NCAA: Τιτανομαχία στην Πρεμιέρα

Posted on Nov 8 2018 - 9:46am by Loukas Moschoulas

Γεια σας! Σε μία νέα προσπάθεια που ξεκινάμε εδώ στο Ball Hog, εντάσσουμε μία μηνιαία στήλη στην παλέτα μας, που θα αφορά αποκλειστικά το NCAA και την οποία θα επιμελούνται ο Πάρης Πετρίδης ως guest, με host τον “μόνιμά” Λουκά Μοσχούλα. Η στήλη θα ασχολείται με οτιδήποτε κέντρισε την προσοχή της από τον χώρο του αμερικάνικου κολεγιακού μπάσκετ κάθε φορά από τον μήνα που προηγήθηκε.

Για πάμε, λοιπόν!

Η κολεγιακή σεζόν ξεκίνησε για όγδοη χρονιά με τα Champions Classic. Τα παιχνίδια δηλαδή ανάμεσα σε τέσσερα από τα καλύτερα προγράμματα, αυτά των Duke, Kansas, Michigan State και Kentucky, τα οποία παίζουν μεταξύ τους σε ουδέτερο γήπεδο, με τα ματσαρίσματα να αλλάζουν κάθε χρόνο. Έτσι φέτος το μενού είχε το Kansas απέναντι στο Michigan State, με τους Jayhawks να κερδίζουν με 92-87, αλλά και το παιχνίδι που εμείς παρακολουθήσαμε, ανάμεσα στο Duke και το Kentucky.

Η αναμέτρηση ανάμεσα σε δύο από τις καλύτερες ομάδες ολόκληρου του NCAA, δύο γαλαζοαίματων προγραμμάτων, που ως στόχο έχουν για μία ακόμα χρονιά τη συμμετοχή τους στο Final 4 του τελικού τουρνουά, με δύο από τους καλύτερους προπονητές, τους Kryzewski και Calipari, χωρίς αμφιβολία σε καθηλώνει και δεν μπορείς να μην την παρακολουθήσεις. Έτσι και εμείς καθίσαμε στον καναπέ μας και περιμέναμε με αγωνία τον μεγάλο αγώνα, τόσο νωρίς στην σεζόν.

Το σκορ στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων πριν το προχθεσινή παιχνίδι ήταν 12-9 υπέρ του Kentucky, με το Duke ωστόσο να έχει κερδίσει τα τελευταία επτά παιχνίδια. Τελικά οι παίκτες του Kryzewski έφτασαν τις 10 νίκες απέναντι στο Kentucky και αυτό με το εμφατικό 118-84. Ενώ εμείς χασμουριόμασταν από το πρώτο πεντάλεπτο του αγώνα.

Η αναμέτρηση, όπως καταλαβαίνει κανείς από το τελικό σκορ, έμεινε “μεγάλη” μόνο στα χαρτιά καθώς οι Μπλε Διάβολοι του Duke δεν άφησαν σε κανένα σημείο του αγώνα τις Αγριόγατες του Kentucky ούτε να σκεφτούν πως μπορούν να διεκδικήσουν κάτι από το συγκεκριμένο παιχνίδι. Ο Zion Williamson και η παρέα του πάτησαν από νωρίς γκάζι και προηγήθηκαν για πρώτη φορά με διψήφιο αριθμό πόντων μετά από έξι λεπτά αγώνα, ενώ λίγο πριν συμπληρωθεί το πρώτο δεκάλεπτο είχαν καταφέρει να προηγούνται με 34-13.

Το πρώτο ημίχρονο τελείωσε στο 59-47 με το Duke να ρίχνει ρυθμούς μετά το 15ο λεπτό και μέχρι την ανάπαυλα. Όμως στο δεύτερο ξεκίνησε με ένα σερί 15-5 και στο 16:11 το σκορ ήταν ήδη στο 72-47, με τρίποντο του Alex O’Connell. 11:45 πριν το τέλος η διαφορά έπιασε την μεγαλύτερη τιμή της στους 37 πόντους και στο 91-54. Ενώ οι Μπλε Διάβολοι έπιασαν την κατοστάρα 7:36 πριν τη λήξη της αναμέτρησης με την διαφορά να μην πέφτει κάτω από τους 27 μέχρι το τέλος του αγώνα.

Γενικότερα είχαμε πολλά ρεκόρ στο παιχνίδι, καθώς οι 118 πόντοι που πέτυχε το Duke είναι η δεύτερη καλύτερη συγκομιδή τους απέναντι σε ranked αντίπαλο, πίσω μόνο από το 120-84 στις 22 Φλεβάρη του 1998 κόντρα στο UCLA. Επίσης, οι 59 πόντοι που δέχτηκε η άμυνα των Wildcats και στα δύο ημίχρονα ισοφάρισε την χειρότερη επίδοση σε ημίχρονο του Kentucky στα εννιά χρόνια που ο coach Calipari είναι στο τιμόνι της, ενώ φυσικά σε σύνολο είναι η χειρότερη. Τέλος, ο coach Calipari έχασε σε season opener μετά από 14 χρόνια, όταν ήταν ακόμα στο Memphis.

Η τριάδα που θα μας απασχολήσει και τα επόμενα χρόνια

Οι Blue Devils έχουν στη σύνθεσή τους τρεις πρωτοετείς superstars, που, όπως όλα δείχνουν, θα ξοδέψουν μόνο έναν χρόνο από τη ζωή τους παίζοντας κολεγιακό μπάσκετ, προχωρώντας στο να γίνουν lottery picks στο NBA draft του 2019. Ο λόγος φυσικά για τους R.J. Barrett, Zion Williamson και Cam Reddish.

Και οι τρεις τους είναι ήδη πασίγνωστοι εντός Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω mixtapes του Zion Williamson, της MVP παρουσίας του R.J. Barrett στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U19 αλλ και της συμμετοχής του Cam Reddish στο πρόγραμμα USAB από την ηλικία των δεκαπέντε ετών.

Ο R.J. Barrett φρόντισε από την πρώτη του παράσταση στο κολλεγιακό επίπεδο να ενισχύσει την υποψηφιότητά του για το #1 του NBA Draft 2019. Και το έκανε αυτό πετυχαίνοντας 33 πόντους με 50% ευστοχία, έξι assists, τέσσερα rebounds και μόλις δύο λάθη σε 32 λεπτά συμμετοχής. Οι 33 πόντοι του αποτελεί και ρεκόρ για ντεμπούτο freshman στο Duke, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που κατείχε ο Marvin Bagley III, μόλις από την περσινή σεζόν, ενώ είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση freshman, μετά αυτή του Bagley πέρσι απέναντι στο Texas (24/11/2017) και αυτή του J.J. Redick απέναντι στην Virginia (15/1/2003), όπου αμφότεροι είχαν σκοράρει 34.

Ο Zion Williamson απέδειξε πως είναι πολλά παραπάνω από ένας απλός power dunker. Έδειξε στοιχεία χειρισμού μπάλας και πάσας που έχει ένας περιφερειακός παίκτης, καθώς επίσης και επαφή με το καλάθι από μέση απόσταση, που αυτόματα τον θέτουν υποψήφιο για βασικό κομμάτι σε small ball lineups ως small ball “5”, ακόμα και σε επίπεδο NBA, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι βλέπει τον κόσμο μόλις από τα 2,01, αλλά ζυγίζει ήδη 129 κιλά! Για την ιστορία, τελείωσε το παιχνίδι με 28 πόντους, εφτά rebounds, δύο assists, ένα κλέψιμο και ένα κόψιμο σε 23 λεπτά συμμετοχής.

Ο τρίτος πρωτοετής της παρέας, ο Cam Reddish, προορίζεται και αυτός για top 10 pick και οι λόγοι φάνηκαν από το πρώτο παιχνίδι της χρονιάς και για αυτόν. Το τέλος της αναμέτρησης τον βρήκε με απολογισμό 22 πόντους, δύο rebounds, τρεις assists και τέσσερα κλεψίματα, εκμεταλλευόμενος την εξαιρετική επαφή που έχει με το καλάθι από όλες τις αποστάσεις στην επίθεση, καθώς και τα σωματικά του προσόντα, σε συνδυασμό με την πολύ καλή αντίληψη του χώρου στην άμυνα.

Η προαναφερθείσα τριάδα, μαζί με τον τέταρτο πρωτοετή της παρέας, τον Tre Jones, που σκόραρε έξι πόντους, φόρτωσε το καλάθι του Kentucky με 89 πόντους συνολικά -τους κέρδιζαν και μόνοι τους δηλαδή- σπάζοντας το συνολικό ρεκόρ πόντων από freshmen στο ντεμπούτο τους, που κρατούσαν οι Jahil Okafor (19), Grayson Allen (18), Justise Winslow (15) and Tyus Jones (15) από τον Νοέμβρη του 2014 απέναντι στο Presbyterian.

Ο coach Krzyzewski μετά το παιχνίδι στάθηκε στην εμφάνιση των τριών πρωτοετών της ομάδας, λέγοντας ότι και αυτός ξαφνιάστηκε που τόσο νωρίς, και δη με έναν τέτοιο αντίπαλο, κατάφεραν να έχουν αυτή την εμφάνιση, δηλώνοντας συγχρόνως περήφανος για αυτούς, καθώς του έδωσαν την νούμερο 1.101 νίκή της καριέρας του.

Kentucky WildCats

Από την άλλη πλευρά, το Kentucky του John Calipari, το οποίο έμπαινε στην σεζόν 2018-2019 με την ταμπέλα της ομάδας με το πιο βαθύ ρόστερ, δεν κατάφερε να βρει λύσεις απέναντι στην κυριαρχία του Duke μέσα στη ρακέτα, με χαρακτηριστικό σχετικά να είναι το 60-38 εις βάρος τους στο ζωγραφιστό.

Μοναδικοί διασωθέντες οι Reid Travis, Keldon Johnson και Tyler Herro. O Reid Travis απέδωσε τα από αυτόν αναμενόμενα, λαμβάνοντας υπόψιν ότι το Kentucky περιμένει να είναι από τους βασικούς σκόρερς και ο πρώτος του rebounder. Είχε, λοιπόν, 22 πόντους, εφτά rebounds, μία assist και ένα κόψιμο. Ο Keldon Johnson, που αποτελεί και τον παίκτη με το καλύτερο potential από το Kentucky, τελείωσε τον αγώνα με 23 πόντους, τέσσερα rebounds, δύο assists, ένα κλέψιμο και ένα κόψιμο. Ο Tyler Herro ανέλπιστα πρόσφερε στην ομάδα του 14 πόντους, εννέα rebounds, πέντε assists και δύο κοψίματα.

Ο coach Calipari μετά το τέλος του αγώνα, και αφού είχε χάσει το παιχνίδι με την μεγαλύτερη διαφορά πόντων στην καριέρα του1)Η προηγούμενη μεγαλύτερη ήταν ο προπονητής του UMass είχε χάσει με 33, 88-55, από το West Virginia. στις δηλώσεις του, και αφού έδωσε τα συγχαρητήρια την ομάδα του Duke, έμεινε κυρίως στο ψυχολογικό κομμάτι της ήττας, θέλοντας να τονίσει ότι τέτοια ματς έχει ξανά χάσει στην καριέρα του, όμως το σημαντικό είναι ότι θα πρέπει οι παίκτες του να το ξεπεράσουν γρήγορα και να μην επιτρέψουν σε αυτό το αποτέλεσμα να τους αφήσει πίσω.

Σε ό,τι αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, έμεινε στα επιθετικά rebounds που επέτρεψαν οι παίκτες του στους αντιπάλους αλλά και στα πολλά λάθη (15) που έδωσαν εύκολους πόντους στο Duke (27).

Κλείνοντας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι παρά την ήττα με 34 πόντους διαφορά από το Duke, οι Wildcats παραμένουν μία από τις βασικές υποψήφιες ομάδες για να φτάσουν μέχρι το τέλος του NCAA March Madness.
Παρ’όλα αυτά, η προσοχή παραμένει στραμμένη στους freshmen του Duke, τους οποίους θα εξετάσουμε λεπτομερώς στην συνέχεια της σεζόν.

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)

References
1 Η προηγούμενη μεγαλύτερη ήταν ο προπονητής του UMass είχε χάσει με 33, 88-55, από το West Virginia.