Fantastic Beasts and Where to Find Them Vol. 8

Posted on Dec 18 2017 - 8:57pm by Dimitris Mantzoukas

Όπως κάθε Δευτέρα, ένα νέο match up ξεκινάει στις fantasy λίγκες μας, και ένα σωρό νέα ερωτήματα έρχονται για να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο σχετικά με το ποιους παίκτες πρέπει να στοχεύσουμε από τη λίστα των free agents, σε ποιους πρέπει να κουνήσουμε μαντήλι, ευχαριστώντας τους για τις υπηρεσίες τους, ποιους να ξεκινήσουμε, αλλά και ποιους να αφήσουμε να πάρουν δυνάμεις στον φαντασιακό μας πάγκο. Δυστυχώς, αυτά είναι ερωτήματα που μέσα σε όλη την τυχαιότητα και την απροβλεπτότητα που διαπνέει το παιχνίδι του fantasy, δεν επιδέχονται προγενέστερης σωστής απάντησης. Ευτυχώς, όμως, το Ball Hog έρχεται να προσπαθήσει να σπάσει αυτήν την τυχαιότητα, καταφεύγοντας σε επιστημονικές αναλύσεις, που στο τέλος θα αποδειχθούν λάθος, αλλά θα έχουμε περάσει καλά προσπαθώντας να καταλάβουμε το γιατί.

Υψηλές Πτήσεις

O Jonathon Simmons συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τις απουσίες στην περιφέρεια των Magic και έγραψε άλλη μια καταπληκτική βδομάδα, με 19,3 πόντους, έξι assists και πέντε rebounds. Όσο παίρνει χρόνο αποδίδει σαν pick πρώτων γύρων, αλλά είναι τέτοια η κεκτημένη ταχύτητα του, που ακόμα και όταν επιστρέψουν οι Gordon, Fournier, Ross, Isaac, όλοι, δύσκολα θα βγει εκτός ρυθμού.

Οι Lakers είχαν μόλις δύο παιχνίδια την εβδομάδα που μας πέρασε, οπότε για τον Lonzo Ball έφτανε απλά να μην κάνει ένα κακό παιχνίδι. Τελικά έκανε δύο καλά και γέμισε την στατιστική έχοντας 15 πόντους, 8,5 assists και οχτώ rebounds. Σιγά-σιγά δείχνει να βρίσκει τον δρόμο του και μπορούμε πλέον να τον εμπιστευόμαστε περισσότερο για τη συνέχεια.

Ο Gary Harris μπήκε άτσαλα στην εβδομάδα, αλλά κρατούσε το μεγάλο παιχνίδι κόντρα στους Celtics, με 36 πόντους και έξι assists και 16/25 σουτ. Απόντος του Jokic, υπάρχει πλέον ξεκάθαρο αφεντικό για το Denver.

Η καλύτερη βδομάδα της χρονιάς για τον Yogi Ferrell που τελείωσε με 15,3 πόντους, 6,3 rebounds και τρεις assists. Υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο αυτή η βδομάδα να σηματοδοτεί την επιστροφή του Yogi Ferrell στις καλές εμφανίσεις όπως μας τις είχε συνηθίσει πέρσι, αλλά προς το παρόν το αμφισβητούμε.

O Khris Middleton απολαμβάνει τον ερχομό του Bledsoe σαν πάλιουρας στον στρατό, που βλέπει να έρχονται νέοι και να κάνουν αυτοί τις αγγαρείες. Μπορεί να έπεσε μια θέση στην φαινομενική ιεραρχία της ομάδας, καθώς έγινε από δεύτερη η τρίτη επιλογή, αλλά του επέτρεψε να αγωνίζεται πιο ελεύθερα και έβγαλε τη βδομάδα με μέσους όρους 22,3 πόντων, πέντε rebounds, έξι assists, και δύο κλεψίματα, μαζί με δυο τριποντάκια. Το βασικό είναι πως δείχνει να σταθεροποιείται σε παρόμοια -ιδιαίτερα υψηλά- νούμερα.

19 rebounds o Αlex Len ενάντια στους Timberwolves και τραβάμε τα μαλλιά μας. Ο Karl Anthony Towns παλεύει για τα rebounds με την αγριάδα που χαρακτηρίζει συνταξιούχο στον Άγιο Κοσμά.

Ο Nikola Mirotic πρέπει να είναι πραγματικά απεγνωσμένος, και προκειμένου να φύγει από το Chicago μια ώρα αρχύτερα τους έχει οδηγήσει σε ένα σερί πέντε νικών, ο Μαυροβούνιος Ισπανός είναι ακόμη αήττητος φέτος, και βγάζει μέσους όρους αυτή την εβδομάδα 25 πόντων και εφτά rebounds, με σχεδόν 60% στα σουτ. Εδώ έχει κόψει τις αχρείαστες προσποιήσεις, που ήταν το σήμα κατατεθέν του. Δεν πρέπει να τον ταρακούνησε τόσο η γροθιά του Portis, ώστε να τον έβαλε στον σωστό δρόμο, όσο πρέπει να τον κινητοποιεί η προοπτική του να μετακομίσει κάπου αλλού μέχρι το trade deadline. Φερθείτε πιο έξυπνα από τους Bulls, κάτι το οποίο γενικά δεν είναι και ό,τι πιο δύσκολο για οποιοδήποτε άλλο franchise της λίγκας -αλλά για τους Bulls είναι συζητήσιμο-, και πουλήστε τον αμέσως.

Χαμηλές Πτήσεις

Ο Ryan Anderson ήταν απροσδόκητα κακός την εβδομάδα που μας πέρασε. Στα δύο από τα τέσσερα παιχνίδια της βδομάδας έμεινε στους πέντε πόντους, ενώ στο τελευταίο δεν κατάφερε καν να σκοράρει, σουτάροντας με 33,3% μόλις, ενώ έχασε και τις δύο βολές που επιχείρησε. Η επιστροφή του Paul θεωρητικά θα έπρεπε να τον βοηθήσει, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αποτυπώνεται μέσα στο παρκέ.

Δύο κακά παιχνίδια και από τον Jayson Tatum, που δεν μας είχε συνηθίσει σε τέτοια. Κόντρα σε Utah και Chicago είχε 1/6 και 1/7 αντίστοιχα. Πλησιάζοντας στο “rookie wall”, τέτοιες εμφανίσεις δεν θα πρέπει να μας φαίνονται περίεργες, αλλά ο rookie των Celtics με το μυαλωμένο παιχνίδι δεν είναι από τα φαβορί για να πέσει σε αυτόν.

Ένα καρέ από πόντους και assists και 14 rebounds. Αυτή ήταν όλη η προσφορά του Ρau Gasol στα 55 λεπτά που αγωνίστηκε αυτή την εβδομάδα. Ο Καταλανός center είναι τοτέμ του ΝΒΑ και εξακολουθεί να είναι από τους πιο ευφυείς παίκτες, αλλά ο χρόνος είναι αδυσώπητος και υπάρχουν αρκετά βράδια που μοιάζει και παίζει σαν το βαλσαμωμένο πτώμα του All Star εαυτού του.

Θυμάστε που στην αρχή της σεζόν υπήρχαν πολλοί “ντραφτολόγοι” που θεωρούσαν πως ο Marquese Chriss θα είναι η αποκάλυψη της σεζόν; Αν πέσατε θύμα των επιτήδειων και τον ντραφτάρατε στους 100 σας επιτρέπουμε να χειροδικήσετε απέναντί τους! Τέσσερις πόντοι και  τέσσερα rebounds είχε για μέσο όρο αυτήν την εβδομάδα, αλλά το σοκαριστικό είναι πως έχει κατορθώσει να παίζει πιο ανώριμα κι από πέρυσι που ήταν απλά ένας άβγαλτος rookie.

MVP της εβδομάδας

Ο LeBron James είναι ο καλύτερος παίκτης στο ΝΒΑ (στον κόσμο, στον ηλιακό σύστημα, στο σύμπαν…), και τουλάχιστον για τη βδομάδα που μας πέρασε, τα νούμερα το αποδεικνύουν. 24,8 πόντοι, 10,6 rebounds, 13,5 assists, 1,3 κλεψίματα με 52,2 % ευστοχία. Παίζοντας τέσσερα παιχνίδια το επταήμερο, έδωσε πολλές νίκες στο fantasy, όπως και στην πραγματικότητα.

Σαν ψέμα

Η προσωπική μου σχέση με τον Mario Hezonja έχει περάσει από χίλια κύματα. Τον είχα κυνηγήσει στο πρώτο του ντραφτ, τον έπαιρνα και τα επόμενα χρόνια, αλλά ποτέ ως τώρα δεν έδειξε ότι έχει μέλλον στο ΝΒΑ. Κι όμως, την εβδομάδα που μας πέρασε ο Κροάτης από το πουθενά έπαιξε σαν top-5 pick. Kόντρα στους Clippers είχε 17/9/4/1/3, και δύο παιχνίδια μετά, κόντρα στο Detroit, ακολούθησε η τρίποντη ραψωδία. Οχτώ τρίποντα, 10/18 σουτ, 28 πόντοι. Αρκούν αυτά για να ξανακαψουρευτούμε τον Hezonja; “ΝΑΙ, ΝΑΙ, ΝΑΙ, ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑΙ!”. Για να κρατήσετε την ψυχική σας ηρεμία ωστόσο, θα πρότεινα να μην επενδύσετε ακόμα συναισθηματικά ή φαντασιακά μέχρι να δείτε κάτι περισσότερο από αυτόν.

Η γωνιά του Embiid

O Steven Adams αποκόμισε μια διάσειση που δεν θα του επιτρέψει -σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα- να παίξει τη Δευτέρα το βράδυ. Ξέρετε πως είναι τα πράγματα με τις διασείσεις, το πρωτόκολλο είναι πολύ αυστηρό και αν δεν περάσει τις εξετάσεις δεν θα τον αφήσουν, αν δεν είναι απόλυτα σίγουροι ότι είναι καλά, οπότε περιμένουμε και βλέπουμε.

Πάρτε την από πάνω παράγραφο, αλλάξτε το όνομα σε Derrick Favors, και ισχύουν τα ακριβώς ίδια.

Πρόβλημα στον αστράγαλο για τον Trevor Booker, που θα χάσει τουλάχιστον τα πρώτα δύο παιχνίδια της εβδομάδας.

Ο Serge Ibaka έχασε το παιχνίδι της Κυριακής και παραμένει αμφίβολος για το παιχνίδι της Τετάρτης. Δεν φαίνεται να έχει κάτι σοβαρό πάντως, οπότε μάλλον δεν αξίζει να ρισκάρουμε με κάποια επιλογή τύπου Paskal Siakam.

Ο Αvery Bradley δεν είναι σίγουρος για το παιχνίδι του Detroit κόντρα στους Mavericks. Με δεδομένο ότι οι Pistons έχουν μόνο δύο παιχνίδια αυτή την εβδομάδα, καλό θα ήταν να παραμείνει στους πάγκους.

Ο Hassan Whiteside θα χάσει σίγουρα τα πρώτα δύο παιχνίδια της εβδομάδας για το Miami, οπότε είναι αρκετά ασφαλές να ξεκινήσετε τους Kelly Olynyk και Bam Adebayo.

Επέστρεψε ο Nikola Jokic επιτέλους. Αυτόματα πτώση στην αξία των Trey Lyles και Kenneth Faried, οι οποίοι ωστόσο δεν πρέπει να διωχθούν από τις βαθιές λίγκες, καθώς, ειδικά ο πρώτος, έχει δείξει για πρώτη φορά στην καριέρα του σημάδια ζωής.

Τhinking ahead

Μία σειρά παικτών κάνουν αυτό το διάστημα την εμφάνιση τους στον φαντασιακό κόσμο, και εναπόκειται στην εκτίμηση μας αν θα τρέξουμε να τους προλάβουμε, ή θα περιμένουμε να δούμε αν θα έχουν κάποιο αντίκτυπο, ρισκάροντας να τους χάσουμε από άλλους, πιο διψασμένους, managers.

O Nik Stauskas ήδη συστήθηκε στο κοινό για τη φετινή φαντασιακή χρονιά με ένα δυνατό “μπαμ”, πετυχαίνοντας 22 πόντους στο ντεμπούτο του με το Brooklyn. Ο Stauskas περίσσευε στην γεμάτη περιφέρεια των Sixers, η απόδοσή του, όμως, την περσινή χρονιά μας είχε αφήσει μία απορία σχετικά με το κατά πόσο ο τόσο έντονος παραγκωνισμός του ήταν δικαιολογημένος ή όχι. Δηλαδή, εντάξει, το να μην παίζει ούτε κάνα σκόρπιο δεκάλεπτο ίσως ήταν υπερβολή. Η περιφέρεια του Brooklyn -προς το παρόν τουλάχιστον- είναι σχετικά ανοιχτή, με random καλές εμφανίσεις από όλους όσους την απαρτίζουν, ωστόσο είναι φανερό ότι περιμένουν όλοι την επιστροφή του πρώτου βιολιού της ομάδας, του D’Angelo Russell, από τον τραυματισμό. Με την επιστροφή του Russell οι ευκαιρίες για τον Stauskas θα μειωθούν αρκετά, αφού θα έχει, πέρα από αυτόν, να αντιμετωπίσει και τους αντικαταστάτες του στο σκοράρισμα, το συνονθύλευμα δηλαδή των Crabbe, LeVert, Harris, Whitehead. Δεν θα το ρίσκαρα. Πρόκειται πάντως για έναν από τους παρεξηγημένους παίκτες του ΝΒΑ, και πραγματικά θα ήθελα να τον δω να πετυχαίνει.

Περίμενα που θα καταλήξει ο Sean Kilpatrick με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, και η επιλογή των Bucks να τον τσιμπήσουν ήταν η τοπ προτίμηση μου, οπότε χάρηκα ιδιαίτερα που τον είχα ήδη επιλέξει. Όταν όμως είδα ότι το συμβόλαιο του ήταν two way, το ξανασκέφτηκα. Το Milwaukee έχει τεράστιο πρόβλημα στο σκοράρισμα από τον πάγκο, καθώς κάθε φορά που έρχεται η ώρα να μπει το second unit η ομάδα κολλάει. Ο Kilpatrick είναι παίκτης που μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα, αλλά, για ποιον λόγο του δώσαν απλά ένα two-way; Δεν είμαστε στη μέση της χρονιάς και ο Kilpatrick είναι αρκετά μεγάλος για να χρειάζεται δοκιμή. Υποθέτω ότι χρειάζεται να δώσει βοήθεια μέχρι να έρθει η ώρα να επιστρέψει ο Jabari, αλλά και πάλι λογική δεν βρίσκω. Τον προτιμώ από τον Stauskas πάντως.

Τον Isaiah Canaan λογικά ήδη τον χάσατε, αλλά μικρό το κακό. Στο Phoenix παίζει, δεν έχει σημασία.

Mε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουμε τη μάχη που σηματοδοτεί η επιστροφή του Delon Wright στα παρκέ. Αυτός και ο Fred VanVleet θα μονομαχήσουν για τη θέση του αναπληρωματικού point guard, παίρνοντας, πάντως, και οι δύο λεπτά σε σχήματα με δύο guards. Η μάχη ωστόσο γίνεται για τον ρόλο του βασικού αναπληρωματικού point guard, και αν και είχαμε πει πιο παλιά ότι θεωρούμε φαβορί τον Delon Wright, η συνέπεια που έχει δείξει ο VanVleet κάνει τον μεταξύ τους αγώνα ντέρμπι. Εξακολουθούμε να δίνουμε ένα προβάδισμα στον Wright πάντως, και μένει να δούμε.

H επιστροφή του Milos δίνει στην πολύπαθη (και ακατανόητα ακόμα…) ομάδα της “Πόλης των Aγγέλων” το βασικό της point guard, αλλά αν τυχόν το κορμί του Σέρβου καβλάντη τον προδώσει ξανά, τότε ο Jawun Evans θα μπορέσει να συνεχίσει να ξύνει τις πληγές στους οπαδούς των Clippers, αν υπάρχουν τέτοιοι, θυμίζοντάς τους έναν “mini CP3”.

The following two tabs change content below.

Dimitris Mantzoukas

Βασικά μου είπαν ότι αν φτιάξουμε site θα είναι το πρώτο βήμα για να γίνω διάσημος συγγραφέας και θα κερδίσω επιτέλους δόξα, λεφτά, γκόμενες και ναρκωτικά. Το έκανα. Ακόμα περιμένω. Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι μου είπαν ψέματα.