Moneyball: Η Επισημοποίηση της Έναρξης της Στοιχηματικής Εποχής του ΝΒΑ

Posted on Aug 1 2018 - 9:25am by Nicolas Radicopoulos
Όπως συνεπώς μέσα από την στήλη MoneyBall του Ball Hog, κάνουμε σε κάθε σημαντική αλλαγή του πλαισίου που επηρεάζει το τι στα παρκέ του ΝΒΑ λαμβάνει χώρα, έτσι και με το παρόν άρθρο, παρουσιάζουμε την επίσημη είσοδο του ΝΒΑ στη νέα, στοιχηματική εποχή του, όπως αυτή, με κάθε επισημότητα, παρουσιάστηκε από τον Κομισάριο της Λίγκας, Adam Silver. 

 

Στα μέσα Μαΐου 2018 με απόφαση του Supreme Court των H.Π.Α. με ψήφους 7-2, νομιμοποιήθηκε ο στοιχηματισμός στα sports των Η.Π.Α., όταν και με σχετικό άρθρο της στήλης είχαμε προσπαθήσει να σας προϊδεάσουμε για τις εξελίξεις στο ΝΒΑ που η απόφαση αυτή θα επέφερε.

Μόλις δύο και κάτι μήνες μετά, το ΝΒΑ, έτοιμο από καιρό, ανακοίνωσε την τελευταία ημέρα του Ιούλη 2018, μέσω συνέντευξης τύπου του Commissioner Adam Silver στην Νέα Υόρκη, την έναρξη συνεργασίας με τον όμιλο MGM Resorts.

Η MGM Resorts αποτελεί έναν όμιλο που ειδικεύεται στον συνδυασμό υπηρεσιών τουρισμού και καζίνο, διαθέτοντας μία σειρά από εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ και στην Κίνα.

Η χρονική διάρκεια της συμφωνίας είναι για τρία χρόνια, ενώ το ύψος αυτής, αν και δεν ανακοινώθηκε επίσημα, θεωρείται πως θα ανέλθει στα $25 εκατ., και αυτή θα αφορά σε μη αποκλειστική χρήση των δεδομένων και των σημάτων του NBA και του WNBA στις εγκαταστάσεις των MGM Resorts, αλλά και σε online betting.

Το πόσο έτοιμες δε ήταν οι δύο πλευρές φάνηκε από τις δηλώσεις του Jim Murren, CEO της MGM Resorts International, όπου είπε πως στην Borgata, στις εγκαταστάσεις της MGM στο New Jersey, θα λανσάρει τις υπηρεσίες mobile sports betting product από το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας κιόλας!

Ωστόσο, αν κάπου πρέπει να δωθεί ιδιαίτερη έμφαση είναι στο “μη αποκλειστικό” της συνεργασίας. Ακριβώς αυτός ο όρος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για πρόσθετες συνεργασίες, είτε σε επίπεδο Λίγκας, είτε σε επίπεδο ομάδων, συνεπώς και σε πρόσθετα έσοδα.

Άλλωστε, είναι σημαντικό πως η Λίγκα έχει περιορίσει τις απαιτήσεις της από τον online στοιχηματισμό σε αγώνες NBA και WNBA και από το αρχικά αιτούμενο 1% επί κάθε στοιχήματος, πλέον οι απαιτήσεις της περιορίστηκαν στο 0,25%.

Κι αν τα $25 εκατ. είναι μόλις $8,33 εκατ. ετησίως, αποτελεί μία μικρή αύξηση του συνολικού BRI, και η αύξηση στο salary cap του 2019 δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις $300 χιλ. για κάθε ομάδα (σε προβλεπόμενο cap $109 εκατ.), αν είναι μόλις η πρώτη συμφωνία από όσες ακολουθήσουν, τότε το cap αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά. Σίγουρα όχι στα επίπεδα του salary spike του 2016 (αύξηση $24,13 εκατ. ή 35% σε μία off season), αρκεί να θυμίσουμε πως οι προβλέψεις της Λίγκας είναι για πρόσθετα έσοδα συνολικού ύψους κοντά στα $700 εκατ., ήτοι επιρροή στο cap $10 εκατ. με $12 εκατ. για κάθε ομάδα1)Ποσό που είχε γραφτεί και από την στήλη Moneyball του Ball Hog, αλλά και ήταν η πρόβλεψη των Simmons και Lowe στα κοινά τους pods του Ιούνη..

Τέλος, κρίσιμο στοιχείο της χτεσινής συμφωνίας είναι τα ανταλλασσόμενα δεδομένα και η προστασία αυτών. Με την αξία των δεδομένων, τόσο ως προς την παρεχόμενη πληροφορία, όσο και ως προς την χρηματική αξία αυτών, να αυξάνεται διαρκώς, η συμφωνία προβλέπει την αμφίδρομη ανταλλαγή δεδομένων. Από τη μία, η MGM θα παρέχει στο NBA όλα τα δεδομένα στοιχηματισμού στα παιχνίδια της Λίγκας, για τη δυνατότητα εξέτασης οποιουδήποτε “περίεργου” στοιχήματος ή pattern στοιχηματισμού, και, από την άλλη, η Λίγκα θα παρέχει στην MGM το σύνολο των δικών της δεδομένων για το NBA και το WNBA, ώστε να μπορούν οι αναλυτές της εταιρείας να προσδιορίζουν με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια τις αποδόσεις. H διασφάλιση του όλου προϊόντος “NBA” είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της νέας εποχής που ανοίγεται με τη νομιμοποίηση του στοιχηματισμού, οπότε η προστασία και ο έλεγχος κάθε είδους δεδομένου, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Κλείνοντας, η εξέλιξη του παιχνιδιού, σε όρια πολύ πέρα από “ένα απλό παιχνίδι”, ιδίως σε επίπεδα εσόδων και τεχνολογικής αναβάθμισης, φαίνεται πως είναι πολύ ψηλά στην αντζέντα του Silver και συνεπής με την συγκεκριμένη αντζέντα ήταν και η άμεση ένταξη της Λίγκας στο νέο, απελευθερωμένο, στοιχηματικό τοπίο των Η.Π.Α.

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Ποσό που είχε γραφτεί και από την στήλη Moneyball του Ball Hog, αλλά και ήταν η πρόβλεψη των Simmons και Lowe στα κοινά τους pods του Ιούνη.