Σώζοντας τον Ben Simmons

Posted on Jun 22 2021 - 5:26pm by Nikos Tsolakis

Τα playoffs για τους Sixers τελείωσαν και μαζί με αυτά τελείωσε και επίσημα η εποχή του ” The Process”. Αν μπορούσαμε να φανταστούμε το “The Process” σαν μια ταινία, το σημείο που ο θεατής αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει happy ending δεν μπορεί παρά να είναι η φάση που στιγματίζει την καριέρα του Simmons ως Sixer: 3’32” πριν τη λήξη του game seven, ο Danilo Galinari μαρκάρει τον Simmons στο ποστ, ο Αυστραλός τον περνά εύκολα και όντας ολομόναχος κάτω από το καλάθι πασάρει τη μπάλα στον μαρκαρισμένο και χειρότερο finisher Thybulle υπό το φόβο του… Trae Young! Αυτό το στιγμιότυπο μένει χαραγμένο στις μνήμες όλων των φίλων του ΝΒΑ και στιγματίζει μια εξαιρετική ως τώρα πορεία του All Star Guard της Philadelphia.

Η δήλωση του Embiid πως αυτή η συγκεκριμένη φάση ήταν η στιγμή που χάθηκε το παιχνίδι, όταν επί της ουσίας τους κόστισε μόλις ένας πόντος, σε αντίθεση, για παράδειγμα, με το έβδομο δικό του λάθος που χάρισε την κατοχή κι ένα πανεύκολο κάρφωμα στον Gallinari, ήταν ενδεικτική για την τρέχουσα σχέση των δύο πάλαι ποτέ building blocks της Philadelphia.  Αν και η στιγμή που επικύρωσε την τύχη του Simmons για το franchise ήταν όταν ο Doc Rivers με μια στυγνά επαγγελματική κίνηση είπε πως δεν είναι σίγουρος κατά πόσο ο Αυστραλός μπορεί να είναι point guard σε ομάδα πρωταθλητισμού, καταδικάζοντας τον Simmons στο ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου προκειμένου για να σωθεί η ίδια η καρέκλα του Doc τουλάχιστον μέχρι το επόμενο ετήσιο πλέον meltdown ομάδας του στα playoffs.

Αντί λοιπόν να σκεφτούμε πόσο κακός ήταν ο Simmons σε αυτή τη σειρά (που μπορεί να ήταν και τόσο κακός), αν αξίζει τα λεφτά που παίρνει, αν είναι χαρισματικός μπασκετμπολίστας, αν είναι τεμπέλης, αν είναι point guard που μπορεί να πάρει πρωτάθλημα, ας σκεφτούμε αν στο 2021, ένας αθλητής πρέπει μόνος του να ανταπεξέλθει σε οποιοδήποτε πρόβλημα του τυχαίνει (υγείας, κοινωνικό, ψυχολογικό, αγωνιστικό) ή αν θα πρέπει να τον μαστιγώνουν για να μετανοήσει, όπως ο Ξέρξης την θάλασσα. Οι Sixers (αν και η αλήθεια είναι όχι επί Brand) έχουν δώσει τραγικά διαπιστευτήρια στη διαχείριση των αθλητών τους, όταν αυτοί συνοδεύονται με κάθε είδους ματαιώσεις, βλ. Jahlil Okafor, Markelle Fultz, Kwame Brown, Ben Simmons. Όμως, η επίθεση των media, τα υπονοούμενα των φυσικών ηγετών της ομάδας Rivers και Embiid και η «τι’α καν’ς, ‘α κάτσ’ς ‘α μαλώσ’ς;» στάση της διοίκησης μπροστά σε ένα 24χρονο άνθρωπο που αυτή τη στιγμή έχει γίνει meme στο ίντερνετ, δημιουργούν αποστροφή, τόσο για την μίζερη «εκδικητικότητα» τους απέναντι στον «φταίχτη», όσο και για την καραμπινάτη μετάθεση ευθυνών. Και εκτός όλων των άλλων, ενόψει της ανταλλαγής του, ρίχνουν αυτονόητα και την ανταλλακτική του αξία.

Μετά από αυτά είμαστε πλέον βέβαια πως ο,τι και αν έκανε τόσα χρήματα ο “Πρίγκιπας” για την ομάδα, η φάση που περιγράψαμε πιο πάνω θα τον στιγματίσει στο συλλογικό ασυνείδητο. Δε θα θυμούνται τα triple double, τις εντυπωσιακές ασίστ, την εξαιρετική rookie season του ή τα τρία all star στα οποία συμμετείχε. Θα θυμούνται το meltdown που συνέβη στη σειρά με τους Hawks, την αδυναμία να βάλει βολές ή να σουτάρει. Εμείς, στην προσπάθειά μας να φτιάξουμε τη σχέση του Ben Simmons με την αγαπημένη του πόλη, βρίσκουμε 5 ανταλλαγές που μπορούν να γίνουν, έτσι ώστε η πόλη της αδελφικής αγάπης να κρατήσει λίγο αγάπη για τον Ben λεγόντας το γραφικό, αλλά υπαρκτό “περασμένα, ξεχασμένα”.

Αρχικά, ψάχνοντας να βρούμε trade για τον Simmons πρέπει να λάβουμε υπόψιν τρία κριτήρια: 1. ο Ben Simmons δεν ταιριάζει σε κάθε στυλ παιχνιδιού. 2. έχει ένα πραγματικά μεγάλο συμβόλαιο 3. οι Sixers δε θα δεχθούν πίσω ανταλλαγές με pick και μεγάλο Potential. Στο σημείο 3 ίσως αξίζει να σταθούμε. Η Φιλαδέλφεια είναι η τελευταία ομάδα που μπορεί να ανταλλάξει για Picks και να το δικαιολογήσει στους οπαδούς της, οι οποίοι πόνεσαν βλέποντας ως σταρ παίκτες σαν τον MCW περιμένοντας τη στιγμή της δικαίωσης. Και όταν η δικαίωση έδειχνε ότι φτάνει, ο Ben Simmons, ένας από τους καλύτερους παίκτης της λίγκας, απογοήτευσε. Όμως, ο Joel Embiid παραμένει εκεί. Οπότε, η αντικατάσταση του Simmons ακόμη και σε πιο χαμηλή τιμή πρέπει να περιέχει παίκτες που ο JoJo θα δεχθεί, που θα κοιτάξει γύρω του στη πρώτη προπόνηση και θα πει “Οκ, το έχουμε” και όχι “i want a trade”. Με αυτά λοιπόν κατά νου, πάμε να δούμε 5 trades για τον Ben Simmons, του οποίου η τιμή έχει πέσει, αλλά δεν είναι όσο χαμηλή μπορεί κανείς να φανταστεί. Εξ΄άλλου μιλάμε για έναν 24χρονο border line All NBAer, που είναι ένας από τους 5 καλύτερους αμυντικούς της λίγκας.

The Portland Trade

Portland Trail Blazers get: Βen Simmons

Philadelphia 76ers get: CJ McCollum

Οι Blazers είναι φανερό ότι αλλάζουν. Και για να αλλάξουν ουσιαστικά, θα πρέπει μετά την αλλαγή προπονητή να σπάσει και το δίδυμο Lillard McCollum. Χρειάζεται να βρεθεί ο “άλλος δεύτερος” που θα βοηθήσει τον Dame να φτάσει στην κορυφή και η αλήθεια είναι ότι ο Simmons -ακόμη και χωρίς σουτ- έχει πολλά από τα στοιχεία ενός υποψήφιου σταρ δίπλα στον Dame Dolla. Το βασικότερο μειονέκτημα του Αυστραλού ως τώρα είναι η παραγωγικότητά του στα τελευταία λεπτά κρίσιμων αγώνων, πράγμα που δεν απασχολεί καθόλου μια ομάδα που έχει έναν από τους καλύτερους clutch performers όλων των εποχών. Την ίδια στιγμή, ο Simmons μπορεί να αποτελέσει έναν secondary playmaker -που λείπει από το Portland-, ενώ μπορεί μαζί με τον RoCo να αλλάξει ριζικά την άμυνα της ομάδας που ήταν ως τώρα διαλυμένη.

O Lillard έχει επαναλάβει χρόνια πως ο Draymond Green αποτελεί μπασκετικό απωθήμενο και στο πρόσωπο του Simmons παίρνει μια νεαρότερη version που θα κάνει απογορευτικό το οποιαδήποτε double team στον guard των Blazers απελευθερώνοντάς τον ακόμη περισσότερο επιθετικά.

Μισθολογικά ταιριάζει τέλεια το deal, η Φιλαδέλφεια, παίρνει ακόμη έναν super scorer που μπορεί να βάλει στο παζλ πρωταθλητισμού της, ενώ για τους Blazers μοναδικό ερώτημα αποτελεί το spacing με Simmons και Nurkic στην ίδια πεντάδα. Προσωπική μας άποψη: get rid of Nurkic για ένα starting caliber Shooting Guard ή ο Βόσνιος να έρχεται από τον πάγκο. Ναι, το είπαμε.

Τhe Sacramento Blockbuster Trade

Sacramento Kings get: Βen Simmons, Τobias Harris

Philadelphia 76ers get: Marvin Bagley, Buddy Hield, De’Aaron Fox

Εδώ έχουμε μια ολική αναμόρφωση δύο ομάδων. Από τη μία, οι Sixers γίνονται γεμάτοι. Καλύπτουν τη θέση του “4” με ένα παίκτη που έχει ανάγκη από αλλαγή παραστάσεων και έχει δεδομένα καλό skillset και upside. Δίπλα στον Εmbiid, o Bagley μπορεί να δείξει πολύ καλύτερα στοιχεία και να γεμίσει το κενό των sixers στο “4”. Η θέση του PG καλύπτεται από τον εξαιρετικό Fox, του οποίου το timeline ταιριάζει με αυτό του JoJo, ενώ ο Hield είναι ένας ικανότατος σκόρερ ιδανικός για 6ος παίκτης. Την ίδια στιγμή το Sacramento χτίζει γύρω από τον Simmons μια εξαιρετική ομάδα με Simmons, Haliburton, Barnes, Harris και κάποιον ποιοτικό ψηλό ή κοντό ανάλογα το playstyle που θα δωθεί στον Αυστραλό. Μη ξεχνάμε ότι ο Simmons με 4 σουτέρ γύρω του είναι το λιγότερο εντυπωσιακός, με το καλύτερο run της καριέρας του να είναι όταν ο Embiid τραυματίστηκε το 2018-19 και ο Simmons έτρεχε μια ομάδα με 4 σουτέρ-σκόρερ. Με αυτό το trade η Φιλαδέλφεια γίνετια μια ομάδα με μεγαλύτερο βάθος, ενώ το Sacramento παίρνει τον καλύτερο παίκτη του trade και χτίζει γύρω του μια πραγματικά καλή ομάδα με 5αδα Haliburton, Davies, Barnes, Harris, Simmons. Κι επιτέλους μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε τον Simmons στον ιδανικό για αυτόν ρόλο του point forward.

The San Antonio Spurs Trade

SAS get: Βen Simmons

Philadelphia 76ers get: DeMar DeRozan μέσω Sign and Trade, Keldon Johnson

Oι Sixers σε αυτό το trade παίρνουν έναν δεύτερο σταρ δίπλα στον Embiid που βρίσκεται στο prime του και θέλει να παλέψει για ένα πρωτάθλημα. Ενδεχόμενα ζητήματα fitting στο σύστημα λόγω του ότι ο DeMar δε σουτάρει πολύ για τρεις, λύνονται από το πόσο ικανός είναι σαν σκόρερ και πόσο elite midrange παίκτης είναι. Ο Doc -αν υποθέσουμε ότι μένει- λατρεύει να δουλεύει με δύο wing scorers και όλο του το playbook βασίζεται σε Plays για τέτοιους παίκτες. Ο Johnson θα προσθέσει πάθος και hustling σε μια ομάδα που χρειάζεται κάτι τέτοιο, ενώ οι Spurs θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν με ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της δεκαετίας και να αναμορφώσουν το παιχνίδι του. Ταυτόχρονα, το culture της ομάδας ίσως προσεγγίσει και κάτι καλύτερο και ξαφνικά δούμε ξανά τους Spurs επικίνδυνους.

Επιπλέον, το γεγονός ότι θα συνεργαστεί με τον Chip Engelland, τον καλυτερο shooting coach του κόσμου ίσως αποτελέσει την πανάκεια για όλα τα αγωνιστικά προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα ο Αυστραλός σταρ.

Βonus: Η παρουσία του Simmons θα φέρει αναπόφευκτα συγκρίσεις και θα γίνει μια ακόμη αφορμή για περισσότερα ποσταρίσματα για τον Boris Diaw και το beautiful game του 2014.

Όπως κανουμε κι εμείς τώρα.

The Toronto Raptors Trade

Toronto Raptors get: Βen Simmons

Philadelphia 76ers get: Kyle Lowry μέσω Sign and Trade, Rodney Hood

Όπως μας έχει δείξει και η ιστορία από τον Άλλο Κόσμο του Παπακαλιάτη με τον Simmons (τον J.K.) και την Μαρία Καβογιάννη ή πιο πρόσφατα το λαβ στόρυ του Mario Hezonja με τον Παναθηναικό, ποτέ δεν είναι αργά για να περάσεις το υπόλοιπο της ζωή σου με τον μεγάλο σου έρωτα.

Οι Sixers μαζί με τους Lakers θα χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο που δεν προσπάθησαν να πάρουν τον Lowry από το Toronto, αλλά ποτέ δεν είναι αργά καθώς φέτος θα έχουν άλλη μία ευκαιρία. Ο Lowry θα μπορέσει να παίξει επιτέλους για την ομάδα της καρδιάς του και οι Sixers θα κάνουν ένα τεράστιο all in για τα επόμενα δύο χρόνια φέρνοντας έναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες των παρκέ για να αγωνιστεί μαζί με τα peak χρόνια του Embiid. Η παρουσία και μόνο του Lowry εγγυημένα θα τρελάνει ένα ξενερωμένο fan base και πέραν από τα αγωνιστικά οφέλη θα σκλυρήνει μια όμαδα που είναι soft, με εναν παρόμοιο τρόπο όπως είχε ατσαλώσει τους Sixers η παρουσία του Butler. Ο Rodney Hoοd βρίσκεται μόλις δυο χρόνια (κι έναν πολυ σοβαρό τραυματισμό) μακριά από τότε που είχε πάρει μόνος του όχι μόνο έναν, αλλά δύο αγώνες στο δευτέρου γύρου playoffs

The Cleveland Cavaliers Trade

Cleveland Cavaliers get: Βen Simmons

Philadelphia 76ers get: Kevin Love, Darius Garland, Colin Sexton, Larry Nance Jr., Taurean Prince

Μέχρι να δείξει ο Kevin Love οτι μπορεί να αποδώσει μπάσεκτ υψηλού επιπέδου καμία ομάδα δεν θα δεχτεί να τον αγγίξει ούτε με αντάλλαγμα ενα μελλοντικό τοπ-15 point guard όπως ο Garland. Ο Colin Sexton όμως έκανε αθόρυβα μια εξαιρετική χρονιά με 24,3 πόντους μέσο όρο με το καλύτερο eFG% της καριέρας του. Έχει βελτιώσει πολύ το μακρινό του σουτ και αποτελεί ιδανικό σκόρερ που μπορεί να παίξει σαν δεύτερος δημιουργός μια ομάδας. Τα προβλήματα του SexLand στους Cavs ήταν κυρίως αμυντικά, αλλά σε μία ομάδα με τον Embiid κάτω από τη ρακέτα και αμυντικούς όπως οι Thybulle, Green, Maxey καλύπτονται εύκολα. Ο Larry Nance Jr. είναι αφάνταστα υποτιμημένος σαν δημιουργός και θα μπορεί να μαρκάρει τα καλύτερα forward που δεν θα ανταπεξέλθεται ο Tobias, ενώ θα τους δώσει επιτέλους και μια καλή small ball επιλογή, αν τυχόν αποφασίσει ποτέ ο Rivers να την χρησιμοποιήσει. O Τaurean Prince είναι μεν περιττός στο Celevand γιατί κόβει λεπτά από τον Okoro και στο draft τον πιθανότερο θα είναι προστεθεί ο Jonathan Kuminga ή ο Scottie Barnes σε παρόμοιο ρόλο, αλλά δίνει απαραίτητο βάθος για ένα championship contender όπως οι Sixers.

Ο Simmons θα αποτελέσει τον καλύτερο πελάτη της Clutch Sports που έχει αγωνιστεί στο Cleveland μετά από τον Ξέρετε-Εσείς-Ποιόν και θα μπορέσει να αναζωογονήσει την καριέρα του σαν ηγέτης μιαs ομάδας. Οι συγκρίσεις με τον Lebron αυτή την στιγμή θα είναι πλέον καλοδεχούμενες για το legacy του Simmons γιατί θα τον κρατήσουν στην επιφάνεια σαν σταρ παίκτη που έχουνε στα χέρια την μπαγκέτα της ομάδας θα μπορέσει να φθάσει στο πλήρες potential του στο δεύτερο σταθμό της καριέρας του όπως ο άλλος “πελάτης” της Clutch Sports.