Ask The Hog: “Anderson Varejao”

Posted on Mar 1 2016 - 10:09am by Mitsos Mavrakis

Η ανταπόκριση των αναγνωστών του Γουρουνιού στην πρόσκλησή του για ερωτήσεις ήταν άμεση! Από τις ερωτήσεις που δεχτήκαμε και σταχυολογήσαμε, πιο άμεσης απάντησης έχριζε η κάτωθι ερώτηση του αναγνώστη Αντώνη Σωτηρόπουλου:

“Υπήρχε άλλος λόγος για την υπογραφή του Bαρεζάο/Bαρεχάο -όπως λέγεται-, πέρα από το να δώσει τα plays που κρατάνε οι Cavs για τα playoffs;”

Στην απάντηση από μέρους του Γουρουνιού ο Μήτσος Μαυράκης.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: για την ακρίβεια λέγεται “Βαρεζάου” με το “α” να είναι ένρινο.

Πολεμιστές, αλλά δίχως βαστάζους

Μετά τον τραυματισμό του Festus Ezeli, του οποίου μια πιθανή απουσία μπορεί να αλλάξει ολοκληρωτικά τις δυναμικές εν’όψει των playoffs, η frontline των Warriors παρουσιάζεται αρκετά λειψή, έχοντας μονάχα τον Draymond Green, που έφθασε στο σημείο να αγωνιστεί 38 λεπτά σαν center εναντίον των Clippers, οδηγώντας μια πληθώρα από θρύλους που αναπολούν το μπάσκετ όπου παιζόταν στην ιουράσια περίοδο (εκείνη της δεκαετίας του ’80) στην κατάθλιψη, τον συλλέκτη περίεργων τραυματισμών, Andrew Bogut, τον Marreese Speights, που θεωρεί την άμυνα σαν προαιρετική ενασχόληση, και τον Kevon Looney, που έχοντας κατορθώσει να μαζέψει 10 rebounds σε 21 αγωνιστικά λεπτά, στα οποία όλα κι όλα έχει αγωνιστεί στο πρωτάθλημα, έχει μεν ξεπεράσει τις επιδόσεις των Chamberlain και Russell στον τομέα rebounds ανά λεπτά, αλλά δεν θα ήταν παράλογο να ισχυριστούμε πως μπορεί να μην είναι μια βιώσιμη λύση προς το παρόν.

Ο Bogut έχει μεν βιώσει μια πληθώρα από αλλόκοτους τραυματισμούς στην καριέρα του, και δίχως να έχει χρόνια προβλήματα κάπου αλλού εκτός από τον αγκώνα, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ακριβώς σαν “εύθραυστος”, αλλά η παρουσία του δεν εμπνέει εμπιστοσύνη μακροζωίας. Στο παιχνίδι εναντίον των Clippers, που ο Draymond Green αναγκάστηκε να αγωνιστεί σαν βασικό center, και ενώ οι Warriors πήραν μία δύσκολη νίκη, τα 11 επιθετικά rebounds των Jordan και Aldrich κατέδειξαν για άλλη μια φορά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν φέτος οι πρωταθλητές στο να κρατούν τους αντιπάλους μακρυά από το να ανανεώνουν τις επιθέσεις τους.

Αυτό ήταν και ένα βασικό θέμα των περσινών τελικών, όπου το Cleveland ανανεώνοντας το 27,1% των επιθέσεων του, κατόρθωσε να κερδίσει δύο από τα παιχνίδια που είχε φέρει στα μέτρα του σε θέμα ρυθμού. Τη φετινή χρονιά οι Warriors παραχωρούν 11,5 επιθετικά rebounds στους αντιπάλους και με αυτήν τους την επίδοση βρίσκονται μόλις τέταρτοι από το τέλος σε ολόκληρο το ΝΒΑ. Και αν τα περσινά playoffs επιφύλασσαν μόνο την σύγκρουση απέναντι στο Memphis, που θα μπορούσε να δημιουργήσει παρόμοια προβλήματα και μάλιστα αυτή η σειρά αγώνων κρίθηκε στην απόφαση του προπονητικού team των πρωταθλητών να αγνοήσουν τον Tony Allen παίζοντας άμυνα πέντε εναντίον τεσσάρων στους υπόλοιπους Grizzlies, τα φετινά playoffs προδιαγράφονται ιδιαίτερα επώδυνα, καθώς με τα υπάρχοντα δεδομένα η λειψή γραμμή ψηλών μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει κατά σειρά τους Derrick Favors/ Rudy Gobert, Serge Ibaka/Steven Adams(Enes Kanter) και φυσικά τους Aldridge/Duncan/West/Diaw/Marjanovic στους τελικούς της Δύσης στην απόλυτη σειρά αγώνων.

Η πόλη του Oakland καλωσορίζει τον αθλητή Anderson Franca Varejao

Στο φετινό trade deadline, για να αποκτήσει τον Channing Frye, το Cleveland παραχώρησε τον επί έντεκα χρόνια πιστό στρατιώτη Anderson Varejao, που κατέληξε στο Portland, το οποίο με τη σειρά του τον άφησε ελεύθερο. Συνέπεια αυτών ήταν το Golden State να σπεύσει να τον προλάβει από τα χέρια των υπόλοιπων διεκδικητών του τίτλου, μιας και τόσο οι Spurs, όσο και οι Clippers έδειξαν ενδιαφέρον. Για ποιους λόγους προχώρησε σε αυτή την κίνηση η ομάδα του Kerr;
Ας δούμε τα δεδομένα:

  • Είναι εξαιρετικός rebounder

Ο Βραζιλιάνος, που στο απόγειό του είχε αθροίσει 14,4 rebounds ανά αγώνα στα -μόλις είναι η αλήθεια- 25 παιχνίδια που είχε αγωνιστεί το 2012-13, συνολικά έχει τον εξαιρετικό μέσο όρο των 7,5 ανά 24 λεπτά συμμετοχής σε ολόκληρη την καριέρα του.

Το πιο εντυπωσιακό από αυτά τα νούμερα, είναι πως με 23,4 DReb% και 11,3 OReb%, μαζεύει περίπου το ένα τέταρτο των αμυντικών rebounds και το ένα δέκατο των επιθετικών rebounds όποτε βρίσκεται μέσα στο γήπεδο, βγάζοντας επιδόσεις που και ακόμη στις χειρότερές του χρονιές τον καθιστούν έναν από τους καλύτερους rebounders της λίγκας. Το rebound είναι πρωτίστως θέμα διάθεσης, και ο Varejao το θέλει περισσότερο από κάθε άλλον, καθώς είναι ένας πραγματικός χαμάλης στο γυαλί.

Μάχη Varejao – Ben Wallace για ένα rebound σε παιχνίδι που έχει ήδη κριθεί. Μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός τους.

  • Είναι σκληρός

Ο Zach Lowe είχε αφιερώσει ολόκληρο κείμενο με τίτλο The Glorious Dastardly of Andrew Bogut, εξιστορώντας όλα τα βρώμικα κόλπα που έχουν ανακηρύξει τον Αυστραλό Center των Golden State ως πιο βρώμικο παίκτη της λίγκας, σύμφωνα και με τους συναδέλφους του. Ο Steph χρειάζεται γύρω του αλήτες που θα χρησιμεύσουν σαν σωματοφύλακές του, τραμπουκίζοντας τους αντιπάλους, προσδίδοντας στους Warriors την απαραίτητη ένταση και κυνικότητα που χρειάζονται.

Ο μπασκετμπολίστας που ακούει στο χαϊδευτικό “Wild Thing”, είναι ζόρικος σαν πλουσιόπαιδο surfer που βρέθηκε κατά λάθος στην φαβέλα για να πάρει χόρτο, αλλά αναγκάστηκε να προβεί σε ανείπωτες θηριωδίες για να κερδίσει την εκτίμηση των locals.

Το πόσο πρόθυμος είναι να κάνει τη βρώμικη δουλειά ακόμη και όταν δεν χρειάζεται, το ξέρει εξ’άλλου το ελληνικό φίλαθλο κοινό:

Έχουμε βάλει αυτό το βίντεο γιατί περιέχει την ακόλουθη περιγραφή στο YouTube Benetton “l giocatore brasiliano colpisce VOLONTARIAMENTE il miglior playmaker d’Europa Nikos Zizis1)Νικόλας Ζήσης, ο καλύτερος playmaker στην Ευρώπη , giocatore greco della Benetton Treviso, agli ultimi mondiali, fratturandogli la mascella in 3 punti”.

  • Είναι ένας πραγματικά καλός αμυντικός

Στην τελευταία του γεμάτη χρονιά για την ταλαιπωρημένη ομάδα του Cleveland, το βαρύ χειμώνα πριν την επιστροφή του “Βασιλιά”, η παρουσία του Varejao έκανε την άμυνα των Cavs καλύτερη κατά 4,3 πόντους ανά 100 κατοχές, τερματίζοντας μάλιστα 23ος στο ESPN’s Defensive Real Plus/Minus με +3,59, μια στατιστική κατηγορία που τα τελευταία χρόνια κυριαρχούν οι νυν συμπαίκτες του.

O “Sideshow Bob” ευχαριστιέται πολύ να παίζει άμυνα και τα δίνει όλα σε κάθε φάση. Δεν μένει στιγμή στατικός ή αδρανής, αλλά ευρισκόμενος σε διαρκή κίνηση, στροβιλίζεται στην άμυνα, δίνοντας βοήθειες και λατρεύοντας να αλλάζει και να χαμηλώνει το κορμί του, κυνηγώντας τους κοντούς στην περιφέρεια. Τα χρόνια και οι τραυματισμοί τον έχουν σαφέστατα επηρεάσει σε αυτόν τον τομέα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διατηρεί την αμυντική του ένταση καθόλη τη διάρκεια του αγώνα και, επιπλέον, έχει χάσει λίγη ταχύτητα για να κάνει ευάλωτη την ομάδα στις εξορμήσεις του όταν προσπαθεί να πιέσει τους χειριστές της μπάλας, αλλά παραμένει μια πολύ θετική παρουσία που θα ταιριάξει απόλυτα στο αμυντικό σχήμα των Warriors. Κοντά στο καλάθι είναι αδύνατον να ποσταριστεί από ψηλότερους ή δυνατότερους αντιπάλους, και γενικά αποτελεί έναν παίκτη τον οποίο δεν σκέφτονται να απομονώσουν οι αντίπαλοι προπονητές. Αν μπορούσαμε να τον παρομοιάσουμε με κάποιον γνωστότερο παίκτη θα ήταν με τον Joakim Noah, που από μόνο του αποτελεί ένα παράδειγμα πως τα παιδιά που πέφτουν θύμα bullying λόγω της περμανάντ τους, εκτονώνουν αυτή την οργή τους αποτελεσματικά στον αθλητισμό.

  • Κάνει ζόρικα screen

Κατέχει ήδη τα μυστικά της υποτιμημένης αρετής που μοιράζονται οι ψηλοί και αποτελεί το λιπαντικό που φροντίζει για την ομαλή λειτουργία αυτής της μηχανής highlight που είναι η επίθεση των Warriors.

Τόσο αποτελεσματικός που πάει καροτσάκι τον Butler μέχρι να βρει αρκετό χώρο για να σηκωθεί και να ευστοχήσει ο LeBron.

  • Είναι πολύ καλός πασέρ στο μισό γήπεδο.

Πιστοί στην παρομοίωση με τον Noah, ο σγουρομάλλης center αποτελεί έναν υποτιμημένο πασέρ, ειδικότερα στο μισό γήπεδο. Το υψηλό μπασκετικό IQ του, ταιριάζει γάντι με τη συλλογική ομαδική νοημοσύνη του Golden State. Μόλις προσαρμοστεί στους επιθετικούς ρυθμούς της ομάδας του Kerr δεν θα αποτελέσει βαρίδι, αλλά αντιθέτως θα είναι ακόμη ένας κύκλος που θα συνεισφέρει στη χαοτική αρμονία που χαρακτηρίζει την επίθεση των Warriors.

Εν κατακλείδι, με το ανεπτυγμένο scouting του σύγχρονου ΝΒΑ τα όποια κρυφά συστήματα των Cavaliers δεν θα έπαιρνε χρόνο στο επιτελείο των Warriors να τα διαβάσουν και να τα αποκωδικοποιήσουν. Αν κάτι χαρακτήρισε, άλλωστε, την περσινή τους πορεία προς τον τίτλο ήταν η αρετή τους να διαβάσουν τους αντιπάλους τους όταν έμειναν πίσω με 2-1 από Grizzles και Cavs και να κλειδώσουν στη συνέχεια τις σειρές -και τον τίτλο- λύνοντας τους όποιους γρίφους τα αντίπαλα προπονητικά επιτελεία τους είχαν βάλει. Συνεπώς δύσκολα “τα σκονάκια” των plays των Cavs μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο κύριος λόγος απόκτησής του από τους πρωταθλητές Warriors. Αντίθετα, και παρότι ο Anderson França Varejão έχει δικαίως χαρακτηριστεί σαν ένας βρώμικος villain, θύμα στην συνείδησή μας για την διαβόητη αγκωνιά στο Ζήση, της γελοίας περούκας που έχει στο κεφάλι και του γελοιοδέστερου Chosen 2 tattoo (μύθος ή πραγματικότητα δεν έχει τόσο σημασία), στην πραγματικότητα είναι ένας πολυτάλαντος και χρήσιμος κομπάρσος, και αυτό το γεγονός αποτελεί τον λόγο υπογραφής του από τους Warriors.

Ακριβώς, όπως ο σωσίας του, ο Sideshow Bob.

The following two tabs change content below.

Mitsos Mavrakis

Χαζοχαρούμενος κουλτουριάρης για τους Τζιτζιφιώτες, χυδαίος κάγκουρας για όλους τους άλλους, ένα κιτς, παρτσακλό πολύχρωμο αγόρι, που γίνεται ένας λαϊκός καργιόλης όταν βλέπει/παίζει μπάσκετ (ή ακούει hip hop) o Μήτσος Μαυράκης νοιώθει απολύτως άνετα μόνο όταν είναι ανάμεσα στις γάτες ή όταν παραληρεί για το BallHog.

References
1 Νικόλας Ζήσης, ο καλύτερος playmaker στην Ευρώπη

2 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. Nedved March 2, 2016 at 17:29 -

    Ρε παιδια σταματησαν τα weekly reports;ελπιζω πως οχι γιατι αξιζουν !

    • Nicolas Radicopoulos March 3, 2016 at 14:43 -

      Όχι, μην ανησυχείς, από την επόμενη Τρίτη συνεχίζουν κανονικότατα!