MoneyBall: H Νομιμοποίηση του Στοιχηματισμού και το Μέλλον του Salary Cap

Posted on May 14 2018 - 11:02pm by Nicolas Radicopoulos
Πολλές φορές, ιδίως μέσα από την στήλη MoneyBall του Ball Hog, έχουμε προσπαθήσει να τονίσουμε πως το παρκέ είναι το τελευταίο μέρος στο οποίο διαμορφώνεται το αποτέλεσμα ενός αγώνα, με την CBA, τα οικονομικά της λίγκας γενικότερα, και το -αυστηρό, κάθε άλλο παρά ελεύθερης αγοράς- πλαίσιο που διέπει κανονιστικά το ΝΒΑ, να αποτελούν το αρχικό πεδίο αντιπαράθεσης των GMs της λίγκας, για την καλύτερη δυνατή, χρονική και οικονομική, τοποθέτηση της ομάδας τους ως προς το recruiting των stars που θα τους οδηγήσουν στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος.

Προς τι όλη αυτή η εισαγωγή θα αναρωτηθείτε και εύλογα.

Με απόφαση του Supreme Court των H.Π.Α. με ψήφους 7-2, νομιμοποιήθηκε ο στοιχηματισμός στα sports στη χώρα.

Υπέρ της συγκεκριμένης απόφασης είχε τεθεί από καιρό ο Commissioner της Λίγκας, Adam Silver, υποστηρίζοντας πως μια τέτοια απόφαση θα ανέβαζε κατά πολύ το engagement του κοινού στους αγώνες, τόσο κατά τη διάρκεια αυτών, όσο και κατά το σύνολο της regular season. Επιπρόσθετα, είχε σημειώσει πως η Λίγκα του ΝΒΑ είναι από καιρό έτοιμη να προβεί σε όλες τις απαραίτητες επενδύσεις ώστε να εκμεταλλευτεί πλήρως τις νέες τεχνολογίες και να αποτελεί κάθε αγώνας ΝΒΑ μία διαρκή διαδραστική εμπειρία για τον φίλαθλο.

Η στάση μας σαν Ball Hog απέναντι στον στοιχηματισμό είναι ξεκάθαρη από την πρώτη μας μέρα και είναι η ίδια μέχρι σήμερα: είμαστε κάθετα αντίθετοι, θεωρώντας πως ο τζόγος στρεβλώνει την αντίληψη και την απόλαυση του αθλητισμού. Για αυτό και ποτέ δεν είδατε προτάσεις για στοίχημα ή διαφημίσεις στοιχηματικών εταιρειών μέσα από τη σελίδα μας, παρά τις σχετικές προτάσεις που κατά καιρούς μας έγιναν.

Το παρόν κείμενο αποσκοπεί αποκλειστικά στο να σας προϊδεάσει για τα μελλούμενα. Η νομιμοποίηση του στοιχηματισμού θα επιφέρει νομοτελειακά αύξηση των εσόδων της Λίγκας και συνεπακολούθως αύξηση του salary cap.

Με τον Adam Silver να έχει ζητήσει από τον Ιανουάριο 2018 το 1% επί κάθε στοιχήματος που θα παίζεται και θα αφορά το ΝΒΑ, οι πρώτες προβλέψεις μιλάνε για ένα πρόσθετο έσοδο για τη λίγκα ύψους περίπου $700 εκατ. τον χρόνο.

Με την τρέχουσα CBA, κάθε ποσό μοιράζεται με ποσοστό 50% μεταξύ ιδιοκτητών και παιχτών. Αυτό συνεπάγεται πως οι παίχτες θα έχουν λαμβάνειν επιπλέον περίπου $350 εκατ. από τη σεζόν 2018-19. Αυτό μοιρασμένο στις 30 ομάδες ισοδυναμεί με $11,5 εκατ. περίπου αύξηση στο salary αποκλειστικά από αυτόν τον λόγο.

Αν συνυπολογίσουμε την συνολικότερη βελτίωση της λίγκας σε κάθε δείκτη (οικονομικών εσόδων, αποτίμησης ομάδων, τηλεθέασης) τα τελευταία χρόνια, δεν αποκλείεται η αύξηση στο salary να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και, συνυπολογίζοντας τις επενδύσεις που ο Silver έχει ήδη προαναγγείλει για να ενσωματώσει στη Λίγκα τον στοιχηματισμό, τα έσοδα και το salary να πλησιάσουν πολύ μεγαλύτερα νούμερα.

Mε το cap spike της off season του 2016 να είναι ακόμα νωπό, ως προς τη λάθος διαχείρισή του, τόσο από την πλευρά των παιχτών (που δεν δέχτηκαν να ομαλοποιηθεί η αύξηση σε περισσότερες της μίας off season), όσο και από την πλευρά των ιδιοκτητών (τα συμβόλαια που έδωσαν εκείνο το καλοκαίρι είναι βαρίδια για τις ομάδες τους ακόμα και σήμερα, όπως για παράδειγμα εκείνα των Mozgov, Deng και Mahimni), θα έχει ενδιαφέρον πως θα επιλέξουν οι δύο πλευρές, των ιδιοκτητών και της ένωσης παιχτών, να διαχειριστούν το θέμα αυτή τη φορά.

Κλείνοντας με μια μικρή προβοκάτσια, θα ήθελα να σημειώσω πως οι μεγάλοι ευνοημένοι του cap spike του 2016 ήταν οι Warriors που -για τους πιστεύοντες στην τύχη “τους έκατσε”, για τους πιστεύοντες πως σε αυτό το επίπεδο δεν υπάρχει τύχη, αλλά εξαιρετικός προγραμματισμός “ήταν έτοιμοι και προετοιμασμένοι για αυτό”- κατάφεραν, μέσω της απότομης και “μια και έξω” αύξησης του cap, να υπογράψουν τον Durant. Με τη συζήτηση να έχει ξεκινήσει από της off season του 2017 και την υπογραφή της τεράστιας επέκτασης του συμβολαίου του Curry (5 χρόνια / $201 εκατ.), αλλά και εκείνες των Iguodala (3 χρόνια / $48 εκατ.) και Livingston (3 χρόνια / $23,7 εκατ.), συν την ετήσια ανανέωση του Durant για κοντά $35 εκατ., το ερώτημα που είχε δημιουργηθεί ήταν πόσο φόρο θα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για να μην χρειαστεί να διώξουν έναν εκ των Klay Thompson ή Draymond Green. Με τις συζητήσεις για τις ανανεώσεις και των δύο να μπορούν να ξεκινήσουν από την off season του 2018, έναν χρόνο πριν το επόμενο αναμενόμενο cap spike, μαντέψτε ποιοι μπορεί να μην χρειαστεί να πληρώσουν φόρο τελικά.

Η τελευταία παράγραφος ελπίζω να κάνει σαφές αυτό που η εισαγωγική θέλησε να υπερθεματίσει: το πως διαμορφώνεται το αποτέλεσμα ενός αγώνα ΝΒΑ, επηρεάζεται από τους παίχτες που θα κατέβουν στο παρκέ, μόνο στο τελευταίο στάδιο της οργάνωσης ενός franchise NBA. H “μεγάλη μπάλα” πρέπει να έχει παιχτεί αρκετά νωρίτερα από τον εκάστοτε GM.

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.