Ball Hog’s NBA Weekly Report S05E07: “How Hungry Are You?”

Posted on Nov 8 2018 - 7:12pm by Nicolas Radicopoulos

Κάμποσα τα ενδιαφέροντα των τελευταίων ημερών από τον “Μαγικό Κόσμο” και μία ακόμα -συντομότερη- έκδοση του Weekly έρχεται μέσα από το Ball Hog για να σας περιηγηθεί σε αυτά. 

Utah Defensive Problem

Αν κάτι μας είχε προβληματίσει ιδιαίτερα σε αυτό το ξεκίνημα της σεζόν, και πόσο δε μετά από ένα ικανοποιητικό δείγμα, που αποτελούν οι 10 αγώνες, είναι η Utah Jazz και δη η άμυνα της ομάδας. Μία ομάδα με εξαιρετικό finish κατά την περσινή χρονιά και μία πολύ καλή post season, δεν είχε καμία απολύτως αλλαγή στο ρόστερ της και όλοι μας την περιμέναμε να ξεκινήσει με το πόδι πατημένο στο γκάζι. Αντίθετα, η ομάδα αγκωμαχάει και κύρια πηγή προβληματισμού ήταν η άμυνά της. Πως διάτονο, δηλαδή, γίνεται και η άμυνα της ίδιας ομάδας, με τον ίδιο προπονητή και το ίδιο δυναμικό, να πέφτει από την καλύτερη της Λίγκας σε 16η, δηλαδή, να συγκαταλέγεται στις κακές πια του πρωταθλήματος; Την απάντηση μας την έδωσε ο καλύτερος αμυντικός παίχτης της ομάδας, ο Rudy Gobert, και μάλλον είπε κάτι που θα έπρεπε να έχουμε σκεφτεί ή καταλάβει από μόνοι μας: “freedom of movement”. Η άμυνα των Jazz βασιζόταν στα hustle plays και τo πως οι αμυντικοί τους έβαζαν κορμιά και χέρια για να παρεμποδίσουν την κίνηση, ιδίως off ball, των αντιπάλων τους. Παίχτες όπως ο ίδιος ο Gobert, o Rubio, η νέα προσθήκη, ο ‎Grayson Allen, βρίσκονται προς ώρας εκτός των νερών τους, πασχίζοντας να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της Λίγκας, όπου δεν επιτρέπεται να παρεμποδίζεται η πορεία των επιτιθέμενων. Θεωρούμε πως, αργά ή γρήγορα, η προσαρμογή θα γίνει και η Utah θα φτάσει το επίπεδο απόδοσης που περιμένουμε από αυτήν, αλλά και στην top τετράδα της Δύσης.

Η Αναγέννηση του Serge Ibaka

Τα τελευταία χρόνια η αγωνιστική πορεία του Serge Ibaka ήταν από πτωτική, ως απογοητευτικότατη. Τόσο στην παρουσία του στο τέλος στους Thunder, όσο και σε Magic και Raptors, είχε αρχίσει να μας πείθει πως οι καλές αγωνιστικές του μέρες, όπου ήταν ένας αμυντικός κέρβερος και επιθετικά ένα χρήσιμο εργαλείο, είχαν για τα καλά περάσει. Ωστόσο τη φετινή χρονιά, υπό τις οδηγίες του Nick Nurse στο Toronto δείχνει αναγεννημένος. 15/17 την Κυριακή απέναντι στους Lakers, 8/8 το επόμενο βράδυ κόντρα στα θηρία της Utah, για ένα συνολικό 63,7% TS% να συνδυάζεται με το επίσης εντυπωσιακό 25,9% USG%, αμφότερα τα υψηλότερα της καριέρας του στο NBA.

Ο coach Nurse τον χρησιμοποιεί πλέον ως τον βασικό center της ομάδας, με συνοδοιπόρο του στην frontcourt τον εξαιρετικό Siakam, σε ένα πολύ versatile αμυντικά και επιθετικά σχήμα, ενώ έχει αλλάξει τελείως τα σουτ που του δίνει, φροντίζοντας αυτά να είναι πλέον κατά συντριπτική πλειοψηφία τους εντός του ζωγραφιστού.

Αμυντικά, είναι επίσης ογκόλιθος, καθώς έχει το καλύτερο ποσοστό προστασίας του καλαθιού από τα τρία μέτρα και μέσα, όπου σύμφωνα με το nba.com/stats, μόλις το 43,9% των προσπαθειών των αντιπάλων του βρίσκουν στόχο από αυτή την απόσταση όταν μπροστά τους βρίσκεται ο Ibaka.

Ωστόσο, μία εναλλακτική προσέγγιση για αυτήν του την αναγέννηση, υποστηρίζει πως αυτή οφείλεται στην εκπομπή μαγειρικής που ξεκίνησε από το καλοκαίρι, τον Ιούλη συγκεκριμένα, στο κανάλι του στο youtube, όπου μαγειρεύει για κάποιον NBA παίχτη καλεσμένο κάθε φορά (και όμως κυρίες και κύριοι!). Κορυφαίο επεισόδιο σε views ως τώρα να είναι αυτό με καλεσμένο των DeMar DeRozan. Καλή σας όρεξη, Serge is cooking. Literally!

Όλα τά’χε η Μαριωρή…

Σαν να μην έφταναν τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν εκεί στο Cleveland, μετά τη φυγή του James, το άθλιο ξεκίνημα, την απόλυση του Lue, τον τραυματισμό του Love και την γκρίνια των βετεράνων, φαίνεται πως και το μόνο θετικό που είχαν να ελπίζουν, ο rookie Collin Sexton, δεν είναι και τόσο θετικό προς ώρας όσο θα περίμεναν ή θα ήλπιζαν. Συγκεκριμένα, είναι διαρκώς αυξανόμενη η δυσαρέσκεια με τον τρόπο παιχνιδιού, αλλά και την συμπεριφορά του νεαρού point guard. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Joe Vardon για το The Athletic, η δυσαρέσκεια δεν περιορίζεται στην αγωνιστική απόδοση, που εύλογα θα έλεγε κανείς πως δεν θα έπρεπε αυτή απαραίτητα να είναι σε επίπεδα Doncic, αλλά φτάνει στο κατά πολύ βαρύτερο “he does not know how to play”.

Και δεν είναι μόνο ότι οι -έτσι και αλλιώς- κακοί φέτος Cavaliers γίνονται κατά πολύ χειρότεροι όταν ο Sexton “τρέχει” την επίθεσή τους, χάνοντας με 14,3 πόντους ανά 100 κατοχές, με επιθετική απόδοση μόλις 99,8 πόντων, τη χειρότερη ανά 100 κατοχές της Λίγκας σχετικά, ούτε και το ότι το assist ratio τους πέφτει από το 16,2 στο 13,7.

Το βασικότερο τους πρόβλημα είναι η παντελής αδιαφορία του στο να ακούσει τους βετεράνους της ομάδας, παίχτες όπως ο George Hill, που προσφέρονται να τον συμβουλέψουν τόσο στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού του, όσο -και κυρίως- στην ιδιαίτερα αδύναμη αμυντική του επίδοση.

Με τον Shai Gilgeous-Alexander να υπήρχε ακόμα στο draft όταν στο #8 οι Cavaliers διάλεγαν τον Sexton τον προηγούμενο Ιούνη, τα πράγματα όσο πηγαίνουν, δείχνουν όλο και χειρότερα για το franchise του Ohio…

Σφηνάκια

1/ H σεζόν τρέχει κοντά τρεις εβδομάδες τώρα, ο Russell Westbrook έχει αγωνιστεί στα εφτά από τα εννέα παιχνίδια των Thunder ως τώρα λόγω τραυματισμών, μα το εντυπωσιακότερο για τον παίχτη με τις δύο συνεχόμενες σεζόν με μέσο όρο triple double είναι πως ακόμα δεν έχει κάνει κανένα. Και, ναι, εκεί φτάσαμε με δαύτον, η είδηση να είναι το μη triple double, και όχι η επίτευξη αυτού.

2/ O Jabari Parker κατά την παρουσίασή του από τους Bulls, μετά την υπογραφή του διετούς συμβολαίου του με την ομάδα του Chicago δήλωνε “κανείς δεν σε πληρώνει τόσα λεφτά για να παίζεις άμυνα”. Ναι, αλλά μεγάλε σημείωσε δύο πράγματα: πρώτον, η Λίγκα έχει salary floor και πρέπει κάθε ομάδα να δίνει έναν ελάχιστο (minimum) αριθμό χρημάτων σε συμβόλαια παιχτών κάθε χρόνο και, δεύτερον, το συμβόλαιό σου για του χρόνου έχει team option, οπότε θα ήταν υπέρ των συμφερόντων σου να παίξεις και λίγο άμυνα.

Να, τόσο δα, ίσα-ίσα για να μην σε κοροϊδεύουν και αυτοί που κάνουν τα βιντεάκια σαν και αυτό που ακολουθεί και εμείς από αυτές τις γραμμές.

3/ Και κάποια στιγμή στη θέση του Looney θα μπει κανονικά ο Iguodala ή ο Cousins.

Για πείτε. Τι άλλα εσείς, καλά όλα;

4/ Με την απόκτηση του Chandler, ενός Chandler που είχε ένα εξαιρετικό ντεμπούτο στη νίκη των Lakers κόντρα στους Wolves τα ξημερώματα της Πέμπτης, με πέντε επιθετικά rebounds και τέσσερα αμυντικά, τα περισσότερα με την σήμα-κατατεθέν κίνησή του, το tip-out, οι Lakers έχουν στο locker room τους κάθε δαχτυλίδι Πρωταθλητή NBA από το 2008 ως και το 2018, με εξαίρεση αυτό των Spurs το 2014:

2008: Rondo / Celtics
2009: Walton / Lakers (παίκτης)
2010: Walton / Lakers (παίκτης)
2011: Chandler / Mavericks
2012: LeBron / Heat
2013: LeBron / Heat
2014: – / Spurs
2015: Walton / Warriors (assistant coach)
2016: LeBron / Cavaliers
2017: McGee / Warriors
2018: McGee / Warriors

Kawhi, νομίζω σε ζητάνε!

5/ Οι Wizards μάλλον αποτελούν την μεγαλύτερη αρνητική έκπληξη ως τώρα, έχοντας μόλις δύο νίκες στα πρώτα τους οχτώ παιχνίδια. Ωστόσο ο Dwight Howard απουσίασε από τα πρώτα εφτά παιχνίδια της ομάδας. Ο Dwight Howard που το καλοκαίρι δήλωνε διαρκώς πως δούλευε το σουτ του, ακόμα και από το τρίποντο. Ο Dwight Howard επέστρεψε στα παρκέ για να σώσει τη σεζόν των Wizards.

Δοκάρι…

6/ (Προοικονομία: ο τίτλος του παρόντος Weekly δεν μπήκε με αποκλειστική αναφορά τον Ibaka)
-“Kαλά ρε συ, μήπως υπερβάλλετε λίγο εκεί στο Hog; Πόσο χάλια να είναι να υποστηρίζεις Knicks ρε συ;”
-“Σαν να βουτάς το τηγανιτό σου κοτόπουλο στην coca-cola σου.”
-“Ω, ρε φίλε… Αηδία…”
-“Άκου με που σου λέω…”

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

1 Comment so far. Feel free to join this conversation.

  1. Χάρης Κορλεόνης November 9, 2018 at 00:06 -

    Πότε κοιμάστε;;;