Farewell to Arms 2019: #18 Sacramento Kings

Posted on Jun 4 2019 - 8:39am by Loukas Moschoulas

Μετά από πολλά χρόνια ανυποληψίας οι Sacramento Kings έδειξαν ότι έχουν σφυγμό ως franchise και με νέα παιδιά να είναι το σήμα κατατεθέν τους, έπαιξαν όμορφο μπάσκετ μέσα στην σεζόν. Κατάφεραν να κάνουν την καλύτερη σεζόν τους σε ό,τι αφορά το ρεκόρ (39-43) μετά από την χρονιά της τελευταίας συμμετοχής τους σε post season, το 2005-06. Και ετοιμάζονται να μπουν με νέο αέρα στην ερχόμενη σεζόν όπου τόσο οι νεαροί τους παίχτες, όσο και οι προσδοκίες θα μεγαλώσουν.

 

Η σεζόν που τέλειωσε

Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή μιλάμε για μία άκρως επιτυχημένη σεζόν, πράγμα που οι περισσότεροι δεν περιμέναμε για σίγουρα. Σας θυμίζουμε τα over/under στην αρχή της χρονιάς που οι Kings ήταν μία από τις ομάδες που όλοι εδώ στο BallHog πέσαμε έξω.

Ο τρόπος παιχνιδιού των Kings ήταν πολύ θελκτικός, με τους νεαρούς De’Aaron Fox, Buddy Hield, Bogdan Bogdanovic and Willie Cauley-Stein να είναι αυτοί που έκαναν το step up στη σεζόν και την προσθήκη του Harrison Barnes να είναι μία ακόμα θετική κίνηση για να βρει η ομάδα έναν forward που θα της δώσει το απαραίτητο σκορ από έξω. Το παράδοξο με τον Barnes ήταν, ότι ενώ η ομάδα έριξε τα ποσοστά της από το τρίποντο μετά την απόκτησή του, από 38,1% σε 37,1%, ο ίδιος σούταρε με 40,8%.

Όλη η χρονιά ήταν τρομερά ισορροπημένη, με τους αριθμούς να το κάνουν κάτι παραπάνω από προφανές: στα πρώτα 20 παιχνίδια είχαν 10-10, στα 40 είχαν 20-20, ενώ τελείωσαν την σεζόν με 39-43. Αυτό που σίγουρα πρέπει να αλλάξει σε σχέση με την περσινή χρονιά είναι η ικανότητα των παικτών να καθαρίζουν παιχνίδια με ομάδες που “πρέπει να κερδίσουν”, ειδικά όταν μιλάμε για μια ομάδα που διεκδικεί Playoffs. Φέρνοντας ως παράδειγμα το περσινό προτελευταίο παιχνίδι της σεζόν απέναντι στους αδιάφορους Pelicans, που ενώ έπαιζαν χωρίς Davis, Holiday και Randle κατάφεραν να κερδίσουν μέσα στο Sacramento.

Σε ό,τι αφορά τις ατομικές επιδόσεις των παικτών οι Buddy Hield (26) και De’Aaron Fox (21) ήταν οι παίκτες που πήραν την ομάδα στις πλάτες τους, με τους Barnes (26), Bogdanovic (26), Bagley (19) και Cauley-Stein (25) να ακολουθούν, όμως το τρομερό στατιστικό που δίνει ακόμα περισσότερες ελπίδες για καλύτερες μέρες είναι το per36 του δευτεροετή Harry Giles (20).

Statistic Value Rank
PTS 17,9 7th
FG% 50.3% 5th
REB 9,7 5th
AST 3,7 13th
STL 1,4 9th
BLK 1,0 12th

Via NBA.com, minimum 500 minutes players.

Τι την σημάδεψε;

Μιλάμε για την μεγαλύτερη έκπληξη του φετινού NBA. Μία ομάδα με μικρό μέσο όρο που παίζει όμορφο μπάσκετ και καταφέρνει να φέρνει αποτελέσματα. Η επιλογή του Marvin Bagley III στο #3 του περσινού draft μοιάζει λογική πλέον στα μάτια των φίλων της ομάδας, καθώς ο Luka Doncic ίσως δεν θα κολλούσε το ίδιο σε αυτή την ομάδα. Ενώ και οι αριθμοί των Kings λένε την αλήθεια, μιας και μιλάμε για μια ομάδα πέμπτη στο pace με 103,1, τέταρτη στο ποσοστό τριών πόντων με 37,8% και ένατη καλύτερη επίθεση με 114,2 πόντους ανά αγώνα, ενώ ανάγκαζαν την αντίπαλη ομάδα να υποπέσει σε 15,9 λάθη ανά αγώνα, όντας δεύτεροι στην συγκεκριμένη κατηγορία.

Τι περιμένουμε να κάνουν το καλοκαίρι;

Η πρώτη κίνηση για τον Divac ήταν η επιλογή του Luke Walton για την θέση του head coach, που ομολογουμένως οι Kings μας εξέπληξαν απολύοντας τον Dave Joerger μετά την βελτίωση 12 νικών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Όμως τελικά η απόλυση του Walton από τους Lakers και το ότι ήταν διακαής πόθος του Σέρβου γίγαντα έμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο, καθώς οι δυο τους είναι γνωστό ότι έχουν πολύ καλές σχέσεις από την σεζόν 2004-05 που υπήρξαν συμπαίκτες στους Lakers. Επίσης ο Divac χρεώνει στον Joerger τις μέτριες σχέσεις που είχε με τον rookie της ομάδας Marvin Bagley III και ότι αυτό έπαιξε ρόλο στην εξέλιξη του νεαρού.

Στα του ρόστερ και τις κινήσεις που αναμένουμε να κάνουν οι Καλιφορνέζοι, ξεκινάμε από τις ανανεώσεις: ο Harrison Barnes έχει ένα χρόνο συμβόλαιο (player option) ακόμα που μπορεί να του αποφέρει $25,1 εκατ. Με τον πρώην συμπαίκτη του στους Warriors, Richard Jefferson να τον συμβουλεύει να κάνει opt in.

Ένα ενδεχόμενο είναι ο ίδιος ο Barnes να κάνει opt out και να γίνει αυτόματα unrestricted free agent, όμως υπάρχει η σκέψη στην ομάδα του Sacramento να του προσφέρουν μία επέκταση συμβολαίου για τρία ή τέσσερα χρόνια με λιγότερα χρήματα ετησίως για να μην κάτσει στην τελευταία χρονιά του συμβολαίου του που υπέγραψε με τους Mavericks. Μία ακόμα σημαντική απόφαση που πρέπει να παρθεί μέχρι τις 29 Ιουνίου είναι και το qualifying offer που μπορούν να προσφέρουν στον Willie Cauley-Stein ή να τον αφήσουν να γίνει restricted free agent Ο 25χρονος center προέρχεται από δύο αρκετά καλές χρονιές, όμως με τους Bagley, που ενδεχομένως να παίξει και στη θέση του center τα επόμενα χρόνια, και τον Harry Giles να δείχνει έτοιμος για το step up, αναμένουμε οι Kings να δώσουν στον Cauley-Stein την qualifying offer και να μην του επιτρέψουν από φέτος να βγει στην free agency. Άλλωστε οι Kings αναμένεται να χρειαστούν περισσότερο χώρο στο salary cap το επόμενο καλοκαίρι σε σχέση με το φετινό.

Σε ό,τι αφορά το φετινό draft, το πρώτο pick τους είναι στους Celtics, οπότε οι επιλογές τους περιορίζονται στο #40, #47 και #60 και δεν αναμένεται να φέρουν κάτι τρομερό που θα βοηθήσει άμεσα, αν και να θυμίσουμε ότι οι Kings το 2011 στο τελευταίο pick του τότε draft είχαν επιλέξει τον Isaiah Thomas. Γενικά τα τελευταία χρόνια οι δεύτεροι γύροι κρύβουν διαμαντάκια για τις καλά διαβασμένες ομάδες.

Τέλος, αναφορικά με την free agency, οι δύο θέσεις που κοιτούν οι Kings είναι ένας center, ειδικά αν δεν ανανεώσουν με τον Cauley-Stein, καθώς και αυτή του αναπληρωματικού point guard, που μοιάζει ιδανική να συμπληρωθεί με έναν βετεράνο free agent. Ο μεγάλος στόχος είναι ο Patrick Beverly, για τον οποίο όμως οι Clippers φαίνεται να έχουν τον πρώτο λόγο.

Θα τα καταφέρουν;

Έχουν δει τόσα τα μάτια όλα αυτά τα χρόνια που παρακολουθούμε τον “Μαγικό Κόσμο του NBA” από τους Kings που παρά τα τόσα καλά την τελευταία χρονιά έχουμε ένα φόβο “μην χύσουν την καρδάρα με το γάλα”. Τα βήματα είναι θετικά και πλέον έχουν έναν βασικό κορμό με νεαρούς παίκτες από 19 έως 26 ετών και αναμένουμε κυρίως την δική τους εξέλιξη. Η πρόσληψη του Walton, παρά την υπόθεση ενδεχόμενης σεξουαλικής κακοποίησης που έγινε γνωστή αμέσως μετά την πρόσληψή του, είναι θετική με καθαρά μπασκετικά κριτήρια, οπότε με τις κατάλληλες κινήσεις ενίσχυσης, ενδεχομένως το Sacramento γίνει ένας από τους καλούς προορισμούς για το επόμενο καλοκαίρι.

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)