Fantastic Beasts and Where to Find Them (vol. 1)

Posted on Oct 31 2016 - 5:45pm by Dimitris Mantzoukas

Η χρονιά στο ΝΒΑ ξεκίνησε και επίσημα, και μαζί της φυσικά ξεκίνησε και το NBA Fantasy, προσθέτοντας άλλον έναν λόγο για να ξενυχτάμε τα βράδια. Προφανώς είναι ακόμα νωρίς, και το δείγμα είναι εξαιρετικά μικρό για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, αλλά ενδείξεις υπάρχουν σίγουρα μέσα από τα πρώτα παιχνίδια, και σε τούτη την στήλη κάθε βδομάδα θα προσπαθούμε να τις ανιχνεύουμε, μήπως και βγάλουμε κάποια άκρη με το συνεχώς μεταβαλλόμενο σκηνικό.

Πέρα από τις επιδόσεις της προηγούμενης εβδομάδας που μας εντυπωσίασαν, είναι σαφές ότι εδώ καταγράφονται απλά σκέψεις που μπορούν να αξιοποιηθούν ως προτάσεις με δική σας ευθύνη. Απαραίτητη είναι όμως πρώτα η στάθμιση, καθώς ο Nik Stauskas μπορεί να είναι καλή επιλογή για λίγκα με 20 ομάδες, αλλά προτιμότερο θα ήταν να μην τον επιλέξετε στην δεκάρα λίγκα σας. Ή ίσως και όχι. Ό,τι εσείς νομίζετε.

Υψηλές Πτήσεις

Δύο ήταν οι αδιαμφισβήτητοι κυρίαρχοι της πρώτης εβδομάδας. Ο Russell Westbrook και ο Anthony Davis, οι οποίοι δεν έκαναν μόνο καλές εμφανίσεις, έκαναν ιστορικές εμφανίσεις. Ο Westbrook κινείται σε νούμερα που περιμέναμε, και είναι ο πρώτος παίκτης ever που γράφει 100+ πόντους, 30+ rebounds και 30+ assists στα τρία πρώτα παιχνίδια. Ξεκίνησε με δυο triple doubles στα τρία πρώτα παιχνίδια κι αυτό περιμένουμε να συνεχίσει να κάνει. Επιπλέον, το 51/13/10 που είχε με το Phoenix ήταν το πρώτο triple-double με 50 πόντους από το 1975 και τον Jabbar.

O Anthony Davis, από την άλλη, είναι πολύ πιθανό στο πρώτο μόλις παιχνίδι της χρονιάς, να έκανε την πιο γεμάτη εμφάνιση που θα δούμε γενικά στη χρονιά. Πως να ξεπεραστούν δηλαδή 50 πόντοι, 16 rebounds, πέντε assists, εφτά κλεψίματα και τέσσερις τάπες με 50% στο σουτ και 16/17 βολές;

Ο Kawhi Leonard επιβεβαιώνει από την αρχή της χρονιάς ότι μετά την απόσυρση του Duncan θα ανεβάσει (κι άλλο) την απόδοσή του και πλέον είναι και τυπικά ο ηγέτης της ομάδας. Έχει σκοράρει 20+ πόντους και στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια, στα δυο από τα οποία έχει κάνει από πέντε κλεψίματα, βάζει από ένα τρίποντο, έχει αστοχήσει μόλις σε δυο βολές, γενικά τα κάνει όλα και συμφέρει.

O Julius Randle στα πρώτα παιχνίδια της χρονιάς έχει αρχίσει να δείχνει τα all-around χαρακτηριστικά που περιμένουν από εκείνον στο Los Angeles, με τις 3,3 assists και από ένα κλέψιμο και τάπα να το υποστηρίζουν.

Χαμηλές Πτήσεις

Tα δύο πρώτα παιχνίδια του Kentavious Caldwell-Pope ήταν πολύ άσχημα, καθώς μόνο τα δύο κλεψίματα ανά παιχνίδι θύμιζαν τον περσινό υπεραθλητή. Στο τρίτο συνήλθε κι έτσι ελπίζουμε να παραμείνει.

Ο Jeff Teague μοιράζει καλά την μπάλα, αλλά πρέπει να αρχίσει να ασχολείται και λίγο με το να βρίσκει δυχτάκι. Οι 7,7 apg είναι ένα καλό νούμερο, αλλά στα τρία παιχνίδια που έχει παίξει ως τώρα, η επιθετική του συνεισφορά είναι 5/15, 2/17, 0/7. Άουτς!

Όλοι οι rookies, πλην του Embiid, κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά νερά. Άσχημα παιχνίδια για Hield, λίγος χρόνος συμμετοχής για Murray, σχεδόν καθόλου για Maker. O Jaylen Brown, που λόγω του rotation των Celtics δεν θα περιμέναμε να παίξει πολύ άμεσα, είχε μάλλον την πιο σταθερή απόδοση ως τώρα.

ΝΑ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΘΩ????!!!??

Serge Ibaka: Ναι! Για την ακρίβεια δεν χρειάζεται να πανικοβληθεί κανείς τώρα, απλά να καταλάβει ότι το #34 στο pre- draft order ήταν υπερβολικό, και έπρεπε να αποφευχθεί πάση θυσία. Το hype που ήθελε τον Ισπανό “να φεύγει από τους Thunder ως ο τέταρτος τροχός της αμάξης και να αποδεικνύει στον κόσμο την αξία του”, όπως έκανε ο James Harden πριν από αυτόν1)Όπως είπαμε, όχι με τον ίδιο τρόπο και την ίδια ένταση, απλά στον ίδιο ρόλο., ήταν εντελώς ατεκμηρίωτο. Από την στιγμή που δεν αποφεύχθηκε η κακοτοπιά, τώρα για τον επόμενο χρόνο ο Serge Ibaka θα κάνει τα πάντα ικανοποιητικά, από το σκοράρισμα και το rebounding, μέχρι το τρίποντο και το κόψιμο, αλλά τίποτα από αυτά πραγματικά καλά. Έπρεπε να πέσει 20 θέσεις κάτω. Αν τον πήρατε πριν το #50, κρίμα.

Rondae Hollis – Jefferson: Όχι ακόμα. Πολύς κόσμος πίστεψε ότι θα ήταν ο βασικός winger των Nets, και ότι αποτελούσε μία από τις ελάχιστες ελπίδες για το μέλλον της ομάδας. Στις πρώτες αγωνιστικές, ωστόσο, όχι μόνο δεν δικαιώνει τις προσδοκίες, αλλά παρουσιάζεται χειρότερος και από πέρσι, με μία διστακτικότητα στο να πάρει την τελική προσπάθεια. Με την πάροδο του χρόνου αυτό αναμένουμε να βελτιωθεί. Ο Hollis Jefferson κόστισε στους Nets το ένα από τα δύο μονάκριβα picks πρώτου γύρου στα οποία απέκτησαν πρόσβαση, και δεν θα κάνουν πίσω από αυτό το project τόσο εύκολα. Τα αμυντικά του νούμερα θα ανέβουν σίγουρα μαζί με την αυτοπεποίθηση του, μιας και πρόκειται για καταπληκτικό αμυντικό. Μία από τις καλές ευκαιρίες για να εκμεταλλευτείτε κακό ξεκίνημα παίκτη, εγώ προσωπικά θα τον κυνηγούσα σε trade από κάποιον πανικοβλημένο owner.

Κent Bazemore: Μάλλον όχι, αλλά δεν είμαι και σίγουρος. Η αλήθεια είναι πως δεν σταμάτησε να αποτελεί κόμβο στο παιχνίδι της Atlanta, απλά έχει ξεκινήσει αρκετά άστοχα. Αυτό λογικά θα βελτιωθεί. Με προβληματίζει ωστόσο, η παρουσία πολλών εναλλακτικών στην περιφέρεια των Hawks. Ο Korver είναι ο γνωστός killer, ο Hardaway έχει μπει πολύ δυναμικά, ο Sefolosha είναι υγιής και φαίνεται διαφορετικός παίκτης στα πρώτα δύο παιχνίδια κάτω από το μαγικό ραβδί του Budenholzer. Επιπρόσθετα, για τις ίδιες θέσεις σε όλα τα παιχνίδια, και αυτά θα είναι αρκετά, που οι Hawks κερδίζουν σχετικά εύκολα, θα μπαίνουν στις θέσεις των πλαϊνών τα δύο νέα αποκτήματα από το draft, οι Taurean Prince και DeAndre Bembry. Οπότε όποιοι ντραφτάρανε τον Bazemore ενθυμούμενοι την περσινή του χρονιά θα απογοητευθούν, χωρίς να φταίει ο ίδιος πάντως, αφού είναι ξεκάθαρα θέμα χρόνου συμμετοχής. Πέρσι είχε άπειρο, λόγω έλλειψης εναλλακτικών, φέτος θα ξεκουράζεται περισσότερο και θα παίρνει πολλά λεπτά μόνο στα πολύ δύσκολα ματσαρίσματα.

Τerrence Jones (3,5%)2)Το ποσοστό στην παρένθεση αντιπροσωπεύει το ποσοστό των λιγκών στις οποίες ο παίκτης δεν είναι ελεύθερος, αλλά βρίσκεται σε κάποιο roster.: Δεν ξέρω, ας μου πει κάποιος υπεύθυνος! Aς βγει κάποιος στο τηλέφωνο, ή στα σχόλια από κάτω, και πείτε μου, γιατί ειλικρινά δεν μπορώ να αποφασίσω. Προς το παρόν τον κρατάμε, αλλά πρέπει να βρει περισσότερο χρόνο. Στη θεωρία κουμπώνει τόσο καλά, γιατί αυτό δεν βγαίνει στο παρκέ; Εσείς τι λέτε;

Norman Powell (0,3%): Ναι! Έχω πάρει τον Powell σχεδόν σε όποια 20άρα λίγκα παίζω, δεν είναι και πολλές. Και μάλιστα βουτώντας και μέχρι τον δέκατο γύρο για να τον καπαρώσω. Τα δύο λεπτά που έχει αγωνιστεί ως τώρα δεν δικαιώνουν ακριβώς μια τέτοια κίνηση. Κι όμως, μετά τα εξωπραγματικά περσινά του playoffs φαινόταν ως ο σίγουρος έκτος παίκτης της ομάδας, και θα παρακολουθούσαμε φέτος -πίστευα- το πριόνισμα της βασικής καρέκλας του DeMarre Carroll. Και ξαναλέω: δύο λεπτά φέτος όλα κι όλα! Για να παίζει μπροστά του ο Terrence Ross. Αυτό είναι αδικία. Παρόλα αυτά, ο Casey δεν δείχνει διατεθειμένος να τον πετάξει σταθερά στο rotation, και η μόνη πρόβλεψη που μπορούμε να κάνουμε είναι πως κάποια στιγμή ο Ross θα αποτύχει τόσο παταγωδώς που αναγκαστικά θα παραχωρήσει τη θέση του. Ως τότε, όμως, δυστυχώς, drop…

Νemanja Bjelica (0,4%): Όχι! Ο Τhibbodeau είναι ψυχαναγκαστικός με τη διαχείριση του χρόνου, έχοντας σεταρισμένες τις πεντάδες και κάνοντας αλλαγές περίπου με το ρολόι, ανεξαρτήτως εξέλιξης του αγώνα. Ο συμπαθής Σέρβος έχει πέσει θύμα του προπονητή του, αλλά -για να είμαστε ειλικρινείς- δεν έχει κερδίσει μέσα στο παρκέ τα λεπτά που θα του αναλογούσαν, όντας πολύ άστοχος, όχι απλά στα τρίποντα, από τα οποία θεωρητικά θα βγάλει το ψωμί του, αλλά ακόμα και στις βολές. Δεν έχει ξεκινήσει συγκεντρωμένος καθόλου, ωστόσο είμαστε διατεθειμένοι να τον περιμένουμε, καθώς οι Timberwolves έχουν ανάγκη το σουτ του από την περιφέρεια, απλά πρέπει να το καταλάβουν πρώτα. Υπομονή.

Arron Afflalo (9,1%): Ο Afflalo δεν πρόκειται να πλησιάσει τις προηγούμενες χρονιές του σε Orlando και Denver, σίγουρα όμως μπορεί να προσφέρει στο Sacramento πολύ περισσότερο από τους 6,7 πόντους και 2,3 rebounds ανά παιχνίδι. Κλειδί εδώ αποτελούν τα 30,7 λεπτά συμμετοχής του ως τώρα, τα οποία, ακόμα και αν δεχτούν μία μικρή πτώση, με την επάνοδο του Collison και ένα μίνι – ντόμινο στις θέσεις που αυτή θα συνεπάγεται, θα παραμείνουν πάνω από το όριο των 25 λεπτών. Ο Afflalo είναι έμπειρος, και έδειξε πέρσι πως ξέρει να κινείται και σε ομάδα που δεν είναι μέσα στους πρώτες επιλογές στο σκοράρισμα.

“Πούλα και φύγαμε για Βραζιλία”

Τ.J. Warren (35,3%): O small forward των Suns έχει ξεκινήσει μανιασμένα φέτος, με εξωπραγματικές επιδόσεις στο σουτ και στο σκοράρισμα γενικότερα. Οι 30 πόντοι του την Παρασκευή ακολουθήθηκαν από 26 στην επόμενη αναμέτρηση κόντρα στο Golden State. Spoiler Alert: δεν θα συνεχίσει έτσι. Ο Warren μάχεται με την ασυνέπεια και την αστάθεια όλη του την καριέρα, και τίποτα δεν μας προϊδεάζει ότι ήρθε για να μείνει, και πως δεν πρόκειται για μία από τις γνωστές εκρήξεις του που ακολουθείται από δύο εβδομάδες αγώνων που κινείται μεταξύ 14% ευστοχίας και πάγκου. Ακόμα και αν η βελτίωση είναι μόνιμη πάντως, επιστρέφει ο P.J. Tucker από τον τραυματισμό του και θα του φάει αρκετά λεπτά, ενώ όσο οι Bender και Chriss εξελίσσονται θα του κόβουν και όσα τσιμπάει στο “4”. Εξετάστε το ενδεχόμενο να τον δώσετε τώρα σε κάποιον θαμπωμένο από το 23,3 που φιγουράρει μπροστά από τον μ.ο. των πόντων του.

Tim Frazier (53,2%): O κοντούλης Tim κατάφερε να με εκπλήξει με την απόδοση του ως τώρα. Σίγουρα η έλλειψη ανταγωνισμού βοηθάει, αλλά αυτό το διακριτικό του φλερτ με το triple double δεν παύει να είναι εντυπωσιακό. Μια καριέρα θα μπορούσε να στήνεται εδώ μπροστά στα μάτια μας, αλλά δυστυχώς για τον Tim, και ευτυχώς για την γυναίκα του Jrue Holiday, o έως πέρσι βασικός playmaker της Νέας Ορλεάνης θα επιστρέψει πολύ πιο σύντομα από ότι υπολογίζαμε, με τις τελευταίες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για τις επόμενες τρεις βδομάδες. Ο Frazier θα εξακολουθήσει να αποτελεί παίκτη που θα πρέπει να έχετε στις εικοσάρες, αλλά ως αναπληρωματικός τα νούμερα του θα πέσουν αισθητά. Πουλήστε όσο προλαβαίνετε3)Στην πραγματικότητα, προτείνουμε να βρείτε ποιος δεν έχει μάθει ότι γυρνάει ο Jrue και να τον πιάσετε κορόιδο, πράγμα που μάλλον δεν είναι πολύ καλό, αλλά το fantasy σε κάνει σκληρό!.

Will Barton (44,2%): Εγγύηση πλέον ο παίκτης του Denver, σπάνια μας απογοητεύει. Έτσι και φέτος, στο ξεκίνημα του, είναι σταθερός σκόρερ και βοηθάει στα πάντα ( 19,0 / 5,5 / 2,5), αλλά κλειδί εδώ αποτελούν τα 38 λεπτά μ.ο. ανά αγώνα. Ο Gary Harris είναι ήδη κοντά στην επάνοδο, ενώ ο Jamal Murray θα εξελίσσεται και θα αξιώνει περισσότερα λεπτά συμμετοχής. Ένα trade είναι πάντα πιθανό εδώ για να χαλαρώσει ο συνωστισμός, όπως επίσης και μια θέση παραπάνω, με έναν από τους βετεράνους (Chandler, Gallinari) να είναι υποψήφιοι προς αναχώρηση. Ωστόσο, όσο η ομάδα παραμένει έτσι, τα λεπτά θα περιοριστούν πολύ.

Thinking ahead
  • Η κατάσταση στην Philadelphia παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον και αξίζει προσοχής. Η μάχη στο “2” είναι συναρπαστική απλά ανεκτή, ωστόσο μπορεί να προκύψει κάτι καλό για όποιον την παρακολουθήσει από κοντά. Η αναιμική εκκίνηση του Gerald Henderson έχει δώσει το δικαίωμα στον Stauskas να διεκδικήσει λεπτά συμμετοχής και να ξεπεράσει αυτά του πιο έμπειρου συμπαίκτη του. Ο Henderson αγωνιζόμενους με την βασική πεντάδα βλέπει τους πεινασμένους ψηλούς να μονοπωλούν τις προσπάθειες και να του αφήνουν ψίχουλα, ενώ ο βελτιωμένος Stauskas παίζει με υπερβάλλοντα τσαμπουκά, ακόμα και αν συνεχίζει να πανικοβάλλεται μπροστά στην προοπτική του να σκοράρει. Αξίζει το ρίσκο.
  • O Mike Muscala (2,5%) δεν έχει δώσει μέχρι φέτος δικαιώματα για να ντραφταριστεί σε οποιαδήποτε λίγκα. Φέτος, όμως, τυχαίνει να είναι ο αντικαταστάτης του Howard σε ένα περίεργο rotation στην Atlanta, όπου παίζει κάτι ανάμεσα σε power forward και center, και παίρνει ως τώρα 23,5 λεπτά ανά παιχνίδι. Προσφέρει σε κάθε στατιστική κατηγορία, από σκοράρισμα μέχρι τάπες και κλεψίματα, σε αυτά τα πρώτα παιχνίδια (13,5 πόντοι, 4,5 rebounds, 1,5 assist, 1,5 κλέψιμο, 2,5 τάπες). Δεν πρέπει να είναι ελεύθερος, και είναι ελεύθερος σχεδόν παντού, ειδικά από την στιγμή που έχει eligibility στη θέση του center. Πέρα από το ότι ο Howard μαζεύει fouls με χαρακτηριστική ευκολία, όποιος δεν τον παίρνει ποντάρει στο ότι ο Howard θα μείνει υγιής μέσα στη σεζόν. Σοβαρά τώρα;
  • O D.J. Augustin (0,4%) δεν έχει κάνει ακόμα εκθαμβωτικά νούμερα, αλλά μοιάζει να αποτελεί την μοναδική εστία λογικής, στην κατά τα άλλα weird επίθεση του Orlando. Αυτό αποκλείεται να μην γίνεται αντιληπτό από τον Vogel, και λογικά θα μετουσιωθεί σε αύξηση του χρόνου και των αρμοδιοτήτων του έμπειρου playmaker, με αποτέλεσμα την αύξηση της φαντασιακής του αξίας. Καλό ρίσκο με μακροχρόνιο κέρδος.
  • Ο Jeremy Lamb τραυματίστηκε στο τελευταίο παιχνίδι των Hornets. Μέχρι να συνηθίσει πάλι τον ρυθμό των παιχνιδιών ο Kidd- Gilchrist, πρέπει κάποιος να δώσει πόντους από την περιφέρεια. Ο Marco Bellinelli δεν ξέρει να κάνει πολλά πράγματα καλά πέρα από το να σκοράρει. Τα μόλις δύο παιχνίδια των Hornets αυτή τη βδομάδα δεν τον καθιστούν ελκυστική επιλογή, αλλά αν ο Lamb χάσει κι άλλα παιχνίδια, καλό θα ήταν να υπάρχει στα ρόστερ σας. Παρακολούθηση στο ιατρικό status του Lamb λοιπόν.
  • Ο Greg Popovich άρχισε από νωρίς να δείχνει τις διαθέσεις του. Οι ιδιοκτήτες των Tony Parker, Manu Ginobili, και παραδόξως, LeMarcus Aldridge ήδη τραβάνε τα μαλλιά τους με τους τρεις παίκτες των Spurs να έχουν χάσει ήδη από ένα παιχνίδι για ξεκούραση, χωρίς να έχει συμπληρωθεί ούτε το 1/20 της χρονιάς. Δεν θα γίνεται συνέχεια, αλλά στις εβδομάδες με συνεχόμενα παιχνίδια καλό θα είναι υπάρχει ένας φόβος στο πίσω μέρος του μυαλού όποιου έχει επιλέξει παίκτη που είναι πάνω από 27 χρονών. Pau Gasol για ποιον χτυπά η επόμενη καμπάνα;

Στην εβδομάδα που μπαίνουμε, από δύο παιχνίδια έχουν οι Heat και οι Hornets κι από την άλλη οι Kings έχουν πέντε. Συμπεριφερθείτε αναλόγως!

cover

The following two tabs change content below.

Dimitris Mantzoukas

Βασικά μου είπαν ότι αν φτιάξουμε site θα είναι το πρώτο βήμα για να γίνω διάσημος συγγραφέας και θα κερδίσω επιτέλους δόξα, λεφτά, γκόμενες και ναρκωτικά. Το έκανα. Ακόμα περιμένω. Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι μου είπαν ψέματα.

References
1 Όπως είπαμε, όχι με τον ίδιο τρόπο και την ίδια ένταση, απλά στον ίδιο ρόλο.
2 Το ποσοστό στην παρένθεση αντιπροσωπεύει το ποσοστό των λιγκών στις οποίες ο παίκτης δεν είναι ελεύθερος, αλλά βρίσκεται σε κάποιο roster.
3 Στην πραγματικότητα, προτείνουμε να βρείτε ποιος δεν έχει μάθει ότι γυρνάει ο Jrue και να τον πιάσετε κορόιδο, πράγμα που μάλλον δεν είναι πολύ καλό, αλλά το fantasy σε κάνει σκληρό!