Minnesota Timberwolves: Πως Να τα Κάνεις Όλα Λάθος

Posted on Sep 26 2018 - 9:00pm by Nicolas Radicopoulos

Ενώ κάποιοι στο Ball Hog “έπιναν τσίπουρα” και κάποιοι “έφτιαχναν γουρουνάκια στην άμμο”, κάποιος άλλος έγραφε, έσβηνε, και ξανάγραφε το preview των Timberwolves. Η αγανάκτησή του έφτασε σε τέτοιο σημείο με όσα διάβαζε, άκουγε και μάθαινε για τις κινήσεις των πρωταγωνιστών του οργανισμού που αποφασίσαμε να τον αφήσουμε να τα γράψει σε ξεχωριστό κείμενο, λίγο πριν την έκδοση του κανονικού τους Ball Hog’s Preview.

Συνεπώς: κυρίες, κύριοι, μικρά παιδιά: το Τσίρκο έφτασε στην Πόλη, Minnesota Timberwolves Edition. Please, enjoy!

Τρίτη σεζόν του καλύτερου προπονητή που ήταν διαθέσιμος στην offseason του 2016 (Thibodeau), τρία (συνεχόμενα) #1 draft picks από το 2013 (Bennett, Wiggins, Towns), εκ των οποίων ο ένας ήδη παίχτης-“μονόκερος” (Towns), επιπλέον ένας All Star και All NBA παίχτης που ήρθε με σχετικά φτηνά ανταλλάγματα (Butler), αλλά και άπλετος χώρος στο salary cap για την υπογραφή ενός ακόμα αστέρα (off season 2017). Αυτά είναι τα υλικά που κάθε rebuilding team παρακαλά να αποκτήσει, όχι απλά για να αναγεννηθεί, αλλά για να κυριαρχήσει.

Ωστόσο, οι Wolves, μετά την πρώτη τους παρουσία σε post season από το μακρινό 2004, βρίσκονται σε σημείο διάλυσης της τρέχουσας προσπάθειας και ενός -εκ νέου- restart.

Ήταν 19 του Σεπτέμβρη 2018 όταν ο Butler δεν πήγε στη Minnesota για να συναντήσει τον Coach/GM Thibodeau, αλλά, αντίθετα, ο Coach/GM Thibodeau πήγε στο Los Angeles να συναντήσει τον Butler. Κακό σημάδι από μόνο του. Αποτέλεσμα της συνάντησης; Aκόμα χειρότερο. Ο παίχτης, όχι μόνο δεν έχει σκοπό να ανενεώσει με τους Wolves το καλοκαίρι του 2019, όταν και λήγει το συμβόλαιό του, αλλά δεν θέλει να ξαναπαίξει για τους Wolves γενικότερα. Θέλει να αποχωρήσει μέσω trade άμεσα, ζητώντας, μάλιστα δε, και συγκεκριμένες ομάδες, Σεπτέμβρη μήνα: Nets, Knicks, Clippers1)Aν και εσχάτως προβάδισμα στις προτιμήσεις του δείχνουν να παίρνουν οι Heat..

“Boom”!

Και δεν πρόλαβε καν να κατακάτσει η σκόνη από το αρχικό “boom” και όλα τα άπλυτα βγήκαν ξεδιάντροπα στη φόρα.

Συγκεκριμένα, οι φημολογούμενες κακές σχέσεις μεταξύ του Butler και των νεαρών παιχτών της ομάδας επιβεβαιώθηκαν2)H παραφημολογία λέει πως ο Butler “πήγε” με την πρώην κοπέλα του Towns, πριν αυτή να γίνει “πρώην”, αλλά δεν μας αφορούν τέτοιου είδους φήμες εδώ πέρα., με τους τελευταίους μόνο να μην βγαίνουν δημόσια να χειροκροτήσουν!

Ήταν δε τέτοια η χαρά και του ίδιου του Towns, που δεν πέρασαν τρεις μέρες από την έναρξη των παραστάσεων του τσίρκου στη Minnesota που ανανέωσε με την ομάδα:

Αυτός που φαίνεται, βέβαια, να έχει χάσει εντελώς κάθε επαφή με την πραγματικότητα δεν είναι άλλος από τον Coach/GM, Tom Thibodeau, που ατάραχος και σαν να μην συμβαίνει τίποτα, ήθελε να συνεχίσει κανονικά τη χρονιά με τον Butler, μπας και καταφέρει μία ακόμα παρουσία στην post season και σώσει τη θέση του. Θέση, αυτή του προπονητή, που μπορούμε να ακούσουμε επιχειρήματα αναφορικά με το γιατί δεν θα έπρεπε να την έχει ήδη χάσει. Ωστόσο, αυτό που δεν μπορούμε με τίποτα να καταλάβουμε είναι πως ακόμα διατηρεί τη θέση του Προέδρου των Basketball Operations, όταν κατ’ εξακολούθηση και τόσο συστηματικά τα έχει κάνει ρόιδο. Δύο ρόλοι εντελώς αντιπαραθετικοί μεταξύ τους, με τον προπονητή να οφείλει να βλέπει κοντόφθαλμα την επόμενη σεζόν, το κάθε επόμενο παιχνίδι, ενώ τον GM οφείλει να είναι υπεύθυνος για τη μεγάλη εικόνα και το μέλλον του οργανισμού σε βάθος χρόνων.

Ευτυχώς, έστω την ύστατη ώρα, για το franchise, ο owner της ομάδας, Glen Taylor, κατάλαβε πως δεν υπάρχει καμία λογική να πορευτούν μία ολόκληρη σεζόν με δυσλειτουργικά αποδυτήρια, με τον Towns, το πολυτιμότερο asset του οργανισμού, να μην ανανεώνει ώσπου να φύγει ο Butler, και τον Butler να κινδυνεύει να χαθεί χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα. Κι όλα αυτά απλά και μόνο για τη διεκδίκηση μιας θέσης στην post season, και έναν εύκολο αποκλεισμό στον πρώτο γύρο και πάλι….

O Butler πήρε άδεια να μην παραβρεθεί στην έναρξη της preseason της ομάδας (και θα πληρώσει πρόστιμο $25.000 στο NBA για την απουσία του από τη media day) και όλοι πλέον αναμένουν τα ανταλλάγματα που θα ληφθούν από τη βέβαιη αποχώρησή του, με την ομάδα να επιδιώκει να διώξει και τα κοντά $30 εκατ. του υπολοίπου του συμβολαίου του Dieng μαζί του, ενός ακόμα αποκρουστικού συμβολαίου/επιλογής του GM Thibs. Ενδιαφέρον, για να διευκολύνουν οικονομικά το όποιο ενδεχόμενο trade, αρκεί να λάβουν κάποιο μελλοντικό pick ή νεαρό παίχτη ως αντάλλαγμα, δήλωσαν άμεσα -ποιος άλλος;!- οι Kings, o μοναδικός πιο δυσλειτουργικός οργανισμός από τους Wolves τη δεδομένη χρονική περίοδο. Τίποτε δεν είναι τυχαίο στο NBA…

Ωστόσο, κρίνοντας τα συγκεκριμένα γεγονότα δεν μπορούμε να μην πούμε πως είναι όλα, μα όλα, λάθος.

Αρχικά είναι λάθος ο Butler, που επιλέγει να ζητήσει trade μία βδομάδα πριν την έναρξη της preseason, πυροβολώντας με αυτή του την πράξη προς τρεις κατευθύνσεις: την τρέχουσα ομάδα του, που πες δεν τον νοιάζει, την όποια μελλοντική ομάδα του, η οποία έχει κάνει εδώ και μήνες τον αγωνιστικό σχεδιασμό της και οι παίχτες και το προπονητικό team δουλεύουν πάνω από ενάμιση μήνα τώρα στο τι θα παρουσιάσουν την ερχόμενη αγωνιστική σεζόν και τώρα ξαφνικά θα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή, τόσο από άποψη roster, και ως προς τους παίχτες που θα φύγουν, αλλά και ως προς τον καινούριο σχεδιασμό του αγωνιστικού πλάνου, με κέντρο πια τον ίδιον τον Βutler, χάνοντας, όμως, έτσι πολύτιμο χρόνο σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Τέλος, πυροβολάει την ίδια του την αγωνιστική και συνολική αξία. Μετά τους Bulls, όπου είχε έρθει σε ρήξη τη μία σεζόν με τον Rose και την επόμενη με τους νεαρούς της ομάδας, το ίδιο κάνει και στη Minnesota, γράφοντας τρεις σερί σεζόν πυρπόλησης των αποδυτηρίων. Σε αυτό προστίθενται τόσο τα thibod-ians χιλιόμετρα που έχει γράψει ως τα 28 του, με αποτέλεσμα η αγωνιστική του παρουσία να περιορίζεται σε 59-76-67-65-67 παιχνίδια τις τελευταίες πέντε σεζόν, όσο και η χρονική στιγμή που επιλέγει να ζητήσει trade, απαιτώντας στην ουσία όποια ομάδα τον πάρει να δεσμεύσει πάνω από $150 εκατ. για τα επόμενα πέντε χρόνια, ως τα 34 του δηλαδή, σε αυτόν. Με αυτά τα χαρακτηριστικά καταφέρνει να μετατρέπει τον εαυτό του από All Star και All NBA player, παίχτη που έβαλε μόνος του ουσιαστικά τους Wolves στα Playoffs μετά από 14 χρόνια3)Οι Wolves στα 23 παιχνίδια που έχασε πέρσι είχαν 10-13 προς επίρρωση της προηγούμενης πρότασης. σε έναν ευερέθιστο και ασταθή χαρακτήρα, με σημαντικά θέματα υγείας, περιορίζοντας τις ενδιαφερόμενες ομάδες αποκλειστικά σε όσες δεν υπέγραψαν σωρεία παιχτών στην free agency4)Παίχτες που υπέγραψαν στην free agency είναι “εκτός αγοράς” ως τις 15 Δεκεμβρίου., αλλά και στις απελπισμένες. Well done Jimmy! No, really, well done…

Προφανείς και τεράστιες είναι οι ευθύνες του Thibodeau. Και εδώ δεν θα αναφερθούμε χιουμοριστικά σε εμμονές με το παρελθόν, αλλά με τρέχοντα λάθη. Ρόλος κάθε GM είναι να εξετάζει και να αποτιμά την μακροπρόθεσμη εικόνα του οργανισμού. Αν ο παίχτης-πολύτιμο asset Butler δεν ήταν ευχαριστημένος και δεν σκόπευε να υπογράψει ξανά με την ομάδα, ο GM θα έπρεπε να το έχει διερευνήσει από τον Ιούνη και να κινηθεί ανάλογα τον Ιούλη για να εξασφαλίσει τα μέγιστα ανταλλάγματα για την ομάδα του. Ο GM Thibs, είτε δεν είχε ιδέα για τις σχετικές προθέσεις του Butler, είτε τις υποτίμησε, σμπαραλιάζοντας τις βέλτιστες παρούσες και μελλοντικές επιλογές του franchise. Επηρεασμένος δε από τον coach Thibodeau, ενώ το παγόβουνο-trade request είχε ήδη χτυπήσει το καράβι, εκείνος αμέριμνος τραγούδαγε “δεν θα πας πουθενά5)Που μας καταντήσατε ρε Wolves;!:”, προσδοκώντας σε μια όλη κι όλη παρουσία στην post season του 2019, και αγνοώντας ότι έτσι θα έχανε ένα asset για τίποτα απολύτως και θα πορευόταν με εντελώς δυσλειτουργικά αποτελέσματα.

Kαι όλα αυτά χωρίς να μπούμε σε ανάλυση για τον εντελώς παράλογο και λάθος προγραμματισμό της τελευταίας διετίας. Συγκεκριμένα, όταν οι Celtics έχουν με τρομακτική ακρίβεια και μελέτη οργανώσει οικονομικά το παρόν και το μέλλον τους, δίνοντας max σε Ηorford το 2016, σε Ηayward το 2017, μικρό και ανταλλάξιμο συμβόλαιο στον Smart το 2018, ώστε να μπορούν να δώσουν max στον Κyrie το 2019, να πληρώσουν καλά τον Brown το 2020, όταν και θα λήγει το max του Horford, και να δώσουν max στον Tatum το 2021, χωρίς να χρειαστεί να υπερβούν υπερβολικά το cap και να πληρώσουν δυσθεώρητους φόρους, οι Wolves και ο President of Basketball Operations τους, στις off seasons που βρέθηκαν με λεφτά στο χέρι έδωσαν συμβόλαια σε Dieng (τέσσερα χρόνια/$62,8 εκατ.), Teague (τρία χρόνια/$57 εκατ.), Taj Gibson (δύο χρόνια/$28 εκατ.), συμβόλαια που στερήσαν χώρο στο cap για έναν All Star free agent, ενώ έδωσε max συμβόλαιο στον Wiggins, για πέντε χρόνια και $147,8 εκατ., χωρίς ο τελευταίος να έχει δείξει τίποτα απολύτως που να δικαιολογεί αυτά τα χρήματα, αλλά και χωρίς να υπολογίζει πως με όλα αυτά τα σπαταλημένα χρήματα ο οργανισμός θα αδυνατούσε έτσι κι αλλιώς να ανανεώσει τόσο τον Butler, όσο -και κυρίως- τον Towns! Τόσο αστεία οργάνωση και τόσο αστείος προγραμματισμός είναι αυτοκτονικά σε οποιοδήποτε ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον, πόσο δε σε μία σκακιέρα πεπερασμένων κινήσεων, τεράστιας ευαισθησίας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, όπως είναι το NBA, σε αγωνιστικό, αλλά και οικονομικοδιοικητικό επίπεδο.

Τέλος, είναι λάθος ο ιδιοκτήτης της ομάδας, ο Glen Taylor, ο οποίος διατηρεί ακόμα τον Thibodeau και στους δύο ρόλους του. Θα έπρεπε να τον έχει ήδη απομακρύνει, ειδικά αφού εξασφαλίστηκε η ανανέωση του Towns (κάτι, που αν δεν συνέβαινε, θα μιλάγαμε για ολική καταστροφή του οργανισμού), για να προχωρήσει η ομάδα σε ένα ολικό restart, γύρω από το δίπολο Towns-Wiggins (ή ό,τι ανταλλάγματα και ο δεύτερος μπορεί να φέρει), με πλάνο έναν προπονητή που θα μπορέσει να εξελίξει αγωνιστικά τους νεαρούς του roster, και ένα GM που θα φέρει παίχτες του ίδιου χρονικού ορίζοντα με αυτούς. Ενδεχομένως, όμως, ο 78χρονος Taylor είναι ακριβώς της ίδιας λογικής με τον Thibodeau, δηλαδή “win now”, και να επιδιώκει και εκείνος μία ακόμα είσοδο στην post season, μιας και ηλικιακά -είναι λογικό ως έναν βαθμό άλλωστε- δυσκολεύεται να δει το “μακροπρόθεσμο”. Γεγονός, όμως, καταστροφικό για τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του οργανισμού long term. Και επειδή στο NBA τίποτα δεν είναι τυχαίο, προς το πρόσωπο του Taylor θα πρέπει να αναζητηθεί και η ευθύνη γιατί η ομάδα έκανε 14 χρόνια να δει αγώνα Playoffs και γιατί θα κάνει ενδεχομένως μερικά ακόμα ωσότου να ξαναδεί τέτοιο. Δικές του ήταν οι επιλογές των -απαράδεκτα κακών- GMs David Kahn και Τhibodeau μεταξύ άλλων, σε αυτόν χρεώνονται κατ’ επέκταση, αμέσως ή εμμέσως, και οι ρήξεις και απομακρύνσεις των κατά καιρούς All Stars που είχε η ομάδα, στα πρόσωπα των Garnett, Love και τώρα Butler, ρήξεις που έλαβαν χώρα κατά τα χρόνια της ιδιοκτησίας του. Το ότι αυτός θα αποφασίσει για την επόμενη ημέρα του οργανισμού, με την επιλογή του όποιου GM αρχικά, δεν θα έπρεπε να κάνει και πολύ κόσμο αισιόδοξο μάλλον.

Συνεπώς, “καληνύχτα και καλή τύχη” Minnesota fans. “It was a quite nice one year ride. We hope you enjoyed it while it lasted”. Πλέον ο οργανισμός μπαίνει εκ νέου σε φάση εσωστρέφειας και το πιθανότερο είναι να χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια -και αυτά αν όλα γίνουν εξαιρετικά σωστά εφ εξής- προκειμένου να ξαναβρει ισορροπία, σωστές βάσεις και ανταγωνιστικότητα. Το ευτύχημα -και το μόνο το οποίο μπορεί να κάνει τους οπαδούς της ομάδας να αισιοδοξούν προς ώρας- είναι πως ο Towns υπέγραψε την πολυετή ανανέωση του συμβολαίου του, και σε μία τριετία θα μπαίνει στο αγωνιστικό του peak. Αν πλαισιωθεί σωστά, τόσο αγωνιστικά, με παίχτες του ίδιου ηλικιακού ορίζοντα ωρίμανσης, αλλά και προπονητικά, με coaching staff που θα τον εξελίξει σαν παίχτη, αλλά θα τον έχει και σαν focal point της ομάδας, τότε -και μόνο τότε- ίσως δεν αργήσει άλλα 14 χρόνια προκειμένου να εμφανιστεί η επόμενη -βραχύβια όσο η περσινή- άνοιξη στην παγωμένη πολιτεία της Minnesota.

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Aν και εσχάτως προβάδισμα στις προτιμήσεις του δείχνουν να παίρνουν οι Heat.
2 H παραφημολογία λέει πως ο Butler “πήγε” με την πρώην κοπέλα του Towns, πριν αυτή να γίνει “πρώην”, αλλά δεν μας αφορούν τέτοιου είδους φήμες εδώ πέρα.
3 Οι Wolves στα 23 παιχνίδια που έχασε πέρσι είχαν 10-13 προς επίρρωση της προηγούμενης πρότασης.
4 Παίχτες που υπέγραψαν στην free agency είναι “εκτός αγοράς” ως τις 15 Δεκεμβρίου.
5 Που μας καταντήσατε ρε Wolves;!: