Farewell to Arms 2019: #24 Dallas Mavericks

Posted on Jun 1 2019 - 7:30am by Loukas Moschoulas

Με τον Dirk Nowitzki να ζει πλέον τη ζωή του ως παλαίμαχος, οι Dallas Mavericks γυρίζουν οριστικά σελίδα. Όμως αυτό δεν χρειάζεται να γίνει σε ένα καλοκαίρι, καθώς οι Mark Cuban και Donnie Nelson έχουν καταφέρει να φέρουν στην ομάδα δύο από τα καλύτερα νέα ταλέντα που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο NBA. Doncic και Porzingis είναι πλέον οι stars της ομάδας του Texas και μένει να δούμε αν οι δυο τους θα μπορέσουν να επαναφέρουν την ομάδα σε τροχιά playoff άμεσα.  

Η σεζόν που τέλειωσε

Μια σεζόν που ξεκινά και τελειώνει με τον Luca Doncic. Η “Αγνή Σλοβένικη Καύλα”, όπως μας αρέσει να αναφερόμαστε στον -δεδομένα- Rookie of the Year, ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής της σεζόν που πέρασε για τους Mavericks και αυτός που τράβηξε όλα τα βλέμματα πάνω του, δικαιώνοντας απόλυτα του ιθύνοντες της ομάδας που επέλεξαν να ανέβουν στο #3 του περσινού draft, χάνοντας ουσιαστικά το φετινό pick μόνο και μόνο για να τον έχουν στην ομάδα.

Ο Luca ανταπεξήλθε άμεσα στην πρόκληση της μεγαλύτερης μπασκετικής σκηνής, με εμφανίσεις μαγικές. Σκόραρε 26 πόντους στο δεύτερο παιχνίδι του, είχε επτά παιχνίδια 30+ πόντους στη σεζόν, οκτώ triple doubles. Όντας μόλις 20 ετών, έμοιαζε με παίκτη που έχει τρομερή εμπειρία στη Λίγκα.

Τα υπόλοιπα στο παρακάτω video που ανέβασε ο επίσημος λογαριασμός των Mavs στο twitter:

Εκτός από τον Luca που ήταν το σημείο αναφοράς στους περσινούς -πλέον- Mavs, αξιοσημείωτη σεζόν έκανε και το pick δεύτερου γύρου στο περσινό draft, Jalen Brunson, όπου μετά το All Star είχε σε 29,3 λεπτά συμμετοχής, 14,5 πόντους, 4,6 assists και 59,7% TS%.

Τέλος το tanking που έκαναν μετά το trade deadline, όπου είχαν 8-21 στα τελευταία 29 παιχνίδια (όταν το ρεκόρ τους ήταν στο 25-28 μέχρι τις 06 Φλεβάρη και ήλπιζαν ακόμα και για είσοδο στα Playoffs) δεν κατάφερε να τους φέρει στο top-5 του φετινού draft (όπως το protection στο pick τους προέβλεπε για να το κρατήσουν) και έτσι έχασαν το φετινό pick του πρώτου γύρου το οποίο θα ήταν το #10 και πήγε στους Hawks, στα πλαίσια του περσινού trade ανάμεσα σε Doncic και Young.

Τι την σημάδεψε;

Πρώτον: η Αγνή Σλοβένικη Καύλα.

Δεύτερον: η τελευταία σεζόν του Dirk.

Τρίτον: τα δύο trade που έγιναν το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη. Το μεγαλύτερο από τα δύο, αυτό για τον Porzingis το ανέλυσε ο Νίκος εξαιρετικά στο κείμενο με τίτλο “Ήταν ένας Γερμανός, ένας Σλοβένος κι ένας Λετονός”, όταν αυτό έλαβε χώρα. Το επόμενο που έγινε ανήμερα του trade deadline ήταν εξίσου σημαντικό, καθώς κατάφεραν να διώξουν το συμβόλαιο του Harrison Barnes (αξίας άνω των $25 εκατ.), το οποίο λήγει το καλοκαίρι του 2020, παίρνοντας σε αντάλλαγμα τον Zach Randolph, τον οποίο άφησαν ελεύθερο, αλλά και τον Justin Jackson, που με την ανάλογη βελτίωση μπορεί να γίνει ένας two way player που μπορεί να απειλήσει και από το τρίποντο (και το trade αυτό, βέβαια, το ανέλυσε ο Νίκος, όπως και όλα που έλαβαν χώρα στο trade deadline). Να αναφέρουμε ότι στα 29 παιχνίδια με την ομάδα των Mavs είχε 37,2% από την γραμμή των 7,25. H oυσία του trade, ωστόσο, ήταν πως έτσι οι Mavericks άνοιξαν χώρο στο καλοκαιρινό salary cap τους και στην offseason θα έχουν ως και $56 εκατ. διαθέσιμα.

Τι περιμένουμε να κάνουν το καλοκαίρι;

Να δούμε ακριβώς πως θα αξιοποιήσουν αυτά τα δυνητικά $56 εκατ.

Για αρχή η ανανέωση του Kristaps Porzingis. Ο Cuban είναι κάτι παραπάνω από σίγουρος ότι θα ανανεώσει ο Λετονός, όμως μένει να δούμε με ποιον τρόπο και με πόσα χρήματα. Η λογική λέει ότι η συμφωνία θα είναι τετραετής, καθώς ο πρώην forward δεν θα διακινδυνεύσει να υπογράψει μικρότερης διάρκειας συμβόλαιο καθώς προέρχεται από τραυματισμό. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε πόσο τα δύο έτερα γεγονότα της σεζόν, η κατηγορία βιασμού που τον βαραίνει και ο καυγάς που ενεπλάκη στη Λετονία, θα επηρεάσουν, πέρα του τραυματισμού του, το ύψος της ανανέωσής του.

Σε εκκρεμότητα είναι και το μέλλον του Dwight Powell, με τον παίχτη να μην κάθεται πάνω στα $10,2 εκατ. για την επόμενη σεζόν. Οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες αναφορικά με το αν θα ανανεωθεί ή όχι, και κρίσιμο θα είναι το ποσό που θα ζητήσει για να συμβεί αυτό.

Από το draft, έχουν μείνει με το #37 του δεύτερου γύρου, στο οποίο ακούγεται έντονα ότι θα επιλέξουν πάλι Ευρωπαίο, ενδεχομένως τον Luka Samaric. Μάλλον ο μοναδικός “Λουκάς” που δεν θα παίζει στο Dallas στο τέλος θα είναι ο γράφων, παρά την σφόδρα σχετική επιθυμία του…

Σε ό,τι αφορά την free agency πολλά ονόματα έχουν ακουστεί, όμως πραγματικά είναι δύσκολο να πούμε ποιος είναι αυτός που θα επιλέξει το Dallas για επόμενο προορισμό του. Kemba Walker, Jimmy Butler και Khris Midleton από το πρώτο ράφι, με τους Nicola Vucevic, Brook Lopez και Nicola Mirotic από το επόμενο. Οι Mavs έκαναν όσες κινήσεις έκαναν μες στη σεζόν ακριβώς για να έχουν τον χώρο στο cap να διεκδικήσουν έναν ακόμα superstar, δίπλα στην ανανέωση του Porzingis, και προσωπική επιλογή μου σαν Λουκάς θα ήταν να είναι όποιος άλλος πλην Butler. Ενδεχομένως, βέβαια, να χρειαστεί να γίνουν stretch και τα $12,8 εκατ. του συμβολαίου του Lee για να επιτευχθούν δύο max slots.

Σε κάθε περίπτωση, ένα ακόμα πολύτιμο εργαλείο που έχουν στα χέρια τους είναι η trade exception ύψους $22,3 εκατ. από την ανταλλαγή του Barnes.

Θα τα καταφέρουν;

Προσωπικά πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό για το αν θα καταφέρουν οι Mavs άμεσα να γίνουν ομάδα Playoffs είναι η εικόνα που θα καταφέρει να δείξει ο Kristaps Porzingis μετά τον τραυματισμό του. Αν επανέλθει στα προ δύο χρόνων επίπεδα θα μιλάμε για μια ομάδα που θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια. Και τότε θα δούμε πολλούς βετεράνους να έχουν ως προορισμό το Dallas τα επόμενα χρόνια. Προς ώρας το front office δείχνει να έχει ξεκάθαρο πλάνο το οποίο ακολουθεί πιστά. Ωστόσο το ρίσκο είναι μεγάλο, καθώς τα δύο picks που έδωσαν στους Knicks στα πλαίσια της ανταλλαγής για τον Porzingis (top-3 protected το 2021 και unprotected το ’23) είναι μια βραδυφλεγής βόμβα, σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να είναι άμεσα ανταγωνιστικοί σε υψηλό επίπεδο.

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)