Το Πυρηνικό ‘Οπλο “Kelly Olynyk”

Posted on Nov 21 2015 - 2:05pm by Giannis Chatsios

Είναι εμφανές, πως στο theballhog έχουμε πρόβλημα. Έχουμε μια λατρεία για παίκτες που δεν θα μονοπωλήσουν τους τίτλους, ούτε και θα αφιερωθούν γι’ αυτούς σελίδες επί σελίδων. Και επειδή η επένδυση χρόνου δεν έχει αξία χωρίς τη συνακόλουθη συναισθηματική επένδυση, αυτά τα άγρυπνα βράδια του χειμώνα, ερωτευόμαστε παίκτες που ξεφεύγουν από τις νόρμες και περιμένουμε την έκρηξή και την πορεία τους προς τα άστρα μετά από κάθε μεμονωμένη μεγάλη εμφάνιση. Μπορεί να είναι θέμα στυλιστικό, μπορεί να είναι μια δήλωση, ή η ιστορία ενός αθλητή, πάντως τα κριτήρια της σαγήνης δεν είναι πάντα άμεσα συναρτημένα με την τρέχουσα αγωνιστική αξία ενός παίκτη. Έτσι και ο Χάτσιος είναι κολλημένος με τον Kelly Olynyk από την ημέρα του draft που εγκαινίασε την Locked Out League.

Kelly

Το πυρηνικό όπλο. Ο άνθρωπος για τον οποίο έχω γίνει αντικείμενο χλεύης κι έχω εκπέσει στο περιθώριο της κοινωνίας, στον βόρβορο της ανυποληψίας. Έτσι, όμως, πάνε αυτά. Όταν χρίζεις κάποιον επώνυμα με τον τίτλο του “νέου Dirk”, πρέπει να περιμένεις ότι ο κόσμος θα σου πετάξει αντικείμενα. Ανέκαθεν συνέβαινε. Η ιστορία είναι γεμάτη με παραδείγματα ανθρώπων που ήταν προφήτες του καινούριου, ριζοσπάστες, ανθρώπους που αμφισβητούσαν την καθεστηκυία τάξη1)Xάτσιο έχω πεθάνει από τα γέλια, σταμάτα! Ο editor, μόνο και μόνο για να αποκοπούν από την κοινωνία, να τιμωρηθούν σκληρά, μέχρι να έρθει η ώρα της τελικής δικαίωσης, και η αποκατάστασή τους, εν ζωή ή μετά θάνατον.

Λοιπόν, ο Kelly θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε μπάσκετ2)Δεν σταμάτησες τελικά… Ο -απηυδυσμένος πια- editor.

Ή, τουλάχιστον, θα παρακολουθώ μετά μανίας την απέλπιδα προσπάθειά του να το κάνει.

Το skillset, που έχει κρυφτεί σε ένα βαρύ και δυσκίνητο σκαρί ύψους 2,13, είναι εντελώς απρόσμενο για τις διαστάσεις του. Ο Olynyk έχει ταχύτατα χέρια, που του αποφέρουν κλεψίματα, εξαιρετική αντίληψη στη γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας του Brad Stevens, αλλά και ικανότητα να βλέπει τη φάση την ώρα που ντριμπλάρει – όπως ο Boris Diaw για παράδειγμα, από ψηλούς. Γνωστός για την ικανότητά του να σουτάρει από μακριά, η εντύπωση που δίνει είναι πως θα είναι πιο αποτελεσματικός σαν spot shooter, κι όμως, σουτάρει με καλύτερα ποσοστά μετά από ντρίμπλα από ότι σε spot-up situations. To ιδιαίτερο αυτό χαρακτηριστικό του, δεν ταιριάζει, βέβαια, με την λογική του Brad Stevens που ζητά πολλά σουτ, πολύ γρήγορα (αναφορικά με τον χρόνο που ο παίκτης έχει την μπάλα στα χέρια του), και έτσι τα εξαιρετικά ποσοστά του Καναδού, φέτος έχουν πέσει στο 40%/30% σε δίποντα και τρίποντα. Ίσως πάλι να είναι και ένα κρύο διάστημα, σε κάθε περίπτωση θα ανέβουν, δεν υπάρχει αμφιβολία. Η επιτυχία του Kelly Olynyk είναι αναπόφευκτη.

Μια ακόμη παρανόηση σχετικά με τον Kelly, είναι οι επιδόσεις του στην άμυνα. Καθώς εμφανίζεται έτσι λευκός, με μακριά μαλλιά και γουρλωτά μάτια, σαν τον ατσούμπαλο μικρό αδερφό ενός cool surfer ή έστω, λόγω καταγωγής, ενός snowboarder, και δίνει την εντύπωση ότι θα αποτελεί πρόβλημα στην άμυνα. Κι όμως αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα. Μπορεί να μην είναι ο παίκτης που θα μαζέψει εντυπωσιακά σύνολα σε blocks, αλλά έχει εμπεδώσει το verticality που έβαλε στο λεξιλόγιό μας ο Roy Hibbert και δεν τσιμπάει σε προσποιήσεις. Οι αμυντικές του τοποθετήσεις, φυσικά μετά και από τη δουλειά που φαίνεται να έχει ρίξει πάνω του ο Stevens, είναι άριστες και έγκαιρες, και διαθέτει το βάρος και τη δύναμη για να κρατάει τον χώρο του απέναντι σε post-up bigs. Παρ’ ότι φέτος εμφανίζεται βελτιωμένος στα box-outs, δύσκολα θα γίνει ποτέ άνω του μετρίου rebounder, καθώς τα advanced stats του σε αυτόν τον τομέα δεν είναι ενθαρρυντικά, γι’ αυτό και τα καλύτερά του ταιριάγματα είναι με rebounding ψηλούς.

Σύμφωνα με τα εργαλεία του stats.nba.com, είναι ο καλύτερος σε defensive rating3)Ο αριθμός των πόντων που η ομάδα δέχεται με τον παίκτη στο παρκέ ανά 100 κατοχές σε όλο το NBA4)με περιορισμό τα 15 τουλάχιστον λεπτά ανά αγώνα και 10 συμμετοχές, με 84,8. Κι αν ο αντίλογος είναι ότι το στατιστικό είναι καθαρά ζήτημα ομάδας, κρατάει τους προσωπικούς του αντιπάλους του σε πολύ χειρότερα ποσοστά από κάθε σημείο του γηπέδου, και συνολικά κατά 8,3%. Το νούμερο αυτό είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο κορυφαίων αμυντικών, όπως του Gobert, ή του Leonard και μόνο ο Green καταφέρνει και κρατάει τους αντιπάλους του στο εκπληκτικό 36% που πιάνει ο Olynyk. Το καλύτερο differential του Dray, έχει να κάνει με το σύνηθες ποσοστό των αντιπάλων, απότοκο του ότι συνήθως μαρκάρει τον καλύτερο παίκτη της αντίπαλης ομάδας.

Ξέρω, η φάση χτυπάει καμπανάκι περιορισμένου δείγματος γραφής, αλλά τα 10 παιχνίδια με 17,3 λεπτά μέσο όρο είναι αρκετό sample για να διαπιστώσουμε μια τάση, και να παρατηρήσουμε αν η τάση αυτή είναι διατηρήσιμη. Το Net Rating5)η διαφορά Offensive και Defensive Rating του stats.nba.com, διαφοροποιείται σε σχέση με του basketballreference.com στο ότι λαμβάνει υπόψη την επίδοση της ομάδας με τον παίκτη στο παρκέ. Πρακτικά δείχνει πόσο καλύτερα ή χειρότερα αποδίδει η ομάδα με τον παίκτη στο παρκέ του, είναι της τάξης του +17,4, δηλαδή με αυτόν στο παιχνίδι οι Celtics σκοράρουν 17,4 πόντους περισσότερους από τους αντιπάλους τους ανά 100 κατοχές, αριθμός πανομοιότυπος με αυτόν του Curry στο Golden State. Οι μόνοι που βλέπουμε στην 10άδα των κορυφαίων μαζί του, είναι παίκτες των Spurs που συμμετέχουν κυρίως σε blowouts, και οι Warriors, που κάθε παιχνίδι τους είναι περίπατος. Το γεγονός ότι ο Οlynyk παίζει σε ομάδα που βρίσκεται στο .500, κάνει το στατιστικό ακόμα πιο δυσκολοχώνευτο και εντυπωσιακό.

Συνδέονται, όμως, τα νούμερα με την ομαδική επιτυχία των Celtics, ή αποτελούν κενό γράμμα;

Ο Olynyk αγωνίζεται κατά μέσο όρο 21′ στις νίκες των Celtics, σε αντίθεση με 13′ στους αγώνες που οι Celtics φεύγουν κατηφείς προς τα αποδυτήρια. H διαφορά στα splits του ανάμεσα στις 5 νίκες και τις 5 ήττες των Celtics φέτος, στις οποίες ο Καναδός ήταν παρών είναι εντυπωσιακή. Στα παιχνίδια που οι Celtics κερδίζουν, ο Olynyk σκοράρει κατά μέσο όρο 12 πόντους με 50% δίποντα και 40% τρίποντα. Αντίθετα, στις ήττες οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 4 πόντοι και 24%/14%, με το δείγμα να είναι μοιρασμένο μέχρι ώρα, 5 νίκες και 5 ήττες6)ως τις 20/11. Οι μέσοι όροι του συνολικά δεν εντυπωσιάζουν. 7,5 πόντοι, 4,5 rebounds, 1,5 assist και αθροιστικά 2 κλεψίματα και τάπες σε 17,3′ είναι σίγουρα συμπαθητικά νούμερα αν κάνουμε την αναγωγή στα 36′ λεπτά, όμως δεν συμβαδίζουν με τα game-changing advanced stats του.

Τί είναι τελικά ο Kelly Olynyk; Ένα απαραίτητο εργαλείο στα χέρια του Brad Stevens, το οποίο ακολουθεί πιστά τις αρχές πάνω στις οποίες έχει δομήσει την αρμάδα των Celtics, ένας αναντικατάστατος κρίκος που βελτιώνει αγωνιστικά όλη την ομάδα, ή ένας ασταθής streaky shooter ψηλός, ο οποίος λειτουργεί κάπως σαν τυχερό φυλαχτό για τον Stevens, και η σύνδεση με τα ατομικά του νούμερα και τις επιδόσεις της ομάδας είναι μια ευτυχής σύμπτωση;

Είναι φανερό πως τάσσομαι με την πρώτη άποψη, μα ο μόνος τρόπος να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί είναι να μεγαλώσει το δείγμα. Η αγωνιστική άνοδος του Jared Sullinger του έχει δώσει τη θέση του βασικού, και οι David Lee και Amir Johnson πάντα θα παίρνουν λεπτά, επομένως ο χρόνος του Kelly δύσκολα θα αυξηθεί δραματικά αν δεν προκύψουν τραυματισμοί, επομένως συνιστάται υπομονή για να δούμε αν πρόκειται για μια απάτη της οποίας έπεσα θύμα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σχεδόν αδύνατον να μην λατρέψεις αυτόν τον τύπο που στέκεται απέναντι στους κορυφαίους αθλητές του κόσμου, παρ’ ότι μοιάζει με υπερανεπτυγμένο μπέμπη και το τρέξιμο του θυμίζει χοντρό παιδάκι στα πρόθυρα της εφηβείας, σε φανερή δυσκολία να συμβιβαστεί με τις αλλαγές στο σώμα του. Σαν το Ιανό, ο Olynyk έχει δύο πρόσωπα. Από τη μια είναι μέχρι το μεδούλι αυτή η ενσάρκωση του Goofy με το μονίμως έκπληκτο βλέμμα, ο φίλος σου, που θα κάνει ό,τι βλακεία μπορεί να σκεφτεί κανείς για να κερδίσει ένα στοίχημα:

Μα από την άλλη, είναι ο κυνικός τύπος που θα αψηφήσει το concept της ασφάλειας και της σωματικής ακεραιότητας για μια χαμένη μπάλα, τραυματίζοντας τον Kevin Love, κινητοποιώντας τον Μαυράκη να γράψει ένα κείμενο μετά το γεγονός, όπου τον παρομοίασε με τον Κρίτωνα Αρσένη, για να με στοιχειώσει για πάντα:

Δυστυχώς, η δεύτερη εικόνα ήταν ίσως το απόγειο της φήμης του μέχρι τώρα στην τριετή καριέρα του, και η πρώτη εντύπωση στο μυαλό των NBA fans στο άκουσμα του ονόματός του. Αν αυτό ισχύει και για εσάς, oρίστε ένα ντοκουμέντο που δείχνει πως μοιάζει ο Kelly Olynyk όταν είναι ζεστός, όπως στη φετινή αναμέτρηση απέναντι στους Wizards7)είχε κάνει και πέρυσι καταπληκτικό παιχνίδι απέναντι στην ομάδα της Washington, στο έπος των τρίών παρατάσεων. Παρατηρήστε πως τα τρίποντα που ευστοχεί είναι εν κινήσει.

Σπουδαία εξέλιξη για το 19χρονο παιδί που κάποτε δεχόταν το bullying του Σχορτσιανίτη ανήμπορο να αντιδράσει. Eίθε να μην τον στοιχειώνει για πάντα το γεγονός ότι επελέγη από τον Ainge δύο θέσεις πριν από τον Antetokounmpo στο draft του 2013, προκαλώντας την ειρωνεία τον μετά χριστόν προφητών.

*Τα στατιστικά του κειμένου είναι ακριβή έως τις 20/11/2015.

The following two tabs change content below.
Ήταν και για πάντα θα είναι ο πρώτος πρωταθλητής της fantasy league που έφερε τους συντάκτες του Ballhog κοντά, και αυτός είναι ένας τίτλος που κανείς δεν μπορεί να του αφαιρέσει.Όχι τυχαία. Παρακολουθεί live τους περισσότερους αγώνες, διαβάζει τα πάντα γυρω από το ΝΒΑ και το μπάσκετ γενικότερα, μπορεί να περιγράψει τον μηχανισμό του σουτ κάθε παίκτη και θυμάται στατιστικά και πληροφορίες αγώνων περασμένων δεκαετιών, σαν μία σωστή κινητή εγκυκλοπαίδεια του μπάσκετ που είναι. Παλαιότερα τα εξηγούσε στο δικό του blog, τώρα τα εξηγεί στο Ballhog. Τα απαιτητικά ωράρια του ΝΒΑ δεν τον αφήνουν να ασχοληθεί με την Νομική την οποία έχει τελειώσει. Προλαβαίνει όμως να παίζει μπασκετάκι κάθε απόγευμα στα γήπεδα των Αμπελοκήπων,με ένα απαράμιλλο στυλ όπου ο ίδιος πιστεύει ότι μοιάζει στον Ginobili. Δεν μοιάζει, αλλά δεν του το λέμε για να μην τον πληγώσουμε.

References
1 Xάτσιο έχω πεθάνει από τα γέλια, σταμάτα! Ο editor
2 Δεν σταμάτησες τελικά… Ο -απηυδυσμένος πια- editor
3 Ο αριθμός των πόντων που η ομάδα δέχεται με τον παίκτη στο παρκέ ανά 100 κατοχές
4 με περιορισμό τα 15 τουλάχιστον λεπτά ανά αγώνα και 10 συμμετοχές
5 η διαφορά Offensive και Defensive Rating του stats.nba.com, διαφοροποιείται σε σχέση με του basketballreference.com στο ότι λαμβάνει υπόψη την επίδοση της ομάδας με τον παίκτη στο παρκέ. Πρακτικά δείχνει πόσο καλύτερα ή χειρότερα αποδίδει η ομάδα με τον παίκτη στο παρκέ
6 ως τις 20/11
7 είχε κάνει και πέρυσι καταπληκτικό παιχνίδι απέναντι στην ομάδα της Washington, στο έπος των τρίών παρατάσεων

4 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. Paschalis Valtsianis November 21, 2015 at 23:18 -

    Πες τα ρε Χατσιο και εγω του χω αδυναμια…

    • Billy Hoyle November 22, 2015 at 03:33 -

      Δεν ξέρω ποιος είσαι, αλλά μόλις κέρδισες μια αναφορά στον πρόλογο του βιβλίου μου και μια πρόσκληση στον γάμο μου.
      Πιθανότατα βέβαια ούτε βιβλίο θα βγάλω, ούτε και θα παντρευτώ, ωστόσο η εκτίμησή μου παραμένει.

      • Paschalis Valtsianis November 22, 2015 at 17:34 -

        για γάμο δεν ξέρω αλλά γράφεις με κέφι οποτε βιβλίο “μπορεί” να βγάλεις :). Για τον Olynyk θυμάμαι να διαβάζω ατελείωτες συζητήσεις στο realmGM(αν ξέρεις) και για το αν είναι ο νέος Dirk ή Bird(ιεροσυλία για πολλούς αλλά είναι ξανθός ψηλός και ξέρει μπάσκετ..) και από τότε περιμένω το ξεπέταγμα του.

        • Billy Hoyle November 22, 2015 at 20:40 -

          Καιρόc γαρ εγγύc!