Fantasy Draft Night: Οι Κανόνες του Πρωταθλητή

Posted on Oct 16 2016 - 8:00pm by Petros Kaounis

Η ένταση στα γραφεία του The Ball Hog μεγάλη. Οι ρυθμοί έχουν χτυπήσει κόκκινο. Ο ένας από τους δύο Μήτσους, ο νεότερος, έχει βάλει κάτω τα χαρτιά του και στήνει τις fantasy leagues του site για τη νέα χρονιά. Σβήνει και γράφει. Γράφει και σβήνει. Δεν μπορείς να του πάρεις κουβέντα. Οι υπόλοιποι συζητάμε για το πως θα προβάλλουμε και φέτος το χόμπι που μας ένωσε και λατρέψαμε. Η ιδέα που έπεσε στο τραπέζι ήταν να κάτσει κάποιος να γράψει ένα manual για τη βραδιά του draft. Ποιος άλλος θα μπορούσε να φέρει σε πέρας αυτή την αποστολή εκτός από τον πρωταθλητή; Τον άνθρωπο που κατάργησε κάθε λογική και κατέκτησε την κούπα της Locked Out League, της καλύτερης ενδεχομένως fantasy λίγκας στον κόσμο; Τον άνθρωπο που τη βδομάδα του τελικού είχε βασικούς τους Zaza και Henry Walker και στον πάγκο τραυματισμένο τον Hayward; Καθίστε αναπαυστικά, λοιπόν, διαβάστε προσεχτικά, κρατήστε σημειώσεις και θα είστε έτοιμοι για τη μεγάλη βραδιά του NBA fantasy.

Οι κανόνες της βραδιάς του draft
  1. Το draft σε μια nba fantasy league είναι το “Α” για μια καλή σεζόν της ομάδας σου. Είναι ο θεμέλιος λίθος για να στήσεις πάνω του μια καλή πορεία προς τα playoffs. Δεν είναι τα πάντα, γιατί η season είναι μεγάλη και πάντα υπάρχει περιθώριο για διορθωτικές κινήσεις, αλλά είναι το πρώτο βασικό βήμα που πρέπει να κάνεις προς το τρόπαιο.
  2. Ποτέ μην πας να draftάρεις απροετοίμαστος. Όσο καλά και να γνωρίζεις τα roster και τις τακτικές των ομάδων του NBA, πάντα θα υπάρχει κάποια λεπτομέρεια που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος προετοιμασίας; Μα φυσικά τα season previews του The Ball Hog. Όσο και να ψάξεις δεν θα βρεις πληρέστερη ανάλυση και παρουσίαση από αυτή. Επίσης, εξαιρετικά χρήσιμα είναι και κάποια podcasts με θέμα preview season, από κάποιο μεγάλο site1)Υπομονή, κάποια στιγμή θα έρθουν και τα podcasts του δικού μας site.. Προσωπικά επιλέγω αυτά των Jacob & Jalen που ακούγονται πιο ευχάριστα και πάντα κρύβουν κάποια inside information, αλλά τόσο εκείνα του δασκάλου Lowe, όσο και του Wojnarowski είναι εξαιρετικά και πολύ χρήσιμα.
  3. Να κανονίσεις τη μέρα του draft να είσαι όσο γίνεται πιο ξεκούραστος. Συνήθως τα drafts γίνονται καθημερινές και βραδινές ώρες. Ώρες που αν δεν είσαι ξεκούραστος, υπάρχει ο κίνδυνος τα μάτια σου να αρχίσουν να κλείνουν μετά τον 5ο-6ο γύρο.
  4. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να draftάρεις από την άνεση του σπιτιού σου. Αν δεν έχεις αυτή την πολυτέλεια, και υπάρχουν και άλλα άτομα στο σπίτι, εκείνη την ώρα φρόντισε να τους ενημερώσεις για την απουσία σου από τον πραγματικό κόσμο για τις επόμενες ώρες. Στην τελική, κρέμασε έξω από την πόρτα σου αυτό:
  5. Όπως κατάλαβες η βραδιά είναι μεγάλη και μερικές φορές αγγίζει το 3ωρο σε διάρκεια. Πρέπει να έχεις προνοήσει και να έχεις φτιάξει κάποιο ρόφημα για να σε κρατήσει ξύπνιο και σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια του draft. Αυτό μπορεί να είναι είτε καφές, είτε κάποιο τσάι. Αν κάνεις το λάθος και το ρίξεις στις μπύρες, τότε θα οδηγηθείς με μαθηματική ακρίβεια στο να κινδυνεύεις να χάσεις κάποια επιλογή σου, λόγω επίσκεψης στην τουαλέτα. Επίσης, το αλκοόλ, από κάποιο σημείο και μετά, δεν βοηθάει την καθαρή σκέψη.
  6. Λογικό είναι κάποια στιγμή να πεινάσεις. Μάλλον δεν είναι απλά λογικό αλλά δεδομένο πως κάποια στιγμή θα πεινάσεις. Και αυτές τις ώρες το να πεινάσεις σε οδηγεί σε ακραίες σκέψεις. Σε σκέψεις βγαλμένες από την πιο σκοτεινή και άρρωστη πλευρά του εγκεφάλου σου. Για να μην οδηγηθείς στην Κόλαση του Δάντη, καλό θα ήταν να έχεις προετοιμάσει κάτι γευστικό και ελαφρύ πριν ξεκινήσει το draft. Κάποιο τοστ ίσως, αλλά χωρίς να βάλεις μέσα ολόκληρο το ψυγείο σου. Πάντα υπάρχει και η εναλλακτική των snacks, αλλά επειδή έτσι όπως τα τρως ασυναίσθητα, κάποια στιγμή θα λυσσάξεις, φρόντισε να έχεις ένα μπουκάλι νερό στο τραπέζι.
  7. Η διαδικασία του draft είναι σοβαρή κύριοι, δεν είναι κάτι διαδικαστικό. Πρέπει να δείξεις τον απαιτούμενο σεβασμό τόσο προς τους συναθλητές σου, όσο και προς το ίδιο το παιχνίδι. Αν είναι να draftάρεις άνετος σπίτι σου, μην είσαι με το μεταξωτό σου σώβρακο. Ή μάλλον ας είσαι, αρκεί να είναι κάτι πιο επίσημο. Αν θες να ζήσεις την εμπειρία στο απόλυτο πάντως, υπάρχουν και οι κλασσικές, σίγουρες επιλογές.
  8. Ας ανοίξουμε τώρα ένα σημαντικό και δύσκολο κεφάλαιο στο θέμα NBA fantasy draft night. Είναι θέμα χαρακτήρα και προτιμήσεων, αλλά προσωπικά δεν draftάρω ποτέ με παρέα. Θέλω να είμαι συγκεντρωμένος 100% σε αυτό που κάνω και δεν θέλω να μου αποσπάει την προσοχή τίποτα. Για αυτό και επιλέγω να μην παίρνω μέρος σε skypικά draft (αν και έχουν χαβαλέ), για αυτό και δεν έχω ανοιχτά παράλληλα social media και για αυτό δεν σηκώνω ούτε τηλέφωνο. Αν δεν μπορείς να αποφύγεις τη μοναξιά, τότε να είσαι έτοιμος να βλαστημήσεις για κάποια από τις επιλογές σου.
  9. Στο ίδιο πνεύμα με την παραπάνω συμβουλή είναι και η παρούσα. Απέφυγε την ανοιχτή τηλεόραση και τη δυνατή μουσική κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Δεν είναι τόσο πως θα σου αποσπάσει την προσοχή, αλλά σίγουρα θα χρειαστεί κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του draft, να δεις το video κάποιου παίκτη ή να ακούσεις κάποιο ηχητικό για αυτόν. Επίσης, οι ήχοι που βγάζει η πλατφόρμα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έχουν προφανέστατο λόγο ύπαρξης. Για να την κάνουν όσο πιο ρεαλιστική γίνεται και για να σε ειδοποίησουν πως ήρθε η σειρά σου αν ξεχαστείς. Οπότε καλό είναι να αποφύγεις μουσική και draft παράλληλα.
  10. Να είσαι στη θέση σου και έτοιμος για τη διαδικασία, μία ώρα πριν ξεκινήσει. Τότε είναι που ανοίγει η πλατφόρμα και σε αφήνει να δεις σε τι σειρά επιλέγεις παίκτη. Η σειρά επιλογής είναι το ένα από τα δύο βασικά στοιχεία για να χαράξεις στρατηγική.
  11. Ποια είναι η καλύτερη σειρά επιλογής θα ρωτήσεις και δίκιο θα έχεις. Αυτό διαφέρει για τον καθένα. Προσωπικά δεν πιστεύω πως τα #1 ως #3 είναι καλή σειρά. Ναι μεν θα επιλέξεις κάτι φανταστικό στους μισούς γύρους, αλλά στους υπόλοιπους γύρους θα δυσκολευτείς, καθώς η σειρά αντιστρέφεται. Επίσης, το να επιλέξεις τελευταίος στον πρώτο γύρο και πρώτος στο δεύτερο, δεν είναι τόσο κακό όσο μπορεί να θεωρούν κάποιοι. Για αυτούς τους λόγους, κάθε σειρά επιλογής χαράσει και μια διαφορετική στρατηγική. Όποια και αν είναι η σειρά που επιλέγεις, μια σωστή στρατηγική την προσαρμόζεις.
  12. Υπάρχει ένα ερώτημα που βασανίζει τους πάντες, ειδικά στους δύο πρώτους γύρους του draft. Τι θέση πρέπει να επιλέξω πρώτη και δεύτερη; PG, SG, SF, PF ή C; Δεν υπάρχει σωστή απάντηση για τον απλούστατο λόγο πως στους πρώτους γύρους επιλέγεις πάντα ό,τι καλύτερο βρεις διαθέσιμο. Δεν θα παρακάμψεις έναν Lillard για έναν Love πιστεύω, όσο και αν θες περισσότερο τον δεύτερο. Σωστά;
  13. Ο παραπάνω κανόνας δεν σημαίνει όμως πως δεν πρέπει να έχεις πλάνο όσο αφορά τις θέσεις της ομάδας σου. Σίγουρα θα ήταν το ιδανικό να φτιάξεις ομάδα με τρία ή τέσσερα αστέρια, αλλά ένας καλός center είναι είδος προς εξαφάνιση και πρέπει να τον κυνηγήσεις περισσότερο και από σπάνιο Pocemon στο Σύνταγμα. Αν δεν προσέξεις, στο τέλος θα ψάχνεις να βρεις πως βρέθηκες με Wall και Thomas στα PG αλλά τον Hibbert στο C.
  14. Βασικός σου στόχος θα πρέπει να είναι ένα ισορροπημένο roster. Όχι μόνο προς τις θέσεις των παικτών αλλά και προς τα νούμερα. Υπάρχουν παίκτες που σου δίνουν μια κατηγορία μόνοι τους, όπως ο Drummond αλλά σίγουρα μπορούν και να σου χάσουν μια κατηγορία από μόνοι τους, όπως πάλι ο Drummond. Οπότε βάλε ως βασικό στόχο να επιλέγεις παίκτες που είτε θα δίνουν νούμερα σε όλες τις κατηγορίες (The King, Greek Freak, Towns), είτε θα έχουν μια πολύ δυνατή κατηγορία ώστε να καλύψουν την τρύπα που δημιουργεί κάποιος άλλος παίκτης που έχεις επιλέξει.
  15. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχεις ανοιχτά σε διπλανά παράθυρα του υπολογιστή σου, sites όπως το Rotoworld και το Hardwood. Το πρώτο θα σε κρατήσει ενήμερο για κάποιον μικροτραυματισμό που σου έχει ξεφύγει και το δεύτερο για κάποια αλλαγή στις τακτικές των ομάδων.
  16. Προσωπικά αποφεύγω τους παίκτες που έχουν περάσει κάποιο μεγάλο τραυματισμό. Ακόμα και αν αυτός λέγεται Stephen Curry και έχει κατακτήσει δύο βραβεία MVP back to back. Με βοηθάει στο να είμαι πιο ήρεμος για την υγεία των παικτών μου και να μην ξυπνάω με το άγχος αν κάποιος τσακίστηκε όσο εγώ κοιμόμουν. Το να έχει γεμάτες χρονιές σε παιχνίδια είναι ένα από τα βασικά κριτήρια για τις επιλογές μου.
  17. Επίσης βασικό κριτήριο είναι τα λεπτά συμμετοχής του κάθε παίκτη. Για αυτό και θέλει προσεχτική μελέτη το πως θα παίζει κάθε ομάδα και το πως θα χρησιμοποιεί τον κάθε παίκτη ο προπονητής του. Όπως έχει πει και ο Μαυράκης, παίκτης που μένει 25-30 λεπτά στο παρκέ κάθε βράδυ, ακόμα και κουλός να είναι, θα δώσει νούμερα.
  18. Μεγάλη προσοχή, μείνετε μακριά από την απάτη που λέγεται ESPN rankings και player projections. Δεν είναι απαραιτήτως πλασματικά, αλλά είναι σίγουρα παραπλανητικά. Το καλύτερο εργαλείο είναι τα excelόφυλλα του Ραδικόπουλου. Αν τα πουλούσε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες τώρα θα ήταν στις Μπαχάμες με μαγιό. Γίνετε μέλη στην κοινότητά μας και όλο και κάτι θα δώσει και φέτος.
  19. Οι τελευταίες επιλογές είναι και οι πιο δύσκολες. Εκεί που όλα τα μεγάλα ονόματα έχουν εξαφανιστεί και πρέπει να κάνεις μια επιλογή χειρουργικής ακρίβειας. Στους τελευταίους γύρους όλοι ψάχνουν τους λεγόμενους “sleepers”. Παίκτες που δεν επελέγησαν στους προηγούμενους γύρους, δεν έρχονται από καλές σεζόν, αλλά θα δώσουν νούμερα ή αναμένεται να κάνουν το μεγάλο μπαμ εκεί που δεν το περιμένει σχεδόν κανείς. Οι τελευταίες επιλογές είναι αυτές που χαρακτηρίζουν ένα draft ως πετυχημένο ή αποτυχημένο και η γραμμή διαχωρισμού είναι λεπτή. Οι ιστορίες περί sleepers που επελέγησαν στον τελευταίο γύρο και έδωσαν πρωτάθλημα, είναι πολλές και θυμίζουν κάτι γνώριμο.
  20. Το NBA fantasy είναι πρώτα απ’όλα ένα παιχνίδι που εξασφαλίζει τη διασκέδασή σου. Ό,τι και να κάνεις θα παραμείνει ένα παιχνίδι. Ένα παιχνίδι που στηρίζεται πάνω σε κάτι που αγαπάς: Το μπάσκετ και ειδικότερα το NBA. Για αυτό ακριβώς τον λόγο, μην το αφήνεις να υπερσκελίζει τη μαγεία του αθλήματος. Μην περνάς το βράδυ κοιτάζοντας τα στατιστικά σου, θα χάσεις το νόημα. Διάλεξε κάθε βράδυ να παρακολουθήσεις ζωντανά το παιχνίδι που σε ενδιαφέρει και όχι το παιχνίδι που παίζουν οι περισσότεροι παίκτες σου. Προφανώς και θα έχεις παράλληλα ανοιχτό δίπλα σου το box score της ομάδας σου. Τι θα βλέπεις στην TV ή το laptop σου λέω εγώ.
  21. Καλή μας αγωνιστική και φαντασιακή σεζόν! Ακολουθήστε τις συμβουλές μου και δεν θα χάσετε. Σίγουρα δεν θα χάσετε, καθώς δεν υπάρχουν χαμένοι σε ένα παιχνίδι που αποσκοπεί αποκλειστικά στη διασκέδαση.

 

The following two tabs change content below.

Petros Kaounis

Πρωταθλητής LOL Fantasy League 2014-15 ενάντια σε κάθε λογική. H απαγόρευση του hand-checking σκότωσε μια πολλά υποσχόμενη μπασκετική καριέρα. Βλέποντας τα όνειρά του να γίνονται συντρίμμια, το έριξε στα βιβλία. Όταν τα άλλα παιδάκια προσπαθούσαν να αντιγράψουν στα τσιμέντα τις φιγούρες του MJ, αυτός αντέγραφε τις αγκωνιές του Bill Laimbeer. Από οικονομολόγος κατέληξε συντάκτης στη μεγαλύτερη μπασκετική ιστοσελίδα του κόσμου (www.theballhog.net), με μοναδικό του στόχο να φάει την έδρα του Zach Lowe. Αγαπημένη του Pick Up Line: «Ώστε δεν πρόλαβες τον Γκάλη με σορτσάκι,ε;; Ενδιαφέρον…».

References
1 Υπομονή, κάποια στιγμή θα έρθουν και τα podcasts του δικού μας site.