NBA Previews 2015-16: Indiana Pacers

Posted on Oct 5 2015 - 6:00pm by Giannis Chatsios

preview indiana

Προερχόμενοι από μια – ουσιαστικά – νεκρή έως σουρεαλιστική σεζόν, με την αβεβαιότητα που προκάλεσε ο τραυματισμός του Paul George και η αποχώρηση του Stephenson, οι Pacers του Larry Bird δείχνουν φέτος να κάνουν μια απόπειρα αλλαγής ταυτότητας, κόβοντας τα δεσμά με την άγκυρα της άμυνάς τους στη ρακέτα, τον Roy Hibbert, και χτίζοντας πλέον την ομάδα πάνω στον Paul George και τον πολυαναμενόμενο rookie τους, Myles Turner. Θα είναι και πάλι το αμυντικό τείχος που συνηθίσαμε τα τελευταία χρόνια;

Τι κάνατε πέρσι;

(Διαβάστε οπωσδήποτε τα descriptions στα videos, ο DownToBuck είναι το καλύτερο youtube channel που υπάρχει για NBA Highlights και λογοτεχνικές πινελιές)

Αν δεν έγινε αντιληπτό από τις παραπάνω σκληρές εικόνες, η χρονιά ξεκίνησε με, χμ, ενδιαφέρουσες καταστάσεις. Μια ματιά στις πεντάδες που αναγκαζόταν να παρατάσσει ο Vogel θα σας πείσει. Sloan, Stuckey, Solomon Hill, Scola και Mahinmi; Μοιάζει σχεδόν με φάρσα. Φυσιολογικά βρίσκονταν στα χαμηλά της Ανατολικής Περιφέρειας, με ρεκόρ 17-32 πριν μπει ο Φλεβάρης. Η επιστροφή του George Hill όμως, σε συνδυασμό με τον χαρακτήρα που έχει ενσταλάξει στην ομάδα ο Frank Vogel και βετεράνοι, όπως ο David West, δεν θα μπορούσαν να να ανεχθούν ένα, ίσως επωφελές, tanking project.

O Hill1)ο George, ακόμα και αν είναι χαραγμένος στο συλλογικό θυμικό ως ο τύπος που ο Popovich έδιωξε με δάκρυα στα μάτια για να φέρει στο San Antonio τον Kawhi Leonard, βρήκε εν μέσω απουσιών την ευκαιρία να κάνει την εντυπωσιακότερη μισή σεζόν της καριέρας του, επικαθορίζοντας παράλληλα την πορεία της ομάδας. Σε έναν και κάτι μήνα, το 17-32 έγινε 30-34 και ξαφνικά το κύριο θέμα συζήτησης ήταν το αν θα προλάβει ο Paul George τα playoffs και σε τι κατάσταση θα βρίσκεται. Προσγειώθηκαν, ωστόσο, απότομα σε μια αναπόφευκτη πραγματικότητα, με ένα σερί από έξι ήττες. Η κούρσα στην ουρά της Ανατολής ήταν αλλόκοτη. Ταυτόχρονα, όλοι έμοιαζαν να κυνηγάνε τα playoffs και να προσπαθούν να τα αποφύγουν την ίδια στιγμή. Η έσχατη προσπάθεια των παικτών της Indiana ήταν οι έξι νίκες στα τελευταία επτά παιχνίδια, όμως αυτή η μία ήττα ήρθε στο κλείσιμο της σεζόν απέναντι στους Memphis Grizzlies και σφράγισε τη μοίρα των Pacers.

MVP και καλύτερη είδηση για τον Larry Bird, ήταν ο καταπληκτικός George Hill. PER 21,5, και 16/4/5 με 1,5 λάθος και 48%/36%/79% σε FG/3P/FT (20/5/6 ανά 36′ λεπτά) είναι αριθμοί που αρμόζουν στην ελίτ της θέσης, μια ελίτ που μοιάζει να είναι δύο κλάσεις πάνω από τον ντόπιο παίκτη της Indiana. Με τον Ellis στην ομάδα και την επιστροφή του George, ο Vogel δεν χρειάζεται τον Hill να γίνει ελίτ, μα να διατηρήσει αυτή την έξτρα αυτοπεποίθηση που βρήκε στο ερημωμένο ρόστερ των Pacers για να δημιουργήσει ένα ασταμάτητο τρίο με τους δύο προαναφερθέντες.

Ενώ εμείς περιμέναμε στα ATMs

Ο Larry Bird ξήλωνε αύτανδρη την περυσινή frontline. Hibbert, West, Scola, Rudez, Copeland αποτέλεσαν παρελθόν και παράλληλα έναυσμα για την αλλαγή κατεύθυνσης. Βασική επιδίωξη του Larry Legend είναι προφανώς να κατεβάσει μια all-Hill πεντάδα, καθώς στους George και Solomon που παραμένουν έρχεται να προστεθεί ο Jordan. Grant και Shane Hill2)κι ας μη γράφεται έτσι ψάχνουν τα μπασκετικά τους στο γκαράζ, περιμένοντας long distance call από την Indiana. Οι αποχωρήσεις των Watson και Sloan, έφεραν στους Pacers για κάλυψη τον Toney Douglas, ενώ βάθος στα φτερά θα προσπαθήσουν να προσφέρουν Chase Budinger και o γηγενής Glen Robinson III.

Παράλληλα, ο Frank Vogel θα καλωσορίσει τρεις rookies. O Rakeem Christmas μάλλον ανήκει στην κατηγορία αυτών που δεν θα πολυπατήσουν παρκέ, καθώς, παρ’ ότι έχει ένα συμπαθητικό skill-set για center, το ύψος του είναι απαγορευτικό για τα δεδομένα του NBA. To nbadraft.net τον παρομοιάζει με τα ιερά τέρατα Hilton Armstrong και Cedric Simmons. Το μέλλον του στην ΟΠΑΠ Basket League, λοιπόν, προδιαγράφεται λαμπρό.

Ο δεύτερος rookie των Pacers είναι ο Joseph Young. Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους shooting guards, με έμφαση στο shooting, αυτής της draft class. Αλίμονο όμως, παίζει ως PG και το κορμί του είναι οριακά ανεκτό στο NBA και γι’ αυτή τη θέση. Το σουτ του και το ένστικτο του σκόρερ είναι πραγματικά, και αυτό το απέδειξε βάζοντας φωτιά στο summer league, όμως η ντρίμπλα και το vision του δεν είναι σε επίπεδο NBA. Steph Curry δεν βγαίνουν κάθε μέρα, και ενώ το ταλέντο για μια μακρά καριέρα στην λίγκα υπάρχει, ο Vogel θα πρέπει να χαράξει πολύ συγκεκριμένο ρόλο στον Young για να καθιερωθεί. Ελπίζω να το κάνει πάντως, γιατί όταν είναι ζεστός είναι χάρμα ιδέσθαι.

Τρίτος και κυριότερος; O Myles Turner. Mα γι’ αυτόν θα τα πούμε παρακάτω.

Φυσικά η πιο εντυπωσιακή τους κίνηση ήταν η απόκτηση του Monta Ellis, ενός παίκτη που κατ’ αρχήν μοιάζει απόλυτα ασύμβατος με την κουλτούρα της ομάδας υπό τον Vogel, και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως θα τον ενσωματώσει. Το αργόσυρτο pace των τελευταίων χρόνων δεν μπορεί παρά να αναθεωρηθεί, ώστε τα τρία καθαρόαιμα της πεντάδας να καλπάσουν συντρίβοντας λιγότερο ταχείς αντιπάλους στο πέρασμά τους.

Depth Chart

PGGeorge Hill Rodney StuckeyToney Douglas
SGMonta EllisChase Budinger Joseph Young
SFPaul GeorgeC.J. MilesSolomon Hill
PFMyles TurnerLavoy AllenRakeem Christmas
CJordan Hill Ian MahinmiShayne Whittington
Πλεονεκτήματα
Της αμύνης τα παιδιά

Υπάρχει η θεωρία ότι ο Frank Vogel θα μπορούσε να κοουτσάρει και μια ομάδα από νεκρές κουτσές σουρικάτες στη δεκάδα με τις καλύτερες άμυνες. Ακόμα και στην αρχή της περσινής σεζόν που κατέβαζε στο γήπεδο κάτι πεντάδες του στυλ Sloan-Stuckey-Hill-Scola-Mahinmi κατά διαστήματα, κατάφερνε να κρατάει τους αντιπάλους εύκολα κάτω από τους 100 πόντους. Έτσι και φέτος, η άμυνα θα αποτελέσει τον οδηγό για τους Pacers, σε μια μεταβατική περίοδο. Εκτός αν όλα αυτά βασίζονταν αποκλειστικά στην παρουσία του Roy Hibbert, ο οποίος θα αναδειχθεί στον πιο παρεξηγημένο star του NBA…

Paul George, η επιστροφή

Εύκολα ξεχνάει κανείς μετά από έναν χρόνο απουσίας, πόσο καθοριστικός είναι ο Paul George. Για να ανακεφαλαιώσουμε, τη χρονιά 2013/14 ξεκίνησε διαλύοντας τα κοντέρ και μπαίνοντας ακόμα και στη συζήτηση για MVP. Τελικά ξεφούσκωσε λίγο, μα ακόμα και έτσι, τελείωσε τη σεζόν με περίπου 22 πόντους, 7 rebounds και 3,5 assists, την ώρα που ήταν ίσως ο πιο αποτελεσματικός αμυντικός του NBA, μαρκάροντας από το 1 έως το 43)δύο διαδοχικές σεζόν με DRtg 97. Η επιστροφή του αυτομάτως αλλάζει τα πάντα στους Pacers. Ο ίδιος νιώθει καλά και δεν ντρέπεται να το διατυμπανίσει. Από την άλλη ο Vogel υποστηρίζει ότι θέλει να παίξει γρήγορα και θα τον δοκιμάσει στο 4. Ο PG13 δεν φαίνεται να τρελαίνεται στην ιδέα, και πράγματι το ύψος του αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα στο 2 και το 3, μα, όταν σκέφτομαι πεντάδες με τους 3 που προαναφέραμε, τον Budinger και τον Myles Turner μου είναι πολύ δύσκολο να περιμένω μέχρι το ξεκίνημα της σεζόν.

Monta-Ball

Σε μια επίθεση διαβόητη τα τελευταία χρόνια για τη στατικότητα και την προβλεψιμότητά της, η μούρλα που έχει στο κεφάλι ο Monta και το ταλέντο που του επιτρέπει να τη μεταφράζει σε παραγωγικότητά στο παρκέ, ίσως να είναι το τέλειο φάρμακο. Για πρώτη φορά στην καριέρα του θα έχει κόσμο να τρέχει γι’ αυτόν στην άμυνα. Η τριπλέτα Hill-Ellis-George μπορεί να κάνει ιδρώσει κάθε άμυνα στο τρέξιμο, αν ο Vogel το επιδιώξει. High-risk, high-reward.

Μειονεκτήματα
Η κατάσταση στους ψηλούς

Ο Myles Turner είναι υπέροχος, μα είναι 19 και rookie. Ο θαυμασμός που προκάλεσε στο summer league, δεν είναι απαραίτητο ότι θα τον ακολουθήσει στη regular season. Απέναντι σε σκληρότερους αντιπάλους μπορεί να βγει τελείως εκτός παιχνιδιού. Την ίδια ώρα ο Jordan Hill είναι αξιοπρεπής, όμως είναι η ασφαλέστερη απάντηση στην ερώτηση “Ποιος θα είναι ο φετινός Larry Sanders”, και λίγοι θα εκπλαγούν αν αράξει κι αυτός να την πίνει στο σπίτι του, στην υγειά των κορόιδων που τον πλήρωσαν. Σε μια τέτοια περίπτωση, ή σε περίπτωση τραυματισμού, ή frontline των Pacers θα αποτελείται από τον Lavoy Allen και τον Ian Mahinmi. Έχετε παίξει ποτέ 3 με 5 στην επίθεση;

Coach

Αυτό είναι το μόνο που πρέπει να ξέρετε για τον Frank Vogel:

Στην πραγματικότητα, όχι. Ανέλαβε στα μέσα της σεζόν 2010/11 μια επί πενταετία με εντυπωσιακή σταθερότητα κακή ομάδα, την οποία έβγαλε αμέσως στα playoffs και διαγιγνώσκοντας τα προσόντα του υλικού που είχε στα χέρια του, έριξε τον ρυθμό και τις κατοχές και την πέθανε στην άμυνα. Αποτέλεσμα; Στις πρώτες του τρεις full seasons είχε ποσοστό νικών πάνω από 60% και έφτασε 2 φορές στους τελικούς περιφέρειας, όπου έπεσε στον τοίχο LeBron, τον οποίο παραλίγο να γκρεμίσει. Πέρσι ήταν μια χαμένη σεζόν. Πλέον, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια νέα πρόκληση. Μπορεί να προσαρμοστεί στα χαρακτηριστικά του ρόστερ που έχει στα χέρια του, τα οποία επιτάσσουν ανέβασμα του ρυθμού, χωρίς να συμβιβάσει την αμυντική του αξιοπιστία; Μπορεί να διατηρήσει την άμυνα των Pacers στο top-10 χωρίς των Μr. Verticality, Roy Hibbert; Μπορεί να κάνει ακόμα το κόλπο με την οδοντόβουρτσα;

Fuck yeah!! He can!

Δεν κοιμάμαι τώρα πια τα βράδια

Μιλάμε για ένα βρέφος. Δεν θα κλείσει παρά τον Μάρτιο τα 20 του χρόνια. Ο τρόπος που σουτάρει είναι λίγο περίεργος, το τρέξιμο του αλλόκοτο και το κορμί του μοιάζει ακόμα εφηβικό ώρες ώρες, τόσο στην κατατομή, όσο και τον συντονισμό του. Κι όμως4)πρέπει να σταματήσω να βλέπω summer league! πρέπει να σταματήσω να βλέπω summer league!, o Myles επιδεικνύει τρομακτική αντίληψη στο πότε πρέπει να κυνηγήσει το block, παίρνει καλές θέσεις στην επίθεση και έχει ένα step-back που μπορεί να γίνει signature move σαν το turnaround του Aldridge. Θα μπορούσε να θυμίζει έναν λιγότερο ραφιναρισμένο Chris Bosh. Το θετικό τις αποψίλωσης του Bird είναι ότι αναγκαστικά θα τον θαυμάζουμε περισσότερο.

Επίσης, οι Pacers μας έχουν ακόμα μια έκπληξη για φέτος. Σε συνεργασία με την εταιρία Metro-Goldwyn-Mayer και στα πλαίσια της συμπλήρωσης 30 ετών από την θρυλική πια ταινία Hoosiers, οι Pacers θα αγωνιστούν σε επιλεγμένα εντός έδρας παιχνίδια, με τις εμφανίσεις που φορούσαν οι μαθητές του Γυμνασίου Hickory.

Το μαντείο του BallHog

Τι να πει κανείς; Ellis και George είναι ικανοί να τους βάλουν μόνοι τους στα playoffs και το βάθος στην περιφέρεια είναι αξιοζήλευτο. Ο Vogel είναι εγγύηση για μια θέση στην postseason και τον πονοκέφαλο κάθε αντιπάλου επιθετικού. To βάθος στις θέσεις 1-2-3 είναι αξιοζήλευτο και η συγκέντρωση πολύπλευρου ταλέντου λύνει τα χέρια του προπονητή. Αν τραβήξουν και οι ψηλοί, μιλάμε για μια ομάδα που στοχεύει σε ένα πλασάρισμα ψηλά στον πίνακα της ανατολικής περιφέρειας. Ωστόσο, βρίσκονται ένα βήμα από την καταστροφή με τη γύμνια της front-line τους και θα πρέπει ίσως να ψάξουν για άλλη μια αξιόπιστη λύση μέσω trade. Είναι playoffs team, μπορούν όμως να επιστρέψουν απρόσκοπτα στην ελίτ της περιφέρειας; Μπορούν να χτυπήσουν ομάδες όπως οι Cavaliers, οι Hawks και οι Bulls; Στην παρούσα φάση μοιάζει δύσκολο, αλλά αν η τριάδα Hill-Ellis-George πιάσει ρυθμό, οι Pacers μπορούν να γίνουν η ομάδα που κανείς δεν θέλει να βρει μπροστά του στην Ανατολή.

Frank, η ώρα έφτασε:

The following two tabs change content below.
Ήταν και για πάντα θα είναι ο πρώτος πρωταθλητής της fantasy league που έφερε τους συντάκτες του Ballhog κοντά, και αυτός είναι ένας τίτλος που κανείς δεν μπορεί να του αφαιρέσει.Όχι τυχαία. Παρακολουθεί live τους περισσότερους αγώνες, διαβάζει τα πάντα γυρω από το ΝΒΑ και το μπάσκετ γενικότερα, μπορεί να περιγράψει τον μηχανισμό του σουτ κάθε παίκτη και θυμάται στατιστικά και πληροφορίες αγώνων περασμένων δεκαετιών, σαν μία σωστή κινητή εγκυκλοπαίδεια του μπάσκετ που είναι. Παλαιότερα τα εξηγούσε στο δικό του blog, τώρα τα εξηγεί στο Ballhog. Τα απαιτητικά ωράρια του ΝΒΑ δεν τον αφήνουν να ασχοληθεί με την Νομική την οποία έχει τελειώσει. Προλαβαίνει όμως να παίζει μπασκετάκι κάθε απόγευμα στα γήπεδα των Αμπελοκήπων,με ένα απαράμιλλο στυλ όπου ο ίδιος πιστεύει ότι μοιάζει στον Ginobili. Δεν μοιάζει, αλλά δεν του το λέμε για να μην τον πληγώσουμε.

References
1 ο George
2 κι ας μη γράφεται έτσι
3 δύο διαδοχικές σεζόν με DRtg 97
4 πρέπει να σταματήσω να βλέπω summer league! πρέπει να σταματήσω να βλέπω summer league!