The Ball Hog’s NBA Trade Deadline 2019 Analysis

Posted on Feb 8 2019 - 8:06pm by Nicolas Radicopoulos

Ένα από τα εντυπωσιακότερα trade deadlines των τελευταίων πάμπολλων ετών, ενδεχομένως εφάμιλλο με το εντυπωσιακότατο του 2015, έλαβε χώρα στις 07 Φλεβάρη, με όλα τα trades της τελευταίας εβδομάδας να καταγράφονται και να αναλύονται οικονομικά, αγωνιστικά και προοπτικά μέσα από τις γραμμές του Ball Hog.

Στο παρόν post θα πάρουμε όλα τα trades της τελευταίας εβδομάδας με τη σειρά, σχολιάζοντας καθένα από αυτά ξεχωριστά, πριν καταλήξουμε σε μια γενικότερη επισκόπηση αυτών και της επίπτωσής τους στη Λίγκα.

Trades Timeline

1/ Οι Dallas Mavericks αντάλλαξαν τους  Dennis Smith Jr., Wesley Matthews, DeAndre Jordan, 2021 1st round pick and 2023 1st round pick (top-10 protected) στους New York Knicks για τους Kristaps Porzingis, Courtney Lee and Tim Hardaway Jr. και Trey Burke

Το συγκεκριμένο trade αναλύθηκε εκτενώς σε ξεχωριστό άρθρο: “Ήταν ένας Γερμανός, ένας Σλοβένος και ένας Λετονός…”

2/  Οι Oklahoma City Thunder έστειλαν τον Timothe Luwawu-Cabarrot μαζί με μετρητά στους Bulls για ένα protected 2020 second-round draft pick

Η ανάλυση του συγκεκριμένου trade είναι πως για να υποδεχτούν τον Luwawu-Cabarrot οι Bulls άφησαν ελεύθερο τον Carmelo Anthony.

Και αυτή ήταν μία πρόταση που δεν περιμένατε να διαβάσετε ποτέ στη ζωή σας.

3/ Ο Rodney Hood ανταλλάχθηκε στους Blazers από τους Cavaliers για τους Nik Stauskas, Wade Baldwin, 2021 2nd round pick και 2023 2nd round pick // Για να ολοκληρωθεί το trade ο Cobbi Simmons αποδεσμεύτηκε από τους Cavs

Και αυτό το trade έχει ήδη αναλυθεί, στο Weekly #31, σαν το πέμπτο “Καναπεδάκι” της συγκεκριμένης στήλης.

Κρατήστε, ωστόσο, τα ονόματα των Stauskas και Baldwin, γιατί θα τους δούμε αρκετές φορές ακόμα…

4/ Ο Stanley Johnson ανταλλάχθηκε στους Bucks για τον Thon Maker που πήγε στους Pistons

Όταν έγινε αυτό το trade δεν ήταν φανερό πως ήταν σκαλοπάτι για τους Bucks, αλλά πως πιθανότερα θα ήταν trade-σκαλοπάτι για τους Pistons. Οι Bucks, έχοντας να ανανεώσουν όλη τη βασική τους πεντάδα πλην Giannis το καλοκαίρι που μας έρχεται, έδιναν το συμβόλαιο του Maker που έτρεχε και για του χρόνου, παίρνοντας πίσω έναν κακό σουτέρ (ούτε 30% ποσοστό καριέρας), αλλά καλό αμυντικό, δίνοντάς πίσω έναν παίχτη που είχε ζητήσει να αποχωρήσει από την ομάδα.

Οι Pistons έπαιρναν έναν αναπληρωματικό ψηλό με καλό σουτ, κάτι που τους έλειπε δραματικά, μιας και ο Leuer έχει να ευστοχήσει σε τρίποντο από τον Απρίλη του 2017, κοντά δυο χρόνια, και τον τοποθετούν στα χέρια του Casey που ενθάρρυνε μέχρι και τον Valanciunas να σουτάρει τρίποντα, άρα πέφτει σε καλά χέρια, δίνοντας για αντάλλαγμα ένα wing που δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν ή να εξελίξουν.

5/ Ο Reggie Bullock ανταλλάσσεται στους Lakers για τον Sviatoslav Mykhailiuk και ένα 2nd round pick του 2021

Και στα καπάκια έδωσαν και τον Bullock, έναν καλό σουτέρ – μέτριο αμυντικό, αδυνατίζοντας κι άλλο την περιφέρεια της ομάδας τους.

Από την άλλη, οι Lakers άρχισαν τη διόρθωση των καλοκαιρινών σφαλμάτων, αποκτώντας έναν σουτέρ που τους έλειπε, προφανώς σε expiring contract, για να μην χαθεί η salary cap ευελιξία του ερχόμενου καλοκαιριού.

Και αυτό το trade έδειξε κάπως και την αγορά: καλό σουτ σε expiring κάνει δύο picks δεύτερου γύρου.

6/ Ο Tobias Harris πήγε στους Sixers, μαζί με τους Mike Scott και Boban Marjanovic, για ένα 2nd round pick του 2023,  ένα 2nd round pick του 2021, το pick πρώτου γύρου των Heat του 2021 (unprotected), το pick πρώτου γύρου του 2020, και τους Mike Muscala, Wilson Chandler και Landry Shamet να πηγαίνουν στους Clippers

Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο trade του τριημέρου.

Οι πρώτες επικεφαλίδες έπεσαν εύλογα στους Sixers: τέσσερις all stars μαζί με έναν από τους καλύτερους σουτέρ της Λίγκας στην ίδια πεντάδα! Είναι αυτή η καλύτερη πεντάδα αυτή την στιγμή στην Ανατολή;

Αναντίρρητα πια, οι Sixers πάνε για μεγάλα πράγματα φέτος. Ο Harris τους δίνει το σουτ στη θέση “4”, ενώ είναι ένας μακρύς παίχτης που μπορεί να κάνει όλες τις αμυντικές αλλαγές. Καλή απόκτηση ήταν και ο Scott, που πέρσι είχε μια καταπληκτική χρονιά στους Wizards, με τρομερό efficiency στο σουτ του και θα βοηθήσει τα second units της ομάδας. Φυσικά δεν γίνεται να μην κάνουμε αναφορά και στον Boban, και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που δεν χώρισε το αγαπημένο δίδυμο Harris-Marjanovic. Ο Boban, βέβαια, είναι και μια αξιοπρεπέστατη λύση πίσω από τον Embiid, οπότε όλα καλά.

Ωστόσο.

Μήπως η πεντάδα τους είναι εξαιρετική για το fantasy, αλλά ίσως όχι τόσο καλή για την πραγματικότητα; Έχει πέντε παίχτες που όλοι τους για να φανούν θέλουν την μπάλα να περάσει από τα χέρια τους. Εμφανώς λείπει ο glue guy και ο μόνος που θα μπορούσε θεωρητικά να παίξει αυτόν τον ρόλο είναι ο Butler, ο οποίος σαφώς δεν έχει δείξει τέτοια διάθεση. Αντίθετα, πριν την έλευση του Harris και υπήρχαν γκρίνιες από τους Embiid και Butler για το shot distribution της ομάδας. Τώρα; Μήπως το πρόβλημα μεγαλώνει αντί να αμβλύνεται;

Επίσης. Μήπως έδωσαν πάρα πολλά; Δύο πρώτα picks, το ένα το unprotected των Heat του ’21, ίσως το πολυτιμότερο pick της αγοράς1)Το οποίο το πήραν από το trade Mikal Bridges – Zhaire Smith, και πρέπει να τους αναγνωριστεί., πέρα από το φετινό του Memphis που έχουν οι Clippers, συν τον Shamet που ήταν pick πρώτου γύρου, άρα τρία picks πρώτου για το expiring του Tobias;!

Και ναι, αντιλαμβάνομαι την εξέλιξη του Process, όπως ειδικά φαίνεται από την εξέλιξη της βασικής τους πεντάδας

αλλά, προσωπικά, διαφωνώ πολύ.

Kαι κυρίως διαφωνώ πως ο Harris είναι δικλείδα ασφαλείας για την περίπτωση που αποχωρήσει ο Butler το καλοκαίρι. Αυτή η προσέγγιση κάνει ακόμα πιο απρόσεκτη και risky στα μάτια μου τη διαχείριση των assets τους από το front office τους, παρά πιο ασφαλή. Και αυτό γιατί με όλα τα assets που έδωσαν για τα expirings των Butler και Harris, συν ό,τι πήραν για τον Fultz (που θα δούμε παρακάτω), ήτοι Saric, Covinghton, Shamet, δύο picks πρώτου, εκ των οποίων το ένα των Heat, θα μπορούσαν να έχουν πάρει τον Davis και θα τους έμεναν και ρέστα!

Αν δε, υπογράψουν τόσο ο Butler, όσο και ο Harris το καλοκαίρι τα max τους ή κάτι κοντά στα max τους, όπως ο Woj τουίταρε πως σκοπεύουν να κάνουν, η ομάδα θα γίνει πάρα, μα πάρα πολύ ακριβή, για να σηκώσει το παραμικρό παραπάνω των τεσσάρων. Με το cap να προβλέπεται στα $118 εκατ. για το 2020-21, η τετράδα τους θα κοστίζει μόνη της τότε (μετά και το extension του Simmons) $130 εκατ.!

Μακάρι να με διαψεύσουν αγωνιστικά και να βρουν τη χημεία -που δεν έχουν- και να προχωρήσουν βαθιά στα Playoffs (ήτοι, για το νέο σκηνικό της Ανατολής, πέρα του δεύτερου γύρου), αλλά στην δικιά μου αντίληψη των πραγμάτων, τα ρίσκα που πήρανε, τόσο από πλευράς χημείας, όσο και από πλευράς διαχείρισης assets και μελλοντικού cap, είναι πολύ μεγαλύτερα του όποιου άμεσου αγωνιστικού οφέλους μπορούν να έχουν.

Από την άλλη πλευρά του trade, για τους Clippers, μόνο που δεν έχω σηκωθεί όρθιος να τους χειροκροτάω αυτό το διήμερο. Όταν είδαν πως ο Harris απέρριψε το καλοκαίρι την πρότασή τους για ανανέωση με $20 εκατ. τον χρόνο, περίμεναν μέχρι να φτάσει στο peak της αγωνιστικής του αξίας, όταν ακριβώς συζητιόταν ακόμα και για All Star και τον πούλησαν όσο ακριβότερα θα μπορούσαν. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως πέρσι τέτοια εποχή ήταν απλά ένα από τα κομμάτια του trade του Blake και τώρα ήταν το κεντρικό πρόσωπο ανταλλαγής που περιελάμβανε το pick των Heat του ’21.

Οι Clippers κατάλαβαν πάρα πολύ νωρίς και πάρα πολύ καλά πως δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να είσαι στην no-man’s-land του NBA, δηλαδή κολλημένος στη μέση, στο λίγο μέσα, λίγο έξω από τα Playoffs. Ούτε τα πρώτα pick σου θα είναι καλά, και μπορεί και να παρασυρθείς να πληρώσεις παραπάνω παίχτες που δεν το αξίζουν. Όπως δεν άξιζε ο Wall το super max του, όπως δεν αξίζει το max που μάλλον θα πάρει ο Kemba. Όπως δεν αξίζει max o Harris. Και με maxιμαρισμένο τον Harris είναι δεδομένο πως δεν πας παραπέρα από την no man’s land.

Τον πακέταραν, λοιπόν, σε ιδανική στιγμή, καταφέρνοντας ταυτόχρονα να ανοίξουν και δεύτερο max slot για την επερχόμενη offseason, με το πρώτο διαρκώς και να ακούγεται πιο έντονα πως είναι κλεισμένο και γράφει “Kawhi”.

Έτσι, μέσα σε έναν χρόνο κατάφεραν να αποφύγουν το χείριστο συμβόλαιο του Paul (ως προς τον δείκτη ηλικία και απόδοση προς τιμή τετραετίας), το αντίστοιχο του Blake και αντ’αυτών να έχουν τους Shai Gilgeous-Alexander, Garrett Temple, JaMychal Green, Landry Shamet, Ivica Zubac, 2020 Sixers first-round pick, 2021 Miami first-round pick, τρία δευτέρου γύρου και δύο max slots ελεύθερα. Εύγε!

7/ Ο Malachi Richardson πήγε στους Sixers από τους Raptors, για τον Emir Preldzic, ένα 2nd round pick του 2022 και μετρητά

Καθαρά trade διευκόλυνσης της δομής του salary των Raptors, οι οποίοι έδωσαν ένα pick για αυτή τη διευκόλυνση μαζί με μετρητά.

Οι Sixers έβαλαν τον Richardson στο trade exception που είχαν από το trade του Saric για μία μέρα, και τον άφησαν ελεύθερο την επόμενη.

Ωστόσο, πλάκα έχει η διαδρομή των δικαιωμάτων του Preldzic μέσα στα χρόνια!

8/ Ο Ryan Anderson πήγε στους Suns για τους Tyler Johnson και Wayne Ellington

Άλλο ένα trade κατά βάση οικονομικής οπτικής, παρά αγωνιστικής, ιδίως για τους Heat.

Οι Heat δεν είχαν λόγο να πληρώσουν τον φόρο πολυτελείας, και με αυτό το trade πέφτουν κοντύτερα στο tax line, χωρίς να καταφέρνουν να το περνάνε ωστόσο (κάτι που δεν κατάφεραν ούτε την επόμενη μέρα).

O Johnson είναι η ουσία του trade αγωνιστικά, μιας και είναι παίχτης που ταιριάζει αγωνιστικά δίπλα στον Booker και ενδεχομένως να βρεθεί άμεσα στην βασική πεντάδα των Suns. Έχει δε player option ύψους $19,3 εκατ. για του χρόνου, την οποία -προφανώς- και θα ενεργοποιήσει. Mέσα σε όλα είχε και ένα trade bonus ενός εκατομμυρίου που τσίμπησε2)Σε αυτό το τρομακτικά επικίνδυνα ναρκοθετημένο συμβόλαιο που του είχε προσφέρει ο Marks των Nets το καλοκαίρι του 2016 και οι Heat μάτσαραν.!

Και εδώ είναι το ερώτημα: γιατί να μπεις σαν Suns σε αυτό το γαϊτανάκι ανταλλαγών κακών συμβολαίων, κάνοντας τον Knight, Anderson και τον Anderson Johnson, την στιγμή που ελεύθερος στην αγορά ήταν ο Austin Rivers που δεν κόστιζε $19,2 εκατ. και κάνει πάνω-κάτω τα ίδια με τον Johnson, στον ρόλο του combo guard;

Ο Ellington αμέσως έμεινε ελεύθερος από τους Suns και θα έχει πολλούς διεκδικητές να διεκδικήσουν την ικανότητά του από το τρίποντο (ήταν ο παίχτης με τα περισσότερα τρίποντα ερχόμενος από τον πάγκο πέρσι, με πάνω από 220)

Ο χαμένος της υπόθεσης είναι ξεκάθαρα ο Ryan Anderson, ο οποίος είχε δεχτεί το καλοκαίρι να μειώσει το εγγυημένο μέρος του συμβολαίου του στα $15,6 εκατ. για να μπορέσει να γίνει η ανταλλαγή μεταξύ Houston και Suns, και ακριβώς λόγω ακριβώς αυτού του μειωμένου εγγυημένου ποσού πάει τώρα στους Heat, οι οποίοι απλά έριξαν σε αυτό το ποσό την υποχρέωσή τους για του χρόνου, σε σχέση με τα $19,3 εκατ. του Johnson.

Στη διευκόλυνση, ο πρώτη παίχτης τους επί τετραετίας (κολλητός του LeBron) και νυν GM των Suns, James Jones.

9/ Ο Otto Porter Jr. πήρε από τους Wizards στους Bulls για τους Bobby Portis, Jabari Parker και ένα 2nd round pick του 2023

Νομίζω πως αυτό ήταν το trade που μου άρεσε λιγότερο από κάθε άλλο.

Από τη μία, είχε λογική για τους Wizards, γιατί έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, και πάλι, λόγω του νέου τραυματισμού του Wall, αποφάσισαν να διαλύσουν τον υπερβολικά καλοπληρωμένο, τρομακτικά μέτριο κορμό της τρέχουσας ομάδας τους. Ο Porter, ένας καλός 3&D παίχτης, που πληρώνεται ωστόσο σαφώς πάνω από την αξία του ($27,3 εκατ.) έγινε ο πρώτος που αποχωρεί από την τριάδα των μεγάλων συμβολαίων της Washington, χωρίς ωστόσο να βλέπω την παραμικρή αξία να παίρνεται πίσω. Με την έννοια, πως τα δύο expirings που έρχονται στα πρόσωπα των Portis και Parker, θα τους δώσουν φέτος κάποια νούμερα, που ίσως να μην χρειάζονται, μιας και θεωρώ πως η μόνη λογική για αυτούς είναι το ανελέητο tanking. Από την άλλη, έχει ήδη κυκλοφορήσει πως ο Portis απέρριψε πρόταση των Bulls για ανανέωση για τέσσερα χρόνια έναντι $50 εκατ., ζητώντας συμβόλαιο $16 εκατ. τον χρόνο! Καλή τύχη με αυτό, τόσο στον Portis, όσο και στους Wizards.

Για την Washington το πιο λογικό trade θα ήταν εν τέλει αυτό που δεν έκαναν, να δώσουν δηλαδή τον Ariza, και για να βρει λεπτά ο rookie τους, ο Brown, και για να πάρουν κάτι αξιόλογο σε picks (δύο δεύτερου γύρου, ή ένα expiring με bird rights νεαρότερου παίχτη) πίσω.

Τέλος, ενδιαφέρον θα έχει αν πλέον θα ανανεώσουν εντός της σεζόν τον Satoransky, στην ανανέωση των 4 χρόνων/$47 εκατ. που μπορούν να του δώσουν.

Για τους Bulls δε, πάλι δεν το καταλαβαίνω. Ο Porter έχει τον ρόλο του τρίτου ή τέταρτου παίχτη σε μια καλή ομάδα. Στους Bulls σε τι τον χρειάζονταν; Τόσο αυτόν, όσο και το συμβόλαιό του (φέτος και άλλες δύο σεζόν για $82 εκατ.); Θα τους κάνει καλύτερους φέτος, καλύπτοντας την τεράστια τρύπα τους στο “3”, αλλά με τεράστιο κόστος στο μέλλον, κόστος που δεν αναλογεί στην όποια φετινή βελτίωση.

Επιπλέον, με τον Porter δείχνουν να κλείνουν την βασική τους πεντάδα ως προς τις τέσσερις θέσεις για τα επόμενα χρόνια, με τους LaVine, Porter Jr., Markkanen, Carter Jr. σαν βασικούς. Που θεωρούν πως μπορεί να τους πάει αυτή η τετράδα, με όποιον pg (που λογικά τέτοιον θα επιλέξουν πια στο ερχόμενο draft); Ποιο το ταβάνι της.

Εγώ σε αυτήν βλέπω την ιδανική συνταγή για μετριότητα, και μάλιστα μετριότητα διαρκείας. Κλασσικοί Bulls τελευταίων χρόνων θα μου πείτε. Ναι, αυτό ακριβώς.

Τέλος, να πούμε πως ο Porter είχε και ένα trade kicker στο συμβόλαιό του, το οποίο όμως δεν ενεργοποιήθηκε. Και αυτό καθώς είχε υπογράψει max και η ετήσια αύξηση που αυτό προέβλεπε ήταν μεγαλύτερη από την περσινή ποσοστιαία αύξηση του salary και δεν επιτρέπεται παίχτης να παίρνει παραπάνω από το max.

10/ Ο Iman Shumpert πάει στους Rockets από τους Kings σε ένα 3-way trade, όπου στο Houston πηγαίνουν οι Nik Stauskas και Wade Baldwin, στους Kings ο Alec Burks από τους Cavs και στους Cavs οι Brandon Knight και Marquese Chriss, μαζί με το πρώτο pick του 2019 των Rockets

Δεν ξέρω τι εκβιασμούς μπορεί να κάνει ο Morrey στους υπόλοιπους GMs για να του κάνουν τέτοιες χάρες κάθε τρεις και λίγο. Με τον ιδιοκτήτη των Rockets, Tilman Fertitta, να έχει κάνει σαφές πως δεν σκοπεύει να πληρώσει luxury tax, προτιμώντας το από την ομάδα να μην διεκδικεί τον τίτλο, όπως πέρσι, ο Morrey έπρεπε να κάνει θαύματα για να πέσει κάτω από το taxline. Και τα έκανε!

Μία με το trade του Ryan Andersοn στην αρχή της χρονιάς, για τους Knight και Chriss και μία τώρα που έκανε τους δεύτερους $11,2 εκατ. Και αυτά expiring. Και με κόστος ένα pick πρώτου γύρου στα βάθη αυτού. Στο πρόσωπο δε του Shumpert βρίσκει έναν αναγεννημένο φέτος, μπαρουτοκαπνισμένο σε playoff καταστάσεις στο πλευρό του LeBron, 3&D παίχτη, που ταιριάζει άψογα δίπλα στον Harden.

Εξαιρετική δουλειά από τον Kobi Altman για τους Cavs, που ήσυχα και σιωπηλά, όπως από την αρχή της χρονιάς κάνει, με τα trades για τους Hill και Korver, έτσι και τώρα συνεχίσει το μάζεμα picks και δη πρώτου γύρου, γνωρίζοντας πως ούτε του χρόνου θα είναι η ομάδα του ανταγωνιστική, και δεχόμενος κακά συμβόλαια με υποχρέωση πληρωμής και την επόμενη σεζόν και τα picks που επιθυμεί ως αποζημίωση για αυτή τη διευκόλυνση.

Από την πλευρά των Kings το συγκεκριμένο trade δεν είχε καμία λογική, μιας και δίνουν έναν πολύ καλό παίχτη του φετινού τους rotation, και μάλιστα σε expiring χωρίς να παίρνουν τίποτα ουσιαστικό πίσω. Ο Burks δεν τους προσφέρει κάτι που δεν έχουν ήδη, ενώ το pick που παίρνουν είναι ουσιαστικά μηδενικής αξίας (στα βάθη του δεύτερου γύρου, σε μία από τις τελευταίες θέσεις αυτού καθώς είναι το χειρότερο μεταξύ Warriors και Rockets για φέτος, άρα Warriors, άρα 58 με 60).

11/ Ο Harrison Barnes ανταλλάχθηκε στους Kings από τους Mavericks για τους Zach Randolph και Justin Jackson

Αυτό είναι και το trade που κάπως δικαιολογεί το προηγούμενο από την πλευρά των Kings, αλλά και αυτό όχι απόλυτα. Ο Barnes μεγαλώνοντας και προσπαθώντας να πάρει πρωταγωνιστικό ρόλο μου θυμίζει όλο και περισσότερο Rudy Gay, δηλαδή έναν τύπο με εξαιρετικό box score και χάλια analytics. Έχω την αίσθηση πως θα τους ταίριαζε καλύτερα ο Otto Porter εδώ (περισσότερο από ό,τι στους Bulls), καθώς τον θεωρώ καλύτερο αμυντικό και καλύτερο σουτέρ τριών πόντων.

Αγωνιστικά θα μου ταίριαζε παραπάνω στη θέση του Bjelica σαν το βασικό (ή closing) τεσσάρι τους μιας και είναι πολύ καλύτερος αμυντικός από τον Σέρβο και προσφέρει αντίστοιχο spacing, ενώ στο “3” τους θεωρώ πως τους ταιριάζει ο Bogdanovic, αλλά αυτό θα φανεί.

Το κακό σενάριο για τους Kings είναι να κάνει opt out το καλοκαίρι και να τους ζητήσει νέο πολυετές πανάκριβο συμβόλαιο. Και αυτοί να του το δώσουν…

Από την πλευρά των Mavericks, το συγκεκριμένο trade ολοκλήρωσε μία ονειρεμένη για αυτούς διοικητικά εβδομάδα. Έδιωξαν τον Barnes και το player option του για $25,1 εκατ., έναν παίχτη που δείχνει να έχει φτάσει το αγωνιστικό του ταβάνι, έχοντας κάμποσους πόντους κάθε βράδυ, αλλά με απαράδεκτο efficiency (41% στα δίποντα φέτος!). Παίρνουν ένα όμορφο ρίσκο με τον Jackson (o Z-Bο είναι απλά salary filler εν προκειμένω), και ταυτόχρονα ανοίγουν το cap τους για το καλοκαίρι για να φέρουν τον τρίτο πυλώνα στην ομάδα δίπλα από τους Luka και Porzingis.

Οικονομικά δε, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την κάτωθι μαγεία που θα τους δώσει τεράστιες δυνατότητες την επερχόμενη offseason:

Εξαιρετικό!

12/ O Markieff Morris πήγε στους New Orleans Pelicans, μαζί με το pick τους δεύτερου γύρου του 2023, για τον Wesley Johnson.

Στην εντελώς παράλογη κίνηση του διημέρου, οι Wizards έδωσαν τον Morris ($8,6 εκατ.), “ντύνοντάς” τον μάλιστα με εξερχόμενη αξία, αντί να πάρουν αυτοί κάτι πίσω.

Ο Morris, όσο στάσιμος, ως φθίνων, να είναι τα τελευταία χρόνια στη Washington, δεν παύει να είναι παίχτης NBA. Ο Wes Johnson ($6,1 εκατ.) είναι απλά ένα διαρκώς μετακινούμενο salary friendly συμβόλαιο. Άρα δεν καταλαβαίνω πως η Washington “πλήρωσε” κιόλας ένα δεύτερο pick…

Σε κάθε περίπτωση, με αυτό το trade οι Wizards έπεσαν κάτω από το tax threshold και πλέον δεν θα είναι tax repeaters, το μόνο θετικό του όλου trade, παρότι -και πάλι- θα μπορούσαν να βρουν καλύτερη τιμή για τον Morris.

Εντελώς πιο παράλογη την όλη κατάσταση έκανε η στη συνέχεια αποδέσμευση του Morris από τους Pelicans.

13/ Ο James Ennis πήγε στους Sixers από τους Rockets με αντάλλαγμα το δικαίωμα για swap 2nd picks το 2021

O Ennis δεν κατάφερε να καλύψει παρά στο ελάχιστο τα παπούτσια του Ariza στο Houston και ανταλλάχθηκε στους Sixers για να διευκολύνει την προσπάθεια του Morey να ρίξει τους Rockets κάτω από το tax line, με μηδενικά ουσιαστικά ανταλλάγματα.

Οι Sixers έψαχναν για βάθος στο roster τους και η απόκτησή του, δεν θα είναι καθοριστική, αλλά σίγουρα είναι χρήσιμη. Θυσία για να ανοιχτεί roster spot, ο μόλις χτες αφιχθείς Richardson.

14/ Ο Nikola Mirotic ανταλλάχθηκε στους Bucks από τους Pelicans με αντάλλαγμα τους Jason Smith, Stanley Johnson και 2nd round pick του 2020 και 2022

Με αυτό το trade οι Bucks αποσκοπούν σε ένα πολύ πολύ βαθύ run στην post-season. Ο Nikola Mirotic τους δίνει μια επιπλέον λύση από την περιφέρεια, καθώς, όπως έχουμε πολλάκις στο παρελθόν, έχει επιδοθεί σε καταπληκτικές εμφανίσεις ως stretch τεσσάρι. Παράλληλα με την παρουσία του Mirotic εξασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό πως οι Bucks θα επιχειρήσουν σε μεγάλα διαστήματα του παιχνιδιού το λεγόμενο “five-out offense”, στο οποίο όλοι παίζουν πίσω από το τρίποντο, με τον Giannis να κόβει προς το καλάθι και τους υπόλοιπους να του δίνουν όλον τον χώρο που χρειάζεται για να μην υπάρχει σωτηρία.

Ο Mirotic είναι ο τρίτος “Γιούγκος” που δοκιμάζεται από τους Bucks για ακριβώς αυτή τη θέση, μετά τους Teletovic και Ilyasova, των οποίων τραυματισμοί και ηλικία δεν επέτρεψαν να αποδώσουν τα από την ομάδα αναμενόμενα. Πλέον ο Mirotic έρχεται για να κάνει ό,τι ένας άλλος “Γιούγκος” έκανε για τον coach Bud στην Atlanta: ο Pero Antic.

Τι είναι αυτό που προβληματίζει, ενδεχομένως; Τα προβλήματα τραυματισμού του Mirotic, τα οποία δεν λείπουν, με πιο πρόσφατο αυτό του τραβήγματος στη γάμπα. Επιπλέον υπήρξαν αρκετοί που θεώρησαν πως το Milwaukee έδωσε αρκετά για έναν παίκτη που δεν έχει συμβόλαιο το καλοκαίρι και ίσως να μην επιλέξει να ανανεώσει με την ομάδα. Τρόπον τινά πως “νοίκιασαν” τον Mirotic για λίγους μήνες, μέχρι να φύγει εκ νέου του καλοκαίρι. Η αλήθεια είναι πως όχι, δεν έδωσαν πολλά. Και τούτο γιατί τόσο ο Stanley Johnson, όσο και ο Jason Smith είναι restricted και unrestricted free agents το καλοκαίρι, αντίστοιχα. Κοινώς, το “νοίκι δύο προς ένα”, μάλλον είναι ένα ρίσκο που άξιζε να το πάρουν οι Bucks. Άλλωστε, παίρνοντας και τα bird rights του Mirotic οι Bucks μπορούν να τον κρατήσουν και over the cap, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν για παράδειγμα με τον Lopez.

Αυτό που αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε είναι σε τι παίκτες θα μετατραπούν αυτά τα δύο picks δεύτερου γύρου που έδωσαν οι Bucks. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, άλλωστε, που έχουμε δει ομάδες να χτυπάνε το κεφάλι τους. Ωστόσο, η κίνηση αυτή των Bucks δείχνει δύο πράγματα: 1) Πως μπαίνουν σε μια λογική “win now” και 2) Δείχνουν στον Αντεντοκούνμπο πως κάνουν καλές κινήσεις ως προς την ενίσχυση της ομάδας, προκειμένου να τον πείσουν να παραμείνει εκεί.

Τέλος, θα πρέπει να γίνει μια μικρή και απαραίτητη αναφορά στον Jon Horst, ο οποίος στην ως τώρα μικρή του θητεία στο Milwaukee ως General Manager3)Ανέλαβε τα καθήκοντά τους στις 16/06/2017. τα έχει πάει περίφημα. Ιδού συγκεντρωτικά οι κινήσεις του:

15 & 16/ Το αχώριστο δίδυμο των ημερών, Wade Baldwin και Nick Stauskas, πήγαν από τους Rockets στους Pacers έναντι ενός pick 2ου γύρου και μετρητών, αλλά σε δύο διαφορετικά trades!

Σας έλειψαν;!

Νάτοι πάλι!

Προτελευταίος προορισμός τους για φέτος (ή τελευταίος αν δεν υπογράψουν κάπου ως ελεύθεροι για το υπόλοιπο της σεζόν) η Indiana, όπου με το κλασσικό κόστος/εισιτήριο του ενός δεύτερου pick, οι Stauskas και Baldwin, κατέληξαν στους Pacers από όπου και αποδεσμεύτηκαν. Η πλάκα είναι πως κατέληξαν με διαφορετικά trades, πρώτα ο ένας για ένα pick, αποδεσμεύτηκε, και έτσι οι Pacers είχαν χώρο να δεχτούν τον δεύτερο, έναντι μετρητών, και μετά τον αποδέσμευσαν και αυτόν!

Ολοκλήρωση και του φετινού θριάμβου του Morey -και της μιζέριας της νέας ιδιοκτησίας των Rockets- που είναι έναν free agent από την buy out market μακριά, από το να έχει και πολύ ανταγωνιστική την ομάδα του, και κάτω από το tax line, κάτι που πέτυχε με την συγκεκριμένη κίνηση.

Ωστόσο, το να φτάσει κάτω από το tax line τούς κόστισε ένα pick πρώτου γύρου, τον Melton, μια χούφτα picks δεύτερου γύρου, $5 εκατ. σε μετρητά, μα κυρίως τη δυνατότητα να κοιτάνε τους Warriors στα μάτια όπως πέρσι.

17/ Οι Garrett Temple και JaMychal Green πάνε στους Clippers με αντάλλαγμα τον Avery Bradley που πάει στους Grizzles

H αρχή του ξηλώματος του Memphis (που ωστόσο έμεινε στη μέση). Δύο expirings που τους ρίχνουν μισθολογικά ($8 εκατ. ο Temple, $8,9 εκατ. o Green, έναντι $12 εκατ. του Bradley), καθώς δεν είχαν λόγο να πληρώσουν το tax όντας πια σοβαρά κακοί, αλλά και αγωνιστικά, μιας και ο Bradley έχει μια πολύ κακή συνολικά χρονιά.

Αντίθετα, οι εξαιρετικές κινήσεις των Clippers συνεχίστηκαν, αναβαθμίζοντας το rotation τους, χωρίς να χαλάνε στο παραμικρό το διαθέσιμο cap τους για το καλοκαίρι.

Παράπλευρη απώλεια του trade ο Marcin Gortat, που έμεινε ελεύθερος για να χωρέσουν οι εισερχόμενοι παίχτες, ο οποίος, ομολογουμένως, έχει ως τώρα μια εξαιρετικά κακή χρονιά.

18/ Ο Marc Gasol πήγε στους Raptors με αντάλλαγμα τους Jonas Valanciunas, Delon Wright, C.J. Miles και ένα 2nd round pick του 2024

Άλλη μία κίνηση υψηλού ρίσκου απέναντι στην οποία στέκομαι σκεπτικός. Ο 34χρονος Gasol είναι πρώην Αμυντικός της Χρονιάς (το 2013), εξαιρετικός ball mover, συμπαθέστατος πίσω από τα 7,25 και αποτελεσματικότατος Embiid-stopper. Είναι όμως 34, το καλοκαίρι έχει player option που ενεργοποιείται ή όχι στις 29 Ιούνη, ήτοι πριν την έναρξη της free agency και της ανακοίνωσης της απόφασης του Kawhi. Έτσι, οι Raptors αποκτούν μεν έναν δεύτερο DPoY, μαζί με τον Kawhi, αλλά αποκτούν και ένα ακόμα ερωτηματικό για το καλοκαίρι. Αγωνιστικά δε, αρέσκονται και είναι αποτελεσματικότατοι με χαμηλά σχήματα, με Ibaka και Siakam, με τον Valaciunas να έχει περιορισμένα λεπτά φέτος στο rotation τους (μόλις 18,8, έχοντας ξεκινήσει μόλις 10 παιχνίδια βασικός από τα 30 που έχει αγωνιστεί), έχοντας το 13ο pace της Λίγκας μέχρι στιγμής, την στιγμή που ο Gasol έρχεται από βασικός και αναντικατάστατος από την μοναδική ομάδα που έχει αγωνιστεί στο NBA, για 12 μάλιστα χρόνια, και η οποία είναι τελευταία στο pace. Δεν ξέρω, συνεπώς, πόσο θα υπάρξει θέμα προσαρμογής και χημείας. Ειδικά από την στιγμή που για να πέσει κάτω από το tax η ομάδα, ο GM Ujiri, χτες ξήλωσε σημαντικό μέρος της, αφήνοντάς την με 10 παίχτες! Και όλα τα παραπάνω, παρότι μου αρέσει οικονομικά που έδιωξε τον κάκιστο φέτος C.J. Miles και το player option του για $8,7 εκατ. του χρόνου, ανοίγοντας έτσι χώρο στο rotation για τον Norman Powell.

Στα μάτια μου το έργο του coach Nurse για το υπόλοιπο της σεζόν είναι τουλάχιστον challenging, αφού πρέπει να εντάξει τον Gasol σε ένα αγωνιστικό πλάνο το οποίο προφανώς θα πρέπει να λειτουργεί για τους Raptors, αλλά εντελώς διαφορετικό από κάθε άλλο στο οποίο ο Gasol έχει αποδώσει αποτελεσματικά. Και αυτό σε μία “win now” κατάσταση, μιας και κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η απόφαση του Kawhi και του Gasol το καλοκαίρι.

Κάτι που κάνει και την offseason που περιμένει την ομάδα εξίσου tricky και challenging, μιας και η ομάδα θα πρέπει να έχει αντιδράσεις για κάθε ενδεχόμενο συνδυασμό των όποιων αποφάσεων οι Leonard και Gasol πάρουν, με τα δεδομένα να είναι ακραία διαφορετικά στους τέσσερις πιθανούς αυτούς συνδυασμούς.

Η έλευση του Gasol θα μου άρεσε πολύ παραπάνω αν ο Kawhi είχε έναν ακόμα χρόνο συμβόλαιο ή αν είχε συνοδευτεί και από την έλευση του Conley, όπως αρχικά είχε ακουστεί. Και το δεύτερο γιατί ο Lowry είχε ξεκινήσει εντυπωσιακά τη σεζόν, αλλά δεν τη συνεχίζει στο ίδιο επίπεδο, ενώ είναι μνημειώδης η απόσταση που κρατάει από τον Kawhi καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, κάτι τρομακτικά εμφανές και από τις δηλώσεις του και από το όλο body language του στο παρκέ.

Λέγοντας πως από αυτό το trade ο Gasol απέρριψε το trade kicker του που θα του έδινε επιπλέον $1,28 εκατ., να περάσουμε λίγο και στους Grizzles, οι οποίοι αποχαιρετώντας τον επί 12ετίας παίχτη-σημαία τους, παραδίδουν την σκυτάλη στον εξαιρετικό Jaren Jackson Jr. Περίμενα, ωστόσο, να πάνε σε ολικό rebuild δίνοντας, είτε στους Raptors, είτε στους Jazz και τον Conley. Τα ανταλλάγματα για αυτούς είναι ικανοποιητικά, αφού πέρα από τα δύο picks πήραν και τον αξιόπιστο Valanciunas που δεν παραπονιέται για την αγωνιστική συμμετοχή του και τον χρόνο του, αλλά και έναν εν δυνάμει keeper, στο πρόσωπο του restrected free agent Delon Wright.

19/ Ο Mike Muscala πάει στους Lakers με ανταλλάγματα τους Michael Beasley και Ivica Zubac που πάνε στους Clippers

Και όμως, αυτό ήταν ένα ιστορικό trade! Οι δύο ομάδες του Los Angeles ενεπλάκησαν σε trade μεταξύ τους μετά από 36 ολόκληρα χρόνια!

Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πάει τόσο καλά όσο το αντίστοιχο του 1983 για τον Byron Scott. Mε αυτό το trade οι Lakers από τη μία συνέχισαν να περιορίζουν όσο γίνεται τα τραγικά λάθη τους το καλοκαίρι και την τελευταία εβδομάδα, καθώς με τους Bullock και Muscala αποκτούν κάπως το range και το spacing που δεν διέθεταν ως τώρα.

Από την άλλη, το κόστος για αυτό ήταν κάπως τσιμπημένο, με τον Zubac να έχει δείξει αρκετά ώστε να μπορούσε κάποιος να πει πως έχει θέση στο σύγχρονο NBA των πάμπολλων centers. Kαι μιλάμε για ένα παίχτη με 20,0 PER φέτος και 63% TS%, που μάλλον ήταν ο καλύτερος center της ομάδας στη σεζόν. Το καλοκαίρι θα είναι restricted free agent και θα μπορούσαν απλά να μην ματσάρουν την πρόταση που θα ερχόταν για αυτόν.

Και αν η όλη κίνηση έγινε για να ανοιχτεί spot στο roster για τον Carmelo, διάολε, ας έριχναν απλά τον Beasley μόνο του, έναν παίχτη, που από το καλοκαίρι γράφαμε, πως τα λεφτά που του έδωσαν ($3,5 εκατ.) καλύτερα να τα είχαν πετάξει στον ωκεανό! Η συγκεκριμένη αποτελεί μία ακόμα τραγική κίνηση των Lakers φοβάμαι…

Οι Clippers, από την άλλη, συνέχισαν να κλέβουν τον κόσμο, είπαν “ευχαριστώ” και μπορούν να πουν πως με Harrell και Zubac, έχουν πλέον πολύ καλές λύσεις στη θέση του “C”, τρομακτικά φτηνά. Ο Κροάτης θα πάρει χρόνο και είναι στο χέρι του πια να δούμε τι παραπάνω θα δείξει.

Στα απόνερα του συγκεκριμένου trade, ο Milos έμεινε ελεύθερος από τους Clips, και παρά τις φήμες που τον θέλουν κοντά στη Maccabi Tel Aviv, προσωπικά θα ήθελα πάρα πολύ να τον δω στους Suns υπό τις οδηγίες του Kokoskov για 20 με 25 ποιοτικά λεπτά από τον πάγκο σε αυτή την offence first ομάδα.

Στα αστεία του συγκεκριμένου trade, οι Zubac και Beasley, μπορεί και απλά να άραξαν στο ξενοδοχείο τους στη Βοστόνη και να περιμένουν την νέα τους ομάδα να πάει να τους βρει για να τους δώσει τις νέες τους εμφανίσεις για αύριο:

20/ Ο Skal Labissiere ανταλλάχθηκε από τους Kings στους Blazers για τον Caleb Swanigan

Φρέσκια αρχή και για τους δύο. Το Sacramento θέλει να έχει όσο το δυνατόν περισσότερους παίκτες που τρέχουν καλά στο ανοιχτό γήπεδο, ενώ το Portland θέλησε να γεμίσει την frontcourt του με λίγο μεγαλύτερο wingspan. Παράλληλα, το trade αυτό είχε και ένα μικρό οικονομικό όφελος για τους Blazers, καθώς γλίτωσαν $195.049 σε μισθούς και $341.336 σε φόρους. Συνολικά $546.385. Όχι κι άσχημα. Επίσης, στο Portland πιστεύουν πως ενδεχομένως να αναγεννήσουν τον παίχτη, όπως τα κατάφεραν με τον Nappier πέρσι, παρότι μπροστά του θα βρει τόσο τον Collins, όσο και τον σεληνιασμένο Layman.

Από την άλλη, το συγκεκριμένο trade δεν έχει την παραμικρή λογική για τους Kings, οι οποίοι πήραν έναν παίχτη σε θέση που δεν χρειάζονται, με έναν παραπάνω χρόνο συμβόλαιο από τον παίχτη που έδωσαν. Αλλά όχι, πρέπει με το στανιό να μας θυμίζουν κάθε φορά που γράφουμε κάτι καλό για αυτούς, πως παραμένουν οι Kings που ξέρουμε και αγαπάμε να βρίζουμε…

21/ Ο Markelle Fultz πάει στους Magic έναντι του Jonathon Simmons, ένα top-20 protected pick πρώτου γύρου και ένα pick δεύτερου γύρου

To ότι ο Fultz μάλλον είχε παίξει το τελευταίο του παιχνίδι για τους Sixers το ακούγαμε από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού καιρό τώρα, και το είχαμε γράψει και εμείς σε αρκετά Weekly Reports. Ωστόσο, μετά από δύο χρόνια που η ομάδα δεν κατάφερε να βρει και να λύσει τα προβλήματα τραυματισμού που ο παίχτης αντιμετώπιζε και ενώ αυτός δεν έχει κλείσει καν τα 21 του χρόνια, τον διώχνουν μετά από μόλις 33 παιχνίδια με μέσο όρο 7,7 πόντους, κάνοντας τον υποψήφιο για ένα από τα χειρότερα #1 draft picks στην Ιστορία της Λίγκας εν τέλει.

Στα ανταλλάγματα δε, δεν είναι κάποιος εκ των D.J. Augustin ή Terrence Ross όπως θα περίμενε κανείς, για να προσθέσει το πολυπόθητο σουτ που χρειάζεται η ομάδα, αλλά ο δυναμικός μεν, αλλά χωρίς να έχει δείξει τίποτα απολύτως μακριά από τους Spurs δε, Jonathon Simmons. Το δε pick πρώτου γύρου που παίρνει είναι αυτό που είχε λάβει η ίδια από τους Thunder στο trade για τον Grant! Mόνο θετικό που βλέπω εδώ για τους Sixers πως θα συνεχίσουν την διεκδίκηση των στόχων τους χωρίς να κουβαλάνε το ερωτηματικό και το γενικότερο βάρος του Fultz.

Από την άλλη, ο ίδιος ο παίχτης πάει σε ένα περιβάλλον που ενδεχομένως να τον βοηθήσει στην κατάσταση που βρίσκεται, όπου δεν θα έχει την πίεση να βοηθήσει άμεσα την ομάδα του σε επίπεδο πρωταθλητισμού και απαλλάσσεται από το βάρος του να αποδείξει ποιος ήταν και τι έχει (από)μείνει από τον παλιό του εαυτό. Θα βρει χρόνο αν υγιής και γενικά είναι ένα trade λελογισμένου, ως μικρού, ρίσκου που οι Magic ορθώς πήραν.

22/ Ο Greg Monroe ανταλλάχθηκε από τους Raptors στους Nets για ένα pick δεύτερου γύρου του 2021

Άλλο ένα salary dump trade των Raptors, επίσης με κόστος ένα pick δεύτερου γύρου.

Στη διευκόλυνση, οι μανούλες σε κάτι τέτοια Nets.

Ο Monroe άμεσα έμεινε ελεύθερος.

23/ Ο Jabari Bird ανταλλάχθηκε από τους Celtics στους Hawks για ένα protected pick δεύτερου γύρου

Ακριβώς ότι και παραπάνω, με τους Celtics να ανοίγουν μία θέση στο roster τους για να υποδεχθούν κάποιον παίχτη από την buy out market (με τον Gortat να είναι ο πρώτος που ακούστηκε σχετικά).

Ο Jabari Bird είχε σειρά προβλημάτων και δικαστηρίων για θέματα ενδοοικογενειακής βίας, με τουλάχιστον δύο δικαστήρια να εκκρεμούν.

Άμεσα έμεινε ελεύθερος από τους Hawks, που με χαρά κράτησαν το pick για τη συλλογή τους, στην rebuild κατάσταση που βρίσκονται.

24/ Ο Tyler Dorsey πήγε στους Grizzles από τους Hawks με αντάλλαγμα τον Shelvin Mack

Τελευταίο ένα trade για το οποίο επίσης δεν έχω πολλά να πω γιατί επίσης δεν κατάλαβα γιατί εν τέλει έγινε. Όταν το πρωτοείδα, περίμενα να ακολουθήσει trade για τον Lin μακριά από την Atlanta, οπότε η έλευση του Mack θα είχε λογική σαν ασφαλιστική δικλείδα. Τώρα που δεν έφυγε ο Lin, αλλά απλά αποδεσμεύτηκε ο Mack, δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική του.

Από την άλλη, οι Grizzles πήραν τον RFA το καλοκαίρι Dorsey, και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι ευκαιρίες θα του δώσουν εν όψει της restricted free agency του στο free fall που περιμένουμε να είναι το υπόλοιπο της σεζόν για αυτούς.

Waives

O Wes Mathews έμεινε ελεύθερος από τους Knicks και ανακοίνωσε πως θα υπογράψει στους Pacers, προτιμώντας έναν μεγάλο αγωνιστικό ρόλο από υψηλού επιπέδου ανταγωνισμό σε κάποιον contender, με πολλές ομάδες να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για αυτόν, μεταξύ των οποίων και τους Thunder που το σουτ του θα τους ερχόταν κουτί.

Ελεύθερος έμεινε και ο Enes Kanter και μένει να δούμε που θα επιλέξει να μαζεύει ακατάπαυστα rebounds και να παράγει εξίσου ακατάπαυστα δράματα.

Ελεύθερος έμεινε και ο Omri Casspi από τους Grizzlies, ένας παίχτης που μετά την εξαιρετική προπέρσινη χρονιά του στους Kings δεν έχει καταφέρει να αποδώσει τα αναμενόμενα, ούτε πέρσι στους Warriors, ούτε φέτος στο Memphis.

Tα Trades που δεν Έγιναν

Ο Davis έμεινε στην Νέα Ορλεάνη, η οποία θα φανεί το καλοκαίρι αν εν τέλει καλά έπραξε. Η παγίδα της Klutch και των Lakers δεν έπιασε προς ώρας, και οι Pelicans χτες το διασκέδασαν στο twitter με την ψυχή τους:

Παρόλα αυτά, ο τελευταίος σύμμαχος που έχουν στο πλευρό τους πλέον, είναι ο χρόνος, καθώς όσο αυτός περνά, τόσο πλησιάζει η free agency του Davis, και τόσο η αξία του θα πέφτει. Όχι αναφορικά με τους Lakers, που επίσης δεν έχουν σύμμαχό τους τον χρόνο, λόγω της ηλικίας του LeBron, αλλά συνολικότερα.

Στα trades που δεν έγιναν συμπεριλαμβάνεται και αυτό του Conley, ο οποίος παρέμεινε στην ομάδα για να κάνει τον μέντορα του Jaren Jackson όπως η ομάδα κυκλοφόρησε.

Ωστόσο, μέχρι να οριστικοποιηθεί αυτή η απόφαση, όμορφα αντιμετώπιζε την αναμονή ο Rubio των Jazz:

Τουιτάροντας μετά το πέρας της προθεσμίας το κάτωθι:

Τέλος, στα trades που δεν έγιναν πρέπει να βάλουμε και τα τρία που περιμέναμε από τους Hawks, τόσο για τον Bazemore, όσο και για τον Dedmon και τον Lin. Οι τρεις βετεράνοι μπορούσαν να προσφέρουν σε ομάδες που διεκδικούν κάτι παραπάνω, και οι Hawks θα μπορούσαν να πάρουν picks ή young assets για αυτούς. Ωστόσο, για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, μετά το αντίστοιχο περσινό με τους Belinelli και Ilyasova, αποτυγχάνουν να κεφαλαιοποιήσουν σε κάτι χρήσιμο για αυτούς και το πλάνο τους τις αξίες που έχουν στην κατοχή τους.

Συνολική Αποτίμηση του Trade Deadline 2019

Σαφώς στους κερδισμένους πρέπει να συγκαταλέγονται οι Clippers, οι Knicks, oι Mavs, οι Bucks και οι Celtics, παρότι οι τελευταίοι δεν έκαναν την παραμικρή κίνηση. Και μόνο το ότι κατάφεραν να μην ανταλλαχθεί ο Davis με αυτούς εκτός τραπεζιού διαπραγματεύσεων είναι επιτυχία.

Στους κερδισμένους βάζω σαφώς και τους Knicks (όπως είχα κάνει εξ αρχής από την προηγούμενη εβδομάδα με την ολοκλήρωση του trade του KP), γιατί δεν καταλαβαίνω πως έκαναν ακριβώς το ίδιο με τους Clippers και τους Clippers τους εκθειάζουμε, ενώ τους Knicks τους κράζουμε.

Βέβαια, εδώ κάποιος σωστά θα πει, πως ενώ και οι δύο έχουν το ίδιο κακό παρελθόν, απανωτών αποτυχιών σε όλα τα επίπεδα, οι μεν εξακολουθούν να έχουν τον James Dolan, την στιγμή που οι δε έχουν από πέρσι την μεγαλύτερη προσωπικότητα που έχει περάσει από παρκέ και front offices: τον “Logo”.

Kαι αυτό ίσως να είναι ένα καλό μάθημα για τους Lakers και τον LeBron. Ότι, δηλαδή, τα επιτυχημένα trades γίνονται σιωπηλά και απλά ανακοινώνονται. Γιατί η όλη διαχείριση της υπόθεσης Davis από τον LeBron και τους Lakers βάζει αμφότερους, οργανισμό και παίχτη, σαφώς στην πλευρά των χαμένων και μάλιστα με διαφορά τους πιο χαμένους των ημερών. Γιατί δεν είναι μόνο ότι δεν κατάφεραν να υποδεχτούν τον Davis, είναι ότι διέλυσαν την ψυχολογία και τη χημεία της ομάδας στην συγκεκριμένη διαδικασία, μία ομάδα, που παρά τα θεμελιακά προβλήματά της, ο Walton (και ο LeBron -αγωνιστικά- προφανώς) είχαν καταφέρει να την έχουν σε πολύ παραπάνω από αξιοπρεπές επίπεδο, με βλέψεις ως και για πλεονέκτημα έδρας στην post season. Tώρα, ο δρόμος που έστρωσαν είναι δύσκολος και μένει να φανεί αν ο παίχτης LeBron μπορεί να κάνει ακόμα μία υπέρβαση, μαζεύοντας τα άπλυτα που ο wanna-be-GM LeBron άφησε στο διάβα του.

Δυσκολεύομαι να κατατάξω σε νικητές ή χαμένους τους Sixers και τους Raptors, ωστόσο. Και οι δύο ομάδες κάνανε κινήσεις υψηλού ρίσκου, που το επόμενο καλοκαίρι μπορεί να σκάσουν εντυπωσιακά άσχημα στα μούτρα τους. Χωρίς, μάλιστα, οι κινήσεις αυτές να τους εξασφαλίζουν κάτι παραπάνω από ό,τι ήδη είχαν: μία θέση στα ημιτελικά της Ανατολής. Αντίθετα, απλά βελτίωσαν τη θέση τους σε εκείνο το σημείο. Και αυτό κάνει την Ανατολή γενικότερα κερδισμένη, με τις τέσσερις ομάδες της να είναι πια σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο και να αναμένουμε τρομερές μάχες στα ημιτελικά και τελικά της Περιφέρειας. Ήδη οι στοιχηματικές της Αμερικής, από εχτές τις έχουν και τις τέσσερις στο 9/1 για το Πρωτάθλημα. Και τις τέσσερις στο ίδιο ποσοστό!

Αλλά αυτό μας οδηγεί σε κάτι ακόμα: παρότι μόνο αρνητικά σχόλια κάνουμε, τόσο στο παρόν κείμενο, όσο εδώ και μέρες, για τις “διοικητικές” κινήσεις του LeBron, δεν μπορούμε να μην του αναγνωρίσουμε και πάλι την αγωνιστική του βαρύτητα. Όταν ήταν στην Ανατολή, όλοι οι αστέρες της Λίγκας είχαν μεταναστεύσει στη Δύση. Δεν έχει προλάβει να κλείσει χρόνο στη Δύση και ήδη Kawhi, Butler, Harris και Gasol, παίχτες All Stars, και με παρουσίες σε All NBA teams και All Defensive teams, πήγαν στην Ανατολή, δυναμώνοντας την περιφέρεια που ο LeBron δυνάστευε για οχτώ σερί χρόνια.

Κλείνοντας, να πούμε πως το trade deadline, η 7η Φλεβάρη είχε 14 trades, τα περισσότερα των τελευταίων 30 χρόνων, με 19 ομάδες από τις 30 να εμπλέκονται σε αυτά, μαζί με το 2018 τις περισσότερες εδώ και 30 χρόνια, ενώ 34 παίχτες συνολικά ανταλλάχθηκαν, οι δεύτεροι περισσότεροι μετά τους 43 του 2015.

Και νομίζω πως το συγκεκριμένο trade deadline ήταν από τα εντυπωσιακότερα που θυμάμαι, εφάμιλλο ενδεχομένως με το εντελώς παλαβό του 2015.

Ωστόσο, όλος αυτός ο χαμός γίνεται -και επικοινωνείται και από εμάς-, γιατί πρέπει όλοι μας να κρατήσουμε κάπως το ενδιαφέρον μας μέχρι να έρθει η ώρα να μάθουμε ποιον θα σκουπίσουν οι Warriors σε τελικούς Δύσης και Τελικούς NBA.

Γιατί οι ομάδες στήνονται το καλοκαίρι. Και αν στηθούν σωστά, δεν χρειάζονται -τραυματισμών απόντων- mid-season διορθώσεις, πόσο δε ολικές, όπως αρκετές ομάδες έκαναν.

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Το οποίο το πήραν από το trade Mikal Bridges – Zhaire Smith, και πρέπει να τους αναγνωριστεί.
2 Σε αυτό το τρομακτικά επικίνδυνα ναρκοθετημένο συμβόλαιο που του είχε προσφέρει ο Marks των Nets το καλοκαίρι του 2016 και οι Heat μάτσαραν.
3 Ανέλαβε τα καθήκοντά τους στις 16/06/2017.