Η τελευταία ευκαιρία του κυρίου Smith

Posted on Dec 24 2014 - 2:40pm by Dimitris Mantzoukas

Η ανταλλαγή του Rajon Rondo την προηγούμενη βδομάδα σίγουρα ανέτρεψε πολλά δεδομένα σχετικά με τα προγνωστικά για τον τίτλο του ΝΒΑ. Οι Mavericks πάντα θεωρούνταν από τους πιθανούς διεκδικητές, αλλά η προσθήκη του Rondo τους καθιστά πλέον ένα από τα φαβορί. Ανάλογου βεληνεκούς trade είναι δύσκολο να υπάρξει, τουλάχιστον όχι στο άμεσο μέλλον, αφού από τις φήμες που κυκλοφορούν η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι η, καθόλου σίγουρη, μετακόμιση του Kenneth Faried στο Toronto, ενώ ο Lance Stephenson φλερτάρει κυρίως με ομάδες εκτός playoffs. Οι ισορροπίες επομένως στην κούρσα για τον τίτλο, έτσι όπως είχαν διαμορφωθεί, ήταν αρκετά δύσκολο να μεταβληθούν. Μέχρι την στιγμή που ο Stan Van Gundy αποφάσισε να προκαλέσει ένα μικρό χάος.

Ο Josh Smith αποδεσμεύθηκε από τους Detroit Pistons. Από τους ίδιους Detroit Pistons που το καλοκαίρι δίστασαν να τον παραχωρήσουν με trade, αφού δεν βρήκαν κάτι που να τους ιντριγκάρει, ύστερα και από την εισήγηση του Van Gundy, ο οποίος είχε ζητήσει να τον δει πρώτα στο παρκέ ως παίκτη του και μετά να αποφασίσει για την τύχη του. Οι ίδιοι Pistons, οι οποίοι προτίμησαν να προχωρήσουν με τον Smith ως βασικό PF, μεταφέροντας στον πάγκο τον Greg Monroe, στον οποίο για χάρη του Smith δεν προσέφεραν καλό πολυετές συμβόλαιο, αφήνοντας τον να δοκιμάσει το επερχόμενο καλοκαίρι την αγορά, ως unrestricted free agent μάλιστα. Aυτοί οι Pistons λοιπόν, αποδέσμευσαν τον Smith 28 παιχνίδια μετά.

Η αλήθεια πάντως είναι πως o Smith φέτος ήταν τραγικός στο Detroit. Σύμφωνα με το ESPN Stats & Info, αν η χρονιά τελείωνε τώρα, ο Josh θα ήταν ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ με ποσοστά χαμηλότερα από 40% FG και 50% FT, έχοντας πάνω από 12 σουτ ανά παιχνίδι. Δεν είναι το είδος της διάκρισης που προσβλέπει κάποιος για έναν αθλητή που αμείβεται με 13.500.000 $ τον χρόνο. Τα στατιστικά του φέτος ήταν άσχημα. Συγκεκριμένα με 13,1 pts, 7,2 rebs, 4,7 assts, 39,1% και, το ντροπιαστικό, true shooting percentage στο 41,7%. Αλλά ακόμα χειρότερη ήταν η εικόνα του στο γήπεδο, όπου οι επιλογές του στις επιθέσεις, είχαν γίνει αντικείμενο καθολικού χλευασμού. Οι μόλις 5 νίκες του Detroit σε 28 παιχνίδια μπορούν να θεωρηθούν ως το φυσιολογικό επακόλουθο της απόδοσης του παίκτη που ήρθε για να ανεβάσει την ομάδα επίπεδο και απέτυχε οικτρά.

josh-smith-nba-detroit-pistons-denver-nuggets1-850x560

Ωστόσο για να συζητάμε σε μία σοβαρή βάση, ο Josh Smith παραμένει ένας πολύ χρήσιμος παίκτης. Είναι εξαιρετικός αμυντικός και μπλοκέρ, παίκτης που και στην επίθεση μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά, αν μπει σε ένα αγωνιστικό καλούπι και δεν αφεθεί ανεξέλεγκτος να σουτάρει από όποια γωνία του φανεί θελκτική. Είναι ο παίκτης ο οποίος, με την εξαίρεση κάποιου mega-trade, το οποίο όμως δεν διαφαίνεται, μπορεί να αλλάξει περισσότερο τις ισορροπίες σε όποια ομάδα πάει για έναν απλό λόγο: είναι ελεύθερος. Όποια ομάδα θέλει να τον αποκτήσει θα το κάνει χωρίς να χρειαστεί να δώσει κάποιον παίκτη ή κάποιο pick, χωρίς να στερηθεί δηλαδή κάποιο κομμάτι από την προσπάθεια που κάνει. Και μάλιστα με ένα μικρό συμβόλαιο, καθώς οι Pistons, θα του καταβάλουν κανονικά το ποσό που απέμενε στο συμβόλαιό του, κοντά δηλαδή στα 28 εκατ. δολάρια.

Ας δούμε όμως ποιες ομάδες διεκδικούν τον Josh Smith.

Tα Φαβορί

Houston Rockets

Αυτή την στιγμή σύμφωνα με τα περισσότερα ξένα sites οι Rockets προβάλλουν ως η πιο πιθανή κατάληξη για τον Josh Smith. Ο Dwight Howard έχει ξεκινήσει ήδη τις δηλώσεις για το πόσο θα ταίριαζε ο Smith στο Houston, αλλά και για το πόσο θα ήθελε να ξαναπαίξει με τον κολλητό του από το high school. O GM Daryl Morey, ο οποίος λοιδωρήθηκε κατά την διάρκεια της offseason, έχει την ευκαιρία να πλαισιώσει τους Harden και Howard με άλλον ένα superstar κάποιους μήνες νωρίτερα από όταν υπολόγιζε. Η αλήθεια είναι πως οι Rockets είναι μία λογική κατάληξη για τον Smith, καθώς έχει αρκετά από τα στοιχεία που χρειάζεται η ομάδα στο παιχνίδι της, θα βοηθήσει στην άμυνα στην οποία φέτος έχουν δουλέψει πολύ στο Houston, ενώ θα καλύψει άμεσα το κενό του Terrence Jones ο οποίος δεν έχει χρονοδιάγραμμα επιστροφής στο παρκέ.

Υπάρχει ωστόσο μία μικρή λεπτομέρεια στο σενάριο μετακόμισης του Smith στο Ηouston. Οι Rockets δεν είναι απλά πρώτοι στις προσπάθειες για σουτ τριών πόντων, είναι πρώτοι σουτάροντας 7 τρίποντα ανά παιχνίδι περισσότερα από το δεύτερο Phoenix. Συνολικά σουτάρουν 34,2 τρίποντα ανά παιχνίδι, αριθμός που βέβαια οφείλεται κυρίως στους Harden και Ariza αλλά δείχνει την φιλοσοφία τους και την αγωνιστική τους ταυτότητα. Αν καταλήξει εκεί ο Smith θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν ο προπονητής των Rockets Kevin McHale θα μπορέσει να εμποδίσει τον Smith να συμμετάσχει στον διαγωνισμό τρίποντων των υπόλοιπων Rockets. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει, οι Rockets θα κινδυνεύσουν να μείνουν ακόμα και εκτός playoffs.

Dallas Mavericks

Οι πληροφορίες λένε ότι το Dallas κινήθηκε για να κλείσει τον Smith, για να καλύψει το χάος που υπάρχει στον πάγκο του σε επίπεδο ψηλών. Μάλιστα οι πληροφορίες των πρώτων ωρών μετά την αποδέσμευση του Smith έδιναν το Dallas ως πρώτο φαβορί για την απόκτηση του. Μετά την ανταλλαγή του Rondo και την φυγή του Brandan Wright, πρώτη αλλαγή στους ψηλούς είναι ο Charlie Villanueva, ο οποίος έχει να παίξει σε υψηλό επίπεδο από την εποχή που ήταν rookie. Την ίδια στιγμή το άθροισμα της ηλικίας της βασικής frontline του Dallas, αγγίζει τα 70 χρόνια με τον Chandler να είναι σεσημασμένα επιρρεπής στους τραυματισμούς, ενώ οι δύο τους (Chandler, Nowitzki) μετά την αποχώρηση του Wright έχουν καταλήξει να παίζουν 35 λεπτά περίπου ανά παιχνίδι. Επομένως σίγουρα η απόκτηση παίκτη είναι επιβεβλημένη, ενώ ο Rick Carlisle, ο οποίος δεν είναι προπονητής που θα αφήσει έναν παίκτη να κάνει ό,τι θέλει στο παρκέ, είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται ο Smith.

Ωστόσο, οι Mavericks, μετά την απόκτηση του Rondo, για να διατηρήσουν την καλύτερη επίθεση στο ΝΒΑ όπως την έχουν ως τώρα αναγκαστικά θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τις αρετές του πολύτιμου αποκτήματος τους. O Rondo είναι ένας υπέροχος play maker με εξαιρετικό handling και court vision, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει σταθερό κίνδυνο από το τρίποντο. Αυτό που μπορεί να κάνει με επιτυχία είναι να δημιουργήσει ελεύθερα σουτ για τους συμπαίκτες του, σουτ που ο Nowitzki, o Parsons, ακόμα και ο Ellis μπορούν να εκμεταλλευτούν. O Smith σίγουρα δεν μπορεί, με συνέπεια να υπάρξει ο κίνδυνος να βραχυκυκλώνει πολλές φορές την επίθεση του Dallas. Oι Mavericks χρειάζονται παίκτη εδώ και τώρα, αυτό είναι σαφές, αλλά εξίσου σαφές είναι κατά την γνώμη μου πως χρειάζονται center, ή έστω PF/C και όχι έναν παίκτη που στα 29 του προσπαθεί ακόμα να μάθει πως να συμπεριφέρεται σαν PF και όχι σαν SF όταν παίζει στο τέσσερα.

Dirk Nowitzki,  Josh Smith

Μiami Heat

Η τελευταία ομάδα που προβάλλει ως φαβορί για την απόκτηση του και δικαιολογημένα. Οι Heat χρειάζονται τον Smith και τον χρειάζονται τώρα. Ο Josh McRoberts μας άφησε για την χρονιά, ο Chris Bosh πονάει πάρα πολύ για να παίξει, και ο Danny Granger ακόμα προσπαθεί να θυμηθεί πως ήταν τρία χρόνια πριν όταν ήταν ο εφιάλτης όλων των αμυνών. Η ομάδα των βετεράνων του Miami προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της αλλά χάνει συνεχώς έδαφος, και τα κενά που έχουν δημιουργηθεί είναι τέτοιας φύσης που φωνάζουν για έναν παίκτη σαν τον Josh Smith.
Θα νιώσει και πάλι χρήσιμος σε μία ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό, ή έστω προσπαθεί να κάνει πρωταθλητισμό, και θα το κάνει παίζοντας βασικός και όχι αναπληρωματικός όπως στο Dallas. O Eric Spoelstra είναι ένας εξαιρετικός προπονητής, έχει εμπειρία στο να διαχειρίζεται πολλά αστέρια μαζεμένα σε μία ομάδα, και πιο σημαντικά έχει δημιουργήσει μία ομάδα η οποία ταιριάζει στον Smith επιθετικά. Βασίζεται στην κυκλοφορία της μπάλας και στην δημιουργία ελεύθερων χώρων, τομείς στους οποίους ο Smith δεν είναι κακός, καθώς παρά τις επιλογές που παίρνει σε διάφορες επιθέσεις, είναι ένας εξαιρετικός πασέρ για το ύψος του με καλή αντίληψη του χώρου. Αμυντικά δε, οι Heat οι οποίοι σίγουρα χρειάζονται βοήθεια θα βρούνε ένα δυνατό κορμί για να κλείνει χώρους και να σκεπάζει το στεφάνι, περιορίζοντας τις διεισδύσεις, δουλειά που σίγουρα δεν μπορεί να κάνει ο Shawne Williams. Αν ο Smith σκεφτεί λογικά θα επιλέξει τους Heat.

Ομάδες που θα είχε ενδιαφέρον να πάει ο Josh Smith

Memphis Grizzlies

Θα είχε ενδιαφέρον και θα αποτελούσε και μία πραγματοποίηση ενός διαφορετικού timeline, καθώς σε μία άλλη πραγματικότητα το 2008 οι Hawks δεν ισοφάριζαν ποτέ την προσφορά του Memphis στον Smith, και αυτός κατέληξε στους Grizzlies. Στο 2014 όμως δεν βρίσκει ερείπια, αλλά μία διεκδικήτρια του τίτλου και ίσως την καλύτερη frontline του σημερινού ΝΒΑ. Αναγκαστικά θα παίζει αναπληρωματικός του Randolph καθώς ο Dave Joerger δεν είναι παρανοϊκός, ώστε να θυσιάσει την χημεία της ομάδας πειραματιζόμενος με σχήμα με τρεις ψηλούς . Ωστόσο με δεδομένο ότι ο Smith ταιριάζει πραγματικά με το στυλ παιχνιδιού των Grizzlies, ενδεχόμενη απόκτηση του θα τους καθιστούσε φαβορί για τον τίτλο.

San Antonio Spurs

Έχει τύχει πολλές φορές ο Greg Popovich να παίρνει παίκτες που θεωρούνται σε κάποιο σημείο της καριέρας του τουλάχιστον αμφιλεγόμενοι και είτε να ανασταίνει την καριέρα τους είτε να την εκτινάσσει. Πολλοί αναλυτές θα ήθελαν να δουν τον Smith στο San Antonio, για να δούμε αν ο Pop θα μπορούσε να τα καταφέρει και σε αυτήν την περίπτωση. Προσωπική εκτίμηση είναι πως όχι, αλλά σίγουρα θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τι θα μπορούσε να πάρει από έναν παίκτη, που η τέως ομάδα του προτίμησε να του πληρώνει κομμάτι του μισθού του, φτάνει να παίζει με την φανέλα άλλης ομάδας και όχι για αυτήν.

Sacramento Kings

Είναι δεδομένο ότι οι Kings ψάχνουν για ένα PF να πλαισιώσει τον DeMarcus Cousins. Επίσης είναι δεδομένο ότι ενδιαφέρονται για τον Smith, γιατί είναι η μόνη ομάδα που έκανε πρόταση για να τον αποκτήσει με ανταλλαγή το καλοκαίρι. Αυτό που δεν είναι δεδομένο, είναι η ψυχολογική ωριμότητα του ανθρώπου που παίρνει τις αποφάσεις, του προέδρου της ομάδας Vivek Ranadive. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη, πέρα από το ότι το τρίδυμο Gay, Smith, DMC, στις θέσεις 3-5 ακούγεται και φαίνεται τρομακτικό. Είναι πάντως από τα πιθανά σενάρια.

Denver Nuggets

Oι Νuggets δεν τον θέλουν, ούτε ο Smith θέλει τους Nuggets. Αλλά θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τον Smith στην ίδια ομάδα με τον Kenneth Faried, τον παίκτη που αποκάλυψε ότι οι Nuggets σχεδίασαν την άμυνα τους στο παιχνίδι με τους Pistons πάνω στον Smith. Εννοώντας πως το σχέδιο τους ήταν να αφήσουν τον Smith να σουτάρει όλο το βράδυ, προσέχοντας τους υπόλοιπους και κυνηγώντας το rebound. Ο Smith απάντησε ότι δεν παίρνει στα σοβαρά έναν τύπο με το μαλλί του Farried. Η μεγάλη πρόκληση πάντως θα ήταν να δούμε πως ο Brian Shaw, ο προπονητής που έδωσε την εντολή «αφήστε τον να σουτάρει και μαρκάρετε του υπόλοιπους», θα σχεδιάσει μία επίθεση με βασική αιχμή τον Josh Smith.

kenneth

Philadelphia Sixers

Μετά την πρόσφατη νίκη τους επί του Orlando, οι Sixers ενδεχομένως να μπήκαν σε σκέψεις σχετικά με την βεβαιότητα κατάκτησης της τελευταίας θέσης. Η απόκτηση του Smith σε συνδυασμό με μία εντολή να ανοίξει πυρ θα τους επανέφερε την βεβαιότητα αυτή και ταυτόχρονα θα δημιουργούσε ένα οπτικό υπερθέαμα. Ας το παραδεχτούμε, όλοι θα θέλαμε να βλέπαμε τον Josh Smith να επιτίθεται στα στεφάνια των αντιπάλων επί 40 λεπτά χωρίς τύψεις, χωρίς συγκράτηση ή περιορισμούς από τον πάγκο, απλά από ενδιαφέρον για να δούμε πόσο μπορεί να το τραβήξει. Θα περάσει τον Kobe?

Los Angeles Lakers

Νιας και αναφέραμε τον Kobe. Διαγωνισμός σουτ ανάμεσα σε Kobe Bryant, Josh Smith και Nick Young. Kάθε βράδυ. Ανεξέλεγκτο βομβάρδισμα των αντίπαλων καλαθιών. Καμία ελπίδα για του Lakers. Είμαι ο μόνος που πιστεύει ότι σε αυτόν τον διαγωνισμό θα κερδίσει ο Nick Young?

The following two tabs change content below.

Dimitris Mantzoukas

Βασικά μου είπαν ότι αν φτιάξουμε site θα είναι το πρώτο βήμα για να γίνω διάσημος συγγραφέας και θα κερδίσω επιτέλους δόξα, λεφτά, γκόμενες και ναρκωτικά. Το έκανα. Ακόμα περιμένω. Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι μου είπαν ψέματα.