NBA Playoffs 2019 Preview: (3) Philadelphia 76ers vs Brooklyn Nets (6)

Posted on Apr 13 2019 - 12:50pm by Kosmas Kapsalis

Με τους τραυματισμούς των Pacers, η συγκεκριμένη σειρά δείχνει να είναι η πιο ανοιχτή σε πιθανότητα έκπληξης και αυτό μας δίνει ένα παραπάνω κίνητρο να παρακολουθήσουμε τις δύο ομάδες. Από την μία η πρώτη σοβαρή πιθανότητα του “Proccess” να φτάσει μακριά στην post season, κι από την άλλη η φετινή ευχάριστη ομάδα των Nets μας προδιαθέτουν για πολλά και ενδιαφέροντα παιχνίδια.

Στη Regular Season

04.11.2018: 76ers 97 @ Nets 122

25.11.2018: 76ers 127 @ Nets 125

12.12.2018: Nets 127 @ 76ers 124

28.03.2019: Nets 110 @ 76ers 123

H απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στις δυο ομάδες στην κανονική διάρκεια με Philly και Brooklyn να παίρνουν από δύο νίκες με μία εντός και μία εκτός έδρας. Οι Sixers ήταν στην παρούσα μορφή τους μόνο στο τέταρτο παιχνίδι, μιας, και τα άλλα έγιναν σχετικά νωρίς στη χρονιά, ενώ στο πρώτο στις αρχές Δεκέμβρη, παρατάχθηκαν με βασικούς τους Saric, Covington, αλλά και τον Fultz! Στο δεύτερο ήταν το πρώτο μεγάλο παιχνίδι του Butler, που με buzzer έδωσε τη νίκη στη Φιλαδέλφεια, ενώ στο τρίτο, ο Spencer Dinwiddie έκανε career high σε σκοράρισμα με 39 πόντους. Γενικά, όπως βλέπουμε, οι επιθέσεις είχαν τον πρώτο λόγο στα παιχνίδια, με τον νικητή κάθε φορά να βάζει τουλάχιστον 120 πόντους.

Philadelphia 76ers

Αν και με μία νίκη λιγότερη σε σχέση με πέρσι, οι Sixers ξεπέρασαν και φέτος τις 50 νίκες, πράγμα που είχαν να κάνουν σε back2back χρονιές από το το 1986. Έχοντας μια εξαιρετική αρχική πεντάδα, δυνατή έδρα (πρώτοι σε θεατές σε όλο το ΝΒΑ) και πολύ καλή επίθεση, οι Sixers εκμεταλλεύτηκαν την αστάθεια της Βοστόνης, καταλαμβάνοντας σχετικά εύκολα την τρίτη θέση. Ωστόσο, κοιτώντας τη βασική τους πεντάδα, με τέσσερις All Star επιπέδου παίχτες, εκ των οποίων ο ένας, o Embiid, είναι ένα από τα top-7 ταλέντα της Λιγκας, και πέμπτος είναι ένας από τους πέντε καλύτερους σουτέρ του ΝΒΑ, τότε δεν μπορεί επουδενί να θεωρηθούν επιτυχία οι μόλις 50 νίκες. Το κλείσιμο της χρονιάς δε, με ρεκόρ 14-10 στα μετά το All Star break παιχνίδια τους κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικό είναι στη μάχη τους για να φτάσουν μακριά στη φετινή Ανατολή των τεσσάρων διεκδικητών. Οι mid season κινήσεις του νέου GM Eldon Brand, κάθε άλλο παρά επιτυχημένες μπορούν να θεωρηθούν, μιας και για δύο expirings συμβόλαια All Stars έδωσε τόσα assets (Saric, Covinghton, Shamet, δύο picks πρώτου, εκ των οποίων το ένα των Heat), που όπως είχαμε γράψει και από την Trade Deadline Analysis, θα μπορούσαν να έχουν πάρει τον Davis και θα τους έμεναν και ρέστα.

Μα ακόμα και σε αυτήν την εξαιρετική πεντάδα, ο coach Brown δεν κατάφερε ποτέ να βρει ξεκάθαρους αγωνιστικούς ρόλους και να την κάνει να αποδίδει στο επίπεδο που οι δυνατότητες των μελών της υποδεικνύουν πως θα μπορούσαν. Κάπως έτσι, τα φετινά Playoffs αποτελούν μία τεράστια πρόκληση για το σύνολο του οργανισμού της Philadelphia, μιας και έχοντας παίξει τόσα assets “all in” για φέτος σε expirings, ενδεχόμενη αποτυχία τους να βρεθούν στους Τελικούς, θα κινήσεις έντονες εσωτερικές διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα: roster, προπονητή, front office. Και με αυτή την πίεση να υπάρχει από μόνη της, ο τραυματισμός του Embiid στα πολυχειρουργημένα του γόνατα, μόνο καλό σημάδι δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Γιατί θα περάσουν

Πριν μόλις μια βδομάδα, οι Sixers ήταν η μόνη ομάδα στην Ιστορία της Λίγκας που είχε πέντε παίκτες με πάνω από 17 πόντους μέσο όρο στη σεζόν. Οι μόλις έξι πόντοι του Ben Simmons στην πρόσφατη ματσάρα με τους Bucks, τον έριξε στους 16,9 ανά παιχνίδι. Ανεξαρτήτως αν έχουν ακόμα το ρεκόρ της μοναδικής ομάδας με τέσσερις παίκτες με τουλάχιστον 17 και τον πέμπτο με 16,9, η ουσία του επιχειρήματος δεν αλλάζει. Οι Sixers έχουν στα χαρτιά την πληρέστερη πεντάδα πίσω μόνο από τους Warriors.

Γιατί θα αποκλειστούν

Γιατί την έχουν μόνο στα χαρτιά. Όπως γράψαμε και εισαγωγικά, ο coach Brown δείχνει να μην μπορεί να συνθέσει όλο αυτό το ταλέντο σε υπερομάδα με ξεκάθαρους ρόλους, αλλά, αντίθετα, οι Sixers δείχνουν σε κάθε παιχνίδι πως βασίζονται στον οίστρο όποιου All Star τους κάθε βράδυ για να καθαρίσουν την μπουγάδα.

Ο πιο ανησυχητικός λόγος, βέβαια, είναι ο τραυματισμός του Embiid στο γόνατο. Χωρίς αυτόν οι Sixers χάνουν κάθε τους υπερδύναμη και θα κινδυνέψουν να αποκλειστούν ακόμα και από τον πρώτο γύρο. Αν όντως χάσει το πρώτο παιχνίδι, όπως φημολογείται και οι Nets κάνουν την έκπληξη και το πάρουν, τότε η πίεση θα είναι αφόρητη για τους Sixers που θα βρεθούν να κυνηγάνε μία σειρά που θα είναι καταστροφικό να χάσουν, απέναντι σε μία ομάδα που έχοντας κάνει την υπέρβαση δεν θα έχει απολύτως τίποτα από την πλευρά της να χάσει.

X-factor

Δύο οι εδώ παράγοντες. Το βάθος -ή, σωστότερα, η απουσία αυτού- και ο Ben Simmons. Οι Sixers δεν έχουν βάθος σαν ομάδα, και θεωρητικά όταν παίζουν “οι καλοί πέντε” θα πρέπει να είναι κυρίαρχοι των αγώνων. Η παντελής απουσία έστω στοιχειώδους σουτ από τον Simmons έχει δείξει πως θα οδηγήσει τις αντίπαλες άμυνες να παίζουν με τον προσωπικό του αντίπαλο λίμπερο, μαρκάροντας και οι πέντε τους άλλους τέσσερις Sixers και τον χώρο και αγνοώντας τον Αυστραλό. Αν και φέτος ο Simmons αποδειχθεί unplayable, όπως στην περσινή σειρά με τους Celtics, τότε οι Sixers θα έχουν πολύ χαμηλό ταβάνι. Και αν, μη κακό, ο Embiid απουσιάσει, ο Simmons είναι αυτός που θα πρέπει να αναλάβει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο1)Κάτι που ίσως βοηθήσει τον Simmons -επουδενί όχι τους Sixers βέβαια-, μιας και οι δύο τους, Embiid και Simmons, έχουν δείξει πως δεν ταιριάζουν και ιδιαίτερα αγωνιστικά..

Ο πάγκος τους από την άλλη, και με τον Ennis τραυματία2)Στη χρονιά που έχασε κάθε ευκαιρία να κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα του, τόσο στο Houston, όσο και στη Philadelphia., οτιδήποτε και αν καταφέρει να προσφέρει απέναντι στα πλούσια και ταλαντούχα second units των Nets θα είναι επιτυχία. Μία συντριπτική ήττα στα plus/minus των δύο πάγκων μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα και ακόμα μεγαλύτερη πίεση στους βασικούς της ομάδας.

Brooklyn Nets

Οι Nets απέδειξαν φέτος ότι η απόλυτη χλεύη δεν απέχει πολύ από την καθολική αναγνώριση, αρκεί να κάνεις τις σωστές κινήσεις. Πληρώνοντας για χρόνια τα αποτελέσματα του χειρότερου ίσως trade στην ιστορία του ΝΒΑ, βολόδερναν στα βάθη της κατάταξης, χωρίς καν να μπορούν να καρπωθούν τα picks τους. Τα τελευταία δυο χρόνια έχουν καταφέρει να αντιστρέψουν πλήρως την εικόνα, φτιάχνοντας μια πολύ καλή ομάδα, με παρόν και μπόλικο μέλλον. Η πρώτη κλήση του D’Angelo Russell σε All-Star Game και η επιστροφή στα Playoffs μετά από τρία χρόνια, ήρθαν σαν επιστέγασμα όλων αυτών.

Γιατί θα περάσουν

Γιατί είναι μια ομάδα που μπορεί να βάλει πολλά διαφορετικά αγωνιστικά καπέλα, χάρη στους διαφορετικής φιλοσοφίας χειριστές τις. Ο Russell είναι η λύση απέναντι στις ομάδες που αρέσκονται να αφήνουν χώρο στο τρίποντο, καθώς καθιστά απαγορευτική την επιλογή “under” στα screens, ο Spencer Dinwiddie με 14 drives ανά αγώνα βρίσκεται στο top-10 της κατηγορίας πίσω μόνο από all-star level παίκτες και τον Trey Young, ενώ ο Caris LeVert που ξαναβρήκε τον ρυθμό του στο κλείσιμο της σεζόν συνδυάζει είναι ο extra χειριστής του Atkinson σε ένα κορμί που είναι απαραίτητο απέναντι στους τεράστιους 76ers.

Ό,τι κι αν βρίσκεται απέναντί τους, οι παίκτες του Atkinson μπορούν να προσαρμοστούν.

Παράλληλα, πρόκειται για μια ομάδα με αληθινό βάθος που έχει αυτοπεποίθηση πως μέχρι κι ο 10ος παίκτης της μπορεί να προσφέρει στις κρίσιμες στιγμές, είτε αυτός είναι ο παμπόνηρος θείος Jared Dudley, είτε ο μάγος τσέπης Shabazz Napier. Γενικώς ο πάγκος σπάνια μπορεί να θεωρηθεί συγκριτικό πλεονέκτημα στα playoffs που και ξεκούραση έχουν και τα back to backs απουσιάζουν, όμως οι 76ers είναι τόσο ρηχοί σε καλούς παίκτες, που αυτό μπορεί να αποτελέσει βασικό όπλο του Kenny Atkinson.

Γιατί θα αποκλειστούν

Όπως και να το κάνουμε, είναι μάλλον δύσκολο να κερδίσεις τέσσερις φορές σε επτά παιχνίδια μια ομάδα της οποίας ο τέταρτος καλύτερος παίκτης (ή ο πέμπτος, ανάλογα με την άποψή σας για τον Reddick) είναι εφάμιλλος, αν όχι καλύτερος, της πρώτης σου επιλογής. Ναι, οι 76ers είναι top-heavy team, αλλά αυτή η μάζα μπορεί να είναι ορμή κι όχι φρένο.

Παράλληλα, όσο κι αν θέλω να δω τον Jarrett Allen στα Playoffs (see below) οι Nets δεν έχουν παίκτη που μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τον Embiid, ιδίως στο post. Ο Allen θυμίζει λίγο linguini με κεφτέδες και o ακάματος Ed Davis είναι επίσης στεγνός με ψηλό κέντρο βάρους. Κανείς δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένος για να αποκρούσει τους ώμους του JoJo. Την ίδια στιγμή, Russell, Harris, Kurucs και Carroll θα πρέπει κάπως να ματσάρουν με τα υπόλοιπα θηρία και το ζιζάνιο που λέγεται Redick. Οι Nets υστερούν σωματικά και είναι αμφίβολο το πόσα τρικ τύπου ζώνης μπορεί να επιστρατεύσει ο Atkinson.

X-factor

O Jarrett Allen δεν είναι ακόμα έτοιμος για την αποστολή που θα το ζητηθεί, αλλά είναι τόσο ατρόμητος και έτοιμος να μπει σε κάθε μάχη σαν έτερος Leroy Jenkins που φαντάζει έτοιμος για τα πάντα. Ο Embiid στην κανονική διάρκεια τον μετακινούσε σαν τις κούκλες των πυροσβεστικών ασκήσεων, αλλά ποτέ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα απρόσμενο step-up. Μπορεί να φάει τα μούτρα του, αλλά ο Allen θα το επιχειρήσει.

Πρόγραμμα

Game 1: Nets @ 76ers, Σάββατο 13 Απριλίου, 21:30 @ Wells Fargo Center, Philadelphia, Pennsylvania

Game 2: Nets @ 76ers, Τρίτη 16 Απριλίου, 3:00 @ Wells Fargo Center, Philadelphia, Pennsylvania

Game 3: 76ers @ Nets, Παρασκευή 19 Απριλίου, 3:00 @ Barclays Center, Brooklyn, New York

Game 4: 76ers @ Nets, Κυριακή 21 Απριλίου, 3:00 @ Barclays Center, Brooklyn, New York

Game 5 (αν χρειαστεί): Nets @ 76ers, (Μεγάλη) Τετάρτη 24 Απριλίου, TBD @ Wells Fargo Center, Philadelphia, Pennsylvania

Game 6 (αν χρειαστεί): 76ers @ Nets, (Μεγάλη) Παρασκευή 26 Απριλίου, TBD @ Barclays Center, Brooklyn, New York

Game 7 (αν χρειαστεί): Nets @ 76ers, Κυριακή (του Πάσχα), TBD @ Wells Fargo Center, Philadelphia, Pennsylvania

Τι θέλουμε να γίνει

Aν εξαιρέσουμε τη σειρά Celtics-Pacers, που πάντα η σειρά του #4 κόντρα στο #5 έχει μεγάλο ρίσκο να “σπάσει”, το Sixers-Nets είναι το ζευγάρι που ίσως έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες έκπληξης. Θέλουμε ο Jarrett Allen να μην φορτωθεί με φάουλ, ώστε να μπορέσει να σταθεί απέναντι στον Embiid, o Russell να συνεχίσει και στα Playoffs την εξαιρετική του χρονιά.

Τι θα γίνει

Ένα minimum έξι παιχνιδιών λογικά θα δούμε στην συγκεκριμένη σειρά. Αν καταφέρουν να ξεκινήσουν με 2-0 οι Sixers, τότε δύσκολα θα χάσουν τη σειρά. Αν όμως οι Nets μπορέσουν να κάνουν ένα break (με την μεγάλη ευκαιρία να υπάρχει στην πρεμιέρα, αν δεν παίξει ο Embiid) στην αρχή, τότε αυτό θα τους δώσει την αυτοπεποίθηση που πρέπει για να κάνουν την έκπληξη που όπως αναφέραμε και πάνω είναι εφικτή. Θα πάμε, ωστόσο, με Sixers στα επτά.

The following two tabs change content below.
Τίμιος αιώνιος φοιτητής, θα ψάχνει κάθε ευκαιρία να γράψει σε άρθρα τις λέξεις Tracy και McGrady. Όταν δεν παρακολουθεί με νοσταλγία videos του πάλαι ποτέ superstar, τρομοκρατεί τα εργαστήρια χημείας της συμπρωτεύουσας. Φημολογείται ότι είναι εξαιρετικός post player, αλλά ακόμα δεν είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε. Σιγουράκι για τις άγριες ώρες, το NBA ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.

References
1 Κάτι που ίσως βοηθήσει τον Simmons -επουδενί όχι τους Sixers βέβαια-, μιας και οι δύο τους, Embiid και Simmons, έχουν δείξει πως δεν ταιριάζουν και ιδιαίτερα αγωνιστικά.
2 Στη χρονιά που έχασε κάθε ευκαιρία να κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα του, τόσο στο Houston, όσο και στη Philadelphia.

2 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. 74 April 13, 2019 at 19:00 -

    Ωραία Allen εσύ σούπερ σταρ είμαι με Nets εγώ στα 6 χεχε
    καλά P.O. Μάγκες

    • 74 April 14, 2019 at 09:34 -

      Μπαίνω ξανά.
      Βλέπω πάλι το βιδεο Leroy Jenkins
      Κλαίω…