Good, Blatt Not Good Enough

Posted on Jan 29 2016 - 7:40pm by Dimitris Mantzoukas

Οι OASIS στις τελευταίες τους στιγμές, το 2005, εξερεύνησαν την σημασία του να να μην κάνεις απολύτως τίποτα, σε ένα τραγούδι που αν ο David Blatt είχε δώσει σημασία μπορεί να ήταν ακόμα ο προπονητής των Cleveland Cavaliers, ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, μπορεί να ήταν ακόμα ο κουστουμαρισμένος τύπος που θα καθόταν στην άκρη του πάγκου των Cleveland Cavaliers, υπεύθυνος για την χειραψία με τον αντίπαλο προπονητή. Το 2005 όμως ο David Blatt ήταν στη Ρωσία, προσπαθώντας να χτίσει μια φήμη πρώτου προπονητή, πριν ακόμα γίνει ένα από τα μεγάλα ονόματα της προπονητικής στην Ευρώπη.

Εδώ και μια βδομάδα έχουν ήδη γραφτεί χιλιάδες λέξεις στα εξειδικευμένα sites που ασχολούνται με το ΝΒΑ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αναφορικά με την απομάκρυνσή του από τη θέση του προπονητή των Cavs και είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να συνεισφέρουμε κάποια πληροφορία εκ των έσω, για το τι πραγματικά έγινε και ο αμερικανοισραϊλινός προπονητής βρέθηκε άνεργος. Ωστόσο, τριγυρνώντας μέσα σε όλα αυτά τα sites και συγκεντρώνοντας πληροφορίες, μπορούμε να φτάσουμε σε μία σειρά από σχετικά ασφαλή συμπεράσματα.

Ο David Blatt δεν είναι ένας κακός προπονητής

Επί της αρχής, η ποιότητα του David Blatt δεν θα έπρεπε να αμφισβητείται από κανέναν, εκτός ίσως από κάποιους φανατικούς οπαδούς του Άρη που τον είδαν να μην ανεβάζει την ομάδα επίπεδο όπως οραματίζονταν, όταν την αναλάμβανε πριν έξι περίπου χρόνια. Μιλάμε για τον προπονητή που από διάφορους ρόλους στην Maccabi συνεισέφερε στην δημιουργία της χρυσής ομάδας της πρώτης δεκαετίας του τρέχοντος αιώνα και που εξασφάλισε τη γραφή του με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ισραηλινής ομάδας με το κομψοτέχνημα του 2014, όταν από το πουθενά κατέκτησε την Euroleague κόντρα στην Real στο Μιλάνο. Μιλάμε για τον προπονητή με το καταπληκτικό έργο στις ομάδες που προπόνησε σε Ρωσία και Ιταλία, και φυσικά για τον προπονητή που έστησε το αριστούργημα της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με τη Ρωσία το 2007 μέσα στην Ισπανία κόντρα σε όλα τα προγνωστικά.

Αυτά ενδεχομένως να είναι λεπτομέρειες για τους Αμερικανούς, ωστόσο στην συλλογική απαξίωση που διαφαίνεται στο ελληνικό internet προς το πρόσωπο του, η διαγραφή των παραπάνω κατορθωμάτων συνιστά foul. Ωστόσο, γεγονός παραμένει ότι το επίδικο στην συγκεκριμένη κατάσταση είναι η αξιολόγηση του Blatt ως προπονητή του ΝΒΑ, και όχι ως μπασκετάνθρωπου. Οπότε το πραγματικό ερώτημα είναι το κατά πόσον ο Blatt μπορεί να σταθεί στον πάγκο μιας ομάδας του ΝΒΑ, και η απάντηση δεν είναι εύκολη, γιατί παρά τους 18 περίπου μήνες παραμονής του στο τιμόνι του Cleveland, τα δεδομένα δεν επαρκούν για να βγάλουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα, και αυτό από μόνο του είναι ένα τεράστιο πρόβλημα.

Πριν εξερευνήσουμε, όμως, την προσφορά του Blatt, καλό θα ήταν να σταθούμε στις αντιδράσεις κάποιων που ενδεχομένως να είναι σε καλύτερη θέση να αξιολογήσουν τις προπονητικές αντιδράσεις του προσφάτως απολυθέντα. Προπονητές αντίπαλων ομάδων, λοιπόν, εξέφρασαν την αγανάκτηση τους και την έκπληξη τους για την κίνηση αυτή των Cavaliers. Προφανώς μια τέτοια κίνηση προκαλεί κύματα συναδελφικής αλληλεγγύης, οπότε δεν θα σταθούμε στις αυτονόητες δηλώσεις που απορρίπτουν την λογική της απόλυσης ενός προπονητή που έχει ρεκόρ 30-11 και είναι πρώτος με άνεση στη περιφέρεια του. Ωστόσο, τρεις από τους πέντε καλύτερους προπονητές αυτή τη στιγμή στο ΝΒΑ, οι Greg Popovich, Rick Carlisle και Brad Stevens, όλοι αναφέρθηκαν με κολακευτικά λόγια για την απόδοση του στην καρέκλα του Cleveland, με τον Stevens να αποκαλύπτει ότι έχει αντιγράψει και ένα play του.

Ακόμα και μη-προπονητές, όπως ο Byron Scott, εξέφρασαν την συμπαράσταση τους, με τον προπονητή των Lakers πιθανότατα να αναρωτιέται το πως έχει καταφέρει να κρατηθεί στην θέση του παραπάνω από έναν ομολογουμένως επιτυχημένο προπονητή.

“This is a very, very tough business and sometimes very thankless business as well,” Scott said. “You could be on a team doing extremely well like Cleveland and still you lose your job.
“When I heard the news [about Blatt], and most of the time [when this happens], you just kind of shake your head and wonder. I definitely feel bad for him.”

Ο David Blatt δεν ήταν ο πραγματικός προπονητής

Ο David Blatt υπέγραψε ως πραγματικός προπονητής. Υπέγραψε αναλαμβάνοντας μια αποστολή χτισίματος μιας ομάδας που άμεσο ταβάνι θα είχε το κυνήγι των playoffs, και αυτό ακόμα σε ένα ιδανικό σενάριο. Θα είχε επομένως όλο το χρόνο για να προσαρμόσει τις ιδέες και τη φιλοσοφία του στη φιλοσοφία του ΝΒΑ, ώστε να ωριμάσει και ο ίδιος μαζί με την ομάδα του, με ηγέτες τους μικρούς σε ηλικία Irving και Wiggins.

Αντίθετα, λίγο καιρό μετά την ανάληψη της ηγεσίας του Cleveland, η άφιξη του LeBron, σε συνδυασμό με το trade που έστειλε τον Wiggins στα κρύα της Minessota για χάρη του Kevin Love, διαφοροποίησε εντελώς τις συνθήκες στην ομάδα, διαμορφώνοντας την πιο “win now” κατάσταση των τελευταίων χρόνων στο ΝΒΑ, μετά το Miami, επίσης του LeBron. Ο χρόνος προσαρμογής χάθηκε και ο Blatt θα έπρεπε να αποδώσει αμέσως για να σώσει τη δουλειά του.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν τα πήγε άσχημα, ωστόσο οι φωνές που αμφισβητούν το ρόλο του στην πορεία των Cavaliers είναι ανησυχητικά πολλές. Τα ρεπορτάζ που φέρνουν στο προσκήνιο άγνωστα – ή υπενθυμίζουν κάποια γνωστά – περιστατικά στον πάγκο του Cleveland εμφανίζονται με τέτοιους ρυθμούς που κάνουν και τον πλέον καλόπιστο να αρχίζει να αμφισβητεί την αξιοπιστία τους από ένα σημείο κι έπειτα.

Υπάρχει πάντως αυτή η μαρτυρία του Marc Stein του ESPN κατατεθειμένη λίγο μετά τους τελικούς του ΝΒΑ, τους οποίους κάλυπτε δίπλα από τον πάγκο των Cavaliers.

I saw it from close range in my role as sideline reporter through the Finals for ESPN Radio. James essentially called timeouts and made substitutions. He openly barked at Blatt after decisions he didn’t like. He huddled frequently with Lue, often looking at anyone other than Blatt.
There was James, in one instance I witnessed from right behind the bench, shaking his head vociferously in protest after one play Blatt drew up in the third quarter of Game 5, amounting to the loudest nonverbal scolding you could imagine — which forced Blatt, in front of his whole team, to wipe the board clean and draw up something else.

Θυμόμαστε επίσης το τέταρτο παιχνίδι της σειράς με τους Bulls, όταν ο Blatt να καλέσει timeout ενώ δεν είχε στη διάθεση του, και γλίτωσε την τεχνική ποινή επειδή όρμησαν πάνω του μέλη από το coaching staff πριν τον δουν οι διαιτητές, ενώ, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ο Blatt είχε σχεδιάσει μια τελευταία επίθεση που ο LeΒron έκανε την επαναφορά από την τελική γραμμή. Μόλις ο James είδε τι σχεδιάζει ο προπονητής του, απλά ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο, και ζήτησε απλά την μπάλα για να τη βάλει στο καλάθι, όπως και έκανε.

Υπάρχουν πολλά αντίστοιχα περιστατικά στο internet που καταδεικνύουν τη σύγκρουση εξουσίας ανάμεσα στους δύο άντρες, αν και η πιο τρανταχτή απόδειξη είναι οι περσινοί τελικοί του ΝΒΑ, όταν ο James έκανε ό,τι ήθελε στο γήπεδο, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Όλες οι επιθέσεις την ώρα που έπαιζε ο James εκτελούνταν είτε από τον ίδιο, συνήθως με την βοήθεια κάποιου σκριν, είτε από τον παίκτη που ο James αποφάσιζε δίνοντας του την μπάλα για να εκτελέσει. Όλη η ομάδα φαινόταν να αγωνίζεται με ένα πλάνο που έλεγε ότι δεν υπάρχει πλάνο, αλλά το βάρος της απόφασης για την κάθε επίθεση θα πέφτει στον James, ο οποίος θα διαβάζει το παιχνίδι και θα αποφασίζει ποιος συμπάικτης πρέπει να εκτελέσει κάθε φορά.

Στα υπέρ του Blatt, πάντως, πρέπει να συμπεριλάβουμε την θρυλική άμυνα που έπαιξαν από κάποιο σημείο και μετά οι Cavaliers, ειδικά στους τελικούς απέναντι στο Golden State, όταν και πολλές φορές κατάφερναν να το πνίξουν. Προφανώς μερίδιο σε αυτό έχει και ο LeBron, με το διάβασμα του παιχνιδιού των αντιπάλων, το οποίο είναι ένα επίπεδο πάνω από κάθε παίκτη στο ΝΒΑ, ωστόσο η συνολική άμυνα ήταν αριστοτεχνική.

Καθίσταται, επομένως, σαφές ότι ο David Blatt δεν λειτούργησε σε κανένα σημείο ως κανονικός προπονητής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να το κάνει υπό άλλες συνθήκες σε κάποια άλλη ομάδα. Όμως, με δεδομένο ότι, είτε από αδυναμία, είτε από σαμποτάζ, είτε από τον συνδυασμό τους, ο έλεγχος της ομάδας είχε χαθεί από νωρίς, το πέρασμα του από το Cleveland θα έπρεπε να είχε λήξει αρκετά πιο νωρίς.

Ο LeBron James δεν είχε καμία σχέση με την απόλυση

[Μου ζητήθηκε το άρθρο να έχει και μια χιουμοριστική πτυχή.]

O Rich Paul κάνει τον Frank Underwood να νιώθει μικρός.

Μέσα στα πολλά που έχουν γραφθεί για το ζήτημα, το πιο διαφωτιστικό ρεπορτάζ μάλλον έχει  παραθέσει ο Adrian Wojnarowski, όχι προς έκπληξη πολλών. Παρέχει, λοιπόν, μια αφήγηση, στην οποία ο δαιμόνιος manager του James ήταν εξαρχής αντίθετος με το ενδεχόμενο να προπονεί την ομάδα ο Blatt, ο οποίος είχε υπογράψει λίγο πριν την απόφαση του James να επιστρέψει στην ομάδα που τον ανέδειξε.

Ο υποψήφιος ο οποίος αντιπροτάθηκε και σπρώχτηκε όσο κανένας ήταν ο Marc Jackson, πρώην προπονητής των Warriors -και φυσικά πελάτης του Rich Paul- σε μία κίνηση που θα είχε κάποιο νόημα, καθώς ο Marc Jackson κατά τη θητεία του στο Golden State είχε βρει τον τρόπο να περιορίζει τον Curry, απλά τώρα θα έπρεπε να το κάνει από αντίπαλο πάγκο.

Oι Cavaliers, υποψιασμένοι όντας, αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν και αυτό το αίτημα του James, και το αποτέλεσμα ήταν να καταλήξουν να προτείνουν την πρόσληψη σε ρόλο πρώτου προπονητή του Tyronn Lue, πρώτου βοηθού του Blatt, όπως και έγινε, έστω με ενάμιση χρόνο καθυστέρηση.

Στην απόλυση, πάντως, είναι σαφές ότι συντέλεσε και η απέχθεια που έτρεφαν -χωρίς να την κρύβουν ιδιαίτερα – οι περισσότεροι παίκτες του Cleveland, και κυρίως οι βετεράνοι, προς τον Blatt. Οι ίδιοι βετεράνοι που στην πλειονότητα τους περιφέρονται στην λίγκα ακολουθώντας το ταξίδι του LeBron, όπως ο James Jones, ή οι παλιοί του γνώριμοι όπως οι Varejao, Mo Williams, ή ακόμα καλύτερα, πελάτες του Rich Paul, όπως ο Tristan Thompson. Αντίθετα, ο τίμιος δολοφόνος Mat Dellavedova δεν έκρυψε την θλίψη του για την απώλεια του Blatt.

“Coach [David] Blatt was huge for me,” Dellavedova told cleveland.com. “He gave me a great opportunity. He really believed in me and 100 percent supported me. It was really great for my career, so I’m always going to be appreciative for what he did for me.”

O ίδιος ο LeBron, πάντως, στο προτελευταίο παιχνίδι του Blatt, φρόντισε να δείξει με το πάθος που έβγαζε στην άμυνα και στην επίθεση το πόσο ενθουσιασμένος είναι με την κατεύθυνση που ακολουθεί η ομάδα. Χωρίς να αφήσει περιθώρια παρερμηνείας, περιπλανιέται στοχαστικός μέσα στο γήπεδο με την σπιρτάδα ογδοντάχρονου βετεράνου του πολέμου του Βιετνάμ.

 

Ο Tyronn Lue μάλλον δεν αξίζει την ρετσινιά που του έχει κολλήσει

Όχι, δεν μιλάμε για την ρετσινιά που του κόλλησε ο Iverson. Μιλάμε για τα κύματα απέχθειας που συγκεντρώνει διαδικτυακά, έχοντας ήδη κερδίσει τον ρόλο του τσιρακίου της φαμίλιας του LeΒron που πριόνιζε την καρέκλα του Blatt. Σίγουρα οι δηλώσεις που έκανε μετά την ανάληψη της ηγεσίας, όπως ότι “δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι στην φιλοσοφία της ομάδας όπως την έστησε ο Baltt, απλά να τα κάνει καλύτερα”, δεν βοηθάνε προς αυτή την κατεύθυνση. Και, φυσικά, γεγονός παραμένει πως δεδομένα είχε την αποδοχή των παικτών, οι οποίοι στα timeouts του έδιναν περισσότερη προσοχή από ό,τι στον κανονικό προπονητή, όπως και ότι προφανώς σπρώχθηκε από το στρατόπεδο του James για να αναλάβει την θέση του Blatt.

Ωστόσο, γεγονός είναι και ότι αρνήθηκε να υπογράψει με την φίρμα του Paul, και πως στην ουσία αποτελεί μια λύση συμβιβαστική ανάμεσα στις δύο γραμμές, της τυπικής διοίκησης και της de facto διοίκησης. Δεν θα μας κάνει εντύπωση η αποπομπή του σε περίπτωση που οι Cavaliers αποτύχουν και φέτος, και η πρόσληψη κάποιου άλλου στη θέση του, κάποιου ενδεχομένως “πιο πελάτη” του Paul.

Το πραγματικό ερώτημα

Το πιο κομβικό ερώτημα και αυτό που θα έπρεπε να μονοπωλεί την κουβέντα είναι το κατά πόσον ο υπέρ πάντων αγώνας ενάντια στον Blatt ήταν αποτέλεσμα μιας παραδοχής ότι ως άπειρος coach θα είχε προβλήματα να διαχειριστεί μια ομάδα που θέλει να κερδίσει τώρα ή αποτέλεσμα των δολοπλοκιών του Rich Paul, ο οποίος ήθελε να προωθήσει τον πελάτη του, με το σχετικό οικονομικό όφελος βέβαια. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει, και ενώ επί της αρχής θα φλέρταρα έντονα με την ιδέα να το αντιμετωπίσω ως μια απόπειρα αυτοδιαχείρισης της ομάδας από τους παίκτες, η εμπλοκή του σιχαμερού ατζέντη του James δεν μου αφήνει περιθώριο παρά να ευχηθώ να χαντακωθεί και αυτή η απόπειρα του “Bασιλιά” να φτάσει στον τίτλο.

The following two tabs change content below.

Dimitris Mantzoukas

Βασικά μου είπαν ότι αν φτιάξουμε site θα είναι το πρώτο βήμα για να γίνω διάσημος συγγραφέας και θα κερδίσω επιτέλους δόξα, λεφτά, γκόμενες και ναρκωτικά. Το έκανα. Ακόμα περιμένω. Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι μου είπαν ψέματα.

2 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. Nikolaou Nikolakis January 29, 2016 at 21:36 -

    O Blatt den exei kamia megali epitixia ektos israil. Kai apo ti stigmi pou autoi oi cavs den fenetai na mporoun na peksoun tous warriors kati eprepe na alaksei. Exei poli mikrotero risko na alakseis proponiti prin kaneis trade ton love gia paradigma. Oxi oti to na dwseis multi year deal ston lue ine to idaniko ala auto ine alo thema

  2. Ioannis Goutsios January 31, 2016 at 16:41 -

    Ο δολοπλόκος και millenial LBJ -μαζί με τον γλοιώδη ατζέντη του- πέτυχε αυτό που ήθελε: αν δεν πάρουν πρωτάθλημα οι Καβς, θα το φορτωθεί ο Lue και η διοίκηση, και τότε θα φέρουν τον προπονητή της απόλυτης αρεσκείας τους, αφού αυτό εξαρχής ήθελαν. Αν το πάρουν, θα επέλθει η απόλυτη δικαίωσή τους, άρα η επιρροή τους θα αυξηθεί. It’s a brave new world, και για το μπάσκετ…Πάντως, θεωρώ ότι ο Μπλατ κάθε άλλο παρά ζημιωμένος πρέπει να θεωρείται από την όλη ιστορία.