“Από τα Παρκέ στις Ρίμες” – Παίκτες με Αναφορά σε Rap Κομμάτια

Posted on Feb 20 2016 - 11:42am by Petros Kaounis
Categorized as
3457
Tagged as

Δεν είναι κάτι σπάνιο αθλητές, συγκεκριμένα παίκτες του NBA στην περίπτωση μας, να γίνονται αναφορά σε κάποιο στίχο rap κομματιού από μεγάλα ονόματα του είδους. Στην αρχή, τη δεκαετία του ’70, αυτό γινόταν περισσότερο με σκοπό να εξυμνήσουν τα αθλητικά τους κατορθώματα, ως ένα μεγάλο respect προς το πρόσωπό τους. Τα τελευταία χρόνια, όμως, παρατηρούμε πως όλο και περισσότερο οι αναφορές γίνονται στοχευμένα από rappers-stars προς παίκτες με τους οποίους αράζουν στα ίδια parties, σε πανάκριβα private clubs. Οι αλλαγές στο life style και στο star system επέφεραν και αλλαγές στο rap. Για αυτό και πλέον ακούμε περισσότερους στίχους για τα κάλλη γνωστών diva girls και λιγότερο στίχους διαμαρτυρίας. 

Επί προσωπικού, αφορμή για το παρόν άρθρο ήταν η βδομάδα μαρτυρίου που πέρασα αναμένοντας να διαρρεύσει το νέο LP του Kanye West “The Life Of Pablo”, όπως προσμένει ένας χριστιανός τη Δευτέρα Παρουσία, μήπως και την σκαπουλάρει από τις αμαρτίες που τόσα χρόνια έκρυβε. Χιλιάδες refresh σε sites με links για download και άλλα τόσα στον λογαριασμό στο twitter του καλλιτέχνη, και, ταυτόχρονα, οι κόντρες και οι φήμες να φουντώνουν. Τελικά όλα πήγαν καλά και, μετά από μιας εβδομάδας μαρτύριο, ήρθε η στιγμή της ακρόασης του νέου έπους του ειδώλου.

Η ιδέα για τη συγγραφή αυτού του άρθρου ήρθε, όταν, λίγο πριν το τέλος του LP, στο κομμάτι με τίτλο ”30 Hours” (μια συνεργασία του Kanye West με τον Andre 3000 των Outkast) πρόσεξα το παρακάτω κουπλέ:

“I just be like, it was my idea to have an open relationship
Now a nigga mad
Now I’m ’bout to drive 90 miles like Matt Barnes to kill…”

Και πριν προλάβω να συνέλθω από τα γέλια, με χτυπάει το δεύτερο κύμα και με ξαπλώνει οριστικά στο πάτωμα:

“I’m about to drive 90
90 miles like Matt Barnes just to whoop a nigga ass
It was my idea and now a nigga
30 hours
Now a nigga mad, now a nigga, uh”

Δεν χρειαζόταν, φυσικά, να ανατρέξω στο χρησιμότατο rap.genius.com για να καταλάβω σε τί αναφερόταν ο Kanye West, αλλά, όταν συνήλθα, είχε γεννηθεί στο κεφάλι μου η ιδέα για ένα άρθρο αφιερωμένο στα rap songs που περιέχουν αναφορά σε κάποιον παίκτη του NBA. Αρκετοί παίκτες έχουν γίνει ρίμα παραπάνω από μία φορά, οπότε για να μη χαωθεί η κατάσταση, αποφάσισα να επιλέξω την καλύτερη, κατ’ εμέ πάντα, για τον καθένα. Ας ξεκινήσουμε με κάτι κλασσικό και αγαπημένο.

Lil Bow Wow – Basketball

”Turn around and hit you wit the MJ fade-away
I throwin down passes like J-Kidd
Taking cats to the rack
And I’m dunkin over them like T-Mac
When I’m in the paint I play wit that Alonzo style”

Χαρακτηριστικό κομμάτι ύμνος για το άθλημα, με πάρα πολλές αναφορές σε παίκτες και τις signature moves τους. Συνοδεύεται από εξαιρετικό video clip με πολλά plays από ανοιχτά γήπεδα.

Nas – No Introduction

“Corner store like Mr. Spare-a-Quarter
Before Air Jordans, Kareem Abdul-Jabbars
Trying to cop quarters and trying to move that hard”

Ξεκινάμε με μια διπλή αναφορά, στον ίδιο στίχο, από τον Nas για τους Kareem Abdul-Jabbar και Michael Jordan. Ο Nas ”τρέχει” ένα γωνιακό μαγαζάκι, που είναι βγαλμένο από καρέ του The Wire, με νεαρούς αφροαμερικάνους να πουλάνε ναρκωτικά σε γωνίες υποβιβασμένων γειτονιών, δίπλα σε άστεγους που ζητάνε ψιλά από τους περαστικούς για να επιβιώσουν. Στο δεύτερο στίχο γίνεται αναφορά στα παπούτσια που κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του ’80 και έφεραν την υπογραφή των δύο παικτών, με αυτά του Jabbar να προηγούνται του Jordan, και οδήγησαν σε έναν καταναλωτικό παροξυσμό. Ουσιαστικά η αναφορά στους δύο stars του NBA, γίνεται για να τοποθετηθεί χρονικά η συγκεκριμένη σκηνή και όχι για να εξυμνήσει τα αθλητικά κατορθώματά τους, αλλά αποτελεί μια απεικόνιση χαρακτηριστική των αφροαμερικάνικων γκέτο.

Misteur Valaire – Life Gets Brutal (ft. Heems)

“I’m Mahmoud Abdul-Rauf
I don’t pledge allegiance I raise the roof, like”

Στίχος φόρος-τιμής στον Mahmoud Abdul-Rauf, πρώην παίκτη των Nuggets, Kings και Grizzlies, ο οποίος έμεινε στην ιστορία επειδή έπασχε από “Σύνδρομο Tourette”, το οποίο, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, τον βοήθησε στο να ανεβάσει το ποσοστό του στις ελεύθερες βολές. Ένας ακόμη λόγος που έμεινε στην ιστορία του NBA, είναι η τιμωρία του από το NBA επειδή δεν στάθηκε όρθιος κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του Εθνικού Ύμνου της Αμερικής, πριν την έναρξη ενός παιχνιδιού, έχοντας ασπαστεί τον Ισλαμισμό. Μετά το τέλος του αγώνα μάλιστα, χαρακτήρισε την αστερόεσσα ”σύμβολο καταπίεσης”.

Pusha T – Open Your Eyes

“Cause it’s way over their heads when I Ray Allen 3 it
I’m Rondo on the bongos when giving you my convo”

Φόρος τιμής στον Ray Allen και στον τρόπο με τον οποίο σούταρε πίσω από τη γραμμή του τρίποντου, πάντα πάνω από το κεφάλι των αντιπάλων του, ό,τι και να έκαναν αυτοί. Στη συνέχεια αποκαλεί τον εαυτό του “Rondo των bongos1)τα γνωστά μας κρουστά” στα “convos” του.

Migos – Jumpin Out The Gym

“Or lay it up like Nate Archibald”

Ρετρό αναφορά φόρος-τιμής στον Nate ”Tiny” Archibald και την ικανότητα που είχε να σκοράρει με lay-ups. Γενικά, όλο το τραγούδι βρίθει αναφορών στο ΝΒΑ (όπως διαπιστώνετε και από το video clip) και σε παίκτες όπως Kemp, Drexler, Wilkins, Worthy, Pierce, Garnett, Maravich, κτλ.

Kanye West – The Glory

“I’m like Gnarls Barkley meets Charles Barkley”

Πανέξυπνη αυτοαναφορά του Kanye West, για να εξυμνήσει -ποιον άλλον;- τον εαυτό του. Αναφέρεται στο μέγεθος της επιτυχίας του, λέγοντας πως είναι ένας συνδυασμός της επιτυχίας των Gnarls Barkley, που εκείνη την εποχή κατακτούσαν την κορυφή κάθε chart παγκοσμίως με το ”Crazy”, το οποίο πλέον το πετύχαινες μέχρι και σε εκτελέσεις- χωρίς εισαγωγικά- σε πίστες νυχτερινών μαγαζιών, με την τεράστια- και σε όγκο πλέον- μπασκετική αξία του Charles Barkley. Είπαμε Kanye West= ορισμός αυτοαναφορικότητας.

Public Enemy – Rebel Without A Pause

“Give me the lane
I’ll throw it down your throat like Barkley”

Προσωπικά αφορά  την καλύτερη αναφορά σε παίκτη του NBA, από το καλύτερο rap συγκρότημα όλων των εποχών, σε ένα από τα κορυφαία κομμάτια όλων των εποχών. Ο πρώτος στίχος είναι καθαρά μπασκετικός και αναφέρεται στο διάδρομο που δίνεται σε έναν παίκτη, ώστε να μπει προς τη ρακέτα. Ο δεύτερος αναφέρεται σε κάτι περιστατικά όπως αυτό:

Eminem – Give me the ball

Και καθώς πιάσαμε τις αναφορές στον Charles Barkley, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε το “Give Me The Ball” του Eminem. Ένα κομμάτι που περιέχει αναφορές σε πολλούς παίκτες, πέρα του Charles, όπως Chauncey Billups, Rip Hamilton, Rasheed Wallace, Tayshaun Prince -καμία έκπληξη, μιας και γνωστός οπαδός των Pistons o Marshall-, LeBron James και Karl Malone.

Kendrick Lamar – Blood Sport

“Let’s get deeper in these NBA statistics

My team something like the retro Celtics

Which means consecutive championships

Which means I’m Larry Bird’s equivalent

To the way I do a verse he handle the ball”

Ένα κομμάτι με πάρα πολλές αναφορές σε αθλητές, όχι μόνο του NBA, αλλά και του NFL και του NASCAR και άλλων αθλημάτων. Αγαπημένη αναφορά είναι αυτή στον Larry Bird, αλλά και στην ιστορική ομάδα των Celtics που κατέκτησε τα πρωταθλήματα από το 1959 έως το 1966, με τον Lamar να λέει πως είναι το ίδιο πετυχημένος όσο αυτή η ομάδα και πως χειρίζεται το στυλό για να γράφει στίχους, όπως ο Bird χειριζόταν την μπάλα. Από το ίδιο κομμάτι έχουμε, όμως, και το παρακάτω κουπλέ:

“I am Dwyane Wade of recording
You more like Kobe Bryant with no endorsements
That’s like Shaq at the freethrow, pointless
I’m equivalent to a Earl Boykins, Spud Webb, Muggsy Bogues
I suppose I handle the rock well
I do hoes like Stockton and Malone

Make my pick then roll
The ugly ones go to Sam Cassell
You washed up like Nick Van Exel”

Καταπληκτικό κουπλέ που ξεκινά με αναφορά στον Wade, επειδή το όνομα του ακούγεται σαν wave, στις εξωγηπεδικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του Kobe, που του αποφέρουν μεγαλύτερα κέρδη από αυτά που βγάζει εντός γηπέδου, στην ανικανότητα του Shaq στις βολές, στους Boykins, Webb και Bogues, τρεις από τους πιο κοντούς παίκτες στην ιστορία του NBA, αλλά με ύψος παρόμοιο με αυτό του Lamar, στην τέλεια εκτέλεση του pick’n’roll από τους Stockton και Malone2)ναι, υπήρχε από τότε το pick ‘n’ roll, δεν το εφηύραν οι Έλληνες αθλητικογράφοι στις αρχές των ’00s και στον παραλληλισμό του με τις τέλειες επιλογές σε γυναίκες του Lamar, στην ασχήμια του Sam Cassell και στην πτώση του Van Exel στα τελευταία χρόνια της καριέρας του.

Για μεγαλύτερη απόλαυση, πατήστε το play στο παρακάτω video:

Big L – M.V.P.

“I got a crime record longer than Manute Bol”

Δεν νομίζω πως η συγκεκριμένη αναφορά χρειάζεται κάποια παραπάνω εξήγηση. Τρομακτικό ποινικό μητρώο.

Joe Budden – Pump It Up (feat. Jay-Z)

“You worthless fella
You ain’t no athlete, you Shawn Bradley”

Καλύτερα να ράπαρε κάποιος για την μητέρα μου, παρά να με συνέκρινε με τον Shawn Bradley. Μιλάμε για τον παίκτη που έχει γίνει περισσότερες φορές posterized από κάθε άλλον στην ιστορία του NBA.

Kendrick Lamar – The Heart Pt.2

“One hood with 20 four-four’s like a cloned Kobe Bryant”

Πανέξυπνη αναφορά στον Kobe -όπως όλες οι αναφορές που κάνει ο Lamar εξάλλου-, στην οποία χρησιμοποιεί το νούμερο της φανέλας του Kobe, το #24, για να δηλώσει πως στη γειτονιά του κυκλοφορούν 20 όπλα των .44 millimeter καλύκων. Στις Τζιτζιφιές δεν έχει κάνει καμιά βόλτα φαίνεται…

Earl Sweatshirt – Chum

“Feeling as hard as Vince Carter’s knee cartilage is”

Το παιδί-θαύμα της rap δεν αναφέρεται μόνο στην ευαισθησία που έχουν τα γόνατα του Air Canada, αλλά και στην προσπάθεια που έκανε ο Vince να επανέλθει μετά τους τραυματισμούς που είχε. Περισσότερο στην κατηγορία respect υπάγεται, παρά σε αυτή των ειρωνικών στίχων.

Odd Future – Oldie

“Put her in the chamber all against her Wilt Chamberlain”

Αιχμηρή αναφορά από τον μάστορα του σεξιστικού στίχου και έναν από τους καλύτερους rappers αυτή την στιγμή, στην Αμερική. Ο Chamberlain έμεινε στην ιστορία για δύο πράγματα: 1) το παιχνίδι στο οποίο πέτυχε 100 πόντους και 2) τις πλέον των 10.000 ερωτικές συντρόφους που είχε στη ζωή του. Και όσο για το δεύτερο μπορεί να υπάρχουν αμφιβολίες, στον συγκεκριμένο στίχο ο Tyler ”παίζει” με το όνομα του Chamberlain, καθώς το Wilt ακούγεται σαν “will”.

Vince Staples – Versace Rap

Chamber long as Tommy Chambers nigga meet your maker

Μια αναφορά στον Tommy Chambers και στο ύψος του (6’11) και παραλληλισμός του με το μήκος του όπλου του Vince Staples. Τρομαχτική και μόνο η σκέψη.

Mac Miller – Just Some Raps, Nothing To See Here, Move Along

“Bill shit, balling like a smaller Josh Childress”

Ήρθε η ώρα για μια αναφορά με άρωμα αρπαχτής Ελλάδας. Ο Mac Miller ραπάρει για την απόφαση του Josh του Childress, να την κάνει από το NBA, πάνω στα ντουζένια του για να έρθει να παίξει στην Ελλάδα και στον Ολυμπιακό, τσεπώνοντας ζεστά $ 20 εκατ. Κάπως έτσι έβαλε στην τσέπη και ο εν λόγω rapper τα $ 10 εκατ. της Warner για να υπογράψει νέο συμβόλαιο. Ίδιας αξίας πάντως και οι δύο.

Gucci Mane – Never Too Much Money

“Indiana Pacers, Marquis Daniels
Did a feature with me, gave me 40,000 cash man”

Ο Marquis Daniels, πρώην παίκτης των Pacers, είχε σκάσει 40.000 για να του φτιάξουν αυτό:

The Game – Standing On A Corner

“We got all these bitches wet, Skylar Diggins from the arc”

Rap τραγούδι χωρίς σεξισμό είναι σαν μακαρόνια χωρίς τυρί να βλέπεις εκπομπή του Τάκη Τσουκαλά για τις γνώσεις του στον αθλητισμό και όχι για τα μπινελίκια. Αναφορά στη Skylar Diggins και στις μπασκετικές της ικανότητες, αλλά και στην εξωτερική της εμφάνιση.

Earl Sweatshirt – Burgundy

“Stuntin’ these niggas gon’ flop like Divac”

Καυστικότατη ρίμα για τον Vlade και τη φήμη που είχε αποκτήσει ως flopper. Ο Earl λέει πως δεν μπορεί να νικηθεί από κανέναν στα ίσα, για αυτό και οι αντίπαλοι του αναγκάζονται να καταφεύγουν σε unfair τακτικές.

French Montana – Pop That (ft. Drake, Lil Wayne & Rick Ross)

“Gettin cheddar packs like KD, OKC that’s player shit”

Το τραγούδι δεν ανήκει στον Drake, αλλά η όλη ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον Drake και τον KD. Το cheddar εκτός από τυρί είναι και τα λεφτά στην αργκό, όπως και το KD είναι πιάτο με μακαρόνια αλλά και ο Kevin Durant. OKC εκτός από τη συντομογραφία των Thunder, ακούγεται και ως ”ok, see” στον συγκεκριμένο στίχο. Όχι, δεν εννοεί πως ο Durant είναι σκατά ως παίκτης αλλά μιλάει για αυτή την ιστορία και στο πόσο καλή ήταν η μαριχουάνα που καπνίζανε εκείνο το βράδυ ο Drake και η παρέα του στο club στην Oklahoma.

Mellowhype – Godsss

“Green relish for the bucks it won’t be trade it like, Monta Ellis”

Ο Mellowhype δηλώνει πως δεν ανταλλάσσει το χόρτο του για κανένα λόγο, όπως έτσι εύκολα έκαναν trade οι Warriors τον Ellis στους Bucks. Γιατί κόβω το χέρι μου πως το έβαλε και στο trade machine του ESPN για να δει τί θα του βγάλει;

Tyler, The Creator – Tron Cat

“Put her in the lake, her body sinks great, now it’s time to fish her like Derek”

Αφού ξεκινήσαμε αυτό το άρθρο με την αναφορά του Kanye West στο σκηνικό Barnes-Fisher, ας δούμε και μια αναφορά στον ίδιο τον Fisher. Το ”lake,her” ακούγεται ως Laker και το ”fish her” ως Fisher. Λογοπαίγνια με την οξύτητα του Tyler, The Creator.

Action Bronson – Mr. Songwriter

“Probably calamari, my young shooter I call him Gallinari
Still serve the Knicks, nibbles of parmigiani”

Στίχοι που ανοίγουν την όρεξη. Από τη μία το καλαμάρι και η παρμεζάνα, από την άλλη ο Gallinari και η αναφορά στους Knicks, οπαδός των οποίων είναι ο Bronson.

Pharoahe Monk – Push

“Damn, dudes awesome totally when he rides the bass line like Ginóbili”

Παραλληλισμός της ικανότητας του Monk στο ραπάρισμα με την ικανότητα του Manu στην base line. Και τα δύο υπέροχα είναι η αλήθεια.

Action Bronson – Man and The Mirror

“The ’89 station wagon, Mercury Sable
Forest Green, forest park, Horace Grant”

Ακόμα μια αναφορά στον ευτραφή rapper από τη Νέα Υόρκη για την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Το Mercury Sable Forest Green, το πρώτο του αμάξι, ήταν η καλύτερη κάλυψη για να πουλάει ναρκωτικά κάνοντας βόλτες στις γειτονιές με αυτό. Το Forest Green είναι ένα πάρκο στην περιοχή του Queens και ο Horace Grant κλείνει ιδανικά την ομοιοκαταληξία στο στίχο.

Childish Gambino – Freaks and Geeks

“Put your team on the map, Blake Griffin on the court”

Ο πανέξυπνος Troy του Community, δείχνει το τεράστιο ταλέντο του σε ότι και αν κάνει. Αιχμηρό καρφί προς τη δεύτερη ομάδα του LA, λέγοντας τους πως ο Griffin τους έβαλε ξανά στο χάρτι του NBA.

Kanye West – Heard ‘Em Say

“And I heard ’em say, nothing’s ever promised tomorrow today
From the Chi, like Tim it’s a harder way”

Μια αναφορά του Kanye στον τόπο καταγωγής του (Chicago) και το πόσο δύσκολα ήταν να μεγαλώσεις εκεί. Λογοπαίγνιο με το όνομα του Tim Hardaway, ο οποίος έχει και αυτός καταγωγή από το Chicago.

Nas – Can’t Forget About You

“The shot Robert Horry hit to win the game in the finals kid”

Ο Robert Horry, των εφτά τίτλων με Spurs και Lakers και Rockets, και μεγάλος clutch 3-point shooter, αναφέρεται από τον Nas για τo σπουδαιότερο clutch 3-point shoot της καριέρας του, αυτό στην εκπνοή του πέμπτου τελικού απέναντι στους Pistons, το 2005.

Skylar Grey – C’mon Let Me Ride (feat. Eminem)

“Allen Iverson of safe sex, condoms are for practice, man, I skip practice”

Μυθική αναφορά στον Iverson, γεμάτη τόνους σεξισμού, από έναν rapper του οποίου το attitude ταιριάζει γάντι με αυτό του Iverson, εντός και εκτός γηπέδων. Τα προφυλακτικά είναι για αυτούς που δεν έχουν χρόνια εξάσκησης στην πλάτη στο πως να αποφεύγουν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και κάτι που χρειάζετασι εξάσκηση, ο Slim Shady, το αποφεύγει όπως απέφευγε και ο Allen τις προπονήσεις.

The Notorious B.I.G. – Whatchu Want

 “Slam Larry Johnson and his Grandma-ma”

O τεράστιος Biggie (όχι, δεν αναφέρομαι στον όγκο του αλλά στην αξία του) κάνει αναφορά στον τεράστιο Larry Johnson (όχι, δεν αναφέρομαι στον όγκο του αλλά στην αξία του). Ο Larry είχε αποκτήσει το nickname Grandmama από το παρακάτω διαφημιστικό.

Kanye West – Can’t Tell Me Nothing

“And you can live through anything if Magic made it”

Ο Kanye κάνει αναφορά στον μεγάλο Magic, αλλά με διπλή σημασία. Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα είναι πως αφού ο Magic μπόρεσε και τη σκαπούλαρε από τον ιό του HIV, τότε ο καθένας μπορεί να νικήσει τα πάντα αρκεί να το παλέψει με όλες του τις δυνάμεις. Αυτό που κρύβεται πίσω από τον συγκεκριμένο στίχο, είναι πως για να το πετύχεις χρειάζονται, όμως, και τα λεφτά που είχε ο Magic…

Kendrick Lamar feat. Schoolboy Q – Michael Jordan

Ok, για τον κορυφαίο όλων των εποχών στο NBA δεν νομίζω πως θα αρκούσαν μερικές αναφορές σε στίχους. Γι’ αυτό και δύο από τους πιο ταλαντούχους rappers αυτήν την στιγμή στην Αμερική, αποφάσισαν να του αφιερώσουν ολόκληρο κομμάτι.

Action Bronson – The Rockers

“Rock this Shawn Kemp, kamikaze”

Αναφορά στον Shawn Kemp και τα αγαπημένα παπούτσια Kamikaze που είχαν κυκλοφορήσει με την υπογραφή του. Παπούτσια που είναι μέσα στη λίστα των 10 αγαπημένων του Ραδικόπουλου και που σίγουρα θα είναι μία από τις επόμενες διαδικτυακές αγορές που θα κάνω. Στον αμέσως επόμενο στίχο ο Action Bronson αναφέρει το σαγανάκι, αλλά είπα να το προσπεράσω γιατί ήδη πεινάω αρκετά.

Jedi Mind Tricks – Put ’em In The Grave

“I take my Glock and I point god/point guard like Brevin Knight”

Φόρος τιμής στον PG Brevin Knight που είχε μια τίμια 12ετή καριέρα στο NBA. Όπου god δεν εννοούν τον Θεό, αλλά τον φίλο, τον κολλητό, τον homie.

Shaquille O’ Neal – What’s Up Doc?

“Now who’s the first pick? Me. Word is born’in
Not a Christian Laettner not Alonzo Mourning”

Όχι, δεν πρόκειται περί λάθους. Ο Shaq ραπάρει και αναφέρεται στους Christian Laettner και Alonzo Mourning, κερδίζοντας την τιμητική θέση σε αυτό το άρθρο, ως ο μόνος παίκτης NBA που έχει γίνει αναφορά, αλλά και έχει κάνει αναφορά. Το εντυπωσιακό είναι πως κάνει αναφορά στους δύο παίκτες για να εξυμνήσει τον εαυτό του. Στα draft του 1992, οι Magic επέλεξαν τον Shaq μπροστά από τους Laettner και Mourning (2η και 3η επιλογή αντίστοιχα), οπότε ποιος είναι καλύτερος παίκτης αν όχι αυτός; Το ενδιαφέρον είναι πως οι τρεις τους συναντήθηκαν τη season 2004-2005 στους Heat ως συμπαίκτες.

Big Sean – Mula

“Got that China white, call it Jeremy Lin”

Την εποχή του Linsanity θα ήταν απίθανο κάποιος rapper να μην είχε κάνει αναφορά στον Jeremy Lin. Βέβαια ο Big Sean εκμεταλλεύεται την Ασιατική καταγωγή του Lin και τη χρησιμοποιεί για να κάνει αναφορά στη fentalyn, καθαρή μορφή ηρωίνης, δέκα φορές πιο δυνατή από αυτή που πουλιέται στους δρόμους της Αμερικής.

Action Bronson – Contemporary Man

“Just a white man excelling in a Black sport, like I’m Pistol Pete”

Αγαπημένη αναφορά στον Pete Maravich από τον Action Bronson (αυτή τη φορά χωρίς να τη συνοδεύει με αναφορά σε κάτι φαγώσιμο) για να τονίσει το χρώμα του αλλά και το πως είναι μειονότητα στον τομέα του. Όπως και ο Pete, έτσι και o Action Bronson διαπρέπει σε ένα πεδίο που οι λευκοί είναι μειονότητα.

Eminem – W.T.P.

“They call me the Stephon Marbury of rap, darlin
Cause as soon as they throw on some R. Kelly I start ballin”

Η ρίμα που την πετάς σε freestyle battle και μετά αφήνεις το μικρόφωνο να πέσει στα πόδια του αντιπάλου σου, γνωρίζοντας πως τον έχει ταπεινώσει όσο δεν πάει. Κάπως έτσι δηλαδή.

Ο Eminem, πάντα εριστικός, αναφέρεται στον Stephon Marbury τόσο για την απόφαση του να την κάνει από το NBA για να πάει να γράψει musical, όσο και στο σκηνικό με τον R.Kelly. Φυσικά και η πρόθεση του Eminem είναι ειρωνική, καθώς με αυτόν τον τρόπο απαντάει σε διάφορα σχόλια περί φιλαργυρίας. Το “ballin” στο τέλος του στίχου, εκτός από ”παίζω μπάσκετ” σημαίνει και κλαίω.

Beastie Boys – B Boys Makin’ With The Freak Freak

“I got my hair cut correct like Anthony Mason”

Στίχος – φόρος τιμής στον Anthony Mason και την τεράστια καριέρα του από ένα από τα καλύτερα rap groups όλων των εποχών. Αναφορά στις κομμωτικές επιλογές του Mason από τους B Boys, ο οποίος συνήθιζε να χρησιμοποιεί το κρανίο του ως πίνακα για να περάσει τα δικά του μηνύματα. Δεν είναι η μοναδική φορά πάντως που οι Beastie Boys αναφέρονται στον Αnthony Mason. Στο video του Root Down υπάρχει στιγμιότυπο με τον Mason να ταπώνει τον Mike D.

Cormega – The Come Up

“Son I had ’em so comfortable they slept on me
Like the draft did McGrady, this rap shit is crazy”

Για κάποιον ανεξήγητο λόγο ο Cormega θεωρεί τον εαυτό του υποτιμημένο rapper, στον οποίο δεν έχει δοθεί η απαιτούμενη προσοχή και τον προσπερνάνε, όπως αρκετοί team managers προσπέρασαν τον Tracy McGrady στο draft του 1997.

J.Cole – Grown Simba

“Lord, please let my problems disappear like Ron Mercer”

Μακάρι τα προβλήματα όλων μας να εξαφανίζονταν τόσο εύκολα όσο εξαφανίστηκε ο Ron Mercer από τα παρκέ του NBA. Παίκτης που έκανε είσοδο συνοδευόμενη από μεγάλες προσδοκίες και εξαφανίστηκε τόσο αθόρυβα ώστε να δημιουργηθεί μυστήριο γύρω από την εξαφάνισή του.

Wale – Barry Sanders

“I’m Michael Jordan major, you niggas Harold Miner”

Ο Wale είναι ο Jordan των rappers ενώ όλοι οι υπόλοιποι είναι ο Harold Miner. Ποιος ήταν ο Harold Miner; Ένας από τους πολλούς παίκτες που μπήκαν στο NBA με την ταμπέλα ”ο επόμενος Michael” και δεν κατάφεραν να πετύχουν τίποτα, πέρα από το να κατακτήσει δύο διαγωνισμούς καρφωμάτων σε All-Star Game. Του έμεινε μόνο το nickname ”Baby Jordan” για να έχει να θυμάται. Επίσης, ως γνωστόν, το minor είναι το αντίθετο του major και το Miner προς τα εκεί παραπέμπει στον στίχο. Παράλληλα, στο ίδιο τραγούδι:

“Man, you Olowokandi I’m just being Pacific”

Respect στον Wale μόνο και μόνο που κατάφερε να γράψει στίχο με τον Olowokandi και μάλιστα ψαγμένο. Ο Michael Olowokandi έχει καταγωγή από τη Νιγηρία, όπως και ο Wale, και ήταν #1 στο draft του 1998. Οι τραυματισμοί κατά τη διάρκεια της καριέρας του δεν του επέτρεψαν να φτάσει τις προσδοκίες που επιφέρει η πρώτη επιλογή σε draft. Αυτό που κάνει, όμως, τη συγκεκριμένη ρίμα ξεχωριστή, είναι πως το pacific αναφέρεται τόσο στο University of the Pacific, στο οποίο έπαιξε ο Olowokandi αλλά είναι ομόηχο του specific.

Meek Mill – Believe It

“Niggas sellin’ that China white
Fuck around with that Yao Ming”

Ίδια αναφορά με αυτή για τον Jeremy Lin. Χρησιμοποιεί την ασιατική καταγωγή του Yao για να αναφερθεί στην καθαρή μορφή ηρωίνης που πουλάνε στους δρόμους της Αμερικής.

Action Bronson – Watersports

“Shit yo, it’s like I’m always dunking on Dikembe Mutombo”

Το να καρφώσεις στη μούρη του Dikembe Mutombo βρίσκεται στο #1 στην λίστα με τα πιο ακατόρθωτα πράγματα στη ζωή κάποιου. Αυτό δεν στερεί το δικαίωμα στη φαντασία όμως.

Jay-Z – My 1st Song

“Had to had to get these chips
Had to make moves like Olajuwon”

Ο Jay-Z είχε βάλει από την αρχή της καριέρας του σκοπό να μαζέψει φράγκα με την ίδια μαεστρία που ο Hakeem The Dream μάζευε πρωταθλήματα. Chips είναι και τα λεφτά αλλά και τα championships στην αργκό.

Ice Cube – Wicked

“And I’ll slam dunk ya like Shaquille O’Neal”

Δεν θα υπήρχε λόγος να συμπεριλάβω αυτή την αναφορά, τόσο απλή και ξεκάθαρη, στο συγκεκριμένο κείμενο αν δεν προηγούνταν χρονικά από την επιλογή του Shaq στο draft του 1992. Γνώστης του NCAA ο Ice Cube ή απλά ακολούθησε το hype;

Tyler, The Creator – Tamale

“And tell Tony Parker that I found his vision”

Ο Tyler ειρωνεύεται (τους πάντες συνήθως, αλλά εδώ) τον Tony Parker για τον καβγά του 2012, που παραλίγο να του κοστίσει το ένα του μάτι και τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες εκείνης της χρονιάς.

The Game – My Life

“Got a Chris Paul mind state, I’m never out of bounds”

Ο The Game εξυμνεί τις ικανότητες του CP3, ως ο PG με το καλύτερο ball-handling στο NBA. Απλό και κατανοητό.

J.Cole – Rich Niggaz

“I ain’t trippin’
A nigga Jordan I ain’t Pippen yeah”

Κομματάκι μπερδεμένα μας τα λέει ο J.Cole με αυτόν τον στίχο. Από τη μία εννοεί πως είναι πλούσιος και πρώτο όνομα σαν τον MJ και όχι δεύτερο όνομα στη μαρκίζα, όπως ήταν ο Scottie. Πού θα ήταν ο πρώτος χωρίς τον δεύτερο, δεν μας λέει βέβαια.

Από την άλλη όμως, εννοεί πως δεν κρυφοκοιτάζει (pippin’) τα Jordan κάποιου άλλου γιατί δεν είναι ζηλιάρης.

Drake – Going In For Life

“If Hov is Jordan, I guess I’m cool with Pippen'”

Επειδή δεν μου άρεσε η αναφορά του J.Cole στον Scottie, παραθέτω μία ακόμα για τον ίδιο. Ο Drake ξέρει πως δεν θα γίνει ποτέ #1 όπως ο Jay-Z (Hov) και συμβιβάζεται με το να είναι #2. Ακόμα μια αναφορά στο ίδιο παικτικό δίδυμο που δίνει βάση στην αξία του ενός πάνω από την αξία του άλλου. Εδώ τουλάχιστον αφήνει ένα παραθυράκι στο αν θα ήταν #1 ο Jordan χωρίς τη βοήθεια του Pippen.

Nelly – Heart Of A Champion

“And gettin Bucks like Michael Redd, tell ’em again
I gets Bucks like Michael Redd, heard what I said?”

Επανάληψη του ίδιου στίχου για να τονίσει τη διπλή σημασία του. Στον πρώτο αναφέρει τον Redd ως παίκτη των Bucks και στο δεύτερο αναφέρει τα πολλά λεφτά που έπαιρνε ο Redd από τους Bucks.

Vince Staples – 102

“Straight shooter like Redick
We get to dukin’ and that Gloc-32″

Η φετινή χρονιά του J.J. με τους Clippers δικαιώνει τους στίχους του Vince Staples. Καλός σουτέρ (αλλά με Gloc-32) σαν τον Redick, ο rapper και χρησιμοποιεί και το dukin’ ως αναφορά στο Duke, στο οποίο έπαιζε ο παίκτης.

Tyga – Rack City

“Rondo, green got cheese like a nacho”

Και εκεί που νομίζεις πως ο Tyga άρχισε να γράφει σαν τον Tus (όχι πως απέχουν και πολύ βέβαια), καταλαβαίνεις πως green, cheese και nachos αναφέρονται στα χρήματα. Όσο για το πού κολλάει ο Rondo; Απλά η φανέλα των Celtics είναι πράσινη.

Chance The Rapper – Hey Ma

“7-7-3, Oh, since Kanye was a three-old
Down the street from D. Rose, was practicing his free-throws”

Κοινός τόπος καταγωγής του Kanye, του Rose και του Chance είναι το Chicago (7-7-3 είναι ο κωδικός της περιοχής του Chicago). Επίσης, κάνει αναφορά στον τελικό πρωταθλήματος των Memphis Tigers (ομάδα του D.Rose) απέναντι στο Kansas και την ήττα τους λόγω των πολλών χαμένων βολών.

Kanye West feat. Jay-Z – Niggas In Paris

“Chi town’s D. Rose, I’m moving the Nets to BK”

Μία από τις καλύτερες συνεργασίες στο rap που απέφερε αυτό το καταπληκτικό κομμάτι, περιέχει αναφορά τόσο στον Rose όσο και στους Nets. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το Chicago είναι κοινός τόπος καταγωγής των Rose και Kanye. Ο Jay-Z αναφέρει την πλάτη που έβαλε για να μεταφερθούν οι Nets από το New Jersey στο Brooklyn. Αυτή του την εμπλοκή θα πρέπει να την έχει σκυλομετανιώσει, καθώς αγόρασε μετοχές αξίας $ 4,5 εκατ. και τις πούλησε όταν η αξία τους είχε πέσει στα $ 3

50 χιλιάδες. Φούσκα από τις λίγες. Ο Kanye κάνει αναφορά στον Rose και στο κομμάτι του ”Don’t Like”.

The Game – Really

“And when a nigga say “Timber”, you don’t need Ricky Rubio
To let a nigga know it’s goin’ down”

Rap battle μεταξύ του The Game και του…Pitbull είναι τόσο αδιάφορο όσο ακούγεται. Όμως η αναφορά του Ricky Rubio σε έναν τόσο σεξιστικό στίχο, κάνει την κατάσταση ξεχωριστή. Όπου “timber” σημαίνει doggystyle, και όπου Rubio σημαίνει την ομάδα του, τους Timber-wolves. Ναι, κακός στίχος αλλά που αλλού θα κολλούσε μια αναφορά στον Rubio;

Wu-Tang Clan – Triumph

“Max mostly, undivided then slide in sickening
Guaranteed made ’em jump like Rod Strickland”

Η γνωστότερη συμμορία του rap έχει κάνει πολλές φορές αναφορά στον Rod Strickland, λόγω της κοινής καταγωγής από το Μεγάλο Μήλο. Στο συγκεκριμένο σημείο, ο Raekwon αναφέρει πως πριν ανέβει στη σκηνή είναι χαλαρός (max από το relax), αλλά όταν θα ανέβει στη σκηνή, θα γίνει κόλαση. Εγγυάται μάλιστα πως θα κάνει τους πάντες να χοροπηδούν, όπως έκανε τους αντιπάλους του ο Strickland με τις προσποιήσεις του.

Nelly – Hot In Herre

“I gotta a friend with a pole in the basement (what?)

I’m just kidding like Jason (oh) 

Unless you gon’ do it”

Το κομμάτι με το οποίο κουνήθηκε κάθε κώλος που σέβεται τον ρυθμό στη δεκαετία του ’90 έχει αναφορά στον Jason Kidd. Κάνει λογοπαίγνιο με το Kidd και το kidding, λέγοντας πως δεν εννοούσε σοβαρά την πρόταση στη φίλη του να κάνει pole dancing για αυτόν και τον κολλητό του στο υπόγειο του σπιτιού του. Και τώρα συγχωρέστε με γιατί έχω κι εγώ έναν κώλο να κουνήσω.

…Και οι ελληνικές περιπτώσεις

Active Member – Στου αιώνα το φευγιό

“Άντε πες του για μπάσκετ αφού δεν πρόλαβε τον Γκάλη
θα νομίζει τώρα η μπάλα ότι είναι πιο μεγάλη”

Στίχος που μου έχει αφήσει σημάδι από την πρώτη φορά που τον άκουσα. Ο B.D. Foxmoor, σε ένα από τα καλύτερα κομμάτια που έχει γράψει, κάνει αναφορά στον μεγάλο Νίκο Γκάλη και το πόσο σημαντικός είναι για το ελληνικό μπάσκετ. Γνωστός λάτρης του μπάσκετ ο Μιχάλης και φίλαθλος του Άρη.

843- Σε ένα γήπεδο ουρανό

Κομμάτι αφιερωμένο στον Μίλαν Τόμιτς, τότε αρχηγό του Ολυμπιακού.

Tang Ram – Πάρτα

Και αντί επιλόγου…Dream Team

The following two tabs change content below.

Petros Kaounis

Πρωταθλητής LOL Fantasy League 2014-15 ενάντια σε κάθε λογική. H απαγόρευση του hand-checking σκότωσε μια πολλά υποσχόμενη μπασκετική καριέρα. Βλέποντας τα όνειρά του να γίνονται συντρίμμια, το έριξε στα βιβλία. Όταν τα άλλα παιδάκια προσπαθούσαν να αντιγράψουν στα τσιμέντα τις φιγούρες του MJ, αυτός αντέγραφε τις αγκωνιές του Bill Laimbeer. Από οικονομολόγος κατέληξε συντάκτης στη μεγαλύτερη μπασκετική ιστοσελίδα του κόσμου (www.theballhog.net), με μοναδικό του στόχο να φάει την έδρα του Zach Lowe. Αγαπημένη του Pick Up Line: «Ώστε δεν πρόλαβες τον Γκάλη με σορτσάκι,ε;; Ενδιαφέρον…».

References
1 τα γνωστά μας κρουστά
2 ναι, υπήρχε από τότε το pick ‘n’ roll, δεν το εφηύραν οι Έλληνες αθλητικογράφοι στις αρχές των ’00s

6 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. Christos Poptsis February 20, 2016 at 12:26 -

    Πολύ ωραίο άρθρο! Κι ένα επίσης γνωστό: Empire state of mind με στίχο “If Jesus payin’ LeBron, I’m payin’ Dwyane Wade”. Είναι σε ραπ κουπλέ Jay Z, άρα ας το θεωρήσουμε ραπ!

  2. nikos February 20, 2016 at 12:42 -

    Σωστος ο Χρηστος για το Empire State of Mind.Επισης ο Biggie ειχε ενα κομματι που συζητιεται ακομα και σημερα οτι και καλα ειχε σχεση με τη γυναικα ενος παιχτη των Knicks ο οποιος μπαινει στο σπιτι την ωρα που ο Biggie ειναι με τη γυναικα του η κατι τετοιο.Δε θυμαμαι πως λεγεται αλλα ακομα και σημερα συζητιεται και μαλιστα ο John Starks ειχε πει σε συνεντευξη οτι δεν ειμαι εγω αυτος ο παιχτης αλλα ξερω ποιος ειναι

  3. Petros Kaounis February 20, 2016 at 23:32 -

    Μακάρι να είχα χρόνο να γράψω όλες τις αναφορές. Αυτοπεριορίστηκα στις αγαπημένες μου. Σας ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σας.

  4. Vasilis Moschos February 22, 2016 at 17:16 -

    Και σε ένα άλλο κομμάτι του Jay Z αναφέρεται στον Van Exel.

  5. Apollon Liakopoulos March 1, 2016 at 17:49 -

    “With all that tough talk, I drop bombs like Mookie Blaylock” – Holocaust, RZA

    Οι Beastie Boys έχουν αφιερώσει ολόκληρο κομμάτι στον Bill Laimbeer, Tough Guy, με τον εύγλωττο στίχο “Bill Laimbeer motherfucker, it’s time for you to die”, με μπόνους αναφορά “Tough guy, you think you’re like the Shaq, Keep running around, you’ll catch a heart attack”.

    Άξιοι αναφοράς οι Rage Against The Machine με τον στίχο “Stepping into the jam and I’m slamming like Shaquille, mad boy grips the microphone with a fistful of steel”

    “You report the pain but we mourning like Alonzo” King Mez, Can’t Let Go γιατί είμαι Alonzo fan, ο οποίος παρεμπιπτόντως ήταν Νο2 στο ντραφτ του ’92 και όχι Νο3

  6. Bill Rakopoulos August 16, 2016 at 21:08 -

    K ένα πρόσφατο πιο πρόσφατο:

    “A true Chicagoian, I feel proud saying this
    I saw Michael Jordan play at Chicago Stadium” – Daisies, Ugly Heroes