Farewell to Arms 2019: #22 New Orleans Pelicans

Posted on Jun 2 2019 - 7:54am by Gus Chr

Εχθρός του καλού, λένε, πως είναι το καλύτερο. Στην περίπτωση των Pelicans αυτό φάνηκε πως βρήκε εφαρμογή εντός του οργανισμού τους, μιας και ο καλύτερός τους παίκτης, ο Anthony Davis, σημάδεψε τη χρονιά τους σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο, οι πολλές αλλαγές που επήλθαν σε διοικητικό επίπεδο, αλλά και η δέσμευση της ιδιοκτήτριας, Gayle Benson, πως δεν πρόκειται να πουλήσει την ομάδα, σε συνδυασμό με το γεγονός πως η Νέα Ορλεάνη ήταν η μεγάλη νικήτρια του draft lottery, φαίνεται πως επαναφέρει την ηρεμία στο franchise και αποτελεί μια ουσιαστική επανεκκίνηση για αυτό.

Η Σεζόν που Τελείωσε

Όσοι από εμάς πιστέψαμε πως οι Pelicans θα έχτιζαν στη -θαυμάσια για εκείνους- σεζόν του 2017-18, γελαστήκαμε. Σε αγωνιστικό επίπεδο, η ομάδα του Alvin Gentry φάνηκε να είναι “στα χαμένα” σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, κάτι που σαφώς είχε να κάνει και με το όλο σήριαλ της περίπτωσης του Davis. Οι Pels παρουσίασαν μεν ένα αρκετά αξιόπιστο επιθετικό σύνολο, καθώς ήταν 13οι στην λίστα του offensive rating1)Πηγή: Βasketball Reference, ωστόσο η αμυντική λειτουργία ήταν από τις χειρότερες σε όλοι τη Λίγκα (23οι σε defensive rating). Κι αυτό φυσικά έχει να κάνει με την απουσία του AD σε μεγάλο κομμάτι της χρονιάς, καθώς μιλάμε για έναν εκ των κορυφαίων rim protectors του σύγχρονου παιχνιδιού.

Η σεζόν αυτή πάντως,\ είχε και κάποια θετικά, όπως για παράδειγμα την παρουσία των Elfrid Payton και Julius Randle. Ο μεν Payton μπορεί να ταλαιπωρήθηκε αρκετά με μικροτραυματισμούς, αλλά φάνηκε πως πρόκειται για έναν από τους πιο αξιόπιστους -και all-around-  point guards στη Λίγκα. Τα πέντε συνεχόμενα triple – doubles που πέτυχε από τις 10 ως τις 18 Μαρτίου αποδεικνύουν αυτό που γράφεται παραπάνω, ενώ παράλληλα μιλάμε για τον πρώτο παίκτη στην ιστορία των Pelicans που πετυχαίνει κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, φάνηκε πως αν τοποθετήσεις τον Payton δίπλα σε παίκτες που έχουν την ικανότητα να τελειώνουν τις φάσεις είτε από κοντινή, είτε από μέση, είτε από μακρινή απόσταση, τότε ο ίδιος μεταμορφώνεται σε ένα πολύτιμο γρανάζι. Ο δε Randle έδειξε πόσο μεγάλο λάθος έκαναν οι Lakers που αποφάσισαν να τον αποδεσμεύσουν το περασμένο καλοκαίρι, πραγματοποιώντας μία εξαιρετική σεζόν σε όλα τα επίπεδα και σημειώνοντας υψηλό καριέρας, όσον αφορά μέσο όρο πόντων, με 21,4, ενώ βελτιώθηκε τόσο στο ποσοστό του στα τρίποντα (34,4%), όσο και στις βολές (73,1%).

Κατά τα άλλα, στο trade deadline έχασαν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ρόστερ τους και ταυτόχρονα μία αξιόπιστη λύση από την περιφέρεια, καθώς ο Nikola Mirotic αναχώρησε για το Milwaukee σε ένα τριπλό trade που έφερε τον Stanley Johnson στους Pelicans και τον Thon Maker στους Pistons. Έτσι, με τον Davis να έχει ξεκινήσει τη δική του προσωπική εκστρατεία, τον Payton να βρίσκεται μεταξύ ιατρείου και προπονητηρίου και τους περισσότερους παίκτες να αποτελούν ρολίστες, ο Jrue Holiday έμεινε ολομόναχος να παλεύει σε μια -όπως αποδείχθηκε- καταδικασμένη για τη Νέα Ορλεάνη χρονιά. Παρηγοριά, η επιλογή του στην δεύτερη All-Defensive πεντάδα της Λίγκας, κάτι που συμβαίνει για δεύτερη φορά στην καριέρα του. Έτσι έγινε μόλις ο τρίτος παίκτης στην ιστορία του franchise, μετά τους Chris Paul και Anthony Davis, που επιλέγονται τουλάχιστον δύο φορές σε All-Defensive πεντάδες.

Τι την Σημάδεψε;

Τα πάντα αρχίζουν και τελειώνουν σε ένα όνομα: Anthony Davis. Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, ο Davis προκάλεσε τριγμούς στο NBA με την ανοιχτή δήλωσή του πως θέλει να αποχωρήσει από τους Pelicans, σε μια εξέλιξη που σαφώς έβαλε το χεράκι της η Klutch Sports και ο νέος ατζέντης του παίκτη (και προσωπικός φίλος του LeBron), Rich Paul. Oι βδομάδες που ακολούθησαν τοποθέτησαν σε δεύτερη μοίρα την αγωνιστική εικόνα της ομάδας, μιας και άπαντες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού συζητούσαν το πότε (και όχι το “αν”) ο παίκτης θα καταλήξει στους Lakers. Ωστόσο, οι Pelicans αποδείχθηκαν πολύ πιο σκληρό καρύδι απ’ όσο υπολόγιζαν κάποιοι, δείχνοντας έτσι την διάθεσή τους να χάσουν τον Davis τζάμπα2)Μένει ελεύθερος το καλοκαίρι του 2020 παρά να είναι οι αποδέκτες ενός εκβιαστικού trade.

Όσο περνούσαν οι μέρες και πλησιάζαμε στο trade deadline, η πλευρά που “ίδρωνε” περισσότερο ήταν εκείνη των Lakers, οι οποίοι πρόσφεραν τους Ball, Kuzma, Ingram, picks, ενώ έδειξαν διατεθειμένοι να απελευθερώσουν σημαντικό μέρος του cap των Pels, με τον Solomon Hill να μπαίνει κι αυτός στην συζήτηση. Ακόμα και τότε όμως, η ομάδα της Νέας Ορλεάνης δεν υπέκυψε, καθιστώντας για μια ακόμα φορά σαφές πως είτε προχωρήσει στην παραχώρηση του Davis, είτε όχι, το παιχνίδι θα το ορίσει εκείνη. Και προς ώρας η όλη κατάσταση δείχνει πως ο όλος τρόπος χειρισμού λειτούργησε υπέρ της.

Τι Περιμένουμε να Κάνουν το Καλοκαίρι;

Εδώ πλέον υπάρχει πολύ ψωμί. Οι αλλαγές που έγιναν σε διοικητικό επίπεδο δείχνουν πως οι Pelicans θέλουν να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Ανεξαρτήτως του σήριαλ με τον Davis, το οποίο αδιαμφισβήτητα επηρέασε όλη τη χρονιά του franchise, η κατακλείδα είναι πως μιλάμε για μια κακή σεζόν για τη Νέα Ορλεάνη, με το ρεκόρ του 33-49 να το πιστοποιεί. Πρώτος που “πλήρωσε το μάρμαρο” ήταν ο επί χρόνια General Manager, Dell Demps, ο οποίος δεν κατάφερε να παρουσιάσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο μέσα στα χρόνια, με εξαίρεση την περσινή σεζόν που οι Pelicans έδωσαν το παρόν στον δεύτερο γύρο των Playoffs. Αντικαταστάτης του θα είναι ο γνωστός μας από την θητεία του στην Ευρώπη, Trajan Langdon, που μαζί με τον νέο Executive Vice President David Griffin3)Πρώην General Manager των Cavaliers, έπιασαν ήδη δουλειά. Όπως μετέδωσαν πολλά αμερικάνικα Μέσα, αμφότεροι πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Davis πριν λίγες μέρες στο Los Angeles, όπου το παρόν έδωσε και ο Paul.

Είναι σαφές λοιπόν πως τα νέα κεφάλια της διοίκησης των Pelicans θα επιχειρήσουν να “πουλήσουν” στον Davis μια φιλόδοξη εικόνα της ομάδας, κάτι στο οποίο θα βοηθήσει σημαντικά και το πρώτο pick που έχουν στα χέρια τους. Άλλωστε, η δυνητική τριάδα Davis – Holiday – Williamson, μόνο τρόμο προκαλεί στους αντιπάλους των Pels. Παράλληλα, η παρουσία του Griffin στο front office της ομάδας, δίνει την σιγουριά σε όλους -συμπεριλαμβανομένου και του “Brow”- πως αυτός θα είναι που θα “τρέχει” την ομάδα, κάτι που αν μη τι άλλο είναι ικανό από μόνο του να επαναφέρει την ηρεμία στην ομάδα. Ο Griffin θέλησε να ενισχύσει το front office με τον Trent Redden, συνεργάτη του στους Cavaliers το 2016 και πλέον assistant GM των Clippers, ο οποίος επέλεξε, ωστόσο, να παραμείνει στο υγιέστατο οικοδόμημα των νέων Clippers. Παρόλα αυτά, πολύ σημαντική θεωρείται η πρόσληψη του Aaron Nelson, στην θέση του Vice President of Players Care and Performance. Αν απορείτε ποιος είναι ο κύριος, να σας ενημερώσουμε πως βρισκόταν στους Suns για 26 σεζόν και ήταν υπεύθυνος των “σαμάνων” που έκαναν τον Grant Hill να βρίσκει τη δεύτερη νιότη του και δυστυχώς την πιο υγιή κατάσταση της καριέρας του στα μπασκετικά “γεράματα”. Συνεπώς, αυτά είναι καλά νέα για τους παίκτες των Pels, μιας και η παρουσία του Nelson δίνει όλα τα εχέγγυα για την πρόληψη των τραυματισμών.

Σε επίπεδο συμβολαίων, οι Langdon και Griffin έχουν αρκετή δουλειά, καθώς πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν με τα συμβόλαια των Payton, Clark και Miller (όλοι τους είναι unrestricted free agents), ενώ θα βρεθούν μπροστά στην επιλογή να ματσάρουν τις όποιος προσφορές έρθουν για τους Johnson και Diallo (restricted free agents). Το πραγματικό “βαρίδι” για τους Pelicans είναι ο τελευταίος χρόνος του Hill στην ομάδα, ο οποίος θα αμειφθεί φέτος με $12,7 εκατ., ενώ στην περίπτωση που ο Davis αποφασίσει να παραμείνει κάτοικος Louisiana, από την 1η Ιουλίου θα είναι σε θέση να υπογράψει supermax συμβόλαιο αξίας $237,5 εκατ., πενταετούς διάρκειας, κάτι που θα δέσει “χειροπόδαρα” τους Pelicans σε οικονομικό επίπεδο. Ωστόσο, αν τελικά πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή του Davis, τότε η Νέα Ορλεάνη θα κινηθεί πιο ελεύθερα στην προσεχή offseason.

Θα τα Καταφέρουν;

Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αν θα πειστεί ο Davis από το όραμα που θα του παρουσιάσουν οι Langdon και Griffin. Αν αμφότεροι καταφέρουν να βάλουν στο κεφάλι του 26χρονου πως η τριπλέτα που αναφέραμε πιο πάνω είναι ικανή για μεγάλα πράγματα, τότε η επόμενη σεζόν θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα για τους Pels και κατά πάσα πιθανότητα, άκρως ανταγωνιστική. Ακόμα όμως και αν δεν επαληθευτεί αυτό το σενάριο και ξεκινήσει το rebuild τους, η παρουσία του Griffin είναι σημαντική από μόνη της για να οδηγηθεί το franchise σε μια νέα εποχή. Και ενώ η απουσία του Davis θα φέρει δεδομένα μια αγωνιστική καθίζηση και επομένως ακόμα μία μέτρια σεζόν, ο ενθουσιασμός και η αισιοδοξία του μακροπρόθεσμου μέλλοντος θα υπερκαλύψει τα πάντα. Άλλωστε, η βάση Holiday και Williamson, συν τα -πάμπολλα- assets που θα αποκτηθούν από την ανταλλαγή Davis, δεν μπορεί παρά να αποτελέσει έναν δυναμικό νέο κορμό, επιτρέποντας τον οργανισμό να κοιτάει με αισιοδοξία το μέλλον σε κάθε περίπτωση.

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Πηγή: Βasketball Reference
2 Μένει ελεύθερος το καλοκαίρι του 2020
3 Πρώην General Manager των Cavaliers