NBA Playoffs 2017 Preview: (1) Boston Celtics Vs Chicago Bulls (8)

Posted on Apr 16 2017 - 6:51pm by Dimitris Mantzoukas

“The Empire Strikes Back”. Το πρόβλημα με αυτή την δήλωση είναι πως θεωρητικά θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση, καθώς στo ζευγάρι αναμετρώνται δύο μεγάλες αυτοκρατορίες της Ανατολής, στην πραγματικότητα όμως είναι απολύτως σαφές -για όποιον έχει παρακολουθήσει έστω και λίγο τη φετινή χρονιά στο ΝΒΑ- για ποια από τις δύο ομάδες μιλάμε. Το παράδοξο, ωστόσο, είναι ότι με βάση τις καλοκαιρινές τους κινήσεις, οι Bulls ήταν αυτοί που έδειξαν να μπαίνουν σε “win now” mode, αλλά η πραγματικότητα τους έριξε τόσα πολλά χαστούκια στο πρόσωπο, που πλέον μπαίνουν στη σειρά έχοντας επίγνωση πως πάνε να προσπαθήσουν να κλέψουν την πρόκριση από τους Celtics. Η δε Βοστόνη, είναι μεν η αυτοκρατορία που αντεπιτίθεται, ωστόσο όλα δείχνουν πως έχει δρόμο ακόμα μέχρι να φτάσει στην ανάκτηση του θρόνου.

Στην Regular Season

Οι ομάδες συναντήθηκαν στο εναρκτήριο παιχνίδι της σεζόν και οι Bulls κέρδισαν με τον Wade να σημειώνει 4/6  τρίποντα, κάνοντας μας να αμφιβάλλουμε για λίγο για την κριτική μας στο front office του Chicago. Τελικά  οι δύο ομάδες μοιράστηκαν νίκες, προστατεύοντας τις έδρες τους, με τους Bulls ωστόσο να κερδίζουν και τις δύο φορές οριακά, ενώ οι Celtics δεν έδειξαν να δυσκολεύονται καθόλου στις αντίστοιχες δικές τους.

Boston Celtics

Οι Celtics, υπό την φωτισμένη καθοδήγηση του Danny Ainge, κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια να φτάσουν στην κορυφή της Ανατολής, με τον πιο παράδοξο και απίστευτο τρόπο, δηλαδή τον απολύτως λογικό και προβλέψιμο. Σπάνια στο ΝΒΑ ένα σχέδιο υλοποιείται και αποδίδει καρπούς με τον τρόπο ακριβώς που είχε εξυφανθεί, καθώς εκατοντάδες εμπόδια μπορούν να το τορπιλίσουν, ενώ οι πειρασμοί για επιτάχυνση της διαδικασίας, κόβοντας δρόμο από τον αρχικό σχεδιασμό, πάντα θα υπάρχουν. Ωστόσο ο Danny Ainge κατάφερε κάτι τελείως αναπάντεχο. Στήριξε τις επιλογές του από το σημείο που πάτησε το restart και ανατίναξε τον πυρήνα της ομάδας που είχε φέρει Πρωτάθλημα μόλις λίγα χρόνια πριν, με αντάλλαγμα περίπου εβδομήντα picks για τα επόμενα χρόνια, έδωσε τα ηνία σε έναν από τους καλύτερους προπονητές του κολεγιακού μπάσκετ, αλλά με μηδενική εμπειρία στο ΝΒΑ, επέλεξε προσεκτικά στο draft, μάζεψε έναν πυρήνα καλών παικτών που δεν ήταν αστέρες, έκανε προσεγμένα κομβικά trades, trades που όταν λάμβαναν χώρα δεν ενθουσίασαν, αλλά αποδείχτηκαν πολύτιμα στην πορεία, πάτησε στην καλή ομάδα που έστησε για να προσελκύσει ακόμα καλύτερους παίκτες στην free agency. Γενικά έκανε ό,τι έπρεπε ο κάθε general manager να κάνει, αλλά δεν γίνεται σχεδόν ποτέ. Αποτέλεσμα ήταν η σταδιακή βελτίωση της ομάδας χρόνο με τον χρόνο, κάνοντας μικρά σταθερά άλματα στην κατάταξη της ανατολικής περιφέρειας κάθε χρονιά, άλματα που αναγκαστικά κάποια στιγμή θα τους έφερναν στην κορυφή της Ανατολής. Όπως και έγινε και δη από φέτος.

Γιατί θα περάσουν

Γιατί είναι η καλύτερη, πιο πλήρης ομάδα. Γιατί έχουν έναν από τους πέντε καλύτερους προπονητές του ΝΒΑ. Γιατί έχουν μία από τις πιο σκληρές έδρες στην λίγκα. Γιατί ελάχιστες ομάδες έχουν τόσο καθαρά κατανεμημένους ρόλους στους παίκτες τους. Γιατί δεν κάνουν τίποτα εξαιρετικά, αλλά κάνουν τα πάντα πολύ καλά. Γιατί έχουν τον Isaiah Thomas σε δαιμονισμένη κατάσταση.

 

Γιατί θα αποκλειστούν

Είναι σχεδόν δεδομένο πως σε περίπτωση που αποκλειστούν οι Celtics, η κυρίαρχη προσέγγιση των αιτίων του αποκλεισμού τους θα περιστρέφεται γύρω από τον Jimmy Butler. Σε οποιονδήποτε γύρο και αν αυτός ο αποκλεισμός έρθει. Απλά σε αυτόν τον γύρο τυχαίνει να αγωνίζεται πράγματι ο Jimmy Butler.

Με το trade deadline να πλησιάζει, η πιάτσα του ΝΒΑ βούιζε πως οι Celtics βρίσκονταν σε προχωρημένες συζητήσεις με τους Bulls, για μία ανταλλαγή που στην ουσία περιελάμβανε την παραχώρηση του Butler έναντι του pick των Nets, το οποίο έχει τις περισσότερες πιθανότητες να βρεθεί στην πρώτη θέση του επερχόμενου draft. Οι φήμες λένε ότι οι Bulls ήταν καλυμμένοι με αυτή την ανταλλαγή, αλλά ήταν ο Danny Ainge που έκανε πίσω, προτιμώντας να κρατήσει το pick και να πορευτεί με την ομάδα όπως έχει. Η απόφαση αυτή προξένησε πολλές αντιδράσεις, καθώς θεωρήθηκε ότι με την προσθήκη του Butler η ομάδα θα ήταν έτοιμη να διεκδικήσει τον Tίτλο από τώρα, κάτι που προς το παρόν φαίνεται να μην δείχνει ιδιαίτερα πιθανό, παρά την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην Ανατολή. Ο Ιsaiah Thomas προς το παρόν δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να τραβήξει μια ομάδα μόνος του σε playoffs, και λογικά αυτά θα είναι το μεγάλο στοίχημά του, αλλά η έλευση ενός παίκτη που θα βγει μπροστά στα πάντα, ίσως είναι απαραίτητη για αυτή την ομάδα. Ο Ainge πρόταξε το μελλοντικό καλό, καθώς θεώρησε πως κρατώντας το pick, και μη απορροφώντας το συμβόλαιο του Butler, θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία στο μέλλον, αλλά ο παίκτης των Bulls μπορεί να τον τιμωρήσει γι΄αυτή του την απόφαση.

Σε άλλα νέα, δεν μπορούμε να ξέρουμε με σιγουριά αν και σε ποιον βαθμό θα επηρεάσει την σειρά, αλλά ένα βράδυ πριν την έναρξη των αγώνων η αδερφή του Isaiah Thomas πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, κάτι που πιθανότατα θα προκαλέσει προβλήματα στην προσπάθεια του να συγκεντρωθεί στο αγωνιστικό κομμάτι. Το στοίχημα είναι πως θα τον διαχειριστεί ο Brad Stevens και αν θα βγουν μπροστά οι συμπαίκτες του να καλύψουν την πιθανή του αδυναμία να ανταπεξέλθει στα πρώτα παιχνίδια. Η αλήθεια είναι πως ο Thomas είναι ένα επιθετικό πυρηνικό όπλο, αλλά όση ζημιά κάνει στις αντίπαλες άμυνες, άλλη τόση προκαλεί και στην ομάδα του στην πίσω πλευρά του παρκέ.

X-Factor

Ο Jae Crowder είναι το κλειδί. Όχι μόνο σε αυτή την σειρά, αλλά γενικά για την πορεία των Κελτών στα φετινά playoffs. Είναι μάλλον ο σκελετός της άμυνας, όντας εξαιρετικός στο ένας εναντίον ενός, αλλά και στην γενικότερη αμυντική τακτική του Stevens. Ταυτόχρονα, έχει από τα καλύτερα ποσοστά στα τρίποντα, και είναι ο δεύτερος καλύτερος rebounder των Celtics. Θα κληθεί σε μεγάλο κομμάτι του παιχνιδιού να παίξει ενάντια στον Butler και να του περάσει χειροπέδες. Η απόδοση του θα είναι κομβική.

Chicago Bulls

Νομίζω ότι δύσκολα μπορούμε να βρούμε πιο αλλοπρόσαλλη ομάδα τη φετινή σεζόν στο ΝΒΑ από τους Bulls. Oι Κnicks σίγουρα έχουν το προβάδισμα σε τέτοιες αναζητήσεις, όντας διαχρονικά η πιο χαοτική ομάδα, ωστόσο αν και πλειοδότησαν και φέτος στο κομμάτι της σήψης και καταστροφής, δεν κατάφεραν να προσφέρουν και κάποιο θετικό αντίβαρο. Οι Bulls, από την άλλη, μας κατέστρεψαν τον εγκέφαλο. Αποφασίζοντας να βάλουν τέλος στην εποχή του Derrick Rose στο Chicago, η λογική έλεγε ότι θα πάνε να στήσουν την ομάδα από την αρχή, βρίσκοντας τους παίκτες που θα συνόδευαν τον νέο ηγέτη της ομάδας, τον Jimmy Butler, στην πορεία προς την καταξίωση.

Πέρα από την παράδοση των ηνίων στον Butler, το βασικό δεδομένο της offseason ήταν πως ο προπονητής ο οποίος καλείται να διαχειριστεί την νέα κατάσταση είναι ο Fred Hoiberg, o oποίος πέρσι είχε προβλήματα ως rookie στους πάγκους του ΝΒΑ, και, όντας νέος ηλικακά, είχε πρόβλημα και στο να διαχειριστεί τους παίκτες του, ενώ, ταυτοτικό χαρακτηριστικό του όπως προέκυψε στη μοναδική του δουλειά σε πάγκους πριν το Chicago, στο Iowa State, ήταν η εκμετάλλευση των χώρων και η αξιοποίηση τους με πολλά ελεύθερα σουτ τριών πόντων. Οπότε τι πιο λογικό από το να προχωρήσουν το καλοκαίρι στην απόκτηση δύο βετεράνων με τεράστιο εγωισμό, που σχεδόν δεδομένα θα προκαλούσαν προβλήματα στον άπειρο προπονητή, ενώ ταυτόχρονα και οι δύο δεν μπορούν να σουτάρουν από μακριά, ακυρώνοντας την βασική φιλοσοφία του! Για να είναι, όμως, απόλυτα σίγουροι ότι δεν αφήνουν κανένα περιθώριο λογικής, έδιωξαν και τον μοναδικό κλασικό στατικό σουτέρ που είχαν, τον Tony Snell, παίρνοντας στη θέση του άλλον έναν παίκτη που δεν μπορεί να σουτάρει, τον Michael Carter-Williams, o οποίος στην αρχή της καριέρας του είχε χαρακτηριστεί ως νέος Rondo, για να συνοδέψει τον αυθεντικό.

Το χάος που προκλήθηκε από τις επιλογές αντανακλάστηκε και στις επιδόσεις της ομάδας. Οι Bulls ήταν η ομάδα που μπορούσε να κερδίσει οποιαδήποτε ομάδα, αλλά και να χάσει, το ίδιο εύκολα, από οποιαδήποτε ομάδα. Χαρακτηριστικό της αλλοπροσαλλοσύνης τους ήταν πως στα παιχνίδια με τις ομάδες της Ανατολής, όπου οι ομάδες αναμετρώνται πάνω από δύο φορές, κατάφερε να κερδίσει και να χάσει με όλες τις ομάδες, εκτός από δύο: το Cleveland και τους Knicks. Και επειδή φυσικά δεν υπάρχει καμία λογική, το Chicago κέρδισε και τις τέσσερις αναμετρήσεις με το Cleveland, ενώ έχασε και τις τρεις με τους παραπαίοντες Knicks!

O Βutler έκανε τα πάντα στο παρκέ, ο Wade ήταν ο διαχρονικά αξιόπιστος Wade, ο Rondo ήταν ο διαχρονικά αναξιόπιστος Rondo, που μπαινόβγαινε στην βασική πεντάδα, τσακωνόταν με τον Hoiberg, δημιουργούσε πανικό, ενώ ταυτόχρονα έκανε αραιές εμφανίσεις κοντά στο triple-double, ο Mirotic ήταν εξαφανισμένος μέχρι που τραυματίστηκε ο Wade, και ο Gibson ήταν στιβαρός μέχρι που στάλθηκε στην Oklahoma City. Με αντάλλαγμα τον Cameron Payne. Με αποτέλεσμα οι Bulls να έχουν κενά παντού, αλλά να έχουν τέσσερις παίκτες να εναλλάσσονται στην θέση του point guard: τους Rondo, MCW, Jerian Grant και Cameron Payne, αλλά να μην εμπιστεύονται κανέναν από τους τέσσερις. Εντυπωσιακοί!

Γιατί θα περάσουν

Γιατί ενώ έχουν την χειρότερη ομάδα, έχουν δύο παίκτες που έχουν αποδείξει ότι στα δύσκολα μπορούν να βγουν μπροστά και να πάρουν την ομάδα από το χέρι. Δεν χρειάζεται να πούμε το παραμικρό για την τρομακτική εμπειρία του Wade από playoffs, τα κατορθώματα του τού έχουν εξασφαλίσει μία θέση στο Hall of Fame, και είναι σίγουρα από τους παίκτες που περιμένουν πως και πως τα δύσκολα για να βγουν μπροστά. Ο Butler έχει δείξει κι αυτός πως έχει σπάνια στόφα ηγέτη, και, αν καταφέρουν να συνδυαστούν αποτελεσματικά, θα μπορέσουν να τρομάξουν τους χωρίς σπουδαίες παραστάσεις παίκτες των Celtics.

Eπιπλέον, είναι από αυτές τις περιπτώσεις όπου το μεγάλο όπλο της μίας ομάδας αποτελεί την πιο χτυπητή αδυναμία της άλλης. Οι Celtics έχουν δείξει φέτος ότι μπορούν να κάνουν σχεδόν τα πάντα καλά, εκτός από το να μαζεύουν αμυντικά rebounds, κάτι που δεδομένα αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα τους. Οι Βulls από την άλλη, είναι δεύτεροι σε όλο το ΝΒΑ σε επιθετικά rebounds1)Αν και η φυγή Gibson μείωσε κάπως την αποτελεσματικότητά τους σε αυτόν τον τομέα., και αν αρχίσουν να  ανανεώνουν επιθέσεις δίνοντας κι άλλες ευκαιρίες για σκορ, θα αυξήσουν τις πιθανότητες τους να κάνουν την έκπληξη.

Γιατί θα αποκλειστούν

Καταρχάς γιατί είναι οι επίσημοι πρεβευτές του χάους στα playoffs, και όσο χαριτωμένο και αν ακούγεται κάτι τέτοιο, δεν είναι αυτό που θα ήθελε να ακούσει κάποιος για την ομάδα του. Πέρα από όσα έχουμε πει επομένως, σημασία θα παίξει και η επάνοδος του Wade στην ομάδα μετά τον τραυματισμό του, και πως θα γίνει η διαχείριση αυτής από τον Hoiberg. Η μείωση των λεπτών του Paul Zipser σίγουρα δεν θα πειράξει κάποιον ιδιαίτερα, ωστόσο, γεγονός είναι πως ο Nikola Mirotic είχε αρχίσει να βρίσκει τον εαυτό του και το σουτ του τις τελευταίες βδομάδες, όταν ο Wade ήταν απών, ενώ και ο Rondo είχε δείξει σημάδια νεκρανάστασης. Αν ο Wade, κρατώντας αρκετά την μπάλα, τους βγάλει από τον ρυθμό τους, η σειρά δεν θα πάει σε πάνω από τέσσερα – πέντε παιχνίδια.

X-Factor

O Nikola Mirotic θα πρέπει να εμφανιστεί έτοιμος και με το δάχτυλο στην σκανδάλη αν το Chicago θέλει να έχει ελπίδες. Αν είναι εύστοχος από την περιφέρεια, οι Bulls μπορούν να ανοίξουν την άμυνα της Βοστόνης ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος για τις διεισδύσεις των υπολοίπων.

Πρόγραμμα

Game 1: Δευτέρα 17 Απριλίου, Bulls @ Celtics, TD Garden, Boston, 1:30 π.μ.

Game 2: Τετάρτη 19 Απριλίου, Bulls @ Celtics, TD Garden, Boston, 3:00 π.μ.

Game 3: Σάββατο 22 Απριλίου, Celtics @ Bulls, United Center, Chicago, 2:00 π.μ.

Game 4: Δευτέρα 24 Απριλίου, Celtics @ Bulls, United Center, Chicago, 1:30 π.μ.

Game 5 (αν χρειαστεί):

Game 6 (αν χρειαστεί):

Game 7 (αν χρειαστεί):

Τι θέλουμε να γίνει

Όσο και αν λατρεύουμε τον Dwyane Wade και το πάθος του, όσο και αν συμμεριζόμαστε τα βάσανα που έχει περάσει ο Jimmy Butler, θέλουμε να δούμε τους Celtics να συνεχίζουν την πορεία τους προς την επαναφορά στον θρόνο. Στην μονομαχία ανάμεσα στο αριστουργηματικά σχεδιασμένο project της Βοστόνης κόντρα στο οριακά “ό,τι κάτσει” στήσιμο των Bulls, θέλουμε να δούμε να ανταμείβεται η ευφυΐα και η λογική.

Τι θα γίνει

Οι Celtics θα περάσουν στα έξι παιχνίδια, χάνοντας ένα από τα δύο πρώτα, λόγω της παρουσίας – απουσίας του Isaiah Thomas.

The following two tabs change content below.

Dimitris Mantzoukas

Βασικά μου είπαν ότι αν φτιάξουμε site θα είναι το πρώτο βήμα για να γίνω διάσημος συγγραφέας και θα κερδίσω επιτέλους δόξα, λεφτά, γκόμενες και ναρκωτικά. Το έκανα. Ακόμα περιμένω. Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι μου είπαν ψέματα.

References
1 Αν και η φυγή Gibson μείωσε κάπως την αποτελεσματικότητά τους σε αυτόν τον τομέα.