από το να βρίσκεται στην συζήτηση, μέχρι να καταλήξει να το πάρει, υπάρχει μια απόσταση. Τα τελευταία παιχνίδια του είναι πραγματικά χάρμα ιδέσθαι, με τι επιδόσεις του να τον “περνούν” στα κιτάπια της ιστορίας των Knicks:

Το σημαντικό για εκείνον (και για τους Knicks) είναι πως ήδη συγκαταλέγεται στους “go-to-guys” της ομάδας, όντας μόλις 19 ετών. Και ήδη στα 19 του έχει να επιδείξει μια αρκετά μεγάλη επιθετική γκάμα στο οπλοστάσιό του, καθώς μιλάμε για έναν παίχτη που μπορεί να απειλήσει τόσο με drives, όσο και από την περιφέρεια. Για να μπορέσει να συγκαταλεχθεί ρεαλιστικά στην συζήτηση για το ROY, πρέπει να πραγματοποιήσει εξωπραγματικές εμφανίσεις, αλλά ακόμα και τότε, αν συνεχίσει έτσι ο Doncic, δεν το χάνει.

References
1 Το επιβεβαιώνουμε οι υπόλοιποι.
2 Το AST% του, δηλαδή μια εκτίμηση του ποσοστού των πόντων συμπαικτών που έχουν έρθει από assist του ίδιου όσο βρίσκεται στο παρκέ είναι φέτος στο 38%, δέκα ποσοστιαίες μονάδες από τον αμέσως επόμενο Divac. Σημειωτέον, τρεις από τις τέσσερις καλύτερες σεζόν ανήκουν στον ίδιο τον Jokic, και μια στον Tom Boerwinkle που δεν προσμέτρησα γιατί αλήθεια δεν έχω ιδέα…
3 Και τέταρτος σε συνολικούς πόντους.
4 Ο όρος Offensive/Defensive/Total σε win shares είναι ένας αριθμός που δείχνει το μερίδιο που αναλογεί στον εκάστοτε παίκτη στις νίκες της ομάδας του, χάρη στην άμυνά του, ή την επίθεσή του.
5 228 φορές στην καριέρα του, με πρώτο τον Oscar Roberson με 304 και τρίτο τον Larry Bird με 136.
6 Όχι “απλά” πολύ εντυπωσιακά καρφώματα σε άδειο γήπεδο δηλαδή.
7 Η ανάμειξη ξένων δυνάμεων στις αμερικάνικες ψηφοφορίες, πριν οι Ρώσοι γίνουν σχετική μόδα!

1 Comment so far. Feel free to join this conversation.

  1. @Lovethisgame10 January 12, 2019 at 16:13 -

    Θα μπορούσα να το θέσω και ως ερώτηση, αλλά πρόκειται μάλλον για πεποίθηση. Η φετινή τάξη του Draft πρόκειται για μια από τις πλέον επιτυχημένες των τελευταίων (πολλών) ετών.Με ερωτηματικό τον Bamba και όλη την υπόλοιπη πρώτη δεκάδα να είναι από αξιοπρεπής έως εξαιρετική.
    Όσο για τον rookie της χρονιάς δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Luca. O οποίος στη λίστα με το 20+ points 5+ reb 5+assist (μάλλον θα το έχετε ξαναβάλλει το stat και sorry αν είναι έτσι για την επανάληψη) ως rookie κάνει παρέα μαζί με άλλους 6, οι οποίοι είναι: O ΜJ, o LBJ, o Iverson, o Oscar Robertson -και ο..Tyreke Evans(!)- . Oι δε επιδόσεις του στο clutch είναι σοκαριστικές.Halleluka!

    https://twitter.com/ZachLowe_NBA/status/1084090349872734208