NBA Playoffs 2019 Preview: (2) Toronto Raptors vs Orlando Magic (7)

Posted on Apr 13 2019 - 5:30pm by Loukas Moschoulas

“Λείπει ο Γάτος-LeBron και χορεύουν τα Ποντίκια-Raptors”, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της φετινής post season για την ομάδα του Toronto. Με τον κακό τους δαίμονα να είναι στην άλλη πλευρά της χώρας, και μάλιστα από νωρίς στην καναπεδάρα του, οι Καναδοί κάνουν όνειρα για τον πρώτο τελικό πρωταθλήματος στην ιστορία τους. Για αρχή, όμως, πρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους απέναντι στην πιο φορμαρισμένη ομάδα του NBA τον τελευταίο μήνα, τους Orlando Magic.

Στη Regular Season

20.11.2018: Raptors 93 @ Magic 91

28.12.2018: Raptors 89 @ Magic 116

24.02.2019: Magic 113 @ Raptors 98

01.04.2019: Magic 109 @ Raptors 121

Κοιτώντας μόνο τους αριθμούς στο παρακάτω tweet για στα παιχνίδια της regular season θα έλεγε κανείς ότι οι Magic είναι μια ομάδα που μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τους Raptors στον πρώτο γύρο των Playoffs. Όμως η αλήθεια είναι ότι οι Καναδοί έπαιξαν μόνο στο τελευταίο παιχνίδι της σειράς χωρίς απουσίες. Aντίθετα, στα υπόλοιπα έλειπαν είτε ο Lowry, είτε ο Kawhi. Πράγμα που μας δίνει μια πρώτη εικόνα. Σημείο κλειδί, τα καλά παιχνίδια του Danny Green σε τρεις από τις τέσσερις αναμετρήσεις, όπου σκόραρε 13, δύο, 10 και 29 πόντους αντίστοιχα. Στο πρώτο παιχνίδι μάλιστα, ήταν αυτός που έδωσε και τη νίκη στην ομάδα του με δικό του σουτ στα 0,5 δευτερόλεπτα πριν το τέλος.

Toronto Raptors

Το Toronto φέτος δεν πάτησε την μπανανόφλουδα της regular season. Μετά τις 59 περσινές νίκες και την κατάκτηση της κορυφής στην Ανατολή, κάνοντας και ρεκόρ francise σε νίκες, οι μηχανές φέτος δεν ήταν σε φουλ ρυθμούς. Χωρίς βέβαια να χάσουν πολλά (μόλις μία νίκη λιγότερη έκαναν άλλωστε) τη φετινή σεζόν οι παίκτες, αλλά και ο καινούριος προπονητής, ο Nick Nurse, κοιτούσαν από νωρίς την post season και το πως θα καταφέρουν να πετύχουν τον στόχο τους, που όπως είπαμε και στην εισαγωγή, είναι η επιτέλους μια παρουσία στους Τελικούς.

Το ότι δεν φόρτσαραν μέσα στην σεζόν μπορεί να φανεί και από τα παιχνίδια που έχασαν οι Lowry και Leonard, 17 και 22 αντίστοιχα. Και αν για τον 32χρονο pg ήταν ένα τραυματισμός στα μέσα Δεκέμβρη που τον άφησε έξω από 10 παιχνίδια για τον Kawhi πρέπει να σημειώσουμε ότι από τα 22 παιχνίδια μόλις τέσσερα ήταν συνεχόμενα κάτι που δείχνει ότι πολλές φορές η ομάδα τον άφηνε έξω για να τον προστατεύσει, χρησιμοποιώντας για την απουσία του την πλέον εκνευριστική δικαιολογία του “load management”.

Τέλος, η προσθήκη του Gasol μέσα στη χρονιά δίνει ένα ακόμα plus εμπειρίας αλλά και ικανότητας, αναβαθμίζοντας τη θέση του center για την ομάδα σε σχέση με τον φιλότιμο, αλλά σαφώς υποδεέστερο του μεγάλου Ισπανού, Jonas Valanciunas. Το spacing που τους δίνει ο Gasol με την ικανότητα του από το τρίποντο φάνηκε και αν οι αντίπαλοι δεν το προσέξουν είναι σίγουρο ότι ο Ισπανός δεν θα τους αφήσει ατιμώρητους. Το στατιστικό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι ο Marc σούταρε 52 τρίποντα, ευστοχώντας στα 23 ποσοστό 44,2% σε 26 παιχνίδια με την φανέλα των Raptors, ενώ η αναβάθμιση είναι ακόμα μεγαλύτερη στην άμυνα, αλλά και στο ball movement.

Γιατί θα περάσουν

Δύο είναι τα βασικά στοιχεία που δίνουν τρομερό πλεονέκτημα στους Καναδούς: η εμπειρία τους, αλλά και ο πλουραλισμός τους στο σκοράρισμα. Ξεκινώντας με τα παιχνίδια που έχουν δώσει οι παίκτες των ομάδων στα  Playoffs αρκεί κανείς να δει τις δύο βασικές πεντάδες. Ξεκινώντας από τους Magic τα παιχνίδια είναι μόλις 33 στο σύνολο: 28 ο D.J. Augustin, τέσσερα ο Evan Fournier, μόλις ένα ο Nikola Vucevic, ενώ από την άλλη, μόνο οι βασικοί των Raptors Gasol (59), Siakam (12), Leonard (87), Green (100) και Lowry (62) αθροίζουν στα 329. Μια διαφορά εμπειρίας την βλέπετε σχετικά και εσείς, έτσι δεν είναι;

Σε ό,τι αφορά το σκορ, οι Raptors τελείωσαν τη regular με έξι παίκτες να σκοράρουν διψήφιο αριθμό πόντων, τους  Kawhi (26,6), Green (10,3), Lowry (14,2), VanVleet (11), Siakam (16,9), Ibaka (15), και αν προσθέσουμε και τους 12,8 τους Valanciunas που δεν είναι πλέον μαζί τους, οι παίκτες γίνονται επτά. Καταλαβαίνουμε ότι ο καθένας μπορεί να έχει την καλή του μέρα του και να μην επηρεάζονται από κακές βραδιές, ειδικά στα παιχνίδια αυτής της φάσης.

Γιατί θα αποκλειστούν

Ενδέχεται οι τραυματισμοί των Kawhi και Lowry να βγουν στο προσκήνιο και να χρειαστεί να χάσουν παιχνίδια και στον πρώτο γύρο των Playoffs. Τότε υπάρχει κάποια πιθανότητα να χάσουν για μία ακόμα φορά οι Raptors νωρίς. Αλλιώς δεν βλέπω πως θα φύγουν από τόσο νωρίς από την φετινή post season. Μια άσχημη είδηση, ωστόσο, αφορά τον O.G. Anunoby, με τον νεαρό να διαγνώστηκε με οξεία σκωληκοειδίτιδα και να πρέπει να μείνει εκτός. Ακριβής ημερομηνία για επιστροφή δεν έκανε γνωστή η ομάδα, όμως φαίνεται να χάνει την αρχή των Playoffs.

X-factor

Οι Magic έχουν τους δύο καλύτερους αμυντικούς τους, τους Isaac και Gordon, απέναντι στα δύο μεγαλύτερα επιθετικά όπλα των Raptors. Επειδή λοιπόν δεν μπορείς να βγάλεις εκτός επιθετικού παιχνιδιού τους Leonard και Siakam, σημαντικό είναι να μπορέσουν μέσα από επιθετικά συστήματα μετά τις αλλαγές των screens να βρουν τους Vucevic και Fournier απέναντί τους. Πράγμα που θα τους δώσει μεγάλο πλεονέκτημα.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο για τους Raptors που θα πρέπει να εκμεταλλευτούν, είναι η ικανότητα του Gasol να πασάρει, Οι Καναδοί, με την προσθήκη του Ισπανού, έχουν καταφέρει να έχουν το 65,5% των καλαθιών τους να είναι μετά από assist. Στην προ Gasol εποχή το ποσοστό αυτό ήταν στο 57.8%, ενώ στα 26 παιχνίδια του με την ομάδα είχε φτάσει στο 67,1%.

Orlando Magic

Οι Magic σε μεγάλο βαθμό πέτυχαν αυτό που ήθελαν μέσα στη σεζόν, την παρουσία τους στην post season, και μπορούν μόνο να κερδίσουν από μία σειρά Playoffs απέναντι σε μία κατά γενική ομολογία πιο γεμάτη ομάδα από αυτούς. Το καλό με την ομάδα της Florida είναι ότι μπαίνει ζεστή προερχόμενη από ένα εκπληκτικό σερί 22-9 από τις 31 Ιανουαρίου ή ένα 11-2 τον τελευταίο μήνα, σερί που τους έδωσε την έβδομη θέση, ξεπερνώντας έτσι τους Pistons και τους Heat. Steve Clifford συγχαρητήρια, σου αξίζει να είσαι στην κουβέντα για Coach of the Year.

Τα στατιστικά τους από τα μέσα Φλεβάρη είναι πραγματικά τρομερά, έχοντας το έκτο καλύτερο plus/minus, ενώ είναι και έκτοι στα blocks σε όλη τη σεζόν και πέμπτη καλύτερη άμυνα της Λίγκας, δεχόμενοι μόλις 106,6 πόντους ανά παιχνίδι.

Γιατί θα περάσουν

Γιατί όπως αναφέραμε και παραπάνω, ίσως έχουν βρει κάποια στοιχεία στο παιχνίδι των Raptors που μπορούν να αντιμετωπίσουν, ειδικά σε περίπτωση που οι αντίπαλοι τους δεν πάρουν από την αρχή στα σοβαρά τη σειρά. Σκόραραν συνολικά 30 πόντους παραπάνω στα τέσσερα παιχνίδια της regular season, ενώ οι Raptors είχαν 92,6 ανά παιχνίδι, δηλαδή σχεδόν 21 πόντους λιγότερους από τον μέσο όρο τους. Αν καταφέρουν να σουτάρουν καλύτερα και από τη γραμμή των τριών πόντων, καθώς είναι 12οι στην σεζόν με 35,6% τότε ίσως έχουν βάσιμες ελπίδες.

Γιατί θα αποκλειστούν

Δυστυχώς για αυτούς, αν δούμε και την προϊστορία, μια ομάδα που τελειώνει “ζεστή” τη σεζόν δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσει έτσι και στην post season, που αποτελεί έναν τελείως διαφορετικό κόσμο από τη regular. Kαι οι Orlando Magic δεν φαίνεται πως θα μπορέσουν να ξεπεράσουν την απειρία τους για να μπορέσουν να μας δώσουν έστω μια απλά ανταγωνιστική σειρά. Επίσης, είναι μια ομάδα που δεν μπορεί να σκοράρει εύκολα, καθώς έχει μόλις το 14% των πόντων από τη γραμμή των ελευθέρων βολών και μόλις το 10% από το transition.

X-factor

Η αναμέτρηση στη θέση του center. Μπορεί η προσθήκη Gasol για τους Raptors να είναι μια αναβάθμιση όπως είπαμε και πιο πάνω, αλλά η χρονιά που κάνει ο Nikola Vucevic είναι εξαιρετική και εκεί πρέπει να δώσει την έμφαση ο Coach Cliff. Ο Μαυροβούνιος τέλειωσε τη σεζόν έκτος στο real plus-minus σύμφωνα με το ESPN, πάνω από τους Kawhi Leonard, Kyle Lowry και γενικά όλους τους παίκτες των Raptors. Αν καταφέρει να συνεχίσει και στην post season με την ίδια ταχύτητα, τότε οι Magic έχουν πιθανότητες να κάνουν κάτι καλό.

Πρόγραμμα

Game 1: Magic @ Raptors, Κυριακή 14 Απριλίου, 0:00 @ Scotiabank Arena, Toronto, Canada

Game 2: Magic @ Raptors, Τετάρτη 17 Απριλίου, 3:00 @ Scotiabank Arena, Toronto, Canada

Game 3: Raptors @ Magic, Σάββατο 20 Απριλίου, 2:00 @ Amway Center, Orlando, Florida

Game 4: Raptors @ Magic, (Μεγάλη) Δευτέρα 22 Απριλίου, 2:00 @ Amway Center, Orlando, Florida

Game 5 (αν χρειαστεί): Magic @ Raptors, (Μεγάλη) Τετάρτη 24 Απριλίου, TBD @ Scotiabank Arena, Toronto, Canada

Game 6 (αν χρειαστεί): Raptors @ Magic, (Μεγάλη) Παρασκευή 26 Απριλίου, TBD @ Amway Center, Orlando, Florida

Game 7 (αν χρειαστεί): Magic @ Raptors, Κυριακή (του Πάσχα) 28 Απριλίου, TBD @ Scotiabank Arena, Toronto, Canada

Τι θέλουμε να γίνει

Θέλουμε να δούμε ωραίο “ανατολικό” μπάσκετ από τους Magic, σαν αυτό που μας έχουν προσφέρει τους τελευταίους δύο μήνες της κανονικής περιόδου, με σκληρή άμυνα, όπως διαχρονικά παίζει κάθε κλασσική ομάδα της Ανατολής που σέβεται τον εαυτό της. Τους Vucevic και Gordon να καταθέτουν τα διαπιστευτήριά τους και να επιβεβαιώνουν ότι είναι παίκτες που πρέπει να βρίσκονται κάθε χρόνο στην post season. Από την πλευρά των Raptors, έναν Kawhi σε playoff mode, όπως τα παλιά χρόνια στο San Antonio. Και αν μπορέσουν να πάρουν και ένα-δύο παιχνίδια οι Magic, ευχάριστο θα μας ήταν.

Τι θα γίνει

Μία σκούπα για τους Raptors, με τον Kawhi να μην κουράζεται και τους Magic να καταφέρνουν να βάλουν δύσκολα μόνο στο τρίτο παιχνίδι της σειράς και πρώτο στην έδρα τους. Όπως όμως κλασσικά γίνεται, το τέταρτο και τελευταίο παιχνίδι να είναι ένα ακόμα εύκολο απόγευμα για την καλύτερη ομάδα της σειράς.

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)