Moneyball: Luxury Tax (Μέρος 2ο)

Posted on Nov 24 2014 - 11:44am by Nicolas Radicopoulos
NBA SalaryΜια αναλυτικότερη προσέγγιση σε μια οικεία, αλλά συνάμα δύστροπη και περίπλοκη έννοια

Όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί κατά καιρούς με το ΝΒΑ θα έχουν ακούσει κάποια αναφορά για το salary cap αυτού. Το TheBallHog.net μέσω του αρθρογράφου του, Νίκου Ραδικόπουλου, κάνει μία, όσο το δυνατόν αναλυτικότερη, παρουσίαση της έννοιας του ΝΒΑ salary και του ρόλου αυτού στην ΝΒΑ καθημερινότητα, προσπαθώντας παράλληλα να αποφύγει να κουράσει με τις πάμπολλες λεπτομέρειες και ιδιαιτερότητες του νομικού πλαισίου που το καθορίζει.

Η ανάλυση αυτή θα παρουσιάζεται στο TheBallHog.net εβδομαδιαίως σε μέρη.

Το παρόν άρθρο, δεύτερο της σειράς, καταπιάνεται με την έννοια του Luxury Tax. (Το πρώτο μέρος μπορείτε να το διαβάσετε εδώ).

Part ΙI: Luxury Tax

Luxury Tax

Μία έννοια που πρωτοεμφανίστηκε συμπληρωματικά του Salary Cap τη σεζόν 2002-03, είναι ο όρος που έχει επικρατήσει σαν “Luxury Tax” (φόρος πολυτελείας η ελληνική του μετάφραση, αλλά θα προτιμηθεί στο κείμενο η χρήση του αγγλικού όρου), παρότι στην CBA αναφέρεται αποκλειστικά σαν “tax” και “team payment”.

Θεωρητικά το luxury tax είναι ένας ακόμη μηχανισμός για να περιοριστεί ενδεχόμενη σπατάλη των ομάδων. Ενώ έχει επικρατήσει η θεωρία ότι είναι ο φόρος του ενός δολαρίου για κάθε δολάριο που μία ομάδα είναι πάνω από το όριο του salary, κάτι τέτοιο έπαψε να ισχύει μετά τη σεζόν 2012-13, και πλέον είναι ένας μηχανισμός που η ερμηνεία του θυμίζει περισσότερο το δαιδαλώδες ελληνικό φορολογικό σύστημα, παρά μία απλή μαθηματική πράξη. Θα γίνει και για αυτήν την έννοια μία προσπάθεια καταγραφής των σημαντικότερων σημείων της, χωρίς τις λεπτομέρειες που πιθανότερο είναι να μπερδέψουν και να κουράσουν, παρά το αντίθετο.

Αρχικά θα πρέπει να αναφερθεί πως το ύψος του salary ορίζεται ετησίως. Από την σεζόν 2012-13, το tax level έχει οριστεί να υπολογίζεται λαμβάνοντας το 53,51% του προβλεπόμενου BRI 1)Basketball Related Income, παρουσιάστηκε αναλυτικά στο πρώτο μέρος και από αυτό αφαιρούμενων των προβλεπόμενων μελλοντικών ασφαλιστικών εισφορών2)τα projected benefits είναι που αφαιρούνται. Χρησιμοποιείται για αποφυγή υπερεπιστημονικοποιήσης του κειμένου απλοποιημένη απόδοση της έννοιας και διαιρούμενο με τον αριθμό των ομάδων της λίγκας. Με τη χρήση της άνωθεν συνάρτησης, για την τρέχουσα σεζόν, 2014-15, το salary tax έχει οριστεί στα $76,829 εκατ. Και σε αυτή την περίπτωση, πάντως, αν το προβλεπόμενο για μια σεζόν BRI αποδειχθεί χαμηλότερο του πραγματοποιηθέντος, κατά τον έλεγχο του επόμενου Ιούλη, τότε το ποσό της διαφοράς που θα ανεβάσει το ύψος του πραγματικού salary και θα επιμεριστεί στους παίχτες (αναλυτικά επίσης στο πρώτο μέρος), αυτομάτως ανεβάζει και το όριο του φόρου ισόποσα. Τα αντίστοιχα ισχύουν, για την αντίστροφη περίπτωση, που το προβλεπόμενο BRI αποδειχθεί ανώτερο του πραγματοποιηθέντος.

Παρόλα αυτά, υπάρχει μία επιπλέον «ειδική ζώνη», εύρους $4 εκατ., πάνω από το όριο του salary, που λειτουργεί σαν ειδικό καθεστώς (ονομάζεται luxury tax apron). Μία ομάδα που το salary της υπερβαίνει το ανώτατο όριο salary, αλλά όχι πάνω από $4 εκατ., ώστε να υπερβαίνει την ειδική αυτή ζώνη, εντάσσεται σε μία σειρά από περιορισμούς κινήσεων σε ανταλλαγές και υπογραφές παιχτών, που θα παρουσιαστούν αναλυτικά σε επόμενο άρθρο, μαζί με τα είδη των συμβολαίων και ανταλλαγών που υπάρχουν στο ΝΒΑ.

Το ποσό που μία ομάδα μπορεί να κληθεί να πληρώσει δεν είναι σταθερό ή ίδιο με τις υπόλοιπες. Υπάρχει μία προοδευτική «φορολογική» κλίμακα, χωρισμένη σε στρώματα, ανάλογα του ποσού που υπερβαίνει το salary κάθε ομάδα. Επιπρόσθετα, το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει μία ομάδα που βρίσκεται over the cap εξαρτάται και από το ύψος του ποσού έναρξης του φόρου που έχει καθοριστεί για την συγκεκριμένη σεζόν, το salary που κουβαλάει η ομάδα στο τελευταίο παιχνίδι της κανονικής περιόδου 3)τα ενεργά συμβόλαια, στο τελευταίο παιχνίδι και μόνο. Δηλαδή, αν κάποιο συμβόλαιο λύθηκε μες στη χρονιά δεν υπολογίζεται, παρότι μερικώς ή ολικώς έχει πληρωθεί και από το αν η ομάδα έχει παραβεί το όριο του salary και τις τρεις προηγούμενες σεζόν. Στην τελευταία περίπτωση θεωρείται κατ΄ επανάληψη παραβάτης του ορίου και εντάσσεται σε υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

Ο κάτωθι πίνακας παρουσιάζει το «πόσα δολάρια φόρου πληρώνει μία ομάδα για κάθε δολάριο που είναι πάνω από το όριο»:

Screenshot 2014-11-23 18.03.42

Το ρεκόρ πληρωμής luxury tax το έχουν, φυσικά, οι Brooklyn Nets της σεζόν 2013-14. Το ύψος του luxury tax είχε οριστεί  στα $71,7484 εκατ. και το μισθολόγιό τους ξεπερνούσε τα $100 εκατ. Βάσει της προοδευτικής φορολόγησης κλήθηκαν να πληρώσουν, πέρα από τους μισθούς των παικτών επιπλέον περίπου $90 εκατ. μόνο σε φόρους 4)για να καταφέρει να φτάσει μέχρι το δεύτερο γύρο των playoffs…!

Τα έσοδα τώρα που η λίγκα εισπράττει ως φόρους από τις ομάδες που είναι πάνω από το όριο του salary, κατά το 50% αυτών δίνονται στις ομάδες που ήταν σύννομες με το salary, ενώ το υπόλοιπο 50% μένει στη λίγκα για την κάλυψη ιδίων αναγκών της. Αλλά και το πρώτο 50%, περισσότερο είθισται σαν κίνητρο και εθιμικώ δικαίω, καθώς δεν αποτελεί ρητή υποχρέωση της λίγκας.

Παρότι στη θεωρία, το luxury tax, είναι ένα μέτρο που θα βοηθούσε περαιτέρω τον ανταγωνισμό των ομάδων με δικαιότερους όρους, στην πράξη, κατά την δεκαετή και πλέον εφαρμογή του μέτρου, αποδείχθηκε πως δεν εμπόδισε τις ομάδες που προέρχονται από μεγαλύτερες αγορές 5)big markets teams: New York, Los Angeles, Chicago, Philadelphia Dallas, Boston, κλπ. να ξοδέψουν κατά πολύ παραπάνω από τις ομάδες που έχουν βάση σε μικρότερες αγορές 6)small market teams: New Orleans, Memphis, Oklahoma, San Antonio, Milwaukee, κλπ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι της σεζόν 2010-11, της τελευταίας υπό την προηγούμενη CBA, το χαμηλότερο salary ήταν στα $45 εκατ. ενώ το υψηλότερο στα $90 εκατ. (πλέον $20 εκατ. σε luxury tax).

Το αποτέλεσμα αυτού, είναι η ύπαρξη ισχυρής συσχέτισης μεταξύ του μισθολογίου μιας ομάδας και του αριθμού νικών αυτής. Για την ίδια σεζόν, 2010-11, ο συντελεστής συσχέτισης μεταξύ salary και αριθμού νικών στην κανονική διάρκεια του ΝΒΑ ήταν 0,53, ένδειξη σημαντική για να μπορέσει κανείς να υποστηρίξει πως ο δρόμος των επιτυχιών αγοράζεται. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως ο ίδιος συντελεστής, για την σεζόν 2001-02 ήταν μόλις 0,137)Όταν ο συντελεστής προσεγγίζει το 1, υπάρχει ισχυρή θετική συσχέτιση (π.χ. αύξηση μισθών, αύξηση νικών), αντίθετα όταν ο συντελεστής τείνει προς το 0 σημαίνει ότι δεν υπάρχει συσχέτιση (π.χ. αύξηση μισθών και νίκες άσχετα μεταξύ τους), ενώ όταν φτάνει στο κάτω άκρο το -1 σημαίνει πως υπάρχει αρνητική συσχέτιση, ότι δηλαδή ενδεχόμενη αύξηση των μισθών θα οδηγούσε σε μείωση των νικών.. Δεν είναι παράλογο να συμπεράνει από αυτό κάποιος, πως η θεσμοθέτηση του συστήματος του luxury tax, που πρωτοεμφανίστηκε, όπως σημειώθηκε και ανωτέρω, τη σεζόν 2002-03, περισσότερο οδήγησε στην στρωματοποίηση των ομάδων του ΝΒΑ, σύμφωνα με το πόσο φόρο που ήταν διατεθειμένες να πληρώσουν η καθεμία από αυτές, παρά συνέβαλε στην αποτροπή καταβολής αμοιβών πέρα του ορίου του salary και τη διατήρηση του ανταγωνισμού των ομάδων με ισότιμους όρους 8)η συγκεκριμένη ανάλυση δεν είναι πρωτότυπη, αλλά πηγάζει από εδώ.

Κατακλείδα κάθε άρθρου, δεν θα μπορούσε να μην είναι τα δύο sites που αποτελούν εδώ και χρόνια τις εγκυκλοπαίδειες, δικές μας, αλλά και παγκοσμίως, γύρω από τα θέματα salary του ΝΒΑ, έχοντας μάλιστα, αρκετές φορές διορθώσει το ίδιο το ΝΒΑ, γύρω από ζητήματα που αφορούν τη CBA και τα συμβόλαια παιχτών. Πρώτο και παλαιότερο είναι το CBAFAQ.com  του Larry Coon και στο ίδιο επίπεδο ακολουθεί το ShamSports, του Βρετανού (και όμως!) Mark Deeks, που πρόσφατα εκθειάστηκε κι από τον Zach Lowe.

Για οποιεσδήποτε απορίες ή λεπτομέρειες θεωρείτε πως δεν καλύφθηκαν επαρκώς στο παρόν άρθρο, μπορείτε να μας ρωτήσετε στα comments, να μας στείλετε mail στο theballhogsite@gmail.com, στο twitter account μας ή τη σελίδα μας στο facebook.

Αν έχετε χρόνο, διάθεση και υπομονή, μπορείτε να λύσετε τις απορίες μας με το να επισκεφθείτε τα προαναφερθέντα sites, όπου δεν υπάρχει η παραμικρή λεπτομέρεια σε θέματα CBA και salary που να μένει αναπάντητη. Αυτά άλλωστε αποτέλεσαν και τις κύριες πηγές συγγραφής του παρόντος άρθρου.

Όπως αναφέρεται και εισαγωγικά, η ανάλυση του TheBallHog.net σε θέματα salary, συμβολαίων και CBA δεν τελειώνει με το παρόν άρθρο, οπότε αν βρίσκετε κι εσείς ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον κόσμο των νομικών και οικονομικών εγγράφων που βρίσκονται πίσω από το παιχνίδι και καθορίζουν, στην πράξη το πλαίσιο διεξαγωγής του, μείνετε συντονισμένοι!

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Basketball Related Income, παρουσιάστηκε αναλυτικά στο πρώτο μέρος
2 τα projected benefits είναι που αφαιρούνται. Χρησιμοποιείται για αποφυγή υπερεπιστημονικοποιήσης του κειμένου απλοποιημένη απόδοση της έννοιας
3 τα ενεργά συμβόλαια, στο τελευταίο παιχνίδι και μόνο. Δηλαδή, αν κάποιο συμβόλαιο λύθηκε μες στη χρονιά δεν υπολογίζεται, παρότι μερικώς ή ολικώς έχει πληρωθεί
4 για να καταφέρει να φτάσει μέχρι το δεύτερο γύρο των playoffs…
5 big markets teams: New York, Los Angeles, Chicago, Philadelphia Dallas, Boston, κλπ.
6 small market teams: New Orleans, Memphis, Oklahoma, San Antonio, Milwaukee, κλπ
7 Όταν ο συντελεστής προσεγγίζει το 1, υπάρχει ισχυρή θετική συσχέτιση (π.χ. αύξηση μισθών, αύξηση νικών), αντίθετα όταν ο συντελεστής τείνει προς το 0 σημαίνει ότι δεν υπάρχει συσχέτιση (π.χ. αύξηση μισθών και νίκες άσχετα μεταξύ τους), ενώ όταν φτάνει στο κάτω άκρο το -1 σημαίνει πως υπάρχει αρνητική συσχέτιση, ότι δηλαδή ενδεχόμενη αύξηση των μισθών θα οδηγούσε σε μείωση των νικών.
8 η συγκεκριμένη ανάλυση δεν είναι πρωτότυπη, αλλά πηγάζει από εδώ